• dvsole

    Od 8. července plánujeme týdenní dovolednou v Orlických horách s tím, že budeme ubytování ve Velké Deštné. Chtěl jsem se zeptat, jaké jsou poblíž hezká místa k navštívení, max do 50 km? Díky za info!

    0 0
    • miťo  

      Jo, třeba Hradec Králové :)))

      0 0
    • Leos  

      Předpokládám, že budete ubytováni v Deštném v Orl. horách, protože Velká Deštná je ten nejvetší kopec v Orlickejch horách, kam se dá vyjet. Ale teď k tvému dotazu. Po celých Orlických horách se dá v pohodě bajkovat, protože jsou tam jak asfaltový silničky, tak i polní cesty a pěšiny, stačí, když si koupíš turistickou mapku a vybereš si. Skoro všechno je sjízdný. Pokud budete chtít dělat turistický výlety po okolí, tak bych doporučoval trasy (vše z Deštného): Sedloňov, Olešnice, Rokole, údolí Olešenky, Peklo, Nové Město n. Metují a někudy zase zpět do Deštného. Další Masarykova chata na Šerlichu, Velká Deštná, Pěticestí, Orlické Záhoří, přejet do Polska, Zieleniec, Číhalka, Olešnice a zase zpět do Deštného. Dále projet celou hřebenovku Orlických hor až na Zemskou bránu (cca 70 km i s cestou zpět). Většina těchto cest se dá jet jak v silniční variantě, tak v bajkové, akorát se musíš trošku vyznat v mapě a orientovat se podle těch bodů, které jsem ti napsal. Zajímavý místa v okolí: Nové Město n. Metují (zámek, náměstí), Dobrošov (pevnostní opevnění), Náchod (zámek s medvědama v příkopě), Rychnov n. Kn. (zámek, židovská synagoga), Častolovice (zámek s oborou v parku). A to už je asi všechno, protože musím taky jít pracovat. Užij si to.

      0 0
      • dvsole  

        OK, díky moc. Ještě jsem slyšel taky že je dobrá Jiráckova cesta, nemáš s ní nějaké zkušenosti? A jsou někde poblíže Deštného nějaké bunkry, popř. jaké nejlepší..

        0 0
        • Ruprecht  

          Na Jiráskovu cestu určitě narazíš, nemusíš mít strach, a je sjízdná na kole. Bunkrů je tam plno, největší komplex opevnění je Dobrošov. Ale osobně bych k návštěvě doporučil i tvrz Skutina u Sedloňova (pokud se nemýlím) a Haničku www.hanicka.cz/text.html#…

          0 0
        • mara53  

          zkus taky třeba koupání na přehradě Rozkoš, doporučuju travnatou pláž u jachtklubu, nebo třeba pěkná cesta je z Nového Města n.Metují podél Metuje proti proudu do Pekla-pivčo,a gáblík, a pak až třeba do Náchoda přes osadu Ostrovy a z Náchoda krpálem vzhůru na ten Dobrošov a pak zpátky do Děštný po vršcích – je tam myslím taky cyklotrasa.. Jestli jsi příznivce maratonu Sudety, tak určitě zajeďte do Teplic nad Metují – v prodejně Redpoint najdete šechny potzřebný info a mapku závodu a můžete si zkusit kousek projet – třeba občerstvení v Americe ..hmmmm, je tady toho víc…

          0 0
        • la-da  

          Kousek od Nachoda za tvrzi Dobrosov je pekne zrekonstruovanej srub Brezinka,je v lepsim stavu nez byl za mobilizace – www.brezinka.cz/

