• tiarko

    Zdravím

    Chtěl bych se zeptat, jestli máte někdo stejně jako já problém s nespavostí, a jak to řešíte při tréninku. Lékaře už jsem navštívil. Ale říkal, že mi žádné láky na spaní nedá, že jsem na to příliš mladý, a mám se spokojit s volně dostupnými produkty.

    Předvčerejškem jsem si udělal delší celodenní výlet do Jeseníků. Dohromady 170km na silničce. Trénuji normálně skoro každý den (cca 5 dní v týdnu střídání běhu a cyklistiky). Problém byl v tom, že jsem potom nedokázal ani na minutu usnout. Celou noc jsem jen ležel a čekal až usnu. Začalo se rozednívat a prostě jsem neusnul. Nohy jsem měl jak z betonu, že jsem nemohl dojít ani do kuchyně. Tak jsem si prostě dal den volno s tím, že to dospím druhý den na dnešek. Druhý den se ale situace opakovala. Celou noc jsem jen ležel a čekal až usnu. Usnul jsem vlastně až ve chvíli, kdy se rozednilo. Na asi 3 hodiny. Ale po takovém spánku je člověk víc rozlámany, než kdyby nespal vůbec.

    Nespavost mi začala loni po rozchodu. Tenkrát jsem nespal v kuse 4 týdny, a málem z toho zešílel. Asi nejhorší 4 týdny v mém životě. Od té doby se to často takhle vrací. Naštěstí jsem zatím student, a nemusím pracovat. Dost mě děsí až student nebudu a budu muset nějaký režim opravdu dodržovat, když se mi toto stává. Teď mě především zajímá co s tréninkem. 48 hodin jsem vlastně téměř vůbec nespal. Je vůbec možné takhle jet na trénink? Po dvou dnech jsem vždy ve stavu, kdy mě moc neposlouchají nohy a motá se mi hlava.

    Máte nějaké způsoby, jak se to dá řešit? Vyzkoušel jsem různé kozlíky, meduňky, melatonin forte, bylinné čaje. Většinou to mělo opačný efekt. Čekal jsem od toho něco jako „tak, teď konečně usnu“ , a akorát jsem se potil v posteli a neusnul vůbec.

    Díky za nějaké rady a odpvoědi

    0 0
    • novas752  

      Takovej trénink ti toho asi moc nedá.

      Zkoušej dál, mě vždycky doslova vypne víno, medovina. Stačí sklenička.

      0 0
    • rdx  

      Kdyz uz to doslo takhle daleko, vyprdnul bych se na neco cemu rikas trening a zacal resit spanek. Bez spanku neni regenerace, bez regenerace neni trening. Takze bych vyhledal spankovou laborator, nebo podobne zarizeni se spec. na spanek. Ten stav co popistujes uz asi neni ani uplne komfortni na reseni Melatoninama, CBD a podobnyma siditkama :).

      Drzim palce.

      0 0
      • tiarko  

        No já to řeším hlavně proto, že abych řekl pravdu, tak běhání a cyklistika jsou tak jediné dvě věci, co mě v životě baví. Má mám tak od začátku střední školy. Peníze potřebuju hlavně proto, abych si koupil co nejlepší vybavení, zaplatil si startovné na závody a něco natrénoval. Když nemůžu chodit trénovat (třeba proto že jsem nemocný), tak mám pocit že mi vlastně nic nezbývá a že vlastně čekám až budu moci zase vyjet někam do hor. Jeseníky, Alpy nebo třeba Šumava.

        0 0
      • AussigBiker  

        +1, spankovy centrum. Nevim jak ses na tom s chornickou rymou treba… tezko rict.

        Pokud to je psychicky (nekdy se stane, to zna kazdej), tak se to chce hodit co nejvic do klidu a co nejmin stresu pokud mozno.....

        0 0
    • Gwaihir  

      Asi vyměň doktora. Není možné to řešit stylem jedna paní povídala. Léky na usnutí je fakt asi blbost, ale je třeba řešit příčinu.

      1 0
    • Espen  

      Asi to bude hodně o hlavě. Musíš na ni prostě přestat myslet. Život jde dál.

      Skoč si večer na 3 piva, lehni a na nic nemysli.

      0 0
    • Mustafa  

      Z mé strany spíše amatérský komentář než rada. Jsem částečný nespavec. Noci z neděle na pondělí jsou pro mě občas bez spánku – stres ( ofc se mi nechce do práce ), přemíra energie vs. nedostatečný výdej ( nicméně nespal jsem i po dni, kdy jsem měl za sebou asi 50km na kole a pár hodin práce na louce ). Když se mi podaří usnout, tak jsem stejně naježenej a vzbudí mě kdejaká prkotina – vypnutí lednice za x-dveřmi atd. a pak zase pár hodin ,,čumákuju" do stropu.

      Taktéž jsem zkoušel přípravky z kozlíku atd. i ve větších než doporučených dávkách, efekt nula.

      V mém případě ( a myslím si, že i v Tvém ) je problémem to, že si neumím vyčistit hlavu – neumím myslet ,, na nic ".

      Občas mi pomáhají dýchací metody – ,,krabicové dýchání", military" ( např. zde https://www.startupjobs.cz/…i-od-us-army ) cílené uvolňování svalů, Weilova metoda atd.. Předpokládám, že na vše si už narazil. Jestli ne, zkus se na to podívat, třeba budeš s něčím z toho kompatibilní.

      Ad. alkohol – u hodně lidí funkční metoda, nepochybuji o tom. U mě to nefunguje ( myšleno ve smyslu dvou pivek před spaním ).

      Hodně štěstí.

      0 0
      • mastihuba  

        z vlastní zkušenosti je dlouhodobě alkohol spíš na škodu, kvalita spánku se rapidně snižuje. díky za tipv odkazu. Mám podobnej problém plus hodně nepravidelné zaměstnání. Když přijedu v noci z práce, tak do rána neusnu a pak už mne taky ruší cokoli…Tělo si pak řekne samo a jdu spát třeba v 17h bez ohledu na okolnosti a co jsem komu nasliboval. :)

        0 0
    • deekay  

      Hele tohle je psychicke, takze nez spankova laborator nebo ruzne prirodni podpurne prostredky, tak je to na psychologa. Potrebujes se uklidnit a zbavit priciny a pokud to nezvladnes sam, tak holt je potreba vyhledat pomoc.

      Kdyz enregenerujes a presto se snazit trenovat tak padnes akorat do pretrenovani jsi pretazeny a to jen tvuj stav zhorsi.

      0 0
    • Smazaný účet  

      Já měl před lety podobný problém. Buď jsem nemohl usnout, nebo se mi to podařilo okamžitě, ale probudil jsem do hodiny a pak jsem nezabral do takových třech ráno. Vždy jsem se probudil a měl jsem vysoký tep … nechápal jsem to … Směny jsem v práci nikdy nedělal, ale tehdy jsem na týden musel zaskočit za kolegu a v ten moment mi to začalo. Normálně jsem chodil spát v 21h večer, takhle jsem přijel teprve v 22h domů. Jenže v MHD a na ulici světla jako v Las Vegas a mně se vůbec nechtělo spát po příjezdu. Cítil jsem se jako v jet lagu a i když jsem pak třetí týden začal usínat normálně, ještě tak měsíc to nebylo ono. Tehdy jsem z toho byl úplně v prdeli, jezdil jsem intervaly v kopcích, 80km, ale stejně jsem se neunavil. Nejhorší to bylo večer, když jsem si šel lehnout … představa, že „zase neusnu“ a jak nad tím budeš přemýšlet, tak neusneš nikdy.

      Melatonin mi tehdy taky nepomohl. Trochu mi pomohlo poslouchat mluvené slovo, podcast na mobilu nebo relaxační hudbu z YouTube.Hlavně nebýt ve stresu přes den a netahat si problémy do postele.

      Každopádně jsem si byl vědom rizika, hodně tohle sleduju – spánek, výživa, trénink atd … hned jsem si volal do spánkové laboratoře, že mám problém se spaním, ale tam mě rovnou odpálkovali. Musíš si projít kolečkem a začíná to u psychologa. Tam se vyloučí psychický problém, a teprve potom, po několika měsících, tě pustí do laboratoře na vyšetření …

      Případně si něco najdi na internetu o blokování modrého světla, abys tomu šel trochu naproti. A když se ti spát nechce, asi nemá smysl do té postele chodit a jen se tam převalovat …

      Případně bych zvážil možnost toho psychologa …

      0 0
    • Tencovozikmin  

      A pan doktor ti rekl,ze ti neni pomoci a zadne reseni nenabidl,treba dalsi vysetreni u specilisty?

      Ze by ti rekl pomoz si cim chces a padej,no to se mne nezda.

      0 0
    • -b-n-x-  

      Možná by pomohlo oženit se a mít děti.

      A pokud ani tohle, tak se obávám, že to je nějaká vážná porucha.

      0 0
    • Barak  

      Kámoš měl to stejne. Začalo mu to, když přišel do nové práce a zjistil, že tu práci hrubé nezvládá.

      Myslím, že říkal, že mu celkem zabiral extrakt z chmelovych sistic.

      0 0
    • -b-n-x-  

      Hned jsem si vybavil:

      https://www.idnes.cz/…438_veda_dvz

      0 0
    • Jason Voorhees  

      Dva ležáky, kousek špeku, dva řádky čokolády a špek. Funguje vždycky.

      0 0
    • Murray  

      Já s tím bojoval po stavbě domu – stres všude bordel starosti a potom mi to totálně rozes*ali děti, který v noci nespí…je to nanic, kámoši chtějí jet nadržený na kole a já ráno mžourám po 3 hodinách spánku, těžko se to vysvětluje když se to táhne dlouhodobě, kozliky meduňky pivka vína bez úspěchu

      Zkusil jsem prášky na spaní, funguje to spolehlivě, spíš jde o to jak se ráno po nich cítíš, nechtěl jsem to zobat dlouhodobě, ale ta psychika je mocná, jen jsem si to v noci zobnul, už jsem se naprosto vyklidnil, protože jsem věděl že za chvíli mám pokoj, skoro jsem přesvědčenej, že kdybych si zobnul placebo, dopadlo by to stejně

      Pravděpodobně psychika ale samozřejmě vyšetřit, co jinýho, řešit se to dá

      0 0
    • Venda  

      A co spánková hygiena? Jaky rezim mas pred spanim, jakou loznici…

      0 0
      • -b-n-x-  

        Možná by taky mohl spát v pyramide.

        Anebo v rakvi. Tam by spal jako zabitý. :-)

        0 0
      • tiarko  

        Snažím se každý den stejný. Každý den se kolem půlnoci vysprchuju, vyčistím zuby, napiju abych nemlě v noci sucho v puse a v jednu jdu spát. Leda jdu spát. Spíš ležím a čekám jestli náhodou neusnu.

        0 0
        • -b-n-x-  

          „V jednu jdu spát“ – neříkám, že tohle musí být hlavní důvod, ale ani se tvému tělu nedivím, že nespí.

          1 0
        • jonti  

          A co delas od osmi do pulnoci? Zkus uplne behem te doby vynechat telefon, televizi i pocitac.

          0 0
        • novas752  

          Šel bych dřív. Zkus v 11 nebo v 10. Já když jdu až v jednu tqk mnohdy taky nemůžu zaříznout.

          1 0
    • mr.antik  

      Taky po nějaké větší náloži halvně v pozdnim odpoledni/večeru pak nemůžu usnout, prostě tělo regeneruje, svaly horký,srdce pumpuje. Takže to asi k tomu problému se spánkem nepřidá.

      Jinak jak psali ostatní, tohle asi řešit s odborníkama a ne uplně dle babskejch rad, normální to neni.

      Po takový noci bych se osobně bál vyjet, co to se mnou udělá.

      0 0
      • micu  

        Kdyz to takhle prezenu s projizdkou tak mi pomaha paralen. Ale nechci nikoho navadet k praskovani. Sam z toho nemam radost.

        0 0
    • cyklista86  

      Telo je proste vystresovane. Misto toho, aby ti klesl kortizol a zvedl se melatonin, tak mas furt zvedlej kortizol, mozna i adrenalin a to je jasny ze neusnes. Zacalo to tim stresem pri rozchodu jak si psal a ted to telo udrzujes ve spatnym stavu chronickym stresem z vytrvalostniho treningu.. Zadny prasky ti na tohle opravdu nepomuzou a to ani brani melatoninu. To te muze pekne dojebat.. Co zabere je klid. Takze se ****** na nejaky treningy 5× tydne(to bych prenechal profikum, pro ktere je to prace). Nutnost je pravidelnej rezim a chodit spat kazdej den ve stejnou dobu. Ideal je do 22:00 byt v posteli. Jak uz tu nekdo psal spankova hygiena super dulezita. Co to obnasi si muzes vygooglovat. Dalsi vec je strava. Jestli skrtis kalorie a drzis telo ve stresu jeste v tomhle smeru, tak ti hori to zachrane lano z obou koncu jak se rika hodne rychle.. Inzulin je antagonista kortizolu. Takze kdyz chces vysokej kortizol rano a pak chces, aby ti postupne klesal, tak je idealni rano hned ten inzulin nevystrelit takze max komplexni jen komplexni cukry typu ovesne vlocky a naokap vecer kdy chces ten kortizol totalne uzemnit, tak je dobre vystrelit inzulin poradnou nalozi sacharidu. PRoste hodne prilohy a pak klidne nejakej dezert sladkej. Musi tam byt i dostatek bilkovin, tuku a vlakniny, aby se ta velka porce sacharidu uvolnovala do krve postupne. Jinak klasicky nastava pokles cukru= kortizol jde nahoru a lidi se pak budi vetsinou kome 2–3 rano.. Jak jsem psal zacal bych tim, ze se vyseru na treningy nebo je minimalne hodne omezim a zacnu dostatecne jist.. Nebo dalsi varianta pokracuj v tom co delas a odvaris si nadledvinky tak, ze uz nebudes schopen fungovat vubec natoz abys trenoval a z toho se muzes dostavat klidne rok. Teda za predpokladu, ze pak zacnes delat to co mas. Jinak se v te chronice unave/adrenalni unave nebo jak to chces nazvat muzes motat i roky… Lidi co to pak zacnou resit silnyma praskama uz se z toho nevymotaji nikdy. Protoze vubec neresi pricinu aj en si vykopou jeste hlubsi hrob… Takze misto doktora doporucuju neco jako centrum sportovni mediciny, kde dela Hacecky. Ti si te tam kompletne proklepnou a budes hend vedet na cem ses..

      3 0
      • adam320  

        +1

        0 0
      • tiarko  

        Se vším souhlasím až na to spaní ve 22:00. V tuto dobu jsem usnul naposledy tak někdy na základce. Že bych usnul před půlnocí, to opravdu nevím jak bych udělal.

        0 0
        • -b-n-x-  

          Tohle je asi potřeba organismus taky trochu naučit.

          Podle všeho co píšeš, jej vlastně učíš nespat. A on se to naučil :-)

          1 0
        • cyklista86  

          V kolik stavas kdyz jdes spat v jednu rano? Jinak snazit se sportovat a chodit spat jako nejaky vymetac baru a diskotek. To opravdu nejde moc dohromady…

          1 0
          • tiarko  

            No vždycky se snažím o 7–8 hodin spánku. Teď o prázdninách 8, jinak 7. Takže vstávám kolem deváté.

            0 0
            • cyklista86  

              Tezky radit, kdyz vubec netusim co delas, jak vypada tvuj den. Jestli chodis do prace, kdy, kdy trenujes..

              0 0
      • Barak  

        JuraOlomouc?:-)

        0 0
    • Trojnohý  

      Začít chodit do pořádně rachoty, fyzicky se unavit práci tak, že nezbude myšlení na " píčoviny" typu rozchod, řešit jen existenční věci. Nejhorší je mít dost času na přemýšlení ( v krymu vědí co dělají) a řešit nesmysly.

      0 0
    • Georrge  

      Stres je zabijak spanku, to uz ti tu par lidi napsalo a urcite jeste plno napise. Kazdemu ale funguje neco jineho a je potreba zkouset.

      Zkus pogooglit nejake metody vojaku, jak usnout. Ti totiz maji velke stresy v nepratelskem prostredi a tak maji urcite metody, jak pripravit mysl abys usnul. Je to totiz jen v hlave.

      Vzhledem k tomu cos provadel po rozchodu bych zkusil i nezavazny pokec s psychologem. Neber to jako lecbu, nemas vadnou hlavu ale divil by ses, jak pokec s nim dokaze ulevit (a hlavne urcit smer kudy se vydat aby to prestalo).

      Je to jen v hlave, musis se proste naucit hlavu „nachystat“ na spani. Tedy zbavit se na vecer stresujicich myslenek, v posteli uz na nic nemyslet, jen se uvolnit a myslet na to ze chces spat. Trocha alkoholu pred spanim taky pomaha, ale tady opatrne.

      Muzes zkusit i usinani u radia, TV, ruznych zvuku prirody apod. Pomaha to nemyslet na stresujici veci. Asi kazdy zname ten vecer, kdy po narocnem dni sednes k TV a za chvili jsi KO. Kdyby sis sel lehnout tak tak rychle neusnes.

      Jo a s tim sportem taky opatrne. Sport sice cisti hlavu od stresu, ale premira sportu zpusobuje v telu jiny stres a ve vysledku si nepomuzes.

      0 0
    • Namtos  

      Je to divný, že po nevyspání funguješ a ještě jedeš 170km. To se už musí někde projevovat, arytmie nebo hypertenzi ti doktor nenašel?

      U mě pocit totální únavy přišel minulý rok (těžké nohy, rychle vysoké tepy, po větší zátěži nespavost) a důvod právě vyšší tlak. Beru to nejmíň co se dává a vzhledem k příčině se vyhýbám jízdě ve vyšších teplotách nad 25°C, to mi nesedí..

      Líp se mi spí , jsem svěžejší v práci.

      Ale taky jsem přehodnotil zátěž na kole. Dřív jsem měl dost vysokou pracovní zátěž (stále mám fyzicky náročnější) a pak jsem šel na kolo nebo před prací šel na kolo. A když jsem se v týdnu moc nedostal, tak jsem si v hlavě vnutil, že to musím dohnat o víkendech a každý den 50km nebo o něco víc.

      Teď to dělám jinak, když cítím, že toho v práci bylo dost, už na kolo nejdu. Nebo se před prací (po práci) svezu jen 10km,abych protočil nohy.

      Už nejedu ven (hlavně o víkendu) s cílem, že dnes musím najet minimálně 50km, když cítím, že mám lehce dost, tak to otočím směr domů. Tady na Šumavě je dobré, že když si naplánuješ trasu nahoru, tak domů už jedeš většinou z kopce.

      Když už máš nohy jako cement, tak ti chybí vitamíny draslík/hořčík/béč­ka … a samozřejmě ti chybí čas na regeneraci /odpočinek.

      Tohle je můj příběh. ale to neznamená, že to tak máš taky – PRO TEBE JE NA PRVNÍM MÍSTĚ ! vyšetření u specialistů a popřemýšlej, jestli pro tebe tvůj doktor dělá maximum anebo jestli není na čase přejít k někomu, kdo tvůj stav bude chtít řešit......

      1 0
    • Delkim  

      Řešil jsem to kvůli následkům Covidu u manželky.

      Melatonin 5g před spaním a tyhle CBD kapky

      https://www.cbdshop.cz/…ml-cbd-vital

      A ještě tenhle doplněk těsně před spaním, ten vyrobili v Nanospace právě kvůli Covidu.

      https://www.nanospace.cz/fast-sleep/

      Hlavně ale UKLIDNIT MOZEK, jak ti jede hlava tak nepomůže nic.

      Já používám audioknihy, BT pecky do uší a spím většinou do 5 minut.

      Existují i různé zvuky moře a pod., potřebuješ se na něco „upnout“ mimo tvoje vlastní myšlení/myšlenky.

      0 0
      • TK75  

        Na usnutí je fajn ležet a poslouchat Medvídka Pú co namluvil Marek Eben

        0 0
      • Sipal  

        Přesně, pecky do uší a mluvené slovo, to mi spolehlivě vypne mozek a spím během pár minut. Audioknihy jsem zkusil, ale zavrhnul, protože z děje dávkovaného po 5 minutách vůbec nic nemám. Nakonec jsem skončil u Cimrmana, Izera, povídek Š+G a podobných, tam je celkem jedno, kde jsem včera vytuhnul.

        0 0
      • tiarko  

        Chci se k tomu zeptat. Poslední přírodní látka, kterou jsem na spaní nevyzkoušel je právě CBD. Jelikož každý látka od neospanu až po melatonin byly naprosto vyhozené peníze. Chtěl bych se zeptat, zda s tím někdo má pozitivní zkušenost a zda mu to na problémy zabralo.

        0 0
        • mr.antik  

          Vyloženě na spaní nevim ale útlum po tom rozhodně je. Doporučuju vyzkoušet. Ale pokud se bavíme o oleji nebo tabletkách tak bacha, není uplně přes jasné kdy se to v tvém těle dostane krkve, opravdu to může kolísat hodně. Klidně v řádu minut (když to necháš působit už pod jazykem) nebo až 2 hodinách když to jde přes žáludek. A takový ty běžný doporučení dávkovní typu 1 kapka/den a oleje pod 10% mi přijdou uplně směšný – pak to už leze do peněz.

          0 0
        • Albert8  

          Pokud ti doteď nic nepomohlo, nepomůže ti nejspíš ani CBD. Nižší dávka CBD může mít spíš povzbuzující účinek, vyšší naopak uklidňujicí, ale ta hranice může být u každého jinde.

          0 0
    • Guxx  

      A co to zkusit úplně opačně? Naopak mozek „aktivovat“ něčím zcela jiným, než řešíš celý den – pokud jen ležím a mám usnout, tak mi to taky nejde. Naopak klidně fakt zajímavý dokument a nebo audiokniha mne spolehlivě vypnou a to někdy fakt rychle:-) Výhodou je i to, že neusínáš v tichu, ale při nějaké úrovni hluku – eliminuje to i takové ty náhlé ruchy – nehrozí probuzení na kompresor lednice atd. protože je neslyšíš přes kulisu.

      Navykl jsem si na to na kolejích (kde byl nonstop kravál do půlky noci) , a pokud mám usnout jen tak, tak je to dřina – ty ale nemůžeš spát už teď, takže za zkoušku nic nedáš:-)

      Pokud by se zadařilo, tak si jen vysleduj ideální čas vypnutí zvukoví kulisy, pokud by to jelo celou noc, tak tě to k ránu zbytečně vzbudí…

      0 0
    • BabbaJagga  

      No, jestli jsi ve 34 letech stále student a nemusíš pracovat, tak gratuluju. Jinak si dej do pořádku hlavu, pak bude i trénink. Ale stejně si nedovedu představit, žes po rozchodu 4 týdny vůbec nespal? Netaháš nás trochu za nohu?

      1 0
    • šimlos  

      Student ve 34 letech co nemusí pracovat? A jediný věci, co tě v životě baví jsou běhání a cyklistika? Proboha …:-)

      0 0
    • -b-n-x-  

      Ještě mám jeden tip. Zkus řídit auto třeba 20 hodin v kuse. To se někdy taky dobře usíná.

      0 0
      • nomecz  

        Jj akorat je blby kdyz to stihnes uz v aute, to uz se kolikrat ani nevzbudis …

        0 0
        • adam320  

          Chce to nejakou karu co ma aspon 10t. To se da zvladnout i treba po 12h :)

          0 0
    • nomecz  

      Z vlastni zkusenosti doporucuju vecerni rutinu v 10 sprcha pak vleat do.postele, pustit nejakej podcast nebo audio knihu a v 11 to vypnour. A jit spat. Telo se to nauci a po par tydnech usnes v 11 automaticky.

      Pretazenemu telu se taky spatne usina, takze snizit treningovou zatez a netrenovat navecer.

      A v tomto stavu v jakem ses idealne vzit kufr a na 2 tejdny odjet nekam do hor do klidu a nedelat vubec nic, prochazky, knizky atd … a vycistit hlavu

      0 0
    • Smazaný účet  

      Clovek potřebuje řád a sportovec dvakrat tak.

      0 0
    • zdenek  

      Vyzkoušej nějaký postup, jakým si „vypneš“ mozek. Každému pomáhá něco jiného. Mně se třeba osvědčilo poslouchat audioknihy. Ještě lépe v cizím jazyce, kde se na poslech musím víc soustředit a přestanu přemýšlet o starostech, rozdělané práci, nepříjemných zážitcích atd.

      0 0
    • plzakj  

      Co sex? To funguje lip nez medovina.

      0 0
    • tiarko  

      Tak posílám další hlášení po třech dnech nespaní. Vyvětral jsem místnost, vzal suché povlečení a peřiny, šel spát o hodinu a půl dříve, vypil meduňkový čaj, večeřel o skoro dvě hodiny dříve, snažil se jít spát „přiměřeně unavený“. Po skoro třech hodinách „snažení se usnout“ to pro dnešek vzdávám. Další pokus za 24 hodin. Zítra se to ale už povést musí, jinak můžu na podzimní půlmaratony na krété jsem trénoval skoro celý rok zapomenout. Cítím, že forma za uplně celý rok jse jde do ha*zlu. Díky za další typy. Volal jsem psycholožce, ta mě může vzít už příští měsíc. Nepozoruji na sobě ale nic špatného z psychologického hlediska. Stres nula, jen po ulehnutí do postele absolutně nulová únava, zavřít oči znamená prakticky „nic“.

      0 0
      • tiarko  

        Jinak jsem se snažil o co nejklidnější denní režim. Jedl jenom lehká jídla. Nesportoval jsem (Ani jsem toho v současném stavu nebyl schopen). Na večer jsem se byl lehce prjít. Teď v noci jsem si vzal melatonin.

        Navštívil jsem tedy znovu lékařku, probral to s ní. Tami po tom, že už jsem vzykoušel vše přířodní napsala nějaký lexaurin, že to můžu zkusit v případě že bude nejhůř ale v žádném případě to nemám brát dobrovolně.

        Nejvíc mě trápí to, že celý rok tréninku jde absolutně prič, totálně spláchnuté do záchodu. Navíc jsem minulý týden poprvé v životě dosáhl v běhu VO2MAX 63, chtěl jsem zaběhnout poprvé půlmaraton pod 1:20. No v současném stavu by to bylo tak 1:40, nějak ani nechápu, proč se mi to vrátilo. Myslel jsem, že jsem si to pravé peklo prožil ty 2 měsíce loni, a už se to znovu nevrátí.

        0 0
        • deekay  

          No tak lexaurin je prave prasek na hlavu :) Osobne nejsem pro pojidani pilulek, ale asi bych to byt tebou zkusil, ejstli to bude mit vubec nejaky ucinek. Melo by te to vyklidnit. DIvne ej ze pises, ze zadny stres nemas. Nicmene tohle uz je fakt na lekare a ne na reseni na foru.

          0 0
          • novas752  

            Jedna věc je co si myslí že nemá a druhá věc je co ve skutečnosti má/nemá.

            Už jen z toho příspěvku, na který reaguješ, na mě dýchá stres z tréninkových výsledků, závodů…

            1 0
            • deekay  

              Jo, taky to tak vidim.

              0 0
            • -b-n-x-  

              No a teď hlavně stres z nespavosti.

              0 0
            • tiarko  

              Já to vidím spíš naopak. Závody pro mě nejsou stres, ale radost. Věc co mě v životě baví nejvíc. To co jsem za posledních několik měsíců udělal za cestu Mě právě dodávalo nějaký pocit duševní spokojenosti. Navcí jsem si posledních pár měsíců užíval spnku hodně, až nevídaně. minimálně těch 7.5hod/denně. Ale teď se to zase nějak zvrtlo. A nejvíc stresu mám z toho, že nemůžu třŕénovat a že o ty desítky hodin tréninkových aktivit co jsem nadělal prostě přijdu. Spláchnu je do hajzlu a budu začínat odznova.

              0 0
              • deekay  

                Samo od sebe to asi nezacalo, tak zkus premyslet, kde se vzal ten zlom?

                0 0
                • tiarko  

                  No ujel jsem na silniččce 120km km v kopcích v jeseníkách s krásným průměrem přes 28km/h. Byl jsem příjemně unavený a dojel domů. Navečeřel se a šel spát. Celou noc jsem ale neusnul a druhý den byl totálně rozlámaný a neschopný čehokoliv. Tak jsem celý den nedělal nic, jen se jel projít, uklidil doma a večer šel spát s tím že to dospím a budu druhý den pokračovat. neusnul jsem ale ani druhý den. Potom ani dnes třetí den.

                  0 0
                  • deekay  

                    Tak mozna uz ses pretahnul. Kazdy pohar se jednou naplni.

                    0 0
                  • -b-n-x-  

                    Hele, anebo jsi něco chytil, a nemůžeš spát kvůli tomu. Nemáš aspoň nějaké malé příznaky nějakého nachlazení?

                    Jednou jsem totiž byl takhle asi týden nemocný. Skoro nic mi nebylo, jen nějaká trochu rýma, ale v noci jsem taky vůbec nemohl spát. Pak to nějak samo odešlo.

                    0 0
                    • tiarko  

                      Příznaky žádné. Tep nízký (až moc, z toho neodpočinutí) Klidovka klasicky 42, při chůzi kolem 70ti. Teplota nic, pocení nic. Jen mě pálí oči z toho nevyspání.

                      0 0
              • novas752  

                Vždyť si protiřečíš. Nejsou stres, ale stresuje tě to.

                1 0
                • tiarko  

                  Trénink je radost, stresuje mě to, že na něj nemůžu protože to je jediná věc co mě baví.

                  0 0
                  • TichyA  

                    Vypadá to, že se moc soustředíš na výkonnost, máš cíl zaběhnout půl maraton do nějakého limitu a to tě stresuje chtě nechtě. Někdo se s tím vyrovná někdo ne. Být tebou bych zrušil závod a sportoval jen pro radost (ideálně bez sledování metrik). Závod můžeš zkusit klidně příští rok, když se budeš cítit vyrovnaněji.

                    0 0
                    • tiarko  

                      Ale mě to nestresuje. Když nezaběhnu, nezaběhnu. zaběhnu za rok. I kdyby to bylo třeba jen 1:25, nebo jsem nedoběhl tak je to taky v pohodě. Vy tady všichni píšete, jako bych se klepal že to nezaběhnu a byl to pro mě trest. To vůbec ne. Pro mě je to prostě zábava a mám to rád. A závod už jsem mockrát přepálil a nedokončil a vůbec nic si z toho nedělal. Jiný se zase povedl tak, že jsem byl až překvapený.

                      0 0
                  • vaclaw  

                    Hele už se to tady zmínilo, ale z toho co píšeš to chce podle mě spíš se trochu zklidnit a uvolnit se. Po velkým sportovním výkonu sice jseš unavenej, ale určitě ne naladěnej na spánek. Pokud ještě nejsi v pohodě v osobním životě, je na ******* zaděláno. Tělo neni stroj a mozek už vůbec ne. Zkus nějaký spánkový centrum a určitě nějakou psychoterapii, neni na tom nic špatnýho a může to hodně pomoct. Tělo ti zřejmě říká, že něco neni v pořádku a pokud to nebudeš řešit, může ti to oznámit jiným, podstatně horším způsobem.

                    0 0
                  • cyklista86  

                    Jezdis aspon s tepakem a hlidas si nejakou aerobni zonu nebo jen hledis na tachometr abys tam mel nejakou rychlost? Jinak sport pro tebe neni psychickej stres to mas pravdu. Je to pro tebe fyzickej stres. Na kterej telo reaguje uplne stejne. Vyplavovanim stresovych hormonu, snizovani anabolickych hormonu, vycerpavani antioxidantu, mikrozivin jako B vitaminy. zinek, magnezko atd.. Predpokladam, ze tohle mas vsechno podchycene, kdyz si hrajsn a vykonnostniho sportovce.. Casem pochopis, ze je sice pekne ze sis neco umanul, ale kdyz to neni v souladu s tim co je tvoje telo schopno a stejne to budes lamat pres koleno, tak se to logicky nekde vysere..

                    0 0
                    • tiarko  

                      Tepy si hlídám. Mám nějaké povědomí. Že klasickou vytrvalost jezdím v Z2, tempo v Z3 a vejš chodím jen na intervaly, max 1–2krát týdně.

                      0 0
                      • Delkim  

                        A co Z1? Kolik hodin týdně jsi poslední měsíce celkem jezdil?

                        0 0
                        • tiarko  

                          Z1 je jenom do 117 tepů. V tom se moc pohybovat neumím ale dávám občas delší chůzi a tam se pohybuju jen v Z1

                          0 0
              • Murray  

                To je přesně ono, já jsem nespal proto, že jsem lehnul a už jsem přemítal, jak zase budu druhej den v prdeli jestli neusnu hned a kdy to dospim atd… začarovaný kolečko z kterýho se těžko dostává. Já spal několik týdnů třeba 3 hodiny v noci a byl jsem total ko. Zombie.

                0 0
          • tiarko  

            Update: V 6 ráno jsem furt jen ležel. Když jsem se byl projít do kuchyně a zpět, tak jsem zíval, že bych mohl spát 20 hodin. když jsem ale lehnul, tak okamžitě bdělost a o nějakém spánku nelze mluvit. Tak jsem ten lexaurin vzal s tím, že to prostě jednou zkusím. To byla asi nejhorší volba co jsem mohl udělat. Po hodině totální sucho v puse, jako by mě někdo přetáhnul palicí po hlavě, o nějakém usínání nemohla být řeč a před chvílí jsem se z toho poblil. Dnes to vidím tak, že budu celý den jen ležet. Ničeho jiného moc schopen nejsem.

            0 0
            • Espen  

              To už je trochu sebemrskačství, tolik hodin ležet v posteli a čumět.

              Ten tvůj večerní rituál akorát nakopne k tomu, že opět nebude spát. Tak udělej všechno jinak. Se nemej, natáhni se na gauč a čum na TV a prostě zkus spát na gauči třeba.

              0 0
            • Smazaný účet  

              Jak to mas se sexem ? Pomerne klicova vec.

              0 0
              • RapMan  
                1. Vyhonit
                2. Zkusit spát

                Když se nepovede, pokračovat opět od bodu 1.

                1 0
                • vaclaw  

                  A jestli to nebude fungovat, tak ráno nebude ještě moct chodit a nezvedne ruku ;)

                  0 0
            • cyklista86  

              Klasika „wired but tired“. Chce to ****** se na tréninky, odpočívat a žrát. Jak vypadá tvoje strava. Kolik a co? Už jsem psal, že inzulín vypne kortizol slušně. Sezer večer po večer pořádnou dávku cukru, ale aby to bylo i tucny. Nějaký zákusky treba vetriky. To by te mělo vypnout..

              0 0
              • Breakpain  

                Jen dodam, ze tenhle stav – totalni unava a nemohl jsem usnout, jsem mel skoro vzdy potom, co jsem si v treninku nalozil neco, na co jsem nemel. Pak jsem byl tak nabuzenej, ze jsem byl chodici mrtvola, ktera neusla.

                Snizil jsem treninkove davky a forma lepsi nez predtim.

                Jinak tenhle silenej stav jsem resil necim, co neni moc zdrave, ale bylo to treba 2× – 3× za rok, tak jsem to proste udelal. 2× Brufen + kafe a pak me to konecne poslalo do kolen a usnul jsem. Fungovalo to ale jen v tomhle stavu.

                0 0
                • Delkim  

                  To jsem měl jednou po Holické 100, týmová časovka, skoro 3 hodiny na avg 320 W......

                  Zíval jsem až jsem regulérně brečel, křeče do nohou, únavou jsem padal a NE a NE zabrat, celou noc, pořádně jsem usnul až další noc.

                  0 0
                  • vaclaw  

                    Já občas když třeba celý den nebo dva intenzivně jezdim v bikeparku, tak i když večer jsem ztahanej jak pes, tak zavřu oči a vidim před sebou trail a rodla jak jedu a občas sebou škubu do zatáčky nebo na skoku :D a teda usínam pak taky nějakou tu hodinku.

                    0 0
                  • tiarko  

                    V to jsem doufal, že další noc to doženu, ale nestalo se.

                    0 0
              • tiarko  

                Snažím se o nějaké vyvážené jídlo. 5 jídel denně. Snídaně, svačina, oběd, svačina, večeře. Když jezdm něco delšího než 2 hodiny, tak pojídám i při jízdě (to je pak spíš sladké. Banány, tyčinky a tak). JInak nejím skoro vůbec smažené, jím hodne kuřecí, ryby, těstoviny, brambory, čočku, ke každému jídlu kus ovoce nebo zeleniny.

                0 0
                • tomo_111  

                  tak to je taka informacia ze jim cca toto.Moze to byt 1500 aj 4000 kcal.

                  ak davas 120km v jesenikoch pri 28kmh avg v kopcoch a polmaratony do 1:20 tak asi ten vydaj bude pomerne brutalny – skus teda nejak znovu:

                  Kolko jis? Normalne odhadnut podla mnozstva a kalorickych tabuliek a mozno zistis, ze absolutne nemas z coho fungovat pri tom vydaji co davas…

                  0 0
            • deekay  

              Naopak to bylo to nejlepsi cos mohl udelat, pac vis ze ti to nepomuze a muzes na prasky v klidu zapomenout :D

              Coz je to nejlepsi co muzes udelat.

              0 0
        • Murray  

          Lexaurin žerou důchodkyně na stres

          tohle není normální, být tebou tlačím na doktory, ať si dáš nějaký kolečko, neurolog psycholog spánková laboratoř, dají ti sondy na hlavu a tělo a řeknou příčinu proč nespíš, nespat tolik dní v kuse považuju za dost nebezpečný

          Když už jsi v takovýhle situaci, neuvažuješ že bys jednou zobnul večer prášek na spaní? Mně máma půjčila Stillnox, někdy je to začarovaný kolečko, nespíš protože nespíš, začneš spát protože jsi spal

          0 0
          • cyklista86  

            Bavíte me dobře kluci usati.. v čem je problém je jasné a rozhodně tomu z dlouhodobého hlediska nepomůžou nějaké sračky. U kterých absolutně netušíte co to dělá s tělem.. Chápu brání vseho možného u profika, který tlačí telo za hranu a povolit mu nemůže, ale hobby sportovec aby si zničil zdraví? K čemu? Pro normální lidi to má být o dlouhověkosti. Ze budeš zdravej a schopnej sportovat i v 60ti a ne se zničit a ve 40 být troska s pivnim pupkem, která se dívá tak možná na sport v tevizi a v hospodě vyklada jakej to byl za mlada zabiják.. Jinak jde vidět jak absolutně nechápeš danou problematiku. „Tlačit na doktory“ a „sondy na hlavu“ mu vyřeší přetěžování tela? Co s tím mají společného doktoři. Ti s tebou budou řešit životní styl, stravu, jak zvládat stresující situace a pod.? To je mentalita většiny lidí. Ke svému tělu se chovají otresne a pak když se něco vysere, tak doktore dostan me z toho. Napiš me prášky.. Místo toho aby se podívali na to jakej vedou život a něco změnili k dobrému.. Takova rada do života- ty sám jsi zodpovědný za svoje tělo a zdraví. Jestli to budes házet na dokturky, tak to nikdy nemůže dopadnout dobře..

