• DzordanoBruno

    Ahoj, poslední dobou si vybírám kolo, podle různých stupnic a katalogů jsem zjistil, že při 180cm a 70kg bych měl mít velikost 19, ale nastal problém. Kolo, které bych rád koupil je ve velikostech 18.5" a nebo 20.5". Proto bych se chtěl zeptat, bude mi 18.5 stačit? děkuji za odpovědi.

    0 0
    • Tinker  

      Rozhodně 18,5. Já měřím 177 a mám 18". Podle tabulek se moc nerozhoduj.

      0 0
      • DzordanoBruno  

        TAky jsem si říkal, že 19, je krapet moc. Nedávno jsem si půjčil 18 a jelo se mi na tomto stroji příjemně i ve své garáži mám 18, ale velice mě zmátlo, když mi v servisu hned bylo řečeno, že potřebuji 19.

        0 0
        • kali222  

          Má čerstvá zkušenost(nidky jsme xc kolečko nerešil, až nyní) mám lehonce pod 180cm. Na bývalém rámu 19" jsme měå sedlovku vysunutou podle značení 150mm esteticky také dobré. Jenže to na mě bylo příliš dlouhé. Takže jsem si nyný objednal 17", protože jsme zvyklý na kratká točivá kola(nedělám si naději, že by to byl až takový brutál:-). Vyřeším kdyžtak 400mm sedlovkou, nevážím moc,čili se nebojím, že bych mohl mít nějaké problémy. navíc dedukce......se­dlovka na 19" do úplného vysunutí zbývá 50mm(ke kontrolní rysce) nový rám 17"(tj rozdil 2×1" =2×25,4mm :-))) takže akorát) nehledě na to, že se mi líbí více styl vysunutá sedlovka:-)

          0 0
        • MlokCZ  

          Už to tu bylo řečeno mnohokrát. Rozhodující je délka rámu, která se pro stejnou velikost u různých značek liší a to i zcela zásadně a o několik centimetrů. Základ je, že musíš mít vyzkoušeno, jak potřebuješ dlouhý rám a podle toho vybereš. K ideální délce rámu je pak dobré, aby byl co nejnižší (s tím aby sedlovka rozumné délky vystačila).

          Pro příklad extérmu třeba Superior. Mě by byla proklatě dlouhá i ta jejich 16,5ka, která HTE 605mm. www.superior.cz/…tb/bike.html?… A ta by mě současně nestačila výškou.

          Takže podle velikostí se nedá vůbec orientovat, je třeba zjistit přesnou geometrii.

          A pokud jsi v tom servisu nezkoušel velikost přímo na kole, kde by viděli, jak máš dlouhý ruce a trup, tak radit velikost bez toho je zcela mimo (ale třeba jsi tam nějaký rám zkoušel, to já nevim).

          A taky to ještě celé záleží na tom, jak chceš dlouhý představec. Pokud chceš hodně krátký, tak potřebuješ rám dešlí a naopak.

          0 0
    • Jane  

      tebe musí především zajímat jen jeden rozměr, a tím je efektivní délka horní rámové trubky – tu vyčteš z geometrie rámu, kterou by měl mít každý výrobce na svých stránkách. Jde o to, že se i stejné velikosti rámů mohou lišit ve své délce a samozřejmě v ostatních parametrech… ono taky záleží na účelu použití – zda zvolíš kratší nebo delší rám

      0 0
      • DzordanoBruno  

        Horní rámová trubka, tento rozměr si na obrázku přečtu, ale nevím jak dlouhá by měla být. Rád bych kolo používal na ježdění delších vzdáleností, také jízda v terénu, řekněme skoro na vše. Upřímně se v tom vůbec nevyznám jaké délky bych měl mít.

        0 0
    • Attila  

      bude!

      0 0
    • Lister  

      nechci zakládat nový thread tak využiju tohodel:

      Chtěl bych se totiž zeptat, jestli je tu nějaký lehce podprůměrně vzrostlý muž – řekněme tak cca 175–180cm vysoký :o), který jezdí rám z horní trubkou 580mm.

      Momentálně při svojich 176cm jezdím rám s 595mm a posed je se 100mm představcem otočeným nahoru a vlajdama pro mě tak příjemně středně dlouhý – prostě ani málo ani moc. S kratším kolem nemám zkušenost, protože předtím jsem měl 19ku, která měla 600mm

      Rám, který plánuji, má ale v potřebné výšce jen 580mm, což mi nepřijde nijak málo, ale zase bych nerad aby byl malý........

      0 0
      • mr.antik  

        jsem podprůměrně vzrostlý (165) a mám délku cca 560, představec 80 a rovný řidítka a snesl bych i představec 60.

        0 0
        • Lister  

          který kolo – Reign nebo ta Kona, na gianta mi to přijde hodně málo, to si myslém že bude delší, ale u té Kony bych se nedivil :)

          0 0
      • Lister  

        nikdo další názor????

        přece kvůli tomu nebudu zakládat nové téma :o)

        0 0
    • burnout/syndrome1  

      rozhodně nevybírej podle tabulek,ale podle rámů/kola, to si musíš zkusit.19 od authora nebo GF má někdy delší posed než 21 od Kellyse, RM nebo třeba Stevense

      0 0
      • Lister  

        No pokud jde o Authora vs RM tak to už není jak bývalo :o)

        0 0
        • burnout/syndrome1  

          upřímně nevim, ale předpár lety byly autory pěkně dlouhý,„sportovní posed“ se tomu říkalo. Takovej egoist nebo sector, to byla 19ka skoro na 180–185cm výšky dlouhá

          0 0
          • Lister  

            Aktuální nabídka závodní serie: Author 19 – délka horní rrubky 587mm Rock machine 19,5 – délka horní trubky 625mm

            rozdíl celkem výrazný, čímž ti vlastně dávám za pravdu v tom, že je potřeba to vždycky vyzkoušet, protože každé kolo je jinak dlouhé, ale zároveň bych se naspoléhal na takové ty obecné „lidové rčení“ jakože author je dlouhý jako prase atd :o)

            0 0
            • burnout/syndrome1  

              to byl jen doklad toho, co jsem psal výš, že se to prostě má vyzkoušet.jasně že se to mění, každej ročník i model to může mít jinak.Nicméně že je GF dlouhej a vždycky byl, na tom bych skoro trval.

              0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.