Výběr základního silničního kola

66 nepřečtených
  • Alda19

    Ahoj všichni

    Chtěl bych vás poprosit o pomoc s výběrem kola. V posledních měsících mě cyklistika hodně chytla a tak jsem se rozhodl si pořídit i nějaké základní silniční kolo. Kolo budu využívat především k víkendovým vyjížďkám, které budou trvat několik hodin. Od té silničky budu očekávat hlavně to, abych se na ní cítil pohodlně a byl schopný jezdit delší trasy, případně také vyjet nějaký ten kopec. Jsem velmi omezen cenou, která by se měla pohybovat nejvýše okolo 25 000 Kč. Měřím 180 cm a vážím 68 kg.

    Co jsem koukal na internet tak mě docela zaujal tento model od značky Focus. Jelikož se nechystám jezdit závody, tak se diskovým brzdám nebráním. Jinak se v té výbavě kola příliš nevyznám, ale co jsem četl zde na fóru, tak sada Shimano Tiagra má poměrně dobré ohlasy ne?

    Budu moc rád za všechny rady a připomínky.

    0 0
    • kupi  

      Decathlon ma pěknou silničku za 25 tisíc na 105. Ale nevím, jaké jsou zkušenosti s rámem.

      0 0
      • Alda19  

        To jsem tady také četl, ale měl bych právě trochu obavu koupit to kolo od takové méně prověřené firmy, přičemž nevím, zda bych ten rozdíl mezi Tiagrou a 105kou poznal.

        0 0
        • milan.v  

          Bez zkušeností nepoznal…

          Decathlon je dobrá ekonomická volba, kterou bych volil, pokud by to pro mě byla priorira…

          0 0
          • Alda19  

            Díky za názory. A co si teda myslíte o tom kole od Focusu?

            0 0
            • Espen  

              Minulý týden jsem na něj v Decathlonu koukal. Já bych do něj šel hned. Mě se i líbí.

              0 0
      • Prazak0  

        Dost lidí kouká na řadu, na které je přehazovačka. Dle mého názoru je důležitější rám a vidlice, potom kola a náboje, na kterých to je. 105 a vyšší řady nabízí jedenáctkové řazení, což ne každý musí chtít, spotřební materiál, tj. řetězy a kazety tu jsou dražší. To lze vidět i jinde, rám nic moc ale osadí se něčím z nějaké vyšší řady.

        Spíš bych koukal po slevách modelů z minulých let, kde se pak snadno člověk dostane na těch 25 tisíc. Já bych volil kolo opačně, lepší rám a řazení a přehazovačku Soru, kde to je devítkové. Kliky klidně Tiagra nebo 105, podobně náboje. Na kola Decathlonu jsem se díval a fakt mě to neoslovuje.

        0 0
        • ˘Ö˘ Krab  

          V roce 2017 devítkové řazení na nové silničce za 25+ opravdu nee. Kdo má na nové kolo, má i na spotřební materiál, málokdo z rekreačních jezdců dá přes 1 řetěz ročně. Takže klidně 11sp, protože kazeta 28z je kompletní malá 10sp + právě ten velký pastorek.

          A vůbec první, na co v sadě hledět, jsou kliky a páky, zbytek je úplně jedno. Páky postupně zlevňují, kliky cenu drží a rozdíl už může s 88 kg cítit.

          0 0
    • plysovykozisek  

      Focus taky dobrej.

      0 0
    • plzakj  

      Za ty prachy super kolo s lifetime zarukou na ram http://www.specializedsvorada.cz/…-red-56-2015

      0 0
      • tromboonen  

        Já Ti nevim, Allez rám je sice naživo pěknej, ale nemůžu se ubránit dojmu, že tahle nejnižší řada bude, jak je u Spešlu zvykem, trochu jinde, plus ta stará tykadlová tiagra? Se 4700 by to byla slušná možnost, ale takhle, malinko morálně a esteticky zastaralý, kola noname, to by ten rám musel být top, aby se to vyplatilo, ale top Allez stojí jiný peníze, takže tenhle to evidentně nebude, těžko říct, nehledal jsem podrobný recenze, ale u Spešlu a levných modelů platí nálepka o dost dražší než zbytek a u hlíny zas takovej rozdíl nebude… prodávat v roce 2017 Tiagru s tykadlama z roku 2015? když ta nová je tak dobrá a cenově taky OK mi prostě připadá trochu ekl, i když samozřejmě funkčně to je Ok a u silniček není sada rozhodující faktor… teď by to chtělo nějaký fundovaný názor na ten rám v porovnání s jinými v téhle kategorii…

