• LenkaR

    Ahoj, potřebovala bych poradit s výběrem nového kola, chci horské s uzamykatelnou přední vidlicí, vybavením Deore (Deore XT), v ceně cca 15 000–20 000 Kč.Ročně najezdím tak 2 000 km, měřím 175 cm, nechci dámské úpravy, jsem zvyklá na klasický pánský rám. Pokud máte někdo nějaký tip či radu, na co se při výběru zaměřit a na co si dát pozor, budu ráda za informace. Zatím nemám vyhlédlou značku, uvažuju nejspíš o Author či Merida. Díky, Lenka.

    0 0
    • Hejdik  

      Do 20 000 na XT zapomeň!MOžná tam budeš mít XT měnič,ale zbytek bude stát za „prd“.

      0 0
    • smallbrother  

      …podívej se do nějakejch e-shopů a vyber si kolo v akci (model 06). Za 20 tis. to už budou pěkný kola.

      0 0
      • Twister  

        Fuj, co sem furt cpete kola stim Sutourem XCM. To je sakra lowend. Určitě to má plastový pouzdra.

        0 0
        • McBlacky  

          to dneska ale kde jaká vidle…třeba i sid :)

          0 0
          • Twister  

            Tak to teda slyšim poprvý a spadla mi čelist. Asi teda kvůli váze a měnitelnosti – že by to ani kovový nevydržely? No, ale asi bude přece jen rozdíl mezi pouzdrama Sida a Suntoura…

            0 0
            • Al_Bunda  

              No to urcite Sid ma pouzdra z toho nejplastovatejsiho plastu co existuje a Suntour z plastu co se delaji z neho zachodovy prkynka :-)))))))))))))))

              0 0
    • dada  

      no authora…todle? www.cykloprag.cz/…6_revolt.htm .....kazdopadne radsi nee merida? tam by ses vesla do limitu treba s timhle: www.merida-bike.cz/…ts-speed-v-1 ale dobry kolo je tohle: www.merida-bike.cz/…j/matts-lite hodne penez co? tak zapomen na meridu a artura a koukej jinde… treba tohle bylo i s hydrama ale zase dost penez: www.kolokolo.cz/…-fisher/hkek?… todle je bez hyder ale lehoucky! www.kolokolo.cz/…kar-expert-2 a tady mas neco konecne v tvym limitu......no vidlicy casem vymenis a bude to dobry kolo! jo a barva jede :)www.kolokolo.cz/…ek/trek-6500

      co k tomu rict…za dvacku i po sleve to bude dycky kompromis-ale zase je do vylepsovat!

      0 0
    • coffield  

      Hledej ve Zboží (Seznam) Ravo Racing XC AC. Dá se sehnat pod 20tis. Rám srovnatelný s Authory, osazení relativně dobré, celkově hodně lehoučké.

      0 0
    • dada  

      uz to mam co ty na to? www.onroad.cz/?… jinak jestli jeste sezenes toho RacingXC AX (model 05) tak taky supr ale myslim ze uz nebude…model 06 je hnusne bezovej a drahej tak to uz radsi toho skota

      0 0
      • dada  

        este levnejc…: www.shopacek.cz/…el-2006.html?… …ale vypada to ze maj jen velikost M

        0 0
        • smith22  

          Osobně si myslím, že u kol jako je Scott,Trek,Apache,GT se platí jen a jen za značku.Tyto kola si kupujou zkušení bikeři, kteří by se styděli dojet mezi ostatní kámoše na kole jako je Merida.Co není Americké není asi IN.Přitom např GT vypadá jako by mu už při výrobě zapoměli zkrátit trubku, která je navařená kolmo k sedlovce směrem dozadu.Neříkám, že ty kola nejsou kvalitní ale za tu cenu kolik stojí třeba nějaký Trek by jsi sehnala solidní Meridu, která je pro běžného cykloturisty jako jsi ty,který najezdí 2000km ročně víc než dostačující.Co se týče výbavy kola pro normálního člověka je víc jak dostačující Deore.Zas to stejný pokud někdo nemá XT nebo LX není dostatečně IN.Deore jsou poměrně kvalitní komponenty a pro normálního cykloturisty zase víc jak dostačující.Jed­noduše, pokud není někdo hovado a nebude stím kolem hazet o skálu tak je naprosto jedno jestli tam máš Deore nebo XT.Tu funkci, kterou ten daný komponent má to splní spolehlivě.Už nejsme dávno v době kdy začínali přehazovačky.Ted už u Deore,XT nebo LX přehazovačky mají tyto komponenty stejnou funkci,akorát je tam trochu jiný design a písmenka.Jinak např, mezi tím Deore,XT,LX není ve funkci žádný rozdíl,všechny přehazují stejně.Osobně bych ti radil tu Meridu co ti tady již někdo nabízel. www.kola-online.cz/…-500-D/d621/

