Extrémně špatné nastoupané metry s Garmin Fenix 5

22 nepřečtených
  • Jiřina1

    Koupil jsem si Garmin Fenix 5 a byl jsem je vyzkoušet na MTB. Hodinky mi napočítaly 1598 nastoupaných metrů (https://connect.garmin.com/…y/3999545008), což je nesmyslně moc, cca 2× víc než skutečné výškové metry.

    Mapy.cz pro stejnou trasu hlásí 564 m (https://en.mapy.cz/s/paluhevojo), v poslední době ale mám zkušenost, že díky nějakému vyhlazování to je podhodnocené číslo, protože po exportu do gpx a použití třeba http://utrack.crempa.net/ mi to pro exportované gpx hlásí 704 m, což je podle mě reálná hodnota.

    Hodinky jsem měl na zápěstí, v nastavení výškoměru jsem měl „GPS only“. Tušíte někdo, co můžu zkustit, aby ty naměřené výškové metry byly realistické? Sledoval jsem, že i při pomalé jízdě do mírného kopce po asfaltové cyklostezce nastoupané metry přibývají mnohem rychleji, než odpovídá skutečnosti (konstantní stoupání mezi dvěma body se známou nadmořskou výškou). Nadmořskou výšku přitom hodinky ukazují podle mě správnou…

    0 0
    • atty  

      Pokud si měl nastaveno na GPS only, tak by to lecos vysvêtlovalo – barometr by měl být daleko přesnější, právě pro nastoupání/sestup.

      0 0
    • Razlik  

      Měl by si mít GPS+GLONASS případně GPS+GALILEO a poté by si měl dostat přesnější hodnoty

      0 0
    • Rychlej turista  

      Tlakový výškoměr. Ale s ním zase párkrát projedeš bouřkou a jsi tam, kde teď :-)

      0 0
    • Jiřina1  

      To „GPS Only“ se vztahuje jenom k nastavení výškoměru (Altimeter), dá se to přepnout na GPS+Glonass nebo GPS+Galileo.

      Mně ale připadá, že ty výškové metry mi tam udělal Barometr, protože ten ty výškové metry počítá z tlaku vzduchu a já jedu na kole, kdy tlak vzduchu při jízdě barometr nějak určitě ovlivňuje.

      Nikde jsem nebyl schopný najít, jak se ve výsledku Výškoměr a Barometr kombinují a jestli můžu některý z nich vypnout.

      0 0
      • MirosPikos  

        Vždycky jsem myslel, že výškoměr a barometr je jedna tatáž věc.

        0 0
        • KoudakT  

          Myslím, že barometr měří tlak a výškoměr ji přepočítává na nadmořskou výšku na základě toho, že podle GPS zjistí, v jaké výšce měl startovní nebo další referenční body. Ale třeba se můžu mýlit.

          0 0
          • Xfantasy  

            Řekl bych že to tak je

            0 0
          • satch  

            Změna výšky je myslím –1 hPa na každých 8metrů výšky. Takže barometr (tlakoměr) naměří hodnoty a pak se to přepočítá na dosaženou výšku.

            Proto to někde nakalibrujes před výjezdem, protože tlak není pořád stejnej… A jak píše RT, bouřka s tím zamává:)

            0 0
      • babkanakole  

        GPS+Glonass nebo GPS+Galileo: V kopcích nepomůže, jen to bude trochu přesnější. Způsobuje to nepřesnost zaměření a okolní svahy, čím prudší tím to víc blbne. Pod stromy se to ještě zhoršuje. Jednou tě to zkrátka ukáže o metr výš, jednou o metr níž než ve skutečnosti jsi, a pak výškové metry naskakují i na naprosto rovné cestě.

        Při měření výšky podle GPS se tomu nevyhneš. Musíš to něčím vyžehlit – buď to umí software hned při měření, nebo to koriguje barometr. To většinou ale jen odmaže zjevné nesmysly.