        0 0
        • novas752  

          Co maj dělat, když maj 2015ek plný sklady? :)

          0 0
        • Prazak0  

          Tak tohle kolo mi přijde daleko lepší než kolo z Decathlonu, i když bude mít něco ze 105.

          0 0
        • plzakj  

          Tykadla jsou predsudky. Je to esteticka zalezitost. Na jezdeni to nema vliv :-)

          Ja radsi entry level od Speslu, nez kolo ze supermarketu (decathlon)

          0 0
          • ˘Ö˘ Krab  

            To raději neošizenou komplet dobrou sadu, než levné kolo velké značky.

            0 0
            • jecnak  

              Presne tak. Navic ty ramy nejsou ani jeden zadny zazrak, nevidim v nich rozdil krome napisu. Paradoxne nektery kola na 105ce z Decathlonu maj treba integrovany brzdovy celisti, coz mi prijde fajn.

              0 0
          • tromboonen  

            Tak to nikdo nepopira, ze na funkci to nema vliv, ale kdyz si kupuju novy kolo, melo by i nejak vypadat. A entry level od Speslu je fakt hodne osizenej, vc. ramu. Srazet Tribana ze je obchodaku je taky trochu mimo, az na tezky nezeslabovany ram je to hodne povedena zalezitost.

            0 0
            • ˘Ö˘ Krab  

              Supermarket Hervis před lety prodával silniční kola Fuji a když se to propočetlo, tak na některých kusech byla prodejní cena celku zhruba na úrovni součtu osazených komponent, takže rám kupce až tak trápit nemusel :-).

              0 0
      • Člověk a jeho svět  

        To není moc super kolo a za ty prachy už tuplem ne.

        0 0
    • tromboonen  

      Fočus je na diskách, Triban z Decathlonu (o kousek lehčí i když dost těžkej, lepší sada , ale to je celkem jedno, neurazí a na lepších kolech za 20k, ráfkový nevadí), Ghost vypadá dobře, akorát je to 3×10, osobně bych to nechtěl, ale do budoucna se dá vyměnit kliky za 2× za celkem málo, tak proč ne, teď už jen co se Ti víc zalíbí, u Ghostu kola co (z obrázku) nevypadaj špatně, ale mám podezření, že v reále nebudou s ráfkovejma celočerná (nebo alespoň ne dlouho), model Vision Team je nějaká novinka pro sériovky bych řek, takže o nich nikdo moc vědět nebude, ostatně jako obecně o Visionech, mám T30, funkčně OK a lehčí než Aksia/základní Xsyria (za cenu Al ořechu), zatím drží OK, ale krása to není, to na obrázku vypadá hodně dobře, ale nedivil bych se, kdyby to ve finále bylo se stříbr drátama a stříbr brzdnou plochou, ty obrázky jsou často zavádějící u těch základních modelů, to bych ověřil.

      Za mě cca 1. Ghost (plus změna na 2×10), 2. Triban (jestli výběr mezi stávajícím Ghostem, tak snad radši Triban o 5k+ méně a něco dokoupit) a naposled 3. Focus, ale kdybys chtěl jezdit cíleně celoročně ve sračkách, jako třeba denně dojíždět, tak pak Focus s diskama (i kdyby mech) bude dávat lepší smysl, to zas jo.

      A ZAKLAD je se zmerit a dokonale vyladit geometrii a posed uz pred nakupem a prohlizenim, co sedne a co ne, neni to jako na MTB kde se na to castecne sere a castecne se to doladi predstavcem, procti si dukladne poslednich par mesicu v sekci silnicni a budes v obraze, az se zmeris, dej sem vysledky a Krab Ti poradi (ja mozna taky, ale opatrne, aby to Kraba nenastvalo).

      0 0
      • Alda19  

        Jasně, děkuju moc, zítra se určitě změřím a získané údaje sem napíšu.

