• LudaPuda

Pánové a dámy, už pár týdnů vybírám závodní gravel okolo 150 tisíc a čím víc toho projíždím, tím míň jsem rozhodnutej.

Hledám něco spíš rychlýho a závodního než pohodlný expediční křeslo — ideálně lehký, tuhý, hravý a zároveň ne úplnej kostitřas na delší švihy. Nejvíc mě zatím láká Scott Addict Gravel, Merida Mission a Wilier Rave, ale každé z těch kol má něco do sebe a už se v tom začínám trochu ztrácet.

Jestli máte někdo zkušenosti přímo se závodním gravelem v téhle ceně, budu rád za jakýkoliv postřehy. A klidně hoďte i nějakou hezkou stylovku nebo méně okoukanou značku pro člověka, co ocení pěkný rám a trochu charakter.

Anketa: Které?

3x
    38%
    1x
    13%
    3x
    38%
    0 0
    • squalo  

Záleží jak v velký prostor pro pláště požaduješ, to je klíčový parametr.

Z tvého výběru bych bral Wiliera, to je skutečně moderní kolo s prostorem pro 2.25" pláště .

Scott už je na trhu dlouho, přidali jen UDH kompatibilitu, prostor jen na 45 mm.

Merida má nesmyslně pouze 40 mm, s tím že se 45 mm nějak vejde.

Závodní gravel má každý větší výrobce, možná by stálo za to počkat na nového Graila, očekává se nový Crux. Koukni do vlákna novinek nebo gravelové sezóny 2026.

Jinak SuperX, Checkmate, nový Caius, ASTR…

1 0
      • LudaPuda  

To s těma pláštěma je dobrej point. Určitě bych chtěl 2.25"

0 0
        • McBlacky  

2,25" uz je na hodne ostrej teren, takze pocitam, ze i teleskop bude, nejspis inzerty do plastů. Pak uz bych se uplne nezabyval tim, jestli ram ma o 100–200gr vic. Svetova spicka na gravel zavodech jezdiza tim spis na 40mm, nekdy i 35 nebo 45. Na 55+, pokud se bavime o klasickych formatech zavodů a ne akce typu gravel Blinduro nebo mereny gravel RZty se zastoupenim tezsiho terenu, nikdo nezavodi.

Navic u seriovek mas ten problem, ze sice kolo umozuje 50+mm plaste, ale vyplety jsou osazene pro idealni sirku 40/45, tzn mas pro 50+ uzky rafek.

Tim jen chci rict, ze vaha ramu pro gravel zavodni kolo je az jeden z poslednich faktorů co to ovlivnuje.

0 0
          • jonti  

Když tam dáš 55mm nebo širší pláště, teleskop, inserty, možná ješte odpruženou vidlici, tak to bude super zvládat terén, ale už to rozhodně nebude svižné a lehké kolo. S tím co píše LudaPuda, že chce rychlé a tuhé kolo, mi to moc nesedí.

Většina sériovek má 25mm ráfky, to na 50+ nestačí? Teď vozím 38mm vysoké 25mm ráfky a v rozbitějším terénu bych i přes horší aerodynamiku vyměnil za nízké 30mm ráfky, co vozím na MTB a jsou výrazně pohodlnější.

0 0
    • jonti  

Scott vozí z mého okolí hodně lidí a jsou spokojení. Meridu ani Wilier jsem naživo neviděl.

Do výběru bych přidal:

Specialized Crux – asi nejúspěšnější závodní gravel letos, kdybych teď kupoval nové kolo tak je můj favorit. Dobře a příjemně jede, je lehký, vejdou se široké pneumatiky.

Cannondale Topstone – možná i s lefty – fajn geometrie a velmi pohodlné kolo.

1 0
      • LudaPuda  

Vzhledem k tomu že na silnici jezdím S-WORKS tak se ten crux přímo nabízí :-D ale nejsem moc velkej fanoušek venkem vedené kabeláže. Z toho hlediska mi Crux přijde docela zastaralej.

0 0
        • jonti  

Výpadá to hůř, ale ničemu ty dve hadičky venkem to nevadí. Ale taky mám gravel s integrovanou kabeláží.

Příští generaci Cruxu čekám, že bude vycházet s Tarmacu SL8, to by bylo super kolo.

0 0
    • nomecz  

Scota maji 2 kamaradi a je to raketa ale osobne bych taky asi bral Wilier, pripadne mrkni jeste na Rydley a bude co nevidet novej Grail

1 0
    • Azmir  

Asi si chceš udělat radost a mít něco extra, ale já bych si stejně nemohl pomoct a očkem bych koukal po Cubu https://www.cyklokyjovsky.cz/…-2026/d60073 to co jiní mají za 150, ma Cube za kilo. Super barvičky, dobrá průchodnost a za ušetřené prachy bych ho vzal provětrat třeba někam na Mallorcu :) Popřípadě ho za těch 150k můžeš mít na Redu

1 1
    • andy97  

Tady máš recenzi na Willier.

https://mtbs.cz/…esty-recenze?…

1 0
    • PavelFiala  

Tak já sám mám sice titan a zase si chystám titan, ale kolem mě mám hodně pozitivních reakcí na RIDLEY ASTR RS.

https://ridley-bikes.cz/…14e897842337

0 0
    • embi  

Felt Breed. Scott a Merida nesmysl, to nejsou gravel kola.

0 0
    • Dejv0  

Už je toho tady dost, ale zajímavý je nový BMC Kaius. Naštěstí s velkou prostupností se roztrhl pytel, cokoli co umí jen 45 bych vyřadil.

0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.