STAV NOUZE - ZAKAZ vstupu do LESA?

43 nepřečtených
  • Luka

    Zdravicko, tohle jsem objevila rano v novinach: " Vlada vcera vyhlasila vyjimecny stav nouze. Uzavrela v peti nejvice postizenych krajich a vybranych okresech lesni a vychazkove trasy i bezecke stopy. Jde o Vysocinu, Karlovarsky, Plzensky, Jihocesky a Liberecky kraj + Trutnov,Nachod,J­icin, Bruntal, Benesov, Pribram , Kutna Hora a Kolin. Stav nouze umozni rychlejsi zpracovani spadaneho dreva po vichrici. Potrva od 5.hodiny 25.1.07 do pulnoci 5.2.2007. Za poruseni zakazu pokuta 50tisic korun."

    TAK NE ZE POJEDETE ZKOUSET SNIZEK DO LESA!

    0 0
    • Darkson  

      mi povídej, já jedu v sobotu na týden na šumavský Zadov. na internetu prakticky žádné info, majitel pensionu mi řekl, že běžkařské tratě nebudou sice zprovozněny všechny, ale část, včetně závodních okruhů, určitě…tak jsem na to zvědav :-///. mám tak trochu pocit, že ministerstvo o něčem rozhodlo a nikdo vlastně neví, jak to bude v praxi vypadat;

      0 0
      • rarášek1  

        dávej bacha, abys nevyplašil tetřeva :-)))

        0 0
        • Marcinka  

          Nebo nedej bože vysokou!

          0 0
          • zdenek  

            Chudák tetřev už z toho musí být na prášky. Minulý týden jsem byl na Březníku a z té zakázané cesty vyjel traktor. Zrovna tam nebyl žádný ochranář, aby z toho udělal aféru jako kvůli Neumannové. A to určitě takový rámus nedělala.

            0 0
    • tomfree  

      Stromy ani pokuta by až tak nevadily,já bych tam nešel proto,že když se něco stane,tak tam musí kupa jiných lidí zachránit jednoho pitomce.

      0 0
    • orca  

      Ve sněhu nejezdím na kole po lese takže mě to tak nějak nezajímá…

      0 0
      • Luka  

        tyka se to i bezkaru… napriklad.

        a myslim ze dost velka cast mistnich si les rada uzije s trochou toho snehu..

        0 0
        • orca  

          k běžkám jsem se ještě nedostal (ale plánuji je ) ale vzhledem k tomu kolik dní je kvalitní sníh na Plzeňsku se k tomu asi nedostanu. Zimní sporty jsem jaksi vymazal z rodiného plánu… jsou finančně nerentabilní…

          0 0
          • grafik  

            orco, ber svet trochu pozitvneji … zda se mi, ze mas k******y spatnej tyden :)

            0 0
            • orca  

              Co je divného na tom že zimním sportům neholduji ?? V mém okolí kopec není takže pouze běžky a abych se někde trmácel autem či vlakem – to fakt nemusím … Prostě zimu v Plzni přetrpím – nakonec je asi nejkratší z celé ČR a zase ožiji…

              0 0
    • náčelník  

      Vzhledem k tomu, že k vyhlášení stavu nouze vedly pádné důvody, tak bych jeho dodržování doporučoval. Vydržet se to snad dá, ne?

      0 0
      • Darkson  

        chtěl bych vás všechny vidět, jak byste se tvářili, kdyby jste měli dopředu zamluvenou a zaplacenou týdenní dovolenou v tomhle termínu. tím nechci říct, že budu nařízení porušovat, jen jsem prostě trochu na.ranej!

        0 0
        • Manas  

          Njn, je to k posrani.

