Výškové metry Garmin Instinct

21 nepřečtených
  • kamator

    Ahoj, dovolím si vás požádat o radu. Zakoupil jsem hodinky Garmin Instinct, primárně pro záznam trasy, základní navigaci a notifikace. Hodinky využiji na kole a pěších výletech. Hodinky jsou lehké, ovládání v pohodě, synchronizace aktivit do Garmin Connect i následně do Stravy je rychlé a spolehlivé. Dosud spokojenost. Problém mám se záznamem nastoupaných metrů, i přes kalibraci dle GPS před zahájením aktivity jsou hodnoty nastoupaných metrů z hodinek výrazně nižší, v porovnání s výškovým profilem trasy dle mapy.cz i v porovnání se smartphonem.

    Vadí mi, že při obdobném počasí je údaj o nadmořské výšce totožného bodu (start, cíl) po cca 3 hodinách rozdílný – rozdíl až 100 m.

    V podstatě by mne zajímalo:

    1. lze tento stav vyřešit nastavením hodinek?
    2. lze nějak editovat údaj o hodnotě získaných nadm. metrů v apk Garmin Connect?

    Budu rád, za každou radu a pomoc.

    Na obrázku je porovnání údajů Garmin a mapy.cz. Garmin eviduje údaj zisk nadm. výšky 411 m.

    Děkuji

    0 0
    • Cyclismo  

      Mám stejný problém s Garmin Vivoactive 3. Nestává se to sice vždy, ale občas mě taky oberou o několik desítek výškových metrů. Řešení taky bohužel neznám.

      0 0
    • MTBIKER doporučuje

    • Alojs01  

      Mám Fenix 3 a rozdíl mezi mapy.cz a Garminem asi nějaký je, Ale jestli mám na 100 kilácích rozdíl 100 výškových metrů, tak takové blbosti jsem nikdy neřešil..:-)

      0 0
    • Robertilos  

      V Connectu si u aktivity zapni korekci nadmořské výšky.

      0 0
      • Ice601  

        Tam je u toho ale připsáno, že pokud máš barometrické měření, že by se to nemělo zapínat.

        Moje zkušenost je zkalibrovat barometr a pak výškoměr a pak vše funguje plus mínus 10m ale mám to na Fenix F5X+

        0 0
        • pavelmisar  

          Já to nechávám na autokalibraci při startu aktivity a funguje perfektně na F5X+

          Na F5 sem měl stále problémy s barometrem až to skončilo tak, že po třetí reklamaci vrátili peníze.

          0 0
    • BB  

      spíš bych věřil tomu Garminu než mapy.cz , alespoň mě ukazuje strava, mapy.cz, plotaroute, vždy o 100 až 200 metrů víc než Garmin a mám ověřeno, že Garmin je přesnější. Mám ale Edge 1030.

      0 0
    • Rowdy  

      Hele barometrické měření má problém. Tlak se v průběhu dne může i dost výrazně měnit. Normálně to člověk nepozná, ale měření jo. Takže když se po 3 hodinách vrátíš na výchozí místo a tlak se výrazně změnil, čistě barometricky určená výška může skutečně být o poznání jiná. Zas ale 100 metrů mi přijde celkem hodně. Moje zkušenost je taková, že většinou, když se vrátím do výchozího bodu, ukazuje mi barometrický výškoměr do 10 metrů rozdílu. Těch 100 metrů je už dost podstatná změna tlaku a asi by to tak nemělo být pravidelně.

      Stran mapy.cz je to tak, že zjevně někdy loni na jaře udělali podstatný pokrok v oblasti měřený výškového profilu. Tedy asi tak poslední rok mi měření trasy přes mapy.cz a posléze záznam z barometru velmi slušně sedí na sebe. Co jsem počítal, tak rozdíl v nastoupaných metrech do 3% rozdílu mezi mapy.cz a barometrem. Ještě někdy na začátku 2018 počitaly mapy.cz nastoupané metry víc než magicky, ale jak jsem psal, pokrok udělali podstatný.

