• chodec

    tak se s ochlazením začínají množit zimní thready a tenhle není výjimkou – poslední relevantní příspěvky jsem našel z roku 2006 a částečně pak 2007 – proto si dovolím téma oprášit.

    Jednak by mě zajímalo, zda máte někdo doporučení, kterým zimním tretrám známých značek se vyhnout – jde mi hlavně o dobrou izolaci – když už pořizuji zimáky, tak ať se v nich dá jezdit v zimě (tj. i okolo té nuly či těsně pod ní) – nepotřebuji extrémy – to nevylezu, ale nechci to zkrátka jen na chladný podzim. Pochybuji, že by někdo mohl odpovědně srovnat více značek (i když pokud ano budu rád), ale rád bych se vyvaroval alespoň něčích odstrašujících či nepříjemných zkušeností – jsou-li takové.

    Druhá věc – kde se dají jednotlivé značiky v Praze vyzkoušet – Vím že za Spěšlem bude nejlépe vyrazit do 69tky do Řeznický, ale nevím, zda se někde dají vidět a zkusit třeba Lake, NW a pokud dělá zimní MTB tak třeba i SIDI nebo něco na tenhle způsob.

    Díky

    0 0
    • Fenous  

      Zimni SIDI meli v Cykloexpertu. Pokud mas nestandartni velikost, zkus outlet vedle Biekeexpertu na Karlaku, maji tam NW za super penize.

      0 0
    • Lister  

      Moc ti nepomůžu pokud jde o konkrétní výběr, jen pár postřehů z mojich zkušeností v jízdě v zimě, na co si dát pozor.

      • bote nesmí tlačit – jakýmkoliv způsobem a i v sebemenší míře, protože v sebelépe zateplená bota která tlačí ti bude zima. Počítat s tím že je potřeba více prostoru než v letních – silnější ponožky. Z mé zkušenosti dokáže odvést lepší práci volná dobře padnoucí bota, než uplá zateplená.
      • musí mít tuhou podešev a dobře odizolovanou podřážku, protože největší zima bývá od kufru a navíc pokud je bota měkčí a kufr tě bude tlačit, tak ti opět bude zima navíc se ti bude okrvovat noha a tím pádem se to celé ještě zhorší.
      • lepší je klasický gumová měkká podrážky než ty plastové, protože se méně smýká a líp se v ní chodí – a že to je v zimě dost často potřeba.
      0 0
    • black.horse  

      Ahoj, trošku se přisockuji:-) stejné téma, ale sháním zimní silniční tretry… nemáte někdo tip? kde a za kolik, zkušenosti?

       

      Jinak k bikovým zimním, vozím už druhým rokem Exustar a je to slušný poměr cena/výkon… přes zimu jezdím bike míň než přes rok, ale i tak jsem s nima za těch 1500,– nebo kolik to bylo spokojenej… žádnej výraznější problém jsem s nimi neměl, možná bych čekal větší oporu pro kotník na kluzkém povrchu… jinak ježděno za všech možných podínek a neumrznul jsem, což se o návlecích říct nedá… koupeno v Trinnity

      0 0
      • teepeex  

        levnejsi bude strcit na silnici 520 spdcka a trada

        0 0
        • black.horse  

          taky možnost, kterou jsem zvažoval, ale jelikož na silnici trávím dost času, tak ten rozdíl mezi silničními a bikovými pedály považuji za znatelný, proto primárně zvažuji zůstat u silničních pedálů a silničních treter, je to mi to prostě mnohem příjemnějších…

          0 0
    • chupas  

      pan chodec jiste promine, mam jen otazky, zadne odpovedi :)

      ja bych taky rad vedel, kde se daji LAKE zkusit a koupit. kdekoliv mezi vychodnimi cechami a prahou by to bylo super.cetl jsem same superlativy. chci je. chci botu, co pujde hodne pod nulu.

      Ma tu nekdo nejake ZIMNI SHIMANA? jak funguji? (teplota/voda)

      0 0
    • visions  

      A tyto někdo máte?Jak jste spokoneni?

      http://www.mojekolo.cz/…efroster-mtb

      0 0
      • MlokCZ  

        Ty mi právě teď dorazily, tedy zkušenosti z praxe ještě žádné. Jen můžu napsat, že jsem vzal bez vyzkoušení stejnou velikost jako mám Spešly Experty a sedí opět perfektně, jsou velké opravdu stejně (nechci to do žádných mrazů, jen do cca nuly, takže jsem schválně nebral větší, více ponožek v tom vozit nehodlám).

        Bohužel jsem měl smůlu, že na tom odkazu, co si dal už nemají 42jky, které jsem potřeboval a tedy musel jsem vzít o 200 dražší jinde.

        0 0
        • Forester  

          shodou okolností je mám od března (dubna). musím říct, že mě maličko zklamali. žádný drtiče mrazu to teda nejsou. jak je kolem nuly, tak v nich začíná být tak za 1 hodinu zima. ne že by se nedalo jet, ale začínají křehnout prsty a za dvě hodiny už to není nic moc.

          teda v porovnání s letníma Shimanama je to pohoda, ale přeci jen jsem čekal víc. ale za tu cenu, co jsem je sehnal nebylo co řešit.

           
          0 0
          • Volf  

            On bude problém hlavně v tom, že my máme zažité, že zimní tretra rovná se zimní bota. Oni ty zimní tretry jsou jen mírně zateplené a hlavně jsou odolné proti vodě, protože vycházej z toho, že cyklistika je hlavně jižanským sportem a oni ty zimní tretry provozují v podmínkách kolem 5 – 10 stupňů. U nás prostě musíš mít botu o číslo větší a brát si do nich teplou ponožku, nebo používat návleky. Jinak Celý roky jsem používal návleky a loni koupil čistě náhodou v Hypernově v jejich akci NW Artctic za 890CZK a považuji to za kup roku. Používám je od cca 15 stupňů, takže se dá říct že skoro půl roku. Je pak otázkou, jestli je koupit větší, nebo raději používat ve velké zimě ještě návlek. To si ale musí každý zvážit podle svého ježdění. Mají tkaničky, takže se dají i slušně utáhnout a opravdu jsem spkojený. Když je srovnám co do pohodlí se svými Sidi Eagle, tak není rozdílu, ale zase je třeba ještě říct, že mám úzkou nohu a žádné anomálie typu vysokého nártu a podobně. U těch zimních je výhoda i v tom, že máš krásně zateplený kotník a achilovku, které trpí zimou víc než si laik myslí. Takže shrnutí. Po více jak roce používání zimních treter vím, že na otázku zda zimní tretry odpovídám jednoznačně ano, protože ten výraz zimní sice svádí k tomu, že si někdo může myslet, že je to investice na cca 3 měsíce v roce, ale skutečnost je jiná. Je potřeba se podívat do Itálie nebo do Španělska. Troufnu si tvrdit, že cyklista, který jezdí celoročně je využije minimálně 5 měsíců v roce a když si spočítáš ceny návleků, tak je máš relativně brzy ,, zaplacené ,, .

            0 0
            • pavelr  

              Né každej má hypernovu nebo něco podobnýho za barákem, takže s tvojí matematikou rozhodně nesouhlasím. Zimní tretry pro mně stojí od 3–4 litrů nahoru. Návleky od authora za pár set mi vydrželi zhruba 5 let. Tak mi spočítej, kdy se mi investice do zimních treter vrátí. Nikdy!

              0 0
              • Lister  

                Asi silničář ne??

                Návleky mi v terénu vydrží tak 20 minut, stačí se lehce projít a jsou skoro nepoužitelný. Navíc přes kufr jde brutální zima. Nejde vždy jen o peníze, ale o to jak moc chceš trpět, případně jak moc vážně to se zimním ježděním myslíš – protože když je fakt sníh, tak se v terénu tlačí celkem fest a tam jsou návleky nepoužitelné.

                0 0
                • pepek  

                  Přesně, jednou z výhod těch bot je to, že už nemusím navlíkat ty hnusný, roztrhaný a sjíždějící návleky. Strčím neprofuk ponožku dovnitř a do –10 nema problema.

                  0 0
                  • Lister  

                    Já fakt nevím, jak může někdo na zimní MTB používat návleky. Já je nerad i na silničku a tam pomalu neslezu z kola. Ale i když si vezmu tlustý neoprén a dám teplou vložku, tak od kufru jde zima. Takže mnohem raději používám takové turistické polozimní boty, ve kterých mi není zima až tak do –5st.C a když už je opravdu kosa nebo sněhu fest, tak beru obyč ohrádky a pohorky. Na tuhle zimu bych už ale mohl konečně pořídit pořádné zimní boty – cena se zdá být vysoká, ale když si vezmu, že za lyžáky, které použiju tak maxímálně 20–30× za sezonu jsem dal 3× tolik, tak to není zase tak hrozný.