            0 0
            • Murray  

              A ty si zase troufneš odhadovat diagnózy přes fórum? Klobouk dolů, tvoji mentalitu bych chtěl mít, někdo má možná vážnej problém a ty mu budeš radit ať nechodí za doktorama, chápu, odpovědnost máš nula. Tebe se to netýká, nevím co je špatného na tom někoho poňouknout, ať navštíví odborníka.

              1 0
              • cyklista86  

                Ty ses dobrá diagnóza. :-) Je zjevne, ze je pretazenej. Tak co takhle přestat blbnout. Odpočívat aspon 14 dní, měsíc a jestli se nic nezmění, tak pak postupovat dál? Kdybys mu doporučil aspon někoho kdo se na něj podívá komplexne, tak neřeknu ani popel, ale normální doktor? Ten na tyhle „nesmysly“ nemá čas. Žádnou příčinu resit nebude. Nemůže spát? Tak mu předepíše oblbovaky. To jako něco vyřeší? Jsi hodne naivní clovek bez zkušenosti..

                0 0
                • Murray  

                  Na tebe nemá cenu reagovat :-) jsi zjevně lékař s obrovskou životní zkušeností, kterej nás všechny převyšuje. Autor tématu už si sám přebere, co je pro něj dobrý a co ne.

                  1 0
                • -b-n-x-  

                  Čověče, opravdu velmi podobný projev jako jura z olomouce :-)

                  0 0
                • vaclaw  

                  Hele sice si myslim, že minimálně v něčem máš pravdu, ale s těma práškama ne úplně souhlasim, krom toho, že občas si díky nim člověk uvědomí, kde je jádro pudla, tak můžou pomoct s nějakým životním restartem a nakopnout léčbu. Prostě když je někomu permanentně blbě, tak se těžko dělají velký změny. Jenom je potřeba si neříct ok, prášky to pořeší kašlu na zbytek a udělat ty potřebný změny.

                  0 0
                  • cyklista86  

                    V jeho pripade jedina potrebna zmena je nedelat nic. Doslova. No to je teda velka zmena, kterou nemuze zvladnout. To mas pravdu. To by bylo lepsi ho nadopovat, aby upadl do komatu a probral se za mesic..

                    0 0
                    • vaclaw  

                      Tak i to je možnost :) já spíš bych hledal z čeho vychází ta potřeba těch výkonů a proč si nechce dát tu pauzu, protože už tohle si myslím má nějaký důvod. Ale nechci si hrát na nějakýho psychoterapeuta a dělat tu nějakou psychoanalýzu, páč to neumim.

                      0 0
                      • -b-n-x-  

                        Jakožto bikeforak umíš i toto :-)

                        0 0
                        • vaclaw  

                          Zapomněl jsem, že členství tady mě opravňuje k rozumění všemu ;)

                          0 0
                      • ms82  

                        Tazatele neznam. Ale kazdy, kdo trenuje trochu vazneji, tak nechce zbytecne valet sunky. Je to zahozeni predchoziho treninku. Neznamena to nutne psychicke potize, jak si vetsina (typicky na gauci se valejici) populace mysli.

                        Na druhou stranu priznaky, ktere tazatel ma, silne vypovidaji na premiru stresu (pravdepodobne fyzickeho, kdyz psychicky odmitnul). K tomu uz dost napsali ostatni.

                        0 0
          • Breakpain  

            No mam zato, ze po 7 dnech beze spanku uz to zavani kolapsem a eksnutim …

            0 0
        • -b-n-x-  

          Hele, a nemáš ještě někdy přes den nějaký spánek? Třeba jen půl hodiny?

          Podle toho popisu bych teda fakt uhanel doktory co to jde.

          0 0
          • tiarko  

            Spánek přes den jsem absolutně eliminoval právě proto, abych byl večer unavený. Navíc na spaní já potřebuji 100% tmu, takže zatáhnout rolety, okna, někdy i černou izolepou přelepím led diody, protože i ty mě ruší.

            0 0
            • Breakpain  

              Diky bohu, nejsem sam … diody mi taky vadi, zakryvam i budik, co trochu sviti, ale zaluzky mi staci :).

              0 0
      • Namtos  

        „Vyvětral jsem místnost, vzal suché povlečení a peřiny, šel spát o hodinu a půl dříve“

        U nás včera na Šumavě na slunci bylo 28°C na sluníčku a to se teplota v panelovém bytě zvedne a jen vyvětrání (večer) nestačí – máme celou noc ventilaci venku bylo v noci 12°C a vane pěkně mírný chladný větřík…

        Jakou máš teplotu na spaní ? Nad 24°C v bytě se tvé tělo přehřáté po tréninku nemá šanci uchladit a zregenerovat… Jestli i tohle neovlivňuje tvůj stav…

        0 0
        • tiarko  

          Teplotu v místnosti pečlivě hlídám, aby byla mezi 19ti a max 21 stupňů

          0 0
    • Gwaihir  

      Nespavostí netrpím, ale jako student jsem vždy spolehlivě usnul při učení 

      0 0
    • Mireklbc  

      Ještě bych přidal takovou drobnost. Zkus si doma pohrát se světlem. Techniku nastavit od 19.00 na noční režim a nakoupit žárovky které poskytnou možnost změny spektra jako PC, telefony, tablety atd. Trošku tím srovnáš sebe a bio.

      0 0
      • tiarko  

        To je samozdřejmost. KOupil jsem roletu a na spaní 100% tma bez jediného světelného paprsku. mobil notebook 100% noční režim bez jediného modrého světelného bodu. Žádná baterka nebo tak.

        0 0
    • Polka  

      Zajímavé téma. Nechci si hrát na Hnízdila, ale tohle je v hlavě. Zapomněl bych na trénink a chytl se příčiny, která podle toho co jsi psal tvý v rozchodu nebo to tím alespoň začalo. Teď jsi sám nebo máš novou přítelku? Strašně se fixuješ na ten trénink a závody, že to půjde vniveč, to ti může udělat vnitřní stres, že na to pořád myslíš. Možná si najít nějakou sportovně založenou partnerku, která by dělala ale jiný sporty a zabavil by ses tak i jinak než kolem a během. A ještě mě napadlo, neměl jsi toho tréninku moc a nejsi přetrénovaný?

      0 0
      • tiarko  

        Právě ten trénink mi spolehlivě pomáhal poslední 3 měsíce usnout. Jak se mi v běhu začalo dařit, tak jsem spal mnohem déle a mnohem lépe. jednu noc jsem dokonce usnul už o půl dvanácté a vzbudil se až v jedenáct cítil se užásně. Teď jsem ale neusnul jednu noc, druhou, dnes třetí a už se to rozjíží. Nejsem ve stresu vlastně žádné starosti nemám. Jen nemůžu spát.

        0 0
        • Murray  

          Já to znám, nehorší je ulehnout a říkat si, teď už musím usnout a odpočítávat hodiny. To je začarovaný kolečko, ze kterýho je sakra těžký se vymanit. A hodiny ubíhají a ubíhají.

          0 0
        • vaclaw  

          Hele tím že se necítíš ve stresu se nenech ukolébat. On je rozdíl mezi krátkodobým stresem kvůli třeba zkoušce ve škole a dlouhodobým, o kterym ani nevíš.

          1 0
    • -b-n-x-  

      Hele, ještě mě napadlo. Zkus si dát tak týden dva nějaký přechod v horách. Budeš spát v přírodě, pod širákem/ve stanu, možná se v přírodě uklidnis, a uvidíš.

      1 0
      • Rychlej turista  

        Jo, tohle funguje dobře.

        0 0
      • jIrI___  

        Čtyřdenní přechod jsem šel jednou a vrátil jsem se z něj totálně nevyspalý i přesto, že jsem byl fyzicky utahaný. V noci mě budilo každé šustnutí myši, každý neznámý zvuk, v noci všechno zní výrazně hlasitěji než ve dne. Podobně to mám i v kempu (tam se do toho přidávají nalití sousedé) :). Takže toto bych určitě nedoporučil :). Každopádně na místě zakladatele bych volil návštěvu psychologa, na tom není nic špatného.

        0 0
        • -b-n-x-  

          No jo. A hlavně celou noc pozorujes nejbližší křoví, jestli z něj nevyleze medvěd. :-)

          0 0
          • Vilém  

            Asi takhle u me probihalo spani nekde na hrebenu beskyd. Jestli jsem tu noc zabral na pul hodiny, tak to bylo moc. Druhej den naprosto nepouzitelnej a to jsrm musel slapat asi 25km.

            0 0
        • cyklista86  

          Ne neni na návštěvě psychologa nic špatného. Až na to, že je pro něj kšeft, kdyz lidem předepíše antidepresiva. Což jsou ve většině případů defakto tvrde drogy. Takže pak máš kromě problemu s kterým si k němu přišel i závislost na praskach.. Jediné štěstí, že většina lidí bere bf jen jako srandu…

          0 0
          • Libores  

            Tvl, až na první větu je tohle tak mimo, že to snad víc ani nejde. Upřímě mě děsí představa, že podobný komenty by někdo mohl brát vážně.

            1 0
          • Murray  

            Navíc psycholog prášky nepíše, až na nepatrné výjimky

            0 0
          • jIrI___  

            Aha.

            0 0
          • Tencovozikmin  

            Zapomels se zminit o blahodarnem ucinku cukru :-)

            0 0
          • snas89  

            Tvl co to meleš???

            Psycholog ze zákona nic předepisovat nesmí!

            A když jsme u toho, psycholog ani nemusí pomáhat s psychickými problémy, od toho je tady především (psycho)terapie.

            Jediný, kdo může předepisovat antidepresiva je lékař nebo psychiatr, což je ale vlastně také lékař.

            V praxi se občas stane, že psychiatr si udělá i terapeutický výcvik, ale není to rozhodně pravidlem.

            1 0
            • vaclaw  

              A taky ne vždy platí, že prášky jsou špatné, áááno. I když se asi stává, že jsou předepisovaný aby zjednodušili práci doktorům.

              0 0
    • Atilla  

      Nemůžu i pomoct, ale tohle zní jako přetrénování a k tomu stres z toho, že trénuji málo. Psychika rozstřelená tím, že si potřebuješ něco dokazovat na závodech a být lepší (proč?)

      Navíc špatné návyky na spaní. Chodit spát po půlnoci a stávat tolik hodin po tom o vyjde slunce není ani trochu přirozené.

      Tímhle tempem si uženeš nějaký krásný problém se srdcem. Navštiv psychologa, najdi si buchtu a dělej věci pro radost. Lexaurin ti fakt nepomůže

      1 0
      • cyklista86  

        Snad jedinej koment v celém vlakne tady, kterej neni uplne mimo..

        0 0
      • ELx  

        Přesně. Najít si babu nebo chlapa a pořádně si zasukat.

        Pak bude spát jako mimino :-)

        0 0
    • snas89  

      Nevim jestli to uz tady nepadlo, ale zasel bych do spankove laboratore. Napr.:

      https://www.inspamed.cz/

      Osobni zkusenost nemam, najdi si podle svyho regionu a zkusenosti lidi.

      Drtiva vetsina lidi nespi spravne kvuli psychice, idealni. tedy kombinovat s psychoterapii (coz laborator myslim i do nejaky miry dela).

      V tyhle fazi bych se na strukturovany trenink vybodl a resil predevsim prioritu spani/zdravi.

      Bez toho stejne ten trenink bude k nicemu.

      1 0
      • RapMan  

        myslím že tu padlo to, že v laboratoři člověka vyfakujou, když si neprojde nejdřív kolečkem u doktorů, kteří ho tam mají poslat…

        0 0
    • Libores  

      Zajdi si o tom popovídat s psychologem. Drtivá většina nespavců nespí proto, že jim něco šrotuje v hlavě a hlava je nenechá usnout. To že jsi to měl nejhorší po rozchodu nebo, že píšeš, že nic jiného než cyklistika tě nebaví o něčem může svědčit. Psycholog určitě není o předepisování antidepresiv, on ani předepisovat léky nemůže…

      0 0
    • Modus2  

      Dobrý je naučit se cíleně relaxovat tím, že se dostaneš do tzv. hladiny alfa. Osvědčená a lékařsky uznávaná metoda je autogenní trénink Dá se to využít na všechno možný, nespavost, hubnutí, odnaučení kouření, psychosomatické obtíže, motivaci na sportovní výkon atd. Je o tom dost publikací, ale asi nejlepší je naučit se to pod odborným vedením. Mně kdysi poslal psychiatr na skupinovou výuku, po čtvrté hodině mi to už docela šlo.

      0 0
      • -b-n-x-  

        Trenink s autogenem? :-)

        1 0
      • vaclaw  

        +1

        Jenom na okraj podotýkám, že těch relaxačních technik je víc a někomu může vyhovovat jiný přístup.

        0 0
    • -b-n-x-  

      Hele, divím se že to tady ještě nepadlo: covid.

      Zkus si zajít na pcr test , i test protilátek.

      1 0
    • Delkim  

      Nevím zda jsi to už psal, ale když nemůžeš usnout tak co se ti děje v hlavě? Co myšlenky? Na co myslíš?

      Jinak mně ještě pomáhá tričko přes oči, jsem si na to zvyknul a už bez toho neusnu.

      Tohle pomáhá třeba i malým dětem, zkus to.

      Maličko ho shrnu a jen přes oči, přes nos a pusu ne, to by mi vadilo k dýchání.

      0 0
      • cyklista86  

        Si kup masku/klapky na spani ne? To je primo na to delane a nemusis saskovat s trickem. :D

        0 0
    • tiarko  

      Dneska vyzkouším Neospan Forte co mi doporučili v lékárně a ještě mi doporučili nechat si otevřené okno. Tak uvidím jak to dopadne.

      0 0
      • Peslezedirou  

        Moc ti přeji, abys našel zakopaného ohaře…popravdě si myslím, že je tvůj problém v tvé hlavě. Zkusil bych nějakou psychoterapii, i přesto, že máš pocit, že je z tohoto úhlu pohledu vše ok. U mě přišlo několik velkých změn v životě a k tomu dlouhodobí stres v práci a bum…

        1 0
      • cyklista86  

        Kup si zmrzlinu/nutellu, zakusky nebo co mas rad a kdyz nebudes mcot usnout, tak sezer poradnu porci, aby to dalo aspon 200g cukru. To te musi uzemnit.. :)

        0 0
        • Prasopes  

          tvl., to by mě budilo čvachtání přibývajícího sádla:-)

          a co klasika, teplý mlíko s medem?

          1 0
          • cyklista86  

            Tak asi to nebudes delat kazdej den ne. Pouzijes to jen kdyz je telo vystresovane a nemuzes usnout.. Jinak mlecny vyrobky jsou dobry na noc, protoze maji vapnik a ten se ma taky brat pred spanim. Utlumuje telo fakt hodne. Ja davam pred spanim vapnik ve forme citratu.. Zmrzlina je ale lepsi nez mliko. Je to koncentrovanejsi, tzn. min tekutin a tech tekutin pred spanim neni dobry davat moc. Ono by se nemelo pred spanim pit vubec, protoze behem spanku se telo cisti a tak kdyz se nachlastas moc, tak misto odpadu z bunek jen naplnis mocak tema tekutinama co si vyglgal a pak te probudi chcani uprostred spanku.. Not good.. Jinak ta zmrzlina se ne nadarmo oznacuje jako „anti stress food“.. Je to fakt dobra kombinace makro a mikrozivin. Jasne ze clovek nemuze zrat kazdej den 500–1000kcal zmrzliny pred spanim. proste si to nechat jen v arzenalu, kdyz nemuzes zabrat..

            0 0
            • vaclaw  

              Tak hlavně každej ten cukr zpracovává jinak, že jo. A taky dokáže člověka dost rozhodit, chce to vyzkoušet, ono záleží i na situaci… jednou je to ok, druhý den zase vůbec…

              0 0
              • cyklista86  

                Ano nekdy te to muze i nakopnout, ale vetsinou to funguje tak, ze te to „vypne“ Hlavne cloveka co si hlida jidlo a nema treba dostatecnej jaterni glykogen. To je pak znat ta naloz cukru nejvic. Jasne kdo uz je prezranej a ma plne zasoby glykogenu, tak to se pak clovek jen zacne potit, zacne mu busit srdce, ma nafouklej bachor a s tim uz neusne vubec, ale to asi nebude pripad tady tazatele. Ten urcite bezi lehce na rezervu furt..

                0 0
                • Smazaný účet  

                  :-D co vsechno se tady clovek nedozví … :-D

                  Tohle sežrat před spaním znamená hlavně jediné – pajšl to musí začít trávit a to zaměstná tělo natolik, že spát určitě nebude chtít …

                  0 0
                  • cyklista86  

                    Zmrzlina je tak narocna na traveni, ze neusnes. No jasne brouku..

                    0 0
                    • Smazaný účet  

                      Tak ty mas fakt dost. Kdyz furt poucujes o lidskem tele, tak se podivej na slozeni dnesnich zmrzlin v obchodech – samy ztuzeny a rostliny tuk, smetana … To je naloz nejhorsiho tuku.

                      Tohle muze poradit jenom magor.

                      Obzerstvi na nespavost. Nemuzu z tebe :-D

                      0 0
                  • Tencovozikmin  

                    Jeho pradedovi muselu komanci znarodnit cukrovar a do ted z toho ma cela familie trauma,jinak si to nedokazu vysvetlit tu zaujatost pro cukr.

                    0 0
                    • cyklista86  

                      Staci si misto novinky.cz precit neco o tom jak to v lidskym tele funguje..

                      0 0
                      • Smazaný účet  

                        Ja jsem par knih precetl. Zajimam se o to asi 4 roky. O pustech, strave a stravovani pred spankem, cirkadiannim rytmu, biologickych hodinach organu a taky spanku obecne. A jidlo tesne pred spankem se vsude uvadi jako neco, co jednoznacne telo zatezuje a vyrazne prispiva k nekvalitnimu spanku.

                        Tvoje rady tady o vyzive a spanku jsou mimo realitu. A nejsem zadny teoretik, ja si spoustu veci vyzkousel na sobe – namatkou treba pusty, low carb nebo naopak stravu bez tuku, pocitani kalorii ale i 5000kcal denne ..... mam dobrou predstavu, jak telo funguje v treninku i mimo nej.

                        K te tvoji teorii o cukru – ano, vyplavi se ti hektolitr inzulinu aby ti uskladnil vsechen ten cukr a to te unavi, ale to neni jedina vec, ktera se v tele deje po poziti cukru. Je to jako s tou sklenickou cerveneho pred spanim – skutecne je tam minimalni mnozstvi latek, ktere prospivaji srdci, ale dalsich 300, ktere zdravi naopak skodi.

                        1 0
                        • cyklista86  

                          „ano, vyplavi se ti hektolitr inzulinu aby ti uskladnil vsechen ten cukr a to te unavi“

                          S tebou je to marny.. Sympatika/para­symaptika ti nic nerika. Jak funguji hormony o tom taky nemas absolutne zadny poneti.. Tak si cti dalsi 4 roky a pak to zkus znovu lol..

                          0 0
    • mr.antik  

      Dneska jsem taky nemoh spát a nevim proč… ale v rámci zdraví bych si dal šlofika aspoň po obědě.

      0 0
    • Murray  

      Ještě mě napadlo pustit si bílý šum, pouštěli jsme to v krizi dětem a spali po tom jako zabitý :-) , appka White Noise, je tam kupa zvuků, déšť, šum, myčka, klima, vysavač fén… dáš časovač na hodinu a ono to vysumi doztracena, občas mi to.dost pomohlo

      0 0
    • Lance  

      Ja teda blbe spim po chlastu

      1 0
    • plzakj  

      Zkousel jsi zmenit prostredi? Jet nekam s nekym na dovolenou?

      Na mne to pusobi jako dlouhodoby pomaly pretrenovani a stres. Vznikalo to dlouho a ted to bude dlouho odchazet. Na leky (krome trochy piva a vina) bych se vysral. Zmenil bych zazity stereotypy, aby mozek zacal resit jiny problemy.

      Taky by ki zajimalo, o cem tvuj mozek premejsli, kdyz nespi.

      0 0
      • tiarko  

        S tím mívám vždy největší problém. Potřebuji své prostředí, a to naprosto klidné, tmavé a vyvětrané. Třeba na studentských kolejích jsem se nevyspal pořádne nikdy a když jsme někam jeli tak jsem to naspával dopředu, protože jsem vždy věděl že tam neusnu

        0 0
    • tiarko  

      Tak píšu další aktualizaci. Šel jsem spát ve 22:00, ale už je jedna hodina, takže to dnes nevidím na spánek. Neospan forte mi přijde že má opačný efekt než bych potřeboval. V návodu je max dva, bral jsem každou hoinu, teď jsem vzal třetí a nic necítím. Teda kromě toho že mě přešla veškerá ospalost a cítím se maxiálně bdělý.

      Horsí je to nějak se zvládáním činností, začíná se mi čím dál tím víc motat hlavaa mám pocit že nějaké drobné halucinace. Tep je jako na houpačce, je velmi nízko, ale chvíli velmi vysoko, nebo výš než bych ho čekal.

      Přiznám se, že jsem se odpoledne snažil unavit a tak jsem vyjel kousek na kole. Kromě bolesti v unavených nohách se mi ale jelo dobře. Byl jsem i unavený ale jak jsem přišel domů tak mě veškerá únava přešla. Jestli se mi ale dneska usnout nepodaří, tak už se mi zítra bude motat hlava tak, že už asi ani nic nenapíšu.

      0 0
      • RapMan  

        hybaj spát. Pusť si nějaký to audio, jak ti tu ostatní radí, mě to taky pomáhá.

        0 0
        • plzakj  

          Treba etapu TDF s komentarem Standy Kozubka. Hlavne ne Bencika, ten je nafrcenej jak tryskac.

          0 0
      • Murray  

        Jestli je to tak jak píšeš a nespíš už 5 dní v kuse nebo jak, tak bych být tebou to přestal řešit na bikeforu a vyhledal akutně odbornou pomoc, tohle je zralý na nemocnici.

        0 0
        • vaclaw  

          Asi tak. Pokud to celý není vtip, tak se smiř s tím, že to není světlem, tichem/hlukem, teplotou ani dalším vnějším vlivem, to už bys díky vyčerpání dávno usnul, ale že máš nějaký somatický nebo psychický nebo obojí problém a budeš ho muset řešit, místy klidně i práškama na spaní, protože je lepší si vzít pár prášků než skončit v kómatu.

          0 0
      • Tencovozikmin  

        No tak se ti bude motat hlava a nic nenapises a treba sebou slehnes a odvezou te do nemocnice.

        Tam jim to muzes znova cele povykladat a zacnes se lecit,behat muzes po pokoji,na kolo te taky nepusti. Nechapu co tady od toho cekas,pokud si nedelas srandu.

        1 0
        • Murray  

          Asi dává na cyklistu86 z Olomouce a ostatní doktory :-)

          0 0
          • cyklista86  

            Asi nedává pokud si nedal po večeři litr zmrzliny a do toho nadrobene oreo sušenky.. :-) Jinak kde si vzal že jsem z Olomouce?

            0 0
            • -b-n-x-  

              Počkej. Já pořád četl, že se chce vyspat. Ale tys asi četl „******“, ne? :-)

              1 0
              • Tencovozikmin  

                Rada jak strávit noc na hajzlu s vyvalenýma očima :-))

                0 0
                • cyklista86  

                  Proč by měl po sněžení zmrzliny strávit noc na hajzlu? Vůbec nemáte ponětí jak lidský telo funguje. To jsou debaty na úrovni tady..

                  0 0
                  • Tencovozikmin  

                    Hlavně jsi mu neřekl to podstatné,jestli kopečkovou,nebo točenou a jaká příchuť,od toho se totiž odvíjí podoba výsledného produktu. Doktore.

                    0 0
                    • -b-n-x-  

                      Podle mě myslel tzv. Nanukâč :-)

                      0 0
                      • cyklista86  

                        Třeba menhetn… :-)

                        0 0
                      • jIrI___  

                        Klasický polárkový dort, to je nenahraditelná klasika., kterou bych mohl žrát po kilech. Až mě to láká vyzkoušet recept cyklisty86 na rychlé usnutí i když to je problém, který mě netrápí :D

                        0 0
                        • -b-n-x-  

                          Já to nedávno zkoušel. Ale sežral jsem jen tak třetinu. Nevím jestli to bylo dost.

                          0 0
                        • Tencovozikmin  

                          To je taková ta pěna,že když to roztaje tak jsou toho 4 lžíce? Tak ten jsem neměl tak min. 20 let. Za komára jsem měl nejradši dřeň v papíru asi 3kčs.

                          0 0
                          • TK75  

                            Mrož jahodovej je pořád dobrá věc…akorát po něm celou noc pálí žáha, když se jí navečer :-)

                            0 0
                            • Smazaný účet  

                              To není pravda. Já večer po tréninku a večeři dávám i 4 kousky :-D

                              0 0
                              • cyklista86  

                                Ty ses dobrej pokrytec. Napřed me tu napadas, kdyz napíšu, že je dobrá zmrzlina, kdyz někdo nemůže usnout(takže to je výjimečná věc)a pak tady s tebe leze, ze zeres pravidelně po tréningu 4 nanuky?

                                0 0
                                • Smazaný účet  

                                  Proč bych si nedal 3 nebo 4 hodiny před spánkem něco sladkého? Navíc ty 4 nanuky mají dohromady 50g cukru, tohle mi vůbec neuškodí při mém řízeném způsobu života. Z minimálně 60% je to jen zmrazené ovoce, nanuk nebo sorbet Mrož je bez výčitek.

                                  Ale ty tady prezentuješ kýbl zmrzliny a cosi o 200g cukru těsně před spánkem. Už vidíme rozdíl?

                                  Jako nutriční specialista ses tady vůbec nechytil, teď zkus psychologii, třeba mu tím pomůžeš.

                                  0 0
                                  • cyklista86  

                                    Ale jen jako „hack“ kdyz nemůžeš za boha usnout a ne pravidelně natož denne. Jenže ty ses tak tupej, ze to nedokážeš pochopit..

                                    0 0
                              • TK75  

                                Jeden nikdy nestačí…:-D

                                0 0
                          • jIrI___  

                            To netuším, do roztátí mi snad nikdy nevydržel :)

                            0 0
                        • Smazaný účet  

                          To už jsem neměl tak 15 let a doufám, že nikdy mít nebudu. Jenže když někam přijdu na návštěvu, tak jídlo nerad odmítám …

                          0 0
      • Smazaný účet  

        Čumět do rozsvícené obrazovky ti teda k spánku rozhodně nepomůže. Četl sis něco o tom modrém světle, jak jsem ti psal?

        0 0
        • cyklista86  

          Rikaji ti něco oranžové brejle nebo aplikace f.lux ? Asi ne…

          0 0
          • mr.antik  

            Tohle uplně nefunguje. Sice to možná pořeší barvu světla ale přísun informací a práci mozku to nijak neovlivní.

            0 0
            • cyklista86  

              Ale tady je řeč o modrém světle. Jistě že bys neměl před spaním hrát pc hry čuměl na horory, kde ti vystřelí adrenalin a pod. Ideální je třeba video o vesmíru. ;-)

              0 0
              • mr.antik  

                za mě teda do postele už jedině audio četba na pokračování něco takového.

                0 0
          • Smazaný účet  

            A nebo taky asi jo, když to používám 4 roky, ty hlavičko. Ale borec se jaksi stále nevyjádřil, jestli zrovna tohle řeší.

            A pak tu máme tebe. Ty zase okomentuješ každou kokotinu a je tě plný B-F.

            Ale lidi už to přestalo bavit …

            0 0
    • Espen  

      Dělal jsem 17 let na šichty (12h),takže vím jaký to je, když má člověk víkend noční (pátek – sobota – neděle). V létě se pak přes den moc spát nedá, max 3–4,takže pak si jak přejetej parním válcem. Návaly, nechuť jíst, jak po pořádným tahu.

      Vůbec nechápu, jak vůbec ještě můžeš fungovat, když si nespal 3–4 dny jak píšeš. Já už bych obvolával známý doktory, aby mě uložili v nemocnici, dali něco do žíly a nechali pořádně vyspat

      A udivuje mě, že nám tu nepíšeš, kde a u jakého lékaře si teď byl a co ti řekl?

      0 0
      • cyklista86  

        Adepti nato stát se Navy Seals absolvují finální „pekelný tyden“ první fáze BUDs defakto bez spánku a to při extrémním fyzickém a psychickém vypětí. Telo vydrží fakt hodně.. :-)

        0 0
        • Espen  

          On na něco takového trénuje?

          0 0
          • cyklista86  

            Ne jen davam příklad co lidský telo vydrzi.

            0 0
            • Espen  

              Vydrží hodně. Ale zkoušel si to někdy? Si zkus dva dny nespat.

              0 0
            • -b-n-x-  

              Kolik je vlastně nějaký světový rekord?

              Ale bez joginu typu Prahlad a Praspanek :-)

              0 0
              • tsunami  

                Někde jsem četl o 11 dnech pod dohledem lékařů. Ale je sporné jak je to definované, zda otevřené oči nebo i schopnost vnímat a provádět nějaké úkony.

                0 0
      • Atilla  

        V jeho věku jsem nemusel spát 3 dny. O 15let později je to taky už o něčem jiném.

        0 0
    • theedge  

      Ahoj

      Za mne máš problém a jsi vnitřně ve velkým stresu. K tomu ti žádný větrání ani prášky nepomůžou.

      Nechci si hrát na psychologa, ale sám píšeš že to začalo po rozchodu – asi nepříjemnej rozchod a možná tě to dost zasáhlo i když si to třeba nechceš přiznat. Ženský se z toho vykecají kámoškám, ale chlapi to často dusí v sobě a tváří se že se nic neděje.

      Hrozně divný mi ve tvým věku příjde jak píšeš že tě v životě mimo závodů a tréninku nic nebaví.. To není normální – možná ses k tomu upnul po tom rozchodu a podvědomě to tím vytěsnit. Fakt tě nic jinýho nebaví ? Kamarádi, rodina, příroda, jiný zájmy, PC hry ?

      Co tu od tebe čtu, tak stres z tebe jenom teče – jsi úplně vynervovanej že přicházíš o formu a " že to jde všchno do hajzlu". Upínáš se k nějakýmu číslu za který chceš uběhnout maraton a teď tušíš že to takto nepůjde a spirála stresu se zvyšuje, protože víš že to takto nedáš.

      Trénuješ 5× týdně nesmyslně moc jsi unavenej a přetaženej. Odpočinek je nejdůležitější část tréninku a klidná hlava a duševní pohoda úplně nejvíc.

      Proč chodíš spát tak pozdě ? Co děláš celej večer až do jedný hodiny v noci kdy chodíš spát ? To že si jdeš poprvé v životě lehnout ve 22h nic nevyreší – na to je třeba to tělo dlouhodobě naučit. Máš rozhozenej biorytmus.

      Opravdu dlouhodobě dodržovat spánkovou hygienu – naučil jsem se chodit spát hned jak večer příjde ta první vlna útlumu. Když to překonám a čumím na něco do PC, tak pak mám taky velký problémy se spaním.

      Měl by ses teď na celej trénink vykašlat a klidně na měsíc vypustit a nastavit si normální životosprávu. Tělo není stroj kde stačí dolít olej a benzín a jede se dál. Navíc to má každej jinak – to že něco někdo zvládá ještě neznamená že to musíš zvládnout i ty.

      Možná když si to uvědomíš a fakt ten tlak z toho tréniku vzdáš, tak se zbavíš toho vnitřního stresu a začneš spát. Takto jsi pořád ve venitřním pnutí že musíš spát aby jsi mohl trénovat. Chvíli to vzdáš, uklidníš se a během té doby možná taky objevíš jiný věci v životě co tě budou bavit. Najít si jinou holku – to ale moc nepůjde pokud budeš sedět 5× týdně na kole. Taky ji moc nebude bavit když se budeš bavit jenom o tom kolik jsi toho ujel / uběhnul a jaký jsi měl průměr.

      Pokud jsi už ale 4–5 dní nespal tak už to je o život a vážný poškození zdraví a rozhodně bych to rychle řešil.

      Celkově mi ale příjdeš spíš na psychologa – rozchod, nic v životě tě nebaví a upnutí se na výkon v závodě.

      1 0
      • -b-n-x-  

        No a teď ještě ten stres z bf :-)

        0 0
        • Delkim  

          pššššt, potichu, vypadá to, že konečně usnul a spí :)

          0 0
          • Tencovozikmin  

            Buď to sním šlehlo,nebo do sebe cpe ten kýbl zmrzliny.

            0 0
            • cyklista86  

              Ale to si má dát v 11 večer a ne dopoledne. :-)

              0 0
              • -b-n-x-  

                Správné načasování může být taky důležité. Jen nevím jestli si to má dát v 11:11pm, nebo 22:22?

                0 0
                • cyklista86  

                  Das si to v momente, kdy usoudis, ze asi neusnes a nebo kdyz se probudis a nemuzes znovu usnout.

                  0 0
                  • Tencovozikmin  

                    Do kazdeho koutku lizatko a uspech je zaruceny a par kostek na nocni stolek at nemusi vstavat :-))

                    0 0
      • Peslezedirou  

        Mít možnost ohodnotit příspěvek, dám pět hvězd.

        0 0
      • nitraq  

        Chtěl jsem něco podobného napsat, ale vidím, že jsi to vystihl naprosto dokonale. K tomu není co dodávat. Nejspíš je to celý v hlavě.

        0 0
    • Espen  

      Nechrápej!!!! Povídej si s náma :-D.

      0 0
    • Smazaný účet  

      On nespí, on jede 250km na kole …

      0 0
    • mais  

      Mám problémy se spánkem, dlouho – dřív to byly problémy s usnutím a po 35 se to překlopilo z toho, že klidně nějak usnu, ale od tří straším – buď už nezaberu, nebo se co 10–15 min budím – každopádně je oboje následek stresu a oba stavy se zlapší, pokud se vyhneš stresu, tak dvě hodiny se před dobou, když chceš jít spát vykašleš na mobily, počítače, lidi a v podstatě se začneš cíleně připravovat na spánek, pak se uložíš a vybereš si ptákovinu, na kterou se soustředíš – aby jsi nemyslel na nic jiného – mně pomáhá soustředit se na dech – taková trochu meditace..

      0 0
    • -b-n-x-  

      Pánové, já jsem teď tak unavený, že kdybych si sednul, tak za 2 sekundy chrápu.

      :-)

      0 0
    • aldaira  

      Vim moc dobre o cem mluvis a co zazivas. Ja mel max 3 dny bez spanku, pak uz jsem si musel vzit prasek, abyxh nabral nejakou energii. Prasky jsou svinstvo, ale pomuzou ti dostat se ze zacarovaneho kruhu, pokud sam chces. A ty v tom kruhu ses, nemuzu spat, nebudu moc trenovat, vykonnost pujde dolu a zavody budou stat za prd. Musis se na to vykaslat, dokud si hlacu nesrovnas, musi zacit jezdit a behat jen tak, pro zabavu, zadny cisla, watty, tepy, nic. Zklidnit se, pak ti prasky pomuzou se dostat z toho ven, ale nejspis jen na chvilku a musis to zacit resit s psychologem. Doporucuji Axony (https://www.axony.cz/), kam sam chodim (mam to na doporuceni sefa spankovky u nas v nemocnici, kde pracuji).

      0 0
    • tiarko  

      Update. Dnes se mi po hodině snažení usnout podařilo, ale byl ten spánek mega slabej. Po čtvrté hodině mi kolem ucha proletěl komár, to mě vzbudilo a už jsem měl smůlu. Včera jsem na nějakou dobu (asi na 30 minut usnul ráno. A tím že nespím vůbec, tak mi i těch 30 minut dodalo dost energie, že jsem si mohl dovolit odpoledne zkusit i lehký klus. Ne daleko, ne moc. Doufám že se to do 14ti dnů začne alespoň trošičku srovnávat. Abych zvládl alespoň ty 4 hodiny spánku denně.

      0 0
      • Tencovozikmin  

        No a hned jseš mladší už jen 22.

        Hele já ti to nežeru,ala sranda musí být.

        0 0
      • cyklista86  

        30 minut spánku za poslední 4 dny. No toho si měl okamžitě využít a zabehnout si maraton a pak zajít do fotka na kompenzační cviceni a hodinku vyjeti na trenažéru…

        0 0
      • snas89  

        Validni rady si uz dostal.

        Je na case prestat fnukat a neco s tim delat.

        0 0
      • -b-n-x-  

        No vidíš. A já bych zase spadl skoro pořád.

        0 0
        • tiarko  

          Ani nevíš co bych za to dal.

          0 0
          • -b-n-x-  

            A to nejsi unavený ani v práci?

            0 0
            • Espen  

              Není, je to student a má prázdniny. Do práce nechodí :-)

              0 0
              • -b-n-x-  

                Dobře, ale i tak může pracovat doma.

                0 0
                • Espen  

                  To nevím, co by měl doma dělat?

                  0 0
                  • -b-n-x-  

                    Vždycky může makat na kompu třeba :-)

                    0 0
                  • tiarko  

                    Studuji matematické metody v informatice a občas si přivydělávám v této oblastí. V současné době s především snažím dostat z té nespavosti. Peníze mám svoje. Kdysi jsem nějaké vydělal na brigádě a část přesunul do kryptoměn. Vyšlo z toho docela dost.

                    0 0
                    • Espen  

                      Gratuluji a přeji ti to.

                      Při povaze tvého studia bych tipoval, že ti mozkovna šrotuje v daleko větších otáčkách, než nám jednodušším jedincům. Na většinu věcí máš asi i svůj názor a přesvědčit tě o jiném nebude sranda :-D. Takže plácat si zde játra nebudu :-).

                      Večer si v klidu lehni a zkus vymyslet, proč nemůžeš spát :-).

                      0 0
                      • Prasopes  

                        myslím, že lehnout si a přemýšlet proč nemůžu spát je přesně cesta k tomu, nezamhouřit celou noc oko:-)

                        0 0
                      • tiarko  

                        Zdá se mi to, nebo z toho komentáře cítí fakt nechutnou averzi vůči vysokoškolskému vzdělání a přemýšlení obecně?

                        Jinak přemýšlet proč nemůžu usnout, to bych asi neusnul už nikdy. Pokud možno se snažím nepřemýšlet vůbec. Snažím se třeba si jen představovat něco klidněho, vzpomínat místa na kterých jsem byl, vybavit si ísta na kterých jsem byl a spojit je v nějakou fajn cyklotrasu. Akorát po několika hodinách kdy jsem furt absolutně bdělý a mozek ne a ne přejít do spánku a už se začíná rozednívat se to už fakt nedá.

                        0 0
                        • Espen  

                          Žádná averze nebo něco podobného!!! Jen konstatování holého faktu, že přemýšlíš určitě víc než je třeba běžné.

