S terénní cyklistikou je to v Čechách na...

349 nepřečtených
  • Sobi

    Chtěl bych se s Vámi podělit o jeden z mnoha zážitků ohledně bikingu v Čechách.

    Momentálně jsem přijel do obce Třešť v okrese Jihlava. No a dnes jsem využil příležitosti a vyrazil na bika do okolí Třeště. Nikdy jsem tu nebyl a mapu jsem neměl, tak jsem vyrazil a nahodil „freeride“ v mém pojetí, což je prozkoumávání různých cest bez plánu atd, prostě jedu tam kudy se mi to líbí… Během vyjížďky jsem narazil na nepřeběrné množství cest po lesích, pěšiny, lesácké cesty, přírodní stezky od zvířítek, staré cesty atd… prostě bylo toho tolik, že občas jsem se musel rozhodovat která cesta je hezčí, kudy pojedu, spousta cest okolí rybníků, přes pole a lesy, prostě nádhera, některé byly úzké, některé zarostlé, abylo jich mnoho. Jezdil jsem různě a pak se to stalo!… Zastavil jsem pod lesem a hledal cestu nazpět, stojím piju z vaku a nade mnou posed, a v něm myslivec-polovník, tak jsem ho pozdravil a on pozdravil mne, čekal jsem že se bude zlobit co mu lítám po revíru, ale nebylo tomu tak, zeptal jsem se ho kudy do Třeště, no a on mi poradil cestu, řekl čemu se mám vyhnout a kudy je to pěkný a čeho všeho si mám cestou ještě všimnout, chvilku jseme popovídali a já vyraz, popřál jsem mu krásný večer s přírodou a on mi šťastnou cestu…

    A závěr!? Opravdu je to v Čechách s bikováním hrozné, nemáme kde jezdit, nikde ti nejsou ty správné cesty, lesáci a myslivci nás nesnášejí a hlavně…pššš mám to z dobrých vyšších zdrojů-chystá se celosvětové a celogalaktické spiknutí proti bikerům!!! Zákaz jízdy ve volném terénu i vesmíru!!!

    Sorry že jsem to znovu vytáhnul, ale dneska jsem byl tak spokojenej se stavem věcí, spokojený s krajinou, s přírodou s cestami atd… a pak jsem si vzpoměl na ty kydy a strašení jedné organizace. Prostě proč hledat problém tam kde neni!?

    Anketa: Myslíte si že je to s terénní cyklistikou u nás tak hrozné, zlé a špatné?

    Ano
    4x
    5%
    Ne
    72x
    95%
    0 0
    • Ricci  

      Vsetko vzdy bolo, je a bude o ludoch,takze zalezi len na tom,na koho narazis,kazdopadne moja skusenost je,ze so slusnostou najdalej zajdes, preto vzdy v lese podakujem,ked mi niekto uhne z cesty a slusne pozdravim,vzdy sa mi to zatial vyplatilo…

      0 0
    • Volf  

      To máš prostě těžké, když podnikatelský záměr tvrdí něco jiného, tak to prostě musí být jinak. Vem si poslední Velo. Na titulní straně najdeš TIP LÉTA španělské království singletracku, otevřeš Velo a dojdeš na článek ABY BIKEŘI NEZTRÁCELI s podtextem imba europe: evropští teréní cyklisté brzy pod jednou vlajkou ? Na další stránce CHCEME BÝT JAKO DEŠTNÍK s Mikem Van Abelem a fotkou TK v nafasované mikině IMBA. Celý článek je vedený jako totální masírka. Jen pro představu uvedu jeden odstavec: Otázka – V Čechách je ale situace možná poněkud jiná, jelikož je tu několik desítek tisíc existujících značených cest, které bikeři běžně využívají, jsou s nimi spokojeni a necítí potřebu budování něčeho nového, jen zachování stávajících možností?

      Odpověď – Snaha o zachování současných možností není špatná. Ale je na bikerech, kteří zastávají tento názor a chtějí pro věc něco udělat, aby vstoupili do čemba. Jde také o to, jestli je pouhé zachování stávajících možností tím nejlepším, čeho lze v Česku pro rozvoj a udržení možnosti bikování dosáhnout. Já osobně věřím, že tomu tak není. Cesty pro pěší nejsou často stavěny tak, aby mohly vydržet. Také pěší turisté v USA vám nezřídka  řeknou, že imba  pomohla i jim zlepšit podmínky pro provozování jejich koníčku díky opravě původních cest, které byly často na hranici existence vůbec.

      Čili masáž ve smyslu domnívámese, myslíme si, nějaký turista říkal a stále edokola. TK v dresu imby / asi nemá čemba tak dobré mikiny / a jak gramofonová deska stále dokola my víme jak to máme dělat a pokud to bude jinak, tak je to špatně. Myslím si, že už jsem došel i k tomu, že vím odkud se inspiruje TK, protože výše zmíněný Van Abel je představený jako člověk, který za 5 let svého působení dokázal to, že imba prohloubila svoje vztahy se státními agenturami a VÝZNAMNÝMI CYKLISTICKÝMI FIRMAMI. Ten článek je velice poučný, protože je jasně vidět naprosté nepochopení stavu věci u nás. Jak ze strany imby tak čemby.

      Je načase založit zájmovou organizaci, která bude skutečně hájit zájmy cyklistů a to způsobem, který nebude mít nic společného s touto skupinou lidí, která se dnes staví do role spasitele MTB. Asi by si měli jednou vzít kola a opravdu se projet po ČR. Nesedět jen na zadku u compu a bezmyšlenkovitě papouškovat to co přijde ze států.

      Je paradoxem, že jsme cyklistická velmoc v rámci zájmové cyklistiky, ale pár lidí se neustále snaží dokázat, že tito cyklisté nemají kde jezdit.

      Jo a poslední věc. Pokud Velo nepřestane se svojí propagandou, tak mají o jednoho předplatitele méně, protože zacházejí už za moji čáru tolerance.

      0 0
      • RomanH  

        Pekne shrnuto, uplnej souhlas.

        Taky musim rici, ze me toto Velo hodne zklamalo. Vetsina obsahu je o tom, co pises :( Tesil jsem se na nejake popisy jezdeni (prejezdy) v Alpach, v Dolomitech, v Ceske republice jako tipy na prazdniny (jak to vychazelo drive treba od Michala Bulicky), ale freeride ve vyprahlem Spanelsku a povidani o van Abelovi… Fakt pekne :(

        Ale at si delaji, co chteji. S takovy pristupem naserou postupne cimdal vice lidi.

        0 0
        • tassajara  

          Neviem, podla mna Velo urobilo kus prace tym serialom Prejazdy ceskych a slovenskych pohori – ked pre nic ine tak rpe tieto clanky si starsie vela necham a nevyhodim.

