Strojaři sem - výroba "upínacího dílu" pro nosič Thule OutRide

1 nepřečtený
  • OCG

    Zdravím,

    včera mi přišel nosič Thule OutRide, který je přizpůsobený upnutí vidlice s pevnou 20 mm osou. Pokud pominu to, že v Thule nějak zapomněli zmínit, že není vhodný pro Maxle osy, kolo se na nosiči nedá zamknout, což je docela problém.

    Takže teď mám dvě možnosti:

    1. nosič vrátit a vzít za něj Thule ProRide (do čehož se mi moc nechce,

    našim z něj kolo ulítlo na dálnici a asi to nebude jediný případ)

    1. nechat si vyrobit upínací díl.

    Zkusil bych možnost b, protože konstrukčně by nemělo jít o nic složitého. Nosič má takový upínací díl, z něhož jde odmontovat páka s excentrickým čepem. Na konci té páky je zámeček. A mně napadlo,že bych ve své podstatě okopíroval upínání Maxle osy, tedy nechal si z tyčoviny vyrobit „osu“ o délce cca 1 cm kratší, na jejímž konci by byly vysoustružené „trny“ se závitem – na jeden by se montovaly ty kónické bazmeky, které zajíždějí do noh vidlice (u Maxle os), na druhou stranu by se nasunul čep s pákou a zajistil červíkem.

    Otáčením páky kolem osy toho celého dílu by se vlastně zašroubovaly ty kónické bazmeky do noh vidle a na druhé straně by se vše zajistilo zaklapnutím páčky se zámkem.

    Dovolil jsem si přiložit velmi hrubý náčrtek bez kót, nesmějte se pls.

    Legenda:

    zelená barva – nohy vidlice

    černá barva – díl, který bych si chtěl nechat vyrobit (opatřen pákou pro zjednodušení)

    modrá barva – zámek

    oranžová barva – adaptér pro 20 mm osy Thule

    A teď ta otázka. Vzhledem k tomu, že auto jezdí určitou rychlostí a naklání se, je možné, že hrozí „střihnutí“ těch trnů se závitem, byť ty slouží jen k dotažení, hlavní váha vidle a kola leží na válečku toho vyrobeného dílu (je o cm kratší než celý „rozvor“ vidle) nebo něco podobného.

    Šli byste do toho? Má něco takové smysl co se bezpečnosti týče?

    Pokud to nehrozí, jaký materiál byste doporučili?

    Dal by si někdo eventuálně tu práci a spočítal namáhání a tak stanovil, zda je něco podobného BEZPEČNÉ?

    Děkuju všem za jakékoliv nápady, návrhy, připomínky, nechce se mi ten nosič vracet, protože mi upnutí kola za vidli přijde bezpečnější (což samozřejmě s tím dílem nemusí platit). Jde mi především o bezpečnost jak kola, tak ale především těch, co by eventuálně jeli za náma.

    0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.