                          To poslední byl takový jakoby ftípek :-)

                          0 0
                          • deekay  

                            Hele ono to tak proste je, ze lidi co zpravidla maji nejake analyticke mysleni apod, tak je to podobnym zpusobem postihuje i vsude v zivote, proste tak nejak mimodek zpracovavaji informace. Nejvetsi peklo je, kdyz clovek prijde z prace, dela bezne veci co jsou doma treba, zacne se mu chtit spat, ale spat jit nemuze potoze nema hotovo no a kdyz konecne ty veci udela, tak uz se mu spat nechce ale najednou hoz acnou napadat ruzna reseni veci co resi v praci :D To je fakt pak na bezesne noci a vypnout to nejde :)

                            1 0
                            • cyklista86  

                              Student ktereho jedina starost je kolo. Ten musi met chudak fakt bezesne noci. To lopata co ma 3 deti, hypoteku, nemocne rodice a nevim co jeste ten si musi zakonite spokojene chrupkat. :))

                              0 0
                              • deekay  

                                Zjevne vis hovno :)

                                0 0
                                • Smazaný účet  

                                  Pohodlně se usaď, zachvilku tě tu bude přesvědčovat o tom, jak nemáš v ničem pravdu :-D

                                  0 0
                                • mr.nikdo  

                                  Hmm… Tohle mne napadlo ve sprse.

                                  Vy premyslite ve sprse o praci?

                                  Vy ne?

                                  Proc myslis na takove kraviny?

                                  Abych zamestnal hlavu a nenudil se?

                                  To jsem nekde postrehl…

                                  0 0
                              • Peslezedirou  

                                Nikdy nevíš co se děje druhému v hlavě…

                                0 0
                            • TK75  

                              V polospánku a pořád dokola…já tohle znám a vypnout je těžké.Já teda už několik let mám problém, že ať jdu spát kdykoliv, tak jsem vzhůru před pátou.Sobota neděle dovolená prostě pořád.

                              Nejdříve to bylo i fajn, začal jsem ráno běhat, ale časem mi to spíš začlo život otravovat

                              0 0
                              • deekay  

                                U me to nastesti funguje tak, ze telo vi, ze je vikend :D Takze se sam od sebe kolem 4 budim jen v pracovnim tydnu :))) Nastesti. Doufam, ze me za 5 let nepotka ta tvoje varianta…brr

                                0 0
                                • TK75  

                                  Dokonce i na novej rok jsem byl v pět ráno běhat…ožralové se báli kdo to za nima dupe v kukle

                                  0 0
                                • cibi  

                                  pro odlehčení – dcera když byla malá, to měla opačně:-)

                                  V týdnu jseme chodili do školky na poslední chvíl (a můj šéf v práci zdvihal obočí…)

                                  a o víkendu byla vzhůru 5:00–5:20. Vyrostla z toho, naštěstí.

                                  0 0
                            • theedge  

                              Jo přesně takhle to mám … a jediná cesta z toho je prostě jít spát s tím prvním nástupem útlumu. Na všechno se vykašlat, nechat být a jít spát. Když to neudělám, tak čumím do stropu klidně do 4 rána a hlavou se honí milion věcí..

                              0 0
                              • deekay  

                                Nj, kdyz ono se samo nenakoupi, neuklidi, neuvari, nevyluxuje, pripadne neopravi veci co jsou potreba opravit. Bych chodil spat v 7 :))

                                0 0
                              • -b-n-x-  

                                Tak zase. Můžeš počítat pavouky :-)

                                0 0
                          • tiarko  

                            No dnes jsem zaznamenal jeden fakt. předtím než jsem šel spát, tak jsem četl knihu. Celou dobu tepová frekvence mezi <49;60>. jakmile jsem lehnul že půjdu spát. Tak tepová frekvence stoupla na 70 a dolů rozhodně nešla.

                            0 0
                            • Murray  

                              Což pravděpodobně jednoznačně značí psychický problém a obava že neusneš

                              0 0
                              • vaclaw  

                                No ono už jenom to, že si měří tep před spaním, není známka úplně vyrovnanýho člověka.

                                0 0
                                • tiarko  

                                  Ale já ho neměřím, jen při prohlídce grafu jsm si toho všiml

                                  0 0
                                • Murray  

                                  Jako trochu ho chápu, měl jsem podobný problémy a člověk dělá že zoufalství všechno, nadopuje se všema přírodnima věcma na spánek, zkombinuje všechno co se píše na netu ulehne a odpočítává, kdy usne, už z principu je to cesta k tomu, jak neusnout.

                                  Po tolika dnech nespani bych si asi opravdu zobnul prášek na spaní, mně to v zoufalosti pomohlo se vymanit z toho nejhoršího a nastartovat zase spánek, ale nejsem doktor, třeba máš vadu mozku a už se po tom neprobereš

                                  0 0
                            • Murray  

                              Ten šum si zkoušel? Appka white noise

                              0 0
                              • tiarko  

                                Jo, na dnešek mám naplánováno zkusit další věci. Zkusím kombinaci čaje na spaní ( http://www.teekanne.cz/…594024711735 ) a pilulku melatoninu, co jsem dnes sehnal v lékárně.

                                0 0
                                • Murray  

                                  Když jsem měl problémy se spaním ze stresu, nic přírodního naprosto nepomohlo… Jen teda když už jsem byl po pár dnech total zombie, tak mi nedělalo večer problém padnout a spát, spíš jsem se vzbouzel nad ránem brzy a pak už to nešlo, v noci jsem pak vyřešil hodně pracovních technických problémů, na který jsem normálně nepřišel, to že nespíš 4 dni a přesto večer nemůžeš zabrat to už je fakt jinej level :D

                                  Nebo tablety kozlíku, meduňky, malý pivko,

                                  0 0
                                • vaclaw  

                                  Hele a co ti tak vadí na tom zkusit aspoň, jestli příčina tvých problémů není spíš v tobě? Proč nesehnat doktora, co tě pořádně vyšetří a paralelně k tomu zkusit aspoň jedno sezení u psychiatra? V nejhorším se jim vysměješ a půjdeš domů. Ale já si nemyslím, že celou noc nespat je možný díky koukání před usnutím do mobilu, i když vliv na kvalitu spánku to mít bude.

                                  0 0
                                  • tiarko  

                                    Ale já sháním, ale nejbližší termín je za 3 týdny. Tak dlouho nevydržím nespat. To buďto usnu a nebo sebou někde praštím při cestě do kuchyně.

                                    0 0
                                    • Murray  

                                      A když řekneš tvýmu obvodnímu lékaři, žes nespal už 5 dní v kuse, což je mimochodem krajně nebezpečný a koketujes s kolapsem, tak to nechá být?? Pak je to debil

                                      0 0
                                    • vaclaw  

                                      Ok, to jsem asi přehlídl, to je dobře. Je fakt, že psychiatři i psychologové jsou teď extrémně vytížený, což jenom ukazuje, že je teď psychicky náročnější období obecně. Ale přesně jak píšou ostatní, zajdi asap k praktikovi a tam mu to řekni, že prakticky nespíš. A nech si udělat pár základních vyšetření, krev, ekg apod, ať se vyloučí nějaká somatická příčina. A klidně si nech napsat něco na spaní, sice to neni žádná hitparáda, ale lepší než několik dní nespat, to je pro tělo podstatně horší. Když se párkrát pořádně vyspíš, tak by ti to mělo pomoct i s usínáním bez prášků. A navíc i vědomí, že pro případ nouze máš něco co pomůže, tě může před spaním trochu uklidňovat.

                                      0 0
                            • deekay  

                              Presne jak pise pod tebou, je to proste stres z obavy ze neusnes. Uz s tim mas mimodek spojeny tern ritual ze si jdes lehnout. Zkusil bych se vykaslat na to jit se stelovat ze pudjes spat, ale klidne neco delat treba v obyvaku, nebo kdekoliv a pockat az „chcipnes“, ono to prijde. Pak se klidne svalit na sedacku nebo i na zem a usnout kdyz to pujde.

                              Proste odted bych se uplne prestal zabyvat tim problemem ze chces usnout. Naji si jine veci co muzes doma delat. Neco opravovat, cist si letaky s jidlem a vypisovat co si chces koupit, tridit ponozky. Telo si rekne a vypne se.

                              0 0
                              • vaclaw  

                                Tak on ten stres nemusí primárně být, a dost bych se vsadil že není, z toho že neusne. To už může být jenom jedem z projevů původní příčiny – je ve stresu, nemůže spát, tak se stresuje že nemůže spát.

                                0 0
                                • deekay  

                                  Je to samozrejme nejspis jak pises v posledni vete, uz sme to tu probrali. Takze valstne nevim proc to pises :) Ted jde o to vyskocit z toho kolecka nespavosti, protoze i kdyby puvodni pricina pominula, tohle se ho bude stale drzet jak zacarovany kruh.

                                  0 0
                              • -b-n-x-  

                                Zase, to že nemůže spát celou noc, to může být dar. Konečně se může naučit nazpaměť telefonní seznam a kompletní jízdní řád českých drah :-)

                                0 0
                            • mr.nikdo  

                              Jak dlouho nemas babu?

                              Jak dlouho jsi s ni byl a bydlel?

                              Nechybi Ti proste nekdo v posteli?

                              0 0
                            • cibi  

                              Toto mi po pravdě připadá na doktora, možná i doktora- psychologa/ psychiatra. (bez srandy i urážky)

                              Obvykle před usnutím čtu a ve chvíli kterou už bezpečně poznám(onen útlum) zhasnu lampu a posunu knížku bokem.

                              Ale je lepší mít knížku která je „klidová“ a neláká tě "ještš stranu/kapitolu.

                              Pokud si tuto chvíli nevybere manželka na prodiskutování nějakého závažného problému, usínám.

                              Pokud ano, mám smůlu a v dobrém případě se spánek odkládá o hodinu.

                              0 0
        • Espen  

          Já jsem jednou normálně usnul zubařce na křesle :-D. Když jsem ani na potřetí nereagoval na vypláchni si, tak jí to došlo. No smáli jsme se oba :-D.

          0 0
          • cibi  

            Tuto příhodu si s dovolením zapamatuji a budu dávat k lepšímu.

            s dovolením pro odlehčení zakontruji:

            Kdysi dávno v zimě na chatě (běžky) kamarád usnul na kadibudce.

            Střízlivý, jen dobře utahaný, Byli jsme ucha kterým nikdo ani to pivo neprodal…

            Venku bylo –8 možná –10. Byl tam snad hodinu, možná hodinu a půl..

            Jediné na co si stěžoval byly zmrznuté koule které mu za mohutné bolesti rozmrzaly.

            0 0
            • deekay  

              No ja mel mikrospanek na kole…nic prijemneho. Probralo me drncani kdyz jsem vjel na travu a kupodivu jsem to ustal :) Kolo bylo 29mtb cestou do prace, bejt to silnicka asi se valim.

              0 0
            • -b-n-x-  

              No, když si představím jaké to je, když rozmrzají prsty u nohou po bezkarskem výletu, tak si říkám, že borec by nejspíše vyhrál soutěž o největší známou bolest v galaxii :-)

              0 0
    • daymaker  

      Můj dojem : Před časem trauma z rozchodu, které zůstalo zafixované v podvědomí. Kompenzace tréninkem a postupné vybudování závislosti na něm. S tím spojené pocity uspokojení se stoupající výkoností atd. Plus ale zároveň úplně typický projev závislosti, týden nic nedělám, celý rok je fuč. Vnitřní nepřiznaný stres z výše popsaného. Jeden větší trénink v kopcích, který shodou různých věcí dal tělu větší prdu než obvykle a podvědomí aktivovalo stresové věci z minulosti. Po nedostatku spánku se k tomu přidává stres z pocitu „poklesu výkonnosti“ a jedeme na kolotoči. :-( Trénink byl jediné, co mi dělalo fajn a dobře jsem spal. Omyl. Droga, která mě udržovala ve funkci. Není droga v potřebném množství, tělo se hroutí. Řešení? Vypnout, změnit prostředí. Vykašlat se na nějakou výkonost. Trénink vyřadit, zkusit úplně něco jiného. Restart pomalý. K tomu, aby ses dokázal od toho odpoutat, bude možná potřeba odborná pomoc. Hodně štěstí

      1 0
    • puka  

      Moc tu nevidím zmíněný úklid, úprava prostředí, diy, snahu změnit sám sebe, procházky místo převalování..

      Mně letos párkrát začalo štvát prostředí ve kterém usínám a byl jsem kvůli tomu rozhozený. Úklidem si taky uvolníš dopamin, díky kterému se budeš cítit, že si spánek zasloužíš. Další, co mi pomohlo, bylo častější vídání s přáteli, kdy jsem se cítil víc uznávaný než když jsem jezdil na vyjížďky sám a snižoval vzdálenosti kvůli objevenému okolí. Můžeš připojit meditaci nebo jógu, případně jiný koníček ve kterém by ses mohl zlepšovat.

      0 0
    • -b-n-x-  

      Dobré ráno pánové. Tak doufám, že se už borcovi dnes podařilo spát.

      Já spal jen 4 hodiny, a teď to vypadá že usnu v práci.

      0 0
      • TK75  

        Na to bacha…to je hroznej zlozvyk a jak s tím jednou začneš, těžko se pak přestává :-)

        Já už jsem si to dokonce v hlavě zdůvodnil, že díky tomu lépe pracuju, když se v práci na půl hodiny vyspím…takže to vlastně dělám pro dobrou věc

        Hrozný :-)

        0 0
        • -b-n-x-  

          No, blbé je, že to je 4 noc v řadě.

          Vždycky večer potřebuju uklidit, umýt nádobí, atd, ale skoro vždy usínám s mobilem v ruce ve kterém je rozecteno bf :-)

          0 0
      • Murray  

        Já možná míň, náš malej od půl noci v podstatě nespí a vstává v 5, nechápu jak některý děti můžou spát v kuse v noci dlouhodobě 12 hodin a některý o 5 hodin míň

        Chtěl jsem se dospat ráno a nemohl jsem zabrat, nějaká rada? :D : D

        0 0
        • -b-n-x-  

          Tady je holt každá ráda drahá.

          :-)

          0 0
        • theedge  

          Chodit spát brzo + špunty do uší. A nebo občas jít spát do jiné místnosti :-)

          0 0
      • jIrI___  

        4 hodiny by byla moje vražda. Já naštěstí zvládl svých obvyklých 9 h a cítím se fajn.

        0 0
    • tiarko  

      Update:

      Dneska to bylo lepší. Konečně se mi podařilo usnout. Sice asi až po hodině, hodně slabým spánkem, ale spal jsem. Vzbudil jsem se dvakrát, asi na půl hodiny, ale spal jsem dohromady skoro 5 hodin. Snad se to bude už zlepšovat. Potřeboval bych zpátky dlouhý tuhý spánek, při kterém naberu sílu.

      0 0
    • Espen  

      No taaak, nedělej že spíš, když víme že nespíš :-D.

      0 0
    • Smazaný účet  

      Prdíka z travky a spíš jak zabitej

      1 0
    • -b-n-x-  

      Tak co? Jak to vypadá?

      Už asi spíš teď ne? Máš tušení, co pomohlo?

      0 0
    • tiarko  

      Update: Tak napíšu jak to dopadlo. Spánek se trochu zlepšil. Po dalších dvou pokusech se mi podařilo usnout. Sice se v noci vzbudím a je nležím, po hodině snažení se mi však povětšinou podaří znovu usnout. Dává to dohromady krásných pět hodin spánku. Teď ale nastal zase jiný problém, kterým dlouhodobě trpím. Když jsem se, už relativně dobře odpočinutý jel projet a vrátil se, tak mě okamžitě přepadla silná rýma, škrábání v krku a teplota. takže teď třetí den ležím a snažím se ještě vyléčit. Spát se mi daří v průměru těch pět hodin. Nemocný jsem od března velmi často. letos to počítám jako své třinácté onemocnění. takže pro letošek už budu asi jen ležet a nějaké větší sportování budu muset posunout až na příští rok :/ Myslel jsem, že letos už to vyjde. Naštěstí můžu ještě jeden rok být student, takže mám ještě nějaký prostor se věnovat hlavně tomu sportu.

      0 0
      • tiarko  

        To už jsem zde řešil. Lidé mi doporučovali obvodního lékaře, imunologa atd. Všechny odběry a vše jsem absolvoval a nic moc se nenašlo. Mám v plánu po vyléčení když budu mít pár dní než mě zase něco chytne zkusit ještě jiné lékaře. Jinak beru Reflex nutrilon nextgen pro 3* denně, každé ráno si dělám čaj proti nachlazení a snažím se o zdravé jídlo (i si to zapisuji abych to měl optimální), ale po čtyřech až pěti dnech mě nemoc vždy okamžitě dožene. Z toho důvodu se neůžu přihlašovat na závody předem, musím hledat takové, kde to jde na místě nebo ten den. Protože vždy zaplatím startovné a pak nemohu jet, protože nemoc.

        0 0
        • nomecz  

          Uz sem ti to sem nekde psal, min na 2 tydny idealne na mesic se na vsechno sportovani vyser dej si oddych … telo si samo rika ze ma dost

          0 0
          • Polopol  

            Přesně. Já bych začal kalit. Holky, diskotéky a všechny ty látky co k tomu patří. Sportovat můžeš začít po třicítce. Uzirat se ve 20 letech, že tě čeká nějaký trapný bezvýznamný závod je nesmysl. Kdyby to byla olympiáda tak ok, ale jsi hobik…

            0 0
            • tiarko  

              Tam je problém ve více věcech. Jednak nepiju vůbec alkohol. Není mi po něm vůbec dobře, chutná to hnudně a špatně se mi po něm usíná. Navíc chodit takhle mezi velké množství lidí u mně znamená, že jsem prakticky na jistotu do několika dní nemocný. Očkovaný proti covidu sice jsem, nicméně lékař mi doporučil pokud možno držet dostatečný sociální distanc a fakt si v uzavřených prostorech ten respirátor brát, protože s mou imunitou by covid mohl způsobit, že už bych si nezasportoval nik­dy.

              0 0
            • tiarko  

              A diskotéka.. Je vidět že mě neznáte. To je s moji povahou, výškou, vzhedem, okruhem přátel, sebevědomím… Totální scifi. tam bych byl někde zalezlej a prakticky nevěděl co mám dělat. Ty závody jsou pro mě důležité i proto, že tam mě lidi alespoń trochu uznávali. Že jsem byl někdy schopnej něco zaběhnoutúzajet. A to tam bylo důležité, dnešní holky co chodí na diskotéky, vůbec nevím jak bych s tím měl komunikovat, co bych jim měl říkat.

              0 0
              • Espen  

                Takže komu z TBBT si nejvíc podobný, třeba i povahou?

                Jako všechno s čím začínáš nikdy není zadarmo :-D. I chytrý holky někam chodí. Ale chápu tě.

                0 0
              • Jason Voorhees  

                Děkuji.

                0 0
              • -b-n-x-  

                Tyhle nové informace tomu dávají zase úplně jiný rozměr. 13× za rok nemocný, sebevědomí dlouhodobě nula. Čověče, tady to chce opravdu něco zásadního změnit. Možná bych pro začátek zkusil rybařit, pěstovat zeleninu, sekat trávu, atd…

                Anebo, zkusit takové ty zajímavé sportovní aktivity, kde to hlavně není o výkonu, ale o zážitku: lezení, různé bezky, skialp, freeride, nějaké horské přechody,… Je toho dost.

                0 0
                • Smazaný účet  

                  Případ pro psychologa a ne imunologa …

                  1 0
                • nomecz  

                  sorry jako , ale musim se ohradit proti „kde to hlavně není o výkonu, ale o zážitku: lezení, různé bezky, skialp, freeride“ dělal jsi nějaký z těch sportů? hlevně u těch skialpů mi to přijde hodně mimo :-) z tohohle pohledu i na kole můžeš jezdit „na kochačku“ bez toho aby ses zapotil

                  0 0
                  • -b-n-x-  

                    Tak jasně. Skialp je docela dřina. Ale nějak mi přijde že to není primárně o tom výkonu ale o zážitku. A klidně se může jít do kopce pomalu a dělat co sto metrů svačinu :-)

                    Spíše mi šlo o to, že by mohl zkusit nějakou takovou aktivitu.

                    0 0
              • Smazaný účet  

                Na ten vzhled se vyser. Hele – po pěti pivech je každá princezna a vsadím gule, že holky to mají stejně, možná už po dvou pivech …

                Pak ti ho tam nějaká čapne až se ti budou kroutit palce u nohou a budeš spinkat jak kojenec. A nebo si zajdi za kurvičkama …

                0 0
                • Polopol  

                  Trochu mimo téma, ale mám kamaráda, který měl nějaký špatný období a propadal blbym nakládám, tvrdil že depresim, furt si na něco stěžoval,jak je všechno na hovno a zbytečný. Časem nás to přestalo bavit a vždycky když s tím začal, tak jsme začali: "jo máš to fakt blbý, nedá se nic dělat, nejlepší variantou bude sebevražda, to je pro tebe nejlepší řešení. Skonči to, stejně nikoho nezajímás Atd :-D nějakou kratší dobu byl urazeny, ale to byla jen chvilka a že svých depresi se rychle vyléčil, když videl, že ho nikdo litovat nebude.

                  1 0
              • nitraq  

                Ty jsi fakt zralý na psychologa/psycho­terapeuta. A to nemyslím jakkoliv hanlivě, naopak. Tvoje trable jsou ze značný části v hlavě, potřebuješ někoho, kdo ti s tím pomůže.

                0 0
        • Smazaný účet  

          Ty bys teď měl hlavně spát, nedostatek spánku sebou nese mj. i oslabenou imunitu. A z dlouhodobého hlediska tomu zdraví musíš jít taky trošku naproti. Furt si jenom stěžuješ, ale nějak nepíšeš, co jsi pro vyřešení problému udělal.

          Kvalitní strava, odpočinek, to je základ. Potom to podpořit něčím navíc – já každy den žeru Vitamín A,B,C,D,E a K … hořčík, zinek, selen …

          0 0
          • tiarko  

            Vždyť jsem to napsal. Jím pravidelně 5– denně. Především zdravé věci. Pečivo, šuknka, ryby, mléko, ke každému jídlu zelenina. Nejím smažené, většinu věcí si vařím. Nepiju slazené (nejčastěji vodu s džusem). Třikrát denně beru reflex nutrilon nextgen pro, každé ráno si dělám čaj proti rýmě a nachlazení, dobře se oblékám tak abych neprochladnul. Po každém příchodu domů a před ocdchodem, před jídlem si umývám ruce, nesahám si do obličeje, mám zvláštní ručník na ruce a na obličej. Nicméně po 14ti dnech se nákaza vždy automaticky dostaví. Vždy je to nejčasteji ve chvíli, kdy už se cítím velmi dobře a mám pocit že mi už nic nehrozí. Většinou to poznám druhý den zvýšeným tepem, rýmou, škrábáním v krku a už je to zase v háji. Stačí drobná změna počasí nebo klimatizace v autě (tu zakazuji pouštět uplně).

            0 0
            • Prasopes  

              rýma a škrábání v krku není žádná nákaza, zvlášť při změně počasí. Ty asi věci trochu moc řešíš a jseš permanentně zpanikařenej, co všechno může nastat. A to nesahání si do obličeje už je fakt psycho…

              0 0
              • tiarko  

                Samotnou rýmu bych neřešil. Za nákazu to považuji když se zvedne teplota, vykašlávám neustále hlen a jsem unavený a pobolívají mě svaly/klouby. při obyčejné vodné rýmě bych to neřešil.

                0 0
                • vaclaw  

                  No ono právě tolik se hlídat je samo o sobě docela psychická zátěž a lidi se cejtí špatně kolikrát proto, že se moc strrsujou z toho, aby se necítili špatně. Nicméně stejně nejde si říct nebudu se tím stresovat, protože když je člověku blbě, tak mu prostě blbě je a nejde si to odmyslet.

                  0 0
              • jIrI___  

                Naopak, nesahání si na obličej je jedno z nejlepších preventivních opatření jak předcházet nemocem. Bohužel je až nečekaně složité si to dostat do podvědomí :)

                0 0
                • Melvin  

                  Mě právě připadá, že takoví ti co se bojí na cokoliv sáhnout, jsou pak furt nemocní. Já to vůbec neřeším, celý rok jezdím MHD, kolikrát zapomenu opláchnout ovoce či zeleninu a za posledních 10 let jsem v podstatě nebyl nemocný. Jen třeba jednou do roka 3 dny „chřipka“ či rýma.

                  0 0
            • Tencovozikmin  

              Imunita v hajzlu.

              1 0
              • Rychlej turista  

                Přesně tak. Někdy v šestnácti letech jsem měl úplně to samé – vyhrabal jsem se z lehké nemoci (kdy člověk sice může existovat, chodit do školy, ale ne tvrdě trénovat), začala přicházet forma a bylo to tu znova. 2 x do měsíce, asi půl roku. Psyché sice rozohozené, ale spal jsem dobře. Chodil jsem dokonce ke sportovní doktorce na gamaglobulin, či jak se to jmenuje. Zbavila mě toho až zima, kdy jsem logicky tolik nejezdil a tělo dostalo šanci se z toho dostat.

                0 0
      • Rychlej turista  

        13 x nemocný od března…

        Tělo jsi totálně vyždímal. Letos zapomeň na veškerý sport, ale choď na sluníčko a na dlouhé procházky na čerstvém vzduchu, nejlépe do lesa. Tohle bude trvat několik měsíců, než se dáš trochu dokupy.

        1 0
        • tiarko  

          Tak já nikdy déle než 14 dní zdravý nevydržím, většinou je průměr tak kolem těch 7–10 dnů, pak přijde buďto bolest v krku, chřipka, rýma nebo něco příbuzného.

          0 0
          • Rychlej turista  

            Proto je třeba tělu dát šanci, aby se z toho dostalo.

            0 0
            • tiarko  

              Dobře no, zkusim to ještě nějakou dobu vydržet, a pak se budu vozit jen volně. Uplně bez sportu, to bych zemřel psychicky. nezůstalo by mi nic.

              0 0
              • Melvin  

                Bez sportu nemusíš být. Jak tu někdo psal, můžeš chodit po horách. Pokud neustále jen jezdíš na kole a běháš, bude to příjemná změna.

                0 0
              • vaclaw  

                Hele z toho cos psal sport a přetížení nebude tvůj největší problém, i když to asi taky přispívá, ale spíš se obávám bude potřeba se pohrabat víc v hlavě a životě. Chvilku pauzu od sportu a pak spíš na pohodu bude asi ok a určitě to pomůže, ale bez dalších změn se budeš zase motat v kruzích se obávám.

                0 0
          • Smazaný účet  

            A Covid jsi měl kolikrát?

            0 0
          • Breakpain  

            Pretrenovanej jak prase ;) …

            0 0
    • RapMan  

      tělo se brání, tak to má zařízené… Ale teď dost zasahuje alergie, rýma slzení očí je teď normál.

      Ty sračky kapsle přestaň jíst a vem si radši pořádné jídlo, při správné životosprávě nejsou žádné suplementy potřeba.

      0 0
    • Delkim  

      něco zásadního změň nebo se z toho už brzo vůbec nevyhrabeš

      kromě chůze na sport dočasně zapomeň

      žádný chlast, žádné „sračky“, zdravá strava

      ovoce, zelenina, bylinkové čaje, vitamíny (C, Mg, Zn, Fe, D)

      žádné polotovary, McDonaldy a spol.

      odpočívat co to jen půjde

      takový fitness wellness RESTART organismu

      a aspoň na měsíc!!!!!

      ideálně TEĎ, dokud je sluníčko a není psycho podzim :)

      0 0
      • cyklista86  

        Na imunitu a celkově regeneraci je docela zásadní glutamin. To je aminokyselina, která jde hodne rychle do háje při zatezi/stresu.. V mase a syrovátkovem protejnu je ho dost , ale ve volné formě jede uplne jinak. Aspoň 10g 3× denně..

        0 0
      • theedge  

        Spis nez zeleniny by se potreboval poradne nazrat masa … je neuveritelny jak muze byt 22 letej kluk tak zrizenej. Jak psychicky tak zdravotne – ale ono to jsou spojene nadoby.

        0 0
        • tiarko  

          Masa sním opravdu hodně. K obědu třeba i dvě kuřecí stehna, na večeři velkého tuňáka. snažím se to doplnit i dostatkem vlákniny – paprika, okurek atd.

          0 0
          • theedge  

            No kdyz jsem myslel maso tak jsem myslel i veprovy – hovezi. Ne jen vareny ryby a kure jak zenska ktrera chce vazit 49 kg protoze 50 uz je moc … Telo potrebuje i prirodni tuky. Tuky a cukry to je energie.

            Mas uplne vycerpany telo ktery nema silu a ani energii – pak se nedokaze proti nicemu branit. Zdravi to nejsou jen vitaminy a hora salatu.

            Jen te lehce ofoukne a uz jsi marod – potrebujes si vybudovat vetsi odnost. Idealne se zacit pomalu otuzovat. K tomu ale to telo opet potrebuje tu energii.

            Ty mas strasnej blok v hlave. Proto hlavne psychologa.

            0 0
            • tiarko  

              Otužování jsem zkoušel loni v létě. A jako, takovou horečku co jsem po tom dostal. 14 dní jsem se z ní dostával.

              Jinak vepřové a hovězí jím taky. Tuky taky hodně doplňuji. Z vajec a z ořechů. Zrovna dnes jsem měl na snídani 4 smažena vejce a pak jsem pojídal mandle.

              0 0
              • theedge  

                Tvl ty jsi pripad :-D uz si zacinam myslet ze si to vymyslis. Tuky z vajec a orechu ? Myslel jsem krkovicku a bucek … omg.

                Po otuzovani jsi malem umrel … to taky musis zacit pomalinku a opatrne. Klidne jen chladnejsi ( ne ledovou ) sprchou na zaver sprchovani.

                Hele za mne jsi bud troll a nebo totalni pomatenec. Mas uplne vymytej mozek z tech tvych maratonu a jis jak anorekticka zenska.

                Nevim proc ale jsi vnitrne presvedcen ze delas vsechno spravne, nicmene telo rika uplny opak a ty to nechces slyset. Komu neni rady tomu neni pomoci.

                Neustale plati muj prvni dlouhy post co jsem napsal – potrebujes psychologa. Po rozchdu jsi psychicky v prdeli a okolni svet jsi od sebe eliminoval nejakym cislem za ktery chces behat maraton. Nic v zivote te nebavi a sebevedomi nula. Telo ti dava jasne navo ze takhle uz to dal nejde ale ty si tu porad meles svoje nesmysly ketry jsi precetl nekde v prirucce mladeho maratonce.

                4 0
                • Delkim  

                  JO!

                  0 0
                • tiarko  

                  Naopak mám pocit, že toho sním daleko víc než by bylo potřeba. Lidi ani nechápou kam do do mě padá, když sním k obědu i pět nebo víc knedlíků, když si na dnídani dám 3 housky a pak ještě velkej jogurt.

                  Tak to je snad jasné, že jsem hned nelezl do ledové vody. Proto říkám, že jsem začínal v létě (teda pozdním létě).

                  snažil jsem se to popsat co nejpodrobněji právě proto, aby mě nikdo neříkal že si vymýšlím. To je pak těžké.

                  0 0
                  • -b-n-x-  

                    Hele, a nevymýšlíš si? Co?

                    0 0
                    • theedge  

                      Tak tezko rict. Ale kdyz je nemocna hlava a duse tak je nemocny i telo a muze sezrat treba 100 rohliku. Porad resi jenom nasledky ale ne pricinu.

                      Nicmene tuk u vajec a z orechu mne rozesmal. Na mysli jsem mel mastnou a stastnou hubu od pecenyho bucku a k tomu pivko. On mi napise ze ma dost tuku z vajec a orechu :-D

                      0 0
                      • tiarko  

                        Jako cpát se bůčkem, to si nedokážu představit tu „šťastnou“ pusu. Jednak je z toho člověku těžko a jednaktuky v bůčku, to je v podstatě jenom sádlo. To nemá pro tělo prakticky žádné biologické využití kromě žlučníkového záchvatu. Ořechy obsahují (podle druhu) i více než 50% tuku. To znamená, že když jich člověk sní 100g, tak má víc jak 50g tuku. To je víc než z toho bůčku. Navíc by tuk z ořechů měl být daleko hodnotnější. Jsou tam kromě tuků i vitamíny, minerály, omega3 mastné kyseliny atd

                        https://www.fitness4u.cz/…o-vase-telo/

                        0 0
                        • cyklista86  

                          Máš pravdu. Kromě chuti ti přebytek živočišného tuku nic nedá. Kromě kalorií nemají žádnou přidanou hodnotu a hlavne tuk zvířat z velkochovu je sama omega 6. Hlavne teda to vepřové, takže to bude tak maximálně podporovat záněty v tele a jako bonus vepřové překyseluje a zvedá kyselinu mocovou nejvic.. kdyz už tak prepustene maslo s kvalitního másla nebo olivovej olej, avokádo. To má Kromě tuku i mikroziviny..

                          0 0
                          • cyklista86  

                            Novinářka pise článek o stravě. To ma teda fakt velkou váhu.. 10 minut na Google a uz pise rozumy. Sádlo od prasat z velkochovu krmene srackama ma hodne na hovno profil mastných kyselin. To už si ta novinářka nastudovat nestihla za těch 10 minut…

                            0 0
                            • Smazaný účet  

                              Jenže ta novinářka nikde nezmiňuje sádlo ze supermarketu …

                              Každý má dnes možnost volby mezi kvalitou a cenou – u všech výrobků. Tak co tady furt točíš o velkochovu, když to nikdo nezmínil. Navíc se článek týká sádla z páteře …

                              0 0
                              • cyklista86  

                                Ona ani neví, že nejakej rozdil v těch sadlech může být. Se prober..

                                0 0
                    • Tencovozikmin  

                      Co by si vymýšlel,nevidíš že se to snaží řešit s odborníkama a expertama na cokoliv :-)))

                      0 0
      • tiarko  

        Já jsem v tom nenašel nic, co bych nedodržoval. Alkohol jsem neměl v puse dva roky. Bylinný čaj piju každé ráno a každý večer pravidělně. Polotovary nejím. ze zeleniny toho za den jím spoustu. zejména rajče, červená paprika, okurek, kiwi, jablka. Kromě toho kiwi z vlastní zahrady. Vitamíny beru – reflex nutrilon nextgen pro. Obsahuje jak vitamíny, tak minerály, tak antioxidanty. Snažím se odpočívat jak jen to jde. Když začínám znovu se sportem, tak je to ve chvíli kdy už nákaza odešla. Chůzi taky aplikuju když mám mít teda od sportu volno. ale stejně se nákaza vždy do týdne-14ti dnů proste dostaví.

        0 0
        • Prasopes  

          proč bereš proboha nějakej nutrilon, když jíš běžně a pravidelně spoustu zeleniny a ovoce? A místo těch čajů si zkus dát před spaním panáka nějakýho slušnýho rumu, možná budeš překvapen:-)

          0 0
          • tiarko  

            Právě proto, že jsem byl neustále nemocný, tak jsem hledal na internetu jak tomu ještě můžu pomoci. Našel jsem ten nutrilon. je to sice dost drahé ale u zdraví peníze nehrají roli. Chtěl jsem být zdravý.

            0 0
          • cyklista86  

            Proč bere sportovec multivitamin, kdyz ji zeleninu a ovoce ze supermarketu? Si mě rozesmál.. zelenina pěstována v nějaké vate místo zdravé půdy a ovoce trhane uplne zelené..

            0 0
            • tiarko  

              Napsal jsem zde, že máme zahradu na které rostou rajčata, paprika, okurky, atd. Co se nedá vypěstovat, to koupím. Multivitamín jsem koupil po tom, co se prostě do nekonečna dokola začaly opakovat nákazy. Chtěl jsem nějak pomoci tomu, abych byl více dnů zdravý než nemocný. To se ale nějak nepodařilo.

              0 0
              • cyklista86  

                Zarad ještě ten glutamin v davkach 10g 3× denně. Vytrvalostní sportovci ho potřebuji hodne..

                0 0
                • tiarko  

                  Zkusím, já už tak nějak zkusil všechno ale toto ještě ne. Díky. Doufám, že to myslíte vážně. Já už nepoznám, kdo si zde ze mě dělá srandu a kdo to myslí vážně.

                  0 0
                  • cyklista86  

                    Je to naprostý základ suplementace pro sportovce. Vem ho na 4fitness.cz asi nejlepsi cena. Vem aspon 2kg a denně 30–50g v jedne dávce 10g. Což jsou 2 vrchovate kávové lzicky. Můžeš před po i mezi jídly.. dáš do pusy, zalejes vodou a polknes.. Jak telo saturujes tak stačí udržovací davka 10–20g s tím že po každém těžkém tréningu můžeš přidat..

                    0 0
                  • vaclaw  

                    Hele, je možný, že ti něco chybí nebo něco přebývá, ale fakt do sebe nezačni cpát něco proto, že ti to poradili na fóru. Pokud chceš řešit výživu při sportu, zajdi si na nějaký specializovaný pracoviště kde si tě i vyšetří a otestujou. Přejídat se suplementama taky neni úplně top. Jinak to na mě působí, že životosprávu řešíš hodně, až moc. Přijde mi, že hodně se snažíš poslouchat, co ti tělo říká, akorát mluvíte každej jiným jazykem a ztrácíte se v tom pak oba.

                    0 0
                    • tiarko  

                      Vyšetření u sportovního lékaře mám v plánu už delš ídobu. problém je, že na to by měl být člověk zdravý. Byl jsem objednaný dvakrát, vždy relativně hodně dopředu, ale vždy jsem onemocněl. Až se uzdravím, zkusím to potřetí.

                      0 0
                      • nitraq  

                        A psychoterapeuta jsi zkoušel?

                        1 0
                        • tiarko  

                          Loni, ale to chce asi lépe hledat. jsou to hrozný kecy, neustále dělá nějaký testy (nechápu proč mám malovat nějakou postavičku nebo škrtat déčka v textu) a pak ti řekne že si to prohlédne a za týden to stejné. Po pěti týdnech jsem to přerušil, protože jediný co jsem si z toho vzal je „co to jako je tohleto“.

                          0 0
                          • nitraq  

                            To byl spíš psycholog, ten tě takhle klinicky zkoumá. Psychoterapeut si s tebou bude víc povídat a zjišťovat, co tě trápí, brzdí a jak by ti mohl pomoct.

                            0 0
                          • vaclaw  

                            Jj chce to hledat někoho, kdo ti bude vyhovovat, je spousta přístupů a škol a ne všechno je pro každých. Okno to malování má taky svůj důvod, je možná škoda, že ti k tomu nedal trochu info, zase pokud víš jak to funguje, tak to není úplně objektivní, protože se snažíš abys vypadal v lepším světle. Ono obecně nepočítej u psychoterapie s rychlým zlepšením, je to běh na dlouhou trať a občas i cesta zpátky. Rychlý řešení je leda psychiatr a prášky.

                            0 0
                    • cyklista86  

                      Jasny na brani glutaminu potrebujes vysetreni.. Ty mas asi stejne znalosti jako vetsina obvodaku, ktera si mysli, ze proteinovy prasek jsou steroidy, ktere ti vyzerou vnitrnosti zevnitr.. What a fucking joke..