          A i po stránce vzhledu mají kola Merida modely 2007 pěkný design.Někdo ti to zas ale vyvráti že ta vidla je nic moc a já nevim co ještě ale pokud stím nebudeš skákat nějaký dvoumetrový skoky v lese což pochybuju tak to kolo je naprosto dostačující.Ano dají se za ty prachy sehnat kola s lepším vybavením ale zas ti nemusí sednout rám.Testoval sem už několik Merid (modely2007) co se týče geometrie rámů a osobně můžu říci, že jsou tyto kola velice dobře ovladatelné.A pokud jsi holka tak by ti mohlo to pánské kolo Merida dobře sednout(trubka od hlavového složení k sedlovce má dobrý úhel)

          0 0
          • ydaho  

            :-)

            0 0
          • dada  

            at se ti to libi nebo ne scale je dobrej ram a tora slusna vidle. 12.5kg a za ty prachy si myslim ani nemusis mit pocit ze platis za znacku…kdybych mel volit mezi TFS a scale dlouho bych nevahal!

            0 0
            • smith22  

              Jo Scott scale vypadá velice dobře.I ta cena je v poměru s komponenty dobrá.Osobně se mi to kolo taky líbí.Nelíbí se mi hlavně ty GT a ani mi nesedí jejich geometrie rámu.Seem zapoměl napat že tento Scott co si vybral je taky dobrou volbou.A značka Scott ve světě znamená víc jak Merida ale většinou co jsem se díval tak ty kola byli dost drahý.Todle vypadá dobře v poměru cena/komponen­ty.A ten rám je i vzledově velice pěkný.

              0 0
              • smith22  

                A je to taky model 2006 tak to nemůžeš porovnávat s Meridou 2007.Jako myslím cenově.Jinak ten rám a ta vidle je samozřejmě lepší než na té Meridě ale zas je to slitina 7005 a Merida už má 6061.Tu Meridu sem viděl na vlastní oči a aji sem na ní jezdil.A ren rám je fakt moc pěknej,nejsou to jen kulaté trubky jak u toho Scotta ale jsou různě vyprofilované a rám má vynikajcí tuhost.Na těch obrázkách to vypadá blbě a zkresluje to.

                0 0
          • Luk02  

            Nemužu s tebou souhlasit, že by nápis made in U.S.A. znamenal automaticky příplatek za značku. Co třeba MARIN? Super geometrie a rozumný osazení, s důrazem na brzdy a vidli. Já bych to všechno neházel do jednoho pytle, každému vyhovuje něco jiného. Nebo, idkyž se Ti GT nelíběj, mě třeba jejich univerzální geometrie sedí, nebo FS od GT nemaj chybu,ale každámu vyhovuje něco jiného. A pokuď jde o Meridu, proti HT od Meridy nic nemám. Ale loni teda ten poměr cena/výkon nic moc, letos už je to lepší. Takže já bych vybral kolo, který mi bude sedět bude mít pořádnou vidli a rám. A i bez těch kotoučů se nakonec dá jezdit.

