trenink na maraton za dva měsíce

57 nepřečtených
  • StaniOn

    Ahoj bikeři, potřebuji vaše rady. Rozhodl jsem se víceméně z hecu že pojedu letos Drásala. (cca za dva a půl měsíce) Na biku jsem pořádně neseděl čtyři roky :-) Jinak ale chodím třikrát až čtyřikrát týdně dvě hodiny sportovat a to i v zimě. Běhání, fotbal, squash. Takže kondice jakš- takš. Potřebuju teda poradit jaký treninkový plán si mám nastavit, abych byl co možná nejlíp připavený mohl bych tomu věnovat ty tři hodiny třikrát týdně. Nerad bych se zatavil to už jsme zažil když jsem jedzil maratony dříve. Mám sportestr takže bych byl rádk když mi poradíte i s těma „otáčkama“ srdíčka :-) Jinak je mi 29, klidová TF 50. Uvítám každý nápad.

    0 0
    • Darkson  

      osobně bych pro začátek zvolil kratší vyjížďky kolem 2 hodin, aby sis ty(a zadek)navyknul na posez a specifickou zátěž svalů. postupně bych tyto treninky prodlužoval až do 4–5 hodin. vše v aerobním pásmu, vyšší intenzitu bych eventuelně zařadil až 2–3 týdny před závodem.

      samozřejmě to platí v případě, že chceš jen rozumně dojet a ne vyhrát:-)

      0 0
      • ¨MZ  

        a když chce vyhrát ? :-)

        0 0
        • MlokCZ  

          Tak to ať si pak u pořadatele zaplatí vypsání nějaké speciální kategorie, v které bude sám :-)

          0 0
        • Milenius  

          Když chce vyhrát, tak pořídit přídavný motůrek :)

          0 0
      • StaniOn  

        Díky, asi bych se měl držet spíš na cestě abych napolykal nějaké ty kilometry co?  Jinak samozřejmě že bych chtěl jet dlouhou trasu a vyhrát se rozhodně nechystám, ale taky nemíním trávit na trati deset hodin.

        0 0
        • smallbrother  

          …radši na sil­nici, terén by byl a­si k ničemu, poz­ději třeba ně­jakej zařaď, jen kvů­li základní techni­ce, nebo představě jak. Z Drásala ne­měj strach, t­en je spíš dlou­hej než že by byl těž­kej. Jinak ale po­dle počasí. :)

          0 0
        • kámen úrazu1  

          Podle mě spíš na biku, i když na něm často po silnici. Kdybys jezdil hlavně na silničce, mohl bys mít na trati, vzhledem k tomu, že pojedeš dlouho, problémy s odlišným posedem. Někdo, kdo jezdí už několik let a často, asi rozdílný posed silnička – bike neřeší. Ale Ty se po letech neježdění nemůžeš vrhnout na hafo dávky kilometrů měsíčně a při žiletkaření bys tak na biku najel málo.

          0 0
      • Lister  

        já bych to viděl podobně. Myslím že naprosto kritickým místem v tomto případě nebude fysička, ale právě návyk na jiný sport – prostě pokud to usedí a neodejdoi mu záda tak asi nebude mít problém. Osobně jsem letos tenhle postup také raelizoval – poprvé v životě. Nemám sice moc času najíždět nějaké velké objemy, ale snažím se zatím abych se moc netavit a jezdím aerobní pásmo, což mi vychází asi tak v 80% času stráveném na kole – občas si sice nějaký kopeček vydupu na nějakých 90–95% maxima, ale to pak zase hezky vyjedu, abych druhý den mohl případně na kolo. zatím se mi to osvědčuje. ice nejezdím zatím ryclheji, ale rozhodně s menší únavou a tak moc nekyselím…

        0 0
    • skier  

      No je vidět,že 15tý ročník je hoodně velké lákadlo. Doufám,že nemluvíš o krátké variantě, tu jezdí babky s taškama :-))) Jdi do toho a hlavně hlavou, at uvidíš zámek alespon v mlze.

      0 0
    • Venda  

      Já bych se vybod na objemy, fyzičku jak píšeš máš, tak se buď přenese do kola nebo to už stejně nedoženeš. To znamená se co nejdříve adaptovat na trénink v předzávodním období, intervaly, fartleky, kropičky…

      0 0
      • Rychlej turista  

        Co jsou fartleky a kropičky? V životě jsem to neslyšel.