        0 0
    • Reacher  

      Ghost nevypada spatne, ja bych zvazil jeste

      https://www.canyon.com/…-al-5-0.html

      0 0
    • Reacher  

      Ghost nevypada spatne, zvazil bych jeste https://www.canyon.com/…-al-5-0.html

      0 0
      • tromboonen  

        Tak ten je samo lepčí než Ghost, už jen tím 2× převodníkem, váha bytaky měla být lepší, kola otazník, ta Shimano dost základ, ale na sériovce bych na to nekoukal a bral to jako budoucí tréningová kola, to už je jen o preferencích, vzhledu a možnosti ohmatání, ale i bez ní to jde a dneska už snad Canyon i dodává dřív než za rok?

        0 0
        • Reacher  

          Jojo, kola budou nějaký levný základ, ale službu určitě udělají. Geometrie by také měla nahrávat většímu pohodlí na delší výlety, jak píše žadatel. Pokud má Canyon kola skladem (jakože pro tenhle model jsou), tak věřím, že by neměl být problém s dodáním :)

          0 0
          • Alda19  

            Jo to kolo od Canyonu vůbec nevypadá špatně, to určitě zvážím a děkuji za tip.

            0 0
    • madcat  

      Napadlo mě mrknout se, co umí za 25 kKč nabídnout na silnici CTM, protože mám od nich kolo, a nevypadá to takhle na voko špatně. Samozřejmě nevím, jestli to kolo nemá nějaký slabší místo – ošizený komponenty někde, protože se v silničních kolech moc nevyznám, ale na pohled se mi líbí.

      A pokud jeden kamoš tady od nás ještě stále s něma spolupracuje, tak by byla jistá možnost dovézt za podobnou cenu i ten vyšší model Blade 3.0, ačkoliv ten se mně osobně paradoxně už tolik nelíbí. Ta šedozelená kombinace modelu 2.0 je super.

      0 0
      • tromboonen  

        Ale jo, nevypadá špatně, podle fotky komplet Tiagra vč. brzd. čelistí (ověřit), rám bude v týhle kategorii asi všude podobnej, kola u sériovky buď neřešit, nebo trvat na Aksiích, takže pokud se líbí tohle tak proč ne.

        0 0
        • ˘Ö˘ Krab  

          A co ta hliníková vidlice?

          0 0
          • tromboonen  

            Aha, tak tak moc jsem se nezačet :)

            0 0
            • ˘Ö˘ Krab  

              Tak jsem se podíval po dlouhé době na Polygon a asi bych šel do něj – kompletní neošizená 105/5800 a kola SH RS10, celokarbon tapered vidle. S designem se holt je třeba smířit.

              0 0
              • tromboonen  

                Tak ve specifikaci to jasně píšou:

                PROVEDENÍ RÁMU eeeee

                A ty oblouky jsou taky hnusný (a pro spoustu lidí nepoužitelný), to bych radši bral Tribana + postupně doplnit tu sadu originály.

                0 0
                • Člověk a jeho svět  

                  Tak vyměníš rodla, to je tak za 600 Kč.

                  0 0
                  • tromboonen  

                    No dyk jo, plus el. páska na rám, ale furt je to skoro za 30k, Triban je za 20k…

                    0 0
                    • ˘Ö˘ Krab  

                      Jenže jestli je to jako s předešlými modely Helios za podobný peníz, tak kolo pocitově výrazně pojede. A tady někdo provedl převážení s výsledkem 7,9 kg i s osazenými robustními záplety SH RS010.

                      0 0
                      • tromboonen  

                        Tak 7,9 je hodne dobry cislo na levnou hlinu… sranda ze na lepsi trhy to osazujou minimalne lepsimi rodly (a mozna i necim jinym).

                        0 0
          • madcat  

            Co je na ní špatně? Jakože hliník, tudíž moc tvrdá?

            0 0
            • tromboonen  

              Jakože je kua tvrdá… Al rám tě vytřese, bejvá zvykem k němu přidat karbon vidli aby Ti aspoň ruce neupadly (a aby to bylo lehčí).

              0 0
              • plzakj  

                Jj. Alu ram, ale vidli a sedlovku z carbonu. Pohodli zaruceno.

