Výběr helmy z omezeného počtu druhů

12 nepřečtených
  • kolda5

    Dobrý den,

    v prodejnách Hervis probíhá akce kup 3 výrobky, zaplatíš za dva..jelikož s přítelkyní potřebujeme helmu a přítelkyně by si ještě ráda koupila boty, tak bych chtěl této akce využít..V Hervisu ale mají strašně malý výběr, takže bych chtěl nějakou přilbu doporučit a odkázat podle čeho vůbec přilbu vybrat (samozřejmě vzhled nemusíte uvádět)…

    Výběr:

    Bell Avanti – 749 kč

    Bell vela modrá 999 Kč

    Bell vela bílá 1399 Kč

    Bell slant 1699 Kč

    Giro havoc 999 Kč

    je mi jasné,že se jedná o výběhové modely ale jak říkám chtěl bych využít té akce a helmy potřebujeme..nebo se mám raději porozhlédnout jinde,díky.

    0 0
    • LRRTM1  

      Doporučuji se kouknout, za kolik se daj koupit jinde. Některé jsou za slušnou cenu, jiné jsou mírně předražené. Abys nakonec neměl sice boty zadara, ale vlastně bys je zaplatil těma helmama.

      0 0
    • Shadow.1  

      kup si boty i pro sebe a pak něco navíc, třeba bundu… a helmy si kupte někde kde je výběr barev typů atd.. ;-)

      0 0
    • Symetric  

      Tak helmu bys měl vybírat hlavně podle toho jak ti sedí na hlavě. Těžko tedy lze doporučovat, když to závisí hlavně na tvaru hlavy. Nesmí být moc volná ani těsná, liší se provedením mechanismu upínání a seřizování. Někdy o pohodlí a funkčnosti rozhodujou na první pohled nepatrné detaily. Cokoli někde trochu tlačí, bude po několika hodinách tlačit skoro nesnesitelně.

      Po upnutí a seřízení pásků, by nemělo nikde nic tlačit a i bez zapnutejch pásků by se neměla výrazně kvedlat na hlavě. Dobře chrání jen pokud je správně upnutá. Většinou se v ní spotíš, takže je dobrý aby ty výstelky byly sundavací a bylo je možný občas prát. Dobrý je když upnutí zvládneš i v rukavicích, když upínání pod bradou má aretaci ve více polohách (abys nemusel pořád přestavovat pásky). Pak by měla taky dobře odvětrávat, být lehká a ladit/líbit se :-). Je užitečný jí zkoušet současně se sportovními brýlemi. Může se stát, že samostatně to sedí, ale dohromady si to někde navzájem překáží.

      Když vemeš v úvahu jak dlouho jí budeš používat, nevyplatí se ten výběr podcenit. Je to podobný jako s botama, taky by sis asi nerad kupoval boty co nesedí jen kvůli tomu že je na ně sleva. Koupit něco co pak nepoužiješ je ta nejdražší koupě. Takže vyzkoušej pár modelů a značek, růzé provedení upínacího mechanismu a neukvap to. I za relativně málo peněz se dá koupit slušná helma. Neříkám ale, že zrovna ty Bell či Giro jsou zrovna špatný. Já mám třeba rád UVEX.

      0 0
    • Veprovak  

      Vzhledem k tomu, ze jsem nedavno koukal po neve helme, tak musim konstatovat, ze ty ceny uvedenych helem mi neprijdou nijak zvlast vyhodne. Nicmene rozhodne nekoukej na cenu, helma ti musi sedet a neni to vzdy jen o obvodu hlavy. Bell a Giro by nemely byt bezejmenne sragory, ale ja osobne uprednostnuji co nejlehci skopek za jeste rozumnejsi cenu a proto cekam na letosni Uvex.

      0 0
    • kolda5  

      Děkuji Vám všem za rady a hlavně Symetricovi, který se rozepsal a tento příspěvek mi dost s výběrem helmy pomůže…

      Já mám právě strach, že při výběru helmy nepoznám zda je to ta správná..Samozřejmě poznám, jestli mě hlema netlačí ale zase nebudu vědět jestli není úpně volná, takže jak píšete když bude helma zapnutá a nebude mě tlačit a nebude se na hlavě moc hýbat tak je to správný výběr ? jenže to odhadnutí jestli je helma volná nebo ne bude asi u každého jiné a zase nechci koupit něco co by mě při případném pádu neochránilo..

      0 0
      • Symetric  

        :-) není zač

        neboj se toho, jestli ti sedí určitě poznáš. Jen je užitečný toho opravdu vyzkoušet víc. Pak se ti bude líp vybírat a líp budeš rozeznávat rozdíly. Určitě omrkni i ty UVEX. Když je prohlídneš, zjistíš nakonec že (pokud ti sedne) nemají v poměru cena/kvalita moc konkurence. Držím palce.

        0 0
      • xshreck  

        Přesně jak napsal, já chodil po obchodech a hledal jsem podle požadavků – síťka vepředu ( nesnáším muchy pod helmou …)

        • univerzální barva
        • abych nevypadal jako květák
        • dobře odvětraná

        Chodil jsem po dost obchodech a jako jedna z mála mi sedla uvexka … A pak ještě jedna ale ta nebyla tak pěkná :)

        Vybíral jsem to snad měsíc … a půl roku jsem si o ní snil .-)

        0 0
        • martin7  

          to je pravda. když si vyzkoušíš víc helem (emyslím cři, čtyři modely, ale cca 20–30), tak to poznáš podle citu co ti sedne nešbo ne. Mě třeba sedí jenom modely od belu a jeden od Rudy project, ostatní skoro vůbec. A poslední věc. Na helmě nemá cenu šetřit, protože za prvý je to tvoje hlava, za druhý to není investice na sezonu (pokud ji někde nerozbiješ, ale pak splnila účel) a za třetí co že možná nejdůležitější to poznáš a oceníš na dlouhejch vyjížďkách