        0 0
        • Venda  

          To byl příklad. kropičky jsou například minuta na krev, minuta volno a třeba 8×. Fartlek je když nejedeš pořád stejnou intenzitou, ale v průběhu ji měníš. Pak jde o čas strávených v tréninkových zónách (jsou tři hlavní, aerobní, anaerobní, submaximální).

          0 0
        • rich  

          som sa s fartlekom stretol pri behu

          fartlek – intervalový tréning behu v prírodnom prostredí so striedaním tempa a dåžky úsekov

          0 0
      • Beeda  

        bullshit, na dlouhyho drasala k nicemu, objemy…

        0 0
        • Venda  

          Z objemů ještě nikdo nic kloudnýho nezajel. Netrvrdím, že má jezdit na 95% TF max, ale bez kloudnýho tréninku to lepší nebude.

          0 0
          • Rychlej turista  

            jj, Beeda na tom kole sedí pořád a kde nic, tu nic :-D

            0 0
          • kámen úrazu1  

            Nic kloudnýho po tak krátký době ježdění nezajede, i kdyby měl talent jak Bůh. Pokud slovem kloudným myslíš přední umístění. Bude rád, když dojede v pohodě a bez toho, aby si v cíli musel volat sanitku. Tady není co řešit – jezdit v klidu výlety po silnici i v terénu, ty postupně prodlužovat, ale nepřehánět to a nejezdit hned po čtyřech letech pauzy stovky kilometrů týdně. Intenzity bez objemu mu nezaručí, že vůbec dojede. To chápu i já jako totální lajk a pomalá lemra. Ze squashe a fotbalu sotva bude mít slušnou základní vytrvalost.

            0 0
            • Venda  

              Jezdit v klidu může s rodinou, ale na závod ho to vůbec nepřipraví. On totiž Drásal není závod po rovince na asfaltu. Taky jsem nikde nepsal, že má jezdit šílený kilometry týdně. Můj názor je ten, že svižnější hodinu a půl dliuhej trénink mu dá mnohem víc než tříhodinová vyjížďka na 120 TF. Objemovej trénink je dobrej na dlouhodou přípravu, Ale když chce rychle se aspoň trochu zvednou na jeden závod, potřebuje zapracovat na speciální a silové vytrvalosti. Ne obecné vytrvalosti.

              0 0
              • kámen úrazu1  

                Víš, že máš pravdu? Hlavní přece bude, aby prvních padesát kilometrů jel v první třetině startovního pole. Pak sice odpadne, ale může říkat, že kdyby neodpadl, tak skončil na Drásalovi v první stovce.

                0 0
              • Cryzyy  

                hmm… natrenuje specialni a silovou vytrvalost a v te potom odjede celeho Drasala :)  Docela jednoduche… proste si jenom to co bude jezdit normalne vynasobi tak 4× :o)

                0 0
              • RADO77  

                Sorry, ale valíš mu tady klíny do hlavy. To co mu radíš pomůže maníkovi, který celé ty 4 roky najel alespoň nějaké kilometry a teď to potřebuje rozvinout. On má sice fyzičku, ale nemá nohy zvyklé na takovou konstantní zátěž. Nejlíp to popsal Darkson výše. 1. Zvyknout zadek na kolo a postupně zvyšovat objemi. 2–3 týdny před závodem zařadit ostřejší úseky a týden před závodem dvě lehké vyjížďky a gaučing. 

                Co se týče TF je to individuální a spíš to chce odpozorovat. Já jedu při TF 150 úplně na pohodu a jen zvednu zadek ze sedla už tam mám 160. Někdo v těchhle otáčkách jede kopec ze sedla a pohoda u něj znamená 120.

                Tehnle týpek chce Drásala v první řadě objet a případně si ho užít. Ne chcípnout na 70–80km s tím, že napálil začátek, jak byl zvyklý z „kropiček“.

                Ale to všechno už tady napsal Beeda, Šutřík apod., takže končím

                0 0
                • Venda  

                  A myslíte, že když bude jezdit objemy a přijde na závodě kopec, tak se nezakyselí? Zakyselí a odpadne ještě dřív než v půlce. Drásal se na pohodu nejezdí. Teď to nepatří jen tobě (ty´s nepsal zas tak z cesty), ale hlavně tem nad tebou.

                  0 0
                  • Rychlej turista  

                    Kdo má najeté objemy, může jet cokoliv. Bez tréninku intenzit sice nebude nevyhávat, ale dojede hodně vepředu a v cíli nebude muset být resuscitován. Když bude trénovat to, co mu radíš, možná bude hodně vpředu první hodinu. Pak chcípne a ani nedojede. Trénovat musíš to, co chceš jet. S tvými radami by mohl uspět na krátkém XC.