                      0 0
                      • vaclaw  

                        Hele trochu klid. Každý tělo reaguje jinak a i stejný v jinym čase reaguje jinak. Dávat rady zkus tohle zkus tamto jsou pro člověka co už toho zkusil tunu k ničemu. Potřebuje se od něčeho odpíchnout a přibalování dalšího balastu mu nepomůže.

                        2 0
                • RapMan  

                  „Glutamin je zcela běžnou součástí proteinů a vyskytuje se ve všech na bílkoviny bohatých potravinách, jako je červené maso, mléčné výrobky nebo luštěniny.“ – proč by to měl brát ještě extra v nějakých pilulích?

                  0 0
                  • tiarko  

                    No mám od geambeam proteinový extrakt, ze kterého si občas o banánem a ovesnými vločkami dělám koktejl – třeba po tréninku.

                    0 0
                  • cyklista86  

                    Terapeuticka davka pro cloveka, ktery se dlouhodobe pretezoval a byl pod stresem je uplne jina nez kterou do sebe dokazes dostat z bezne stravy. Jinak vidim ze dokazes pouzivat google, tak googluj o glutaminu dal. Vsechno potrebne si tam najdes a ja ti tady nebudu muset nic vysvetlovat..

                    0 0
                    • Peslezedirou  

                      A dá se na něco využít máselný tuk, myslím pro výživu sportovce.

                      0 0
                      • cyklista86  

                        Prepusteny maslo je super na vareni nebo pridat uz na hotove jidlo jak se to dela s olivacem.. Lepsi je si ho udelat doma. Ten kupovanej je sizenej. Kdyz si ho udelas sam, tak ma krasnou zlatou barvu. Rozpustenej vypada skoro jako med..

                        0 0
                        • Peslezedirou  

                          Děkuji…

                          0 0
                          • Smazaný účet  

                            Nezapomeň si sám udělat i to máslo, to z velkochovu je taky špatné …

                            0 0
                            • Tencovozikmin  

                              První musí najít biovemeno a podojit.

                              0 0
                            • cyklista86  

                              U prezvykavcu je to jinak. U nich se skladba stravy tak neodrazi v profilu mastnych kyselin. Furt je tam prevaha saturovaneho a MUFA mastnych kyselin. Takze takova Madeta naprosto ok.. Ja to delal z 6×250g kostek a bylo z toho tusim 1 a pul sklenice od medu. Maslo je proste kombinace tuku, vody a zbytku laktozy + bilkovin. Prepusteny maslo je jen ciste tuk.. Delat na tom vajicka nebo nechat rozpustit lzicku na steaku/grilovane rybe. No dokonalost.. :)

                              0 0
            • Tencovozikmin  

              No hlavně že ty pěstuješ cukrovou řepu a třtinu,aby jsi měl ekocukr.

              0 0
              • cyklista86  

                Já nikomu nepíšu, ze proč bere multivitamin. Pro sportovce zaklad(jestli to nechce vic řešit a brat různý látky separatne)

                0 0
        • Tencovozikmin  

          Ku.va pořád sport,nebuď suchar,občasné vypláchnutí neuškodí a samohana taky není to co šukačka s pěknou babou. Myslím že potřebuješ zvednout sebevědomí

          0 0
          • tiarko  

            To je nereálné. Sebevědomí si právě zvedám tím sportem.

            0 0
    • ZdenekP  

      Napadají mě dvě věci:

      – Post covid rozjetý stresem napodzim

      – Jiné chronické onemocnění (chronická borelka?)

      Doufej, že ne,ale testy bych si udělat nechal.

      Jinak alkoholem před spaním bych to určitě neléčil.

      2 0
      • Peslezedirou  

        Taky bych tipoval na nějakou chronickou infekci + podlomená psychika za všeho. Kromě borelky to může být nějaký streptokok, stafylokok, zajít za obvoďákem a vše tam vyklopit, myslím ty problémy a chtít krevní testy a začít s tím psychologem. Je fajn, když se na něho někdo nezúčastněný podívá, vyslechne…

        0 0
        • nitraq  

          Jo, ten kluk potřebuje jak sůl někoho, kdo se mu koukne do hlavy. Má negativní spirály jak malovaný, to sám nejspíš nevyřeší.

          1 0
    • -b-n-x-  

      Hele, ještě bys mohl zkusit odjet do států a tam se projít po pacific crest trailu.

      Anebo nikam nejet, a jít z domu do Santiaga :-)

      0 0
    • mr.antik  

      Hele než bude zima a další lockdowny, zajel bych si na 14 dnů někam k moři.

      0 0
      • jIrI___  

        Nejsem si jist, zda pro vystresovaného člověka bude to nejlepší přidávat další stres se zahraniční dovolenou a vším tím spojeným :). Osobně bych si teda dal ten čtrnáctidenní oddech raději doma ve známém prostředí, vůbec nic neřešit, nevařit (jídlo si nechat dovážet) a prostě hlavu úplně vypnout, přečíst pár knížek, zkouknout na Netflixu seriály, prostě domácí pohoda.

        0 0
        • mr.antik  

          nějak mě nenapadá moc stresů z dovolený u moře proti koukání se doma do stropu. Ale záleží jakou lokalitu/cestov­ku atd…

          Ale myslel jsem hlavně nasosat sluníčko, mořskej vzduch a minerály z vody.

          0 0
        • Murray  

          To já znám, na dovolený jsem víc nervózní než doma protože mi uniká práce v práci, práce kolem baráku, fyzička a všechno, dovolená = stres :D :D

          0 0
        • cyklista86  

          Zmena prostredi ti nic nerika? Dovolena u more s ol inkluziv a pribrat 5 kg. TO by mu pomohlo nejvic..

          0 0
    • thoosah  

      Měj se trochu rád. Vypadáš jako kluk, co má v životě dobře vykročeno – studuješ dobrou školu, doma máš zřejmě dobré zázemí, sportovní výsledky máš takové, které by ti mohla většina populace závidět. Uvědom si, že se máš ve své podstatě velmi dobře – tak, jak se dost lidí nemá. Nemusíš řešit existenční problémy. Nepleť si na sebe tenhle strašný bič a zklidni se, je ti teprve 22 a nic ti neuteče. Dostuduj, druhou polovičku najdeš časem. Já za tebe doufám, že si na tuhle etapu někdy v budoucnu, až budeš starší/dospělejší, vzpomeneš a budeš kroutit hlavou, co sis to dělal.. Zopáknu to na závěr ještě jednou, protože cítím, že je to důležité: měj se rád, přemýšlej o tom, čeho jsi dosáhl, pochval se občas. Držím ti palce.

      1 0
      • tiarko  

        Asi to bude znít divně, ale já mám právě pocit, že si rychlé běžecké časy mám zaběhnout právě teď. Kdy mám 22 a studuji a nemám tolik starostí. Že jednak je to ideální věk (ve vyšším to půjde mnohem hůř) a navíc nemám na starosti nic moc jiného (při práci to bude dvojnásob problém, zvlášť pokud budu do toho ještě stejně často nemocný jako teď atd).

        0 0
        • -b-n-x-  

          V zásadě nechápu, jak může tak nemocný člověk jako jsi ty ubehnout nějaké dobré časy.

          Pokud se uzdravíš, měl bys běhat o dost lepší časy. A to tedy i ve vyšším věku. Pořád máš do 40 celkem dost času.

          0 0
          • tiarko  

            Můj poslední závod byl před měsíce. 1é km za 37:58. Ale to jsem se cítil opravdu hodně dobře. Bohužel, o tři dny později jsem onemocněl a od té doby už prakticky nic nenatrénoval.

            0 0
            • Tomkac  

              Boha jeho. Já dám 10 km za nějakých 50 min a je mi to úplně jedno.. A než bych se dostal na 37 tak bych musel dřít minimálně 2 roky a pak bych se z toho akorát zhroutil a chcípl.. Teď jsem se díval na WR a to je nějakých 26 min.. Hochu, nedotlačíš to tam.. A tuplem určitě ne sám bez pomoci odborníků. Akorát se budeš užírat. Zahráváš si zbytečně se zdravím.. Změn přístup k životu, zkus po velké nesportovní pauze taky nevytrvalostní sporty.. Nejlépe silové sporty co ti zvýší testosteron. Nechtěl bych vidět tvoji fotku.. Máš jen jeden život a tvé tělo to jasně říká, že tudy cesta nevede.. Žij normálně, alespoň jednou si kup třeba trávu, sněz pořádnej flák krkovičky, nalej se na párty a vyhledej tam ženu ( jakoukoliv ). Nedodržuj žádné tabulky, poučky a hlouposti.. Znám jednoho kriminálníka. Velmi srandovní, vitální a veselý pán.. Je mu teď asi 70.. Absolutně neví co jsou sacharidy, vláknina, bílkoviny.. Jen se naučil v krimu cvičit. Jí co je a na co má chuť, leje pivo minimálně 2× týdně do mrtva.. Ale jeho postavu mu můžou závidět i čtyřicátníci..

              0 0
              • Breakpain  

                Ten konec mě děsí, vyhledej ženu … jakoukoliv ;0)…

                0 0
                • Tomkac  

                  :-) Tím jsem chtěl říct, že to nemusí být úplně bohyně, zvlášť když mu to očividně nejde. A povinností studenta je družit se, souložit a obrážet mejdany. A v neposlední řadě ten obor možná dostudovat..

                  0 0
                • Melvin  

                  To je též dobrá rada. Žij normálně, alespoň jednou si kup třeba trávu. A nebo doporučovat chlast na řešení problémů. To je akorát cesta do pekel. Já být jim udělám si nějaký roadtrip, přechod hor nebo něco podobného. buď sám, abych si srovnal myšlenky, nebo naopak v partě, abych neměl čas myslet na blbosti a uvolnil se. Se sportem bych si dal na chvilku pauzu. Ve 22 letech má pořád dost času na to, se výkonnostně posouvat, pokud bude chtít.

                  0 0
                  • Tomkac  

                    Jestli dobře vidím, tak ten týpek je fakt maniak na tabulky a užírá se tím. Chlast ani tráva, není řešení problémů.. A je to cesta do pekla. Jasný, neměl by ležet nalitý v klubu pod stolem. Ale to jako nemůže mladý kluk aspoň jednou za měsíc vytáhnout ženskou na večeři/piknik s vínem? Muži mají být muži.. Škaredí, divocí, chlupatí opičáci.

                    0 1
                    • Bonebiker1  

                      Souhlas, týpek pouze sleduje sám sebe, co jí, co pije, jak se cítí, jak spí nebo spíš nespí, jak sportuje…to dotáhl do dokonalosti, ale o tom život není. Teď už je to opravdu asi na cvokaře.

                      0 0
                      • theedge  

                        Tak on nekde zminil ze dela matematickou analyzu. To normalni clovek nemuze delat, takze si myslim ze tyhle debaty tady jsou asi fakt zbytecny. On je chodici kalkulacka a svet vidi pres tabulky a rovnice – dle toho vse hodnoti a pomeruje.

                        Tento zpuzob mysleni mu nezmenime a kdyz mu neco poradis, tak on si to stejne prelozi do sveho pohledu pres tabulky a cisla ktery porovnava mezi sebou.

                        2 0
                        • Tomkac  

                          Máš pravdu.. Nečetl jsem všechny příspěvky.. Smutné..

                          0 0
                    • -b-n-x-  

                      Přesně tak. Umýt se jednou za rok. Zjistil by úplně nové stránky života – špína hřeje, atd…

                      :-D

                      0 0
            • -b-n-x-  

              Hele, jako nechci tě nějak urazit, ale nějak se mi nechce věřit, že někdo, kdo je 14× ročně nemocný, dá desítku za 38 minut. Nevím no.

              0 0
              • Tencovozikmin  

                Tak asi běžně to nedá,byl to jeho vrchol a od té doby houno a nemůže pochopit proč.

                1 0
                • Prasopes  

                  na to ale musíš mít celkem natrénováno a pokud jseš každej měsíc nemocnej?

                  0 0
                  • Tencovozikmin  

                    Jo tááák,on to dal vlastně v pauze mezi maroděním,tak to je jiná liga,tak už to chápu,vlastně nechápu :-)))

                    0 0
                • -b-n-x-  

                  Ne, já to ani jako vrchol nechápu.

                  0 0
              • tiarko  

                Já bych to řekl spíš takhle. Na základě toho že jsem stále nemocný jsem to dal JENOM za 38 minut. Na základě VO2MAX a templa, které normálně běhám by neměl být problém to pod 37 dát. Ale to bych musel být dlouhodobě zdravý a cítit se fajn.

                0 0
                • thoosah  

                  Jak jsem napsal výše, otoč to. Není to „JENOM“, ale „DOST SLUŠNÉ“.

                  0 0
        • thoosah  

          Nežeň tolik, máš čas! Není žádný problém se překonávat ve třiceti i mnohem později. Jestli si to ale zadupeš teď tím, že „tabulkově“ je ten pravý čas zabíhat si osobáky, je to smutný příběh. Všichni ti radí zpomalit, ne nadarmo. Jak říkám, buď spokojený s desítkou pod 38 minut a měj co zlepšovat. Lepší, než zaběhnout za 33 a pak už jen pomalu umírat psychicky na to, že už to neposuneš.

          1 0
        • mr.antik  

          To je totální životní pitomost. Úspěch není dát ve 22 národní rekord. Úspěch je přežít při zdatné fyzičce až do pozdního důchodu s co nejmenším omezením.

          2 0
    • Vlk79  

      Nepočítal jsem celou diskuzi, tak se omlouvám, jestli to už někdo napsal. Co zkusit trochu teplého mléka oslazeného medem? Nebo heřmánkový čaj oslazený medem?

      0 0
    • Vlk79  

      Nepočítal jsem celou diskuzi, tak se omlouvám, jestli to už někdo napsal. Co zkusit trochu teplého mléka oslazeného medem? Nebo heřmánkový čaj oslazený medem?

      0 0
    • tiarko  

      Update:

      Tak já zkusím napsat pokračování. Tak, jak jsem minulý týden zaznamenal razantní zlepšení, tak jsem v předchozích dvou dnech zaznamenal razantní zhoršení. Zatímco včera jsem po šesti hodinách převalování dokázal usnout a spát alespoň dopoledne, tak dnes jsem neusnul ani na minutu a jen koukal do do stropu. Přijde mi, že neospan, melatonin má na moji spavost nulový vliv.

      Jak mi zde mnozí radili, přestal jsem dočasně sportovat. Má to ale na mou psychiku katastrofální vliv. Vždy hodinu denně koukám z okna a někdy i brečím, že těď bych mohl být někde na kole v horách a místo toho sedím na parapetu okna a koukám jen z něj. Dělám alespoň to, že když se mi podaří pár hodin spát, tak se jedu uplně volně v klidové tepovce projet na silničce. Ale dost silně tím trpím a strádám. Jako bych ztratil kus sebe.

      Našel jsem toho psychoteraupeuta, jak zde mnozí psali. Dokonce dva. Beru to tak, že je fajn si jednou za čas s někým popovídat takhle o sobě. Nicméně zatím mi o mě neřekl nic, na co bych nedokázal přijít já sám. Zjistili jsme, že vystresovaný člověk opravdu nejsem. Že jsem prý vlastně velmi klidný a rozumný..

      Největší problémy, které se začínají silně projevovat jsou ty zdravotní. Každé ráno naprosto enormní červené a pálící oči. Teď napsat tento přízpěvěk je pro mě enormní úsilí, protože mi slzí oči tak, že musím psát po slepu. Dělat svoji práci programátora je pro mě tedy teď naprosto nereálné. Naštěstí jsem student a peníze nemusím tolik řešit. Další je to obrovské pálení svalů a motání hlavy a nohou (v případě, kdy se vůbec nevyspíš). Co je ale pro mě nejhorší je ten neskutečný bordel v hlavě. Spánek slouží jako obrovský regenerační nástroj. V prvních letech studia jsem spal i 9 hodin denně. Hodně mi to pomáhalo. Po takovém spánku člověk naprosto skvěle funguje, totálně mu to zapaluje a byl by schopen vymyslet i recept na atomovou bombu.Když člověk několik sní po sobě nespí ani minutu, tak není schopen myšlení. Mám hlavu plnou myšlene přičemž mi chybí ten spánek, aby některé z nich odešly. Do hlavy mi nabíhají myšlenky ze všech možných směrů a já nejsem schopen je filtrovat a zpracovávat. Motá se mi z toho hlava a dělám dost nelogické věci. Měním sůl a pepř, říkám nesouvisecíjí věci nebo věty co nic neznamenají a podobně.

      Sehnal jsem si od doktora hypnotika a dnes jsem je málem zkusil. Z toho co jsem ale četl na internetu mě to opravdu děsí. Prý to nenavodí spánek, ale člověka to jakoby „zabije“. Když se pak probudí, je zmatený, neví kde je, co je, má sucho v puse atd a vyspalý se necítí. Stále to odkládám, ale zbytí asi nebude. Především mám strach, že bych bez toho pak už neusnul nikdy.

      Někdo zde psal, že si prý vymýšlím. nejdřív jsem si myslel, že je mi to jedno. Tím jak mám plnou hlavu myčlenek a žádný beze spánku nejde vyfiltrovat prič jsem si dnes v noci celou noc uvědomouvat a přemýšlel jak mě to mrzí. nevím co můžu těmto liděm nabídnout aby mi věřili. na internetu už to ale asi tak chodí, že část lidí se vám bude smát a část lidí vaše tvrzení označí za lež.

      Píšu tady tu odpověď taky proto, že mi ten psychoterapeut radil, že když člověk nemůže usnout, tak se má snažit něco dělat. Koukáním do stropu se člověk jen utvrzuje v tom, že neusne. po hodině beze spánku se prá mám zkusit projít, protíhnout ramena, napít se. To u mě sice znamená, že celou noc jen chodím a piju, ale lepší než koukat do stropu. Když to až do rána přejde, tak mám zkusit něco chvíli dělat. Zkouším třeba napsat knížku. Je to hrozdný blábol co nikdy nikdo číst nebude a jako celek nedává smysl. Ale alespoň někam můžu napsat a sdělit svoje myšlenky. a když tam píšu o hezkých zářitcích ze života, tak si alespoň zavzpomínám.

      a teď to ukončím a zkusím jít ještě na chvíli spát. Včera se mi takhle podařilo usnout ve chvíli, kdy se rozednívalo. sice to bylo dříve než dnes, ale ze zkušenosti, lepší dvě hodiny spánku než 0 hodin spánku. Dobrou noc.

      0 0
      • Murray  

        Je teda pravda, že když jsem řešil problémy mámy po tom, co zůstala sama, tak jsem jí sehnal nakonec několik psychologů a konstatoval jsem, že zbytečnější povolání snad není… Jen kývali, že není blázen, ať chodí do přírody, přemýšlí pozitivně, udělá si hezký chvilky a že to určitě zvládne, nic jinýho z nich nevypadlo, normálně jsem o tom povolání ztratil iluze…ani jeden nezlepšil vůbec nic.

        0 0
        • snas89  

          Tak to si ji mel ale poslat na terapii. Ne k psychologum.

          Ze vy dva nerozumite podstate jejich povolani (nic ve zlym) neni jejich chyba.

          Teda nutno priznat, ze misto obecnych kecu ji na terapii meli poslat i oni.

          2 0
          • Murray  

            Tak nějak bych to čekal. Nemám nastudovaný, jakej je rozdíl mezi temahle subprofesema… Čekám že když si zaplatím celkem drahý služby, že mě i přesměrujou na správnýho člověka, no bohužel to takhle dneska nefunguje.

            0 0
      • jIrI___  

        Psychoterapeut měl pravdu, chce to začít chodit do práce a v ní makat, pak na nějaké nespaní nebudeš mít ani pomyšlení a ani nebudeš mít čas přemýšlet nad nesmysly.

        0 0
      • dědek mohy  

        Ahoj. Myslím, že jsem pročetl tohle vlákno celkem důkladně a mám pocit, že ti nikdo neradil, až se vykašleš na sport a sedíš doma na parapetu…kdybys místo toho radši vzal batůžek se svačinou a vodou a vydal se na 20–30km tůru po horách, jistě bys udělal mnohem lépe.

        POKUD! je tvůj problém opravdu v hlavě, tak tímhle sis to zase jenom zhoršil…

        1 0
      • -b-n-x-  

        Dobré že píšeš tu „knihu“. Pokud by ses už tady z nějakého důvodu neobjevil, třeba bychom se dozvěděli jak to dále dopadlo, z té knihy.

        Každopádně díky za info. A sorry, za to „nevěření“. Neber to nijak zle. Víš jak. Internet snese všechno. Každopádně ti přeju ať se podaří zjistit příčinu a následně to i vyřešit.

        0 0
      • Delkim  

        Tys v této době našel DVA volné psychoterapeuty???

        A to jim platíš full price jako plátce, ok?

        Protože na pojišťovnu bys musel mít papír od specialisty a čekačka je sakra dlouhá.

        0 0
      • RapMan  

        Nápad s knížkou super, rád si jí přečtu. Zaznělo tu, že máš sport hodně omezit, ne vynechat…

        Je vidět, že to je v hlavě.

        Věř tomu, že „no pain no gain“ neplatí, že s můžeš zlepšovat i při mírné intenzitě / v aerobním pásmu. (mohu osobně potvrdit). Tzn. že se jedeš volně projet je super, pokud ti chybí sport, měl bys dělat jen ty věci v aerobním pásmu s vědomím, že ti pomáhají.

        Pro uklidnění např. tyto videa:

        https://www.youtube.com/watch?…

        https://www.youtube.com/watch?…

        https://www.youtube.com/watch?…

        1 0
      • -b-n-x-  

        Hele, a co tak zkusit teda vzít spacák, batoh, a jít se na pár dnů projít někam do hor?

        V lese pozorovat mravence, v noci divočák, medvědy, atd…

        Anebo, mohl bys hrát s Mistrem Onuce šachy.

        1 0
      • vaclaw  

        A dal jsi těm terapeutům přečíst svoje příspěvky v tomhle vláknu? Stres možná neni tvůj prvoplánovitý problém, ale z toho cos napsal bych to viděl na nějaký ùzkosti nebo něco podobnýho. Ono bejt klidný a vyrovnaný neni moc výhra, emoce máš tak jako tak, jenom si věci spíš racionalizuješ než prožíváš, ale zase kdo ví, tě neznam a každý to má jinak. A terapie není jako zpověď v kostele, kde řekneš zhřešil jsem, dostaneš 20 otčenášu a jeden růženec a je to ok (zjednodušuju…) Je to o dlouhodobý práci na sobě a překonávání zažitých stereotypů a postupný poznávání se, jedno ani dvě sezení nepomůžou. Btw mít víc terapeutů je blbost, navzájem se jejich práce bude ovlivňovat a i ty se v tom budeš spíš ztrácet. A že třeba něco tobě nedává smysl v jejich práci neznamená, že to nedává smysl jim. A sportuj radši než sedět doma, jenom manší intenzity a na pohodu.

        0 0
    • RapMan  

      tak co, spíš? od tý doby, co tu všechno popisuješ, se mi spí taky blbě :)

      1 0
      • JerryRed  

        já taky blbě spal tak sem to tady pročetl a koupil ten Melatonin a téda to sou věci co mě se všecko zdá a spím 8+ někdy i 10 :):)

        0 0
      • Murray  

        Já čím víc spím, tím víc jsem unavenej :-)

        0 0
        • Smazaný účet  

          Nesmíš taky chrápat 10 hodin …

          0 0
          • Murray  

            To vážně ne, jelikož děti nespí, tak jsem se naučil spát tak 5 – 6 hodin a celkem s tím umím fungovat a nestěžuju si, ale jakmile mám někdy příležitost se vyspat třeba 8, tak jsem ráno pocitově unavenejsi než po těch 6 hodinách, jakoby člověk dospával deficity a začala se mu vracet ta běžná únava po ránu

            0 0
      • tiarko  

        No teď spím, ale přepadla mě zase nějaká nemoc. a hodně divná (nicméně tahle se mi v cyklech opakuje už asi od března). Šíleně mě bolí hlava, pálí mě oči, mám slabé ruce a nohy (že nic moc neuzvednu), bolí mě svaly (ale ne jako nezregenerované, ale taková nepřirozená bolest), v chůzi se mi zvedá tep i ke 130ti (standartně tak 90 při rychlé chůzi) a ráno jsem měl úplně sucho v krku a zezadu vykašlával nějaký hustý hlen (ale ne z nosu a krku, tam nic nemám, nic mě neškrábe a omezenou kapacitu plic nemám). a před chvílí se k tomu přidala zimnice. Já mám pocit, že ta nespavost funguje jakoby vždy předzvěst toho, že přijde toto, jako by to souviselo. Nejdřív 3 dny nespavost, ta začne trochu odcházet a přijde tahle nemoc. a takhle furt dokola. Doktorka mi jen dokola chce dělat nějaký krevní testy ale říká mi že není Dr. House. Snažím se ji popsat vždy co nejdetailněji vše, ale ona si popravdě i melatonin hledala v nějaké knize protože si nemohla vzpomenout co a k čemu to je. Všechno je strašně na dlouho, a když mě někam objedná, tak je to vždy „za měsíc, za dva měsíce, někde i za půl roku když "nejsem akutní“.

        0 0
        • Peslezedirou  

          Chtěl testy na boreliozu, mně taky pálily oči + bolest svalů…to je takový můj tip.

          0 0
    • plzakj  

      Uz je to tu zas. Vecer jsem se prezral chlebickama a prolil prossecem :-|

      0 0
      • Smazaný účet  

        Taky dobrý. Mě zase včera nějak pálila žáha a já to na večeři zazdil hovězím na chilli …

        0 0
    • RapMan  

      tak co, nějaký update?

      0 0
    • psbiker  

      Moje ukolébávka:

      https://www.youtube.com/watch?…

      ,…

      0 0
    • Polka  

      Mě v noci tak pálily nohy od kopřiv, že jsem zas vůbec nespal :-)

      0 1
    • tiarko  

      Tak já bych napsal po skoro měsíci jak to dopadlo. Spánek v nějaké formě se mi postupně vrátil (ale je hodně slabý, několikrát za noc se probudím. stačí jen když mi proletí komár kolem uší). Když jsem se po čase začal cítit líp, začal jsem zkoušet sport )až ve chvíli kdy jsem byl úplně zdravý). První den úplně volný běh v tempu kolem 5:30/km, druhý den běh v tempu kolem 5:15/km a třetí den kratší běh v tempu kolem 5:00/km. (Tyhle tempa jsou pro mě opravdu hodně volná. Běžně jsem běhával v 4:30 a níž kratší a svižnější tréninky). Cítil jsem se v pohodě. Pak jsem ale zase automatiky onemocněl. zase bolest svalů/kloubů, silné pocení, škrábání v krku, pálení očí. Alespoň s tou nemocí přišla silná únava, takže jsem dnes spal asi 10 hodin a jsem tak unavený, že bych šel nejraději spát znovu.

      U lékařů jsem byl. Mám základní rozbor krve, tam nic nebylo. Potom ty testy na klíště, ty jsou negativní. Teď dělají nějaký „detailnější rozbor“ a u imunologa. Ale obávám se, že víc pro mě doktoři udělat nemůžou. Ve chvíli kdy jsem se vracel ke sportu už jsem cítíl že jsem absolutně v pořádku a můžu začít. Ale bohužel, s prvním pokusem okamžitě zase nemoc.

      0 0
      • -b-n-x-  

        Tak asi nějaký long covid. Zajdi si na test protilátek.

        0 0
        • tiarko  

          Protilátky rozhodně budou. Jsem už přes měsíc očkovaný.

          0 0
          • -b-n-x-  

            No tak to ti zničilo život to očkování

            1 0
            • cyklista86  

              Je to určitě možný..

              0 0
            • tiarko  

              To si nemyslím, ty problémy s neustále se opakujícími nemocemi začaly už před očkováním. Navíc toto očkování jsem snesl daleko lépe než jiné na které chodím (chřipka, encefalitida). Jako dítě jsem měl chřipku každý rok. Co chodím na očkování tak je to v pohodě. A když trávím spoustu času v lese na kole tak je encefalitida asi povinnost.

              Jinak všechny výsledky krevních testů byly úplně v pohodě. Klíště borelioza negativní, všechny hodnoty v pohodě. Jediná hodnota která mě překvapuje je o něco nižší hemoglobin, ale to přisuzuji celkové slabosti a nevyspalosti, jinak nevím.

              0 0
        • tiarko  

          No tak už mám kompletní krevní testy. Vše relativně v normě. Jediná hodnota která je mimo ty referenční Lymfocyty. Tam mám 0.55 přičemž referenční hodnoty jsou 0.15–0.40. Jinak jsem všude v normě. Ještě Bilirubin lehce zvýšený, ale jen o desetinu.

          0 0
          • cyklista86  

            Rikas vse, ale co ti tam testovali? Mas tam i stitnou zlazu? TSH, T3,T4, ferritin, ceruloplasmin, CRP, testosteron, estrogen, prolaktin a pod.? Pochybuju. To by ti prave ukazalo jestli je tvoje telo ve stresu a jede „na rezervu“.. To ze nemas treba zvysene jaterky nebo kreatinin jeste nic neznamena.. Ja chodim do SynLabu a platim si vlastni krevni testy. Nehodlam se dohadovat s vypatlanyma obvodakama.. Jinak geneticky testovani je taky zajimave. Muze ti to ukazat kde ma tvoje telo achillovu patu a na co si dat pozor a pod..

            1 0
            • Melvin  

              Tohle nemohl napsat nikdo jiný než Yura z Olomouce:-)

              4 0
              • cyklista86  

                TO si jako myslis, ze krevni testy si nechava delat jen nejaky Yura z Olomouce?

                1 0
              • Delkim  

                tak tohle je tady už pár týdnů veřejné tajemství :)

                1 0
            • tiarko  

              Ale já o tomhle vůbec nic nevím. Nevím co si mám nechat udělat, nevím kde a nevím ani kolik to stojí. Obešel jsem obvoďačku (relativně mladá a rozumná) a imunologa. Udělali mi vše co mohli. Krasický krevní rozbor z preventivní prohlídky, jaterní testy, testy na boreliózu, testy na covid. Alergologie (alergik jsem ale nikdy s tím větší problém nebyl). Nevím kam můžu jít dál. Jsem informatik, ne lékař ani imunolog. Pokud mi pořadíš kam můžu jít dál a co to stojí, tak to můžu vyzkoušet. Ale machrovat s tím že pochybuješ že jsem udělal dost je super, ale nedá mi to nic. Děkuji.

              0 0
              • RapMan  

                Jakej máš monitor? Nezačalo to po nějaký výměně křesla nebo monitoru?

                1 0
                • tiarko  

                  Hodně drahý. Používám Dell S2721DS s vypnutým modrým světlem a jasem přes den 30%, večer 20% a případně v noci 5%.

                  Poslední dobou nesedím u PC vůbec. Zrušil jsem to aby to snad pomohlo. Nedělám žádnou práci a nestuduji (to až od příštího týdne. Doufal jsem, že se to do té doby srovná. Místo PC koukám na zahradě kde trhám rajčata, okopávám zeleninu a zalévám.

                  2 0
    • tiarko  

      Tak nachlazení už přešlo ale s tím se vrátila zase nespavost. Dva dny jsem neusnul vůbec, a dneska jsem usnul asi na 2 hodiny a pak se probudil.

      Chtěl bych se zeptat, jestli někdo nemáte zkušenost se silnými práškami na spaní co jsou na předpis. Moje doktorka mi je v žádném případě (vzhledem k věku) napsat nechce. Prý taky jako aktivní sportovec něco takového brát nemůžu, že to má dost rizik. navíc bych bez nich prý pak už vůbec neusnul. Ale já už bych udělal cokoliv proto abych normálně spal . Trénink z cehé roku uplně v perdeli, jako bych ho spláchnul do záchodu a já zvládám max poklusávat v tempech kolem 6min/km. Minule se mi navíc tak zapotácela po třech km hlava, že jsem musel dojít domů pěšky.

      Kdyby prášky na spaní pomohly, tak by mi to za tu cenu asi stálo. I přes vysoká rizika nebo zkrácení života, či cokoliv dalšího. Potřebuji normálně fungovat a dnes mě bolely svaly a hlava tak že jsem nedokázal vstát až do jedenácti z postele.

      0 0
      • Smazaný účet  

        Prášky na spaní nejsou práškami na spaní. V mozku působí na stejné receptory jako například sedativa a alkohol. Rozhodně ti prášky na spaní nepřinesou onen kýžený, přirozený spánek, který tělo potřebuje a v těle nebudou probíhat procesy jako se dějí ve spánku. Takže se budeš cítit úplně stejně na ***** jako nyní nebo po chlastu.

        Další věcí je závislost na těchto prášcích a pak už jenom 199 nežádoucích účinků.

        Místo toho fňukání běž za tím psychologem nebo jiným specialistou a přestaň nás s tím konečně otravovat.

        0 2
        • -b-n-x-  

          Mě to teda připadá, že řešení hledá docela usilovně. A jen ať otravuje. Osobně jsem dost zvědavý jestli se na něco přijde.

          2 0
          • snas89  

            Ja mam dojem, ze se v tom jen nimra a vyhovuje mu spis situace obeti.

            Relevantni rady dostal vice mene hned (psycholog, terapie) a podle toho, co pise, tak spis chodi okolo…

            Ale i tak, ten ostrej konfrontacni ton mi taky sem nesedi.

            1 0
        • cyklista86  

          Nekdo te nuti, aby jsi lezl do jeho vlakna? Ty mas dost chlapce..

          1 0
          • Smazaný účet  

            Měl bys pro něj nějakou radu? Nejprve jsi tvrdil, že je přetaženej, potom jsi doporučil sejmout se mega dávkou cukru před ulehnutím a co jsem viděl naposled, tak dovolená u moře, zrelaxovat a přibrat 5kg …

            Dej sem ještě jednu radu a potom budu mít fakt už dost, jak říkáš ..

            0 0
          • jIrI___  

            Klid, to je prostě náš Phantasma…

            0 0
        • tiarko  

          Je tam Tlačítko Blokovat Téma. Nikdy jsem neměl potřebu ho použít, ale je to možnost ;) Jelikož jsem aktivní sportovec a na kole i závoím, tak jsem toto fórum bral jako relevantní. Třeba tím pomůžu nejen sobě, ale i někomu jinému.

          0 0
          • Smazaný účet  

            Nepotřebuju nic blokovat, první dva odstavce jsem se snad vyjádřil zcela jasně a vzhledem k tomu, že se ti k tomu nikdo jiný nevyjádřil, ber to jako moji radu. Prášky prostě ne.

            Jako sorry tvle, ale první tady hážeš hausnumera s věkem, metody psychologa se ti nelíbí, sprchovat se chodíš o půlnoci a po nás chceš radu, jak usnout v 22h. To je prostě stejný nesmysl jako když napíšeš, že jezdíš závody, jsi aktivní sportovec a 13× za rok jsi nemocný. To se prostě vylučuje.

            Problém tohoto vlákna je jasný – už k tomu nemá nikdo co napsat.Vlákno se táhne 2 měsíce, nespavost trvá ROK, kdo mohl a věděl, vyjádřil se. Ty se potřebuješ přes posychologa dostat co nejrychleji do spánkové laboratoře, ať ti přesně určí druh spánkové deprivace a navrhnou léčbu. nechápu, na co čekáš a proč ztrácíš čas na internetu. Pokud ti nesedl jeden psycholog a nikam to nevedlo, tak holt je potřeba zkusit jiného a to se zaměřením přímo na spánkovou deprivaci, Chodit k psychologovi, který normálně řeší depku 21. století asi není dobrá volba …

            A nebo se vyhni kolečku s doktory a praktiky a zaplať si soukromou kliniku s laboratoří. Když tady budeš jen psát, že nemůžeš jezdit na kole, tak nic nevyřešíš …

            0 0
            • Polopol  

              Já jsem taky sportovec, jezdím závody a taky jsem letos pořád nemocný. Tak se to asi nevylučuje. U mě to bude ale nejspíš tím, že děcka něco dotáhnou že školky, jim jen lehce teče z nosu ale já jak jsem unavený z tréninku a hlavně z práce, tak je imunita dole a skoli mě to.

              0 0
              • Smazaný účet  

                Dobře, člověče, ale jemu je prý 22 let a od března byl 13× nemocný i s teplotou. Pak ti bude vyprávět o tom, že běhá 10km pod 38min a vyhovuje mu to, protože jako student nemá žádné starosti a díky tomu se dokáže soustředit na takové výkony. Ale nespavost mu začala po rozchodu s přítelkyní.

                Tohle trapné vlákno když si přečteš, tak každý jeho příspěvek si protiřečí. A já jsem se jen snažil napsat, že už toho bylo dost.

                A když si přečteš úvodní post a název vlákna, tak on vlastně nespavost ani řešit nechce. On chce vědět, jak s nespavostí trénovat a žít …

                0 0
                • tiarko  

                  Z lidí jako ty je mi líto. Udělal bych cokoliv abych normálně spal a normálně. Žil. Přál bych ti, aby tě dostalo něco podobného.

                  0 0
                  • mr.nikdo  

                    Najdi si babu

                    0 0
                  • Smazaný účet  

                    Pokud mi přeješ neštěstí jen proto, že jsem upozornil na tvé nepravdy, tak jsi pěkně zákeřnej malej ******.

                    Normálně bych tě nechtěl stresovat, smradi už se chystají ke spánku, ale tebe stejně probudí komár. Zase bude kvílet jak country kytara … asi hlady, protože krev tak slabého člověka mu nemůže ani chutnat. Kdyby mohl, tak vrhne …

                    0 0
                    • tiarko  

                      Já zase nejsem schopen věřit tomu, když někdo tvrdí že nikdy nebyl víc nemocný a že nachlazený nebyl ani nepamatuje. Přeci není možné aby někdo nebyl za rok ani jednou nemocný. Chřipka, nachlazení, klimatizace, angína.. Vždyť to je ve vyšší koncentraci ldí všude kolem nás. A minimálně dvakrát třikrát za rok musí být přeci nemocný každý. Od každoroční chřipky na jaře a na podzim mě taky zachránila až kombinovaná vakcína každý rok. Sice ji chytím ale neprojeví se tak silně, takže mě uplně nepoloží tak že bych nemohl ani chodit.

                      0 0
                      • plzakj  

                        Posledni nemoc/virozu jsem mel naposled v prosinci 2019 (asi covid). Pred tim v cervenci 2017. Jinak nic. Hodne mi pomaha prakticky celorocni jezdeni na kole, sauna a bezky.

                        0 0
                        • tiarko  

                          Právě po tom ježdění to vždycky přijde. Stačí když se člověk trochu méně obleče a hned lehne. To co jste napsal vám moc závidím. Je to něco za co bych dal cokoliv, ale za peníze si to nekoupím, ty jsou uplně k ničemu. Jen bezcenné papírky.