                    0 0
              • Volf  

                Proč ta ostrá reakce?? Jen jsem se snažil poradit podle své zkušenosti ostatním…

                0 0
                • pavelr  

                  Promiň. Vždycky mě vytočí, když se někdo začne ohánět výhodnými nákupy v hypermarketech. Pro mě je takovej nákup dosažitelnej skoro jako let na měsíc. V našem šestitisícovým městě máme akorát tak COOP a od prosince možná ještě penáč.

                  0 0
                  • drtyc  

                    To je tvuj problem a problem tvoji zelene radnice, ktera nedovoli stavet dalsi komercni obekty. Predstav si, ze nekde to jde, aby co 30km stalo nekolik obrovskych stodol nejruznejsich retezcu, aby si i co kravy davaji dobrou noc mohli nakoupit… to je proste boj o zakaznika a o zisk. Postavit stodolu, navizt do ni zbozi a zamestnat dva lidi na prvni posledni a podle obratu pridavat dalsi lidi nestoji zrovna moc. Podekuj obcanskym sdruzenim, ktera hlasaji, ze uz je tech obchodu prilis…

                    0 0
              • Lister  

                PS: ještě jedna věc.

                Je zvláštní, že všichni uvažují jen investici do těch návleků. Ale sakra co ty tretry – ty jsou snad nesmrtelné ???? Když budeš používat letní tretry celoročně tak za 2 roky budou mrtvé a budeš muset koupit další, takže když jedny přijdou na cca 2,5tis, tak za 4 roky za ně dáš pět tisíc. Naopak když páry budeš mít páry dva, tak ti prostě logicky vydrží 2× tolik a možná i víc, protože je netrápíš podmínkami, na které nejsou určené. Investice bude stajné, ale doba používání i delší. A navíc odpadá ta trapná potřeba kupovat návleky a tepelný komfort bude neporovnatelný.

                Takže odpověď na otázku, kdy se ti nákup zimních vrátí zní – ihned !!!

                0 0
                • Volf  

                  Mám doma Diadory Geko s najetejma skoro 30 000 km / asi 6 let /a kdybych měl čekat až umřou tak bych nové Eagle nekupoval loni, ale možná nikdy. Ty Diadory nemají praský ani jeden steh a podrážka je pořád ještě slušně tuhá. A s tím co píšeš souhlas. Taky nechápu že ve chvíli kdy jsme ochotni koupit na kolo něco šíleně drahýho a vlastně zbytečného taky neřešíme návratnost:-) tak proč bx tretry měly být vyjímkou

                  0 0
            • Forester  

              máš pravdu v tom, že jsem počítal se zimníma botama na kolo – přečetl jsem si Kopku na Aljašce :-). proto to malinké zklamání. na druhou stranu, přisly mě na 1500, takže to neřeším.

              Jinak než v teplé ponožce v nich ale nejezdím a to se považuju za celkem mrazuvzdorného. Je fakt, že kolem těch 15 st. v nich je tepleji, ale dnes ráno do práce (cca 5 st.) to bylo akorát.

               
              0 0
    • jan 2  

      já nevím zatím musím valit do jiných věcí , cose týče kola, než jsou zimní tretry. Někdo psal, že alternativa k těmto tretrám jsou nějaké " Goretexové ponožky ". Máte někdo postřehy s tímto zbožím ?

      0 0
      • TheIF  

        No mě přijde že o moc větší efekt oproti navlekum to asi mít nebude… Vypadaj strašně tenký/nezateplený.

        Co koupit za extrem ponožky ? Moje sidiny jsou roztahaný, takže 2–3 ponožky do nich narvu :-) nahoru nějakej pořádnej 5mm neopren… no stejně mi budou mrznout prsty jsem na to nějak citlivej. Zkusit třeba ještě alobal ? zaizolovat ty boty zespoda ?  že by do ních táhlo podrážkou ?

        0 0
        • Pebe  

          vozim tyhle a jsem s nima moc spokojenej, nemusim mít už žádný jiný ponožky ani návleky a vydržel jsem s nima celou minulou zimu. Je teda fakt, že v –5°C je mi zima po 2 hodinách téměř ve všem, ale s těmahle jsem spokojenej

          0 0
          • krokus  

            Myslim, že kdyby se tyhle ponožky skombonovaly se slušnými zimními tretrami, tak by to docela mohlo fungovat, ne?

            0 0
            • makak  

              Podle mě to nefunguje. Zkoušel jsem loni membranové ponožky + letní tretry a byla mi kosa. Asi hlavně kvůli tomu, že mám letní tretry hodně „na nohu“. Když je ve špičce dost místa je to asi lepší. Koupil jsem zimní tretry NW (raději trochu větší) a komfort je nesrovnatelný.

              0 0
              • Pebe  

                tohle ale nejsou klasické membránové ponožky, ale to máš jedno ;-)

                0 0
      • kankrlicek  

        Dlouho jsem měl stejné přesvědčení, minulý rok jsem koupil zimní Lake. Mají zapínání na kolečko (tzv. moderní tkanička :)) a bral jsem je hlavně proto, že mi dělalo velké problémy obouvání letních + návleky. S odstupem považuji tento nákup za nejlepší v oblasti oblékání. Neřeším vodu, sníh, zimu, pořád jezdím v tenkých letních, 2× za zimu boty namažu krémem.

        0 0
        • MattyLXV  

          Bohužel mají i jednu nevýhodu. Tím jak jsou absolutně neprodyšné, se v nich udržuje lehce vlhké klima. Zvlášt je to patrné při delších vyjížďkách a vyšším výkonu. Ale jinak spokojenost.

          0 0
          • kankrlicek  

            Kožená bota nikdy není absolutně neprodyšná. Trošiliiinku dýchá :). Na nohu se nepotím, takže voda jde jen ze shora. Jel jsem v nich 5 hodin v neustálém dešti (po silnici), voda se tam dostala, ale bylo mi pořád teplo.

            0 0
            • obda  

              To mas kliku – ja se na nohou potim furt a hodne. Taky vetsinu roku musim byt v sandalech, v uzavrenych botech se krome zimy potim strasne. To vsak neznamena, ze mi na nohy je v zime teplo :(

              0 0
        • kámen úrazu1  

          No jo, ale co my krátkochodidláři. Taky bych zimní boty brala, loni mně zabralo celou zimu a jaro hledání velikosti 37 v přiměřený ceně a kvalitě… dnes jsem koupila druhé návleky, tentokrát neopren. :-/

          0 0
          • juli  

            Kdybys nepohrdla starsim modelem NW, tak se mi tady vali nove Arkticy ve 37.

            cena lidova 200,–

            0 0
            • juli  

              Jeste foto

              0 0
              • kámen úrazu1  

                No úžasný. Pokud mají v pořádku podrážku, beru je všemi deseti.

                0 0
                • juli  

                  Jak pisu, jsou uplne nove. Jinak detaily po ICQ, at mi neni vycitano, ze tady obchoduju :-)

                  0 0
                • Volf  

                  ber je protože je mám taky. loni jsem je koupil v Hypernově za 890,– Kč. Pokud je nebudeš mít úplně těsný, tak jsou super.

                  0 0
                  • kámen úrazu1  

                    Už je od září mám. :-) Testovala jsem je prvně až o tomhle víkendu. Bylo v nich jak v letních tretrách a slušných návlecích na tretry, ale na rozdíl od téhle kombinace o dvou a půl hodinách nepromokly.

                    juli > ještě jednu díky.

                    0 0
        • Lister  

          Nemáš náhodou srovnání velikosti a tvar s jejich letníma botama. Mám totiž jejich letní a zimní by se mi líbily, ale není možno to vyzkoušet. Ale kdyby jim ty velikosti přesně seděly, tak bych aspoň věděl co objednat.

          0 0
        • treatt  

          A jakou velikost mas normalne a jakou tech zimnich? Bral jsi to o cislo nebo o dve vetsi?

          P.S. Zkousel jsi je predtim, nebo jsi je bral nekde pres internet?

          Predem moc diky

          0 0
    • krokus  

      Vím, že se to nedá takhle paušálně říct, ale když mám v zásadě všechny boty ve vel. 42 (letní tretry i jakékoli ostatní boty), měl bych mít zimní tretry 43?

      0 0
      • rasto  

        zbytecne 43. staci 42. ponozku tam narves nehlede na to, ze malokdy bude potreba vozit zimni. staci letni.

        pozor ale na fakt, ze italove maji o 1 cislo vetsi, nez evropa (sidi, nw)

        0 0
        • Lister  

          myslíš tím že italské 43 budou ako naše 42?? No to by vysvětlovalo, proč se do žádných italských neobuju :-)

          0 0
          • Fenous  

            Mam nohu 42 a SIDI (letni) 43. Maj proste o cislo navic, makaroni.

