Velké Karlovice - tipy na trasy a zajímavosti v okolí i na SVK

38 nepřečtených
  • wego1991

    Zdravím, starší vlákna sem pročetl, ale vše je z roku 2011, 2012 tak bych rád aktuální info.

    Začátkem prázdnin jedeme s bandou na týden do Velkých Karlovic – horské kola – 9 lidí – fyzička v rozmezí od slušné až po téměř bídnou :)

    Karlovice znám, ale jen z gastro festivalů a podobných akcí – na kole sem tam nikdy nebyl. Nemáme problém ani s převážně asfaltovými výlety.

    Ubytování budeme kousek od bikeparku (ski areálu) Kyčerka – nejsme žádní sjezdaři, takže lanovka nám může případně posloužit ráno jako vyhoupnutí na hřeben.

    Budu rád za tipy na výlety do max. cca 70–80 km (samozřejmě klidně i méně řekněme 30–40 km pro lehčí dny), co zajímavého v okolí navštívit, kde se dobře najíst (jestli je v okolí nějaká restaurace typu ,,chyť pstruha a sněz''). Pokud to stojí za to klidně by jsme se i podívali za hranice na Slovensko.

    0 0
    • wego1991  

      Má někdo projetou cyklotrasu z Velkých Karlovic k Sulovským skalám?

      Podle mapy.cz to je nějákých 43 km / 549 up. Kudmy zpátky ať se nejede stejnou cestou?

      0 0
      • vlasto  

        Tak z Karlovic se da prejet pres hreben Javorniku do Horne Marikove – Udice – Povazske Teple a zpet pak pres Papradno zpatky na hreben. Jedna z moznosti. Urcite to pujde i pres Stiavnik – Hvozdnica.

        0 0
      • vlasto  

        kazdopadne si porid mapu Javorniku a prakticky kazda znacena stezka pro turisty byla sjizdna na bajku.

        0 0
    • bathed  

      Možná by bylo dobré, kdybys tu napsal, jaké kola budete mít. Protože takhle se ti těžko cokoliv radí...... Chceš to po hřebenech, lesem (MTB) nebo pojedete na něčem „lehčím“?

      0 0
      • wego1991  

        Nahoře sem zmiňoval, že máme horská kola.

        A trasy jak hřebenovky, tak i obyč lehké údolím (samozřejmě včetně kopců vím, že to tam není žádná rovina a kopce jsou v podstatě všude okolo). Nějaké trasy už mám zjištěné, ale tras a osobních doporučení není nikdy dost. Ať můžeme ráno vybrat z více možností a přizpůsobit to podle sil, chuti, počasí a opice.

        0 0
        • bathed  

          Jedete tam auty nebo vlakem?

          0 0
          • bathed  

            Pokud se nebudete smykat autama, najel bych tak, ze z Ovy (podle profilu) vlakem do Frenu, sedackou z Trojanovic na Pustevny. Po cervene na Martinak, pak po zlute dolu na Horni Becvu. Po silnici pod hraz prehrady, pak po modre na Benesky. Potom po hrebeni doprava, ihnout na zlutou (liduprazdny hreben) a pak podle mapy na rozhlednu Milonova. Odsud zase doprava dolu ke Galiku. Jsi v Karlovicich.

            Posledni den (kasli na Sulov) lanovkou Kycerka nahoru na Javornicek, odsud na Prislop a po zelene (tusim) na hreben. Odsud doprava na hlavni Javornicky hreben az na Kohutku a pak dal do Papajskeho sedla (tohle se da podjet i po silnici – mrkni do mapy). Nahoru z Papajskeho budete pi*ovat jak chore vrany s bikem na zadech, ale pak je celkrem pekny chodnicek na Makytu a potom dal po te cervene az na Sedlo Radosov a pak dolu na Pulcinske skaly. Potom dolu k vlaku do Horniho Lidce.

            0 0
            • wego1991  

              Pustevny, Bečvy i Martinak znám – jsou v mojem akčním cyklo rádiusu. Až po Bumbalku to znám. Ale okolí Karlovic už ne.

              Kycerka, Javornicek, Prislop a Kohútka zní dobře (něco podobného sem se dočetl ve starším vlakně). Pulcin byl taky v plánu, takže to asi spojíme tak jak říkáš.

              0 0
              • bathed  

                Ten usek od vleku po hrebeni maleho Javornicku nahoru na hlavni hreben pouzij jak smerem ke kohutce, tak i opacne smerem na Kasarna a dal k tomu Melociku. To je super usek!!

