• LubošL

    Zdravím všechny. Tak jsem se zamyslel, kolik mám na své silničce vlastně najeto a kolik je vlastně obvyklá životnost rámu v km.

    Na silničce (CrMo) mám teď najeto přes 60 tisíc. A kromě váhy mne na ní zatím nic moc netrápí.

    Vydrží toto hliník nebo karbon? Titan sem neuvažuji, Ten snad vydrží věčně.

    0 0
    • Stancek  

      CrMo silnicku mam od 93 roku, najela mrte kilaku a furt docela dobre slouzi, ted poslednich par let uz jenom jako zimak. Ram prezil jednu docela krutou havarku a doufam bude slouzit jeste hodne dlouho.

      Hlinikovyho mam toho bajka od authora a to je sragora hrozna. Za tech 6 let co ho mam se z neho stala totalni zvykacka, i okem jde za jizdy videt, tak se podemnou krouti. Uz jsem ho podeziral ze nekde praskl, ale prasklinu jsem nenasel. Mozna jsem mu daval moc velkou cocku a soudruzi v cine nepocitali s tim ze na tom bude nekdo tak prasit, nebo jsem mozna moc tezkej? Nevim :-) Na letosni sezonu musim poridit nejakou nahradu, co to ale bude zatim nevim.

      Dalsi silnicni hlinik mam od soudruhu ze svicarska kombinovanej s karbonem, ten doufam vydrzi vic, ale na nejaky porovnavani kvality a vydrze zatim na tom nemam dost odjeto, ted jsem nejakej cas nemohl jezdit ze zdrav. duvodu. Ale jednu havarku uz taky prezil, kdyz jsem zapomel na jednu zatacku a proletel se do lesa :-)

      0 0
    • marapara  

      Obvykle je životnost rámu taková, než někde praskne :)

      0 0
      • LubošL  

        To v každém případě, Ale nikdo z PR neřekne, po kolika km je obyčejně karbonový nebo hliníkový rám vyměklý, či vydává obyčejně takové pazvuky, že již říká majiteli, že se brzy rozpadne.

        0 0
        • marapara  

          U hliníku to většinou nepoznáš, karbon jsem nejezdil, tak nevím.

          Mně praskl 2× hliníkový rám. Poprvé u středu a poznal jsem to podle lupání při silovějším záběru do kopce. Podruhé u patky a poznal jsem to při kontrole, když jsem to náhodou rozdělal abych to vyčistil. Jinak to asi podle změny vlastností materiálu nepoznáš, dokud se to nestane.

          To jestli praskne nebo ne záleží na spoustě faktorů a je čistě indoviduální záležitost – slitina, styl ježdění, ale také nevhodné používání (když např. někdo XC rám používá na skoky). Nedá se to obecně specifikovat.

          0 0
    • jecnak  

      To velmi zalezi na provedeni, hmotnosti a dimenzovani ramu. Bylo by vhodne si odpustit vykriky, ze titan vydrzi dosmrti a ocel temer taktez a hlinik ze vymekne, ze se na nem neda jezdit. Celkem rozumne srovnani ramu a vlastne i materialu je zde: http://sheldonbrown.com/…gue_test.htm

      0 0
    • Wojtkingson  

      Nějaký nový poznatky ohledně životnosti AL MTB rámů? Rád bych udělal upgrade kola, ale tak nějak jsem se zamyslel že s mou vysokou hmotností to možná nemá smysl a měl bych si raději koupit nový kolo, než stavět na 3 roky starým rámu, kterej mi sice vyhovuje, ale už bude asi trochu gumovější, ač to možná nepoznám.

      0 0
    •  

      Hliník Trek přes 100tis. Žádné vady výdrží dalších sto a více.

      0 0
  • ClAyD

    Naser si debilní spamere!

    0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.