          0 0
    • kolda5  

      Ať nezakládám zbytečně nové téma, dnes jsem si zkoušel na hlavě tři Uvexky a jedno Giro. Jedna Uvexka (přesněji Uvex Boss Compact) se mi hodně líbila a myslím,že mě v tu chvíli jak sem ji měl nasazenou ani nikde netlačila ale tím, že nejsem nějak moc zkušený v přilbách se mi zdálo, že měla složitější uvazování (než třeba Giro)..Chci jen napsat, že i když si myslím, že mi helma seděla tak si stejně nejsem jistý zda to byla ta pravá..Protože díky toho, že jsem pouze a jen laik a nikdy jsem neměl nic takového na hlavě :-) tak se prostě možná jak blb řídím všemi doporučeními při výběru helmy..Tzn. píšou, že se helma nesmí pohnout když trochu zatřepu hlavou..Pokud mám jít třeba tady do detailu tak se mi nezdálo sice, že by se samotná helma při pohledu třepala ale cítil jsem tu výplň co je uvnitř (respektive ta část s pásky co přizpůsobuje velikost hlavy – nevím jak to líp nazvat) jako by se hýbala v helmě když jsem zahýbal s hlavou, teď nevím jestli je to v pořádku a nebo to tak má být..Dále je psáno v manuálu jak mají být pásky dobře upnuty a podle toho obrázku si myslím, že jsem je taky nedokázal dostat do takové polohy jako na obrázku,samozřejmě přes uši jsem je neměl…Možná se Vám budou zdát mé dotazy jako divné ale opravdu to berte tak, že jsem nikdy žádnou helmu nevybíral a řídím se jen nějakými radami internetu a nechci koupit sice třeba dobrou helmu, kterou budu mít nakonec nějak blbě někde uplou či se budu v ní cítit dobře ale díky toho,že se bude třeba hýbat nesplní bezpečnostní účel i když mě se bude subjektivně zdát, že to hýbání není tak hrozné..a v obchodě se nechci nějak moc ztrapňovat, protože zvláš´t tam kde sou neochotní prodavači mi to přijde hodně blbé :-(

      0 0
      • Symetric  

        Ahoj,

        chápu tvoje pocity. V kvalitním obchodu by ti ale určitě měli umět poradit (pomoci se správným nastavením upínání). Neumím si představit, že bych si dobrovolně koupil něco v obchodě, kde by se na mě tvářili kysele kvůli tomu, že potřebuju s něčím poradit. Za to se proboha dnes nemusíš stydět.

        K tomu upínání. Možná jsem to napsal nesrozumitelně. Ta helma samozřejmě nemusí sedět na hlavě jako přilepenej sádrovej odlitek :-). To by ani nebylo moc pohodlný. Jde jen o to, že když jí zapneš (bez pásků pod bradou), měl bys mít pocit, že jen tak nespadne. Jinak mezera mezi hlavou a skeletem helmy (odhaduju ca na tloušťku ukazováku) je potřebná i kvůli větrání a je jasný že trochu pružit to bude.

        Co se týká seřízení:

        1. Pokud má helma vnitřní mechanismus stavitelný i výškově, nastavíš ho do polohy která ti víc vyhovuje (To může být v obchodě problém, většinou se to nastavuje špatně a není to určené k častému nastavování. Pokud nemáš nějakou šíšu, tak by tohle asi ani nemělo být potřeba).
        2. nasadíš helmu do správné polohy (ne moc do čela a ne moc dozadu, tak aby horní část hlavy dosedla na vnitřní výstelky) na hlavě a upneš zadním kolečkem nebo co tam je.

        Nemělo by nikde nic moc tlačit nebo jinak výrazně vadit. Zkontroluješ jestli to sedí na hlavě i při pohybu (nějaká malá vůle tam bude).

        3. uvolníš sponky na místě kde se ty pásky pod uchem spojujou, natáhneš spodní část zhruba směrem kterým půjdou konce pod bradu a seřídíš výšku těch sponek tak, aby byly v místě kde tě moc netlačí a dostatečně daleko od ucha, aby pásky pokud možno nikde nemačkaly a nekroutili se. Pak to zaaretuješ.

        4. nakonec zbývá nastavení délky pásků vůči bradě. Tady je fajn, když má to upínání pod bradou aretaci ve více polohách (jako ty UVEXky), to pomůže když si pod helmu natáhneš třeba tenkou čepici proti větru – nemusíš to pak přenastavovat.

        5. i s kompletně zapnutou helmou by nemělo nikde nic nějak výrazně překážet a měl bys mít pocit že to dobře sedí.

        6. k tomu by bylo fajn vyzkoušet i brýle, jeslti si s tou helmou nepřekáží. Brýle jsou pomalu stejně důležitý jako helma. Když to kalíš z kopce a trefí tě nějaká moucha do oka, tak je to hodně nepříjemná situace. Krom toho tě chrání před větrem, bahnem, deštěm, odletujícími kamínky, větvemi na keřích…

        Takhle z těch helem určitě vyloučíš ty špatný. Když z ní budeš mít dobrej pocit, bude se ti líbit a bude za akceptovatelnou cenu, tak jí bez obav vem.

        Sám vidíš, že když jsi jich pár vyzkoušel, hned cítíš, že některý ti sedí líp než ostatní a mezi těma je třeba vybírat.

        Věřím, že to zmákneš. ;-)

        0 0
        • kolda5  

          Děkuji ti mnohokrát za podrobný postup ! Já si takových lidí co neváhají takovým lamkám jako já poradit nesmírně vážím !Díky za tvůj čas !

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.