            0 0
          • kesu  

            mas a nemás pravdu,rozdil mezi deore a xt opravdu neni velkej ale co se týká životnosti tak rozdíl mezi LX a XT sade je na zivotnosti saltru,razeni a smyku dost velkej,Deore smyk chytne vakl po 5tisk km zatimco XT vydrzi bezproblemu dvojnsobek.Ale v tydle kategorii s tebou souhlasim,deore urcite staci,spis bych se zameril na vidlici,hlavne aby sla nastavit na vahu te slecny.V zadnym pripade nedoporucuju marzochu a nebo santura.Dobry zkusenosti s nastavenim na lehci vahy jsou u vidlic od RS se soloair..jeste teda rict ze u apache,treku a gt se plati za zancku mi neprijde.Apache rozhodne neni znacka ktera by si mohla uctovat za napis.U meridy je vyhoda ze se jich proda hodne a dou najit vyprodeje.Jinak si vem kolik meride platis za tu jejich vsudypritomnou reklamu..

            0 0
          • enjoy  

            rozdil mezi Deore a XT je velkej.ale nehcame to byt,radsi nebudeme nikomu kazit radost z jeho novyho deorka:-)

            0 0
          • LenkaR  

            Ta Merida se mi docela zamlouvá, díky.

            0 0
          • šlapatko  

            O já se stydím mám Meridu,jsem tudiš jen turista.Velcí chlapi vozí GT atd.Jsi srandysta ne?

            0 0
          • McBlacky  

            no to je na mě silná káva, házet mrdku jako je apač do jednoho pytle se scottem :)

            pane Smith22: název je americký ale kola ne. Záhada co …

            co si mám představit pod tím že horní rámovka má dobrý uhel? Já si do ted myslel že záleží na uhlu hlavovky a sedlovky…

            0 0
            • kurýr na bajku  

              Je vidět, že máš jaště mezery :-DDD

              0 0
              • McBlacky  

                hele Kulíšku oba víme, že mezery jsou jinde :)

                0 0
                • kurýr na bajku  

                  Já sem si teď dostavěl kolo na rámu Apache Matto 04 a ty mi řekneš takovoudle věc. Du ho mrsknout z vokna.

                  0 0
          • goofy  

            Mega LOL :-DDD Jdu se prebalit… Klidne pokracuj :-D

            0 0
      • smith22  

        To vypadá slušně.

        0 0
          • smith22  

            Pěkný kolo.Aji co se týče komponentů tak je to docela solidní.

            0 0
          • grafik  

            pekny kousek, doufam ze ho das na bf :)

            0 0
        • smith22  

          Hlavně se na tom projeď at nekoupíš nějakej bazmek kterej ti velikostně nesedí a na kterým by se ti špatně jelo.Přece jenom už je to větší investice.Nekupuješ chleba a rohlíky.Nebo alespon pro mě je to dost peněz.

          0 0
          • kalimoco  

            Ja bych kolo v shopu nekoupil,u pro­dejce,co mám od něj kolo,mám slevu,takže to kolo bude levnější!!!!

            0 0
            • smith22  

              Tak koukám že tu všichní radí ale dotazující se k tomu moc nevyjadřuje.

              0 0
              • LenkaR  

                Díky za rady a tipy, všechno to prohlédnu a pak uvidím:)Každopádně chci jakékoliv kolo vyzkoušet, jestli mi bude vůbec vyhovovat, jak se na něm sedí atd., na obrázku vypadá dobře leccos…přece jen si nebudu kupovat nové každý rok.

                0 0
                • Luka  

                  zajdi nekam do shopu kde toho maji hodne a okoukni si to.. ozkousej.. nemusis hned kupovat. rozhlizej se po tom, co se ti libi, z ceho budes mit dobrej pocit. na XT zapomen, zbytecnej luxus na 2000km rocne. Bohate ti staci deore nebo LX nanejvejs. Najdi kolo se slusnou vidlici. Protoze to v tehle cenove kategorii neni lehky sehnat. SLusna vidlice co chodi pod 50–60kg zive vahy je rarita i v mnohem vyssich cenovych kategoriich.

                  0 0
                  • Aja  

                    No rekl bych ze ta holka vi co rika!