          Ten serial skoncil, ale teraz bude nieco nove, oblubene traily ci tak nieco. Ze dokazu doniest aj nieco o bikovani za hranicami vsednych dni kam sa mozno v zivote nepozriem, to by som bral ako plus

          0 0
          • RomanH  

            To jo, stejne tak i reky.

            Ale Alpy / Dolomity jsou dost rozsahle a mit par natipovanych hvezdicovitych vyjizdek z ruznych oblasti by nebylo k zahozeni.

            V posledni dobe mi ale pripada, ze jako partner Cemby prevezmou do kazdeho cisla nejaky clanek prevzany od nich – je to bez prace a misto je v casopise zalepene. Skoda, ze Tomas Taich uz odesel :(

            0 0
            • tassajara  

              Taich odisiel? A kam? Vie sa? Aj jeho (asi) otec pisaval o mtb, do Pelotonu, nie?

              0 0
              • Sobi  

                Jo odešel, několikrát jsme tu spolu komunikovali a měl stejné výhrady k čembě. Je to škoda že odešel:-(

                Taky bych rád věděl kam!?

                0 0
                • tassajara  

                  Mozno zalozit nieco vlastne, alebo nemaju s otcom ten Velointest? Inac praca v redakcii je dost na hlavu, po nejakom case odtial treba odist ak je to mozne :o)

                  0 0
                  • tassajara  

                    Alebo… teraz rozmyslam, nema ho nahodou na svedomi ta cemba? Niekde v rieke s betonovym kvadrom po kolena :o))

                    0 0
          • Sobi  

            Jo to bylo fakt super, rád se k tomu i vracím… ale ta masírka poslední dobou…

            0 0
          • Buf  

            Tak to ti nevezmou ani do sběru starého papíru, ty jejich trasy přes pohoří jsou totální ptákovina a nadělají jen zlou krev. Například v Beskydech popisovali trasu přes Čertův Mlýn kde je to nesmysl jet do kopce od Pusteven a navíc je tam zákaz , pač je tam rezervace. Ještě že takový seriál skončil a teď píšou o čembě. To alespoň je imaginární psaní o neexistujícím singletracku.

            Pokud chceš pořádné trasy tak vždy platilo, že musíš s domorodci  a je jedno jestli to je v Čechách nebo Alpách. Zatím v Praze nikdo nevymyslel ani s tou nejlepší mapou a GPS nic kloudného.

            0 0
      • Sobi  

        Pěkně napsáno. S tím Velem… no už mě to celkem pěkně štve, pořád čemba masírka, opravdu uvažuji o tom že zrušim předplatný…

        0 0
        • Volf  

          To jsou totiž ukázky klasické mediální manipulace. Vytvoříš problém, který zde nebyl jen tím, že pojmenuješ něco, co nikomu nevadilo a nikdo to neřešil. Pak začneš lidi strašit neviditelným a neuchopitelným nebezpečím, začneš navrhovat řešen neexistujícího problému a nakonec sxe po určité době všichni tváří, že díky své práci a předvídavosti problém vyřešili dříve než se problémem vůbec stal. A spousta manipulovatelných loutek k tomu ještě hlasitě tleská. Myslím si, že česká novinařina dotáhla mediální manipulaci až na samý vrchol dokonalosti. Bohužel lidé jsou stádně naprogramovaní a také se nechávají rádi strašit.

          0 0
          • JARDA0011  

            pod to se podepisuju…to snad ani není možn co si dneska dovalej napsat:( no jo no, ********* žurnálové!

            0 0
      • mr.antik  

        Jak píšeš, u nás je mraky lokalit, které jsou pěkný, bohužel se o nich neví a tak se všichni nacpou o víkendu do Kokořínského dolu apod. no a tak vznikaj konflikty.

        Co si budeme namlouvat, zas tolik lidí na kole nejezdí, co vadí, tak je spíš koncentrace na určitá místa (to samé platí i o motorkách, čtyřkolkách, horolezcích, skialpinistech at­d…).

         

        Je jasný, že jednotlivec nemá moc šanci ukousnout něco ze státních dotací a EU na, proto ty organizace a verbování členů.

        0 0
        • Sobi  

          Ale čemba nechce z dotací eu na cyklostezky peníze! Prý jsou jiné zdroje! To mi tvrdily!

          Já jsem onehdá doporučoval se přes MMR, MD na dotace a rozvojové fondy pro cyklostezky a rozvoje obcí. To nechtěli, prý mají jiné zdroje…

          0 0
          • mr.antik  

            ani nevim co ty zkratky znamenaj, ale ve své podstatě je to jedno, prostě peníze z nějakejch státních rozpočtů…

            0 0
            • Sobi  

              Ministerstvo pro místní rozvoj a ministerstvo dopravy…

              0 0
            • autor_trek  

              Třeba tady. Ale jezdí se tady lépe než po silnici s plechovými potvorami.

              0 0
              • Stancek  

                Make love not asfalt..... kua rad bych vedel, k cemu takova cesta jak je na druhym obrazku je??? Na bika nuda, na silnicku napikacu, na brusle nepouzitelny… Proste cesta na prd … hlavne ze tam neni asfalt ze…

                0 0
                • treatt  

                  No rekl bych, ze pro takove ty rodinne vylety na trekingovych kolech to je ideal…

                  0 0
                  • autor_trek  

                    Jsem opovrhovaný důchodce s crossem. Jinak ten první obrázek to vysvětluje.

                    Jinak tam také jezdí rodiče s ratolestmi, zbaví je to starostí s auty !!!

                    0 0
                • Martin  

                  pro lidi s crossem? taky nevím…

                  když už takto ******* cestu, tak fakt asfaltem, ať se tam dá pořádně valit

                  0 0
                • Barak  

                  Raději pojedu na biku po tomhle než po asfaltu.

                  0 0
                • mr.antik  

                  budeš se divit, ale většina lidí, co jezdí na kole toto považuje za super cestu, nejlépe po rovině a hladkej povrch. Já jim to neberu.

                  0 0
                  • Stancek  

                    Kdyz uz hladkej povrch, tak asfalt ne? At tam muzem i na silnickach…

                    0 0
                    • mr.antik  

                      trošku drahá sranda

                      0 0
                    • treatt  

                      Jak je tam asfalt, mas tam bruslare a kocarky…navic v lete je na asfaltu o neco vetsi vedro. Takze pro takovou tu rodinnou turistiku na treku myslim idealni..

                      0 0
                    • JSt  

                      na silnicku vpohode. jen do zatacek musis opatrnej ;-).

                      0 0
                      • hribik A1  

                        a defekty asi tak 4 za kilometer, nie? :-)

                        0 0
                        • JSt  

                          ani jeden na cca 15km po tomhle :-P. silnicni guma je imho odolnejsi defektu nez bajkova.

