výměna komponentů - kompatibilita

31 nepřečtených
  • mawrhis

    na příští sezónu plánuju výměnu určitých komponentů (hlavně z důvodu upgradu 8mipastorku na íti pastorek) a potřeboval bych pár rad.

    v současné době mám komponenty shimano alivio – přehazovačka, přesmykač, páky (integrované řadící s brzdovýma) ,8 kolečkovou kazetu shimano HG a řetěz HG. (kolo mám kdyžtak v profilu)

    můj plán:

    vzadu chci mít 9ti pastorkovou kazetu, přehazovačku bych vzal asi sram x.9 nebo x.7, páky sram, brzdové páky avid, přesmykač zachovat, a co se týče klik – nemám potřebu je měnit ale nevím jestli se na nich dá používat i řetěz na 9ti pastorkovou kazetu. myslím že jsou to kliky shimano alivio (i když nápis alivio na nich neni, ale shimano jo). Dřív, jestli to nějak pomůže, na nich byla nálepka IG chain only (která pravděpodobně nic neznamenala protože už nějakou dobu jezdím na HG řetězy)

    kliky můžu kdyžtak nafotit v detailu, nebo byste doporučili je vyměnit taky? jinak uvítám jakékoliv další názory na komponenty mnou vybrané.

    díky

    0 0
    • Lišák  

      Používej dál osmičkové řetězy a nebudeš mít problém. A ještě ušetříš.

      0 0
      • ememem  

        asi tak, funguje to uplne v pohode, bych dokonca povedal ze mne tie prevodove pomery aj snad sedia lepsie jak deviatkove. a hlavne na biku co bol originalne osadeny takymito komponentami to asi bude aj tak zbytocne, ziadna sportova a k tomu ultra light raketa to aj tak nebude.

        0 0
        • jIrI___  

          Nemluvil Lišák jen o řetězu a ne o celé řadící soustavě? Aspoň tak jsem to pochopil já.

          0 0
          • Lišák  

            Ano. Psal jsem o osmičkovém řetězu na devítkovém pohonu.

            Nicméně já (jako zřejmě i ememem) preferuji osičkový pohon komplet.

            0 0
            • Vilém  

              taky, dokud se to bude dat, tak u 8cky zustanu:) Nevim o zadnym duvodu proc prechazet na 9ku. Sice je to horsi s razenim, ale dela se ST-R440–8, ktery mam na jednom kole a spatny neni, na stary XT 8sp sice nema, ale lepsi jak alivko.

              0 0
              • Lišák  

                Tak tak.

                Pokud ovšem kolega mawrhis má potřebu něco měnit, zaměřil bych se třeba tímto směrem . Rám s tlumičem by měl být kolem 12kKč. Je to rozhodně více peněz, než za změnu 8/9, ale přinese to (dle mého názoru) více požitku z jízdy.

                0 0
              • mawrhis  

                mám tomu rozumnět tak, že změna z 8sp alivia na 9sp komponenty v cenové a kvalitativní hladině dejme tomu slx/xt se z praktického hlediska nevyplatí?

                0 0
                • Hornet  

                  Vyplati :-)

                  0 0
                • Vilém  

                  no z alivia pokud prestrojis vsechno, tak budes mit urco lepsi pocit z funkce. 8micka vsak nabizi levnejsi provoz, mensi nachylnost na serizeni a zaneseni, trosku nizsi hmotnost. Proto jak jsem psal, se drzim 8sp. Problem je vsak v sehnani kvalitativne solidnejsiho razeni, coz je od shimana v soucasnosti jen to co jsem daval odkaz vyse a ktere vychazi z LXka. U Sramu se daji na 8sp pouzit bud gripy, nebo se semtam daji sehnat OEM packy X.7 na 8sp.

                  0 0
                  • mates555  

                    ty 8speed páčky sem kupoval kámošovi na kolo i od žitnýho…měl je běžně skladem…je to už ale aspoň rok…

                    0 0
                • Hornet  

                  Kvalitativny skok z alivia na slx/xt alebo x7/x9 je velky, a urcite to pocitis. Zostavat u osmicky(ked chces ist urovnou hore), a problematicky zhanat komponenty nie je celkom dobre riesenie.

                  0 0
                • Smazaný účet  

                  není ani tak rozdíl v tom jestli máš vzadu 8 nebo 9 koleček, jestli máš hazku XT nebo Alivio, největší rozdíl je u řadících páček (materiál, ergonomie, síla zmáčknutí, oboustranné ovládání…)

                  0 0
                  • mawrhis  

                    dobře, tak finální rozhodnutí je, že přehazovačku upgraduju. mám ale problém s těma klikama, jestli je mám měnit taky nebo jestli to nebude potřeba

                    0 0
                    • pavelr  

                      Kliky vyměnit můžeš. Řetěz, kazetu a řazení bych nechal osmičkový. Já to mám na jednom kole taky tak.

                      0 0
                    • pstasek  

                      kliky budou kompatibilní, takže jestli nejsou moc opotřebovaný převodníky, můžeš je zatím nechat a ušetřit.

                      Jinak já taky přemýšlel o 9 kolečkách, ale nakonec zůstávám stále na 8. Velkej rozdíl je i v šaltru. Používám kombinaci Alivio páček s XT Shadow (dnes by stačil i SLX … ) šaltrem. Vadilo mi hlavně to, že starej šaltr mlátil na dvou malých pastorkách o rám a jelikož měl už pořádnej vakl, volba byla jasná. Takže za mě, pokud ti to stávající zatím funguje, bych radši řešil jiné věci jako rám, vidli a kola.