                    0 0
                    • Luka  

                      taky vim, ze radit nekomu s nakupem je dost blaznivy. vetsinou si stejne koupi uplne neco jinyho nez radis s dobrou vuli a nejakymi temi zkusenostmi co mas na hrbu, protoze slysel to a to a to, a pak za pul roku breci, ze mu vidle, brzdy nestaci, ze se mu vysypal orech, ze chce vyssi sadu, protoze prece nebude jezdit na „blbem“ deorku, kdyz uz jezdi hodne (cti 1000km/rok), ze drazsi veci vic vydrzi a pak se na tebe diva skrz prsty kdyz mu reknes, ze je zbytecny, mysli si, ze mu to neprejes… To je normal. Danajskej dar tohle poradenstvi…

                      0 0
                      • Luka  

                        vypadlo mi tam slovo: „… kdyz mu reknes ze XTR je zbytecny“…

                        0 0
                • smith22  

                  No ,,sedí,, to je sice pěkný ale aby ti kolo sedlo tak je potřeba víc než ho jen osedlat.Musíš se na něm projet.Třeba u Širera mají zkušební dráhu.Nevim odkud si ale já sem u Širera v Brně zkoušel hned několik kol a je to fakt paráda když se na tom můžeš projet.Lidi co tam prodávají tomu docela rozumějí.Aspon já sem natrefil teda na borce kteří tam prodávali a taky už měli něco naježděno.Ikdyž jsem je nějakýma otázkama taky zaskočil.Ale na druhou stranu nemohou znát detailně všechno vybavení kol co tam mají.To už bych chtěl fakt moc.Začneš jezdit po té dráze dokola, borec si stoupne do prostřed,chvíli tě pozoruje a pak ti řekne jestli ti to kolo pasuje nebo at ještě zkusíš něco jinýho.Ale i když to je profik a už má v oku výšku kola v poměru s jezdcem, nenechávej rozhodnutí jen na něm.Je taky potřeba aby kolo sedlo i tobě co se týče dalších geometrických rozměrů.Každopádně se ti nesnaží kolo vnutit jak v nějaké malé soukromé prodejničce kde se snaží udat ještě loňské modely a prodejce ti navykládá cokoliv jen aby se toho kola zbavil.Mají tam tolik kol a tím pádem takový obrat, že prodavač má snahu jen dobře poradit co se týče technických věcí, natož aby se staral o obrat jako např. vlastník a zároveň prodavač malé prodejny co ho živý.Na počítání obratu u tak velké firmy jsou povolanější,to mi věřte.Myslím, že jedna prodejna Širer je i v Praze.Ne že bych jim dělal reklamu ale ta dráha je fakt dobrý nápad.Zatím neznám prodejnu s tolika kolama kde se můžeš projet na kole.

                  0 0
                  • kurýr na bajku  

                    Tak to víš, že dráha a výběr značek je výhoda. Nicméně ani Šírer nemá všechny značky a i když se ti na něčem celkem dobře sedí a jezdí, tak to neznamená, že malý obchodník za rohem nemá něco lepšího. Např. u Valenty v Pelhřimově jsem kupoval kolo, ale než jsem se rozhodl, taxem se mohl projet po centru, aniž by někdo něco řešil.

                    Ty máš evidentně zkušenost s naprostým minimem kol a tvoje rady působí spíše směšně. Netušíš ani jak má Merida krátké rámy a v čem je to plus a v čem minus. Netušíš ani to, že Merida je jeden z největších výrobců kol na světě a proto se dokáže dostat s cenou na nižší úroveň. Nikoliv proto, že si neplatíš značku.

                    Promiň…

                    BTW: pokud vím, tak Šírer je jen v Berouně, Budějkách a Brně.

                    0 0
                    • smith22  

                      Ty radši pomlč.Být tebou tak si ty rozumy nechám na jindy.Stačí když se podívám na tvoje kolo.Píšeš tam že máš najeto 40000km a ani si neumíš správně seřídit sedlovku.Zadní blatník položenej na zadní pneumatice a o vzhledu se radši nebudu vyjadřovat.Jak můžeš napsat, že netuším jak ma Merida krátké rámy když ani nevíš, že na Meridě už nějaký ten rok jezdím.To ty asi netušíš co je to vůbec kolo,když si ani neumíš seřídit základní věci.Ted budu kupovat další Meridu a jenom k vůli tomu, že mě sedí ty krátké rámy.Navíc u takového krátkého rámu je daleko větší tuhost a lepší ovladatelnost než u té tvé Ukrajiny.To se pak nediv, že si musel vařit rám.Nemám 2m a proto mi ty krátké rámy vyhovují.Každému vyhovuje jiná geometrie rámu.Asi tak

                      0 0
                      • kurýr na bajku  

                        Promiň, ale si vylízanej *******.