          0 0
    • Leos  

      Součástí Jiráskovy cesty je právě taky ta hřebenovka, jak jsem ti ji popisoval výše. A když po ní pojedeš směrem na Zemskou bránu tak pojedeš kousíček od pevnosti Hanička, jak je napsáno v dřívějším příspěvku. Pokud byste se dostali do Nového Města n. M., tak v jeho okolí jsou čtyři údolíčka, která jsou perfektní na projetí. První je již zmiňované údolí proti proudu Metuje do Pekla, druhé je Klopotovské údolí (tuším po žluté turistické) do Slavoňova, další je údolí kolem Pavlátovy louky směrem na Sendraž a poslední vede z obce Spy (cca 2 km za Novým Městem) po červené turistické na Zákraví. Všechna ta údolí jsou podél vody a víceméně se nabližují právě směrem k Orlickým horám. Když si vezmeš mapu, tak nemůžeš zabloudit. V Klopotovském údolí je přímo u cesty obora s divočákama a s jelenama.

      0 0
      • dvsole  

        Ok, díky za info, snad se nám to tam bude líbit, myslím že jo.. ty trasy jsou nějak náročné, přítelkyně přeci jen není ještě plně vyježděná na kopcích, ale snaží se a zlepšuje se..

        0 0
        • dedek55  

          Zdar :-) A když už budeš na Pastvinách(přeh­rada) tak to vezmi nahoru od Kravího skoku po zelenej > České Petrovice a potom se vrátíš po červenej na zemskou bránu , odtud můžeš jet směr Zbudov : Kunvald atd…tohle je taky hezkej kousek na projetí..o) A nezapomen' si projet z Říček Julinčino údolí , to je pro romantické baby jak stvořený..o))

          0 0
    • mara53  

      tak,tak koukám že Leoš je taky znalý místního terénu, ta varianta přes Pavlátovu louku je nádherná, hned na jejím konci „louky“ – v létě téměř pravidelně využité jako stanového tábora – začíná cestu několikrát křížit potůček s nádhernými mělkými brody, pro manželky a méně zdatné se každý brod dá přejít po lávkách u každého brodu, cesta/pěšinka se nádherně klikatí mezi stromy ale pokud si dobře vzpomínám,před vesničkou Sendraž se ta cesta začíná vzpínat … namasírzjte svaly a hrá na bajky – hlavně ten pitný režim dodržujte … ale pozor na body a pokuty … hezkou dovolenou :)))))))))))))

      0 0
      • dvsole  

        OK, snad to zvladneme :) dikas!

        0 0
        • Leos  

          A až se vrátíš, tak se ozvi, jak se ti líbilo v našem bajkerském revíru.

          0 0
          • dvsole  

            Nemáš náhodou ICQ, že bysme mohli hodit řeč ještě tam..

            0 0
            • Leos  

              Bohužel, můj domácí comp je taková hajtra, že tuto technologii nezvládne a v práci nám to zase blokuje správce sítě. Takže do pátku maximálně přes tohle fórum a v sobotu už taky odjíždím bajkovat do jižních Čech.

              0 0
              • dvsole  

                aha a mejl mas ten co je v profilu jo? ze bych jeste pisnul treba tam..

                0 0
      • dvsole  

        Prosím tě, teď se na to přesně dívám a mohl bys mi popsat tu trasu.. Kudy se přesně vydám na tu Sendaž z Novýho Města a Pávlatovy Louky s těmi brody? Díkas, vede tam normální cesta nebo taky zelená turistická, u ní je nějakej potok, ale ten končí zhruba u vesnice Libchyně..pak ta zelená pokračuje na Sendraž..A byla by tadyta trasa lepší z NM zprátky do Deštné než jet „spodem“ přes Blažkov, Slavonov, Janov, Bystré atd až do Deštné? díky za odpověď..