                          0 0
                        • tiarko  

                          Teď právě říkali, že už se cítím dobře, že už můžu začít sportovat. Nicméně stačil jeden kratší běh 8km v Z2 aby druhý den přišlo škrávání v krku a třetí den se k tomu přidala teplotaa vyčerpanost. Opravdu nevím co to může být.

                          0 0
                          • cibi  

                            co asi? asi běháš v chladnu. (bez urážky-vole)

                            neběhej nebo pokud jsi tak špičkový sportovec že to potřebuješ jeď někam do tepla.

                            0 0
                            • Smazaný účet  

                              Jestli sem napíše každé své nachlazení a teplotu, tak tohle vlákno bude mít víc příspěvků než Koronavirus. A to má Korona rok a půl náskok …

                              0 0
                      • Murray  

                        Já jsem taky nebyl nemocný cca 2 roky, tak není se čemu divit v týhle době (a to jsem jezdil na kole v mrazu celou zimu), ale skoro bych řekl že to u mě funguje naopak, děti jsou doma už 14 dní nemocný ze školky a když jsem měl pocit, že to na mě lezlo, šel jsem si zajezdit, zaběhat a nemoc prostě nepustit do těla, taky mám vyzkoušené, že čím pravidelněji sportuji, tím míň jsem nemocný

                        0 0
                        • -b-n-x-  

                          Jojo, takové ty rymicky je kolikrát nejlepší zavčas vypotit a je klid.

                          0 0
                      • Smazaný účet  

                        To víš, celý život kvalitní strava, pravidelný pohyb a spánek 8 hodin. Nevidím v tom nic extra, třeba můj otec nikdy neměl ani neštovice nebo jiné dětské nemoci.

                        Imunita se buduje v útlém věku a má na to vliv spousta věcí. Dneska už je úplně v prdeli doba. Všichni máme teplou vodu, koupeme se několikrát denně … včera i dnes jsem byl normálně v kraťasech venku a lidi venku v bundách a na zastávce klepali kosu.

                        Náznaky slabé imunity mám, párkrát za rok mi vypukne opar v brutálním rozsahu přes celý spodní ret. Vždy na začátku léta po dlouhé a náročné jízdě. Tím si projdu každý rok. Prý to vypukne i po pouhém slunění. To už je pro mě rutina – v první teplé dny mi oleze huba a pak mám zase rok pokoj …

                        0 0
                        • jIrI___  

                          Jo, včera bylo zajímavé sledovat dva různé přítupy lidí venku – teplota kolem 12°C, někteří v krátkém rukávu, jiní v zimní čepici, jako by jim teploměr ukazoval před tou dvanáctkou znaménko mínus. Stejně to bylo i u cyklistů, potkal jsem i pár zmzlíku komplet dlouhém a v čepici přes uši :D

                          0 0
                          • Smazaný účet  

                            Jinak mám zajímavý paradox – venku chodím v kraťasech, ale včera večer jsem si v chalupě trochu zatopil :-D :-D

                            0 0
                            • -b-n-x-  

                              Hele, tohle mě zajímá. Ty kraťasy. Chápu, že je dobře se otuzovat, ale co klouby? Konkrétně kolenní. Ty se přece nijak nezahreji, a akorát prochladnou. To te pak neboli?

                              1 0
                              • Jezevec70  

                                Je ještě mladej, počkej časem. Na tohle ani dobrá imunita moc nepomůže.

                                0 0
                              • Smazaný účet  

                                Neberu to jako otužování, mně prostě jen fakt není zima. Tohle zařijové počasí chodím normálně v kraťasech a mikině. Nohy mám prokrvené a teplé jako teď u PC, klouby se neozvaly nikdy.

                                A když jdu běhat na podzim, snesu kraťasy i v nižších teplotách. Mega se potím, furt. Ráno třeba 8°C, jdu běhat v kraťasech a dlouhém triku a dojdu dom spocený jak hovado …

                                Ti skuteční otužilci chodí v triku i ve skutečné zimě a potí se. Wim Hof psal v knize, že šli na Sněžku do půl těla nazí v zimě a v polovině cesty už se prý potili :-D

                                0 0
                                • -b-n-x-  

                                  Já se taky potom jak hovado, ale kolena musím mít v teple, jinak mě pak třeba týden pobolivaji. Letos jak nebylo horko, tak jsem skoro i celé léto jezdil s navlekama. Ale to je zase můj problém, že nejspíše nejsou moje kolena v pořádku. Pár zranění z lyží, jeden pád na motorce, atd… Takže pokud nejsou některé vazy přímo urvane, tak asi nejsou ani úplně v pořádku. No a menisky asi taky nic moc.

                                  0 0
                                  • Smazaný účet  

                                    Bezpochyby. Kámoš, co měl 2× vazy v koleni v hajzlu taky cítí každou změnu teploty a zrovna dneska by v kraťasech jít nemohl, to by zítra asi nechodil …

                                    0 0
                                  • -b-n-x-  

                                    Potom = potim

                                    0 0
                          • ms82  

                            Byl jsem vcera v kratasech a mikine, cestou do i z prace (9 resp 13 stupnu), sel jsem pesky. Na kole jsem byl pote odpo a mel jsem celenku, dlouhy dres a kratasy. Nemam rad zimu na hlavu. Ale bylo tepleji nez predevcirem, takze vestu jsem nechal v kapse. Samozrejme zima je na kole vetsi nez pesky, vitr ochlazuje.

                            0 0
                          • -b-n-x-  

                            Mě teda dost udivuji lidé, kteří mají třeba zimní bundu a kraťasy :-)

                            1 0
                            • Smazaný účet  

                              :-D :-D :-D

                              0 0
                            • dědek mohy  

                              Já si třeba dneska vzal dlouhé kalhoty, jelikož pršelo a k bundě by kraťasy vypadaly blbě. Jinak bych si kraťasy vzal. Ani nevím, kdy mě naposledy byla zima na nohy. A to nemám nějak extra ochlupení. Prostě na nohy zimu necítím. V zimě chodím v dlouhých kalhotech, aby lidi blbě nečuměli =)

                              A co se týká kloubů…po mládí s hokejem jsem měl celkem v pytli kolena, dlouhé roky jsem ani nemohl udělat dřep. „Zkušení“ mě varovali, že když budu chodit v kraťasech, tak každou chvíli usednu na vozík a už nevstanu. No, od té doby uplynulo přes 20 let a v posledních 3 letech mám kolena v nejlepším stavu snad od 10 let mého věku. Tak nevím…

                              0 0
                        • -b-n-x-  

                          Částečně máš pravdu a částečně nemáš.

                          Jsou lidí, kteří prostě mají „tuhý kořínek“ a ti, když mají dobrou životosprávu, tak opravdu nemusí znát většinu nemocí včetně rýmy. Jenže tihle, kolikrát i když žijí nezdrave, tak ani tehdy nebývají moc nemocní.

                          No a pak máš lidi, kteří prostě mají od narození zdraví nahovno. A kolikrát ať dělají co dělají, stejně jsou furt nemocní.

                          A samozřejmě většina lidí je někde mezi, a těm by „zdravý životní styl“ výrazně pomohl, ale velká část na to sere.

                          0 0
                          • Smazaný účet  

                            Lepší už to nebude. Když se podíváš, kolik lidí zkolí průvan, kolik máš dnes potravinových alergií a nebo jiných alergií. K tomu špatný životní styl, žádný pohyb, úmyslné zbavování se živin (vegani) … tohle nemůže dopadnout dobře.

                            Tuhle jsem si šel k obvoďákovi pro výpis ze zdravotní dokumentace a tam 3 záznamy za život – operace slepáku v 15 letech, bakerova cysta v ranném dětství a v pubertě léčba akné. Nic jiného jsem neměl.

                            0 0
                            • dědek mohy  

                              Já měl u lékaře 1 A4 =) Ale posral mi to před 6 lety pád na kole, 10 dní na JIP a následně 2 roky docházení na kontrolu na kardiologii

                              0 0
                            • -b-n-x-  

                              Ale s těmi alergiemi by to snad mohlo lepší. Protože teď už víme, že to není dobře v útlém věku přehánět s hygienou :-)

                              0 0
                        • cyklista86  

                          Tyhle typy lidi většinou nemají chřipky a horečky. Myslí si jak nejsou zdraví a pak skonci treba s rakem.. Horečka není příznak toho že má člověk špatnou imunitu. Právě naopak ma zdravej imunitní systém. Chytil nejakeho smejda a telo ho zabije vysokou teplotou/ peroxidem vodiku.. Zatímco „opar v brutálním rozsahu“ je perfektní příznak toho, že když chytnes nějaký šmejd. Tvoje telo není schopno adekvátně a efektivně reagovat.. Takze bych moc nemachroval…

                          1 1
                          • Smazaný účet  

                            :-D ty tvoje teorie zase, to si fakt zaslouží Hall of Flame …

                            Víš jak se pozná ta dobrá imunita a dobrá kondice? Tak, že si s tím tělo poradí už v zárodku a ty žádné příznaky na sobě nepoznáš.

                            Pokud někoho zkolí 14× za rok nachlazení a teplota, to je mi fakt záhadou, že tělo takového jedince si nedokáže poradit s něčím tak banálním, co je tady X let.

                            Šmejd, který způsobuje opar má jasně dané jméno a situace, za kterých vzniká. Ne vždy je to doprovod nemoci. Navíc v těle zůstává dlouho, někdo dokonce říká, že napořád. Ale co ti budu vyprávět, tohle ty už dávno víš.

                            0 0
                            • cyklista86  

                              Prostě jestliže clovek „nebyl nemocnej“ 5–10 let tak je to dost podezřelé a jestliže má k tomu různé jiné problémy jako ty opary, chronickou únavu, různé alergie, trávicí problemy a pod.. Tak to opravdu není dobrý a může to skončit nec závažným treba tím rakem. Což je defakto výsledek totálního selhání imunity…

                              0 0
                          • jIrI___  

                            +1, doktor mi tvrdil něco podobného. Bohužel patřím taky do té skupiny na první pohled „zdravých“ lidí, kterým se nemoci jakože vyhýbají.

                            0 0
                            • Prasopes  

                              to je fakt neštěstí nebejt nemocnej, nemáme na tebe udělat nějakou sbírku třeba?:-)

                              0 0
                          • dědek mohy  

                            Co tím chceš říct? Jako že lidi, kteří jsou zdravější a odolnější než je běžná populace mají větší šanci dostat raka? Tuhle myšlenku bych chtěl vidět nějak rozvinutěji…

                            0 0
                            • Smazaný účet  

                              Šance není větší, to je kravina. Je to jen o tom, že když raka dostane celoživotní sportovec, tak se o tom víc mluví. Lidi začnou říkat, že ten celý život sportoval a nepil alkohol, a stejně to dostal. Tohle jsem slyšel mockrát. A pak začnou točit ohledně genetiky.

                              1 0
                            • cyklista86  

                              Myslím že sem to popsal dost jasně. Ovšem těžko něco vysvětlovat člověku, který má naprosto nulové znalosti o lidském těle..

                              0 0
                          • Prasopes  

                            to je ale blbost. Jako myslíš, že když někdo nemá horečku, tak že jeho imunitní systém se nebrání a nechá ty mrchy volně se množit? To by ses nedožil ani prvního roku… Prostě ten imunitní systém to u toho dotyčnýho sfouknul tak snadno a rychle, že ani nebylo potřeba zvýšit teplotu

                            0 0
                            • Pennywise  

                              V klidu, cyklista86 mele neuvěřitelné blbosti a straší. Buď rád, že jsi zdráv :)

                              2 0
      • Murray  

        Já když jsem nespal, dostal jsem od mámy prášky stillnox, určitě je někdo z tvých známých bude mít, použil jsem je jen párkrát v noci, někdy jen půlku a akutně to zabralo, ale měl jsem na paměti že to nesmím brát každej den, je to návykový svinstvo, jak už jsem tu psal, sranda byla, že když jsem si to v noci zobnul, absolutně jsem se vyklidnil, hlava přestala šrotovat a do půl hodiny jsem usnul, skoro bych řekl, že kdybych dostal placebo, tak bych usnul taky :-) můžeš to zkusit, ale já věděl, že brutální nespavost je u mě jen chvilková max pár týdnů trvající, věděl jsem co mi v noci šrotuje hlavou, z toho co píšeš jsi možná jinej případ… nevím

        1 0
    • PLATYPUS3  

      Co tak zajít za sportovním doktorem, nejlépe přes cyklistiku a jak píše cibi, se ti divím, že neumíš si dát oraz bez zvýšené fyzické námahy aspoň do doby než budeš vědět něco určitého.

      0 0
    • tiarko  

      Chtěl bych se ještě zeptat na jednu věc. Experimentuji s různými senzory na měření tělesné aktivity, a nechal jsem během spánku zapnutý pulzní oxymetr. Spánek mám pořád extrémně nekvalitní a velmi často se budím. Ale docela mě vyděsilo, že mám na oxymetru během spánku červené hodnoty. A je to ve chvílích, kdy mi roste tep. Nevíte co to může znamenat a jak to řešit. Spím v dobře vyvětrané místnosti, ale otevřené okno po celou noc si dovolit nemůžu. Byl bych hned nemocný.

      Prosím ne typ že mám jít spát dřív. Ano, šel jsem už v 22:00, ale zabral jsem až po druhé.

      0 0
      • cyklista86  

        Problémy se spánkem začaly z psychického stresu a přetrenovaní a teď to pokračuje že stresu že nemůžeš spát ne? Já teď nespal dva dny. Stres kvuli práci do toho sem chytl nejakej bacil a uz to jelo jdu spát klasický 21:30 ale nemůžu do hodiny. Dvou usnout a uz zacinam stresovat že neusnu. Snažím se vytesnit myšlení a soustředím se jen na dech, ale nejde to. Tepová roste, začíná mě být horko.. 5 hodin do vstávání, 4 hodiny, 3 hodiny. Si říkám ty vole já to v práci nedam nemocnej a ještě nevyspalej.. Tak sem vstal ve 3:30 a šel na 4;30 do práce a musel sem sivzit pul dne volno bo hlava, krk, uz sem to nedával. Včera, dneska to samé. Nemoc uu je lepší ale zase 22:00, 23:00, 00:00, furt nic. Zase stres že neusnu. Tepovka jde nahoru, zahrivam se. Udělal sem si sejk 50g malty. Banán a kolagen. Nastesti zvednutí inzulínu pomohlo a na 2 hodiny sem zabral.. To nachlazení udělalo svoje. Protoze jak si celej den doma a polehavam. Tak je telo zblble a pak když mám jít spát tak klasika ani hovno.. Po práci kdy je clovek od rána na nohách se usíná uplne jinak.. Je to všechno o hormonech podle toho jak nás telo nastavené + jak moc ti to srotuje v hlave z nějakého důvodu.. Tupci se tady smejou, ale já zatím nenašel jiný způsob jak přerušit ten začarovaný kruh kdyz zacnes stresovat a tepovka jde nahoru než si dát něco na jídlo, aby jsi zvedl inzulín.. Neberu teda v potaz zadny prášky a pod..

        0 0
        • tiarko  

          No a já právě do práce nechodím. Jsem student a navíc toho mám velmi velmi málo, takže když nepracuji, tak v podstatě celý den přizpůsobuji jen tomu, abych dobře spal a byl zdravý a mohl sportovat. Přijde mi že už nemám stres, na nic nemyslím. Ale pořád se to nelepší. Teda jediný strach mám z budoucnosti. Jak dlouho takhle budu muset ještě žít. Já jsem dřív třeba vůbec nechápal, jak se někdo může stát bezdomovcem. Že práce je všude dost atd. Ale když se nad tím zamyslím, tak kdyby se o mě v mém stavu nikdo nepostaral, já nebyl schopen ničeho, ani chodit do práce. Bch ví jak by to dopadlo.

          0 0
          • cyklista86  

            Právě že jsi doma. Ráno po snídani jdeš aspon na chvilku ven? Aby telo zjistilo aha zeď je den a večer naopak uz telo připravovat na ten spánek. Tekzko říct.. popis běžný den jak vypadá..

            0 0
            • tiarko  

              Ráno to nejde. Jsem tak dodrbaný a zničený, že musím hodně pomalu vstát, dát si třeba horkou sprchu, sníst něco sladkého na doplnění energie. Trochu síly mám většinou až po obědě. Po obědě (aby to nebylo večer) chodím na dlouhé procházky po okolí. Jen je to hodně pomalým tempem a bez kopců.

              0 0
              • cyklista86  

                Tohle vypadá jako adrenalni únava. Motá se ti hlava kdyz delsi dobu sedíš a pak se zvednes? Nebo máš větší chutě na slane a sladké? Co tlak nemáš nižší? Máš zimomrivost?

                0 0
          • -b-n-x-  

            Už jsi byl na čundru?

            0 0
            • tiarko  

              Ano, posledních 10 dní neběhám a snažím se chodit (uplně bez pohybu bych nepřežil). Po ránu to jde těžko. Když člověk celou noc nespí tak je rozlámaný a má problém vstát. Chce to pomalu, horkou sprchu, protáhnout se, najíst se atd. Jde to spíš odpoledne až když se rozhýbám a zjistím že alespoň trochu žiju. Jen je to pro mě extrémně vyčerpávající. Chůze do kopce znamená tepy v Z4 (170+). Včera jsem zkoušel i jen na 20 minut krátce vyklusávat, ale úplně volně, tempem 6:40/km (takže něco mezi během a chůzí), ale i tak jsem měl tepy v Z3 a byl jsem silně zadýchaný.

              0 0
              • vitan  

                nabal si spacák, jídlo na 3dny a jdi do lesa.

                Bez mobilu, bez hodinek…

                0 0
                • jIrI___  

                  A hned po první noci bude vyspaný ještě méně než obvykle…

                  1 0
                  • -b-n-x-  

                    :-D :-D :-D

                    Moc horší to podle mě už nemůže být.

                    Jsou tři možnosti: bude to horší, stejné, nebo lepší :-D

                    33% šance, že se konečně vyspí, zní v jeho případě docela dobře.

                    0 0
                    • jIrI___  

                      Vzhledem k tomu, že nemůže spát při otevřeném okně, tak bych vsadil na tu možnost „bude to horší“. Les v noci opravdu není zrovna tiché místo, navíc ty zvuky jsou většině lidem neznámé a mohou z nich být nesví :). Ale za pokus by to stálo, ne že ne.

                      1 0
                      • -b-n-x-  

                        Lesní zvuky: ovšem nejhorší zvuk je naprosté ticho.

                        Raději slyšet řvát tygra, pumu, štěkat srnce, atd… než slyšet to intenzivní ticho. To totiž nevesti nic dobrého.

                        1 0
                      • Murray  

                        Naprostej souhlas, v noci v lese, veverka cupitající 50m daleko zní jako medvěd co láme větve a stromy hned vedle tebe :-) takhle už jsem taky dost nocí probděl

                        1 0
                • tiarko  

                  Jakože chtěl jsem to zkusit. Ale venku bývá opravdu hodně velká zima teď. A já jak jsem slabený tak pro mě bývá problém i otevřeé okno. Ventilačku ještě nechávám, z toho nefoukne

                  0 0
                  • tsunami  

                    Zimu řeší správní oblečení, spacák a karimatka. Pak je skoro jedno jestli je přes noc +10 nebo –10 ;-)

                    0 0
                  • -b-n-x-  

                    No, teď už to kašli. Ale v létě jsi to trochu zkusit mohl. Samozřejmě nejlépe s kamarády.

                    Hele, spal jsi už vůbec někdy pod širákem?

                    A máš takové kamarády, se kterými bys šel na čundr?

                    0 0
                    • tiarko  

                      Naposledy jsem takhle spal „venku“ na táboře někde ve čtvrté třídě. Co si tak vzpomínám, tak jsem tenkrát byl velmi zdravý a v letech co jsem už měl očkování na chřipku jsem mýval ve škole 0 zameškaných ho­din.

                      A ne, nemám. Posledních pár let jsem s nikým nikde nebyl. A ani moc nevím co by se mnou kdo dělal, nevím co bych povídal, alkohol nepiju a nekouřím. Proto jsem taky začal dělat individuální sporty jako cyklistika a běh na dlouhé tratě. Hledal jsem nějaké naplnění do života a bavilo mě to a šlo mi to. A raketově jsem se zlepšoval. A Dal bych cokoliv abych mohl zase jtrénovat jako dřív. Abych se prostě sbalil a na silničce si dojel na praděd. Abych zase uběhl půlmaraton za 1:20 a podobně.

                      Dospěl jsem k tomu, že lidi jsou k ničemu. Každý tě zdradí. Každý se ozve jen tehdy když něco potřebuje a každý myslí jen na sebe :) A každej na tebe hned zapomene. Každej

                      0 0
                      • cibi  

                        by ses divil.

                        jsou lidé na které se můžeš spolehnout.

                        Je jich sakra málo a těch pár kteří stojí za to jsem našel právě na těch vandrech resp na bronťárnách.

                        Nebo teď když už moc nechodím „ven“, mezi úpřimně věřícími.

                        Moje dcery našly pár kamarádek o kterých si myslím že s nimi budou fungovat celý život ve skautu…

                        Je to ale o tom jaký jsi typ. Zda tě takovéto věci baví/ zajímají.

                        jinak pokud máš alespoň trochu výtvarný cit, zkus chodit ven s foťákem.

                        Není až takový sport ale lze v něm pěkně růst, člověk to potřebuje......

                        0 0
                      • -b-n-x-  

                        Naštěstí je tady bf. To nezradi naopak nikdy! :-)

                        Jinak teda bych dodal, že nejenom lidi, ale i celá existence je k ničemu. Vlastně všechno je k ničemu. I vesmír. Je to jen marnost a utrapy.

                        Co je ale pozitivní, jednou budeš mít toho spánku dost a „užiješ“ si jej do sytosti.

                        1 0
                      • Murray  

                        To je docela síla takovej pohled na svět, začínám si říkat že tvůj problém není jen o spánku, příčiny budou asi někde hluboko jinde, nic ve zlým…

                        1 0
                        • snas89  

                          Psychoterapie tady padla nescetnekrat…:)

                          Jestli chce byt do smrti zasekly v rezimu obeti, jejo vec. Koneckoncu to tak ma vetsina spolecnosti. Je to „pohodlnejsi“.

                          1 0
      • plzakj  

        Co treba spankova apnoe? Chrapes? Nezapada ti jazyk?

        Jinak, ja jsem se nejhur vyspal, kdyz jsem zkousel spat s garminama na ruce, abych z analyzoval spanek… je potreba to s tema senzorama neprehanet.

        0 0
        • doubleingram  

          To se mi stava, spis se budim jak zacnu chrapat.

          Nezkousel nekdo nejake tyto bazmeky?

          https://www.amazon.de/s?…

          Ktery ma smysl a je dobry, je jich spousta a neni to uplne levne.

          0 0
          • RapMan  

            mě po změně stravy a shození kil chrápání přestalo a spánek se celkově zlepšil. (jsem ve stejném věku jako Ty).

            Chrápání je důsledek, je spíše lepší věnovat čas a peníze na odstranění příčiny. Kolik měříš / vážíš?

            0 1
    • Albert8  

      Jelikož občas taky mívám problémy se spaním, snažil jsem se v tohle tématu v poslední době trochu vzdělat. Jedna z nejdůležitějích věcí pro správný fungování cirkadiánního rytmu by mělo být světlo. Hned po ránu by člověk měl jít na denní světlo, ideálně na slunce, nemusíš tam nezbytně něco dělat, stačí na tom světle být. Údajně je prospěšný být pak venku i při západu slunce, tělo a mozek tak má jasno, že začíná noc. Pak už bys měl hodně omezit světlo, samozřejmě všechnu elektroniku, ale doporučuje se i ztlumit světlo v místnosti a spíš než stropní světlo používat třeba lampičku… Těch věcí, co se dá pak zkoušet je spousta. Co se týká suplementů, neexistuje asi nic, co by mělo jednoznačný prokazatelný účinek na lepší spánek. Z přírodních věcí je celkem zajímavý kiwi a višnová štáva, obojí by údajně mohl mít pozitivní vliv.

      Doporučuju tyhle dva podcasty, případně cokoli dalšího s Matthew Walkerem:

      https://www.youtube.com/watch?…

      https://www.youtube.com/watch?…

      0 0
      • cyklista86  

        Pred spanim musis hlavne blokovat modre svetlo. Takze si staci dat oranzove brejle. Klidne i cyklo s oranzovyma sklama a muzes normalne sviti.. Ja mam v notasu nainstalovanej F.lux. Sam ti postupne stmavuje monitor podle toho jak zapada slunko.. Ted kdyz si vyzkousim dat maximalni jas a neblokuju to modre svetlo, tak to je ulet. Nechapu jak sem na to driv vydrzel cumet. Pred spanim to je konecna. To si lehnes a sviti ti to pred ocima jeste dobrou hodinu…

        0 0
        • -b-n-x-  

          Čověče, jsem rád že nejsem tak citlivý jako někteří vy tady. Tebe určitě ruší i tráva když roste.

          0 0
          • tiarko  

            Takový jsem dřív býval taky. Spal jsem velmi, velmi tvrdě. Dlouho a když mě měkdo po několika minutách snažení vzbudil, tak jsem se otočil a spal dál. Kde ty časy jsou :(

            0 0
            • cyklista86  

              Jo telo jak je ve stresu a ty procesy co by měly v tele fungovat automaticky nefungují to je *******.. Za mě říkám, že máš vyčerpané nadledvinky stresem z více zdrojů. Jak psychicky, tak fyzicky a to ne jen sportem, ale určitě i nedostatkem kalorií. U aerobnich sportovců běžná věc. Málo kterej to má pod kontrolou. Ze zná přesně hodnoty co ji/ by měl jist a pak to dopadá tak, že ji těžce pod množství kalorií co by měl sníst.. Telo to nějakou dobu vydrží, ale pak se začíná na ten nizky příjem adaptovat tím, že udržuje v chodu jen nezbytné procesy.

              0 0
              • tiarko  

                S tou Úplnou vyčerpaností máš pravdu. Tu cítím už asi měsíc. Včera jsem zkoušel vylézt na rozhlednu, ale v půlce jsem to vzdal (Chodil jsem tam i běhat). Nicméně podvýživa je asi to poslední, co by ke mě sedělo. Já toho sním k snídani tolik že doma nechápou jak můžu za dvě hodiny jíst znovu svačinu. A na oběd si klidně dám dvě celý kuřecí stehna atd.

                0 0
                • cyklista86  

                  To ses právě těžce na omylu. Protoze klidně toho můžeš sníst relativně dost, ale tím sportem můžeš ten kalorixky deficit vytvořit snadno.. Dokud nemáš přehled o kalorické příjmu a výdeji tak jen tapes.. Mladej chlap sportovec by měl jist minimalne 3000–3500kcal.. Jak vypadá tvoje postava. Jak se ti hýbe váha?

                  0 0
                  • tiarko  

                    167cm/64–65kg stabilně. A sním toho kolikrát tolik, že už by se toho do mě ani víc nevešlo. Namátkou když sem hodím.

                    Snídaně – 2* houska se šunkou a máslem, džus, řecký jogurt, ředkvičky, paprika

                    Svačina – 150g ovesných vloček, 50g ořechů, mléko, rozinky, džus

                    Oběd – Kuřecí stehno, 200g brambor, džus, okurkový salát

                    Svačina – 2 vejce, máslo, šunka, dvě housky

                    Druhá svačina – Bývá po tréninku, tak dávám banán, musli 150g, džus, neperlivou minerálku, jogurt

                    Večeře – Tuňák velká konzerva 15ég masa, 120g těstovin, 1 vejce, 1 paprika

                    • Ještě během dne chodím a jím něco malého. Co zbude od oběda, musli sušenky atd

                    Dnes jsem naspal asi jen 2 hodiny. Ani se mi garmin nepodařilo přinutit aby mi to zaznamenal jako spánek, jelikož je tam po celoou noc obrovská srdeční variabilita (mezi 60ti a 120ti tepy a propotil jsem celou peřinu, zřejmě teplota. Dostal jsem typ, že bych mohl zkusit vyšetření na interně. Zašel jsem ráno znovu za doktorkou, ta mě znovu zkontrolovala sepsala, nic moc mi neřekla. Řekl jsem ji že bych potřeboval doporučení na internu, akorát jsem zjistil, že nejbližší termín je až někdy v prosinci nebo začátkem ledna. Tak to asi nemá smysl. Jestli mám takovou dobu vydržet v tomhle stavu, tak se rovnou půjdu odstřelit.

                    0 0
                    • cyklista86  

                      Já bych to řešil přes toho Haceckeho co dělá v tom centru pro sportovce. Vyjde te to ja nevím na 20 000kc ale v tom máš opravdu všechno. Prohlédněte si tě X odborníků komplexne od psychiky po různý fyzicky testy jídelníček s vyzivarem. Hlavní přínos bude ten že ti to srovnaji v hlave..

                      0 0
                      • tiarko  

                        To bych asi zvládl zaplatit. Popřemýšlím o tom.

                        Ještě jsem zapomněl dodat k tomu jídlu, že když jsem chodil dvoufázové tréninky, tak jsem si po prvním dělal takové smothie podle vlastního receptu, které mi vždy doplnilo energii.

                        5 lžic ovesných vloček, 1 banán, půl odměrky proteinu bez příchuti, dvě jahody , pár ořechů, hrst piškotů na zahuštění a necelého půl litru mléka. Rozmixovat asi minutu. Ono to dohromady dá poměrně hodně kalorií a rychle doplní energii.

                        A přes jen často olizuju med Mám domácí od včelaře z louky u lesa. Dozvěděl jsem se, že to je zdravé a může to pomoci.

                        0 0
                        • cyklista86  

                          No ta strava nevypadá uplne nejhůř no. Ony ty problémy.muzou být i kvůli tomu covidu si rikal že si mel ne.. Každopádně prestal bych s tím měřením a sledováním se i mimo sport. Kterej bys mel teda teď úplně vypustit. Aerobní sporty prostě tělu dávají na prdel. Je to náročný na nadledvinky a pak když se k tomu přidá stres z jiného zdroje, tak to telo nemusí zvládat. To vidíš i u profiku. Staci chytnout nejakej bordel nebo psychickej stres a zdraví jde rychle do ******..

                          0 0
                          • tiarko  

                            Bez sportu už jsem skoro 14 dní (jen chodím) a mám pocit, že ještě pár dní a už z toho uplně zešílim. Já vlastně ani nic jinýho ve volném čase moc dělat nechci. Bral jsem to jako svůj život svůj svět kam jdu když už mám všechny povinnosti hotový. Třeba o víkendu je v Hradci půlmaraton. A já tam pojedu jen tak se podívat i když nemůžu běžet. Skoro všichni běžci které sleduji a s kterými jsem v kontaktu tam poběží. Taky jsem to měl naplánováno jako vrchol sezony a poprvé čas pod 1:20. Tak alespon podívat se můžu.

                            0 0
                            • -b-n-x-  

                              Třeba je to taková příležitost si život obohatit i něčím jiným než pouze sport.

                              0 0
                            • cyklista86  

                              Ono je pekny, ze clovek neco chce. Ale neco si usmyslet a rvat to pres koleno, kdyz telo protestuje neni moc rozumny.. Sport je super a mela by to byt soucast zdraveho zivotniho stylu, ale pro normalniho cloveka by mel byt sport opravdu jen pro radost a zdravi. Nehrotit to.. Protoze pak to nebude zdravi prospesne, ale bude ti to to zdravi brat.. Nikdy sem nepochopil amatersky sportovce, kteri se nici kvuli plastovemu poharu na nejakem sranda zavodu(kdyz vedi, ze se budou placat na te stejne urovni. U mladeho, ktery ma ambice stat se profikem je to neco jineho..). Opravdu neni nic lepsiho, kdyz clovek zmoudri. Uklidni se, zacne poslouchat svoje telo a ten sport si zacne uzivat. Misto toho se tim stresovat/nicit zivot..

                              0 0
                            • Breakpain  

                              A ted si predstav, ze treba rok nebudes sportovat, pokud se chces dat dokupy ;) …

                              0 0
                          • tiarko  

                            A Covid jsem předpokládám nikdy neměl. Testy si od začátku dělám a nikdy jsem je pozitivní neměl. Očkovaný už jsem a zvládl jsem to úplně v pohodě (ptal jsem se i na jiném fóru a tam někdo ty problémy sváděl na očkování. To ale časově nesedí. Problémy začaly dříve. Potom k tomu přidal ještě 5G vysílače a kdybych na tom fóru pokračoval dál, tak zmíní i chemtrails).

                            0 0
                            • -b-n-x-  

                              Takže zatím stále záhada.

                              Jsem zvědav jestli se to někdy nějak objasni.

                              0 0
                              • Smazaný účet  

                                Pouze za predpokladu, ze vypnou ty 5G vysilace :-)

                                0 0
                              • tiarko  

                                Doufám že co nejdříve. Jiank jsem objednaný na internu na detailní vyšetření. Ale bude to teda až v Lednu. Takže upřímně doufám že už to nebude potřeba.

                                0 0
                                • Espen  

                                  Běž ráno do nemocnice a před dveřma sebou sekni. Okamžitě ti udělají všechny možný vyšetření a nebudeš muset čekat do ledna :-).

                                  1 0
                                  • tiarko  

                                    I tahle myšlenka byla na stole. Ale už mě lidi osočili z toho že si vymýšlím nebo že to mám jen v hlavě (i když už psycholog potvrdil že jsem v pořádku…). Takže nechci dělat nic, co by jakkoliv nebyla pravda.

                                    0 0
                                    • vaclaw  

                                      Hele smiř se s tím, že jsi zdravej. Uleví se ti a budeš moct začít řešit, proč ti je tak blbě. Když budeš furt chodit k doktorům, tak ti jednoho dne něco najdou a k těm tvejm problémům se přidá ještě to, co ti udělají oni.

                                      0 0
                                  • Smazaný účet  

                                    Proc by se mel obtezovat chodit do spitalu ? Ja bych volal rychlou k sobe do chalupy a mas to i s odvozem. Ale pro sichr bych volal i cerne havrany. Po tolika probdenych tydnech muze byt totiz kazde zdrimnuti uz navzdy …

                                    1 1
    • Delkim  

      https://www.youtube.com/watch?…

      The easiest way to fall asleep faster

      0 0
      • cyklista86  

        Tak to je jasny. Snizeni teploty je ale jen jeden z mnoha bodu „spankove hygieny“.. Proto se tak dobre spi v zime, kdy je brzo tma a je snadne snizit teplotu v mistnosti. Naopak v lete, kdy je jeste o pul desate vecer svetlo a vedro jak v prdeli. To je peklo usnout..

        0 0
    • tiarko  

      Chtěl bych jen napsal jak to dopadlo. Asi poslední věc co tady píšu. Spánek se mi sice obnovil (velmi nekvalitní, přerušovaný), nicméně jsem schopen tak nějak usnout ve stejnou dobu, v 11 a vstát ve stejnou dobu, v 8. Horší je to ale se zdravotním stavem. Prakticky nonstop mě pobolívají svaly po celém těle jako kdybych měl chřipku. Většinu dne mám mírnou teplotu, pálí mě oči, často velmi silně bolí hlava a ztratil jsem jsem tak 50% tělesné výkonnosti. Problém jsou pro mě i krátké procházky. Ani ne že by pro mě byly tak namáhavé, ale druhý den se většinou dostaví silná bolest svalů a zvýšená teplota. Snažím se kvalitně jíst, doplňovat vitamíny, zkoušel jsem už tak nějak všechno. hlívu ústřičnou, multivitamíny, zinek, antioxidanty, obyčejný ibalgin, paralen. Po dvou měsícech je to pořád stejné. Do školy jsem defakto přestal chodit (zvládám spíš jenom ležet a lehčí procházky). Všechno sportovní vybavení jsem musel z bytu odnést, protože mě to deprimuje. Ale věřím, že se to zlepší. Třeba zítra, třeba do týdne, třeba za měsíc. Věřím že zase budu normálně chodit do školy, normálně běhat, normálně trénovat a překonám si ještě alespoň jeden rekord. V běhu nebo na kole. A že ještě někdy dojedu z domu na kole na dlouhé straně a zpět. Jen je to stále těžší udržet čistou hlavu. Když celé dny jen sedím doma snažím se maxiálně odpočívat a svět kolem běží. Když jsem byl naposledy na kole tak ještě byly letní třicítky, teď už opadávají poslední listy ze stromů. Kdybych našel něco co pomůže tak bych za to byl ochoten utratit prakticky libovolnou částku. Ale každý lékař ve státním zdravotnictví co neví to většinou zkrátí na „únavový syndrom. Odpočívat, nepřetahovat se a čekat až se to zlepší“.

      0 0
      • cyklista86  

        Na forech si to od lidi neprectes, ale je bezny, ze z „chronicke/adre­nalni unavy“ se lidi dostavaji pul roku, rok. Nekdy uz se jim ta vitalita nevrati nikdy.. Vetsinou je problem ten, ze lidi jedou pres zavit roky. Ignoruji vsechny varovne signaly tela a pak kdyz telo rekne „tak a uz na tebe ale seru uplne“ tak jsou hrozne prekvapeni a mysli si, ze ty roky niceni se vyresi nejakyma praskama, navstevou doktora a pod… Druhej problem je, ze klasicka zdravotni pece hrazena pojistovnou temhle lidem nepomuze. Nemaji na to prostredky. Dokazou resit jen akutni stavy a nehledaji vubec pricinu, takze dotycnemu maximalne predepisou vsechno mozny antidepresiva, prasky na spani a pod. a tim to pro ne konci.. Takze je potreba se obratit na lidi, kteri jsou schopni resit toho cloveka fakt komplexne a dobrat se nejakemu vysledku.. Tezko rict co je konkretne u tebe ten problem krome psychiky, ktera bude ve tvem pripade delat taky hodne.. Je dobry si uvedomit co aerobni sporty s telem delaji a proc jsou na nich lidi casto tak zavisli. Mimo jine zvysuji hladinu kortizolu, adrenalinu. Ktere dostavaji telo do nejakeho stavu, kterej z dlouhodobyho hlediska ne kazdej dokaze ustat. Je tam nerovnovaha mezi sympatickym a parasympatickym nervovym systemem. Pokulhava ten stav „rest and digest“ a dominuje stav „fight or flight“.. Ty ted nesportujes, takze kortizol se snizil. Adrenalin se snizil. Kortizol je protizanetlivej. Takze je mozny, ze ted kdyz ma telo konecne klid, tak zapocalo regeneracni procesy, zvedl se zanet v celem tele a proto se citis tak na hovno.. Proste telo potrebuje rovnovahu a ty jsi ji tomu svemu asi docela dlouho nedopral.. Chapu ze ses mladej a ctvrt roku ti pripada jako do konce zivota, ale odpocin si ted prez zimu, kdy je na to idealni doba. Dej si saunu, solarko, masaze. Dobre papej. Priber hmotu i tuk. Nech telo v klidu a na jare muzes zacit, ale tentokrat uz s rozumem.. Je ale plno lidi co tohle proste nedokazou. Dat tomu telu pokoj a ti se v tom budou motat az do soudneho dne,,

        1 0
        • Melvin  

          Tady budu souhlasit s Yurou. Pokud jsi absolvoval vyšetření krve atd. a nic ti nenašli, a jedná se fakt o celkové vyčerpání, dal bych si klidně do Března klid. Je ti 22 let, tak se neboj že o něco příjdeš. Kamarád byl out skoro rok kvůli zlomenině nohy, která nechtěla srůst a teď už běhá 30km trasy po horách. A plno dalších lidí muselo omezit sport kvůli úrazům na měsíce a dokázali se do toho zase vrátit. A ještě, zkus si najít na tu dobu nějaké hobby ať ten volný čas nějak vyplníš.