            0 0
        • Paja  

          To nemuzu potvrdit, vcera mi dorazily NW Celsiusy z bikeexpertu ve vel. 46, letni shimana a prakticky vsechny „normalni“ boty mam 45 a Celsiusy 46 rozhodne nejsou stejne velky. Akorat mi sedi s dvema silnejsima ponozkama, takze cislovani v tomto pripade sedi…

          0 0
    • Madrid  

      Pokusím se oživit tohle vlákno, třeba už bude úspěšnější než v září.

      Zajímaly by mě zkušenosti s zimními MTB tretrami – zkusím sem dát ty, na které jsem narazil. Pokud někdo některé z nich máte, zkuste sem prosím napsat své hodnocení k hlavním parametrům:

      • komfortní teplotní rozmezí (příp. i mezní, pokud máte vyzkoušeno) pro jejich použití
      • promokavost (zadrží i vydatný déšť, nebo spíš jen chytnou mrholení? apod.), příp. i  (ne)prodyšnost
      • trvanlivost
      • jiné postřehy… (pohodlnost, „choditelnost“ apod.)

      Kandidáti:

      1. Shimano MW80 MW80
      2. Northwave Celsius
      3. Lake MXZ302
      4. Specialized Defroster
      5. SIDI Diablo GTX

      6)?

      Díky předem všem.

       
      0 0
      • Madrid  

        JIný link na Shimana.

        0 0
      • rasto  

        vlastním předchozí model NW (Grizzly). spokojenost největší. odolne snad do –15, vic jsem nezkousel. po urcite dobe mam studene prsty, ale ne na kost (jako kdyz jsem vozil pouze navleky).

        jsou odolne i proti mokru (vode) – zkoseno na roztavajicim snehu.

        nohy se mi nepoti, takze nevim, nakolik vetraji ci ne. samozrejme v +5 se propoti. vzodne spise pod nulu – do mrazu. podrazka odolna. vozim jiz 3. sezonu, neni s nimi problem.

        pristi zimni zase NW, nemam duvod menit.

        0 0
        • Ricci  

          No zrovna Grizzly pouzivam na jesen a na jar,na zimu je to velka bieda co sa zateplenia tyka aj nepremokavosti…

          Preto som kupil NW Celsius,to uz je uplne o niecom inom…

          0 0
      • kankrlicek  

        Mám 2. sezónu Lake. Hodnocení je ovlivněné tím, že se mi nohy skoro vůbec nepotí.

        Vozím jen jednu letní ponožku, zima mi nebyla nikdy. Oceňuji vysoký komfort obouvání (kolečko na utahování). Velmi odolná bota proti vodě – jel jsem 5 hodin (či tak nějak podobně, spíš víc než míň, už si přesně nepamatuju) v dešti, voda se do bot dostala jen horem. Následné sušení proběhlo do dalšího dne normálně v pokoji, žádné specialitky s vysoušením, jen jsem vyndal vložky.

        Podrážka je trošku měkčí než u letních (Sidi, Specialized), ale vzhledem k používání mi to nevadí. Chodí se v nich bezproblémově.

        Nevýhody:

        Není to moc pěkná bota – taková holina.

        Nutnost aspoň 2× za sezónu botu namazat nějakým krémem.

         

        Celkově jsem vloni nákup zimních bot hodnotil jako nejlepší nákup v oblasti oblečení v celé mé cyklistické kariéře.

        0 0
        • wert_1  

          Podepisuji. Naprosto shodný názor. Mám je sice krátce, ale do té boty se přímo těším :-))

          0 0
        • lizar  

          Na Lake boty mužou přijít i CB kameny? Asi ano ale raději pro kontrolu. díky

          0 0
          • kankrlicek  

            Jestli se ptáš na kufry pro šlehače :), tak odpověď zní ano.

            0 0
            • lizar  

              Tak tak díky

              0 0
              • lizar  

                A při jaké teplotě je už bereš? Třeba od 5 stupnu nebo už aj od 8 st? Díky

                0 0
                • kankrlicek  

                  Měl jsem je i při 18oC a šlo to, ale už mě bylo dost teplo na nohy. Na opačné straně jsem je vozil myslím –12oC a venku jsem byl okolo 3 hodin a pořád to bylo výrazně lepší než letní + 2 ponožky + na tretře noviny + návleky :).

                  0 0
                  • lizar  

                    Díky jdu do nich ale ještě sehnat kamenný obchod, pač po netu kupovat botky nechci. Raději mám z ruky do ruky a vyzkoušet si to aspoň trochu.

                    0 0
                • Pebe  

                  já vozím CB po celý rok, teplotama se neomezuju ;-)

                  0 0
      • Lister  

        Tady bych se taky přimlouval za co nejvíce info a pokud můžu doplňující otázku – bylo by fajn, kdybyste mohli uvést i srovnání velikosí s letníma tretrama co vozíte.

        0 0
        • kankrlicek  

          Letní (Sidi, Specialized – přesné modely nevím) 43 či 43,5, zimní Lake 44. Všechny boty jsou o chloupeček větší. Takže si myslím, že mám všechny 3 boty stejně velké, jen se liší číslování :)

          0 0
        • kafac  

          Letní mám Sidi Eagle 5 velikost 45, zimní NW Celsius velikost 46. Zkusenosti jeste nemam, pacto je mam nove, ale vypadaji dobre, vevnitr dost zateplene, zvenku goretex… ;)

          0 0
        • kámen úrazu1  

          Mám stejně velké letní i zimní boty. I reálně stejné délky, jsou jiné značky. I letní kupuju jak klasickou obuv, tj. abych měla před prsty dostatečný prostor. Tak nechápu tvrzení některých, že zimní boty mají být větší. Tlustá ponožka není o tolik tlustší než letní a vejdu se s ní s rezervou i do letních treter.

          0 0
          • Lister  

            jsem tím nechtěl naznačit, že zimní má být jinak veliká, jen že v číslování je dost velký rozdíl, a taky každá firma šije jinak široké.

            Co mám odma tak Specialized mám 42, Lake mám 43 WS verzi (široká verze). Do většini italských se nevlezu ani kdyby to byly 46.

            Ty lake jsou tak široký, že tam narvu dost silnou ponožku a netrpím ani při teplotách kolem 5st, pod už to je trošku cítit, takže na zimu to asi bude chtít něco drsnějšího.

            A jelikož reálná možnost ty tretry zkusit bude malá, tak se to porovnání bude hodit – třeba vím, že lake určitě 43, Spešly bych bral taky 43, protože ty letní 42 mám nafest. NW nevím zda riskovat aby nebyly úzký.

            0 0
            • kámen úrazu1  

              Aha, tak jsem to srovnání velikostí letních a ziních treter pochopila špatně. Ale nic to nemění na tom, že tu spousta lidí doporučuje zimní tretry větší než letní. Ani na tom, že to nechápu.

              0 0
              • jonti  

                Ono to bude v tom, ze vela ludi vcetne mna ma rada letne tretry ktore sedia uplne presne v tenkych ponozkach, aby sa nemuseli prilis utahovat a sedeli aj tak tesne, na prsty vpredu medzera tak 1mm, pripadne jemny dotyk. Proste tam noha nesmie plavat.

                A keby sa takto vyberali aj zimne, tak budu prilis tesne.

                0 0
                • kámen úrazu1  

                  Netlačí se v tak těsných tretrách špatně? Jeden mm prostoru vpředu mně připadá hodně málo, z toho by mě bolely prsty, přece jen během dne noha trochu oteče. Navíc si myslím, že plavání nohy je známkou nevhodné šířky boty, za předpokladu, že tretra není o pár čísel větší než by byl ideál.

                  0 0
                • Lister  

                  jo tak o tohmel sjem sám sebe přesvědčoval 3 roky – nic než tu nejtenčí ponožku jsem tam enacpal. Akorát taková tretra je celkem k ničemu, když teplota klesne pod 15 st. To pak začneš mrznout a když tam dáš silnější ponožku tak se to ještě zhorší.

                  0 0
            • gargamel  

              Letní spešly mám 43 a tlustou ponožku jsem do nich dostal jen těžko, ale v létě  se slabou jsou mi vpředu malinko volnější.

              Teď mám nově zimní spešly a vzal jsem 44. S tlustou ponožkou je to v poho a ve špičce mám ještě trochu místa a můžu krásně hejbat prstama.

              Než jsem je koupil, tak jsem měl možnost je zkusit na dvě vyjížďky.

              0 0
              • Karlos.ml  

                Prosim tě jaké máš letní Spešly?