        0 0
        • mara53  

          Týjo, tak barvu trasy si fakt nevybavuju, ale myslím si, že se nemůžes splést – v N.Městě z náměstí po kostkách směr Děštná, hned za 1.zatáčkou jedeš u zrcadla doleva a pak asi po 300m u takovýho pěknýho domečku doprava pořád směr Pavlátova Louka. Tam nějak objedeš na okraji lesa celý tábor a na konci musíš projít přes 1.betonovou lávku a tam je turistický ukazatel – myslím si, že ta Tvoje zelená vede přes kořeny dost strmě nahoru – my jezdíme přímo podél potoka (brody) pořád směr Sendraž – nemůžete to splést, cesta vás tam dovede – snad jedině ve vísce … sakra, teď si nevzpomenu, jak se jmenuje, tam je to tak divoce značený, ale když se zeptáte „domorodců“ tak Vás nasměrují.. Možná bych tuhle trasu pojal jako zpáteční, do N.Města N/metují bych se vydal třeba cyklobusem brzo ráno, pokoukal se v Nováči na zámku, dal si zmrzku v podloubí se spoustou vlaštovčích hnízd a vyrazil zpátky. Neznám přesně trasu ze Sendraže do Deštný, ale myslím si, že byste odtamtud neměli moc ztrácet nastoupanou výšku.. tak ať se Vám tady líbí .. o))))

          0 0
    • Velomiwookie  

      Da se nahoru nejak dojet na silnicce?

      0 0
      • Alojz29  

        No teď určitě ne :-) ale jinak to jde asi 300m pod vrchol, teda v případě Deštný od vrcholu, je to taková velká placka. Na Šerlich normální silnice, pak asi 2km takovou hrubou lesní asfaltkou ke kiosku pak už to je cyklokros.

        0 0
        • Velomiwookie  

          Supr, dik ;) slo mi o tu hrubou lesni cestu jestli je to snesitelny

          0 0
          • Alojz29  

            Byl jsem tam v létě pějšky teda:-) horší my možná přišla ta silnice na Šerlich.

            0 0
            • Velomiwookie  

              Diky za tipy, kdyby nekdo nekdy v budoucnu hledal kudy kam, tak jsem to spojil s jeste jinym doporucenim na silnici na polske strane a vzniklo toto https://en.mapy.cz/s/carupedona

              0 0
            • mikaso  

              Tak to je trefny :D Jezdim z Rokytnice na Mezivrsi a pak dal na Peticesti, po bunkrovce pod Homoli a pres Velkou Destnou na Serlich a pak dolu do Destneho a nejhorsi cast je ze Serlichu do Destneho. Jezdim to na silnicce na 28kach.

              0 0
    • Romancero  

      Nová rozhledna na Deštné.

      0 0
      • brtníček  

        Zajímavé dílo. Ale na rozhlednu na Kelčském Javorníku nemá. Ta jedlová šiška je pro mne top.

        0 0
      • RomanH  

        Od pohledu klasicka cerpaci vez ( = cerpa dotace)

        0 0
        • Jezevec70  

          Ona tam rozhledna stála už dřív. Jen bylo před pár lety zdourána pro špatný technický stav.

          0 0
          • Singlespeed  

            Já si tam pamatuju jen jakýsi nepříliš vysoký objekt stlučený z kulatiny připomínající myslivecký posed.

            0 0
            • Pavel.ct  

              Foto z roku 2005, stržená byla v roce 2008 nebo 2009 to už přesně nevím…

              0 0
              • Zbyněk  

                2010 tam ještě byla, museli ji zbourat až těsně potom.

                0 0
                • Pavel.ct  

                  Tak někdy v průběhu roku 2010, tuhle fotku mám z 13. 10. 2010 a už jen hromádka dřeva…

                  0 0
                  • Zbyněk  

                    Je to možné. My tam tenkrát byli začátkem července a ještě stála.

                    0 0
                  • Radez  

                    Nevíš, proč tam byly ty skruže? Říkal jsem si jesli tam bývalo něco jako studna mebo tak něco, nebo tam byly jen patky té rozhledny?

                    0 0
                    • Pavel.ct  

                      Ta skruž chrání trigonometrický bod ;o)

                      0 0
                      • Radez  

                        To bych neřekl že tam byla tahle tyčka takhle dycky.

