VELIKOST ZIMNICH TRETER - konzultace

33 nepřečtených
  • chodec

    koupil jsem dnes zimní tretry – Sidi Diablo Gore. Mám možnost je vrátit nebo vyměnit, dokud je nepokřtím montáží kufrů. Rád bych je ale použil už zítra. Jde mi o velikost. Na radu bike-fora jsem vzal cca o 1–1,5 čísla větší – velikost 46 mi byla při ozkoušení na tenkou ponožku z polobotek malá – tlačil palec – do 47 už bych se s tenkou ponožkou celkem vešel ale s ohledem na doporučení větších zimních treter jsem vzal nakonec 48 – což je pro mě cca 1 až 1,5 čísla nad velikostí co bych si koupil u letních.

    Teď je zkouším s tlustou ponožkou a zdají se být OK – asi kdybych se měl teď rozhodnout tak je prohlásím za správnou velikost, ale pro jistotu se ptám zkušených zimních tretrařů – je takto zvolená velikost s ohledem na tyb bot vhodná – vzali byste větší – nebo naopak menší?

    Zatím můžu hodit zpátečku – pokud na ně dám ráno kufry už není cesta zpět (a na experimenty je to celkem drahá sranda).

    prosím o názory co nejrychleji

    dík.

    0 0
    • maxtor  

      Podle toho co píšeš, bych nechal tu 48.

       
      0 0
    • visions  

      Jestli ti padnou dobře,tak co chceš řešit?Nebo snad chceš říct,že jenom proto,že ti někdo napíše,že by vzal menší,tak je honem poběžíš vyměnit?

      0 0
      • chodec  

        No jde o to, že pokud jsem byl správně informován, tak zimní tretry se berou o něco větší, aby se tam vešla tlustá ponožka a i tak aby noha nebyla tolik zmáčklá a pěkně se prokrvovala a měla kolem sebe trochu vzduchu. No a pokud si vlezeš do tretry v tlusté ponožce a ještě chceš, abys nohu nikde neutlačoval, tak je to zcela jiný pocit, než v letní (a to je to jediné co zatím znám).

        Ergo kladívko – necítím se s ohledem na úplně jiný pocit měkkosti kolem nohy povolán definitivně si říct, zda je tenhle pocit a tenhle postup to pravé – nemám zkušenost s tím, jak by měla být noha v zimáku pohodlně či naopak uplá – tak se ptám na postřehy a zkušenosti – pokud mi někdo napíše, že jsem něco udělal blbě, tak je pochopitelně nepoběžím vyměnit, ale zvážím to jako názor, který nějak vezmu v úvahu – zvlášť když dostanu i nějaké doplňující vysvětlení.

        Orientačně by mi třeba pomohlo, aby mi lidi se zimákama napsali o kolik mají zimáky větší než normální velikost – já standardně tak 46,5 (u Spešlu) či 47 u NW – no a tyhlety Sidiny jak jsem psal 48.

        0 0
        • visions  

          zimní tretry chci taky v brzké době zakoupit,o číslo větší než letní je určitě dobrá volba.Možná vezmu zrovna ty SIDI jak máš ty,vypadají fakt pěkně.Nebo specialized Defroster,ale ty Sidiny asi budou teplejší.Taky mě u nich překvapila cena,někde je mají za 6000 Kč(to už bych za ně nedal) a jinde za 4000 Kč,to už by šlo.

          0 0
    • petebike  

      ted by me zajimalo proc nekdo radi vzit zimny tretry o cislo ci vic vetsi ? to mi hlava nebere…

       

      myslim ze mam docela velky zkusenosti s oblikanim „jedu 10 zimu“, zimni tretry vozim taky „nw“ a mam je tak akorat ze mi sednou s normalni cyklo ponozkou…

      0 0
      • petebike  

        a zima mi nebyla ani kdyz bylo –15.....

        0 0
        • makak  

          v tom případě jseš šťastnej člověk s dobrým krevním oběhem :-)

          já si ty NW tretry musel koupit větší abych v nich mohl cvičit prstama :-) A že by se mi v nich při –5 vařila hoha se taky říct nedá.

          To že se do mrazu kupujou boty trochu větší, je stará známá věc třeba i z bot na lyže. na druhou stranu je to vykoupené tím, že bota trochu hůř sedí. Nesmí se to samozřejmě přehnat …

          0 0
          • Medvjedok  

            To že se do mrazu kupujou boty trochu větší, je stará známá věc – to je hlavne stara znama loz, pretoze ako dalej spravne pises tak bota potom zle sedi. Zjazdarske boty ked si tak kupis tak mas „len“ horsie ovladatelne lyze, ale kup si take skialpove a budes mat permanentne krvave otlaky.