        Pokud tu aktivitu můžeš vyexportovat jako GPX, prožeň jí tímhle a použij volbu „Smooth Values“. Udělá to klouzavý průměr výšky přes zvolený počet bodů měření, takže to vyháže ty drobné „vlnky“ co ti to naměřilo, a tím to odfiltruje ty výškové metry, co jsi našlapal po rovině.

        Edit: Ten uTrack udělal v podstatě totéž, jen nemůžeš vybrat, jak moc se to vyhlazení udělá.

        0 0
        • Jiřina1  

          To, že přidání Glonassu nebo Galilea nemusí pomoct, bych chápal v lese a v místech, kde jsou kolem kopce. Já ale vidím docela brutální skoky, 5–25 m, ve výškovém profilu na prvních 12 km výše zmíněné trasy, a to je cesta, která plynule stoupá a je dobrý výhled na oblohu. Kdyby mi hodinky ukázaly třeba o 10 procent víc výškových metrů, je to v pohodě, ale o 100 procent víc je prostě u hodinek za 10 tisíc něco, s čím jsem nepočítal.

          0 0
          • BabbaJagga  

            Žádné takovéto zařízení nevlastním, ale nebudeš mít třeba špatně nastavené jednotky-stopy / yardy místo metru…?

            0 0
          • babkanakole  

            Dej jsem odkaz na to GPX. Jen z pohledu na tu aktivitu ti nikdo neřekne, co se tam děje.

            0 0
              • babkanakole  

                To víš, nesmíš jezdit po střechách :)

                Máš tam na označených místech 50% klesání a 30% stoupání, vypadá to že vjetí mezi budovy vždycky vyhodí nesmyslné výšky. Ten úsek kolem SPŠ je podle CUZK ve výšce 347–349 m n. m., tobě se to tam hrozně vlní.

                Ty barvy jsou „svah“ té trasy. Pokud garmin neumí softwarově vyhlazovat, a samotný barometr (bez toho, aby se braly údaje z GPS) taky blbne, neuděláš s tím nic a je to na reklamaci.

                0 0
                • Jiřina1  

                  Díky moc za ochotu a čas. Jak jsem psal níž, mělo mě napadnout hned udělat diagnostické testy, protože ty ukázaly, že nefunguje barometr. To vysvětluje ty šílené skoky na trase, aniž bych jel po střechách, mezi vysokými domy nebo v hustém lese.

                  0 0
    • pavelmisar  

      Fenix 5 mají obecně problémy s výškoměrem/ba­rometrem. Já jsem měl 3 kusy Fenix 5 až jsem je všechny reklamoval a reklamoval a jsem teď na Fenix 5X Plus a paráda, vše funguje jak má :-)

      0 0
      • Jiřina1  

        Zkusil jsem diagnostické testy a z nich vyplynulo, že barometr nefunguje. Mělo mě to napadnout hned, když hodinky nebyly schopné provést kalibraci výškoměru (výsledek byl vždycky „Invalid“) a když ani neukazovaly teplotu. Z garmin.cz mi napsali, že to je na reklamaci, tak třeba budu mít štěstí a druhý kus bude OK. :-)

        0 0
    • doubleingram  

      Svagr je reklamoval 3× :) Povestna Garmin spolehlivost.

      0 0
      • Jiřina1  

        To už je druhý příspěvek v diskuzi o 3× opakované reklamaci, no to se mám při svém „štěstí“ na takové věci na co těšit. Měřáček na kolo 2×, další měřáček taky 2×, obojí bezdrátová Sigma, …

        0 0
        • Fran-tic  

          já už se chystám na druhou reklamaci :)

          0 0
        • Xfantasy  

          Já bych se nebál. Diskuzi a nespokojenost v 90% napíšou ti co mají nějaký problém.

          Prakticky to nevypovídá o kvalitě. Ale je pravda že o problémech s výškoměrem/ba­rometrem jsem již dříve četl.

          Mám Fénix 5× již skoro dva roky a vše funguje bez problémů.

          Tedy zatím :D

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.