                Jinak parada je taky:

                Dolu do karlovic, nahoru az pod hotel Horal, v prvni serpentyne doleva po cervene az na kopec k partyzanovi. Odsud dal po te cervene k rozhledne sukenicka(nav­stivit) dolu do sedla Trestik, po afaltu podjet Vysokou a dal az na Solan. Odsud bud pul kilaku po silnici a uhnout na zlutou (Bzovy) – skvely chodnicek!!! Vyplivne te to nad hotelem Tatra a kruhac v Karlovicich uvidis pod sebou. Druha moznost je pokracovat dal po cervene az na Tanecnicu a odsud Hrubou ci Malou Brodskou do Karolinky. A kdyz toho furt budete mit malo, tak az na Cab a odsud po zlute nebo po zelene do Huslenek ci Halenkova. Zpatky po cyklostezce do Karlovic.

                0 0
                • wego1991  

                  Super píšu si. Třeštík i Solan znám lehce z pěších výletu, takže určitě tam rád zajedu i na kole.

                  Na webu sem dnes četl o tzv. Bike trails Valašsko – od Horala k Milanive studance – Pod Dupackou – Makovsky průsmyk a odtama (údajně to je neznačené – mapa k dostání v půjčovně Horalu) dolů nějakým trailem zpět k Horalu. To někde znáte? Těch trailu by v okolí, asi mělo být více. Odkaz teď nemám u sebe, mám to rozklikle na PC.

                  0 0
            • wego1991  

              Teď se na to dívám na PC a zeptám se: proč případně podjet Papajské sedlo po silnici – je to nějaký sjezd na integrálu nebo proč?

              0 0
              • bathed  

                Jmenuje se to Krkostěna...... Sjízdné to je, ale když je to vymleté od vody, jsou tam volné šutry jak koňské hlavy. A to je například právě teď...... Spíš jsem to ale psal proto, že ten hřeben je v tom úseku komplet celý v lese a vidět stejně není vůbec nic. Pokud sjedeš kousek dolů po silnici na slovenskou stranu a budeš vlastně po vrstevnici pokračovat po lesácké cestě, směrem k Váhu se tam občas otevřou nádherné výhledy. Vyhneš se Krkostěně a v Papajském sedle skončíš tak či tak. Terénu si pak užijete dosyta právě na protějším svahu, kdy potáhnete nejdřív biky nahoru a pak po hřebeni na Makytu. Osobně ten inkriminovaný hřeben od Kohůtky jezdím jenom tehdy, když potřebuju nahoře nad tou krkostěnou uhnout zpátky do údolí Bečvy (Čerňanská Kyčera, etc.)

                0 0
                • wego1991  

                  Ok, díky. Takže trasa s podjetím Papajského sedla takhle?

                  Myslím, si že v Pulčíně toho už všichni budou mít, dost, takže pak to tahám po asfaltu a kolem Bečvy do VK – nebo je nějaká varianta s trochu (fakt trochu:) menším úsilím kudma to netahat po asfaltu?

                  0 0
                  • bathed  

                    Ne, takhle.....

                    Já bych se teda zpátky do Karlovic nevracel, ale když teda chceš, tak jsem ti tam doklikal ještě asi nejlepší návrat – z Pulčin nahoru na hřeben, ale ten jenom přejet a spadnout dolů nad Zděchov. Pod hřebenem vede makadamová a asfaltová cesta, která tě dotáhne zpátky do Papajského sedla a to téměř bez námahy. Pak si teda tu krkostěnu vylezete. Odsud doleva a až k Bečvě z kopce. Tam je těch možností víc, ale tahle je nejrychlejší a už bez stoupání.

                    0 0
                    • wego1991  

                      Aha. Dobře díky ukládám.

                      0 0
                    • Lok  

                      tak já o víkendu jel hřeben od půlčin po papájské sedlo… mno a spíš šel než jel… je tam mega moc popadaných stromů… fakt mě to nebavilo… a zabralo mi to hrozně moc času…

                      ale trasa po červené od papajského sedla tam po vrchol kolem hraničních kamenů na vrchol krkostěny (ne po červené tam to teď dokurvili lesáci) a z tama po červené na kohůtku to bylo fajn… zrovna co bys objížděl a ne nevím jaké to je tam co je tam naklikané…

                      další den jsem jel z karolinky na tanečnici a z tama na cáb a tam to bylo super…

                      0 0
                      • wego1991  

                        Dobré vědět. Tu část tím pádem vynecháme – polomu máme v okolí dost a to mě taky nebaví.