                          0 0
                          • hribik A1  

                            no, to by som netvrdil, ked vydelim na mne znamej ziletke pocet najazdenych kilometrov poctom defektov, a porovnam s tymtiez cislom na biku, tak to moc priaznivo pre cestak nevyznieva. skoro by sa chcelo povedat, ze dost nepriaznivo

                            0 0
                • hribik A1  

                  to je celkom pekna cesta…napriklad na pohodlne jazdenie k vode, alebo pre nejake tie rodinky, lepsie nez po ceste 1. triedy, nie kazdy chce ostry biking, alebo ziletkarenie…pokial ale ma sluzit k doprave odniekial niekam (medzi dedinou a mestom…), potom je to napikacu

                  0 0
              • orgoj.chorchoj  

                Proti sotolinovym cestam zadna. Lepsi a hlavne (snad) levnejsi nez asfaltove dalnice. Jen me nasiraj ty pomniky EU ci ruznym ministerstvum, krajum apod. u kazdeho prdu. Jako by snad ti vsichni nejake prachy skutecne vydelali. Jako bysme jim meli byt vdecni, ze nas nejdriv oberou, kus si rozeberou a to co zbyde nam milostive vrati :(

                0 0
      • náčelník  

        Tak už konečně tu „zájmovou organizaci, která bude skutečně hájit zájmy cyklistů,“ založte, ať vidíme, jak se to má správně dělat.

        0 0
        • Lišák  

          Ano. Už by ji měli založit a neprndat o ní jen na netu, nebo u piva. Pokud bude její činnost (podle mého subjektivního názoru) smysluplnější než ČeMBA, rád do ní vstoupím.  

          0 0
          • karliner  

            volf v životě nic nezaloží, protože by musel vyvíjet nějakou činnost a to je velký rozdíl od anonymního pindání na různých diskusních fórech…

            0 0
            • Honza729  

              Jen dotaz.

              Abych mel opravneni s necim nesouhlasit a mit k tomu pripominky, musim hned zakladat jinou organizaci ?

              Kdy zakladas politickou stranu ? Kdy zakladas pivovar ? Kdy zakladas fabriku na horska kola a komponenty ? Kdy zakladas eshop ?

               

              Diky za odpoved.

              0 0
              • karliner  

                Samo, že ne, ale kdyby jsi si přečetl volfův post, na který náčelník a Lišák (na náčelníka) reagoval, nemusel by ses tak hloupě ptát…

                Zkus to, jestli to nepochopíš, klíďo ti to vysvětlím ;-)

                0 0
                • Honza729  

                  Ja jsem ho cetl. Napsal, ze by bylo na case zalozit jinou organizaci. Nepsal ze ji zalozi sam.

                  Jinak jsem mel dojem, ze se tu bavime slusne a bez invektiv, ty jsi zrejme vyjimka.

                  0 0
                  • karliner  

                    no, jestli četl, tak asi úplně nepochopil, ale neva…

                    ad invektivy a slušnost – jestli tě tak rozhodilo to, že jsem tvoji otázku označil za hloupou (a považuješ to za neslušnou invektivu…), tak to mi od týpka, který s ledovým klidem posílá křehké dívky „do ******“ (Medunku), případně mužům (třeba Pebe) vyhrožuje fyzickou konfrontací hlava nebere, ale v rámci slušně vedené diskuse tedy odvolávám, že jsem tvoji otázku označil (neslušně) za „hloupou“, a byl bych rád, abys na to zapomněl a odteď ji považoval za „nedovtipnou“, jo?

                    0 0
                    • Honza729  

                      Tak si zkus, kdyz to tu tak propagujes, o tom neco precist. Pouzij hledani a najdi si co Pebe prohlasil o me dceri a mne jako tatovi. Nebyl jsem navic sam, kdo ho okrikaval.

                       

                      Pokud se zastavas techto praktik, pak bych te rad pozadal, abys mne ignoroval.

                       

                      Diky.

                      0 0
            • Volf  

              B-F je jediná internetová diskuze, kam chodím či přispívám, takže pokud chceš něco říct tak říkej pravdu a nebo mlč. A rozhodně nepindám o nic víc anonyměji naž ty.

              0 0
              • karliner  

                Lžeš.

                Howgh!

                0 0
                • Volf  

                  Lžeš ty. BF ještě bez pomlčky a sále jeden a ten samý nick.

                  0 0
                  • karliner  

                    Už fakt naposledy – nebudu se tebou dohadovat, kam všude přispíváš a pod jakými nicky nebo ne, to si srovnej sám se sebou, moje poznámka o lži se týkala stejné míry anonymity při diskusi – tvrzením, že diskutuješ stejně anonymně jako já (není to pravda, na rozdíl od tebe o sobě uvádím kontaktní e-mail a celkem pravidelně se účastním pražských srazů a vyjížděk) se dopouštíš lži, tudíž lžeš.

                    0 0
                    • Volf  

                      Pokud máš důkaz, že přispívám i do jiných diskuzí tak to dokaž a nebo se omluv, protože jsi mě nazval lhářem. Pokud nejsi ani jednoho schopen, tak si myslím je celkem jasné kdo z nás dvou je lhář. Jo a ten mail je opravdu argument hodný génia. Jinak tě ale uklidním, že zde najdel lidi, kteří mají i moji POŠTOVNÍ adresu domů. 

                      0 0
                      • karliner  

                        hele, volfe, to nemá cenu, pro mě jsi obratný demagog a lhář, který si vyrobil nepřítele a proti němu „bojuje“ a evidentně tě uspokojuje, když se s někým (kýmkoliv) můžeš na tomto fóru hádat, mě to nebaví a tím z mé strany tuto zbytečnou a nesmyslnou debatu končím

                        ale třeba face to face jsi příjemný a zábavný člověk (často to tak bývá, že z osoby, v anonymitě internetu štěkající na všechny jako zuřivý ratlík, se nakonec vyklube fajn člověk)

                        0 0
                • Honza729  

                  To je poměrně silný argument. :-)))

                  0 0
                  • Volf  

                    Klasický příklad lidské malosti. Když dojde argumet, tak se zaútočí tím co nedokážeš. Prostě klasika malého českého človíčka…

                    0 0
                    • Honza729  

                      jj, s Karlinerem jsem mel tu cest.

                      0 0
                      • karliner  

                        Třeba ještě budeš :-)

                        Po Salzu (po 20/7) bude další schůzka „terénních“ cyklistů z Prahy a okolí, bude i na b-f annoncovaná a proběhne pravděpodobně Pod Hrází, tak sleduj b-f. A neboj, o Čembě si fakt nevykládáme, dá se říci, že čemba je každému šumák.