                Já jezdím letní Specialized MTB Comp vel. 43, které mi sedí perfektně, tak akorát. Uvažuji o koupi Defrosterů, tak nevím jestli vzít velikost 44, kvůli silnější ponožce. Díky za radu.

                0 0
                • gargamel  

                  Mám 44 a vejde se slabá + silná ponožka. Když neni taková kosa a jedu jen ve slabejch ponožkách, tak bota není vůbec volná a sedí dobře.

                  edit: Sorry, všim jsem si, že se ptáš na letní…Mám sport

                  0 0
      • Forester  

        mám ty Specialized Defroster

        komfortní teplotní rozmezí je tak 5–15. kolem nuly mi tak za hodinu začnou trnout prsty, za dvě hodiny už je to nepříjemné

        chodit se v nich dá celkem v pohodě

        nepromokavost jsem ještě nevyzkoušel

        prodyšnost je v pohodě, nohy se zbytečně nepotí

        0 0
      • Karaya  

        Cau, ted v sobotu jsem poradne vyzkousel ty NW Celsius, byl jsem nepretrzite venku od 10:30 do 18:30, najel 170km na silnicce v teplotach od 3°C do 10°C (Drahany vecer, Hana v poledne) a o nohach jsem ani nevedel. Pritom ponozky vevnitr byly spise letni nez zimni, prsty teply az do konce. A to jsem s nima postaval hodinu na blate/asfaltu. Takze hodnotim jednoznacne kladne..

        0 0
        • krokus  

          Můžu vedet, kde a za kolik jsi je koupil? Řeším to i v příspěvku níže (aktuálně nejníže).

          0 0
        • JSt  

          …a o nohach jsem ani nevedel

          jsem myslel, ze ti umrzly ;-))

          0 0
    • lutte1  

      Asi sem vyjímka , ale zatim sem nikdy nepotřeboval zimní tretry.Mám specialized mtb comp… a v tenké ponožce , která kryje jen kontník a s krátkejma šortkama a návlekama sem schopnej jezdit klidně 4 hodiny v 10°C.

      Když vemu podvlíkačky a tlustší delší ponožku tak pohoda do 5°C.

      S letníma tretrama a silnější ponožkou je to v pohodě do 0°C , ale pak mě už limituje že nevedu čapáky  , tak je mi zima na stehna …

      Asi sem šťastný člověk , co mu dobře funguje krevní oběh :)

      0 0
      • Pebe  

        a evidentně nejezdíš pod 0°C, tak to je jasné ;-)

        0 0
      • kámen úrazu1  

        Mně taky nebývá v letních tretrách a návlecích většinou zima (pokud nejedu několik hodin v dešti nebo se nebrodím dlouho sněhem. Neoprenové návleky jsem neměla). Ale životnost a hlavně komfort zimních bot se nedá s návleky porovnávat. Těším se, že konečně nebudu muset řešit vyhrnující se špičku návleků při chůzi, jejich trhání, bláto a sníh dostávající se mezi návlek a tretru, horší umyvatelnost návleků… 

        0 0
      • Lister  

        Asi sem šťastný člověk , co mu dobře funguje krevní oběh :)

        …tak to jsem si myslel dlouho taky. Teď už vím že jsem byl tak maximálně debilní člověk, kterému momentálně nefungují kolena :-(

        0 0
        • lutte1  

          no těmi návelky sem myslel právě návleky na kolena … to jedno z míst na který mi musí bejt teplo

          0 0
    • wert_1  

      Ještě si dovolím napsat, že ve větších mrazech asi stejně jezdit nebudu i když mám ty „holinky“ od Lake :-) ale je pro mne mnohem pohodlnější v teplotách pod +10 vzít na nohy zimní tretry, než se mordovat s návlekama :-) Možná taky pohodlnost k věku :-) A ty Lake jsem nikde sehnat v krámě na vyzkoušení nedokázal :-( Ono s většíma velikostma je to vůbec problém, takže jsem je bral na blint

      0 0
      • Madrid  

        Líbí se mi, ale rád bych je zkusil. Někde je mít budou. Asi nezbývá než obvolat krámy v okolí, které prodávají Laky podle tohoto seznamu na stránkách distributora.

          
        0 0
        • wert_1  

          já tu největší velikost 46 co dělají, přesto že mnohde inzerují i vel.47 prostě v krámu nesehnal :-( Vlastně v cca. 8 obchodech jsem nesehnal žádný 46 ani 47 který bych si zkusil :-( Takže Lake přes net objednané s tím, že když mi nebudou, obratem je vracím..

          0 0
          • Madrid  

            Pro srovnání – jakou velikost (a značku) máš letních treter? A z jakýho e-shopu jsi ty Laky nakonec bral? dík

            0 0
            • wert_1  

              Tretry mám Lake troje, jedny letní mám 46 stejně jako zimní, druhé letní 47 a ty jsou trochu volnější. Takže ty zimní bych potřeboval spíš 47, ale když nejsou, nedá se nic dělat(( mám je tedy jen na slabou ponožku. Silné ale stejně nenosím :-) Na ishop už si nevzpomenu, ale byl to prodej kol a servis tuším z Trutnova. Musel bych zalivit v papírech. Z PC vymazáno.

              0 0
        • Karaya  

          Lake meli driv v Kellysu na Gajdosove. Meli tam myslim skoro celej sortiment, tak se tam mrkni…

          0 0
    • Hurka  

      Tak přidám zkušenost s NW Celsius. Mám je třetí sezónu, prodyšné, voděodolné, kvůli mé lenosti je čistit od bláta přes ně nosím tenký návlek, který se lehce pere, takže vypadají pořád jako nové :-) Doplnil jsem je vepředu kolíky na kopačky (cenově jsem se smál při srovnání s kolíky Sidi za několik stovek), aby mi neklouzali na blátíčku při výstupu do kopce. Nad nulou je nosím normálně, pod nulou používám vyhřívané vložky – dobrý kauf loni od Tchiba za 900 :-) Prsty nemrznou ani po více než 3–4 hodinách, baterky vydrží mnohem déle, prostě super… Topí to přesně mezi nohou a kuframa a malinko pod prsty. Bez nich bych v zimě dlouho jezdit nevydržel, nehybné prsty prochladnou snad v jakékoliv botě…

      0 0
      • Madrid  

        Ty vyhřívaný vložky mě zajímají – mé ženě je pořád hrozná zima na nohy, to by mohlo pomoct. Na netu jsem zatím našel, v různých obchodech, jen tyhle GH52A. Nejsou to náhodu ty, cos koupil u Tchiba? Nebo nemá je někdo?

        Ješte jsem se díval ty od Sidi, ty vypadají parádně. Ale ta cena 7300 je krutá jak severní vítr.

        0 0
        • Madrid  

          Tady je mají mnohem levnější.

          0 0
        • Hurka  

          vypadají dobře, ale ty moje mají menší baterii – ne na tužkovky. to je dost důležité, protože to pak nosíš připevněné na botě a při šlapání na kole může ta baterka vadit… sidi za 7300 nekupovat, to je fakt blbost. ty tchibo by snad mohli teď s přicházející zimou znova mít…

          0 0
          • Madrid  

            A na jaký to je baterie? Ty AA mi taky nepřijdou nejvhodnější…

            0 0
            • Hurka  

              má to nějakou svoji pevnou NiMh baterku a nabíječka se připojuje přímo na ni – má dva dráty a nabíjí obě baterky současně. Přímo na baterce je pak i otočný spínač s volbou úrovně topení a LED-ka – signalizace zapnutí resp. nabíjení. celé je to vodotěsné, takže v pohodě jak na kolo tak např. do lyžáků. Koukal jsem na web Tchibo, prý je to vyprodáno, ale myslím, že to snad ještě mít budou..

              0 0
      • Madrid  

        K NW Celsius ještě dodám, že jsem si od kamaráda zkoušel "tyhle ":http://www.factoryoutlet.cz/?… 46 a byly mi hodně velký, musel jsem mít dvě tlustý ponožky a stejně jsem dal do paty ještě ukazovák. Říkám si, jaká smůla. A dnes jsem si zkoušel v kamenným Hape (v Brně) 46, který mi byly s jednou tlustou ponožkou úplně dobře. Nechápu. Buď  mají při šití fakt velký rozptyl,  nebo ty slevněné jsou o rok starší model a ty z Hape (prý 09 model) jsem přepracovaný, kratší.

        0 0
        • Paja  

          Ty moje by mely byt tyto maji tam trosku zmatek je tam zima 07/08 a jeste zima 07, ale tyhle budou predlonsky. 