            Pri cyklotretrach na mtb do zimy chapem ze mozu byt trochu vacsie kvoli teplym ponozkam, ale 1.5 cisla? Tolko nespravia ani 2 hrube ponozky. By som s tou ponozkou co zamyslam pouzivat isiel do predajne a este dobre vyskusal 47.5, a potom sa deinitivne rozhodol ci ta 48 je spravna alebo nie. Na jednej strane ta bota do sirky trochu povoli, na druhej zas mozno do nej das este vlozky… Tazko radit.

            0 0
        • kankrlicek  

          Mám úplně stejnou zkušenost.

          0 0
      • chodec  

        takže je máš na noze úplně stejně natěsno jako letní nebo je necháváš trochu volnější ?  Nebo jinak – máš stejné číslo letních jako zimních?

        proč mi několik zdrojů doporučilo nezávisle na sobě zimní o kus (cca to číslo) větší jsem řekl – konečně jak jsem psal jsem tenhle názor našel ne jen jednou uvedený tady i na netu v různých recenzích k botám co jsem četl. Konečně má to celkem logiku – příliš natvrdo upnutá noha se mi nedokrvuje a mrzne třeba v běžkovkách.

        0 0
        • makak  

          záleží jak si náchylnej na promrzání nohou. pokud si polární medvěd jako Pete :-) tak si je vezmi víc na nohu. Jinak se drž rad nás choulostivých. Pokud chceš jít trochu do extrému, tak se mrkni k panu Kopkovi …

          0 0
        • petebike  

          bohuzel nemuzu porovnat stejny znacky – vozim Nike,Shimano a NW…od kazdy znacky jiny cislo od 44,5 az po 45,5…s prokrvovanim a mrznutim nemam problemy…kdyz je hodne velka zima – uz pod –5 beru dvoje cyklo ponozky – ne zadny tlusty…

          vzdy si kupuju boty tak abych aspon trosku zahejbal prstama…

          0 0
        • MlokCZ  

          Ono taky záleží jak máš upnutou nohu v těch letních. Já třeba nemám nějak příliš ani v letních a nacpu do nich i teplejší ponožku aniž bych ji měl nějak moc upnutou.

          A pak hodně záleží do jaké teploty s těmi zminími tretrami chceš jezdit.

          Já mám třeba zkušenosti z jiných bot včetně běžkových, že řešení volnější bota + hodně tlusté ponožky mi nikdy až tak moc nepomohly a vždy bylo stejně stěžejní, jak je teplá a izolující samotná bota. A naopak se mi tak ty boty hůře používaly, když jsou moc velké.

          Takže jsem teď zimní tretry vzal úplně stejně velké jako letní s tím, že tam budu vozit jen mírně teplejší ponožky, které se mi tam bez většího upnutí vejdou. Ale mám to jednoduší v tom, že to nechci do mrazů, jen cca do nuly, takže tady v tom případě jsem přesvědčen, že to tak je nejlepší.

          Kdybych to chtěl ale do nějakých velký mrazů, tak nevim, co bych volil, to by bylo těžké. Už jen ten problém, že pokud by zrovna nebyly větší mrazy, tak co pak s tou příliš volnou botou, v tom bych jezdit nemohl. To si snad pak pořídit ty zimní dvoje nebo nevim.

          Samozřejmě ale celý můj příspěvek vychází z toho, že pohyb prstů mám možný i v letních a supertěsné bych nejezdil v žádném počasí.

          0 0
          • TheIF  

            Lehce větší bota není zase takovej problém, moje sidiny po 4? letech jsou snad o číslo větší :-) přeska skoro na max + 2 pásky ji vpohodě zafixují na noze i v tenkých letních ponožkách.

            0 0
          • kámen úrazu1  

            Dal bys na zimní tretry návleky.

            0 0
    • Hornet  

      ked su ti dobre s tou hrubsou ponozkou, tak ich zober, nie je dobre aby bola na tesno, prsty nemaju ziaden pohyb a bude ti zima

      mam zimne tretry – Diadory uz davno, su mi na prstoch ltt ( len tak tak), a niekedy ked je dost chladno tak musim zliezt z bajku a chvilu ist pesi abo pobehnut aby sa prsty prekrvili a zohriali, takze ked budem kupovat niekedy nove,  tak musia byt na prstoch trosicku volnejsie, ale nie tak aby noha bola moc volna

      ja som tie moje nemal ako vymenit lebo nebolo ine cislo…:-D ani nijake ine vtedy neboli

      0 0
    • Beeda  

      nereste zimni tretry v lete:-D

      0 0
    • chodec  

      Tak rozuzlení pro informaci příštíích hledajících.