          0 0
        • tiarko  

          „Nenech tělo v klidu“. No dělám vše pro to, abych alespon nějaký pohyb zvládal. Alespoň jednou za dva dny musím vyjít ven, protože se mi z mého pokoje začíná dost točit hlava. Ale jde to těžko. Zvládám jen pomalé krátké procházky. Zkusil jsem delší a jít svižněji do kopečka na rozhlednu (80 metrů převýšení), ale vyletěl mi tep k nebesům, nechtěl klesnout, pak jsem celou noc nespal kvůli vysokému tepu a šílené srdeční variabilitě, druhý den došlo k razantnímu zhoršení příznaků a celý zbytek týdne jsem proležel v posteli abych tělu alespoň trochu ulevil.

          Přemýšlím, že bych zkusil plavání. Úplně volně na pohodu jen tak hladit vodu. Akorát jsem neplaval dva měsíce. Chybí mě to, ale aby to nebylo pro tělo dost náročné. Mám strach abych si nepřitížil. Mám koupený masážní válec a tak a zkouším se alespoň protahovat případně udělat s dopomocí několik dřepů a tak.

          Taky asi budu muset úplně odinstalovat stravu. Vždy tam vidím kolegy jak dvakrát denně běhají, usmívají se na svět, foti se na sluníčku a překonávají si svoje letité rekordy, tak mě to naštve. Když já vidím svět kolem jen z okna z postele a čekám týdny a měsíce až mi bude líp.

          Chybí mi už jakýkoliv pohyb. Ať jdu spát kdykoliv tak se stejně ráno ze setrvačnosti budím. Byl jsem zvyklý ráno chodit úplně volně v nízké intenzitě před snídaní klusat. Cítil jsem se po tom úplně nejlíp.

          Ani nemám náladu na ničem pracovat. Už bych měl skoro dva měsíce pracovat na diplomové práci, ale jak je mi blbě, pálí mě oči tak mám už po pěti minutách chuť prohodit ten počítač oknem.

          0 0
          • cyklista86  

            Ven bys mel chodit denne. Hned rano, aby se ti dobre nastavily biologicke hodiny. Ale klidne prochazky jako kdyz jde rodinka s deckama nebo duchodci. Furt chces, aby to melo nejaky sportovni nadech. Pochop, ze to ti ted ublizuje. Vetsine takhle „postizenym“ pomaha si uvedomit, ze stejne tak jak pristupovali k treningu musi pristupovat k tomu uzdravovacimu obdobi. Proste misto nejakych intervalu a pod. mas ted za ukol 2× denne jen klidne prochazky na cerstvem vzduchu a nevymyslej furt nic jineho.. Tim jak furt stresujes, ze nemuzes sportovat drzis to telo ve stresu a nedovolujes mu se uklidnit a zregenerovat..

            0 0
            • tiarko  

              Díky, pokusím se. Přesně takovéhle rady bych potřeboval aby mi někdo dal. Vše se snažím nějak řešit sám, protože ne všemu úplně rozumím. Popravdě mi rady od tebe (snad) pomohou víc než tvrdě zaplacené dvě hodiny konzultace u sportovního lékaře.

              Zítra tu ranní procházku zkusím. Ale bude to tento měsíc asi poprvé co se dopoledne vůbec vyhrabu z postele. Většinou se ráno probudím víc unavenej než jsem šel spát a „jako by mě přejel parní válec“. Pokud mi to pomůže srazit alespoň tu příšernou bolest hlavy tak jen dobře :)

              1 0
              • Murray  

                Vím ze si tu už psal, zes navštívil psychologa a ten ti řekl, ze jsi úplně v pořádku… ale mezi řádky z tvého psaní lze taky nenapadne vyčíst, ze můžeš mít totální depresi ( např. zes musel odnést všechno sportovní vybavení aby ses na nej nemusel dívat atd…) – a deprese jak je známo muže způsobit i to, ze člověk únavou ani nevyleze z postele. přeju ti ať to brzo prekonáš…

                0 0
                • cyklista86  

                  Dobre, takze psycholog ti da nalepku „mate depresi“ a co to vyresi? To po nem budes chtit antidepresiva? Si jako myslis, ze resi pricinu tech depresi? Snad jediny co pomuze je vyresit tu pricinu te deprese. Co se tomu cloveku deje, ze ma ty stavy a ne zacit brat oblbovaky. To je uplne stejne reseni asi jako zacit chlastat. Takze krome toho, ze tam nekde hluboko na tebe ta deprese ceka mas jeste novej problem se zavislosti. Se podivej jak je na tom USA, kde se oblbovaky vseho druhu predepisuji jako u nas paralen. Je fakt, ze pro system to je kseft paradni. Maji miliony stalych zakazniku. No neber to.. Ale pro toho dotycnyho to je cesta pouze jednim smerem a k uzdraveni to urcite neni.. Srovna na tohle tema je u nas asi nejlepsi si poslechnout Hnizdila a kdo si mysli, ze vetsina psychologu k tomu pristupuje tak jako on. Tak jsou tezce naivni. Naprosta vetsina uz je sempleta systemem. Po letech jednani s lidma uz vedi, ze naprosta vetsina lidi nechce v zivote vubec nic menit. Tak jim proste neco predepise a ma klid.. Obserou to pak ti, co se chcou dobrat priciny svych problemu..

                  2 1
                  • karel d.  

                    Naprostý souhlas.

                    0 0
                  • Murray  

                    V pohodě, vyklidni se, jen píšu bez nátlaku nějaký názor, nejsem lékař abych mu něco nutil a doufám ze on všechny názory tady tak bere, btw. člověka, co dostal anticenu bludný balvan moc neposloucham, nedávno jsem ho někde poslouchal a dle mého názoru je to blázen

                    0 0
                    • cyklista86  

                      Ne ze bych poslouchal vsechno co se na internetu od Hnizdila najde. Kadopadne co jsem poslouchal, tak to vzdycky melo hlavu a patu.

                      0 0
                    • karel d.  

                      Hodne lidí co nejdou na ruku oficiální propagandě a farmaceutickým lobby dostávají různé „ceny“ . To je jedna z funkcí zaplacenych a zkorumpovanych mainstreamovych médií. Jinak v pohodě, každý ať si udělá svůj názor. Já už svůj mám.

                      0 0
                      • Murray  

                        Muže to tak být, a hodně lidí skočí na názory dezinformátorů a bláznů, jejichž projev opravdu má hlavu a patu, většinou jde totiž o chytrý lidi, kteří umí manipulovat a šikovně využívat pravdivá fakta a šikovně je používat a ohýbat k různým dezinformacim a nepravdivým faktům

                        1 0
                        • cyklista86  

                          Ja bych byl teda radsi, kdyby me nekdo „dezinformoval“ abych zil v nejakem „preludu“ nez aby ze me byla troska na praskach.. Btw nemas nahodou v rodine carodeje v bilem plasti? :D

                          0 0
                          • karel d.  

                            Já se právě tomuhle vláknu i z tohoto důvodu tj. zcela protichůdnych názorů pisatelu vyhýbal. Dokážu si představit co tak asi probíhá v kovidovem vláknu, které jsem ještě neotevrel a taky neotevřu.

                            0 0
                          • Murray  

                            Nene, nemám, v zásadě s doktory mám stejný zkušenosti jako ty, já říkám ze jsou jako zedníci – proste dobrý a špatný, když jsem byl na felu tak se mezi nama říkal znamej vtip : Baví se 2 feláci a jeden rika druhému: Když já vidím, jaký jsme inženýři tak se bojím jít k doktorovi. No tenkrát mi to přišlo přestřelený ale časem jsem zjistil, ze je to naprostá pravda. Musí si člověk proste vybírat.

                            Hranici mezi tím, jestli je zralej na antidepresiva nebo to zvládne bez nich si netroufám odhadovat. Jen mě ty jeho vyjádření přijdou dost prapodivny… a asi nejen mě, samozřejmě přeju ať tu krizi překoná sám a co nejdříve, taky si za 10 let muze říct, ze já jdem si ty prášky nenechal napsat o x let dřív, aspoň jsem mohl sportovat.

                            0 0
                            • cyklista86  

                              Nechapes to a srovnani se zednikama je spatne. U zedniku rozhodne neni problem celej system. U zdravotnictvi ano. Byla doba, kdy se doktori snazili pacienta vylecit a ne lecit. Ta doba uz je nejakej ten patek pryc. Zdravotnictvi vsech chronickych problemu by melo byt rozdelene na dve kategorie. Jedna pro lidi, kteri chcou resit problemy komplexne a jsou ochotni treba zmenit zivotni styl a druha pro lidi, kteri nechcou resit a menit nic. Chcou jen dostat oblbovaky a to jim na protloukani zivotem bude stacit.. Kdo by chtel byt v te prvni kategorii, tak by si treba i platil vetsi pojisteni a pod.. Takhle ale jak to je nastavene, tak lidi co ze sebou skutecne chcou neco delat a nemaji vubec zadny prehled jsou v pr.. Protoze opravdu veri, ze jedina cesta je autorita pan doktor, ktery muze predepsat „leky“ na predpis, ktere ho vylezi. Vsichni ostatni jsou prece jen sarlatani co chcou okradat lidi.. Nastesti dneska uz jsou opravdu vsechny informace k dohledani, takze kdo chce, muze si misto mrhani casu sam rozsirovat obzory samo studiem a udelat si obrazek sam..

                              1 0
                              • Murray  

                                U zedniků je problém celej systém – 90% z nich děla něco co neumí :D sorry jestli jsem se někoho dotknul, životní zkušenost, a toto už plyne od základní školy a učňáku a celého nastavení systému řemesel

                                1 0
                              • ZdenekP  

                                100% souhlas.

                                0 0
                  • snas89  

                    A co jinyho bys tvl chtel davat na depresi, nez antidepresivum? Tvl se proberte, tyhle „zaruceny moudra“ muzou tomu clovekovi ******* zivot na dobro.

                    Pri depresi je nejzasadnejsi problem prave chemie v mozku. Ukolem antidepresiv je nastavit prave tu chemickou rovnovahu.

                    Ano, jsou zneuzivana a naduzivana a spousta lidi je bere, i kdyz nemaji oni klinickou depresi.

                    Ano, lecba deprese je uspenejsi v kombinaci s psychoterapii a prave psychoterapie ma pak obrovsky vliv na recidivu a silu jednotlivych fazi. A diky terapii to pak nemusi do plne deprese dojit.

                    Ale jestli uz ma nekdo deprese (nemyslim „depky“), tak neni o cem. To uz je na psychiatrii (kteri uz zacinaji v dnesni dobe kombinovat svoji praxi s psychoterapii).

                    4 0
                    • cyklista86  

                      Co bys chtel delat? Tak v prvni rade zjistil co se deje v zivote dotycneho. Jestli je ta deprese opodstatnena a v tom pripade bych se zameril na ten problem, kterej tu depresi zpusobuje nemyslis? Ano jestli ma dotycnej naprosto dokonalej zivot od A po Z a nema absolutne zadnej duvod k depresi a stejne nemysli na nic jineho jak si podreze zily a nebo kdyz ma clovek deprese po urazu hlavy a pod. coz se taky stava. Tak v tom pripade bych bezesporu zvazoval nejaky oblbovaky. Ovsem troufam si tvrdit, ze u vetsiny lidi je to spis ten prvni pripad. Ze jim zivot dava na prdel, nechovaji se ke svemu telu pekne, na hovno zivotni styl a pod. a z toho maji rozhazenou chemii v hlave, ktera ty deprese zpusobuje a ne ze maji deprese ktere nemaji pricinu v ziti toho cloveka..

                      0 5
                      • tsunami  

                        První co bych dělal já je, že bych tě zablokoval a nečetl. Škoda, že to tu nejde :-/

                        0 0
                      • snas89  

                        Hele to je jak do dubu…

                        Nehodlam tady jet argumentacni smycku, kdyz ty argumenty nevnimas.

                        Placat blbosti vytrzeny z kontextu je tvoje vec a odpovednost.

                        Ridit se tema blbostma je pak uz vec a odpovednost dotycnych lidi, kterym radis.

                        2 0
                        • cyklista86  

                          Evidentne si myslis, ze „deprese“ ma jednu pricinu. Nu neni tomu tak..

                          0 1
                          • Murray  

                            Podle mě ty si vůbec neuvědomuješ, co to je deprese, myslíš si že někdo má jen špatnou náladu z nějakýho objektivního důvodu, vidíš svět naprosto zjednodušeně ale píšeš jak kdybys byl profesor v oboru, no nic

                            0 0
                            • cyklista86  

                              Deprese je hlavne hodne obecne pojem a jestli to tady nekdo zjednodusuje, tak jsi to ty, ktery si mysli, ze kazdy psychicky problem vyresis praskama.

                              0 4
                              • Murray  

                                Víš co je sranda, v tomto posledním dnešním vlákně nikde o práškách nemluvím, o těch si začal ty a jen to dokazuje, ze jsi demagog jako hrom – na to právě musí bejt člověk relativně chytrej, aby to uměl bravurně. Tobě to jde skvěle a to je signál pro mě už na tebe nereagovat.

                                0 0
                          • tiarko  

                            No tak deprese je hlavně nemoc. Je to chemická nerovnováha v mozku, která prostě jen tak neodejde. Takový člověk se ani nemůže cítit dobře. Nebude mít radost ze života, nebude mít chut na nic, na nic dělat, bude mít chuť například jen zemřít… To já mám opačný problém. Chci dělat všechno a na všechno se strašně těším. Ale tělo mi nedovolí vůbec nic. Skutečnou depresi která nepřejde, a kterou je třeba léčit antidepresivy má opravdu velmi málo lidí. Přidal jsem se na FB do skupiny, kde jsou lidi s psychickými problémy a byl jsem docela v šoku. Ti lidi si tam fotí svoje zásoby léků a navzájem si je komentují. Píší tam jak nechtějí žít, jak nehubnou a přitom jsou totálně vyhublí. To je šílené. Podobné lidi jsem viděl i kolem sebe, když jsem byl na tom vyšetření. Ten člověk s kterým jsem se bavil byl docela rozumný a popravdě ani moc nechápal proč tam jsem.

                            0 0
                • tiarko  

                  Tak jinak. Jsem normální veselý člověk. Směju se. Mám chuť do života. Chci dělat všechno. Chci běhat, chci jezdit na kole, chci plavat. Chci normálně chodit do školy. Těším se na každý další den. Nemám žádné sebevražedné sklony. Ani by mě nic takového nenapadlo. Chci normálně žít, sportovat, chodit do kolektivu. Chci chodit na hory, chci spát pod stanem. Na minulost už jsem dávno zapomněl. Chci si co nejvíc užít zbytek života.

                  To že schovám sportovní vybavení na které jsem se těšil čtvrt roku (saucony endorphine pro dlouho nebyly dostupné) do skříně je snad normální. Čekal jsem na to půl roku, těšil se jako malé dítě a teď to nemůžu obout a nemůžu si v tom jít zaběhat. Kdybych to neuklidil, tak to brzo obuju a půjdu to i přes všechny problémy vyzkoušet. A to už jsem jednou udělal a nedopadlo to dobře. Protože mě bolí svaly po celém těle jako bych měl chřipku, bolí mě hlava, motá se mi hlava, mám zvýšenou teplotu, jsem extrémně unavený, mám extrémně vysoký tep, nemám na nic sílu. To si jako podle vás tady ty problémy vymýšlím? To je jako podle vás v pohodě když nevím příčinu problémů hodit nálepku „psychicky nemocný“ a napsat nějaká antidepresiva? K čemu? Já nemám v hlavě žádné problémy. Nemám žádné noční děsy, nemám špatné myšlenky. Myslím maximálně pozitivně. To je doopravdy medicína na úrovni středověku? Jak by ty antidepresiva pomohly? A jak by mi povídání s psychologem pomohlo? Já věřím, myslím pozitivně, chci zlepšení a dělám pro něj absolutně vše co je v mých silách.

                  0 0
                  • Murray  

                    Tak už to jednou pro vždy přestaň řešit tady, vždycky tady budou různé neodborné názory, který bys měl brát maximálně obezřetně – je to proste fórum. Názor “ v životě nedopust si vzít antidepresiva “ je stejně špatně jako “ potřebuješ okamžitě antidepresiva “, nikdo tě osobně nezná a všichni sem píšou aby napůl zabili volný čas.

                    Btw nálepka “psychicky nemocný” který se tak bráníš v životě neznamená nic ponižujícího a jestli ty prášky fakt potřebuješ ani sám zřejmě stejně nepoznas…. Takhle to rozhodně nefunguje

                    4 0
                  • Prasopes  

                    na začátku ale sám píšeš, že ses do toho stavu dostal po rozchodu s přítelkyní. To prostě vypadá jako počátek nějakého psychického bludného kruhu, který si ani nemusíš uvědomovat a o to těžší je z něj vystoupit. Případ na antidepresiva zřejmě nebudeš, ale psychoanalytik který ti rozebere myšlenky a někam tě zkusí směřovat by ti pomoct mohl.

                    A špatných myšlenek máš plnou hlavu, proto je tu tohle vlákno a proto uklízíš sportovní věci, aby ses na ně nemusel dívat

                    edit. jak píšeš, že nemáš špatný myšlenky:

                    „Taky asi budu muset úplně odinstalovat stravu. Vždy tam vidím kolegy jak dvakrát denně běhají, usmívají se na svět, foti se na sluníčku a překonávají si svoje letité rekordy, tak mě to naštve.“

                    0 0
                    • tiarko  

                      Ano, v té době jsem měl problémy. Už je to dlouho. Napsal jsem to sem, aby to bylo kompletní. Nevěděl jsem že kvůli tomu ze mě budou dělat lidi psychicky nemocného člověka…

                      NO věci uklízím. Protože když na ně koukám tak mám hroznou chuť v nich sportovat. Ale vím že když jdu sportovat tak se mi razantně přitíží (řekněme 12 – 48hodin po dokončení aktivity). Tak je uklidím, protože mě to láká je vytáhnout a jít sportovat.

                      Jasně že mě to naštve. Protože je venku tak krásný počasí. Ještě relativně teplo, a já chcí taky jít běhat. Taky chci jít do hor a taky chci vyjet na praděd na kole. To je přeci normální ne. Bych si to vyměnil se všemi línými lidmi co sedí doma a vymlouvají se. Oni mohou a nechtějí. Já chci a nemůžu.

                      0 0
                      • Prasopes  

                        já tam vidím úplně vzorovej zacyklenej kruh mezi permanentním stresem a s tím spojenou chronickou únavou, což se krásně vzájemně posiluje. Ale jak myslíš no, kecat ti do toho nebudu, jen jdu náhodou kolem:-)

                        1 0
                      • vaclaw  

                        Tvl prober se (s prominutím). Jaký dělat z tebe psychicky nemocnýho člověka? Když máš rýmu tak to taky bereš jako nálepku? Je to normální poměrně částý štav a to co ty píšeš je skoro ukázkovej příklad (ale nic není absolutní a nejsem odborník). Jsou lidi, co lítaj od doktora k doktorovi, protože jim je naprosto reálně somaticky blbě. Maj pocity ze nevstanou z postele, bolí je břicho a další části těla, brní ruce, motá se hlava… a nakonec jim pomůže právě psychoterapie. Já osobně mám problémy s úzkostma, tak tušim, co to dokáže. Naštěstí jsem byl zatím schopnej to zvládnout bez prášků, ale chápu, že po nich lidi sáhnou. Můžeš si sedět doma, lítat po doktorech, bědovat nad osudem a nebo se sebrat a zkusit něco opravdu změnit, a ne to že přestaneš sportovat, i když přetrénování může být tvůj problém. Ale i na to existujou lidi, co ti dokážou odborně a dobře poradit.

                        0 0
                        • tiarko  

                          Ale já nemám žádné úzkosti. Nevím kde to furt berete. Mám radost ze života. Mám chuť do života. Nemám žádné špatné myšlenky. Minulost jsem pustil za hlavu. Chci žít, chci sportovat. Chci chodit, co já vím, na koncerty. Ale fyzicky to nejde. Něchápu jak by mi v tom pomohla nějaká vojna jak mi někdo psal. Já tu fyzickou aktivitu chci vykonávat. Já bych klidně šel rýt zahradu rýčem. Ale fyzicky to nejde. Nevím proč v tom furt všichni hledáte tohle. Ano, napsal jsem zde i rozchod s přátelkyní, aby to bylo komplexní a abych dal kompletní obrázek. Je to už dávno a nijak mě to teď neovlivňuje. Nechápu, proč se na to všichni koncentrují.

                          0 0
                          • vaclaw  

                            Hele nezlob se, ale ty asi nemáš moc tušení, jak může psychika, případně psychosomatika fungovat. Minulost nepustíš za hlavu, všechno co prožiješ se do tebe nějak podepíše. Tvoje problémy, jsou-li psychickýho původu, nejsou způsobený rozchodem, ale může to být impuls, kterej tomu když ne to spustil, tak nějak nepomohl. Ale možná taky ne. Mě naopak zaráží, když napíšeš, že tě to už nijak neovlivňuje. Mě se nechce to rozebírat do detailu, tohle na to není vhodná platforma a já vůbec nejsem na tohle odborník. Jenom dvě věci bych ještě podotkl. To že trpíš nebo netrpíš úzkostma nevím, snad ne, ale to neni tak, že se celý dny strachuješ co a jak. Úzkost je když si zkontroluješ tep před spaním, nebo když s nějakým zdravotním problémem projíždíš Internet a zakládáš vlákna nebo když se z obavy před následkem vyhýbáš sportu, i když bys nakrásně moc rád sportoval. To všechno můžou a nemusí být známky úzkosti. To není tak, že si člověk řekne ha teď mám úzkost a je to, na to většinou sám ani nepřijde. A druhá věc, uvědom si, že ty už to tady používáš jako terapeutickou skupinu. Detailně nám popisuješ, co a jak se ti děje, jak se to vyvíjí a vlastně co prožíváš, to, že podobný principy se v terapii používají, neni pro nic za nic.

                            2 0
                  • adam320  

                    „Já nemám v hlavě žádné problémy.“

                    Tohle napise clovek, kterej resi svoje potize po internetu s uplne cizima lidma na diskuznim foru o bicyklech? Podle myho nazoru, Ty konkretne mas v hlave minimalne jeden hodne velkej problem. Jako vsichni co jsou schopny jezdit 170km na kole pet dni v tydnu a pak byt prekvapeny, ze to nema dobrej vliv. Proste vseho moc skodi a navic pokud si to cely organizoval sam vcetne stravy a regenerace. Tohle byly davky, ktery proste amater a laik dlouhodobe nemuze ustat

                    Tim te nechci nijak ******, je mi te lito a preji at se co nejdriv vratis k normalnimu zivotu. Ale uprimne pokud si myslis, ze nemas problem, tak ver ze mas

                    1 0
                    • tiarko  

                      „Tohle napíše člověk, který řeší svoje potíže po internetu“. No a co je na tom špatného? Předpokládám že na fóru jsou sportovci. Sportovci jsou často vzdělaní lidé. Co jsem čekal? No například relevantní rady, odkaz na odborného lékaře se kterým má někdo zkušenost, rady od lidí co měli podobné problémy…

                      Místo toho mě zde dav lidí co mě v životě neviděl přesvědčuje že jsem psychicky nemocný, další posílá urážlivé vzkazy že vůbec neexistuji a další domýšlí věci co jsem nikdy nenapsal. Nikde jsem nenapsal, že jezdím pětkrát týdně 100km+. Objem se jezdí max jednou týdně. Nikde jsem nenapsal že trénuji ve velkých intenzitách. 80% tréninků odjezdím a odběhám v Z2 (do 137 tepů). Nikde jsem nenapsal že neregeneruji. Dva dny v týdnu jsem dával úplné volno. Tady by lidi každého, kdo má nějaké problémy co nejsou na první pohled vidět lidi poslali na psychiatrii a nazvaly hypochondrem. nebo že chci být nemocný. Nechci. A kdybych nemusel, nebo nevěřil že někdo poradí, tak žádné takové vlákno v životě nezakládám.Já jen se chci konečně fyzicky cítít alespoň trochu dobře. Abych mohl vykonávat snadartní denní činnosti a zase si zasportovat. Psychicky se cítím naprosto dobře, mám chuť do života, mám radost ze života jen nemohu nic dělat.

                      Nicméně dva relativně rozumní lidé, kteří podobným problémem už prošli se mi ozvali. A snad mi jejich rady pomohou. Za to jim děkuji.

                      0 0
                      • theedge  

                        Hele neřeš to tak, tady každej napíše nějaký svoje moudro … ty lidi musíš brát s rezervou.

                        Je to tu prostě internetový fórum.

                        Tvoje stavy můžou být způsobené mnoha příčinami a ta úvodní nespavost byla začátek těch projevů.

                        Může to byt chronická únava / přetrénování, může to být long Covid, může to být od klíštěte, může to klidně být kombinace více věcí.

                        Mne tak 3 roky zpátky trápila infekce bakterií hemofil – malá to přitáhla ze školky a já jsem to od ní chytil. Nemohl jsem se toho zbavit snad půl roku – možná i déle. Doktoři mi to nebyli stavu zjistit dokud mi na tu konkrétní bakterii jedna dobrá doktorka na ORL neudělala důkladný výtěr v krku a poslala do laboratoře. Měl jsem dost podobné stavy, i když asi ne tak intenzivní. 3dny marod, 2 dny zdravej a pak zase 2dny marod. Furt dokola. Vždycky po malé zátěži okamžitě druhý den stav marod. Projevovalo se to tak pitomě, že člověk nebyl ani pořádně marod že by lehnul, ale nebyl ani zdravej. Vypadalo to jako slabší chřipka – únava, škráváni v krku, bolest hlavy a svalů. Za 2 – 3 dny dobrý a pak zase, furt dokola. Přišel jsem z práce a musel jsem si jít lehnout a nic jsem nedokázal dělat.

                        Doktoři na tebe už pak koukají jak na hypochondra, protože oni na tobě nic nevidí. Fakt psycho. Zabrali na to až silný antibiotika a tělo z toho bylo unavený fakt hodně dlouho. Chyto mne to někdy v zimě, ale do půlky letní sezóny jsem se z toho dostával.

                        Neříkám že to je tvůj případ, ale těch příčin těchto stavů může být fakt hodně a pokud nenarazíš na dobrýho doktora kterýho napadne příčina a hlavně to fakt chce řešit, tak to je velkej problém.

                        Přeju pevný nervy a štěstí ať příjdeš na to co to je.

                        2 0
                        • tiarko  

                          Děkuji za příspěvek. To jak to popisujete mi přijde v podstatě přesně. Že se to trochu zlepší, ale jakákoliv fyzická zátěz způsobí zhoršení/návrat všech původních příznaků.

                          0 0
                  • jIrI___  

                    Ty v hlavě nemáš problémy, ale jeden neskutečně velký bordel, který zcela evidentně bez pomoci odborníků nejsi schopen uklidit. Přeju ti, ať takového odborníka co nejdříve najdeš, jinak se z toho nevyhrabeš.

                    1 0
                    • -b-n-x-  

                      Bordel mám v hlavě já – a víš jaxe mi žije? Úplně v pohodě :-)

                      0 0
              • karel d.  

                Možná už to tady někdo zmiňoval, ale v těchto případech, jako jsou nespavost, chronický unavovy syndrom, deprese atd. konvenční medicína nijak nepomůže. Já bych se snažil vyhledat někoho kdo dělá do alternativní medicíny; sám jsem po prodělání mononukleozy uvavovym syndromem částečně trpěl. Pomohla mi akupunktura, se kterou mám všeobecně výborné zkušenosti. Problém je ale najít někoho kdo tomu opravdu rozumí, chápe tělo a mysl jako celek a pomůže vybalancovat dráhy energií. Samozřejmě, člověk sám musí tomu procesu uzdravení napomáhat a to není zrovna snadné, protože, jak říkáš, ne všemu co se s námi děje rozumíme. Alternativní přístupy ke zdraví se právě ale touto „mentální " stránkou věci zabývají. "Uzdravení“ je v tomto pripade pak často velmi komplexní a dlouhodobější proces, který výrazně změní naše vnímání světa i života v něm.

                1 0
                • tiarko  

                  Píšete zde pořád o depresi. Já mám radost ze života. Chuť do života. Směju se. Chci dělat všechno. Chci sportovat, jezdit do školy. Chodit mezi lidi. Těším se na každý další den. Ale jde o to, že mi to zdravotní stav neumožňuje a já nedokážu zjistit co to je a jak se toho zbavit. Přeed dvou týdnama jsem například zkusil jít běhat. Lehce, střídal s chůzi. Vylezl si na menší kopeček. Cítil jsem se úplně skvěle, myslel si že teď už bude všechno v pohodě. Ale na druhý den se opět vrátila ta chřipková bolest svalů, stoupla teplota a začala silně bolet hlava. To si je opravdu medicína v roce 2021 tak daleko, že když nevím co, tak mu napíšu nějaké oblbováky a dám nálepku psychiky nemocný. Probůh. Vždyť já mám radost ze života, chci žít, užívat si života a všechno. Nemám žádnou depresi? Jak mi proboha pomůže že budu brát nějaké prášky na hlavu?

                  0 0
                  • karel d.  

                    Pokud reagujes na mě, tak jsi asi můj příspěvek nečetl. Nemluvím tam ani o praskach ani o nemoci „hlavy“. A ano, medicina 21. století si s tímto opravdu neví rady. Pokud to nejde vyřezat, vypálit, potlačit chemií nebo jinak invazivne „vyřešit“, tak jsou hold v koncích. Psal jsem o tom co dělat potom až na tohle člověk přijde.

                    0 0
                  • RapMan  

                    I ten lehký běh a chůze byla aerobní aktivita?

                    0 0
                    • Tencovozikmin  

                      Stačí normálně aktivně žit,zaměstnáni,sta­rost o rodinu,dům a nutné životni potřeby a nemá čas přemíšlat nad hovadinama,jestli zaběhnu a ujedu to či ono.

                      0 2
    • Pikaču  

      Cele jsem to nejak nečetl, je to uz dlouhe.

      Tak sem hodim pár věcí co me napadlo:

      1. Hulba nebo Sex pred spankem.
      2. Pustit si tohle. Kdyz uspavam kluka tak jsem tuhej s nim:

      https://youtu.be/jRHwt8Vm0Aw

      3. Precti si tohle:

      https://www.centrum-hladoveni.cz/…e-hladoveni/

      V nemecku a rakousku jsou Fastenkliniky kam si zajedes na tyden-dva, nic nezeres, telo se vycisti a nastartuje uzdravivaci proces. To je tak laicky popsane.

      Nemuzu uz najit ten článek kde jeden psychiatr takto vyléčil vsechny sve pacienty od ten nejslabšich az po ty najzavaznejsi psychycka onemocneni. Ty lehke formy stacilo par dnu hladovět a na těžší formy 30–40 dnu coz byl spis i extrem.

      A podle me cim vic budes zobat chemii tim si vic zaneses tělo. Vykašli se na sport a zamer se na hlavu a zbavit se sracek z tela.

      0 0
      • Espen  

        Takže si zaplatím kliniku na dva týdny a ještě mi nedají nažrat :-D. To je boží :-). Ale je pravda, že když si snížím příjem jídla, cítím se lépe a vzhledem k tomu, co tady nás nespavec psal, že vše sežere, tak jeho tělo veškerou energii spotřebuje na boj s celým kuřetem, které měl k obědu a na běh a kolo už není s čeho brát :-). Je vlastně intoxikován jídlem :-D.

        0 0
        • Prasopes  

          nic nového s tou klinikou:-)

          https://m.youtube.com/watch?…

          0 0
        • Pikaču  

          Tak ono je lepsi hladovět řekněme pod dozoreme, ve wellnesu nez doma kde je plna lednicka, zerou vedle tebe dobrutky neni zrovna motivace.

          Me treba pomaha nejist rafinované cukry a kravske mleko ( to mam potvrzene testem).

          Těch informací o levbe hladovenim se da na netu dohledat. Neni to zadna novinka.

          Jinak jidlo jako takove je plne sracek, kyselost krve, intolerance to vse muze působit na samotnou psychiku. Nerikam ze je to jeho pripad ale kdyz mu moderni medicina nepomuze tak si toho muze spousta přečíst o alternativní, celostni, atd…

          0 0
          • cyklista86  

            Pust se doporučuje u more abys to kombinovat s uzemnovsnim (Který je nejsilnější ve Slaném mori) se sluncem a nasávání minerálů z more. Sedět nekde v Německu, sušit hubu a platit za to? Lidi jsou neskutečně zblbnuti..

            0 0
            • Pikaču  

              Ja mu nedoporucuju ty rakouske a nemecke Fastenkliniky, jen je zmiňuji v ramci tematu.

              V tom odkazu co jsem poslal jsou i ruske kliniky.

              Zvládnout to může sám.

              Neco podobneho je treba Gersonova terapie ( ale tou se leci rakovina nicmene prinpi je podobný- resp. Tělo se léčí samo jen je potreba ho zbavit sracek).

              Muze zkusit i klasicky detox, lehčí formu detoxu a zamyslet se nad tim co konzumuje a fo to zpusobuje.

              Ty to asi vis, takze spis doplněk pro zakladatele.

              0 0
              • cyklista86  

                Gersonova terapie neni pust, ale pijou se zeleninove stavy, ji i brambory a pod. ale hlavne tam delaji kavove klystyry.

                0 0
            • -b-n-x-  

              Já zase doporučuji kombinovat půst s kozim mlikem a sifonem.

              Ale nejlepší je stejně diamantova voda.

              1 0
    • HonzaRez  

      Už tu někdo napsal, že základem je vstávat v 5 a jít hákovat (třeba do fabriky)? Přesný režim a pocit odpovědnosti, že prostě musím, vyléčil už mnohé nemoci…

      2 0
      • Petr L2  

        Ano a mnoha lidem přesně tohle právě nějaké těžko popchopitelné nemoci přivodilo. TVL v kterém století žiješ, v 19.?

        0 0
        • Smazaný účet  

          Muze si u linky postnout storicko na Instagram. A razem bude v 21. stoleti …

          0 0
          • jIrI___  

            Nemůžeš. U linky hraní s telefonem ve většině továren není dovoleno, ani bys nestíhal takt.

            0 0
            • Smazaný účet  

              Maloktera linka jede nonstop celou smenu. Vzdy se neco na okamzik vysere a pak naklusou technici nebo udrzbari …

              0 0
      • -b-n-x-  

        Taky mě již napadlo jestli by nepomohl ozdravný pobyt v mišelince.

        0 0
      • cyklista86  

        Netisum jestli si delal nekdy ve fabrice, ale lidi pracujici na smenej provoz v prisenym prostredi fabriky, kde nemaji ani cas se vychcat, aby stihli normu. Jsou jednoznacne skupina lidi s hodne spatnym zdravim.. Mladi to zvladaji ok, ale kdyz pak vidis ty 40+ tak vetsina tech lidi vypada naprosto priserne.. Ja tech zamestnani vystridal docela dost a muzu rict, ze jestli si mam vybrat mezi delat ja nevim treba popelare pekne venku na jednu smenu nebo vydelavat 3× tolik ve fabrice, tak se nebudu rozmyslet ani sekundu..

        3 0
        • Tencovozikmin  

          To by mě tak zajímalo která práce jako zaměstnanec je tak strašně stresující?

          0 0
          • theedge  

            To myslis vazne ?

            0 0
            • cyklista86  

              3 mesice brigady treba ve skladu Amazonu nebo v jakekoliv fabrice s pasovou vyrobou by mu tu otazku odpovedela docela rychle. :))

              1 0
              • theedge  

                Zena pracuje na ARO velke nemocnice a denne ji pod rukama umiraji lidi. Ale pritom je to jen pitomej zamestnanec ze ? :-) To tamhle pan vynervovanej osvc se evidentne muze pokakat hruzou kdyz mu nekdo nechce zaplatit fakturu :-D

                0 0
                • Tencovozikmin  

                  Nepsal jsem ze je nekdo pitomy a kdyz to pani stresuje tak muze delat treba na ocnim

                  0 0
                  • cyklista86  

                    Uz to neokecas sorry. Napsal si proste totalne retardovanou otazku tak si to priznej..

                    1 0
                    • Tencovozikmin  

                      Nic neokecavam Juro,zamestnanec ma sve jiste a pokud mu smeny nevyhovuji,tak muze delat neco jineho. Za retarda jses tady ty,kdyz si hrajes na odbornika a radis tady cloveku ktereho neznas,nevidels,ale presne vis jak mu pomoci. Kdyz jsi takovy odbornik,zarid si ordinaci za svoje,zamestnej par lidi a starej se a pak poznas o cem to je,to OSVC.

                      0 0
                      • theedge  

                        Tak z tvych kecu mam pocit ze to nezvladas hlavne ty :-) asi by ses radsi mel nechat zamestnat :-D

                        2 0
                        • Tencovozikmin  

                          Mas pravdu vubec nic nestiham,uz ani nespim,jen premyslim kolik mrtvolek za sichtu zvladnu. Hele lezel jsem na ARU a JIP asi 4 mesice takze me nerozesmivej jak tam truchli nad kazdym umrlcem

                          0 0
                          • theedge  

                            Hele ty ses dobrej fekal … ale neboj, ono se ti to mnohonasobne vrati. Tak jak se k lidem chovas ty, tak se lidi chovaji k tobe :-)

                            1 0
                      • Peslezedirou  

                        Kazdý žijeme ve svém vlastním vesmíru…Tiarko hledá radu na fórum, kdo chtěl tak poradil, teď je to na něm co si z toho vezme a kam teď povedou jeho kroky, nemyslím, že by Cyklista psal závadně. Člověk si stejně nakonec musí pomoc sám…ale víc pohledů na věc není k zahození. Peace – ale ten retard byl zbytečný.

                        0 0
                        • Tencovozikmin  

                          Zacal stim on a vic to resit nebudu.Tiarko pokud ma problem takoveho formatu tak by soudny clovek resil jinde a na plky na foru.

                          0 0
                      • cyklista86  

                        Ale ja o OSVC vubec nic nepsal. To si me s nekym pletes ne? Ja reagoval pouze na tvuj nesmyslny koment „To by mě tak zajímalo která práce jako zaměstnanec je tak strašně stresující?“

                        a hned dalsi nesmysl jsi napsal v zapeti „,zamestnanec ma sve jiste“ ma jiste co? Ze muze byt vyhozen? Tak to kazdopadne.. Jinak protirecis si pekne. Napred tu zacnes brecet, ze zamestnanec to ma snadne zatimco OSVC je chudacek vystresovany 24 hodin denne a zaroven tady pises ostatnim, ze pokud je zamestnani stresuje, tak ho maji zmenit. To same plati pro tebe. Taky te nikdo nenuti byt OSVC, ale asi ti nestaci 20 tisic hrubeho jako vysmatemu zamestnanci, ktery ma vse jiste a nema v zivote zadny stres, tak musis byt chudacek vystresovany, aby sis ten barak a mercedes udrzel co..