                    0 0
                  • Medunka  

                    Co a jak jezdis a kolik let to jezdis. K Drasalovi mluvis uplne z cesty

                    0 0
                    • Venda  

                      Již osm let jsem atletický trénér se specializací na dlouhé běhy a mám vystudovyný tělák. Kdo jsi ty?

                      0 0
                      • McBlacky  

                        v 25 letech?

                        0 0
                      • kámen úrazu1  

                        Takže bys někomu, kdo čtyři roky neběhal, ani nedělal jiný sport rozvíjející obecnou vytrvalost, a chce za dva měsíce běžet maraton, doporučil vykašlat se na objemy a začít a pokračovat jen intenzitami? Supr. Nechtěla bych být Tvým svěřencem. Znovu jsem se přesvědčila, že v každým oboru jso lidi, kteří své práci nerozumí.

                        Případná argumentace, že běh a kolo je něco jinýho, u mě neobstojí. Není. Stejně jako jde cyklistický maraton jenom „nějak objet“, jde běžecký maraton jenom obejít chůzí. Obojí namáhá klouby, vazy, i když jinak, na oba dva pohyby (kolo i běh) je nutná adaptace, k oboum je pro absolvování v pohodě a bez zdravotních problémů – jak v průběhu, tak i dlouhodoběji po dojezdu-, nutný základ v podobě aspoň jakžtakž základní vytrvalosti.

                        0 0
                      • MARIN  

                        Nezlob se ale mslim ze beh a kolo je neco jineho.

                        Atlety ja miluju hlavne pohled na jejich trenink. 30min protahovani 30min trenink 30min protahivani a jdou domu :)

                        0 0
                        • Vhalasta  

                          A tos ještě zapomněl na 30 min prohlížení atletek. Joo, kde jsou ty časy, kdy jsem ještě měl v pořádku klouby a mohl jsem běhat.

                          0 0
                      • Darkson  

                        já myslim, že rozpor je právě jak v druhu sportu (běh x kolo), tak v přístupu(pra­videlně trénující jedinec x začínající hobbík).  já tedy nevím, jak dlouhý běhy si představit pod pojmem vytrvalostní(4, 10 nebo 42 km?), ale  každém případě je to výrazně kratší doba zátěže, než u dlouhýho Drásala.  Taky mi přijdde, že mluvíš o treninku pro opravdu výkonostního sportovce a ne nadšence, který chce bez treninku objet svůj první 8h maraton. A jak jsem psal jen ten objemový trenink(dlouhé vyjížďky), tak to mam z vlastní zkušenosti. Málokdo asi k prvnímu závodu přistupoval tak zodpovědně, jak doporučuješ:-).

                        0 0
                      • Medunka  

                        Neodpovedel jsi na otazku

                        Ja ti na tvou odpovim, spis je to zkusenost ze zivota a muze neco rici StaniOnovi

                        Po nekolika mesicich jen tak jezdeni jsem se rozhodla, ze dam jeden EU serial, nejdrive jsem planovala kratke trati, nakonec jsem se nechala „ukecat“ ze se daji objet na pohodu i dlouhe trate. Mela jsem tri mesice na pripravu a vic jak prvni dva mesice jsem venovala vytrvalosti, pred zavodem jsem si dala par sranda zavodu a jeden kratky maraton. 100vku jsem ujela na naprostou pohodu, zastavky na obcerstvovackach, kochani se krajinou. Kdybych si tehda tady zalozila thread, ze zadam o pomoc, ty jsi mi poradil a ja uverila, umrela bych v prvnim kopci. 100vkovy zavod v tomto pripade totiz neni o sile, ale o vytrvalosti.

                        0 0
                      • Krys  

                        „Keď vidím aký som inžinier, bojím sa ísť k lekárovi“ ;)

                        0 0
                  • kolda  

                    ty ses dobrej Jarin

                    0 0
        • jecnak  

          KOnecne vim, v cem delam chybu. Kaslu na objemy, pristi rok budu trenvoat na 200ku Salzku jen nad anp.

          0 0
          • rich  

            ved ano – az vydrzis 10h nad AnP potom salzka 200km bude med lizat

            takze trenuj nad AnP, zacni na 2hod a potom zvysuj davky.