      Nakonec jsem kufra nandal – o víkendu jsem jezdil 2 dny ve Špindlu. Teploty se pohybovaly podle toho, kam jsme zrovna vyjeli mezi 1 a 7 stupni, k tomu hlavně na hřebeni, kde jsme byli u té nižší hranice uvedených teplot byla dost hustá mlha, mrholení, místy regulérní déšť a vítr co vám zatáčí s kolem. Dole v údolí u Špindlu, kde bylo spíš k těm 7mi „jenom“ dost pršelo. Jako bonus byla celá cesta z Třídomí na Horní Mísečky v rekonstrukci a díky mrholení jí pokrejvalo takové to neopršené jemné a tekuté bahýnko co vznikne z prachu čerstvě zavážené a válcované cesty, když do ní poprvé zaprší.

      Ideální podmínky na testování zimní výbavy.

      Stručně řečeno – byl jsem botama nadšen. Zatímco jeden z kolegů v letních tretrách katastrofálně mrznul, já jsem měl na nohy pohodičku po oba dva dny ježdění. Velikost by byla nakonec v pohodě – na prsty trochu místo i s ponožkou, přitom noha nevaklá – pásky to poberou.

      0 0
      • maxtor  

        Do větší zimy už ti bohužel ani zimní tretry moc nepomůžou:-( Já mám ten model od Shimana (jen loňskou verzi) a když už je pod nulou a jedu delší trasu, vozím k tomu ještě vyhřívané vložky.

        0 0
        • teepeex  

          prosimte co se tyce tech NW tak jezdim v –5°C ve slabejch fuseklich napohodu, nekecam

          0 0
          • TinkTink  

            Obavam se, ze to je clovek od cloveka a pouziti…kazdy je na nohy choulostivy jinak a styl jizdy tomu taky hodne da…

            0 0
            • hekynen  

              Přesně tak… Já mám studené nohy a prsty i při plus 20-ti… Takže v zimě vyloženě trpím a nepomůže NIC. Zimní tretry mám, termopomožky taky, před jízdou umyju v teplé vodě… a stejně za 1,5 hodiny je mi zima jak sviňa… Oproti variantě „letní+termofusky + zateplené návleky“ vydržím v zimních tretrách tak o cca 20 minut déle…

              0 0
              • dafe  

                Jo, presne, mam to jako ty. Po precteni prispevku tech lednich medvedu mi ted zacala byt zima na nohy i v kanclu :)

                btw asi si me usetril investici do zimnich treter kdyz te tak slysim. Ja do mych sidu vervu tenkou + tlustou ponozku a pres to neoprenove navleky a na me pomery co celkem jde ale noha se za chvili zapari a nesmim zastavit, jinak se vlhko v bote ochladi a je konec. Jeste jsem ovsem nevyzkousel hrejici vlozky, treba pomuzou…

                0 0
                • maxtor  

                  O vyhřívaných vložkách ne tu celý dred. Výsledek je jasný. Zimu trochu zmírní, ale rozhodně nečekej, že jinak mrznoucí nohy budou jako v bavlnce… Kombinace zimních treter a vyhřívaných vložek je pak super! Vlastní zkušenost.

                  0 0
                • hekynen  

                  No, zakoupením zimních treter se u mne opravdu zázrak nekonal… Od neoprenu mne jeden bývalý profik (silničář) docela odrazoval právě kvůli tomu, že se v nich noha rychle zapaří a pak je zima. A taky že pokud je mi zima i v zimníh tretrách, tak mi není rady ani pomoci:-). Prostě to někteří lidé tak mají (on teda taky; v zimě víc jak dvě hodiny venku nevydrží).

                  0 0
          • rasto  

            taky napohodu (nw grizzly), pri –10 me trosku chladnou prsty, ale 3–4 hod na poho.

            0 0
      • Medvjedok  

        na hentake pocasie si bud clovek zakupi zimne tretry, alebo sadu stolovych her :)))

        Tak nech ti sluzia, a poriadne sa do takeho psieho pocasia obliekaj ;)

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.