                        0 0
                        • Pavel.ct  

                          Tyčka možná ne, ale ten „patník“ určitě od nepaměti, tohle jeho konkrétní provedení určitě z konce 30. let

                          0 0
      • Smazaný účet  

        A sem na pstruha, kdo nezná:

        „ŁOWISKO I SMAŻALNIA“ Gospodarstwo Rybne Żubr

        Mezilesí 1A, Okres Kladsko

        https://mapy.cz/s/cuvadovulo

        0 0
        • Iv15  

          Nejlepší pstruzi v Polsku zde: https://mapy.cz/s/mezubulage

          A k tomu krásný kopec s novým asfaltem na Spalonu ;-)

          0 0
          • BabbaJagga  

            No, ono asi záleží, odkud kdo je/jede. Byli jsme asi na 3 místech za Náchodem mezi Kudowou a Radkowem a taky tam pstruzi neměli chybu. V Kudově jsme navíc byli v únoru v týdnu, takže byla výhoda, že nebylo moc narváno a člověk si jídlo v klidu vychutnal.

            0 0
          • ronda  

            Díky za tip, prubnem.

            Jinak zatím u mne bezkonkurenčně vedou tady : https://mapy.cz/s/jufavuzogu

            V Polském pohraničí teď dávají docela svižně dokupy silnice, takže kromě té podle hranic jsou nové i mezi Karlowem – Duszniky Zdroj a Zeliencem a na podzim nás vyháněli z horkého asfaltu na pěkném stoupáku lesem od hranic u Machova na Karlow.

            0 0
            • Iv15  

              Je to takové hodně zastrčené místo, na pstruhy tam jezdí spíš jen Poláci a místní…ale je tam klid, žádná velkovýroba.

              Ano, Poláci opravuji jako diví, mezi Duszniky a Zielencem jsou opravené obě silnice, jak ta jakoby horní, tak i ta spodní. Celkově je to super kout s malým provozem…

              0 0
              • ronda  

                Jo, bejvávalo, před deseti lety. Docela se to rozkřiklo a je tam frc. Jezdí a chodí tam dost lidí i od nás, autem, nebo lesem od Žďárek.

                0 0
            • Iv15  

              která přesně to je silnice mezi Duszniky a Karlowem? tato https://en.mapy.cz/s/muzagenugu ?

              0 0
              • ronda  

                jj, to je ona. Akorát je dobrý to vzít přes Duszniky napříč, protože na hlavním tahu od Náchoda na Klodzko bývá dost hnusnej provoz.

                0 0
            • Zbyněk  

              Pstruzi mě nezajímají, ale ta silnice z Machovské Lhoty na Karlow docela jo. Loni v červenci jsme tam byli na dovolené (Machovská Lhota) a ta silnice do Polska katastrofa. Měli jsme teda horáče, takže nahoru OK, ale sjezd žádná hitparáda nebyl. Obdivoval jsem silničáře, kteří to tudy pouštěli dolů. Pracovní ruch už tam tenkrát byl, ale na nový asfalt to nevypadalo.

              0 0
              • ronda  

                Je fungl. Vjeli jsme tam odspoda přes zákaz. Do tří čtvrtin pohodička, pak to začlo sálat. Maník nás chtěl vyhnat zpátky, ale ukecali jsme to na pochoďák po krajnici. Měli to hotové až k horní rovince, tak snad druhý den dorazili i tu.

                0 0
                • Zbyněk  

                  Pak to bude hezké silniční stoupání/sjezd se slušným převýšením (na místní poměry) a zároveň zajímavá asfaltová propojka do Polska.

                  0 0
    • va-bo  

      A Kamienczyk znáte? Je to ale z Deštného trochu z ruky.

      0 0
    • va-bo  

      Aktuální fotečka od chaty Kukačka.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.