                        3 0
                        • Tencovozikmin  

                          Juro v klidu,nezavid,mam jen prosty srub o 12 pokojich a par pozemku.Ja jsem stresovany uplne stejne jako kazdy jiny ale OSVC nic jisteho nema a to co plances okolo je mimo,ja nebrecim. 20 Hrubeho to ma snad babka na hajzlu nebo jen ty?

                          0 0
        • -b-n-x-  

          Tak ale zrovna popelář je dream job!

          1 0
        • karel d.  

          Naprosto přesně. Směnný provoz je dlouhodobě z hlediska celkového zdraví velmi nezdravy.

          1 0
          • Melvin  

            Bez nočních je směnný provoz fajn.

            1 0
            • cyklista86  

              Jo souhlas odpoledni se jeste da, ale optimalni to rozhodne neni.. Idealni je fakt chodit spat cca ve stejnej cas a vstavat ve stejnej cas. Takze si na to telo zvykne a nepotrebujes budik. Kdyz sem mel ranni na 6, tak v 10 vecer uz jsem spal zatimco na odpoledni v 10 teprve koncis a nez jdes spat tak mas pulnoc.. Kazdej to ma jinak, ale myslim, ze od 7 do 3 by to byhovovalo vetsine lidem a nebo klasicke dvanactky denni. Takze to mas proste rozdelene na pracovni dny, kdy nestihas nic jinyho a pak mas proste volno celej den. To je urcite lepsi nez denne chodit od 9 o 5. To nemas zase cas na nic nikdy. :D

              0 0
              • Smazaný účet  

                Od deviti do peti je super pro lidi, kteri vstavaji brzy. Jako ja. Vstanu si v pet, dam si trenink, jdu do prace. Ted v zime idealni kombinace. Ze je brzo tma me nijak nevzrusuje, mam splneno.

                Naopak v lete chodim na 6 do prace abych byl co nejdriv doma.

                Nastesti mam tu moznost si chodit do prace kdykoliv a nutnost je jenom naplnit fond hodin. Je to luxus, ktery bych pral kazdemu …

                0 0
                • Melvin  

                  Měl jsem taky takovou pracovní dobu, ale kombinaci ranní a odpolední se to nevyrovná. V létě třeba v 7 vyjedu, dám si 2–3 hoďky, pak se vyplácnu 1–2 hoďky k vodě a až pak do práce. Nebo vynechám vodu a dam si něco delšího, klidně až 150km. Hlavně když jsou vedra, tak je fajn mít tu možnost jet ráno nebo i teď přes zimu zas člověk jede za světla. Ale i na ranní to není špatné, protože končím už před druhou.

                  1 0
                  • Breakpain  

                    No, jak pro koho. Měl jsem to 2 roky a mně se to rozdílné usínání / vstávání třeba vůbec nelíbilo.

                    0 0
                    • Melvin  

                      Je fakt, že někdy je to vstávání v pondělí na ranní horší. Proto je odpolední oblíbenější šichta.

                      0 0
                  • cyklista86  

                    Ja patrim mezi ty, kteri jsou paralizovani tim, ze jdou do prace, takze kdyz bych sel na odpoledni, tak si pred tou pracou nic neuziju. Hlavne pokud vylozene nesedis jen u PC, ale musis makat rukama, tak sportovat pred pracou je dost narocny. To pak padas v 8 vecer na hubu a vydrzet do tech desiti je ocistec. Vubec nejhorsi byly 12tky nocni od 18:00 do 6:00. Neskutecny psycho.. Za me jednoznacne chodit na rano po probuzeni a ne makat jeste v dobe, kdy uz telo ma byt davno v utlumu a chystat se na spanek.. Clovek kterej ma kazdej dne jinej rezim, funguje na stimulantech, jidlo ma pokazde v jinou dobu a pod. ten ma to telo tak zmatene, ze nepozna co mu vyhovuje, ale kdo ma fakt roky stejny rezim vstavat a jit spat plus minus jedna hodina. Tak to telo funguje uplne jinak. Usinani je snadne, vstavani je snadne(bez budiku).. Na to jsme proste od prirody nastaveni..

                    0 0
                    • Melvin  

                      Jestli myslíš stimulanty jako kafe, tak to nepiju a ani žádné energy drinky. Nepotřebuji to, fuguju i bez toho. Jinak právě když jdu na kolo před odpolední, tak jsem krásně odpočatý. A v práci se pak fyzicky nenadřu, dělám rukama (lehkou práci) plus na PC. Jinak tělo nepozná jestli snídám v 6 nebo v 7. A obědvám v rozmezí 11–13h.

                      0 0
    • karel d.  

      S podivem jak často se mají nevinně začínající diskuse v mnohých vláknem tendenci zvrhnout v osobní napadání se mezi jednotlivými účastníky.

      1 0
      • Petr L2  

        tak snad po těch letech na BF tě to už nemůže překvapit, myslím, že dnes už je to prd,bývaly doby…

        0 0
      • tiarko  

        A to nevidíš ty zprávy co mi chodí. Typu „Neboj chlapče, ještě se dvakrát vyspíš a budou vánoce“. Snažím se to v hlavě nějak odignorovat a nepropadat kvůli tomu beznaději

        0 0
        • -b-n-x-  

          Jako, opravdu je mi líto tebe, a rozhodně to nechci zlehčovat.

          Ale tady to „dvakrát vyspíš“, to se prostě jinak nedá, to jsem se zasmál fakt hodně :-D :-D :-D

          Promiň

          1 0
      • Smazaný účet  

        Zadna diskuze na B-F nezacina nevinne a vzdy je nutne s tim pocitat :-)

        0 0
    • TichyA  

      Nechci tu vyvolat nějakej flame, ale pustil jsem si poslední video od jednoho mtb yt kanálu, kde vysvětluje proč už cca půl roku netočí videa a objevil jsem tam jistou podobnost. Tak třeba by to mohlo pomoct.

      https://youtu.be/aebtcTi7EaA

      0 0
      • karel d.  

        Tohle patří do kovid vlákna.

        0 0
      • tiarko  

        S doktorkou (internistka z fakultní nemocnice v olomouci) jsme se shodli, že od očkování to nebude. Nicméně mám zdravotní potvrzení, že na další dávku v tomto stavu v žádném případě chodit nemám. A ano, ono by to sedělo. Problémy se u mě vyskytly ve stejnou dobu jako u něj a připadám si podobně jako on. Nicméně se srdcem žádný problém nemám. Navšívil jsem poměrně slušné kardiologické centrum kde mi udělali kompletní vyšetření, ultrazvuk, rozbor krve, EKG holter. Závěr je že jsem z tohoto úhlu pohledu zdravý, jen je tam nepatrvá AV blokáda 1 stupně a za 26 hodin bylo zaznamenáno 5 naprosto izolovaných KAS. Jinak nic. Můj stav byl vyhodnocen jako absolutní vyčerpanost z nespavosti trvající 4 měsíce.

        0 0
    • Sodík  

      Čau, lékař ti asi nechtěl nic předepsat, protože pokud se mluví o prášcích na spaní, všem se vybaví návykové humusy jako Stinox a podobně.

      Co si nechat předepsat Trittico (to bez řízeného uvolňování)? Sice spadá do kategorie antidepresiv, nicméně je nenávykové, řekl bych že neškodné (pokud nebudou nežádoucí účinky) a běžně se nějaká nižší dávka předepisuje na spaní. Něco si o tom najdi, mně pomáhá usnou perfektně.

      0 0
      • psbiker  

        Já jsem měl dobré výsledky s tryptofanem+B6, to byl pád do propasti :) Trittico hodně utlumí a spí se po něm taky dobře, dopolední kocovina jenom velmi mírná. Nejveselejší jsou ty Stilnoxy, když zůstanete vzhůru, jsou to zajímavé stavy, ale kvůli možné závislosti bych je doporučil vynechat, stejně jako kterékoliv bezodiazepiny. To Trittico je nenávykové a vcelku účinné.

        0 0
        • Petr L2  

          Já mám velmi dobré výsledky s lahvinkou prosecca, jenom si nejsem jistý, jestli by se to dalo aplikovat pravidelně bez následků…

          0 0
    • Ter-exx  

      No jo,jenom si představ nespavce, co tak tak zabral a za hodinku ho vzbudi plnej měchýř.

      To taky není úplně ideální.

      0 0
      • cyklista86  

        Nesmis chlastat na noc. Napit se naposledy pred veceri a pak uz ne. Pak maximalne fakt jen jeden, dva hlty.. No a pokud je to zvetsenou prostatou, tak to je zejmena u starsich chlapu kvuli zvysenemu estrogenu. Takze zhubnout speky a doplnovat mineraly ktere prostata potrebuje hlavne zinek.

        0 0
        • Tencovozikmin  

          Ani na noc nepit, Dojedu večer,pojim a vypiju tak litr čaje,to je špatně,jdu chcát občas v noci,ale většinou až vstávám tak ve 4–5h.

          0 0
      • tiarko  

        Tohle mám vyřešené. Důležité je naposledy pít cca 4 hodiny před spaní a těsně před spaním si zajít na závod. Před spaním potom třeba jen vypláchnout pusu čistou vodou/vincentkou. Pak člověk nepotřebuje v noci na závhod. S tím problém nemám. Problém mám s usnutím, udržením spánku a s tím že můj spánek nemá žádnou hloubku. Je to spíš stav mezi spánekm/bděním, kdy napůl vnímám že nějak spím a napů vnímám okolí kolem. Lehce se budím co 5–10 minut, více se budím už po dvou hodinám s pocítem absolutní bdělostí a s pocitem, že znovu usnout není možné.

        0 0
        • -b-n-x-  

          Hele, a už ti doktoři zkoumali jestli máš v pořádku tu část mozku, která řídí spánek? Viz. Jeden můj předchozí odkaz na jednu velmi vzácnou poruchu.

          0 0
        • dědek mohy  

          Hele a není to tím, že máš žízeň? =) Nenapít se 4 hodiny před spaním, tak se vzbudím v noci s totálně slepenou a vyschlou pusou…

          0 0
          • Breakpain  

            To bude asi různé, mně nedělá problém dát si až půl litru před spaním a nevzbudí mě to, normálka až vstanu, zajdu si na WC …

            Spíš bych měl problém usnout, když mám pocit žízně, ale jakmile usnu, tak už je mi to jedno :-).

            0 0
            • cyklista86  

              Jestli opravdu vypijes 500ml vody pred tim nez jdes spat a nezbudi te plnej mocak a chrapes spokojene treba 8 hodin, tak to je hodne divny. :D

              0 0
              • Prasopes  

                já si těsně před spaním běžně dávám pivko, potom usnu při sledování filmu z mobilu a vzbudím se až v 8. Nesmíš mít ženskej močák:-)

                1 0
              • jIrI___  

                Moc divné to není. V podstatě každodenně si před spaním dávám hrnek teplého kořeněného čaje s mlékem (cca 400 ml) a během mých standardních 8–9 h spánku mě močák nevzbudí. Ale je fakt, že po probuzení je prvním úkonem cesta na záchod:) Ve 20:00 vařím čaj, 21:00 ulehám.

                1 0
                • Melvin  

                  Jaký kořeněný čaj to piješ, jestli se smím zeptat?

                  0 0
                  • jIrI___  

                    Chai z DM . Na to, že to je verze s bezkofeinovým rooibosem místo černého čaje, tak chutná až nečekaně dobře.

                    0 0
                    • -b-n-x-  

                      Ty woe. Vidíš, tos mi připomněl, že už asi tak 3 roky chci koupit indický masala tea.

                      0 0
                    • Melvin  

                      Jsem tušil, že to bude něco se skořicí. Musím koupit a vyzkoušet až budu mít cestu do DM.

                      0 0
                • Smazaný účet  

                  A kdybys dal před spaním 400ml vody tak tě to probudí? Já čaj nepiju, ale s vodou problém nemám. Ale jak píšeš – ráno sprinty na hajzl a chčiju tak 2 minuty :-D

                  0 0
              • -b-n-x-  

                Já tedy nevím, ale během noci vždycky ztrácím tak 300–500g mé tělesné hmotnosti. Takže vypit před spaním půl litru to tak akorát kompenzuje.

                0 0
              • dědek mohy  

                Já teda chodím spát kolem 23 hodin. Poté, co jde dcera spát, tak si pravidelně vařím čaj (kolem 20:30) a jak ho dopiju, tak piju vodu. Určitě to bude kolem 400ml. A většinou spím normálně až do rána. Jiné je, když při nějaké příležitosti popíjí více pivek, to pak většinou chodím (ale to se nevlezu do půl litru tekutin v posledních 2 hodinách před spaním =) )

                0 0
              • Breakpain  

                netuším ;-), ale piju jen vodu, ne čaj :-)

                0 0
    • tiarko  

      Jen bych jen rád napsal jak to dopadlo, a proč už jsem na nic zde nereagoval.

      Ve výsledku to nedopadlo nijak. Obešel jsem různé lékaře. Kardiologa, internistu, byl jsem krátce na pozorování v nemocnici. Jediné co se zjistilo je deficit vitaminu D, lehce železa, vysoké eosinofily, dříve prodělaná mononukleosa. Z důkladného výtěru z krku a nosohltanu vyšel negativní výsledek (obvyklá bakteriální mikroflóra).

      Na spaní jsem vyzkoušel vše. Neospan, kozlík, persen, melatonin, lexaurin, čaje na spaní, uklidňuící hudbu, klid, puštěnou televizi, změnu místnosti i prostředí. Nic nezabralo. Vyzkoušel jsem dva různé psychology a psychoterapii. Problém je, že nevím co si z toho mám vzít. Poslední týdny se pomocí dechových cvičení, odstranění všeho stresového a zrušením jakýchkoliv povinností udržuji v maximální psychické pohodě. Před „usnutím“ se mi nic nehoní hlavou. nepředstavuju si vůbec nic. Snažím se jen relaxovat,a s úplně čistou hlavou spát. Spánek se většinou žádný nedostaví. Případně 2–3 hodiny, po kterých se probudím a už nemám šanci znovu usnout. Zkoušel jsem různé metody od zadržování dechu, 3–4 nádechů za minutu, dýchání nosem, dýchání pusou, zěnu polohy při spánku. Nezabralo nic.

      Organismus se nějak začal adaptovat na to, že nespím, a že spát pravděpodobně nebudu. Reaguje na to zvýšenou tepovou frekvencí, intolerancí jakákoliv fyzické aktivity (vadí nošení těžkých věcí, rychlejší chůze a jakákoliv forma stresu). Rozšířily se mi zornice, přidal se třes rukou, intolerance na změnu teploty (častá zimnice). Počet průměrně naspaných hodin je cca 15–21 za týden. Hlava bývá bez spánku taková dost zmatená, například chci sečíst 2 čísla, a počítám to na prstech protože v hlavě to nejsem schopen vyřešit. Jdu si pro sůl, a dvě minuty koukám mezi talíře a nevím přesně co dělám. Až pak si uvědomím, že jdu pro cukr. Neustoupila ani permanentní chřipková bolest svalů po celým těle, silná bolest hlavy a malátnost. Zdá se, že to přichází ve vlnách. Vždy když se mi udělá lépe a já se snažím vrátit do normálního života (chodím na nákup, uklízím, chodím na rychlejší procházky), tak dojde k resetu, příznaky se vrátí naplno, nepodaří se mi v noci usnout a vyčerpáním se vrátím zpět upoután na postel. Zlepšuje se to zejména ve chvíli, kdy se mi podaří spát více než ty 3 hodiny. To se ale podaří jen ve výjimečných případech. 4 hodiny už jsou luxus, který jsem několik týdnů nezažil.

      Nereaguji sem už zejména kvůli lidem, kteří mi odpovídají. Většina reakcí je, že si vymýšlím, dobře se tím bavím a tahám zde lidi za nos. Vůbec nechápu proč bych něco takového dělal, ani proč bych ztrácel čas s takovou blbostí. Ozvali se mi lidi co mi chtěli poradit. Ale musím jim přes skype nebo něco jiného dokázat že existuji. S tím jsem neměl problém, ale když jsme se spojili tak se pak už neozvali. Nevím co teď s tou informací že existuji, nebo jestli si to nahrávali nebo co? Dělají. Poslední kapkou pro mě bylo, když jeden z mých příspěvků (naštěstí z jiného fóra) začali na jedné facebookové skupině používat bez mého svolení důkaz škodlivosti očkování i když jsem jasně zmínil, že časová souvislost s očkováním dost pokulhává, a příčinná souvislost tam žádná vidět není. Dokonce tam přiložili i moji fotografii, takže jsem to uzavřel spíš do sebe a snažím se nějak poradit si sám. Nevím jak dlouho to bude trvat. Jestli takhle zůstanu na furt, jestli se to zlepší za týden, měsíc, rok, 10 let? Ale snad někdy dostanu příležitost vrátit se do normálního života a zase sportovat a normálně spát. Díky těm, co mi poslali nějaké RELEVANTNÍ rady.

      2 0
      • nomecz  

        drzim palce, snad se to prece jenom casem zlomi k lepsimu …

        0 0
      • -b-n-x-  

        Ty kraso. To je dost šílené :-(

        Tak snad delší čas v nějakém pohoda režimu pomůže.

        0 0
      • tiarko  

        A ještě jedna věc. Kdyby někdo měl nějaké zdravotní problémy, tak ať je v žádném případě neřeší na internetových fórech. Nicméně můžu říct, že tady na bikeforu jsem dostal zdaleka nejrelevantnější odpovědi. Ani jeden člověk mi tady neřekl, že když mám ve vedlejším městě sportovní letiště, tak že za to může chemtrails, a že určitě někde poblíž postavili 5G vysílač (nepostavili, tady u nás na malém městě bývá občas problém s 4G příjmem).

        0 0
        • mr.antik  

          Tak ono se dá vyzkoušet pár babský rád, nějaká volně dostupná chmie ale pak šup do spánkvé laboratoře a k odborníkovi, na to neni moc čas oddalovat.

          2 0
      • tomo_111  

        to ze si ‚mimo‘ pri takej sustavnej spankovej deprivacii sa uplne nedivim – myslim, ze boli nejake vyskumy a uz cez 30h bez spanku sa vraj netrenovany clovek sprava/ma reakcie ako pri nejakom solidnom promile..

        0 0
      • Albert8  

        Pokud si na tom takhle, tak už vážně není nic špatného na tom, aby ti doktor předepsal normální prášky na spaní. Ano, není to ideální a mělo by to být krátokodobý řešení, ale je to rozhodně lepší, než takovýto dlouhodobý nedostatek spánku.

        0 0
      • Murray  

        Prosimte a o ty spánkový laboratoři si neuvažoval nebo si v ni už byl? Někde jsem o tom viděl dokument a vypadalo to dost zajímavě, zjišťují proč ti mozek nedovolí usnout, mne to přijde fakt skoro první kam bych šel, jinak přeju každopádně hodně štěstí!

        1 0
      • rejdy  

        Aniž bych se chtěl pouštět do nějakých hlubších názorů, trkla mě ta mononukleóza – kdy a jak jsi ji prodělal? Jsou známé rozličné dopady mezi profesionálními sportovci, někteří v pohodě a bez následků (Federer), někteří totálně v háji – konec kariéry, související psychické potíže atd. (třeba Soderling – finalista French open 2009 a 2010,…), tak jestli si to třeba nějak nepřechodil/ne­doléčil – pokračoval ve fyzický zátěži a tohle jsou následky…

        0 0
        • tiarko  

          Mononukleozu jsem prý dříve prodělal, ale už je delší dobu neaktivní. Protilátky mám v krvi a odpovídající jaterní testy jsou v normálu.

          0 0
          • Peslezedirou  

            To je strašný, někde musí být zakopaný ohař. Drž se! Mě napadla jak jsem psal borelioza a nebo jiná nemoc…zkus něco na detoxikaci…hlavně nějaké doplňky pro játra, ostropestřec, kapky z rhodioly, ta je dobrá na uvolnění svalů i na chmůry v hlavě, nebo víc jíst červenou řepu, jsou to blbosti, ale nemělo by to ublížit.

            0 0
          • shcorepi  

            O nespavosti se teď hodně píše i ve spojitosti s long covidem. A když by to byl následek nějaké infekce, tak by se to mohlo časem zase srovnat.

            0 0
      • jIrI___  

        Zkoušel ses třeba pořádně vylít alkoholem?

        0 0
        • Murray  

          Jako věcně vetsinou nedobrovolně nevyspalej člověk po chlastu spím tak 4 hodiny, pak už se jen převaluju a ráno sem tak rozbouranej ze chci umřít … aby to nebyl jeho poslední pokus :-)

          1 0
          • jIrI___  

            No mě právě zajímalo, jestli to zkoušel a jak to na jeho stav případně zafungovalo. Mi stačí dva panáky a spím jak dudek ve zlomku vteřiny, spaní mám přitom obvykle lehčí a vzbudí mě třeba i zapnutí kompresoru na lednici.

            0 0
            • cyklista86  

              „spaní mám přitom obvykle lehčí a vzbudí mě třeba i zapnutí kompresoru na lednici.“

              Protoze delas na smeny predpokladam ne? Naprosty zaklad „spankove hygieny“ je vstavat a chodit spat ve stejnou dobu. Hned v zavesu za tim je denni rutina(tam patri i strava), ktera se taky neustale opakuje. Kazdemu vyhovuje trochu neco jineho, ale ty zaklady jsou stejne. Tohle jak clovek dodrzuje, tak se telo drive nebo pozdeji adaptuje a pak clovek fakt nepotrbuje ani budik. Ta krivka kortizolu se krasne opakuje, kopiruje tu nasi rutinu a pak se opravdu chce spat ve stejnou dobu a tim jak se kortizol zveda ve stejnou dobu, tak i vstava ve stejnou dobu +/- nejakych 10–20 minut.. Clovek kdyz ma tohle najete a pak z te rutiny vyboci tak pozna jak neuveritelny rozdil to je, ze se vubec nevyspal, je rozbitej ikdyz byl v posteli treba 10 hodin a pod.. To drtiva vetsina lidi nikdy nezazije, protoze zadnou rutinu nemaji. Je to spis vysada disciplinovanych lidi, hlavne sportovcu a pod.. Kteri maji vsechno nalajnovane a jedou si to svoje.. Ja bych delal nocni jen v pripade kdybych vedel, ze to musim treba vydrzet x let a mam vydelane do konce zivota, ale normalni plat ve fabrice, kde skoncis a mas hovno teda mas plno zdravotnich problemu to fakt za to nestoji..

              0 0
        • tiarko  

          Možná to bude znít v dnešní době zvláštně, ale jsem abstinent. Alkohol jsem měl jen několikrát v životě a nejsou to dobré vzpomínky. Nechutnalo mi to, bylo mi po tom velmi špatně a celej druhej den jm neměl chuť k jídlu. Vyhýbám se všemu nezdravému. Třeba i místo cukru sladím medem od včelaře nebo tak.

          0 0
          • Murray  

            Clovece to musí bejt docela psycho dělat komplexně všechno v životě “zdravě”, tak cca před deseti lety jsem měl taky takový období, ze jsem nad vším přemýšlel, hodně jsem běhal, přemejslel co mužů a nemůžu jist, co je a není zdravý, co způsobí jakou nemoc atd…. A teď jsem strašně rád za to, ze po celodeňáku na kole v horách se s partou odměníme třeba kachnou a pivkama na cestě zpět, nebo pozvu kamarády nahazim na gril vše co se sejde a proste zereme a pijeme, k snídani si dam černém čaj s 4ma vrchovatyma lzickama cukru a zkrátka jim a piju na co mám zrovna chuť, myslím ze to uspokojení z toho zdravotně vyváží to neustálý přemýšlení, co mužů a nemůžu… jen taková osobní zkušenost…

            1 0
            • tiarko  

              Jíst nezdravé věci v přiměřeném množství není nezdravé. Kachnu nebo dobrý hamburger mám rád. Jen mi jde o to, ay to bylo z kvalitních surovin a dobře udělané. To je v pořádku :) Jen to nesmí být pětkrát denně ;)

              0 0
          • cyklista86  

            S chlastem to mam uplne stejne. Parkrat sem se dogrcal na zakladce a to me stacilo. Rekl sem si, ze tehle „zabavy“ se vzdam a budu met o problem min v zivote.. S jidlem to same. Libi se mi ta sebedisciplina. Schopnost si odeprit. Zrat vsechno na co ma clovek chut, chlastat a prat do sebe vsemozny oblbovaky a pak vypadat jak vypada vetsina lidi to me nikdy nic nerikalo..

            0 0
      • ZdenekP  

        Tipnul bych si na relaps EBV po té monenukleose. Měl jsem trošku něco podobnýho (ale teda v mnohem menší intenzitě). V noci špatný špánek, zpocené ruce, vyšší tep, po námaze se mi vůbec nedařilo spát. Co mi pomohlo? nejdřív isoprinosine a pak monolaurin.

        0 0
        • Petr L2  

          Člověče, tak v takovémhl stavu jsem byl na konci manželčina šestinedělí a zcela podle očekávání pomohl návrat k pravidelnému sexu :-)…

          0 0
      • onuce  

        Z léků funguje jedině Prothazin Když tedy nepočítám třeba Rivotril, který je návykový jako alkohol, a stejně jako po alkoholu vznikají silné abstinenční příznaky.

        0 0
    • R-A-D-I-U-S  

      Docela by mě zajímalo, jestli pokud by Tě uspal nějakej silnej preparát aspoň tři noci po sobě, tak zda se budeš cítit lépe nebo ne. Protože existuje velice vzácný syndrom (FFI/FSI), kdy tělo/mozek fakticky nespí (skoro) i když dotyčný není při vědomí (zdánlivě spí). To by byl docela problém.

      0 0
    • maajkee  

      Já mám občas taky období horšího spánku a jeden čas i déle trvající, takže vím jaký je to peklo.

      Každopádně moje poznatky, pomáhá samozřejmě pravidelnost, pomáhá sex (když není možnost tak masturbace :) ), malé dávky večerního alkoholu, četba v posteli a rozhodně nechodit spát, když se člověku nechce, pořád je pro psychiku lepší do dvou do rána něco dělat a pak únavou padnout, než ležet 3 hodiny v posteli a myslet na to, že chci usnout. Takže číst, koukat na telku, třídit si myšlenky nebo fotky v mobilu :)

      Nejhorší je to zacyklení, člověk jak na to moc myslím, tak prostě neusne. Ideálně na to pomáhá taky něco v životě změnit, něco dělat jinak. Rozhodně nepomáhá vyndat se na kole 150 kilometrama, to je pak ještě horší.

      6 0
      • cyklista86  

        Podle nejnovejsich poznatku ani rozhodne nepomaha cumet pred spanim do mobilu nebo na TV. Sorry, ale tohle jsou rady ktere by dostal i ve 3 rano v nejakem nonstop u od nejakeho stamgasta..

        0 0
        • maajkee  

          Já jsem tady psal co pomáhá mně. Poznatků a rad jsem taky četl mnoho.

          1 0
      • adam320  

        Ty mu vpodstate radis vsechno, kvuli cemu se lidem normalne zhorsuje spanek. Krome sexu vsechno spatne

        1 0
        • Murray  

          Vše po čem se zlepšuje spánek ale zakladatel tyhle diskuze už vyzkoušel, takže teď zbejvá to opačný :-)

          Jinak někde nejakej profesor na spánek z LF říkal v rozhovoru, ze na extra hlubokou únavu, při který se špatně usíná, je nejlepší kafe před spaním

          0 0
        • Prasopes  

          jenže třeba mě všechny ty věci co údajně zhoršují spánek, zase výrazně zlepšují večerní pohodu a ta má na spánek vliv úplně největší:-)

          Za mě je rozhodně lepší, dát si podvečerního relaxačního panáčka fajn rumu, k tomu si pustit na mobilu nějaký pohodový seriál a zalomit to při tom, než si správně lehnout podle pravidel, všechno správně vypnout podle pravidel, správně se nenapít podle pravidel a potom se do 3 do rána stresovat, proč nemůžu usnout, když všechno bylo správně…

          1 0
          • adam320  

            Jasne, vzdyt 99% zapadni spolecnosti takhle funguje:)

            Nechci to tady nijak do hloubky rozpitvavat, nejsem na to zadnej odbornik. Ale myslim si, ze to zadnej dobrej vliv nema. Ja osobne preferuju jit spat ve stavu kdy padam na hubu a nebo spokpjenej s tim co jsem vykonal, nez utracet energii zkrz display. Mobil, televize, a dalsi media fungujou jako brutalni zkratka k endorfinu bez primy umery k fyzicky namaze a casu. To proste na psychiku nema dobrej vliv, to, ze to bezne ustojime je super, taky nejsem zadnej saolin. Ale rozhodne to neberu na lehkou vahu a nastesti ty zvyky nemam tak spatny. Dnesni deti jsou ve mnohem vetsi pasti

            A samozrejme ano, pouzivam mobil a tohle forum. Cumim na youtube atd… Je akorat potreba si to uvedomovat

            0 0
            • cyklista86  

              endorfinu nebo dopaminu?

              0 0
            • Prasopes  

              Co nemá na psychiku dobrej vliv, udělat si večer pohodu? To má ten nejlepší vliv:-)

              A za zkratku bys mohl považovat i čtení knížky – prostě co tě „vyklidní“, to je dobrý a viděl bych to jako velice individuální záležitost

              0 0
              • -b-n-x-  

                Nebo doporučuju rozborku a sborku kola :-)

                0 0
                • Prasopes  

                  tak jestli se ti při ní dobře usíná, proč ne:-) Jen na tý podlaze v garáži to kolem 4 ráno už musí být trochu nepohodlný:-) ale zase nezaspíš…

                  0 0
                • mr.antik  

                  To mě vynervuje celkem dost i v běžných hodinách. Nejvíc hledání dílú nebo nářadí.

                  0 0
              • cyklista86  

                Problem je v tom, ze jestli potrebujes na vyklidneni chlast, tak si zakladas na slusnej problem. Jinak proc se nedoporucuje cumet do monitoru je snad jasny. Kvuli modremu svetlu. ALe jestli mas treba oranzove brejle nebo pouzivas f.lux aplikaci tak to az takovej problem neni. Teda jestli se divas na neco co te fakt uklidni a ne nejake psycho filmy, PC hry a pod.. Obecne zakladj e proste nemet rozhazene ty vnitrni hodiny tzn. fungovat od rana a vecer uz klid a v noci chrapat a pres den byt aktivni(idealne venku) aby se telo unavilo. Kdyz clovek trci od rana do vecera pred PC, tak je telo zblble, takze ta kortizolova krivka nema zadnou hlavu ani patu tak pak je jasny, ze na povel v 10 vecer neusne..

                0 0
                • Prasopes  

                  s tím modrým světlem to považuju za stejně nesmyslnou legendu, jako škodlivost vajíček, soli, nebo sádla (na to taky byly hory vědeckých pojednání a časem se ukázalo, že to většinou byly kraviny)

                  a u telky se vždycky usínalo úplně samo, s tím světlem nemůže být problém:-) to spíš že třeba mobil tě rozptyluje příliš velkým množstvím činností najednou, imho na usnutí se musíš zaměřit na jednu věc – knížka, nebo film to je jedno, hlavně „nepřeklikávat“

                  0 0
                  • cyklista86  

                    Tak na to nepotrebuji ani zadne studie abych okamzite zjistil, ze se me lepe usina, kdyz tesne pred spanim nehledim do monitoru rozjasneneho na max a ono to i dava smysl. Kde jinde v prirode mas takove jasne modre svetlo v noci nikde. I ohen pri horeni dreva ma krasne relaxacni efekt diky tem „teplym“ barvam.. Ale u nekoho jako jsi ty me tyhle vyroky vubec neprekvapujou… :)

                    0 0
                • maajkee  

                  To s tim chlastem řekni všem 80ti letym moravským babičkam a dědečkum který bez vína nedaji ani ránu a spinkaj celý život jako miminka.

                  Problém je v tom, že každej má dneska Google a televizi a všichni přesně věděj co je správně. Jenže tak to nefunguje, člověk je individualita, co funguje na jednoho, nefunguje na druhýho, znám spoustu hovad s prominutím co spinkaj jako miminka na luskniti a spouštu sportovců co s tím mají problém. Základ podle mě všeho, je jít spát spokojenej se svým životem a pro mě úplně ideální spát vedle někoho koho miluju.

                  0 0
          • Petr L2  

            Jenže jak už zde padlo, čumění do svící obrazovky mozek spíše nakopává, než utlumuje, takže je lepší čumět do krbu, z okna, nebo si číst knížku.

            0 0
    • adam320  

      Jo s tim kafem to zase funguje na me:) ale jak pises, musim byt fakt hodne rozbitej.

      Spatne zarazeno, ted uz s tim nic nenadelam

      1 0
    • -b-n-x-  

      Co zakladatel a jeho příběh?

      Je tu ještě?

      0 0
    • Polka  

      Na Sport5 dávají každý den od půlnoci do pěti Nordlandsbanen, včera jsem u toho usl do 5 min., doporučuju! ;-)

      0 0
    • krokus  

      Mám dotaz, který sem snad vcelku patří: Když to přeženu se sportem (kolo, běžky) nebo s prací (učím a někdy mám moc hodin v kuse), dostanu se do stavu zvláštní přetaženosti, ze kterého se nejde vyspat. Další den se pak cítím, jako bych měl kocovinu. U sportu si za to člověk může sám (příliš velká intenzita), v případě práce někdy není vyhnutí. Když už se teda do toho stavu člověk dostane, je nějaký způsob/trik, jak urychlit regeneraci (zkvalitnit si spánek) a zachránit následující den, aby člověk mohl normálně fungovat?

      0 0
      • cyklista86  

        Tak muze to byt deficit nejakeho prvku ktery se z tela rychle vycerpava behem stresu klasicky treba magnezko, B vitaminy hlavne B1 a B5, vit C, zinek a pod.. To se musi resit komplexne. Bez toho aby clovek vedel jakou mas stravu a pod. ti asi tezko muze nejak poradit. Treba je tvoje telo permanentne pretazene(uz sis zvykl v takovem stavu fungovat) a kdyz pak tomu telu nalozis jeste vic stresu v nejake podobe, tak uz je to pres hranu a telo se z toho hur dostava.. Nedrzis nahodou nejakou stupidni dietu typu vega, low carb a pod..?

        0 2
        • krokus  

          Hele ve stravě asi problém není, jím normálně. Ty vitamíny ale můžu vyzkoušet, dík. Každopádně potřebuju dvě noci na to, abych se z toho stavu dostal. První noc hůř spím, tělo nebo hlava pořád „jedou“.

          0 0
          • cyklista86  

            Je taky mozny ze neprijmes dostatek sacharidu a tim padem mas furt zvedlej kortizol. Neboj se si nalozit poradnou porci sacharidu na veceri. Psal sem to tu uz xkrat. Zvednout inzulin je to nejdulezitejsi, aby jsi vecer snizil kortizol a mohl se v klidu vyspat a naopak jestli nechces spat tak je nejlepsi low carb. To ti udrzi kortizol vysoko a neusnes..

            0 3
            • Smazaný účet  

              Změň prášky nebo doktora. Píšeš hrozné πčoviny.

              0 1
              • cyklista86  

                Tys tu chybel frantiku..

                0 1
                • Smazaný účet  

                  Ty tvoje sacharidy taky. Čekal jsem, že to zmíníš hned ve svém prvním příspěvku, dneska sis dal na čas …

                  Sacharidy = lék na všechny neduhy … ve tvém Světě …

                  1 0
                  • cyklista86  

                    Kde pisu ze jsou sacharidy lek na vsechno? Hele ja nemuzu za to, ze jsi tak omezeny, ze ani nedokazes pochopit naproste zaklady fyziologie cloveka. Jaky vliv maji na telo hormony typu kortizol a inzulin a kdy a proc je telo vyplavuje. Diabetik pod tebou zase doporucuje brufen a kafe. To je taky uznasne reseni.. Napise

                    „když jsem extrémně přetáhl trénink, byl jsem tak unavenej, až jsem z toho ani nemohl spát“

                    a ani si nepolozi otazku co se asi v tom tele deje kdyz tohle nastane. Je to uplne jednoduche. Ma stale zvysenou hladinu kortizolu ktera neklesa a se zvysenou hladinou kortizolu opravdu clovek neusne.. Jestli si mysli, ze idealni reseni jak v tomhle pripade usnout je dat si brufen a kafe. Tak on je ten kteremu bys mel psat stupidni komentare. a ne me kdyz napisu, ze nejjednodussi reseni jak snizit kortizol je zvednout inzulin konzumaci sacharidu/cukru. To je prosty fakt..

                    2 0
          • Smazaný účet  

            Psychické vypětí nemívám, ale po tom sportu to mívám občas taky – když jedu vysoké intenzity večer. I když jdu pak spát třeba za 3 hodiny a jsem už zklidněný a jídlo téměř vytrávené, tak ten tep je stejně zvýšený oproti normálu a tělo vyžaduje více kyslíku ještě nějakou dobu po skončení aktivity. Pokud tenhle stav máš i když trénuješ ráno nebo v poledne, tak sorry, tohle slyšet nechceš, ale přemáháš se moc.

            Co se hlavy týče, problém bych začal řešit dechovými cvičeními. Vyčistíš hlavu, snížíš tep a zklidníš tělo. Novější Garminy na to mají dobrou aplikaci, ale jinak na netu najdeš spousty návodů.

            Mně osobně nevadí ani ledová sprcha před spaním a hodí mě to do pohody. Ale tohle asi bude vnímat každý jinak – někdo by po ní naopak mohl být až moc živý. Já se v ledové sprše párkrát prodýchám a naopak mě to zklidní.

            Ale rad může být mnoho a každý má svoje rituály.

            0 0
      • Breakpain  

        brufen + kafe

        Tyhle stavy znám jen, když jsem extrémně přetáhl trénink, byl jsem tak unavenej, až jsem z toho ani nemohl spát a byl jsem zoufalej. Kombinace výše mě vždy uvolnila a dovolila mi usnout. … a tohle zaručeně pomohlo, teď si spíš hlídám to, abych ty tréninky nepřetáhl a nemusel jsem to dělat. Nevadí mi polykat Brufeny, ale pak chvíli trvá, než se dáš do kupy a rozhodí Ti to trénink.

        Co jsem vypozoroval, je snazší přetáhnout se u vytrvalostních věcí, protože u silových mi dojde síla mnohem rychleji a nedojde k takovému přetažení.

        Každý to má nějak ;.-) … musíš na sobě vypozorovat. Nejsem si jistý, jestli Ti něco chybí nebo ne – jsem toho názoru, že můžeš být naprosto OK a pokud přetáhneš trénink, tak člověku nepomůže ani „svěcená“.