                        0 0
    • beeker  

      V čechách je to fakt na hovno, lepší je to na MORAVĚ :-))

      0 0
    • Pedro RB  

      Ty máš z tý ČEMBY fakt už komplex. Užívej si to, že ses dostal do jedný z turistikou neobjevených částí Česka (nemyslím celou Vysočinu, ale tuhle část která se někde  nazývá Jihlavské vrchy) Taky jsem tam na biku začínal a rád tam vždy zajezdím. Ale je to krajina vhodná spíš na rodiiné výlety bez větších převýšení a těžkých terénů. A kdo tohle vyhledává přesouvá se do oblastí které už dřív kolonizovali pěší turisté. A tady opravdu začínají problémy ať se snažíme být slušní sebevíc. Když k tomu připočtu, že pro domorodce třeba v Jizerkách nebo Jeseníkách už nejsi takový exot jako pro myslivce za Třeští, tak nemůžeš z tohodle zážitku paušálně ohodnotit situaci v celý zemi. A navíc: nikdo nikoho nenutí se podílet nebo souhlasit s názory a činností té organizace. Čas ukáže jestli bylo lepší si bezstarostně jezdit, nebo se snažit o rozšiřování možností a budování předpolí por případné snahy o omezení možností ježdění (jako třeba na Slovensku)

      0 0
      • tassajara  

        Na Slovensku to na prvy pohlad vyzera hrozostrasne pre bikera, a pritom sa jazdi veselo. Nastastie.

        Ale ina vec je, ze tento volny pohyb po lese je taky v podstate socialisticky relikt. V civilizovanom svete toto totiz vobec samozrejme nie je. Ked vezmes do dosledkov ustavne pravo zaobchadzat a nakladat so svojim sukromnym majetkom, ovela samozrejmejsie by malo byt, ze do cudzieho lesa len tak napochodovat nemozes. Ked ti to vlastnik dovoli, ok, a ked si to nezela tak tam nemas co hladat. Lebo ked niekomu behas po lese, v podstate je to ako keby si si narokoval mat volny vstup komukolvek do domacnosti. Takze ked sa zacne brat les a hora a pole ako naozaj sukromny majetok kam ta majitel len tak nepusti, potom organizacie ako IMBA a CEMBA a podobne skutocne zacnu mat zmysel, a v momente ked od dobrej vole tohto majitela bude zavisiet ci cez jeho pozemok mozes prejst alebo nie, maju byt pravidla spolku prenho nejakou zarukou, ze ked ta tam s bajkom pusti nenarobis mu tam bordel.

        Zatial je to zdruzovanie z mojho pohladu hlavne o vyberani clenskeho a tlaci triciek s bikerskym motivom, aspon ta Slomba :o)

        0 0
        • Sobi  

          Zatial je to zdruzovanie z mojho pohladu hlavne o vyberani clenskeho a tlaci triciek s bikerskym motivom, aspon ta Slomba :o)

          Celkem by mě to zajímalo jak se Slomba projevuje a jaká je? U nás se dělají Čemba-Merida test víkendy a slevy na Meridy, další distribuční kanál. A jak je to tedy u vás?

          0 0
          • tassajara  

            Uprimne ani presne neviem, lebo nemam v oblube nejake masove akcie, ale nejak ma ich medialne aktivity nezasiahli pretoze zrejme ziadne nerobia :o)) Okrem teda jedinej vynimky – na diskusii cosi splietali o tych 2 ich pravdepodobne taziskovych temach – ako som spominal: 1) vyber clenskeho, ved ovecky treba teda ako je tradicne skasirovat, nebudes si po Slovaci len tak nadarmo naverimboha bezplatne bicigluvat, a 2) tlac triciek Slopma, ehm pardon Slomba – lebo svoje ovecky si treba oznackuvat ako sa patri.

            Ved co ine by mohli robit? Zmenit cosi na tom absurdnom zakone nedokazu – proti nasim papalasom nemaju najmensiu sancu, tak su radi ze si mohli vobec slombu zaregistrovat a ze im dovolia aspon tie tricka :D

            0 0
            • tassajara  

              A meridu by som dobrovolne tiez asi nechcel :o)))

              0 0
              • Sobi  

                Já jí jezdím :-) ale nemám jí od čemba-dealera :-)))

                0 0
                • tassajara  

                  Ako bicykle ok, len mam radsej inu geometriu (mtb), inac su kvaitou ok, tie karbonove doknca asi celkom super. A tie cestne su bez vyhrad.

                  0 0
            • Sobi  

              To když začínala čemba u nás tak měla dvě priority a to: 1. zaplatit příspěvky ( asi 3 celkové kontrolní akce ), 2. volba designu triček :-))) jak podobné :-)))

              0 0
              • tassajara  

                Je to asi jedna banda! :o))

                Prosto niektori jedinci maju take ambicie mat moc, stat v cele nejakeho hnutia, masy, tak si to uspokojuju aj nejak takto. Alebo bohvie, mozno budu raz aj nejak uzitocni. Uvidime.

                0 0
        • BB  

          Volný pohyb po lese není socialistické specifikum. Pochází to kupidivu ze starého rakouska-uherska a dodnes se volně pohybuješ po soukromém majetku ve většině států, které byly součástí. Mám osobní zkušenosti z Rakouska, severní Itálie a Slovinska a všude situace skoro stejná, jako u nás.

          0 0
          • tassajara  

            ano ja viem, je to co som pocul od Marie Terezie, ale to na veci nic nemeni. To bolo este tusim este za poddanstva… Kamarat bol v Skotsku, tak tam to chodi dost inac, podobne vo Walese a v dalsich krajinach. Neviem ako v Rakusku, ale pochybujem ze tam ked si ohradis les ze tam nikoho nechces, tak ti niekto moze nariadit ze to mas odstranit. Ak som spravne pochopil, u nas taketo pravo nemas ani ked ti les patri.

            0 0
            • obda  

              Kamarád asi nebyl ve Skotsku dost dlouho. Tam se naposledy přístup do krajiny měnil v roce 2005. Přečti si Outdoor Access Code – můžeš jít v rámci zdravého rozumu kam chceš. Například pokud potřebuješ křižovat golfové hřiště (neboť jinudy se rozumně nedá), tak můžeš. A na horách můžeš v zásadě všude. Na plážích za mezi mořem a čarou nejvyššího pčílivu můžeš fakticky dělat co chceš – rozdělávat ohně, střílet ptáky … Přístupu do krajiny ve Skotsku je diametrálně jiný než v Anglii a Walesu.

              0 0
              • tassajara  

                Bol tam niekedy zrovna okolo r. 2005 a vela pozemkov bolo ohradenych ze si sa cez ne prosto nedostal. Ak sa nemylim bol v Aberdeene, asi aj niekde inde. Podrobnosti by som mohol zistit. Par detailov co ma pobavilo a prekvapilo ze narodny sport je tam golf a barbecue :o)))

                0 0
                • obda  

                  Byl jsem tam čtyři roky. I na ohrazené pastviny za splnění určitých podmínek můžeš. Outdoor Access Cod JJ, s tím barbecue máš pravdu. A „typická“ skotaská kuchyně je vše fritované ;)

                  0 0
                  • tassajara  

                    on tam bol asi 2 roky, ale neviem ci na toto nedosiel, alebo nemal chut preskakovat ohradu…

                    0 0
            • obda  

              BTW pokud např. v Anglii někdo zahradí cestu s Right of Way (v zásadě zvyková záležitost, pokud se cesta běžně používala léta, tak tam je), můžeš ten plot rostříhat, popřípadě zídku rozkopat. Zcela legálně :)

              0 0
              • tassajara  

                ok len to na cyklistickom vlastivednom vylete asi nebudes chciet absolvovat nejak pravidelnejsie ;)

                0 0
      • Sobi  

        Přesně z tohoto důvodu jsem to psal, prostě někdo to vidí jako špatné, nebo jako hrozící nebezpečí a já to vidím opačně a chtěl jsem to i napsat, aby zde padl i druhý opačný názor.