          0 0
    • Smazaný účet  

      mám Exustar z outletu na Karláku, zatím super, ale vlastně ještě nebyla zima…tak uvidíme,až bude :-)

      0 0
    • krokus  

      Pročítal jsem si různé thready o zimních tretrách, ale pořád nemám jasno v tom, jaké si tedy mám pořídit, aby mi v nich skutečně NEBYLA ZIMA. Přenos energie nemusí být zas tak úžasně efektivní, jde mi hlavně o ten (tepelný) komfort. Současně ale abych se neuvařil, když v nich pojedu třeba v plus pěti…

      0 0
      • Madrid  

        Mám v podstatě stejný požadavek a z toho, co jsem četl a viděl, se mi výběr zúžil na NW Celsius a Lake MXZ302, v případě velké zimy spolu s vyhřívanou vložkou. Ostatní výše vyjmenovaní kandidáti jsou zřejmě vhodní spíš na počasí typu „chladnější podzim“.

        Na oboje slyším od majitelů chválu, takže chybou asi nebudou ani jedny. Stačí oboje zkusit a rozhdnout se dle drobnějších preferencí + do zásoby el. vložky z Tchiba – teď jsou zrovna vyprodaný, ale ještě dopoledne je měli, tak to oni je zase doplní.

        0 0
        • krokus  

          Půjdu tedy asi do těch NW Celsius. Nejlevnější jsem našel tady. Nejlepší by bylo si je někde v Praze vyzkoušet, jenže kde? Mají je v bikeexpertu na Karláku, jak je naznačováno výše? Nebo je můžu koupit na blind, je to ale trochu risk. Všechny boty i letní tretry (jak shimano na silničku, tak diadora na horáka) mám ve velikosti 42, měl bych tedy ty zimní koupit ve velikosti 43?

          Ještě bych se zeptal na nějaké dobré izolující ponožky. Kdybych na onom e-shopu objednal i toto, neplatil bych poštovné:-)

          0 0
          • Madrid  

            Jo jo, tady jsou fakt levný, vyjdou prakticky jako ty předloňský z outletu. O merino ponožkách taky uvažuju. Ale „waterproof“ už myslím nemají smysl, když je dáš do goretexových bot, a jsou zbytečně drahý. Zvažuju tyhle.

            BTW: Má někdo zkušenost s merino vlnou? Je to opravdu tak dobrý?

            0 0
            • TheIF  

              Ja teď koupil ty nejlevnější SealSkinz ty jsou z 40% Merino a celkem hřejou, ale jestli víc než obyč to nedovedu porovnat :-)

              0 0
            • qwerty  

              Zatímco normální oděvy izolují, merino hřeje – což je samozřejmě fyzikální nesmysl, ale takový mám pocit.

              0 0
          • bagio  

            Cau kdyby jsi je objednaval dej prosim vedet ja bych se stebou svezl,vzal bych je taky  za tu cenu.Prosim ozvi se Dik

            0 0
        • Pavel  

          Vložky z Tchiba lze koupit na jejich webu ;-)

          0 0
    • Ricci  

      Tak som aj ja objednal z Wiggle tie NW Celsius, lebo pri –7C mi v NW Grizzly bola zima,su sice vodoodolne,ale podla mna slabo zateplene,takze skor tak do 0C

      0 0
    • obda  

      Šup s tím nahoru, než budu základat nový thread.

      Kde mají v Brně boty Specialized Defroster? U Hanáka jsem navzdory proklamacím nepochodil.  Sidi a NW jsou na mně úzké. Dík.

      0 0
      • Ricci  

        Mam tiez pomern siroke chodidla,ale NW Celsius, ktore som teraz kupoval,mi sedia uplne spickovo,az som bol prekvapeny a zazivam nekoncny pocit blaha pri dlhsej jazde v zime :-)

        0 0
        • obda  

          Nemáš ho široké dost :) NW Celsius jsou mi ve špici úzké, i když si vezmu o číslo větší boty :( A o blahu mi nemluv, zase jsem mel dneska v letnich tretrach zmrzly prsty :(

          0 0
      • obda  

        Ještě něco – pokud maj v Brně Lake, tak bych si je taky rád zkusil. Ty spešly se mi líbí víc, ale netrvám na nich.

        „mně“ – panebože, který prase to napsalo :(

        0 0
        • JSt  

          lejky budou imho taky uzky. co jsem cetl nejaky reviews na ty defrostry, tak zadna slava v teplotnim komfortu :-/. nejjednodussi a nejlevnejsi je fakt nasadit klasicky placaty pedaly a normal boty. v utery jsem bajkoval v nizkych trekovych botech s gore (8h venku) a na zmrzly nohy jsem si ani nevzpomnel. mam i ty zimni exustary a naprosta spokojenost. kdyz do nich strcim fusku a jeste ws fusku z lidlu, tak neni problem ani v mene deseti ;-).

          0 0
          • Lister  

            já vím že je tohle už starší reakce, ale pročítám to tady tak odpovím.

            Mám boty Lake v WS verzi (široká verze) a oproti všemu jinému co jsem zkoušel to jsou doslova lodě – což pro mě znamená naprosté blaho. Takže pokud jsou zimní lake podobné těm letním, tak úzké určitě nebudou :-)

            0 0
            • JSt  

              vis, co je klidne mozny? vim, ze letni se k nam vozi(ly?) ve dvou sirkach. tak to asi plati i pro ty zimni. co jsem jedny zkousel, byly fakt uzky.

              0 0
              • Lister  

                jo dělají se různé verze i u těch zimních, jo to vidět někde nahoře, kde je daný odkaz přímo na stánky lake.

                0 0
      • Marcinka  

        V Brně nevím, ale objednal jsem je na http://eshop.harfasport.cz/detail.php?…. Cena 2970 se mi zdála hodně dobrá. Čekám, že dorazí příští týden.

        0 0
    • bagio  

      Pro krokuse Cau kdyby jsi je objednaval dej prosim vedet ja bych se stebou svezl,vzal bych je taky za tu cenu.Prosim ozvi se Dik

      0 0
      • krokus  

        Ok. Objednávat je budu možná až v druhé půli prosince nebo začátkem ledna, teď nějak nemám peníze. Ještě ale váhám mezi těmi Celsiusy a zimními Shimany MW80. Jak jsem si tak pročítal různé recenze, skoro to líp vycházelo pro Shimana, jsou přece jen v porovnání s Celsiusy teplejší. A na Chainreactionu je mají i velmi levně (i když zrovna ne skladem).

        Otázka pro všechny: když mám normálně velikost 42, v jaké velikosti bych měl koupit ty zimní Shimana? Ve 42 mám i letní silniční Shimana, jsou mi akorát (zimní ponožku už do nich moc nenarvu). A ty Celsiusy bych měl mít 43, abych do se do nich vešel i v zimní ponožce (zkoušel jsem si jejich silniční obdobu Fahrenheit). Bojím se ale, abych ty shimana nekoupil moc velké; pokud jsou tak teplé, bude do nich opravdu potřebe zimní ponožka? Abych tam v ní zase neklouzal…

        Srovnání obojích treter se trochu řešilo tady, ale k ničemu se moc nedospělo.

        0 0
        • Ricci  

          Ja mam letne Shimano 44 a zimne NW Celsiusy 45, predsa len treba pocita s hrubsou ponozkou…

          0 0
          • krokus  

            To jo, práve ale nevim, jestli bych ponožku do těch zimních shiman nosil, jestli jsou opravdu  tak teplé.

            0 0
            • Rychlej turista  

              Žádná zimní botka není tak teplá, abys v ní nesnesl hrubou fusku.

              Krokusi, jestli do nich půjdeš, dej mi prosím tě vědět, přidal bych se. Já už sice jedny NW Celsius GTX mám, ale vzal bych ještě jedny, o číslo větší. Právě abych do nich mohl tu hrubší fusku strčit a měl bych tak tretry na zimu i na léto. U nás je totiž půl roku zima a půl roku chladno, takže v nich jezdím celoročně, od 15°C dolů.

              Dumal jsem nad těma Shimanama, ale v NW jezdím už 3 roky a jsou pořád jako netknuté. Což bych měl u té umělé kůže nebo co to na sobě Shimana mají, trochu obavy, protože v zimě je soli dost.

              0 0
              • krokus  

                Ty shimana jsou asi z kůže jen zčásti, ne? Jinak je tam Gore-Tex. Možná se v podílu kůže liší od staršího modelu – oba lze vidět např. zde.

                Žádný problém, až je budu kupovat, napíšu.

                0 0
            • BB  

              normální civilní boty mám velikost 42. Cyklo tretry někdy 42, někdy 43. Zrovna nyní mám Spešly ve 43 a menší bych mít nemohl. Zimní NW mám 44 a vejde se do nich tenká letní a tlustá zimní termo ponožka od Moiry. Ideálně bych vzal 44 a půl, nebo 45, ale neměl jsem na výběr.