                      0 0
              • kali222  

                prosim, nemas nejake reference na sram TRX pro shimano (8sp.) trigger.tusim, ze byly i v gripu. dik

                0 0
                • Vilém  

                  Tak s temato packama jsem se zatim nesetkal. Abych pravdu rek, tak jsem ani netusil, ze neco takovyho delaji. Chapu to jako packovou variantu k lowend gripum MRX.

                  0 0
              • Volf  

                Já jsem takto narazil náhodně v jenom kamenným obchodě na osmičkové páky LX. Dokonce jsou občas k vidění na nečeských e shopech i páky XT, ale je otázkou zda je to pravda. Taky se objevují na ebay, ale do nich zase nevidíš. Jinak s osmičkou to vidím úplně stejně jako ty a dokonce jdu ještě dál v tom, že se nevzdám ani véček do doby dokud budou existovat slušné vidlice na véčka.

                0 0
              • ememem  

                iba aby bolo jasne – na normalnom biku mam xt ,8-ckove alivio na starom (fulle) ktory teraz pouzivam ako cestak/zimak/pivny bike(to je taky ze ked ho opres pred krcmou a zoberu ho tak sa nejdes rovno obesit). nicmenej ked som ho z nudze pouzil ako pretekovy bike(zas este furt je lepsi jak 2/3 u nas predavanych bikov) docela som rozmyslal preco nerobia vyssie rady 8-ckove, proste mi to viac sedi. moja draha to ma na biku tiez kedze jej do ramu 9-na nevojde a tiez na tom zatial presla vsetko. aj keby to slo neviem co by tym ziskala mozno okrem jemnejsieho chodu radenia. takze ako nie ze by som niekoho nahovaral do smrti jazdit na aliviu ale popisovany zamyslany upgrade mi prijde docela zbytocny.

                0 0
    • fortkiller  

      Ahoj, taky jsem delal ted to same co ty, akorat na komplet shimano deore. NElibili se mi ty dualy, tak to mam zvlast a hydraulicke brzdy, vypada to mnohem lepe :-) Tot muj nazor :-) Jeste jsem to neprojizdel, ale libi se mi to :D:D:D

      0 0
      • mawrhis  

        jako z alivia na deore? jinak s pákama souhlasim, tyhle kombinovaný jsou na nic, lepší je mít zvlášť

        0 0
    • siafu  

      Taky dojíždím 24 speed a v průběhu další sezóny přecházím na 27 speed, protože mi moc nevyhovuje ozubení ještě cenově dostupné kazety Sram PG-850 11,12,15,16,1­8,21,26,32 – kde je příliš velký rozdíl mezi 2. a 3. pastorkem :( Takže kazeta bude XT 11,12,14,16,1­8,21,24,28,32.

      Řetězy teď jezdím Sram PC-58, ty nahradí Sram PC-971. Kliky už mám dlouhou dobu Shimano XT 04 s převodníky TA Specialites. Na klikách Alivio by se mi třeba vůbec nelíbilo, pokud by největší převodník měl jen 42 z, což aspoň v dřívějších dobách míval. Na XT je klasika 44 z. S klikami XT 04 potom chodil i přesmyk Acera stejně jako 8 speed řetěz, s novým rámem ale logicky přišla výměna za smyk XT.

      0 0
      • jIrI___  

        Hmm, kazeta v krabičce, to jsem ještě neviděl :)

        0 0
        • Ricci  

          Tak to si toho este vela nevidel,zrejme slusny predajca :-)

          0 0
        • kali222  

          ja se ti vubec nedivim :) pred par lety jsem si vubec nemyslel ze se nektery sh dily balej :DD

          0 0
    • Daf  

      Upgrade z Alivia na X9 řazení a přehazku bude určitě znatelný krok vpřed. Doporučuji. Chtělo by to ale vyměnit i kliky s přesmykačem. Já bych zvolil Shimano XT + X9 smyk. Na tuhle novou sadu bych pak koupil řetěz Campagnolo C9 a máš luxusní a velice tvanlivý pohon. Ale taky né úploně levný :) Nevím, kolik do toho chceš investovat, tak rovnou píšu i levnější variantu. Ta by byla komplet na Shimanu. Řazení + přehazka XT, Kliky a smyk SLX a řetěz C9.

      0 0
    • Hnoj  

      Zkusím se tady přiživit.

      Nemá někdo vyzkoušeno 10sp silniční řazení SRAM + 10sp kazetu campa? Funguje to na 100%?

      Díky

      0 0
    • Smazaný účet  

      By mě zajímalo, proč máš v profilu jiný kolo a ještě na něj odkazuješ. To jenom tak pro ty co se Ti snaží pomoct.

      0 0
      • jIrI___  

        Podívej se na datum a možná ti to bude jasné ;-)

        0 0
        • Smazaný účet  

          Jo tak se moc omlouvám a majiteli přeju ať to šlape. Asi jsem to přehlédl, protože mě pobavilo jak tu někdo odrazoval od devítky, když osmička tak pěkně funguje. Až mě napadlo jestli nevyměnim s mámou XTR za Alivio:-)

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.