• Pili

    Ahoj, rad bych dal na svyho sparka jina riditka – vlastovky. Co jsem koukal po e-shopech, tak je spoustu druhu prohnuti, znacek a nejak se v tom neorientuju a nechci koupit nejakou kravinu.

    Muzete mi, prosim, doporucit neco v cenove relaci 1500–3000,– napr. z vlastni zkusenosti?

    Snazim se jezdit trasy typu singltrek, rychleby atd..

    Díky za kazdou radu ;)

    0 0
    • jIrI___  

      V první řadě si ujasni, jakou chceš šířku. Já osobně zastávám názor, že na běžné XC je cokoliv nad 660 mm zbytečného, ne-li obtěžujícího, a je to jen módní vlna, za což předpokládám budu na B-F ukamenován :). Pak se zaměř na úhly a zvednutí řidítek. Pokud ti současné řidítka zahnutím vyhovují, tak hledej v nabídce řidítka se stejnými úhly. U zvednutí už je to složitější, protože se kombinuje předpokládané zvětšení šířky řidítek a požadavek zvýšení/zachování pozice výšky rukou. Já osobně jezdím Truvativ Noir World Cup 640 mm, zvednutí tuším 15 mm.

      0 0
      • pocestny  

        Hele jezdi rychleby atp. Tak urcite sirsi riditka budou vyhodne. Ale neprehnat to, těch 68–70 pro normální postavu je ideál, pro vyssiho chlapa klidne více. A temer vždy existuje moznost je uriznout, někdy to jde riznout jen kousek, na to bacha.

        zvednuti a zahnuti je jiste individuální.

        0 0
      • Lister  

        S šířkou a XC je to tak, že je právě rozdíl co si kdo pod XC představuje. Pro mne XC je styl, kdy se sám dostaneš pohodlně na kopec a dolů si dáváš lesní cesty a pěšinky plné kamenů, šutrů, kořenů, občas malý skoček, občas pomalá trialová pasáž kdy jedeš krokem. Na tohle je naopak těch 680mm spíše minimum.

        0 0
        • Mr.Dan  

          Potvrzuju, že na dlouhý rovinky nebo jízdu do mírnějšího kopce je těch cca 680mm občas skoro až na obtíž, což řeší přehmánutí blíže k objímkám nebo až na ně, ale všude jinde se to vyplatí. Jen pozor na prodloužení posedu, pokud tam autor tématu předtím měl nějaký 56–58cm užovky, pak bude možná potřeba hejbnout s představcem..

          0 0
          • Lister  

            Nerozumím v čem by široká rodla měla překážet ve výjezdu. Teď mám 780mm a žádná změna. Dokonce jsem si všiml, že ve výjezdu často tak nějak mimovolně přehmatávám až úplně na vnější konec gripu a klidně mám půlku dlaně až na objímkách.

            0 0
            • Mr.Dan  

              Nevím, asi nějakej „silničářskej“ zlozvyk, i když jsem na žiletce nikdy nejezdil. Něco podobnýho, jako je spousta lidí zvyklá chytat se ve stoupání za rohy. Nicméně pocitově hlavně po rovině je ten širokej úchop divnej. Tak jako tak, hodně to podle mě závisí na šířce ramen, takže třeba mně by bohatě stačily 660 mm, zatímco někdo chlapštější využije i na na XC HT 720tky..

              0 0
              • jIrI___  

                Na silničce jsem nikdy nejezdil a v táhlých stoupáních nebo na asfaltu se držím těsně u představce. Takže ze silničky tenhle zlozvyk nebude :)

                0 0
              • Lister  

                Úzká řidítka na silničce mají jediný podstatný přínos – aerodynamika při vysokých rachlostech. A to na MTB nehrozí po rovině, natož ve stoupání. IMHO je tohle problém hlavně psychologický. V kopci mi to nevadí, naopak když se jede někde hodně na sílu v technickém terénu, tak mám pocit, že se díky větší šířce do toho můžu víc opřít, což jsme si potvrdil mimo jiné tím, že na širších rodlech mne po švihu začaly lehce táhnout prsní svaly a to se mi na úzkých nikdy nestalo.

                0 0
                • MlokCZ  

                  Je to individuální. Výjezdy jsou jeden z hlavních důvodů, proč jsem zůstal jen u 62cm šířky a do širších už nepůjdu.

                  A to jsem toho vyzkoušel opravdu hodně (více než 10 kousků šířek 640–700mm, různých úhlů).

                  I na těch 62cm občas přehmatávám na užší úchop.

                  Ale mám hodně úzká ramena, takže to budu mít oproti rostlejším posunuté.

                  0 0
    • Lister  

      Muzete mi, prosim, doporucit neco…

      Nemůžeme. Rodla jsou stejně individuální záležitost jako sedlo. Nikdo ti nepoví, jestli ti sednou do ruky, chce to zkoušet, zkoušet a zkoušet a časem se trefíš.