              0 0
        • bagio  

          Tak fajn mail mam v profilu ale cena obojich je vlastne uplne stejna

          Northwave Celsius        78.29

          Shimano MW80 Gore   79.99

          Takze ted jde o to ktery sou lepsi, a to je tady potreba zjistit.

          Mew osobne se vzhledove vic libej ty Celsius.

          0 0
          • krokus  

            Ok, až je budu kupovat, dám vědět. Ale ty Shimana stojí na Chainreactionu 69! Viz odkaz výše. Teď sice zrovna nemají na skladě potřebné velikosti, ale to se snad časem spraví.

            0 0
        • siskin  

          mám ty shimana a moc teplé mi nepřijjdou, zatím jen 2vyjíždky při teplotě 0–5C(na sněhu) a po cca hodině prsty začínají lehce mrznout po 3h na kost :-( ,ponožka středně tlustá ,ale je fakt ,že na „studený nohy“ docela trpím.

          0 0
          • krokus  

            Fakt, jo? Je to stejný model, tj. MW 80? hm, přemýšlím, jestli se na ně nevykašlu a nepůjdu spíš do Celsiusů.

            0 0
            • siskin  

              JJ mám přesně tyhle:"http://w­ww.trinnity.cz/De­tailPage.asp?DPG=20793 ":http://www.trinnity.cz/DetailPage.asp?…

              ,ale je pravda že na to dost trpím a sletníma tretrama+návleky v teplotách oklo nuly víc než1,5h nevydržím.Zateplený vypadaj dost a zpracování je super.

              0 0
              • krokus  

                Taky na to dost trpim. Každopádně už jsem se rozhodl, že půjdu raději do Celsiusů.

                0 0
                • bagio  

                  Tak ja uz mam Celsiusi doma,v pondeli na Wigglu objednano ve ctvrtek rano s nima byla posta u me doma,cena 2411 Kc.Dnes poprve na noze 2 a pul hodkyz toho sem se vracel hod. a pul proti vetru.mam Spesl Comp 46 tak sem koupil 47 a sou mi super,sou vevnitr pekne polstrovany radsi sem vzal teplejsi ponozku ale zbytecne.Takze zatim1+,uvidime az trochu primrzne.

                  0 0
                  • krokus  

                    Bral jsi asi něco k tomu, viď, abys neplatil poštovný. Ta cena je fakt pěkná.

                    0 0
                    • bagio  

                      JJ bral sem jeste XT razeni,mam Deore asi 4 roky tak sem toho vyuzil udelam trochu upgrade.Dohromady 122,22 liber a na nase 3675 kc.Mel sem problem jak to zaplatit ale nakonec sem se poptal a kamos ma otevreny Paypal tak to objednal na sebe a dal tam moji adresu a vse OK.

                      0 0
                • krokus  

                  Tak jsem to asi prokaučoval s velikostí:-( Mám normálně 42, koupil jsem 43. Když si na nohu navleču funkční ponožku a na to tlustou ponožku, jsou mi ty boty bohužel malý:-( Větší velikost tretry by to ale možná stejně nevyřešila: na délku jsou ok, tlačí na šířku.

                  Vejdu se do těch treter s dvěma normálními ponožkami nebo s jednou tlustou. Dělají se nějaké ponožky, které by měly vlastnosti funkčního materiálu a zároveň dost hřály? Výhřevnost tlustých bavlněných ponožkek je asi ok, funkci by ale zřejmě neplnily.

                  0 0
                  • krokus  

                    Třeba něco od Moiry?

                    0 0
                  • Paja  

                    Pokud chces co nejteplejsi fusky, tak ne tlusty bavlneny, ale vlneny, resp. s co nejvetsim podilem vlny – v jakymkoliv outdorovym ksefte zimni fusky do pohor, staci vybrat dle sily penezenky;) napr. levnejsi (ty jsem si nedavno taky koupil a nemuzu jim nic vytknout) nebo drazsi znacka, ktery budou asi jeste teplejsi. S ponozkama od Moiry mam zatim spis negativni zkusenosti, jejich tlusty fusky jsem ale zadny nemel, slo o cykloponozky (po par vypranich ztratily pruznost), je to ale zkusenost nekolik let stara, takze uz ten problem mozna odstranili, nicmene nejak nemam motivaci zkouset to;-)

                    0 0
                    • krokus  

                      Oboje to vypadá dobře, díky. Nejsou ty ponožky tlusté nějak extrémně? To bych je už pak do těch bot nenarval. A jakou mají schopnost schnout? Jestli nenavlhnou a pak v nich už není zima…

                      0 0
                      • Paja  

                        Extremne ne, ale jsou tlustsi nez nejaky frote bavlneny, nejlepsi to vyzkouset primo v tech botach. Vlna „hreje“ i vlhka, naopak vlhka bavlna „chladi“, proto se bavlna pouziva jako vnejsi vrstva letnich tlustejch fusek do pohor a vlna u zimnich.

                        0 0
                        • krokus  

                          Aha, to jsem nevěděl, díky za informaci.

                          0 0
                          • teepeex  

                            doporucuju tyhle Moiry

                            0 0
                            • krokus  

                              Koupil jsem si od Moiry tyhlety, jsou taky celkem tlusté a snad i hřejou. O kolik jsou asi ty vlněné tlustší? Mám obavu, abych je do těch treter narval.tTedy narval bych je tam určitě, ale aby tam pak ještě zbylo trochu volného místa; jinak by asi ty boty nefungovaly.

                              Buď mám křivé nohy, nebo je každá tretra trochu jinak ušitá: levá je v pohodě, pravá trochu tlačí. Ach jo, příště si rozmyslím, jestli budu kupovat tretry pres e-shop. Vyzkoušet je budu moct až po Novém roce…

                              0 0
                            • Paja  

                              Mas ty ponozky uz delsi dobu?

                              0 0
                              • teepeex  

                                ja je dostal vloni k vanocum,

                                takze vyzkouseny je mam, letos jsem je vezl jen dvakrat, protoze pokud je nad nulou vozim lehci ponozky

                                rekl bych ze jejich zakladnim rysem je neustaly pocit sucha, a z toho vyplyvajici teplo

                                   
                                0 0
                                • Paja  

                                  Ptal jsem se kvuli te elasticite, novy ponozky jsou vetsinou v pohode vsechny, mam treba lehci ponozky do pohor od Sensoru – Hike, funkcni, moc prijemny, ale cca po roce zacaly byt „vytahany“ a uz nesedely tak jak by mely (a to je zas tak casto nenosim), dalo by se rict, ze po roce by na to treba mohly mit narok, ale kdyz mam tlusty zimni fusky uz tak dlouho (cca 8 let?) ze uz si ani nepamatuju od ktere firmy jsou a porad jsou o.k…

                                  0 0
                                  • teepeex  

                                    sensor ponozky neznam, mam jen trika a ty jsou tcarove i strukturove staly, ac je peru pokazdym vyjeti

                                    0 0
                                    • Paja  

                                      On to taky muze byt vyrobek od vyrobku, od Sensoru tady spousta lidi chvali cyklofusky, ja mam jedny a nenosim je, protoze mi zas pripadaji elasticky(sta­hujici) az moc a vnejsi strana je takova „umela“ a klouze v bote, taky mam sensoracky podkolenky s vlnou do lyzaku a ty jsou zase celkem dobry…

                                      0 0
                  • Volf  

                    Zajdi si do nějaký opravny obuvi a dej je roztáhnout. Do šířky to jde. Moje žena si takto nechala roztáhnout zimní tretry a pohoda.

                    0 0
                    • teepeex  

                      zrejme by to slo v pripade kozeneho svrsku, ale goratex membranu bych neroztahoval

                      ale je pravda, ze tomu prdlajs rozumim

                      0 0
                      • drtyc  

                        i kuze po natazeni nic moc. pokud je podrazka uzsi nez chodidlo, tak prochodis spodni okraj kuze, kraje podrazky budou tlacit a nebude to celkove sedet

                        i pokud je podrazka tak akorat sirkou na chodidlo a nesedi akorat nart, tak stejne casem vyrves svy u podrazky na vnejsi strane. neni nad to koupi botu, ktera sedi uz v obchode.

                        0 0
    • Lister  

      Nazdar lidi, začínám silně zvažovat nákup NW Celsius, ale váhám nad velikostí.

      nohy mám asi trochu větší 42, lépe řečeno levou mám přesně 42, pravou mám trochu větší, nohy trochu širší a vyšší nárt. Obyč boty – třeba Olympicusy mám 42, ale je to těsně, Raichle mám 43. Tretry – spešly 42 mám úplně na těsno, nic tlustšího než tenkou ponožku do nich nedám, pak mám lake 43 širokou verzi – jsou trošku větši, tak akorát na tlustou ponožku.