            0 0
      • Rychlej turista  

        Tím se bude bavit  20 km. Co ale bude dělat zbývajících 100 km?

        0 0
    • kolda  

      ja bych z toho nedelal vedu. fyzicku ze sportu mas, tak bych zacal jezdit,at si telo zvykne na jinou zatez. zacit zlehka,jak pise vys darkson,pak pridavat.

      na super umisteni urcite nepojedes,tak bych si ty vyjizdky spis uzil – aby te to bavilo.

      a drasal samotny je jen o fyzicce. kdyz pojedes rozumne a dobre si rozvrhnes sily, tak je to krasna vyjizdka :)

      0 0
    • Tosa  

      Začni jezdit na kole podle chuti tak, aby Tě to bavilo a snaž se jezdit co nejvíc. Nevyhýbej se terénu, ať si trochu zvykneš. Nic jinýho bych neřešil a vono to ňák dopadne, stejně je nejdůležitější hlava. 

      0 0
    • RADO77  

      Hlavně nepřepal začátek. Hovořím z vlastní trpké zkušenosti :-))

      0 0
      • StaniOn  

        Díky všem za rady, překvapilo mě že jste tomu věnovali tolik času – to vypovída o kvalitě tady toho fóra. Přesně tak ja píšete výše, chci to prostě ujet na trati si slibovat že už nikdy nic takového neudělám a po půlhodině v cílí se začít těšit na další podobné dobrodružství. Tak jsem to asi prožíval když jsem jezdíl dříve. Myslím si taky že chce použítva hlavu abych nedostal po čtrnácti dnech zánět šlach jako můj kámoš když chtěl za měsíc natrénovat na šelu. Kdyby jste mi možná ještě dali nějaké typy na regeneraci po trénincích kdo co praktikuje. Z těch odborných článků se toho moc použít nedá…

        Ještě jednou dík

        0 0
        • Biker jak Pes  

          K té regeneraci…

          Po tréninku se určitě vyjížděj. Někde píšou alespoň 10% zátěže, ale je spíš to je podle zkušeností. Já vyjížděním strávím 20–30 minut. Podle intenzity tréninku. Pomalu hezky vytočíš nohy… Doma je nejlepší vypít co nejvíce vody. Zavodnit se. Co nejdříve se osprchovat a zase něco vypít. Alespoň půl hodiny po tréninku nic nejíst. Jinak to tělo ucpeš a regenerace trvá mnohem déle.

          Taky není špatný stre­čink. Není nut­né ho dělat hned jak p­řijedeš a upo­cený se vrhat n­a zem. V klidu se os­prchuj, udělej si to co v­ždycky, chvíli si od­počiň a pak mů­žeš začít…
          Můžeš to taky nechat na večer, ale ne každý se přinutit večer, když je tak krásně rozleželý začít něco cvičit … :)

          0 0
        • favorit.  

          jeste k regeneraci (doplnim Bikera, co je jak pes). Vyborny, kdyz dojedes a oplachnes se, si v klidu sednout, lehnout a dat nohy vys, jak zbytek tela. A pak mi i pomaha chlad, studena voda na nohy.

          Jinak k regeneraci je dobry si i davat bacha na to, co jis. Taky to pomaha ;-)

          0 0
          • Biker jak Pes  

            JJ, s těma nohama to je taky pravda. Zapomněl jsem to zmínit. Často se tak učím nebo jenom tak sedím u PC s nohama na skříni … :D

            0 0
          • StaniOn  

            No tak studená voda to já dělám naopak vždyky po nějakém výkonu se snažím naložit do teplé vody zdá se mi že se mi ty svaly uvolní. Mám strach že bych už z té sprchy nevylezl kdybych si dal na nohy studenou vodu. Možná to zkusím až najdu odvahu

            0 0
            • skier  

              Ani jedno ani druhé soudruzi…:-))) Střídat teplou,studenou­…ukončit teplou…uvolníš, prokrvíš…lépe zregeneruješ a neplatí to jen pro důchodce :-)

              0 0
              • MlokCZ  

                Ta studená nebo dokonce ledová bude asi mít něco do sebe. Viděl jsem pěkný dokument o nějakém sprinterovi a toho pravidelně po tréninkách nakládali do vany plné ledové vody a ledové tříště. Mě z toho byla zima jen když jsem to viděl :-)

                0 0
        • Beeda  

          muj osobni nazor je, ze riziko nejakeho unavoveho poraneni uponu je u techto hura akci pomerne vysoke. Je to dokonce zradnejsi nez nasledky z totalniho seknuti, z kterych se dostanes za tyden, ale upony poskodis trebas chronicky......to naokraj:-)

          jak pise pisatel venda, tak intervaly|frfaly ci jak tomu u nas rikame kase ano,ano, ale v pripade ze by to byl  zavod na 2HODINY, ne na cely den. To se vicemene stanes rychlokvaskou a na jeden kratky zavod ti to bohate staci:-)

          objemy/rege chce rozume rozvrhout a vyhodnocovat s nekym kdo tomu rozumi a pak potrenovat silovou vytvalost, vic asi za 2 mesice nestihnes..