                        0 0
                      • smith22  

                        ,,seřídit sedlo,, ne sedlovku.Doufám, že aspoň tu výšku té sedlovky máš správně nastavenou na tebe

                        0 0
                        • kurýr na bajku  

                          Co to tady předvádíš ??? Uvědom si, že na kole sedím téměř denně a tak mám všechno nastaveno jak mi to nejlépe sedí. Já jsem tě zpočátku nenapadal, ale si fakt ubožák.

                          0 0
                          • smith22  

                            Co to tady zas kecáš za blbosti.To ty si mě začal sprostě urážet,já sem akorát napsal že si neumíš seřídit kolo a že se mi tvý kolo nelíbí ale sprostě sem ti nenedával jako ty mě.Měl by ses nad sebou zamyslet.A navíc když jezdíš denně tak se fakt divím, že se ti chce pořád oddalovat od řídítek.Podle toho jak máš to sedlo tak musíš neustále klouzat na přední říditka a zbytečně tak namáháš ruce.To je zkušená věc nikdo mě nenamluví, že se mu tak jede dobře.Zbytečný se k tomu dál vyjadřovat

                            0 0
                            • kurýr na bajku  

                              Ty woe, ty sem vlítneš a začneš se tu okamžitě hádat s několika lidma, přičemž je úplně jasný, že absolutně nemáš ani obecný přehled. Já tak nějak jezdim ponejvíce po městě a tak je pro mne samozřejmně nejlepší dlouhá geometrie. Nikomu jí tímto necpu, ale ze sedla rozhodně nekloužu a nic tím nijak nenamáhám. Vůbec nechápu z jakýho důvodu si to tu vytasil, protože to opravdu nemá nic společného s předešlou debatou. Sprostě jsem, tě napadl kvůli tvým připomínkám o ukrajině a neschopnosti seřídit sedlovku, což nemělo s tématem nic společného.

                              BTW: u Apache ani u GT si neplatíš značku. Značku platíš např. u Colnaga, nebo Cannondalu. Slepě tady propaguješ Šírer, ačkoliv ani nevíš kde má prodejny. Slepě tady propaguješ Meridu, protože nemáš zkušenosti s ničim jiným a proto si i tak vyplesklý z dráhy u Šírera..

                              0 0
                              • Lišák  

                                Nic ve zlém, ale začátek tvého příspěvku:

                                „Ty woe, ty sem vlítneš a začneš se tu okamžitě hádat s několika lidma“

                                mě pobavil a vzpoměl jsem si na tvůj nástup :-D

                                Mír!

                                0 0
                      • kurýr na bajku  

                        Navíc to jestli máš 2m není vůbec rozhodující při výběru krátké či dlouhé geometrie. I 23 Merida, která je pro lidi kolem 2m je pekelně krátkej rám a při výjezdech je to sakra znát. No a jestli si myslíš, že rámy od Meridy nepraskaj, tak si trochu vedle. Přečti si tenhle dred: bike-forum.cz/forum/162469/2­59805/forum.html#un­read1

                        0 0
                      • Splinter  

                        No od tebe to sedí:) Se musím kurýra zastat:) A podle mě na té "testovací dráze " o rozměrech 4×4 metry (Brno) nepoznáš skoro nic. A neuč nám tady orla lítat:)

                        0 0
                  • RADO77  

                    Přesně tak, když jsem si kupoval kolo, nepamatuju se, že by mi někdo dělal problémy s půjčením kola na krátkou testovací jízdu. Jako jistotu jim tam nechám co mám zrovna u sebe (šrajtofli, mobil nebo když jdu z práce tak i tašku s noťasem). Jen se silničkou jsem je musel trochu přemlouvat...­.......