        Jihlavské vrchy jsou opravdu lehké, ale je tam právě spousta cest nahoru a dolu ( neznačených ). Krajina je krásná, prostě pohodička :-) Dneska po práci se chystám na Javořinu! :-) tedy když nebude pršet.

        Jinak je zajímavé, že většina cest v lesích odolala přívalovým děšťům bez nějakých větších problémů, jen cesty mezi polemi byly nesjízdné… Asi když to lesáci-myslivci před x lety dělali tak už asi měly Čemba příručku, jen zemědělci na ni zapoměli! :-)))

        Prostě není to tak hrozné, jak se snaží někdo dokázat :-) a to jsem rád! :-)

        0 0
        • Honza729  

          Vsadim se ze do roka a do dne bude v teto lokalite singletrack.

          0 0
        • Pedro RB  

          Jestli po práci z Třeště na kole dojedeš na Javořinu, tak jsi borec! Ale ty asi myslíš Javořici:-) Cesty tam po deštích nebývají vymleté právě kvůli malým sklonům a krátkým svažujícím se úsekům. A hlavně podloží je žulová skála, která se moc nedrolí na písek a volné šutry. Polňačky jsou kapitola sama pro sebe: většinou tam vznikly vyježděním kolejí traktorama po kraji pole když nechali křovím zarůst staré cesty po mezích..

          0 0
          • Sobi  

            No jasně Javořici! :-))) zkontrolovat vysílač :-)))

            0 0
            • Pedro RB  

              Já myslel, že si tam jdeš dát ten nejtěžší úsek široko-daleko: stoupání na vrchol průsekem z jihu. Dolu je to hravej singlík, bohužel asi jen 200metrovej..

              0 0
    • jan 2  

      Sobi s Volfem vytvořil prostor pro kálení na Čemba, to už je na lékaře

      0 0
      • Sobi  

        …nezklamal…

        0 0
        • karliner  

          nezlob se, ale myslím si zhruba to samé…

          0 0
          • RomanH  

            Ja ne. Kolik je tady prispevku, kdyz mel nekdo dobrej pocit z vyjizdky ? Tohle byla proste radost, ze si Sobi hezky pojezdil a jeste potkal neprudiciho myslivce. A ja si nemuzu pomoci, na biku jezdim od nejakeho roku 1995 a zatim na me vyzkocil jen 1× jeden duchodce na cyklostezce ve meste. Tak se nediv, ze nam ta kampan Cemby prijde umele vyvolavana.

            0 0
            • RomanH  

              oprava : vyskocil :-)

              0 0
            • karliner  

              ale jo, radost z hezký vyjížďky je fajn (první dva odstavce), o tom řeč neběží (i když, proč o ní psát), ale to poštěkávání na čembu v závěru je velmi zbytečné, sobi je prostě uraženej, že ho čemba neposlouchala a dala přednost jiným návrhům (možná lepším, možná horším, ale jiným, než sobiho)…

              0 0
              • Sobi  

                Právě když jsem jel, tak jsem přemýšlel o tom co nám čemba vsugerovává, aa při té vyjížďce jsem byl tak spokojenej, bylo to tak nádherný, a když mi někdo tady tvrdí jak je to neudržitelné a špatné, tak jsem se chtěl vůči tomu ohradit, prostě to tak není. Je to uměle vytvořenej problém, který tu nikdy nebyl, jen je to další podnikatelskej záměr. A ta poslední věta, to je zase další polopravda šířená v sebeobraně čembou, to byla jen jedna věc z mnoha, ale měl jsem jiné názory a návrhy, ovšem i ty se ve sledu časů modifikovali :-)

                Ano je to možná poštěkávání, ale na obludné strašidlo, které chci odehnat. Prostě se těším až zase dnes vyjedu na ty neudržitelné cesty, špatné a zničené po kterých se nedá jezdit, těším se na to jak mi všichni budou v cestě bránit, stavět záterasy, blokovat cestu, nadávat a prudit… ;-) prostě to tak není…

                bikování v čechách je v pohodě a to nesoudím jen z této vyjížďky, jen včera mi to přišlo více sugestivní! :-)

                0 0
            • autor_trek  

              C máš proti důchodcům ????

              Ale na vysočině je fajn poježdění (pro důchodce).

              0 0
              • tassajara  

                parada, hned 2 singletracky vedla seba! Super napad, nech sa protiiduci nepozrazaju :o)))

                0 0
              • JARDA0011  

                docela luxusní cesty, hlavně ta poslední…škoda že tady na chomutovsku v horách nic pořádnýho není (bo o tom nevim) :(

                0 0
              • RomanH  

                Ale ne, vubec nic :) Naopak mi vetsinou v lese prijdou vice v pohode nez Ti mladsi. Jen jsem konstatoval, ze me za celej zivot nadal za jizdu na kole jen jeden clovek (zrovna duchodce), a to jeste bylo ve meste na cyklostezce. Vic za tim nehledej.

                0 0
          • Sobi  

            Chci jen dát najevo, že to není tak špatné jak se nám to snaží někdo vsugerovat…

            0 0
            • obda  

              Ale jo, většinou je to OK. Problémem jsou ty turisticky hodně navštěvované oblasti jako Kokořínsko, Český Ráj, Krkonoše … Já taky se slušným přístupem obvykle nemám problém, ale už na mne například u Žďárce řval nějakej debil (byl jsem tam s oddílem děcek), že tahle cesta je jeho a že tam nesmíme :( Stejn2 tak jsem narazil na nelegálně přehrazené krásné cesty na Kopanicích :( [většinou v místech, kde obvykle lidé už nechodí, ale cesty stále mají ten veřejný charakter]

              0 0
              • Sobi  

                Mě nejvíc funguje přibrzdit, pomalu je dojet a nahlas pozdravit, oni se otočí na mne usměju se, oni mi uhnou já poděkuji a oni odpoví… Zatím jsem až na malou vyjímku, jsem si s tím vystačil a nebyl žádný problém. A když potkám pejskaře, tak pejskař pejska odvalá a podrží, tak projíždím pomalu a řeknu „děkuji za pejska :-)“ a opět není problém…

                prostě je to o lidech a slušném chování k sobě. Bohužel někdo pořád vytváří atmosféru, že vše je špatně. A tam kde je spousta lidí, tak si tu cestu nevychutnám, tak tamtudy nejezdím… :-)

                0 0
                • autor_trek  

                  Tak jsem vyděsil starší paní na kole, dojel jsem ji, pozdravil a ona málem spadla. (Asi jsem se příliš a potichu přiblížil.)