      Dal bych tam něco kolem 680mm, což na XC kolo bude z mého pohledu ideální, ale pro tebe to může být úplně jinak.

      0 0
      • MlokCZ  

        Přesně tak.

        0 0
      • l-e-t-o  

        Mám teď vlaštovky 680 a jdu do Easton Heaven 711 mm, protože si všímám že hodně často mívám půlku dlaně mimo řídítka.

        0 0
    • Pili  

      Ok, chapu teda ze to bude dost individualni. Je nejaka znavka ktere se treba vyhnout, nebo naopak ktera se da brat za kavlitni? Zkazim neco napr ritchey?

      0 0
      • Lister  

        Rodla jsou v podstatě jen o tvaru a poměru tuhost/váha/cena. když koupíš něco od zavedené firmy, tak se ti nemůže stát žádný *******. Záleží kolik chceš dát a podle toho si vybírej. někdo nechce dát do řidítek víc než 5 stocek, pro jiného není problém investovat 3–4 tisíce.

        0 0
      • pocestny  

        Která značka za tyhle prachy nabídne nějaký shit? Asi žádná. Lidi berou od své oblíbené značky a podle preferencí (zahnutí, zvednutí, šířka, váha). Já bych vybíral mezi Spank, Raceface, Easton, možná bych vymyslel i jiné.

        Nešel bych do hodně lehkých kousků (70cm široká tyčka pod 230g mi defaultně přijde podezřelá ať je vyrobená z čeho chce). Kdysi jsem bral kámoše do nemocnice, měl řídítka na 3 půlky a chvíli o sobě nevěděl. Nešel bych ani do carbonu (možná neopodstatněná nedůvěra) nebo nic od bontrageru, ritchey, bbb, a tak… Ale jsou lidi, co mají tyhle značky rádi.

        0 0
        • Lister  

          Takže to otočíme. za tyhle prachy bych nešel do ničeho jiného než do karbonu, s váhou bych se chtěl dostat někam ke 200gr a hlavně aby to sedlo a líbilo se mi to.

          Koupil bych si něco od Eastonu, Thomsonu s šířko kolem 700mm. Že se široká rodla nehodí na běžné nezávodní ježdění považuju za nesmysl.

          0 0
          • pocestny  

            :D v poho, bude mít ale těžký ten výběr, kdyby napsal že chce rodla za 6 stovek, tak by to měl jednodušší…

            0 0
    • václav56  

      Začni tím, že nám napíšeš, jaká řídítka tam máš teď a jaký představec (délka, úhel).

      0 0
      • Pili  

        Představec »

        Syncros FL2.0

        2014 Alloy / oversize 31.8mm

        1–1/8" / 6° angle

        Řídítka »

        Syncros FL2.5 Tbar

        Alloy 6061D.B. / T shape Flat / 9° / 700mm

        Jsou rovny, proto chci vymenit za vlastovky. sirka 700 mi vyhovuje, mozna by mohl mit tech 685 – merim 178cm

        0 0
        • Mr.Dan  

          Jednak je skoro až škoda měnit ty Syncrosy za něco jinýho (leda pěkně pružící karbon by dával smysl, ale pak se vyhni Eastonům – tuhý jako kráva, aspoň dle vlastní zkušenosti). Pokud ti jde hlavně o zvednutí řidítek, pak by možná stačilo víc podložek pod forbec, případně ho dát do pozitivu, každopádně oboje zase o něco zkrátí posez.

          A druhak ti nějak vypadla dýlka představce… ;)

          0 0
          • Pili  

            Jde mi hlavne o lepsi ovladatelnost – vlastovky jsem nikdy nemel, ale podle ohlasu tady na foru jsou na technictejsi traily proste lepsi :)

            0 0
            • Vilém  

              A proto si ted spousta drsnojezdcu montuje rovny riditka.

              0 0
            • Lister  

              Samotný zdvih ti asi nic nepřinese.

              pokdu jde o ovladatelnost, tak do toho mnohem víc promlouvá poměr délky představce a šířky řidítek. Samozřejmě, že pokud máš rodla hodně nízko a jsi nad ně hodně nakloněný, tak tam si zvýšením pomůžeš, ale jestli máš posed v normě, tak to moc znát nebude.

              0 0
            • MlokCZ  

              O ovladatelnosti vlajd se mluví pouze v souvislosti s šířkou, protože široká rovná se moc nevozí.

              Přechodem na vlajdy v ovladatelnosti nezískáš vůbec nic, když budou stejně široké.

              Vlajdy si pořiď pokud potřebuješ cíleně řídítka výše (nevyhovuje posed) a nemůžeš to už řešit jednoduše jinak (třeba pokud už máš představec v pozitivu a nemůžeš přidat podložku pod představec).

              0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.