                    0 0
                  • peky  

                    Nechci se ti do toho plést zřejmě máš super zkušenosti s tou dráhou, ale nejpřijdem mi to tak dobrý jak říkáš. Spíš je to o tom že nechtějí, aby jim ty kola někdo ukradl a umazal při testech, když je venku mokro. Jinak není nad to pořádně se protáhnout lesem. Tam teprve poznáš jak se to pod tebou chová. Když zabereš do pedálů a nemusíš se bát, že si roztrháš nové džíny a propotíš košili. Rozhodně mi nepřijde testovací dráha 300m kolem dokola se špalíčkama na štorc jako bomba.

                    0 0
    • yoggi  

      tazko sa radi co kupit ale napisem ti moju skusenost. mam author modus cize vybava deore a lx. ked normalne jazdis tak ti staci. ja som nabehal na nom 4500km minulu sezonu a musim povedat ze ziaden problem. vyberaj v cenovej kategorii no naj a aby ti to sedelo. jedine co si musis uvedomit ako jazdis ked jazdis normalne a nevymyslas s bajkom tak ti staci vybava deore. mam ludi ktori prsacia a za sezonu rozbije ak xt je to o tom naco alebo co chces robit s bajkom.

      0 0
    • RUR  

      No, já bych to viděl tak, že to asi není tvoje první kolo. Takže, jestli se to na tom předchozím sedí dobře, vezmi si metr, změř si vzdálenost sedla od řidítek, výšku sedla od středové osy, výšku řidítěk od středu předního kola a můžeš začít hledat. Pokud jsi už na něco zvyklá a vyhovuje ti ti, není důvod moc experimentovat(mys­lím já) Předpokládám, že výšku už si dovedeš vybrat. Pokud na něčem z výbavy opravdu záleží jsou to ty věci, ktré se nejčastěji šídí, protože nejsou vidět(většinou ložiska-máboje kol, středová osa, hlavové skožení)

      0 0
    • sinjakupre  

      Za prd ne, ale je fakt, že XT mít nebude. Deore je dobrá řada a bohatě dostačuje. Na dražších se řeší jen váha a přesnost řazení, ovšem je to na úkor kvality

      0 0
      • enjoy  

        a sakra.

        0 0
        • dada  

          kvalita cena a donaska do domu=TV products!

          0 0
        • kesu  

          kdyz on ma castecne pravud,treba alivio tim ze je to osmikolo je daleko min narocny na presnost serizeni takze realne vlastne radi lip.Jinak s deore sadou souhlasim az na presmykac a saltr ty sou podle myho spatny kvuli zivotnosti

          0 0
          • enjoy  

            podle myho nema sada deore oproti XT jedinej komponent s delsi zivotnosti.a se stejnou funkci taky.ikdyz to uz se nekdy tezko dokazuje:-)

            0 0
            • kesu  

              s tou zivotnosti mas pravdu,ale s funkcnosti?jezdil sem saltr deore,XT a XTR-vsekcy funkcne stejny,

              razeni deore ma divnej tvar paky na palec,u LX se mi nevraci packa a s xt zatim nevim.-ale u razeni rozdil je no

              naby-nezlobte se na me ale shimana sou sracky vsecky(mel sem deore,deore lx a xt)

              co se tyka brzd a klik tak tam je velkej rozdil ve vaze a co se tyka tuhosti tak nepoznam opet nic.. chtel sem jen rici ze mi funkcne prijde rozdil mezi deore a XT daleko mensi nez treba mezi vidlicema v tydle kategorii

              0 0
              • kurýr na bajku  

                Rozdíl, byť malý tam je. Samozřejmě krom Alivia, které je po všech stránkách nejlepší. Je to takový osmičkový XTR ;-)

                0 0
        • ydaho  

          že tys to nevěděl ? :-)

          0 0
    • honzicek  

      z kol 2007 treba tohle: eshop.skiservis­.cz/Specialized/Hor­ske-kolo-Specialized-Rockhopper-Int-Spain-07-Red_g2184.html do limitu by se spis veslo: eshop.skiservis­.cz/Specialized/Hor­ske-kolo-Specialized-Hardrock-XC-Pro-07-silver_g2155.html ..ale lepe asi najit neco lonskeho za dobrou cenu,ale konkretni tip tedka nemam:(

      0 0
Téma bylo zamknuto, nelze přidávat další reakce