                  0 0
                • obda  

                  S tím zdravením, bržděním a tak to dělám úplně stejně. Spokojenost na všech stranách :) Ty problémy, co jsem popisoval, jsem měl bez kola, pěšky s oddílem v prvním  a rodinou v druhém případě.

                  0 0
              • tassajara  

                a co sa ti na tom nezda? Ked je cesta jeho a nechce aby ste mu po nej chodili, tak je to sice blb, ale ked vas tam nechcel bol snad v prave, nie?

                0 0
                • obda  

                  Prave ze nebyl. Podle zaqkona presne tohle nesmi. Zákony 114/1992 §63  a také 13/1997 §19

                  0 0
                  • tassajara  

                    no dobre, ale viem si predstavit ze clovek si moze nepriat aby sa mu niekto vyskytoval niekde kde to vlastni, a myslim si ze nech je zakon akokolvek socialisticky, ze by mu malo byt vyhovene. Aky je rozdiel byt - zahrada - cesta - les?

                    0 0
                    • obda  

                      Ty si vážně myslíš, že zakázat lidem používat lesní a polní cesty a chodit do lesa je v pořádku? Les a cesta jsou prostě jiná kategorie jako byt a zahrada, a myslím, že je to tak správně. Oni si to myslí i v té Anglii (tedy s těmi cestami, s lesem je to trochu jiné), kde je jinak soukromé úplně všechno. Důsledné uplatnění tvého pricipu by znamenalo nemožnost jít do lesa na výlet či se někde projet na bajku. Pokud by ti ten les zrovna nepatřil. To bych fakt nechtěl.

                      0 0
                      • tassajara  

                        Cesta je trochu zvlastny pripad, lebo mohlo by sa stat ze by nebol na niektore pozemky mozny pristup.

                        Jasne ze je fajn ze sa da ist na vylet do lesa a tak. Ale prosto aj ten les ak niekomu patri, si na cudzom, a ten ti moze dovolit ze tam ides a nic sa nedeje, alebo by mal mat moznost ti v tom zabranit. Podla mna by to tak bolo ok.

                        Predstav si ze vlastnis les (bezne ludia zdedia les po predkoch, neviem ako u vas) a cez vikendy ti tam chodia kradnut drevo z najblizsej dediny. U nas uplne bezne – drevo na kurenie je drahe, takze dedina sa zasobuje sama. Ked cez vikendy jazdim tak to vidavam. Ja keby som to tak mal, tak tam jedneho dna pridem s flintou a jak by mi tiekli nervy tak by som to tam postrielal z tej nehmoucnosti tomu normalne zabranit.

                        Netvrdim ze to ma byt tak alebo inak, som na pochybach co je spravne, ale pojem sukromne vlastnictvo je snad jasny, a s tym spojene pravo uzivat a nakladat tiez. Mam dojem ze v nas je tento pristup pre vsetkych (skoro) vsade tak zakoreneny zo socializmu, ze teraz ani nechapeme ze to normalne a samozrejme nema byt.....

                        0 0
                        • Barak  

                          Všichni, kdo v minulosti získali lesy do osobního vlastnictví byli seznámeni s tím, že les je sice „jejich“, ale jsou s tím spojena také nejen jistá práva, ale i povinnosti. Jako např. umožnit do lesa volný přístup. Takhle to chodí staletí a funguje to podle mého, tak nevím, proč by to nyní mělo být jinak.

                          0 0
                          • tassajara  

                            Pochopil by si velmi rychlo preco, ked by ti niekto na pozemku napriklad urobil smetisko. Alebo ako som spominal, chodil kradnut to drevo.

                            0 0
                            • Barak  

                              A myslíš jako, že když ti někdo bude chtít udělat v lese smetiště nebo ukradnout dřevo, tak ho zastaví nějaká cedule a plaňkovej plot? :-) Proti dobytkům, který dělaj v lese smetiště atd. jsou přece zákony, které toto postihují. Když je teda někdo chytne.

                              0 0
                              • tassajara  

                                presne jak vravis – Když je teda někdo chytne… A to je dost problem. Takze poriadny plot je vacsia istota ako ten zakon co spominas.

                                0 0
                                • Barak  

                                  Pokud kolem toho lesa postavíš 3m betonový val, tak to potom ano.

                                  0 0
                              • Lenka.05  

                                My vlastníme les…i nějaká ta pole a cesty..nejvíc mně s.rou borůvkáři. To jsou prasata největšího kalibru. A nic neuděláš..do lesa si můžou chodit jako domů, můžou si tam sbírat co chtěj – houby, lesní plody.. A vždycky udělaj bordel. Přinesou si s sebou svačinu, ale odnést si zpátky domů do popelnice obal od tatranky je už nad jejich síly a IQ. S cyklisty 0 problémů, motorkáře co jezděj mezi stromy mimo cesty bych poslala na letní brigádu do lesa na těžký práce. Pak by si možná víc vážili svého okolí.

                                0 0
                    • hribik A1  

                      skus byvat v byte, na zahrade, na ceste a v lese, a uvidis, ci je v tom rozdiel :-)))

                      0 0
                  • pro_pa  

                    Tak jsem kouknul na ten zákon 114 a v tom daném §63 je psáno v odstavci 2:

                    Každý má právo na volný průchod přes pozemky ve vlastnictví či nájmu státu, obce nebo jiné právnické osoby, pokud tím nezpůsobí škodu na majetku či zdraví jiné osoby a nezasahuje-li do práv na ochranu osobnosti či sousedských práv. Je přitom povinen respektovat jiné oprávněné zájmy vlastníka či nájemce pozemku a obecně závazné právní předpisy. 

                    Mi tam z toho nějak vypadly pozemky ve vlastnictví fyzické osoby.

                    0 0
                    • obda  

                      Nejsou tam. Takže přes družstevní/státní louku můžeš, přes soukromou nikoliv. Proto jsem tam dal i ten druhý zákon – pokud je tam už delší dobu cesta, tak ji nemůžeš zrušit ani zakázat.