      Tak a teď jak to tady pročítám, tak mi vychází, že nejlepší bude 44, ale zase tak velkou botu jsem nikdy nekupoval :-) Chtěl bych do toho nacpat nějakou tlustší ponožku, ale žádný extrém.

      0 0
      • teepeex  

        rekl bych, ze jsou trochu uzsi

        a jestli mas jednu haxnu 43 tak si porid 44

        imho

        0 0
        • Lister  

          43 tu pravou zrovna nemám, spíš takovou skoro 42,5. Všechny boty co mám 43 jsou mi i na té větší noze trochu volnější.

          0 0
          • teepeex  

            doporucuju 44ku, nebo vyzkouset

            tady je maj za 2,5k a to se vyplati :)

            0 0
            • teepeex  

              hmm tak nejdou rozbalit velikosti, asi maj jen 46ky:)

              to uz je ale prosimtebe moc ;)

              0 0
          • vysmátej bajker  

            spešly mám 41,5 a celsius 42,5 1 tlustá ponoška ok,mněl jsem i 43 ale moc velké tak jsem prodával,mají trochu horší utahování.Podle mně jsou trochu užší.Doporučuji vyzkoušet alespoň jiné NW pak obj.

            0 0
      • obda  

        Normálně mám 42 a širokou nohu (v místě, kde je kufr). NW Celsius mne tlačily (bez tlusté ponožky!) z boku do kloubu palce i ve velikosti 44, kdy už v předu bylo hafo místa. Takže jsem nakonec musel skončit u Specialized Defroster. Ty mi sedí výrazně líp, ale asi nejsou tak teplé.

        0 0
        • brble  

          měl si zkusit ty shimana, jsou širší než celsiusy. mám taky širokou nohu a zatímco nw nešly tak sh. ano,sice taky na hraně ža bych snes širší ale dá se to. a gtx membrána je v sajrajtu k nezaplacení.

          0 0
          • obda  

            Já jsem s těma Defrostrama spokejenej, jen mi je trochu zima od kufru a na prsty – ale to ještě pořeším vložkou s alobalem. Shimano mi taky nesedlo. Nevýhoda defrosterů byla vyšší cena v porovnání s wiggle.

            0 0
        • Lister  

          Nemám sice nijak extrémně širokou nohu, ale je pravda, že většina italských bot je mi úzká. Jednu NW jsem ale zkoušel a do 42 jsem se vlezl – letní sportovní model – je to už ale pár let.

          Jako další varianty bych měl ty dva kousky níže. Nejsou to sice přímo zimní modely, ale mě osobně se tenhle typ bot hodně líbí. Jedinou otázkou je tuhost podrážky, ale když to má být na zimu, tak by neměl být zase takový problém. Výhodou je, že se dají bez potíží použít i s ohrádkama, nevýhodou, že na silničce nebudou vypadat moc elegantně :-)

          "Shimano MT90L ":http://www.wiggle.co.uk/…/5360040187/ Northwave Gran Canion V GTX

          0 0
          • krokus  

            Mám nohu 42, koupil jsem si Celsiusy ve vel. 43 (přes wiggle.co.uk). Když jsem si je pak doma vyzkoušel s tlustou ponožkou, měl jsem pocit, že jsou poněkud malé. Hrozně jsem si nadával, že jsem nekoupil Shimana. S tenkou ponožkou jsem se do těch bot vešel, ale stejně mě boty trochu tlačily ze stran. Jak už tu někdo psal, jsou docela úzké. Koupě větší velikosti možná není řešením, tretry by pak asi byly moc dlouhé.

            Koupil jsem si ponožky z merino vlny od icebreakeru, které nejsou příliš tlusté, ale dobře hřejou. A vyjel jsem na první vyjížďku, neočekávaje nic dobrého. Řeknu ti, byl jsem mile překvapen!  Boty netlačily, při šlapání jejich užší profil nevadil. A v kombinaci s těmi ponožkami z merino vlny mi v nich bylo parádní teplo. Podotýkám, že venku bylo minus 9! Na kole jsem byl cca 2 hodiny.

            0 0
            • pavelr  

              Mohl by sis prosím změřit dýlku a šířku nohy např. stoupnutím na metr? Když sis vzal do Celsiusů tlustou ponožku, tlačily tě i na dýlku? Dokážeš odhadnout mezeru se slabou (letní) ponožkou? Díky.

              0 0
              • krokus  

                26 × 9,5 cm (nejdelší x nejširší místo). Snad jsem to změřil správně.

                0 0
              • krokus  

                Na délku to vážně není problém: palec má cca 1,5 cm místa. Nemám ale pocit, že by noha někam klouzala.

                0 0
            • obda  

              Mně nebyly poněkud malé, mne hodně tlačily. Nevěřím, že by se to spravilo.

              0 0
    • pavelr  

      Nemáte někdo zkušenost s tímto obchodem? Prodávají NW Celsius za relativně dobé peníze.

      0 0
      • teepeex  

        pokud se trefis do velikosti tak" tady j":http://www.wiggle.co.uk/…5360032088/e to vic nez o tretinu levnejsi

        0 0
        • teepeex  

          nebo tady jednou jety 46ky

          0 0
          • pavelr  

            Mám stejnej problém jako Lister, jako kdybych jeden z jeho příspěvků psal já. Taky mám nohy 8 a 8,5, boty na chození – olympikusy mám 42 nebo 43, letní adidasy 43,3 (jsou mi větší), letní spešly 43. Mám asi širší chodidlo, protože nové spešly se mi zdály úzký, ale povolily a teď bych je mohl mít i menší. Takže NW Celsius odhaduju na 43 nebo 44. Takže Listře už něco kup a pak dej vědět, ať mi nemrznou nohy. (Přidal bych smajlíka, ale neumím to, možná taky proto nenakupuji v GB).

            0 0
            • Daník  

              Pokud byste se rozhodli objednávat z venku NW Celsius nebo ty SH MW80, asi bych se přidal s jedním párem k poštovnému. Ještě zkusím vypátrat v okolí něco od NW či SH pro poměření velikosti.

              0 0
        • pavelr  

          Předpokládám, že na dobírku mi je asi nepošlou? Navíc nevím velikost a nemám možnost, kde si je vyzkoušet. Takže upřednostňuju českýho prodejce, který mi je případně vymění.

          0 0
    • šlapatko  

      Vůbec jsem se zde nedočetl o Sidi diablo.Používám je a spátky k návlekům bych nešel.Vyjížďky kolem 3 hodin v klídku zvládám.Při větším mrazu –10,začne být po 2 hodinách zima.Ještě musím pokoumat ponožky.Při teplotách kolem nuly a těsně pod ní,vydržím i 5 hodin na silnici.Prsty jsou prokřehlé,né však zmrzlé.Nečekejte zázraky,teplo jako doma u TV nebude:-)Celkově mají najeto kolem 5000km a super.

      0 0
      •  

        No, ono ani v Northwave Celsius J GTX není nijak velký teplo, moc zimou na chodidlech a prstech netrpím a 2 a půl hoďky v mínus 8 stupňů a ještě foukalo se dalo vydržet jen tak tak, vyloženě jsem nemrzl,chlad je cejtit dost, nicméně přínos zimních treter oproti návlekům je velkej.

        0 0
    • Lukecz  

      Změřit haxnu by třeba mohlo někomu pomoct, ikdyž neřeší to šířku nohy že ano :(

      Krabice SH-MW80:

      0 0
    • Darius  

      tak nejak nevim… NW jsou uzke, Shimana neni kde poradne vyzkouset, Defrosteru se bojim, ze nebudou dost teple…

      jeste jsem narazil na Answer Kashmir, nema nekdo byt i zprostredkovanou zkusenost?

      0 0
      • JSt  

        kdyz jsem je zkousel, tak taky byly uzke.

        0 0
      • Pebe  

        mě na nich překvapila celkem měkká špička, je to vlastně podle mě letní bota akorát místo sítěk má plnou kůži, jedna vrstva, nepřesvědčily mě…

        0 0
      • Lister  

        No ještě existují Pearl Izumi Barrier GTX, ale cena je tedy velmi nemilá :-(

        0 0
        • Darius  

          tak existuji treba jeste SIDI Diablo nebo neco od Gaerne (Eskymo/Polar), ale hledam neco, co bude mozne vyzkouset a pripadne hned koupit, na nakup naslepo pres web jsem malo odvazny…

          dekuji JSt a Pebemu za postrehy k Answeru

          tak uz fakt nevim, mozna bych dokazal obejdnat ty Spesly podle letnich (tedy pokud za tech x let co uz je mam nezmenili cislovani), ale prsty mam obecne studeny a mit jen o trochu mensi zimu za 3k se mi uplne nechce … ach jo :/

          0 0
          • gargamel  

            Já mám spešly o jedno číslo větší, než letní spešly a je to ok. Ne jednu tlustší a jednu slabší ponožku.