          0 0
        • Jenda  

          hele bud rad ze ti napadl aspon nejakej snih – bez snehu a jeste zakaz vstupu do lesa, to pak uz zbejva jenom cestou naborit auto:-)

          0 0
          • Darkson  

            sníh je fajn, ale dovolená bez sněhu, zato S KOLAMA, by mne taky neurazila:-)

            0 0
            • Pebe  

              tak si vemte kola ;-)

              0 0
              • Darkson  

                pokud by šlo jen o mne, s běžkama bych se vůbec neobtěžoval a Kopkoval bych celý týden:-)))

                0 0
        • orca  

          buď rád že fšechno víš relativně včas a ztráta není až tak velká , vzpomeň na turisty jak si užili „adrenalin“ s tsunami někde v jihovýchodní asii …

          Prostě poručíme větru dešti sněhu jaksi nefunguje…

          0 0
        • cabbage  

          Kdyby to měla být týdení dovolená na běžkách, tak to oslavim:-)

          jinak tvoji náladu cháp – člověk se těší ven a nakonec H…

          0 0
        • filipes  

          Hele, podivej se na www.bilastopa.cz/index.php a tam jsou tedka aktualni info kde se muze a kde ne, vcetne prislibu ze ty povolene cesty pred vikendem upravi rolbou. Pro normalniho bezkare toho bude protazeneho az dost.

          0 0
    • tk  

      nejsem jisty, zda je zakaz vstupu vyplyvajici ze zvlastniho stavu skutecne motivovan obavou o bezpecnost lidi. mozna je spise postranim dusledkem uplne jinych duvodu pro jeho vyhlaseni. tim ovsem nehci naznacit, ze ho nebudu dodrzovat.

      www.silvarium.cz/…iew/5934/68/ Ministr zemědělství Petr Gandalovič navrhl vládě vyhlásit kvůli kalamitě nouzový stav ve vichřicí nejvíce postižených regionech. To podle něho v první řadě znamená, že ve výběrových řízeních (podle zákona o zadávání veřejných zakázek) lze volit jiné, rychlejší postupy. Tendry se nemusejí dlouho dopředu vypisovat, ale volí se zkrácená procedura. Lesy ČR, které obhospodařují 60 procent výměry lesních porostů, osloví několik potenciálních zájemců a ti předloží své cenové nabídky. Záležitost s veřejnými zakázkami ve stavu nouze komplikuje fakt, že Lesy ČR dosud nemají uzavřené řádné smlouvy s těžařskými společnostmi, i když tendr proběhl.

      „S jistou dávkou cynismu lesníci, zpracovatelé a stavaři berou tuto pohromu jako dar z nebe. Doufají, že se uklidní napjatá atmosféra, která nastala po zveřejnění výsledků výběrových řízení Lesů ČR na dodavatele lesnických prací. Teď bude rázem práce pro každého, kdo k ní má oprávnění,“ dodává Pohloudek.

      www.silvarium.cz/…iew/5910/68/ Stav nouze má pomoci urychlit odstranění kalamity v lesích. Umožní totiž rychlejší zadávání zakázek na těžbu dřeva.

      0 0
      • palkac  

        je vidět, že peníze jsou opět až na prvním místě :-)

        0 0
      • náčelník  

        Důvodem zákazu vstupu je i to, aby lidi při kradení dřeva nepřišli k úrazu.

        0 0
      • Tukos  

        Souhlas, ten zákaz vstupu je kompletní nesmysl. Po větrné kalamitě, kdy téměř všechno poškozené dřevo leží, nebezpečí pro návštěvníky lesa nehrozí více než jindy. Je to opravdu jen politická šaráda. Rozhodně jsou zajímavé rekce současného lesnického ignoranta Gandloviče. Žádná katastrofa se zatím nestala. Vítězové tendrů jsou známí, tak proč to na nich nenechají.

        Když byla v Jeseníkách před rokem silná ledovka a stromy praskaly takřka na počkání (jedem se zlomil a spadnul 10m za mnou) tak nikdo žádný zákaz nevyhlašoval. No prostě žijem opravdu v absurdistánu.