                      0 0
                      • pro_pa  

                        I s tímto to není tak jednoznačné, protože ten druhý zákon říká, že pozemní komunikace můžeš užívat bezplatně a nelze jí bez povolení vybudovat, ani zrušit, nicméně, je potřeba se podívat co jsou to pozemní komunikace. Jsou to dálnice, silnice, místní komunikace a účelové komunikace. V tomto případě jde o účelové komunikace, které zákon definuje jako:

                        Účelová komunikace je pozemní komunikace, která slouží ke spojení jednotlivých nemovitostí pro potřeby vlastníků těchto nemovitostí nebo ke spojení těchto nemovitostí s ostatními pozemními komunikacemi nebo k obhospodařování zemědělských a lesních pozemků

                        Z tohoto mi vyplývá, že pokud je někde pouze vyšlapaná cestička, která neslouží ke spojení nemovitostí, tak se nejedná o účelovou komunikace a jako fyzická osoba můžeš vstup zamezit. Pokud je vlastníkem, nebo nájemcem stát, obec, nebo právnická osoba, tak vstup zamezit nemůžeš.

                         
                        0 0
                        • obda  

                          Jenže v obou mnou popisovaných případech to účelová komunikace byla – polní cesta.

                          0 0
                          • pro_pa  

                            Neříkám, že ne, pouze se snažím poukázat na to, že záleží na konkrétní situaci a jsou případy, kdy může být druhá strana v právu.

                            0 0
                            • obda  

                              V pořádku, souhlas. Díky za kultivovanou diskuzi :) Já zase jen chtěl poukázat na relevantní zákony. Občas je dobré je znát. Jak pro to, aby člověk věděl kdy je v právu, tak aby věděl, kdy v něm není. S těma pěšinama a stezkama je to nejasné, zkusím pohledat nějaký fundovaný výklad. V odst. 1 je napsáno „veřejně přístupné … stezky a pěšiny“, a o právní subjektivitě vlastníka se nemluví. Zcela určitě tedy nelze zrušit „veřejně přístupnou pěšinu“, na vlastnictví pozemku nezáleží . Otázka je, zda takové pěšiny mohou být i na pozemku, vlastněném fyz. osobou. Pokud ano, pak je to trochu  v rozporu s formulací zákona 13/1997. Ale něco o pěšinách a stezkách je i vzákoně na ochranu krajiny. To by bylo relevantní, jelikož právě orgán ochrany přírody povoluje rušení a zřizování pěšin. Zkusím pohledat.

                              0 0
                              • pro_pa  

                                Zase tak podrobně jsem to nestudoval, jen jsem na to v rychlosti mrknul. Docela problémové je, že mnoho zákonů má nějaké další souvislosti v zákonech jiných a někdy je docela problém to dohledat :-((

                                0 0
                • vrrr  

                  Ne nebyl v pravu. V CR to funguje tak, ze pokud ti vede cesta pres Tvuj pozemek, kterou dele jak tusim deset let verejnost pouziva, tak ji nesmis zahradit. Me takto vede cesta primo pres zahradu  a take ji nemohu zahradit. Ale dost dlouho se me darilo drzet lidi bokem tim, ze tam pobihal muj vzteklej pes. Ono to je nekdy opravdu k vzteku, kdyz si clovek nemuze se svym pozemkem delat, co chce. Osobne to take povazuji za prezitek komunismu, ktery to podedil, jako prezitek Marie Terezie. Nicmene prezitek spatny.

                  0 0
                  • tassajara  

                    A to je cesta, to este dokazem pochopit ze ludia sa nejak niekam musia dostat. Ale les, to je skoro ako pole. A preco by mi do lesa mal niekto svojvolne chodit, to teda ani podla mna nie je uplne ok. Tiez som nazoru ze casy ked vsechno bylo vsech tu uz neplatia, ale zas ked si predstavim ze by niekto nastaval ploty tam kde jazdievam, tak trochu som aj rad ze je to tak ako to je… Dilema. ;o)

                    0 0
                  • obda  

                    Jenže přwsně tohle funguje i v té (minimálně historicky) nesocialistické a nekomunistické Anglii. Pokud tam lidi běžně chodili, nemůžeš jim to jen tak zatrhnout. A nemyslím si, že je to tak špatně.

                    0 0
                    • tassajara  

                      To nie je zrovna povedeny argument, ze tam to tak funguje alebo nefunguje. Snad uznas, ked mas nieco v sukromnom vlastnictve, mal by si mat pravo s tym nakladat podla svojho uvazenia, a preco ma ten majetok uzivat niekto iny? Tym ze ti tam niekto chodi ho istym sposobom uziva. Predstav si stavebny pozemok kde by ti chodil koho by napadlo. Prosto podla mna je cudne ze nemozes pozemok ohradit a branit aby ti tam chodil ten koho tam nechces.

                      V USA myslim je bezne tabulka NO TRESPASSING a TRESPASSERS WILL BE SHOT :o) Nehovorim ze to je idealne, ale zas to s volnym pohybom koho kde napadne to je jak keby mi chcel chodit do auta a kuchyne ktokolvek bude chciet.

                      0 0
                      • obda  

                        Takže:

                        • Stavební pozemek jistě ohradit můžeš, a podle mne i zákona je to ok.
                        • Do auta a do kuchyně ti nikdo chodit nebude, to je demagogie. To je taky nyní zakázané.
                        • Na zahradu by ti taky nikdo neměl lézt, viz výše.
                        • Uzavřít krajinu a povolit do ní vstup jen vlastníkům podle mne v pořádku není. Ostatně tohle je konsensus v celém vyspělém světě. Konkrétní úpravy se samozřejmě liší.
                        • To neznamená, že ti každý může dupat po poli a lézt ke krávám do ohrady.
                        • V zásadě se bavíme o tom, zda soukromé vlastnictví má mít své limity, Já říkám, že ano. Že nemůžeš vlastnit „dost velký“ kus krajiny a zakázat do ní ostatním přístup.A přijde mi to v pořádku.
                         
                        0 0
                        • mr.antik  

                          týká se to zemědělské půdy a chození. Ale jak je to s kolama, motorkama apod.?

                          0 0
      • Volf  

        Na kdy jsi se objednal?

        0 0
    • hribik A1  

      zas bude sranda :-)))

      0 0
      • karliner  

        řekl bych, že už ne, páč i na Slovensku se říká, že opakovaný vtip přestává být vtipem, ne ;-)

        0 0
        • hribik A1  

          ale no tak, v tych 950 prispevkoch sa uz urcite casom volaco najde :-)

          0 0
    • Hejdik  

      Zlé to určitě není,co je špatné,že  všude se najde jeden debil,co posere na co šáhne,nebo na co pomyslí.Takoví pak dokáží napáchat takové škody ,že by to vydalo za tisíc debilů.

      0 0
      • Sobi  

        Variace, že aktivní blbec je horší než třídní nepřítel? :-) Jo bohužel máš pravdu…

        0 0
        • autor_trek  

          A co teprve iniciativní blbec…

          0 0
          • tassajara  

            Toto nie je pristup, s ktorym sa my Vychodoeuropania mame sancu niekedy niekde seriozne uplatnit. Distancovanie sa od verejneho diania, skepsa a lahostajnost, to vedie akurat tam, ze na eurovolby napriklad u nas prislo volit 19% obyvatelstva, a nikoho to ani netrapi.

