• Kacafirek

    Zdravím všechny . Před česem jsem koupil svoje první prkýnka na volnou techniku a potřeboval bych poradit s technikou jízdy .Po rovince a mírného kopce to ještě jde , ale když dojedu k většímu stopání mám problem v tom , že se mi jedna lyže , jakoby smekne poodjede stranou nez se zasekne za hranu . Tak bych se chtěl zeptat jak na to dávat více lyže od sebe tedy větší V nebo víc před sebe , jak tedy jezdit aby lyže neodjížděly do strany – mám to víc jakoby stočit při odrazu na hranu ? Prostě uvítám každou dobře míněnou radu okolo této techniky . Děkuji.

    0 0
    • prvniodkonce  

      Nejlepší způsob, jak to vypilovat, je jízda bez hůlek. Tady je super video, které mi docela pomáhá. Odraz musí být jen od hrany, takže ve skluzu by to ujíždět nemělo (možná zažitá tendence z klasiky odrážet se ze skluznice). Samozřejmě V co nejužší v rámci možností – v kopci samozřejmě širší. Bruslit se učím asi šestým rokem, ale vždycky na začátku sezony jsem na tom jako poprvé :)

      0 0
      • Kacafirek  

        Díky mrknu na to je jasný že to chce hodně fyzičku a trénovat a trénovat .

        0 0
        • McBlacky  

          spíš trénink než fyzičku.

          0 0
          • Zerocool  

            fyzičku to na běžky chce jinak si nezajezdíš…

            0 0
            • JSt  

              pri klasice fyzicka dost vykompenzuje, pri brusleni je technika dost dulezita.

              0 0
              • jonti  

                Dovolim si tvrdit opak, kdyz netrefis odraz tak se nadres taky, neni to tak fatalni jako kdyz blbe bruslis, ale je to taky znat.

                0 0
                • JSt  

                  …neni to tak fatalni jako kdyz blbe bruslis, ale je to taky znat

                  vzdyt netvrdis vpodstate to same, co ja ;-)

                  0 0
      • mirage  

        máte i odkaz na naučení klasické techniky?

        0 0
    • mr.antik  

      Taky je dobrý když ten kopec pěkně upravenej, žádnej led nebo boule. V prudkým kopci nechápu jak to může podkluzovat, ale asi máš těžiště hodně mimo a nebo se odrážíš moc pozdě, kdy už ta lyže stojí.

      Nejlíp se to trénuje fakt bez hůlek a taky spíš tak nějak rychlejší frekvencí, žádný dlouhý kroky, jen tak napohodu. Prostě spíš aby ses zadejchal než abys dostal křeče do nohou :-))

      Jinak dost dobrý to je okoukat z ruzných videí nebo závodů a třeba se nechat natočit kamerou nebo foťákem a najít deset rozdílů :-)))

      0 0
    • Pytlik  

      Neprenasis vahu. Pri brusleni musis prenest vahu na tu lyzi, na ktere odjizdis ven ze stredu (osy) a skutecne na ni kus odjet. Pokud ti lyze ustreluje, tak mas vahu (teziste) uprostred, lyzi nezatizis a ustreli ti, dokud se nezasekne o hranu. Muze to delat klidne jen na jednu stranu. Kazdej je na jednu trochu „sikovnejsi“. Zkus si to napred na rovine bez hulek – trochu se rozjed at mas rychlost a pak jakoby naskoc celou vahou na jednu lyzi a odjed po ni. Az se bude snizovat rychlost, tak se z ni odraz a zase jed po druhe. Tim natrenujes rovnovahu a jizdu po jedne. To pak pouzivej i s hulkama. Nespechej, zkus co nejdelsi skluz. Po rovine bys mel hranit az v samotnem zaveru skluzu tesne pred prechodem na druhou lyzi (zmenou teziste), jinak jedes cely sklz po zcela vodorvne skluznici…

      0 0
      • Bulda  

        na to je v tom videu to cviceni, jak po odrazu na druhe noze jakoby nadskoci …a vubec dobry vychytavky tam jsou :)

        0 0
      • krokus  

        A do kopce by se mělo hranit od začátku, nebo je princip stejný? Prudký kopec bez pořádného hranění nevybruslím.

        0 0
        • venabch  

          Ty hulky nejsou jen na opirani ale na odrazeni .

          0 0
        • Pytlik  

          V principu je to stejne, co se tyce prenaseni vahy (ale v kratsim). Jen zacinas vic zahraneny nez na rovine. Behem skluzu menis uhel zahraneni tak, abys byl schopen se nakonec vic odrazit. A potrebujes k tomu ruce, jak podotkl nekdo prede mnou…

          Druha moznost je do prudkyho kopce jet na „sumavskyho postaka“ – siroky uhel lyzi a jen se odrazet rukou protilehlou k lyzi, na ktere odjizdis. Neni to sice moc pekny, ale je to odpocinkovejsi a pomerne rychly zpusob. Sice skaloverni lyzari toto odsuzuji, ale Bauer takhle v nedeli odjel kus sjezdovky taky, kdyz si potreboval odfrknout a neztratit naskok :)

          0 0
          • Fill  

            Sumavsky postak,:-) To je super nazev.Hned ho predhodim kamosum.

            0 0
          • přišlapávač  

            v Alpe Cermis tento zpusob pouzival kde kdo, ono taky odrazit se a sklouznout v takhle prudkem kopci klasickym nebo 1:1 stylem moc nejde :-)

            0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.