            0 0
          • obda  

            Taky o číslo větší než jejich letní. Zima je výrazně menší :) S tou zimou – zajímalo by mne, jestli je protio NW Celsius nějaký výrazný rozdíl. Jsou lidi, kterým je pod nulou zima i v Celsiích.

            0 0
            • Ricci  

              Podla mna su zimne tretry velmi podobne na tom a ziadne velke rozdiely v teplosti medzi nimi by som neocakaval..

              Osobne mam NW Celsius a pri –10C uz po hodine zacina byt v nich trochu chladno na prsty,ale da sa to vydrzat, mam tam len hrubu lyziarsku ponozku,zistil som totiz,ze pridanim tenkej ponozky sa vobec nic nezmenilo,len mi boli tesnejsie.Este uvazujem vlozit nejaku izolaciu do spicky topanky,aby boli prsty lepsie izolovane,pod vlozkou uz mam 4 vrstvy alobalu :-)

              0 0
              • Lister  

                Pokud jsou ti tretry už těsně v té jedné ponožce, tak si další nepomůžeš, spíše naopak může to být klidně i horší. Materiál ponožky (nebo čehokoliv jiého) mimo jiné izoluje vzduchem, který se hromadí v jeho struktuře. Tím že tam dáš další ponožku, tak dojde ke jejich stlačení, tím se vzduch ze struktury dostne ven a ponožka izoluje méně, navíc se ti takto stažená nohy bude hůře prokrvovat a situace se ještě zhorší. Takže pokud přidávat ponožku, tak jen poku je místo, jinak to nemám moc smysl.

                0 0
                • crazyHOBÍK  

                  Mohu-li se přidat, tak co napsal Lister je pravda. Podle mne jediné řešení jak mít nohy i při –10ti pod nulou v „pokojíčku“ je mít naprosto pohodlné a hlavně hodně, hodně široké zimní tretry a na nich ještě případně návleky. Velký problém je v tom, že valná většina z.t. na trhu je fakt velmi úzká. Sám používám již nějaký ten rok z.t. GAERNE polar MTB. Jsou to špičkové tretry, ale bohužel také úzké. Jediné z.t. které by vyhovovaly budou LAKE MXZ 301 případně ještě v řadě WS(extra široké). Ovšem třistajedničky už nejsou na trhu.    

                  Lidičky poraďte dají se u nás sehnat LAKE MXZ 302 č.45 WS (případně LAKE MXZ 301 č.45 WS). Rád se toulám přírodou i v silných mrazech 4 až 6 hodin, tak že „pokojíček“ by bodnul.

                  0 0
    • bikerxc  

      Ahoj, loni na podzim jsem si poridil zimni tretry lake. Vse v poradku, teda az na jednu vec. Zatéká mi do bot pres šev u špičky na straně palce (na obou botách), dělá to i někomu jinému? Myslíte že je to důvod k reklamaci? Měl jsem za to že bota přes 4000 kč by mohla být nepromokavá.

      0 0
      • visions  

        Sousede,nezlobte se,vás otravuju takhle pozdě večer,ale mě došel rum,tak se chci zeptat,jestli je to jenom u mě nebo v celým baráku. :-)

        Pokud jsou v záruce,reklamuj. To přece není normální,když ti do nich zatéká.

        0 0
        • Ricci  

          Otazkou je,ci v popise k tym tretram je vyrobcom zarucena nepremokavost…

          0 0
          • raceman  

            tak jsem dneska dostal po 1.5h v –12°C od maminky požehnání na zimní tretry :-)

            takže nejspíše to budou šimana mw-80 nebo ty nw celsius…

            otázka zní, kde v ostravě se dají tyhle tretry vyzkoušet? nerad bych to bral naslepo…

            délku nohy mám 27 cm, což u shimana odpovídá cca 42.5 – 43

            díky za každé reakce

            0 0
            • bagio  

              Jestli muzu radit kup min. o cislo az cislo a pul vetsi.Kdyz vezmes teplou ponozku aby bylo porad jeste volne misto ve spicce.jak budou tlacit budou ti ty prsty zabst.Mam NW rok a naprosta spokojenost.Jinak mam Spesl Compy 46 a NW Aerolite 45,5 a kupoval sem je na Wiglu bez zkouseni 47.Loni pred vanocema me tam vysly na 2300,v pondeli obednano a ve stredu s nima postak zvonil u dveri.

              0 0
              • raceman  

                ja mam silnicni sidi 44 trochu vetsi, bajkove laky v dezolatnim stavu asi 43… takze ty shimana by mohly byt 44– 45…

                nw sem vzivote nemel ani a noze, takze nevim jak to maj s nartem a sirkou oproti sidum…

                ale momentalmni ceny shiman na wiglu ci chainu jsou po pricteni poplatku zap revod ± stejne jako na kupkolu za 3500… ale mozna budu mit jeste lepsi cenu na obchode, takze se uvidi

                0 0
            • Pebe  

              chodidlo mám 26cm, letní NW velikost 42, Celsiusy vel.43 a jsou akorát

              0 0
              • kubad  

                tak tak

                letní NW mám 43 a zimní sem musel přeobjednat 44 protže 43 byly moc nafest

                0 0
            • pavelr  

              Já mám nohy 27,5cm a NW celsiusy vel.44 jsou v pohodě i s teplou ponožkou moira trek. Nemyslím, že by byly přehnaně úzký, jak se tu psalo. Na můj nízkej nárt jsou akorát. Zatím vyzkoušený 3 hodiny v minus sedmi a zima na nohy mi nebyla.

              0 0
              • Rychlej turista  

                Jsou úzké. Sám píšeš, že máš nízký nárt a máš je akorát. Takže pro normální nohu jsou úzké :-)

                0 0
                • Lister  

                  Budu reagovat – nejsou úzké. Tedy nejsou extrémě úzké, jak se tady píše.

                  Mám nohu 27 cm a vzal jsem 44ky (standardní velikost mám 42, většinou si kupuju boty 43 a jsou mi trochu větší). Tyhle tretry mi jsou tak o půl čísla větší (takže reálně číslo 43) a na šířku s nima nemám žádné problém, nacpu do toho klidně tlustou ponožku. Takže z mého pohledu nejsou úzké, ale jen celkově o trochu menší – asi o číslo.

                  PS: nohu mám širší (možná spíš vyšší) – mám pohorky Salomon v čísle 43,5 – na délky jsou ještě o fous větší než ty tretry ale na šířku jsou přitom mnohem užší.

                  0 0
                  • obda  

                    Jsou úzké. Problematické místo je v místě kloubu palce (tj. nad kufrem.) Presne v tomhle miste mne tlacily i NW Celsius 45, ktere mi uz byly silene dlouhe (normalne mam 42). Ale v miste kloubu palce je mi uzka i vetsina jinych bot.

                    0 0
                    • Ricci  

                      Mam pomerne siroku nohu a NW su mi akurat,mohli by byt aj sirsie,takze by som povedal,ze nie su uzke,skor standardne siroke…

                      Napr. s vacsinou topanok adidas mam problem,su mi uzke,takze ich nekupujem…

                      0 0
                    • Paja  

                      Mozna kdyby se boty sily tak, aby ti sedely, melo by zbyvajicich 95 % populace problem sehnat boty, ktery nejsou siroky;D

                      0 0
              • Mamut  

                Su uzke. Co ma extra serie, pretoze som ich kedysi na Karlaku mohol kupit doslova za smiesne prachy, na dlzku boli ok, ale sirka proste nesla. Vyska nartu este neurcuje sirku nohy. Mam nizky nart, ale hodne siroku nohu, proste typ plutva. Je bezne, ze velka vacsina topanok mi je uzka, ale NW Celsius mi boli extra uzke. Siroke su Pearl Izumi, ktore sa na Wiggle daju kupit za cca 4500Kc. Co je sakra vela, ale asi mi nic ine neostane.

                0 0
                • pavelr  

                  Já a Lister máme Celsiusy asi měsíc z Wiggle vel.44 a se šířkou nemáme problém. Šířku chodidla mám u kloubu palce asi 10cm. Když jsem si vloni domů donesl letní tretry Spec. Comp vel.43, tak jsem si myslel, že mi upadnou nohy, jak mě na šířku tlačily. Naštěstí mám nízký nárt a tretry na šířku povolily. TEČKA.

                  Ještě jednou ti Davide děkuji.

                  0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.