        0 0
    • mr.antik  

      Jireská magistrála se upravuje, tak tam to snad neplatí, juchů

      0 0
        • kolombo  

          Není tam toho o moc víc, než dole ve městě :-( A nemá to žádný podklad, tj. bude to o skluznice :-( Poslal jsem mail jak na obec Bedřichov, tak na O.P.S.ku, co udržuje trati, s dotazem na uzavřenost tras, uvidíme, co se vrátí. A po kanále ze sedla Maliníku jsou polomy určitě, alespoň v pondělí tam ještě byly.

          0 0
          • filipes  

            Sleduj www.jizerskaops.cz/…ovinky-zima/ Jinak silnice skrze Jizerku, co je na obrazku, se protahuje pluhem.

            0 0
          • mr.antik  

            to je jasný, po kanále to je skoro vždycky bída, budou tam totiž koukat větve co chrání kořeny před rolbou… Ale Jizerka by mohla bejt v pohodě

            0 0
            • kolombo  

              Na kanále jsou polomy určitě, leda by je od pondělního večera někdo odstranil.

              Tohle mi přišlo mailem:

              Dobrý den,

              zákaz vstupu do lesa prozatím platí. Důležité informace budeme umisťovat na náš web www.jizerskaops.cz. Doufám, že v nejbližší době bude vše v pořádku.

              Přeji hezký den

              Mgr. Lubor Lacina Informační centrum Bedřichov 468 12, Bedřichov 218 Tel., fax: 483 380 034 E-mail: infocentrum@bedrichov.cz Internet: www.bedrichov.cz

              0 0
              • kolombo  

                A tady je odkaz na dnešní článek v regionální příloze: zpravy.idnes.cz/mfdnes­.asp?v=021&r=mf­severocech&c=671953

                Tady je kousek v citaci: Zákaz, za jehož porušení hrozí pokuta, se týká také Jizerských hor a Českolipska. „Platí pro celý Liberecký kraj,“ uvedl ředitel krajského inspektorátu Lesů České republiky v Liberci Luděk Řičář.

                Jenže například v Jizerských horách na magistrále podle náčelníka místní horské služby René Mašína není situace tak dramatická.

                „Běžkařská magistrála je od polomů uklizená. Na okolních trasách jsou sice spadlé stromy, do nichž by lyžaři mohli najet, ale je jich méně než třeba vloni,“ upozornil záchranář. Jizerská magistrála zůstane přesto až do pátého února uzavřená. Orkán magistrálu sice nepoškodil tak, jako jiné části lesa v kraji, zákaz vstupu ale platí i tady.

                „Nejvíce popadaných stromů bylo na Vládní cestě a na Nové louce, teď už je ale magistrála uvolněná. Naši rolbaři chodí s motorovou pilou a snaží se odstraňovat překážky na cestě,“ uvedla Blanka Nedvědická, ředitelka Jizerské obecně prospěšné společnosti, která upravuje běžecké trasy.

                Lesníci již předem upozorňují, že nechystají na lidi zátah.

                0 0
                • kolombo  

                  A tady je k tomu stanovisko ministerstva: (odsud: jizerskaops.cz/cz/zi­ma/?PHPSESSID=4qo­vofj2pqm2vcr613­vte879a1

