Závislost délky představce a šíře řídítek na úhlu hlavové trubky

10 nepřečtených
  • BB

    Protože se tu docela často diskutuje o tom, jak má být dlouhý představec, nebo jak široká řídítka, tak přikládám svůj neumělý překlad z angličtiny, z časopisu Mountain Bike Action, odpověď Ricka Cunningama na dotaz čtenáře. Mě to připadá docela zajímavé:

    Dotaz: Právě přemýšlím o tom, že když firmy vyrábějí biky s menším úhlem hlavové trubky, musí s tím zvolit i určitý představec ? Zdá se, že přestavec s nulovým úhlem používají bez ohledu na hlavový úhel.

    R. Cunningham: Jeden nebo dva stupně na představci nezlepší, nebo nezničí ovládání. Zajímavé je to, že ostřejší úhel hlavy posune osu předního kola dopředu, což přesune váhu z předního kola a zvýší množství síly přenášené z terénu prostřednictvím řízení do řídítek. Takže délka představce znamená velký rozdíl. V současné době all-mountain biky se super položenou hlavou mají současně nejkratší představce, proto budí stísněný dojem při soupání, špatně točí na rovině, dokud nedáte váhu na přední kolo, a působí nestabilně mezi velkými kameny, dokud nedáte široká řídítka. Super široká řídítka se postupně stala lékem na uvedené. Jejich úkolem je (1) donutit jezdce posunout se dopředu k přednímu kolu, (2) přidat sílu na vyrovnání zvýšeného zpětného působení od terénu, (3) efektivně prodlužují posed roztažením rukou jezdce. To co všechny all-mountain a XC trail biky potřebují je kombinace lehce delšího představce a středně širokých řídítek. Přidání půl palce na délce představce má přibližně stejný výsledek, jako přidání jednoho palce na obou koncích řídítek. Lehce užší řídítka dávají jezdci více volnosti v pohybu dopředu, vzad a do strany, když balancuje v sedle. Toto je ale proti současné módě, tak musíme počkat na to, až návrháři biků sami objeví vztah mezi úhlem hlavové trubky a délkou představce. 

    http://www.mbaction.com/ME2/dirmod.asp?…

    Anketa: Souhlasíte s R.C. ?

    ano
    5x
    100%
    ne
    0x
    0%
    0 0
    • MlokCZ  

      Něco na tom co píše určitě bude. Problém je, že to píše zcela obecně, tím myslím pojmy typu lehce delší představec. A vždy záleží na konkrétní geometrii konkrétního kola.

      Třeba na AMS 125tce jsem zkoušel představce 7,5–12cm. A pro větší délky s tím článkem nesouhlasím (jenže jak už jsem napsal, tak z těch obecných pojmů z toho článku není nic přesně jasné, co tím vlastně myslel). 9cm představec byl jasně lepší než 10,5cm a 12cm představec, právě pro točení a stabilitu mezi většími kameny. Rozdíl 9 a 10,5cm už nebyl tak velký. Pak jsem testoval ještě 7,5cm představec a ten byl už pocitově pro mě spíše horší, takže tady mohlo mít vliv právě něco z toho co píše.

      Řídítka mám přitom dost úzká, jen 62cm.

      A ani zcela nesouhlasím s těmi širšími řídítky a posunutím dopředu. Tady to opět záleží na kokrétním případu a i stylu jezdce jak drží řídítka. Sice je pravda, že hodně široký úchop zvlášť pokud se drží lokty také dále od sebe posouvá jezdce k řídítkům, ale je nutné brát do úvahy i další vliv a to úhel zahnutí řídítek k jezdci. Super široká řídítka mají mnohem větší úhel zahnutí a tedy místo úchopu řídítek se tím klidně posune o 2cm blíže k sedlu, což je faktor, který působí přešně opačně. Tedy záleží na konkrétních parametrech řídítek. Někdy to tedy skutečně může těžiště jezdce posouvat dopředu, ale někdy ne.

      0 0
    • mr.antik  

      v podstatě má pravdu, ale nepíše nic o tom, že je pak lepší mít z (hlediska obratnosti) celkově trošku delší kolo a kratší představec čímž se to tak nějak všechno vyrovná.  Naopak bych řek, že je módá dávat na AM bajky zbytečně dlouhý představec, já bych vybíral tak, aby to vyšlo tak na 70mm

      0 0
    • BB  

      mě z toho vylezlo, že ke každé velikosti rámu by mohli dávat doporučení (rozmezí), jak velký představec by se tam měl dávat. Pak by to člověk ladil tak, že pokud spíše k XC, tak na horní hranici rozmezí a užší řídítka a pokud spíše k AM, tak dolní hranice a širší řídítka. Nakonec jsem si uvědomil, že jsem to tak na svém kole udělal. Chtěl jsem Ibise spíše na XC, tak jsem dal představec 10 cm (což je z dnešního pohledu delší představec) a užší řídítka což je 63,5 cm.