        0 0
        • krokus  

          Jako brufen a zapít kafem?:-) Hned ten večer po zátěži?

          Při sportu to občas neuhlídám zkraje sezóny nebo tam, kde je problém tepy udržet v klidu (běžky-skate), u té práce je to horší v tom, že se to děje pravidelně, jednou týdně. Za to mi tělo asi nepoděkuju.

          0 0
          • Smazaný účet  

            Dopurucim ti hlidat se pres mysasy. Jednoducha aplikace, ktera meri odezvu tela na zatez, stress atd. Vyhodnocuje na zaklade mereni hrv.

            0 0
          • Breakpain  

            Asi lze i po zátěži, ale spíš bych to tam poslal před spaním ;-).

            A je to na sváteční užití, tenhle koktejl bych určitě nepil pravidelně :-) …

            0 0
      • -b-n-x-  

        Napadlo mě, že by na tohle mohli znát odpověď nějací feťáci. Přece jen, oni jsou zvyklí hodně experimentovat s chemii :-)

        0 0
        • onuce  

          Jak jsem psal již výše, na spaní jedině Prothazin. Samozřejmě třeba Rivotril účinkuje ještě lépe, jenže to je stejné svinstvo jako ethylalkohol.

          1 0
      • cibi  

        Prosím , neber to jako urážku… ale prostě stárneš.

        Po 40. jsem zažil totéž, situace z kterých jsem se vyspal vyžadují ty noci 2.

        „kvalitní“ stres v práci je pro mne asi horší než fyzická námaha nebo alkohol.

        Trošku pomáhaly nejaké „autosugesční rutiny“ pro lepší usínání, které mne přeply, ale časem ztratily účinnost.

        Mne to (stres) vedlo k změně zaměstnavaltele.

        3 0
    • tiarko  

      Chtěl bych jenom ještě napsat jak to dopadlo. Je to šest měsíců co se to spustilo, a nezměnilo se nic moc. 3 dny v týdnu neusnu vůbec, ty zbývající dny spím 2 max 3 hodiny. Prášky na psaní nic neudělají. Jen to že odpadnu na o hodinku delší čas a potom se cítím jak zabitý. Už s tím neexperimentuji, radši nespím. Dost se změnilo složení těla. Ne že bych přibral, ale odešly svaly, proměnily se v tuk. Cítím se extrémně slabý, bez energie. MOzek nefunguje, nedokážu sčítat jednoduchá čísla. přepočítávám si to na prstech, ověřuji na kalkulačce.

      Snažím se za každou cenu, dokud to alespoň trochu jde cestovat a sportovat. To už jsem psal i v jiném vlákně. Jezdím na výlety po česku, volně sportuji. Sice se mi tost točí hlava, je vysoký tep a mám extrémně zpomalené reflexy, dokud můžu alespoň trochu fungovat tak fungovat prostě budu. Možná to za pár měsíců už nepůjde vůbec. Kdybych si mohl přát na světě třeba jen jednu věc, za všechny peníze tak by to bylo spát. Spát, spát. Lehnout si a 10 hodin v kuse spát. Nebo třeba jen 6. Už si ani nevzpomínám jaké to bylo lehnout, zavřít oči a ráno se probudit. Jak se to vůbec dělá?

      0 0
      • Murray  

        Co ta spánková laboratoř? Našli něco? Příčinu? Závěr?

        0 0
        • tiarko  

          No nic zčeho bych se mohl odrazit. Neusnul jsem tam a ani jsem neměl šanci začít usínat. To v takovém prostředí kdy mám něco na hlavě nebo na ruce a je to pro mě nezvyklé ani nejde. Ona stačí i trochu jina matrace nebo polštář nebo jiná poloha ke spánku a žádný spánek se neukáže.

          0 0
          • Murray  

            Tak to je právě dobře ne?? Cílem je tam ukázat tvoji ukázkovou noc – tzn. nezamhourit oči :-) , a oni by měli učinit závěr… takhle to nefunguje?

            0 0
            • tiarko  

              No problém bylo, že to nebyla moje ukázková noc. Ani se mi nesnížil tep, ani mozek nezačal vysílat žádné vny které normálně vysílá, prostě nic. V domácím prostředí se mi při ležení alespoň ten tep sníží, takže zažiju alespoň minimální pocit odpočinku. J8 bych potřeboval minimálně víc dní než si zvyknu na to že tam vůbec mám spát. Jako když jsem byl poprvé na kolejích před několika lety. Taky jsem poprvé spal až po týdnu.

              0 0
              • Murray  

                Takže ti jako řekli “ je nám líto, vy ste se ani ke spánku nepřiblížil, takže se nedá začít s žádným monitoringem a vyvozením diagnózy?”

                Tak to bych byl hodně zklamanej a asi zkusil jinou laboratoř, třeba napodruhé to bude lepší

                Jo tohle trochu znám, stačí jít spát doma do druhého pokoje k malýmu, což nemám ve zvyku a celou noc cítím v hlavě totální blok usnout, takovej jakoby šum, kterej pořád šumí a totálně blokuje nějaký zklidnění se, a hodiny ubihaji jak minuty

                0 0
                • tiarko  

                  Další laboratoř bude, ale až zase za 3 měsíce. Je moc zájemců a na jednu noc se čeká zhruba ty 3 měsíce.

                  0 0
              • shcorepi  

                S těmi kolejemi je to zajímavý bod, tam jsi už před lety taky týden neusnul? Protože aktuální problémy se spaním popisuješ jako nóvum. Tak že to tak nemusí úplně být.

                Jinak napadá mě zkusit nějakě prostředí, kde se člověk cítí příjemně, bezpečně a známě, jak zmiňovali u rodičů, prarodičů, na chatě.

                0 0
      • Tencovozikmin  

        Studovani jsi zanechal,nebo ukoncil? Nechapu jak takhle fungujes,taky mam obcas problem se spanim,vetsinou v tydnu,asi pracovni stres,furt se neco nestiha,neco resi kdy a jak atd,.Ale pak jsem schopen vypnout a klidne cely den prodrimat a nedelat nic.

        0 0
        • Smazaný účet  

          To chce hodne cukru :-)

          0 0
        • tiarko  

          Studium jsem prodloužil, mám poslední ročník a snažím se nějak dokončit závěrečnou práci. Co bude potom, to je vě hvězdách. Nejsem ve stavu, kdy bych dokázal každé ráno vstávat, někam jít a 8 hodin tam vykonávat nějakou činnost. Občas mám problém i sečíst 2 čísla. Třeba si vezmu 2 + 3, začnu přemýšlet kolik to je, potom si to začnu sčítat na prstech a pak si ještě pro jistotu na kalkulačce ověřím že je to správně. Pak zase 10 minut přemýšlím co to vlastně dělám a proč to vlastně dělám.

          0 0
          • Breakpain  

            Krev a tlak Ti asi řešili – dělali Ti i testy na takové ty populační onemocnění? Typu diabetes atp? Třeba ten poslední stav mi koreluje s tím, co se děje v případě, že máš málo cukru (diabetes). Je mi jasný, že pokud je člověk nevyspalej, tak to bohatě stačí ;-) …

            Ale já jen, jestli jsi byl pátrat i tímhle směrem.

            0 0
            • tiarko  

              Zaplatil jsem si třikrát uplně kompletní krevní testy včetně všeho. Všechno víceméně v mezích normálu. Cukr přesně na středu. Měl jsem nižší železo a vitamin D, zvýšené CRP (CRP se už víckrát neopakovalo). To je tak všechno. Tlak v normálu. Kardilogické vyšetření v normálu (AV blokáda 1 stupně, 5× zcela izolovaná extrasystola během 48 hodin)

              0 0
      • RapMan  

        tyto příznaky můžou být i long covid, podobné příznaky má malá část lidí po očkování. (spojené ještě s brněním končetin, pískáním v uších). Vím to, protože podobné příznaky má manželka.

        Pročetl jsem si fórum https://vestibular.org/…ess-in-body/ , které postupně nachází lidi s podobnými přiznaky z celého světa.

        Postup vždy stejný. Pár týdnů po očkování se spustí brnění končetin, přehnaná únava, nespavost, mozková mlha (brain fog), někomu právě i to pískání v uších (tinnitus) a podobné příznaky, které popisuješ.

        Všechna vyšetření krve i neurologická vyšetření v pořádku, a doktoři jim nakonec řeknou, že trpí stavy úzkosti (anxiety disorder), lidé jsou tak bezradní, že doktoři nedokáží pomoci.

        Co jsem vyčetl, na zmírnění pomáhají vitamíny B komplex, C, D, omega 3 kyseliny a antioxidant NAC https://www.brainmarket.cz/…ntioxidanty/ .Pak zkusit meditaci, dechová cvičení (Wim Hof atd.)

        Ten jsem manželce objednal, tak uvidíme jestli to k něčemu bude.

        Držím palce, ať se povede Tvůj stav zlepšit.

        0 0
        • tiarko  

          Já jsem vyzkoušel už všechno od komplexních drahých multivitamínů, vitamínu D, hlívy ústřičné, neospan forte CBD kapky, umělé dodávání melatoninu, extra dávku magnézia a vitamínu B, Ibalgin, Lexaurin, Neurol, Persen, dechová cvičení, větrání, čisté povlečení, každou hodinu kdy nespím tak vstát, protáhnout se, vydýchat se a zkusit to znovu, yogu, polštář mezi nohy, vystřídání jiné polohy ke spánku, meduňkový čaj, nejíst a nepít 3 hodiny přd spaním, jednodenní půst, spánek mimo postel, horká sprcha, studená sprcha

          0 0
          • onuce  

            Zkusil jste ten Prothazin, jak jsem Vám psal výše? Ne? Škoda, vyzkoušeno, jediný opravdu funguje, spím jen na něm.

            0 0
            • cyklista86  

              Onuce ale on je mladej kluk 22 let. Ty vubec netusis co v tobe ty prasky delaji za paseku. Ale asi uz je ti to jedno. Ale on ma jeste zivot pred sebou a musi vytresit tu pricinu proc ma problemy a ne byt zavyslej na praskach.. Ktere by mu driv nebo pozdeji zase odrovnaly organy a pod..

              1 0
              • onuce  

                Proto píši Prothazin, a ne třeba návykový Rivotril.

                0 0
              • -b-n-x-  

                No, sice mladý kluk, ale s tím co píše, to nevypadá jako „život před sebou“. Tohle je už regulérně život ohrožující stav.

                2 0
            • tiarko  

              Vyzkoušel jsem několik „skutečných“ prášků na spaní. Většinou mě z toho akorát bolela a motala se hlava + silná nevolnost. Nicméně byl jsem upozorněn, že v žádném případě to nesmím brát častěji, a už vůbec ne pravidelně. Že to slouží jen pro jednorázové příležitosti kdy je člověk extra ve stresu nebo tak. Že to v žádném případě neřeší problém nespavosti . Jelikož to že usnu s tím práškem neznamená že spím (navozují spíš stav podobný bezvědomí, nikoli spánku). Navíc se velmi snadno stane, že na těch práškách vznikne závislost a bez nich spát nepůjde už nikdy v životě. A já bych se rád někdy v budoucnu vrátil do normálního života. Ten normální život si nepředstavuji tak, že si ledviny nebo játra odrovnám nadužíváním syntetických léků, po kterých bliju, pálí mě žáha a motá se mi hlava.

              0 0
      • -b-n-x-  

        Ještě mě napadlo. Nejsi ty čert? Ten prý nikdy nespí.

        0 2
        • tiarko  

          A přesně kvůli takovejm dementním vtipům od lidí kteří nic podobného nezažili jsem přestal komunikovat s většinou lidí. Na komentáře typu „bóže n otak špatně spíš, to já mám taky a žiju“ jsem ze začátku regoval podrážděne. Teď už na ně nereaguji vůbec. Nemá smysl s takovým člověkem cokoliv řešit. Špatně se vyspat je uplně v pohodě. Jednu noc nespat taky není žádný problém, to normální člověk přežije. Ale Vysvětlovat že jsm normálně nespal 7 měsíců a že proměr je 0–2 hodiny denně se do nekonečna fakt nedá.

          0 0
          • -b-n-x-  

            Ok ok.

            Za nepovedený „jakože“ vtip se omlouvám.

            Jinak, já ty tvoje problémy právě že beru vážně. A i když jsem naštěstí takový stav nezažil, tak vím, že je hrozně na pytel.

            0 0
            • tiarko  

              V pohodě, já už to nevnímám. Takových hlášek jsem za poslední rok slyšel. Namátkově

              1.) Určitě spíš. Jen si myslíš že nespíš, to je normální

              2.) Já taky špatně spím, to je občas normální

              3.) Tak se zkus otočit na druhý bok a hned usneš

              4.) Málo se namáháš, kdyby si byl skutečně unavený tak usneš

              a dá se pokračovat. Ze začátku mi docela naskakovala husí kůže a nepříčetnost když jsem znovu něco takového slyšel. Teď už to prostě neřeším.

              1 0
              • Murray  

                Tohle mám když mi někdo řekne: “ naše děti spí 12 hodin denně, to víš, to už do malička si je musíš vychovat aby spali sami a dlouho”

                :-)

                2 0
                • kandik psi zub  

                  rady, zejmena vlastnich rodicu, jak na vychovu deti, je celkem spolehliva metoda jak me vytocit do bela :))

                  1 0
      • Kos_CZ  

        Teď jsme na tohle vlákno narazil a nemohu se zbavit dojmu, že je to o hlavě. Ne, nejsem doktor a ani nemám podobnou zkušenost a ani věk (je mi 46 a spím jak mimino, pokud mohu).

        Těch příčin nespavosti může být hromada a vypadá to, že máš buď smůlu při diagnostice, nebo (a neber to prosím jako kritiku, jen postřeh) prostě skrýváš něco, co tohle vše na počátku způsobilo (doktor je ve velké míře závislý na tom, co

        mu řekne pacient a pokud pacient něco zamlčí – vedomě či nevědomě).

        Dám příklad z vlastní zkušenosti: Před asi 12 lety jsme byl jednu dobu neustále nemocný takovým blbým způsobem – návaly horka, bolelo mne občas v krku (i jsem v něm měl červeno jako při chřipce) kašel, teplota 36,8 – 37,1, občas bokest hlavy. Táhlo se to týdny, doktorka mi předepisovala různé prášky, vyšetření, odběry krve… Po asi dvou měsicích jsme seděli a ona přemýšlela nad tím, co se dalo udělat a řekl, ať si koupím Hylak forte. LIdi to užívají normálně na zácpu a problémy se zažíváním, ale podporuje to střevní mikroflóru. Tak jsme to zkusil a od té doby jsem byl nemocný jen jednou a to jen asi dva dny, kdy mne skolila nějaká chřipka či co. Přitom s trávěním problémy nemám a nic neidikovalo, že bych potřeboval povzbudit imunitu. Prostě to jen chtělo trochu jiný přístup a to je hodně o doktorech a jejich schopnosti myslet iniciativně a ne mechanicky pojímat všechny pacienty stejně.

        Druhá věc je, že nespavost může způsobit kde co – od nádoru na mozku až po přehlížený stresový faktor, který se ani nemusí jevit jako něco důležitého.

        Moje doporučení – je celkem dost věcí, které můžeš udělat sám a i bys měl, protože se jen spoléhat na okolí/doktory nejde. Potřebuješ si vybudovat energetickou rezervu – nemůžeš jet stále na doraz jako teď. Jak se tu psalo – pokud nespíš, neregeruješ a tělo začne trpět a začou další poblémy. Začal bych stravou – přidat na zelenině (hlavně listovou), lehká jídla, omezil bych pečivo, brambory rýži, a jedl častěji a nepřejídal se.

        Pokud byl spouštěčem rozchod, tak potom se musíš zeptat sám sebe, proč (nám do toho nic, ale pro Tebe je to důležité)! Chybí Ti dotyčná, protože se rozešla ona s Tebou? OK, ale je pak nutné (a vím, je to těžké) to zpracovat – i kdyby to byla jediná ženská na světě, která se Ti líbila, tak přeci nikdy nevíš, že nepotkáš jinou, které se Ti bude líbit taky?! A pozor, nemluvím o nějaké nahrazování, jen o akceptaci faktu, že stejně jako jsi před lety opustli základní školu a je to v tvém životě minulost, tak skončil tento vztah, bylo to fajn a je třeba se posunout dál. K tomu potkat někoho je ale nutné jít tomu naproti – nesedět doma (což se blbě dělá když doděláváš školu, to chápu) – rozšířit si životní prostor o nějaké jiné aktivity. Zkusit něco, co jsi někdy zkusit chtěl, ale třeba na to nebyl čas ( jízdu na vodních lyžích, udělat si výket někam, kde jsi zatím nebyl, zkusit fotit přírodu…). Prostě vystoupit ze světa který Tě doposud obklopoval a trochu ho obzvláštnit. Jde o to, že hlava je velmi podobná svalům v tom, že ani mozku nesvědčí jednostrannost a monotónnost a u Tebe mi lajckým pohledem připadá, že část důvodů proč máš problém se spánkem je skryta v Tvém dosavadním životním stylu. A znovu opakuji – nechápej to špatně – není to že bych na Tebe ukazoval prstem a tvrdil, že za to můžeš. Spíš jen poukazuji na to, že jsou ještě pořád věci, které máš pod svou kontrolou Ty a tak je využij, zkoušej. Třeba náhodou jednoho dne zjistíš, že jsi místo tří hodin za dva dny najednou spal čtyři a pak zas a pomůže ti to pomalu nabírat jak síly, tak i díky tomu zjistíš, co je pravou příčinou a co Tě teď táhne dolů.

        Hodně štěstí a nevzdávej to!

        0 0
        • tiarko  

          „Prostě něco skrýváš“ – Spal jsem 8–9 hodin denně jako poleno, nic mě nevzbudilo a pokud ano, hned jsem zase usnul. Potom jsem jednu noc nedokázal z ničeho nic usnout. Vůbec jsem nechápal co se děje, nikdy dříve se mi nic takového nestalo. Opakovalo se to druhou noc, třetí noc a teď už to trvá skoro rok. Pokusil sem se napsat vše co k tomu mám. byl tam rozchod, bylo tam očkování proti několika nemocem, a ano k prvnímu neusnutí došlo asi pár dní po čkování, bylo tam nachlazení /test na covid negativní), byla tam v nějakém mezičase mononukleosa (protilátky jsou, přesné časové určení nejde určit). Krevní testy byly v pořádku, jediná věc, nedostatek vitamínu D a železa. Tohle opakuji každému doktorovi a odborníkovi. Nevím na co bych měl zapomenout nebo co bych měl zamlčet. Pokud o něčem víte, tak mě na to zkuste prosím upozornit, nic dalšího si nevybavuji. J8 se snažím na něco přijít a vyzkoušet všechno, každou drobnost. Nic nezamlčuji, i když mě z toho zde každý hned nařkne.

          Ano, energetickou rezervu si potřebuji vybudovat. Moje zkušenost je teď ale taková, že usnu jen tehdy když „uplně odpadnu“. Musím být na kost vyčerpaný a nezbývat mi už žádná energie. Pak se mi podaří na 2–3 hodiny usnout. Jakmile mám o něco více energie, cokoliv, tak tělo automaticky nespí. Zívám a unavený jsem. Lehnu si, snažím se relaxovat, uvolnit se, vyčistit hlavu. Ležím hodinku, dvě, tři, ale nespím. Nevypnu, neusnu. Neklesne mi tep, nedojde k takovému vypínání, usínání. Prostě jsem vzhůru. Komentáře typu „stejně jsi spal, jen si myslíš že ne“ už přecházím bez povšimnutí.

          Já nevím jestli byl spouštěčem rozchod. Já žádný vztah ani nic podobného nechci ani vidět. Ani si to ve svém stavu nedokážu představit, jak bych to zařídil. Na vztah už si ani nevzpomínám. Já chci normálně žít, normálně sportovat, normálně dokončit studium a normálně fungovat. Na tyhle blbosti můžu myslet až uspokojím základní životní potřeby. Až si budu schopen jít ráno nakoupit.

          1 0
          • Kos_CZ  

            Abys mě pochopil – to nebylo nařknutí. To bylo konstatování – jde o to, že skrýváš = je tam ještě něco, ani ty si to prostě nevybavíš. Třeba pro časový odstup… Tak, jak jsi napsal svůj úvodní příspěvek, tak to vytvářelo dojem že spouštěčem byla nějaká událost, prožitek. A stějně je to s doktory – strášně závisí na jejich schopnosti naslouchat, klást správné otázky a současně na schopnosti pacienta dávat co nejlepší odpovědi správným způsobem, kdy nedojde k nejednoznačnosti. A co si budemem povídat, ideální to není nikdy.

            Druhá možnost je, že u Tebe došlo k nějakému zlomu a kdyby Ti třeba bylo přes šedesát, tak už bys to fyzicky nedal a nebyl mezi námi – Tvůj organismus prostě překročil nějakou mez toho, co je únosné. Ale to je na odborníky. Pořád si ale myslím, že Tvoje situace má dvě roviny – psychickou a fyzickou a že obě v Tvém případě hrají nyní důležitou roli = stres z nevyspání, který nalomená psychika rozhodně nevylepší a současně zřejmě nějaký zdravotní problém. Možná je paradoxně nejhorší na Tvém stavu to, že to stále zvládáš – kdyby Tě to někde složilo, odvezla Tě sanitka do špitálu, tak by se tvému stavu třeba dostalo náležité pozornosti více odborníků v jeden čas a mohlo se na něco přijít… Ale to je jen spekulace. Já bohužel nemám žádné konexe a tak Ti v tomhle moc nepomůžu. Jak říkam – pokud je něco co může udělat sám, zkus to – zkus doklepat tu školu (mohu potvrdit, že jakmile ji doděláš, tak z Tebe spadne HODNĚ velká psychická zátěž). To může být dobrý výchozí bod. Do té doby jez zdravě, pij hodně tekutin a vůbec se snaž tělu usnadnit fungování v tomhle omezeném s stresovém režimu. TO dáš, neboj!

            EDIT: Jako zní to jako blbost, ale spí se Ti stejně blbě všude – i třeba u rodičů, v jiném místě? Zkusil jsi doma otočit postel jiným směrem? Spát v jjiné místnosti?

            0 0
          • ZdenekP  

            Možná je to blbost, ale pořád bych se zaměřil na tu mononukleosu (ebv). Nespavost, rychlý tep, únavu bych s tím klidně dal dohromady. Nezkoušeli ti doktoři dát isoprinosine? Ten je na ebv skvělý. Zkus ho. Klidně na pár dní, výsledek by jsi poznal tak do 3–4 dnů.

            1 0
            • tiarko  

              NO podle krevních testů žádný vir v těle nemám. CRP už defakto nula, dlouhodobé protilátky (žádné krátkodobé). Jediné co z krve vyplívá je že jsem ji prodělal a že to není dlouho.

              0 0
              • -b-n-x-  

                No jo. Ale ty nemoci kolikrát potom už vůbec nejsou o přítomném viru. Ten akorát něco rozjebe a pak už to tak je. A je otázka jak to potom tělo umí opravit.

                1 0
              • ZdenekP  

                Jestli jsem to pochopil dobře, tak EBV, které způsobuje mono už v těle zůstane navždy. Jde jen o tom, zda v latentní fázi nebo jako reaktivovaný., Je to jen nápad a jestli říkáš, že se chytáš všeho, tak za pokus dáš max jeden recept od doktora.

                1 0
    • HonzaRez  

      „Snažím se za každou cenu, dokud to alespoň trochu jde cestovat a sportovat“ – Po miliónté…

      1 0
      • tiarko  

        No snažím se, dokud to alespoň trochu jde. Může se stát, že mi za měsíc tělo vypoví úplně, tak se snažím si užít každou vteřinku kterou můžu. Protože sport byl je a bude můj život :)

        1 0
        • cyklista86  

          Za to nic nedas kdyz jim zavolas a zeptas se jestli jsou schopni ti pomoct. https://www.centrumsportmed.cz/o-nas treba te nasmerujou k nekomu dalsimu, kdyz budes mimo jejich zaber..

          0 0
          • tiarko  

            Díky za typ, vyzkouším už úplně cokoliv. Kdyby mi někdo řekl že mu pomohla nějaká vědma, tak to normálně půjdu vyzkoušet.

            0 0
            • cyklista86  

              No oni nebo ten koho by doporucili, by prave provadeli ruzne testy a nevarili by z vody. Na vedmy a ruzne bylinky zatim nemysli. Musi se na to jit logicky.. Zavolej jim. Popis situaci a uvidis co ti reknou. To jsou lidi co chcou fakt videt vysledky ze sve prace a ne jen predepisovat prasky a maskovat problemy jak to dela nas zdravotnickej system..

              0 0
            • adam320  

              Co hypnoza? Treba by te nekdo dokazal uspat, aby jsi sitrochu odpocinul

              Ps: ne nevtipkuju, myslim to naprosto vazne

              Pak bych jeste zvazil uziti jedny velmi rozsireny rostliny, ale nechci nikoho podnecovat k toxikomanii nebo jak se to klasifikuje, nicmene nekdo by ti to mohl v dnesni dobe uz napsat jako recept

              0 0
    • Smazaný účet  

      Jeď do Pelhřimova, prohlídni si krematorium, ať víš do čeho jdeš …

      1 0
      • tiarko  

        Krematorium jsem viděl několikrát. Jak mi to pomůže?

        0 0
        • Smazaný účet  

          Je to hlaska z ceskeho filmu, kterou jen neznas. Nic hlubsiho v tom nehledej …

          0 0
          • cyklista86  

            Neboj nic hlubsiho od tebe nikdo neceka..

            0 0
            • Smazaný účet  

              Toho ja se rozhodne nebojim. Jedine, ceho bych se bal jsou ty tvoje harakiri co tady predvadis …

              Chudakovi tady pul roku davas rady a on si proflouzil spanek o hodinu …

              0 0
              • tiarko  

                Přijde mi že to jde ve vlnách. Různě se to točí. Někdy se mi daří spát třeba 2 hodiny a třeba 4 dn v kuse. Pak třeba pět dní v kuse neusnu a tak se to točí pořád dokola. Nedávno se mi podařilo spát 3 hodiny a to byla totální slast. Jsem se cítíl jak znovuzrozený. Když se ale cítím trochu odpočatý, tak zpravidla neusnu ten další den. A tak pořád dokola. Al má své sny a vru že to jednou skončí a budu zase normálně fungovat a sportovat a žít :)

                1 0
                • cyklista86  

                  Jestli to skutecne zacalo v dobe po ockovani na covid, Tak tam bych videl ten nejpravdepodobnejsi zdroj problemu.. Jakyma ruznyma zpusobama to muze zacvicit s lidskym telem to netusi ani odbornici.. Proto ja bych se vzivote nenechal ockovat necim takovym.. Nemel bych problem kvuli tomu odejit z prace nebo se prestehovat do jine zeme. Jediny co sem ochotnej si nechat bodnout do zadku je tetanovka jednou za 10 let..

                  0 1
                  • -b-n-x-  

                    Mě teda tetanovku píchají do ramene.

                    1 0
                    • Smazaný účet  

                      … budeš ticho? :-)

                      1 0
                    • cyklista86  

                      No vidis to me naposledy do zadku. Neni sebemensi duvod se nechat bodat do ramene, kde je mnohem vic nervovych zakonceni a moznost neco trefit. Tu bolest opravdu nechces zazit.. U zadku je nejmensi sance ze neco trefis. Proto je pro intramuskularni bodance nejidealnejsi misto horni cast zadku.. Az pujdes priste, tak rekni sestricce, ze to chces do zadku a ne do ramene.. :)

                      1 0
                      • -b-n-x-  

                        Tak jo, to zní docela dobře.

                        Nicméně, mě to sestra do ramene pichla tak, že jsem o tom vůbec nevěděl. Dodnes ji podezřívám, že to tam nepichla :-)

                        0 0
                        • cyklista86  

                          To je prave ta loterie u ramene. Ze nekdy je hodne bolestive a nekdy to ani nezaregistrujes.. Zatim co u zadku to je nebolestive v naproste vetsine pripadu.. Lidi co si sami casto neco bodaji intramuskularne, tak jedine do zadku…

                          0 0
                          • dědek mohy  

                            Jen se to musí nechat v klidu. Na poslední tetanovce mi doktorka dala vybrat, zda chci do ruky, nebo do zadku. S tím, že doporučuje zadek, protože rukou se více hýbe a hrozí potom bolestivost. Tak jsem si nechal dát do zadku s poučením nechat zbytek dne v klidu. Přijel jsem domů a tehdejší přítelkyně zavelela, že jdeme nakupovat. A zbytek dne jsem strávil na nohou na nákupech. No zadek mě pak příšerně bolel ještě 2 dny.

                            0 0
                            • cyklista86  

                              Ano to popisujes to nasledne vstrebavani te latky do tela. Ja psal o te aplikaci samotne, kdy je vetsi pravdepodobnost trefit jehlou nerv v rameni ne z na zadku..

                              0 0
                  • tiarko  

                    Jenom uvádím co se všechno v té době dělo. To že jsem byl tou dobou na očkování (encefalitida a covid) jsem uvedl jen tak pro úplnost aby to bylo kompletní. V rodině jsme normálně očkovaní fakt úplně všichni a neznám nikoho, kdo by měl větší problémy. Jen jsem uvedl tu časovou souslednost. Rád bych našel nějakou příčinnou souvislost. V každém případě si myslím, že jakékoliv očkování má statisticky nesrovnatelně více větší pravděpodobnost že člověka ochrání než že mu ublíží.

                    0 0
                    • cyklista86  

                      Statistiky jsou pekna vec, ale jsou prd platne tem jedincum, kteri jsou ty odchylky v te statistice. Nekomu to neudela vubec nic. Nekdo na to umrel pokud je me znamo. Takze nevidim duvod proc zrovna tvoje telo by s tim nemohlo met nejaky problem.. Muze to byt ale uplne neco jineho. Ja jen pisu, ze z toho co ty jsi zatim napsal tohle vidim jako hodne pravdepodobny duvod..

                      0 0
                      • tiarko  

                        No jo, ale to máš stejné jako s airbagem v autě. Určitě existuje někdo, komu airbag způsobil těžké zranění nebo dokonce i smrt. Existuje ale daleko větší skupina lidí, kterým zachránil život. Jasně že existuj někdo kdo to statisticky od*ere. Kdyby ale airbagy nebyly, tak by statisticky existovalo daleko více lidí, kteří to odse*ou ještě víc.

                        1 0
                    • -b-n-x-  

                      Domníváš se správně. Nicméně, to je statistika. Klidně sis mohl vybrat toho černého petra zrovna ty. Hele, uvidíš teď na jaře. Třebas nějak zafunguje delší den, více slunečního záření, a začneš zase fungovat lépe. :-)

                      1 0
                    • RapMan  

                      jaká byla tedy doba mezi očkováním covid a prvním dnem nespavosti?

                      0 0
                    • Rychlej turista  

                      A co doktoři na to? Řešili nějak, že by to mohlo být následkem toho očkování nebo to odbyli stadndardní větou, že to s očkováním proti kovidu souvisost nejspíš nemá?

                      0 0
                      • RapMan  

                        já bych si tipl, že má (nejsem antivaxer, mám 2 dávky a prodělanou nemoc).

                        V jeho případě i v souvislosti s dříve prodělanou mononukleózou.

                        V jiných vláknech píšu, jaké má moje manželka po očkování potíže (necitlivost a brnění končetin), takže jsem si hledal poměrně hodně informaci.

                        Jak jsem uváděl adresu fóra https://vestibular.org/…ess-in-body/ , které postupně podobní pacienti z celého světa najdou a zjistí, že mají obdobné problémy. Nespavost, únava, brain fog, je tam také často zmiňována. Jsou to v podstatě podobné příznaky, jako u „long covidu“.

                        Tito lidé hledají, co mají společněho, kromě větší citlivosti na léky je to právě i v minulosti prodělaná mononukleóza.

                        Tzn. témata jako EBV a z něj vyvinutý chronický únavový syndrom, v podstatě onemocnění imunitního systému

                        https://www.wikiskripta.eu/…3%BD_syndrom

                        Jednoduše shrnuto – tělo napadlo samo sebe a moc se brání, a to co tiarko popisuje je důsledkem. Držím palce, ať někdo medicínsky zdatný dokáže pomoci. Já bych doporučil kontaktovat SÚKL, jesti by nedodporučili vhodné lékařské vyšetření.

                        Někteří lékaři předepsali protizánětlivé látky, které tlumí reakce imunitního systému, u jiných lidí jsem četl, že jim dokonce pomohly léky na alergii, je se nejedná o zánět ale alergickou reakci imunitního systému. A pak už toho začíná být tolik, že si člověk stejně nedokže vyhodnotit, co by mu pomohlo, tak zkouší všechno možné…

                        0 0
                        • cyklista86  

                          Jak jsem psal taky si myslim, ze to je tim ockovanim. Kdyby to bylo cokoliv jineho, tak je to pozvolnej proces a ne ze jednoho dne nedokazal usnout a od te doby je z kopce..

                          0 0
                        • onuce  

                          Ale vždyť již jsem to zde dvakrát psal, Prothazin. Je i na tu alergii …

                          0 0
                        • Albert8  

                          Hned v prvím postu jasně píše, že mu ty problémy začali už loni (předloni), v tu dobu očkovanej rozhodně nebyl.

                          2 0
                          • RapMan  

                            jenže covid a ve výjimečných případech i to očkování v těle prohloubí potíže, se kterými se to tělo v minulosti potkýkalo…

                            0 0
                        • karel d.  

                          Bohužel, další případ účinků zdraví poskozujici mRNA vakcíny.

                          0 3
    • Motecc  

      Dej si speka nebo 2 a spát budeš jak závity to mi věř :D

      0 1
      • -b-n-x-  

        Konečně pořádná rada! :-D

        Ale myslíš, že tohle ještě neslyšel? Tipuju, že minimálně 10×. Otázka, jestli už i tohle vyzkoušel.

        0 0
        • mr.antik  

          nevim no nahoře jsem mu to doporčuoval ale spíš formou nějakýho CBD oleje nebo inhalací. Protože čistokrevnej THC by mohl ještě rozjet nějaké psychické následky…

          O medikaci jsem výše nečetl ale předpokládám že to už je taky prozkoušené všechno možné.

          0 0
      • Murray  

        To mi připomíná, kamarád takhle řešil deprese ženy, jakoze skončila regulérně na psychiatrii a on zůstal doma s 2 malyma detma, takže celkem nelehka situace, a druhej kamarád mu zcela vážně říká: “ no to víš, málo si ji píchal …”

        0 0
    • budíček  

      Já nechápu jednu věc, pokud je zakladatel této diskuze pernamentně nevyspalý a málo spí, tak proč sportuje, vždyť sportem se odrovná nadobro, zničí si srdce.

      3 0
    • -b-n-x-  

      Hele, nějaký článek o funkci spánku.

      https://www.osel.cz/…-spanku.html

      Co jinak celková situace? Je nějaká novinka? Nebo pořád jen ty 2–3 hodiny denně?

      0 1
    • magadafagada  

      nosíš sport hodinky, třeba Garminy? co tepovka, co stress score, případně body battery? není to všespásné, ale může to lecos napovědět.

      podle toho cos tu psal, bych tipoval, že budeš mít problém psychického charakteru. Máš možná někde v hlavě ten rozchod a zároveň ses dostal do kruhu já tak moc chci sportovat, ale mám problém, co si počnu, potřebuju usnout, ale nejde mi to, co si počnu.....možná bys mohl vyzkoušet změnu životního stylu nebo aspoň zkusit výjezd na pohodu s kámošema.

      prostě se hodit víc do klidu a pokud ti to nejde samo, tak zajít k psych -iatrovi, ologovi…

      co mě spolehlivě třeba zabírá teď na jaře na usnutí, je nic nedělat. to jsem víc hotovej, než když makám (kolo, práce…)

      0 0
    • doreenanna  

      Když jsem našel Dr. Mutabu, zoufale jsem potřeboval přivést svého bývalého milence zpět. Opustil mě kvůli jiné ženě. Stalo se to tak rychle a já jsem do té situace neměl vůbec žádné slovo. Prostě mě po 3 letech vyhodil bez vysvětlení. Kontaktuji Dr. Mutabu prostřednictvím jeho webových stránek a řekl mi, co musím udělat, než mi může pomoci, a udělal jsem to, co mi řekl, poté, co jsem poskytl to, co chtěl, seslal kouzlo lásky, aby nám pomohl vrátit se k sobě. Krátce poté, co udělal své kouzlo, mi můj přítel začal znovu psát a cítil se hrozně za to, čím mě právě provedl. Řekl, že jsem nejdůležitější člověk v jeho životě a teď to ví. Nastěhovali jsme se k sobě a on byl ke mně otevřenější než předtím a pak se mnou začal trávit více času než předtím. Od té doby, co mi Dr.Mutaba pomohl, je můj partner velmi stabilní, věrný a blíže ke mně než dříve. Vřele doporučuji Dr.Mutaba každému, kdo potřebuje pomoc. E-mail: greatmutaba@ gmail. com, Zavolejte mu nebo ho přidejte na WhatsApp přes: +2348054681416

      1 2
    • doreenanna  

      Když jsem našel Dr. Mutabu, zoufale jsem potřeboval přivést svého bývalého milence zpět. Opustil mě kvůli jiné ženě. Stalo se to tak rychle a já jsem do té situace neměl vůbec žádné slovo. Prostě mě po 3 letech vyhodil bez vysvětlení. Kontaktuji Dr. Mutabu prostřednictvím jeho webových stránek a řekl mi, co musím udělat, než mi může pomoci, a udělal jsem to, co mi řekl, poté, co jsem poskytl to, co chtěl, seslal kouzlo lásky, aby nám pomohl vrátit se k sobě. Krátce poté, co udělal své kouzlo, mi můj přítel začal znovu psát a cítil se hrozně za to, čím mě právě provedl. Řekl, že jsem nejdůležitější člověk v jeho životě a teď to ví. Nastěhovali jsme se k sobě a on byl ke mně otevřenější než předtím a pak se mnou začal trávit více času než předtím. Od té doby, co mi Dr.Mutaba pomohl, je můj partner velmi stabilní, věrný a blíže ke mně než dříve. Vřele doporučuji Dr.Mutaba každému, kdo potřebuje pomoc. E-mail: greatmutaba@ gmail. com, Zavolejte mu nebo ho přidejte na WhatsApp přes: +2348054681416

      2 0
    • Sarek  

      V poslední době jsem si začala objednávat CBD olej od https://www.cbdjoy.cz. Pomáhá mi to se spánkem. Začala jsem používat 10 %, ale teď jsem na 20 % a jejich cena je dobrá.

      0 2
    • -b-n-x-  

      Ahoj.

      Jak to vypadá s tvým spacim problémem? Je to už lepší?

      0 0
      • ELx  

        Už je to prý lepší. Teď spí jako Šípková Růženka

        1 0
    • alireb  

      Kolik to je mlady? Mam stejny problem, ale mne je napsal.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.