                  Vyhlášení nouzového stavu a zákazu vstupu do lesa Z důvodu krizové situace způsobené živelní pohromou v lesích na území České republiky, a vzhledem k možnému ohrožení životů, zdraví a majetku, vláda ČR vyhlásila na období od 5.00 hodin dne 25. ledna 2007 do 24.00 hodin dne 5. února 2007 nouzový stav. Ten platí pro území krajů Jihočeského, Plzeňského, Karlovarského, Libereckého a Vysočina, a dále pro okresy Trutnov, Náchod a Jičín v Královéhradeckém kraji, pro okresy Benešov, Příbram, Kutná Hora a Kolín ve Středočeském kraji a pro okres Bruntál v kraji Moravskoslezském. Po dobu nouzového stavu je na těchto územích zakázán vstup, pobyt a pohyb osob v lesích. Tento zákaz se nevztahuje na dálnice, silnice a místní komunikace procházející lesy a lanovky určené pro nadzemní přepravu osob, dále na lyžařské běžecké tratě, sjezdovky a lyžařské vleky, které nejsou vedeny územím lesa. Zákaz neplatí i v případech, kdy účelové komunikace (kam patří mj. i lesní cesty), lyžařské běžecké tratě, lyžařské vleky a sjezdovky procházejí lesem a přitom se nenacházejí na pozemcích určených k plnění funkcí lesa. Konkrétní informace o tom, zda jde o pozemek určený k plnění funkcí lesa lze získat u obecního úřadu s rozšířenou působností. Uvedená krizová opatření se nevztahují na osoby provádějící likvidační práce a pracovníky vrchního státního dozoru v lesích a České inspekce životního prostředí. Kalamitou postižené kraje a okresy identifikují nejrizikovější lokality v lesích, kde hrozí zranění či usmrcení osob, a zajistí jejich případný dozor. Porušení zákazu vstupu do lesa v průběhu nouzového stavu může být na místě pokutováno nebo řešeno jako přestupek ve správním řízení. Táňa Králová tisková mluvčí MZe

                  0 0
    • sadre  

      Rad porusuji zakazy,tak se tesim na vikend,az vyrazim na bezky:))

      0 0
    • biker007  

      jen by mě zajímalo, jak se posuzuje, kdyz clovek jede autem po silnici, která vede lesem:)? to je teda taky zakázaný:)? btw, včera sem byl na biku v lese, v pátek jedu zas a o weekendu berem běžky směr šumava. aspoň tam bude míň lidí:)

      0 0
      • Vašur  

        Lesní zákon říká jednoznačně, co je les a co není. Respektive to nazývá „pozemky určené k plnění funkcí lesa“. Nepamatuju si to už přesně, ale tuším, že zpevněná cesta širší než 3 metry už tam nepatří, tedy ani silnice, taky průseky kolem vedení VN tam nepatří. Tak nějak.

        0 0
    • Radek Broz  

      Upřímně říkám, že na to kašlu, nebudu 2 tejdny dřepět doma.

      0 0
    • zdenek  

      Moje zkušenost ze Šumavy z minulého týdne: Byli jsme na Kvildě. První polovina bez sněhu, takže kolo. Konec týdne běžky. První dny po vichřici vstup do lesů nikdo nezakazoval. Lesníci prořezávali silnice a lesní cesty, takže nebylo moc rozumné jim překážet. Jinak i celkem ochotně upozornili na nebezpečná místa a poradili, jak se vyhnout. Než napadl sníh, byly vyčištěné i běžecké trasy. Týden!!! po vichřici se někdo probudil a zakázal vstup do lesů, což se v praxi projevilo různě. Informační tabule žádné. Na začátku jednoho lesa zaparkované auto PČR, ze kterého klidně pozorovali běžkaře, jak jedou do lesa po běžecké trase. V jiném lese hlídkující auto HS, která každého vykázala za vyhrožování pokutou na silnici (kde je riziko pádu stromu asi stejné jako na lesní cestě).

      0 0
    • Marcinka  

      Karlovarský, Plzeňský, Jihočeský, Liberecký… Čechy…cizina Tož to u nás na jižní Moravě nejsú žádná omezení ježdění v lesi.

      0 0
    • Marcinka  

      Ale snížek u nás taje. Teploty nad nulou však vidím jako +. Dneska pěkně od 15:10 do 18:15…52 km…pohodička. Tak ať Vám tam v Čechách to omezení uletí jak voda a zas budete moct jezdit. Zdar do Prahy

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.