          0 0
          • rich  

            nechcem Ti odporovat bo vies o treningu 10× viac, ale zase tiez netravim hodiny na biku, ale dost beh, posilka, tenis a co pride. percentualne 50% bike / 20% beh / 15% posilka / 15% ine aktivity. Na biku sa snazim na zaciatku sezony dat aspon prvych 300–500km v zakladnej vytrvalosti a aj pocas sezony sa pohybujem v ramci 3hod bikovania tak 1hod do aerobneho prahu resp lahko nad nim. Nedostavam sa az tak casto nad anaerobny. A po tejto zime (behaval som dost casto prave do AP) mam pocit, ze som uz uplne zacal stracat/stratil silovu vytrvalost. Tolko som sa sustredil na zaklad az mi odisla sila. Chyba.

            Co tym chcem povedat – u mna (myslim, ze podobny pripad ako zadavatel otazky) vzhladom na casove moznosti a z toho cas na biku a v zakladnej vytrvalosti musim prekladat trening prave vyssou intenzitou pripadne intervalmi, a pravidelne. A to nechcem zavodit. Jednoducho potrebujem v ramci toho jazdenia priebezne jazdit vsetky tepy ak nemam cas na dokonale systematicky trening. Na jeho mieste by som jazdil zakladnu vytvrvalost, ale v ramci nej by som si dal aspon 2–3× kopec vo vyssich tepoch.

            0 0
            • Beeda  

              Vicemene u tebe to sedi a mas pravdu, u tebe ty intervaly delaji stimul, pro udrzeni a rozvoj kondice…

              V zimni obecne priprave se prave tyto int nahrazuji behem/bezky/pla­vanim, tak aby neskomiral kardio-vask. system. Silu noh udrzujes ve fitku+ rozvoj zanedvanych casti.

              U jedince vychazim z toho ze on 4r nakole nesedel, a chce ject 8h „zavod“,

              Cili opravdu ze zacatku je nutna adaptace na posed, slapani. Pak zvladnout  jakzakz silovku na vic neni prostor…V zaklad­novce se zapracujes a v silovce pripravis na podobnou zatez v jake pojede zavod (respektive by mel ject.). Jeste silova vytvalost se jezdi take intervalove… AP + par tepu, cad kolem 70–75ot/m

              ono tadu je videt, ze ridit se opsanym treninkem nekoho muze byt mimo, idelane vzit trenera, ktery udela analyzu a prubene vyhodnocuje/u­pravuje a pokud to nechi tak plati posledni:-)

              • nikam bych se nechnal a pekne daval pravidelne bufety, pokud neni v sazce cas tak bych si to hlavne uzil :-D

              0 0
              • rich  

                iba zopakujem co uz je vyssie spomenute – na mna plati aj tri dni vopred nicnerobenie alebo velmi lahko a vecer pred casovo dlhsim vykonom sa dobre nafutrovat cestovinami. inak absolutny suhlas s bufetami, neprepalit tempo a udrzat si nizke tepy co najdlhsiu dobu, aby sa dalo prist do ciela bez problemov.

                0 0
                • Howgh  

                  tři dny před Drásalem nic nedělat je málo.. Minimálně týden..

                  0 0
    • Biker jak Pes  

      Teď mě ještě napadlo. V novém Velu se věnují přesně tomuhle problému, takže pokud ho někde seženeš, můžeš si o tomhle přečíst.

      P.S. Ne, nenaskenuji ti to, scanner sice mám, ale není na něj místo … :D

      0 0
    • StaniOn  

      Tak už jsem začal podle vašich rad zhruba dvou  hodinové vyjížďky a musím uznat že toho mívám celkem dost. Obzvlášť dneska mě vytáhl kámoš co jezdí pravidelně je problém když se ho mám držet hlídat si tepovku na nějaké rozumné hranici… :-) . No nic musím vydržet.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.