                        0 0
          • wego1991  

            Jedeme na týden. Takže autama.

            0 0
            • bathed  

              … klasika: jeden (nejslabsi) se obetuje… jedno auto s cistyma trenclema s kartackama na zuby :-))

              0 0
    • vlasto  

      Treba cela hrebenovka od Kohutky po Melocika byla moje oblibena trasa v mladi.

      0 0
      • bathed  

        Presne tak: od Melocika dolu do Makova a odsud bud nahoru po modre na Masarycku a dal na Trestik. Nebo druha trasa je kratsi, ale nadherna: taky modra, ale opacne. Malo lidi, krasne scenerie…

        0 0
        • mm  

          Prosím takováto delší trasa Horní Lideč ->Rožnov má nějaké zásadní vady? Nebo někde vést trasu jinak? S tlačenkou z Papajského sedla počítám. https://mapy.cz/s/3tmAy<br />

          0 0
    • Alex.Anderson  

      Doporučuju z Vel. Kar. na Bumbalku-Bily kríž-Grúň a z tama do Bílé.Z Bílé údolím smradlavy na Bumbalku-Třeštík a pak dle chuti a sil buď to dole do Karlovic nebo pokračovat po hřebeni až na Soláň.

      0 0
      • wego1991  

        Bumbalka – BK i Grun znám a jezdím poměrně často. Ale neznám (jsou mimo můj rádius) právě ty končiny u VK – znám ale ne na kole. Solan taky znám, ale taky bez kola a vpodstatě jen blízké okolí hotelu Solan a směr k sjezdovce a ještě kousek dál. Takže se chci hlavně zaměřit na trasy, které neznám ať poznám (i ostatní) zase něco nového.

        0 0
        • Alex.Anderson  

          Od partyzana na Kasarna pres Velky Javornik, pak pres prislop a dojedete primo na Kycerku

          0 0
    • wego1991  

      Ještě někdo nějaké tipy ať už na trasy nebo na něco zajímavého v okolí? Podle předpovědi budou furt hice, tak náhodou nějaké přírodní koupaní v okolí krom Bečvy, Balatonu?

      0 0
      • ondrawali  

        Ahoj, za mě ti můžu doporučit trasu z Halenkova po zelené na Cáb, tam pivo, potom pokračuješ na Ptáčnici, dáš se na žlutou značku a můžete si zajet k Cabskému jezírku. Tam se myslím koupat nedá, ale je to taková pěkná zašívárna v lese, moc lidí o tom neví a je tam klídek. Sice se to blbě hledá, ale pokud budete mít mapy v mobilu tak je to OK. No pak se vrátíte zpátky na žlutou a pokračujete směr Santov. Supr hospoda, pěkné výhledy. A z tama pak na Bystřičku buď přímo nebo si to ještě natáhnout jak máš v té mapě. Na Bystřičce se dá okoupat, akorát nevím jak moc je tam čistá respektive špinavá voda. Oběd si můžete dát u Mokrošů za hrází. Byl jsem tam minulý víkend a celkem slušné :). Jinak s tím přírodním koupáním je to bída…

        https://mapy.cz/s/3ulx6

        0 0
    • MarkoF  

      Bumbálka-Soláň-Vsacký Cáb. Je to hřeben a dá se na něj vyjez/sjet v různých míst.

      0 0
    • wego1991  

      V jiném vlakně sem natrefil na traily ve Zděchově? Stojí za to se tam stavit?

      0 0
      • jIrI___  

        Pokud pojedete kolem, tak pro zpestření bych se stavil, ale jezdit tam jen vyloženě kvůli trailům zavání zklamáním. Nečekej ani zdaleka něco ve stylu RS nebo SpS.

        0 0
        • wego1991  

          Jo to je mi jasné. Namotali by jsme to do nějaké trasy jako zpestření. To že to bude jen nějaká sranda lajna mi je jasné, už jen z toho, že sem se o tom dozvěděl až teď.

          0 0
    • Lok  

      Tak jak to tam vypadalo, případně pokud někdo ví jak to tam vypadá teď?? jedu tam na víkend tak kdyby mi někdo doporučil nějakou fajn trasu… konkrétně budu v Karolince, ale autem takže přejet někam pár km není úplný problém…

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.