      0 0
    • biker jura  

      vyuziju pro muj dotaz tohoto vlakna. chtel jsem se zeptat jaky vliv na chovani kola ma predstave když je otoceny do pozitivniho uhlu a do negativniho uhlu. jak se zmeni chovani kola?

      diky

      pzn. mam ted pujcene kolo a tohle jsem jeste nikdy neresil pac to nebylo potreba a ted jsem si rekl ze to vyzkousim tak se ptam.

      0 0
      • JakeF  

        Moje osobní poznatky z pár tejdnů otočenýho představce (to zase bude diskuze :-D), představec kolem 100mm a +/- 7° (odhad).

        • „prodloužení“ posezu – rychlejší jízda díky nižšímu aerodynamický­mu odporu
        • přijde mi, že v prudkejch výjezdech se kolo nestaví tolik na zadní
        • zhoršený ovládání, ale znatelný mi to přijde snad jedině v prudkym technickym sjezdu, spíš o zvyku, než skutečně problém, hodně znatelný mi to přišlo akorát když jsem na kole vyskočil, pěkně mě z toho bolelo mezi lopatkama
        • větší záběr pro záda (pro mě nutnost rohů, alespoň trochu se dá měnit poloha)
        • i pokud sis myslel, žes měl doteď pohodlný sedlo, tak po otočení představce můžeš zjistit, že „najednou“ tlačí na citlivý partie a zabraňuje prokrvení

        Resumé: Podle mě na nezávodní ježdění hloupost, ale já si to tak nechám, rád soutěžim s časem :-). Pokud teda nový sedlo bude vhodnější na tenhle posez.

        0 0
        • biker jura  

          ok super diky moc. akorat jsem slysel ze nekdy otoceni predstavce naopak pomuže v ovladatelnosti.. ale to je asi u kazdeho kola jine.

          0 0
          • BB  

            Pokud máš moc vysoko řídítka, tak může být předek takový nestabilní, je málo váhy na předním kole a na rovině špatně točí. Potom otočením představce dostaneš více váhy na přední kolo a lépe ho ovládáš.

            0 0
      • jonti  

        Otocenim predstavca znizis vysku riaditiek, je to to iste, akoby si spod neho vybral niekolko podloziek. Je chyba len otocit predtavec, casto je potom nutne pridal pod predstavec aspon jednu alebo dve podlozky, aby smena nebola prilis velka.

        K tomu co pise JakeF by som este dodal:

        +rovnake

        • zhorseny ovladani – ak to prezenies a mas riaditka o 3cm nizsie nez predtym, tak urcite. Ak to drzis v rozumnych medziach, tak je to v pohode
        • si nizsie, takze viac vahy na prednom kolese a rukach, ale ak je to co chces tak niet co riesit.
        • sedlo – staci znizit spicku sedla, tym ze zmenis posed nesmies na toto zabudnut. Teoreticky tym ze mas viac vahy na rukach a menej na sedle by zadok mal boliet menej.
         

        Takze zhrnutie – ma to cenu iba ak mas pozitine otoceny predstavec uplne dole bez podloziek, tak je to moznost ako ho este znizit, ale je dobre pridat podlozky aby zmena nebola prilis velka.

        0 0
        • biker jura  

          jj jasny diky za rady.ja to jen otocil takže rozdil byl tak ty 2,5cm pac mam 110 predstavec.  ja to vcera a dnes odzkousel sam a mam tyto poznatky:

          1. ovladani se na mem kole nezhorsilo ale naopak vylepsilo, kolo je stabilnejsi a tim ze mam vice vahy na predku a nize teziste tak i mene ustreluje. (je to na kazdem kole asi jine)

          2.do kopce je to rozdil docela take velky protože už pri prudkych vyjezdech nemusim byt nalepeny na ridtkach-mine se to zveda.

          rozhodne je to pro zavodniky a aktivni cyklisti asi nejlepsi jen je potreba si zvyknout, protože zže zacatku budou zada urcite bolet a po trech az ctyrech vijizkach se da zvyknout

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.