                0 0
              • MI.KU  

                Já už musím být celej vytřepanej – tvrdej alu rám, tvrdý Zera s alu drátama, Corsy na 8,5 baru… teoreticky se musím třepat ještě dva dny po vyjížďce :D

                A těžké to je až hrůza, s pedálama, košíkama a dvě vrstvy omotávky kvůli širšímu úchopu hrozných 7,5 kg což je vlastně nepoužitelné. :D

                0 0
                • Smazaný účet  

                  To tvoje brečení je fakt směšný.

                  0 0
                  • MI.KU  

                    Mě přijde směšný jak tu ,,rádoby odborníci,, rozlišují kvalitu kol dle druhu materiálu – přitom neberou v potaz jeho přesně složení, technologické zpracování, konkrétní geometrii, osazení a td – a na většině těch kol ani nejeli.

                    To obecné – hliník tě vytřepe, je těžší, jede hůř – to jsou takové módní marketingové řeči.

                    Jsou nepohodlné alu rámy zrovna tak jsou nepohodlné karbonové rámy, jako jsou lehké alu i karbon rámy, tak jsou i těžké.

                    Nedá se to takto zobecnovat jak je móda hlavně na tomto foru.

                    A pokud se někomu líbí kolo z decathlonu za 30 tak proč ne – osazení je tam kvalitní a jak to kolo jede se pozná až ho dotyčný projede – dle testu na tom ty kola nejsou nijak špatně.

                    0 0
                    • ˘Ö˘ Krab  

                      Já bych řekl asi takto: lehký hliník, který Tě nevytřepe, nejspíš moc nevydrží a pořád je otázkou, jak dobře pojede. Stejně těžký karbon Tě skoro jistě nevytřepe a vydrží víc, rovněž je otázkou, jak pojede a druhou, kolik bude stát.

                      0 0
                      • MI.KU  

                        Jo s tím se dá tak nějak souhlasit – rozhodně je ale nutné rozlišovat – je hliník jakožto základní materiál na levná kola se základní geo bez nějakého propracování a tvarování trubek co do funkčnosti a jsou hliníkové rámy – třeba Duratec ať mě tu zas někdo nekamenuje – které jsou opravdu kvalitně zpracované a promyšlené – třeba velmi kvalitní dráhovky kde jde o maximální výkon – takový rám ve většině situací může jet lépe než karbonový rám který nebyl tak kvalitně navržen a zpracován – většina kol pod 50 – jelikož to jsou základní rámovky s lacinou výrobou.

                        Naopak pokud chce někdo dát do kola 200 asi už nemá smysl o hliníku uvažovat.

                        0 0
    • Smazaný účet  

      Ještě tohle by možná byla volba: http://www.wilier.cz/…isc/d-71412/

      0 0
    • kyl  

      Kámoš si po 20 letech neježdění koupil tohle kolo.Taky na 105.

      0 0
      • ˘Ö˘ Krab  

        CTM na 105 … Blade 3.0 hmotnost 9,2 kg za € 1.100. Asi ZŤS.

        0 0
        • Člověk a jeho svět  

          Sice ZŤS, ale na druhou stranu objektivně zváženo. To není jako zde, kde si každý napíše 7 kg, ale realita je jiná ;)

          0 0
          • ˘Ö˘ Krab  

            Heliosu 400 na Tiagře vel. 52 s podobnými základními záplety jsem doma navážil tuším 8,2 kg a je to v podstatě tentýž rám, takže bych udané hodnotě asi i věřil, určitě bude nanejvýš těsně přes 8, což je na spotřební silničku (nikoliv pro blechu) podle mě docela zdravá hmotnost.

            0 0
        • kyl  

          Můžu zvážit ale kolem 9kg to mít bude.V popisu to CTm ráfky,on tam má ale Shimano.

          0 0
    • jiriga  

      tak jaky byl nakonec výběr? se teď taky dívám a zrovna ten canyon al 5 ci 6 mi celkem rijdou jako solidní koupě. stejně jako Rose pro 2000 za 970eur se 105.někdo má s touto značkou osobní zkušenost?

      0 0
    • Rychlej turista  

      Desetikilovou silničku nebrat!

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.