      0 0
      • pavelmisar  

        Tak tak. Já když se vrátím do výchozího bodu, dostanu se na stejné nebo velice blízké číslo v rozmezí ±10m a to ikdyž se rapidně měnilo počasí. Je ale pravda, že toto je u aktivit tak do 3 hodin. Nad 3 hodiny aktivitu jsem snad ani neměl :-D

        0 0
        • Rowdy  

          Teď jsem omrknul loňskou 170km jízdu. návrat do výchozího bodu po 7 hodinách a rozdíl v nadmořské výšce 208 – 190 = 18 metrů. Bylo stabilní počasí. Kdyby přecházela fronta, asi by ten rozdíl byl výraznější.

          0 0
        • kamator  

          S odchylkou +/- 10 m bych zcela jistě neměl problém. Zatím tedy trochu zklamání, asi jsem od hodinek čekal víc…

          0 0
      • kamator  

        Díky za info, budu dále testovat.

        0 0
    • CzechJoker  

      Hodnota nadmořské výšky, převzatá ze systému GPS, je z principu nepřesná, pokud odchylku více než 10 metrů nepovažujeme za dostatečnou. Pro pěší turistiku nebo cyklistiku to nevadí, pro letectví to vadí. Armádní GPS je přesnější.

      Barometrické měření výšky zavedl Garmin před mnoha lety, tuším to byl tehdy model GPSmap 60CS. Takto určená výška svoje omezení, spočívající v kolísání atmosférického tlaku. Je nutná opakovaná kalibrace. Edge umožňuje nastavit referenční bod, podle kterého se výška nastaví, nicméně pokud není možné opakovaná kalibrace, naměřená hodnota je nepřesná.

      Nadmořská výška zaznamenaná v logu je opět nepřesná, pokud máš nastavené nízkou frekvenci měření. Pokud jdeš pěšky, je v tomto případě přesnější, než při jízdě na kole (v autě, v raketě), protože máš větší šanci, že i relativně nevýrazné terénní vlny zaznamenáš v horní úrovni. Na kole takto mnoho „kopečků“ nezaznamenáš vůbec.

      Softwarové nástroje pracují s DEM vrstvou, která je z principu přesnější, ale i ta zaznamenává pouze hlavní zlomy – zjednodušeně řečeno vrstevnice. Zde přesnost závisí na rozlišení, které je obvykle 10 metrů. Pokud přejedeš přes dálniční nadjezd, který ční nad krajinou o cca 6 metrů, pak těchto 6 metrů daleko spíš zaznamená GPS. než výškopisná vrstva v mapě, do které se promítne 2D trasa.

      Jinými slovy: je to všechno o kompromisu.

      0 0
      • kamator  

        Moc děkuji za info. Zkusím dále testovat, upřesnit kalibraci a ve finále se smířím s kompromisem :-(

        0 0
        • Mikikuba  

          Ber to tak že všechny tyhle čísla jsou přesnej součet nepřesnejch čísel:) Důležitý je že ty to děláš furt stejně a hlavně se nejezdí jen pro čísla:)

          0 0
          • kamator  

            Jasně, já to vůbec neprožívám. Jak jsem psal výše, jen jsem možná v rámci tohoto údaje čekal od hodinek víc. Příjemně mne překvapila navigace bez mapového podkladu, ta funguje výtečně. Díky

            0 0
    • kolda2  

      Ahoj, mám to samé- jsem kvůli tomu prodal VivoActive3 a koupil Instinct. Už mě to štve, když kamarád s jiným Garminem má pravidelně na 50–60 km trase o cca 100 m víc nastoupáno výškových…

      Uvažuji teď o Samsung Galaxy Active, ale nevím jestli si pomůžu. Má někdo srovnání?

      0 0
    • člen  

      Využiji vlákna. Během aktivity (turistika) jsem si na Instinctech všiml, ze nadmořská výška je o cca 100 metru nižší než před minutou (při chůzi do kopce) a před očima se mi na místě se zase zvedla (poskakujic po několika desítkách metrů) na původní správnou hodnotu. Když se pak v aplikaci G. Connect podívám na graf nadmořské výšky, je tam podobných propadů a návratu několik během jedné aktivity.

      Situace se opakuje s různou intenzitou jiz asi patou aktivitu ( dnes na kole v Polabí chvilku nadmořská výška jen 63 metru a pak návrat na obvykle hodnoty 200+ ).

      Tušíte někdo čím by to mohlo být?

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.