            Cemba pokial viem vznikla tak, ze ten Daff alebo ako sa presne vola bol v USA a tam videl ako to funguje. Lenze USA su diametralne iny svet s tym ako sa ludia dokazu obcaisnky aktivizovat, aky maju realny dosah na politiku (oci mi otvoril americky lektor, to su veci ktore su u nas nemyslitelne a o ktorych sa neda dozvediet ked s niekym odtial stravis 3 hodiny zdvorilostnych fraz. Normalne zavolas svojmu poslancovi ze si jeho volic a mas na to a to taky a taky nazor, a on ta vypocuje a zariadi sa pokial mozno tak, aby ta nestratil – u nas sa ani s tebou nebude nikto bavit… Takze preto je tam zaujem o veci verejne uplne na inej urovni. Je to nadlho…). Cize to vtipne uslovie o iniciativnom blbcovi je sice fajn, ale ked to neodlozime spolu s tym co si nesieme ako dedicstvo zo socialistickych cias (presnejsie cias pokusov o komunizmus) tak budeme mat problem. A zdaleka nie len s mtb bohuzial.

            0 0
            • autor_trek  

              V některých zemích je „účast na řízení věcí veřejných“ (nechci používat sprosté slovo politika) prestižní záležitostí a neslouží pouze k nahrabání jako u nás. O znalostech politiků o životě občanů dává obrázek nedávný Topolánkův výrok: „chudí lidé s příjmem 19000 Kč daně neplatí…“.

              0 0
              • tassajara  

                Problem vidim aj v tendencii vysvetlovat ten pojem „iniciativny blbec“ ako ze kazdy kto je aktivny je blbec, tym padom vseobecna mienka smeruje tam ze neangazujme sa nikdy pre nic, lebo tak to je pohodlnejsie, a za pripadnu vydanu namahu je vysledok aj tak neisty… a tak sme tam kde sme. Lahostajnost. Apatia=pohodlicko.

                Vasi politici – a co mam povedat ja, vies akych mame my? By som sa musel vsade hanbit. Ja som ich nevolil, tak preco mam cakat kym vykapu (kedze zvyk vyvrazdovat sa navzajom sa u tychto mafiozov nejak neujal – skoda). Ved po nich pridu aj tak dalsi, rovnaki alebo este horsi. A ludia ich zeru. Mečko, Slota, Ficot, Gašpar Ivanovič, a dalsi a dalsi.

                Jedine ma tesi, teraz ked u nas bol cinsky prezident, naslo sa par odvazlivcov co sli s transparentmi pred palac, aj ked dostali do drzky ale boli tam. A to ich papalasi vselijako chceli odtial vydurit.

                0 0
                • autor_trek  

                  Je to běh na dlouhou trať. Politici se o občany zajímají jen těsně před volbami, jinak jsou jim ukradení. Volební zákony jsou nastaveny tak, že možnost něco ovlivnit je minimální.  Mají hroší kůži a i když se provalí nějaké svinstvo, pokračují. Měl jsem příbuzné na Slovensku a když jsme se bavili o rozdělení (ještě před), tak jsem se dozvěděl, že to občané nepřipustí. Bohužel jsme si „zvolili“ dva kohouty a každý chtěl vlastní smetiště. To samé se nyní projevuje v EU.

                  0 0
                  • tassajara  

                    Rozdelenia mi bolo velmi luto, a potom som pochopil, ze dobre ze sa tak stalo – vzalo to vietor z plachiet nacinalistom. Kazdy blb co mal plnu papulu zvrchovanosti a ako nam Cesi ublizuju a ako ich zivime mal zrazu v paprciach noviny kde bolo napisane v kurzovom listku ako na tom je nasa zvrchovana koruna v porovnani s ceskou, a drzal klapacku.

                    A som rad, ze teraz sme napriek vsetkemu (Meciarovi a kope dalsich exotov) v EU! Este vymru 3 generacie a snad sa z toho vychodu aspon trochu zacneme priblizovat stredu Europy… aj ked zas netreba sa snazit ten fakt ze sme Vychodna Europa za kazdu cenu pochovat – bude vsak trvat kym sa naucime to nejak zmysluplne yuzivat, tie partnerstva s okolim co by mohli byt na prospech.

                    0 0
                    • autor_trek  

                      Naštěstí jsme v EU i když … Po těch 3 generacích se budou naši potomci divit jaké pitomosti jsme tady řešili, alespoň doufám.

                      0 0
                      • tassajara  

                        Ked sa budu tomu divit tak to by bolo vyborne. Mam obavy ked sa pozeram na decka dnes ako su zblbnute z tych mobilov a dvdciek a hracich konzol, aby nahodou o tie 3 generacie neriesili este o 2 rady vacsie pitomosti ako my teraz. Ale osobne je mi to tak trochu jedno :o)

                        0 0
    • scoty  

      Ano, krajina mezi Pelhřimovem a Jihlavou zvaná Česká Sibiř je opravdu a krásná.

      Doporučuji si projet trasu maratonu „Přes 3 vrchy Vysočiny“. Ideální je rozdělit si to na 2 dny, 2okruhy po cca 50km. 1. Oblast Javořice (836m) nejvyšší hora Vysočiny, Telč, Mrákotí a okolí. 2. Křemešník, Čeřínek. Oba okruhy se protínají blízko Horní Cerekve. Bydlet se dá třeba na Křemešníku nebo na Čeřínku. Všechny druhy terénu a cest. Super bajkování…:)

      ..............jen pár info pro ty, kteří se v tomhle vlákně chytli na přírodu......­...........a je to tu zase samá sr…a.............. 

      0 0
      • Pedro RB  

        Taky se ho tady snažím navnadit na pohodovější téma tipama na pěkná místa, aby se to nezvrhlo kam původně plánoval;-)

        0 0
        • Sobi  

          Plánoval jsem jen vyjádřit že je tu v čechách krásně! :-)))

          0 0
      • Sobi  

        Kouknu na to a zkusím něco projet, díky za tipy :-)

        0 0
      • mastihuba  

        Na křemešníku je to super, jen dyby tam nebyl tak hnusnej škopek. :)

        0 0
      • scoty  

        ještě mapa

        ..........jinak třeba jen v PP Čeřínek můžeš jezdit celý den........super koupání u rybníčku na D.Hutích nebo dole u Klechtavce.­......:)

        0 0
      • Pedro RB  

        Jen bych doplnil, že třetí vrchol trojúhelníkového tvaru České Sibiře na jihu tvoří město Studená. Jak příznačný název!.-)

        0 0
    • ČeMBA  

      Protoze v threadu utoky na CeMBu bohuzel opet prekrocily mez slusne a ferove diskuze, pridavam jeden „oficialni“ prispevek za CeMBu.

      Je jiste pozoruhodne, jak na zaklade zazitku z jednoho dne jednoho bikera, lze vyhodnotit kompletni problematika aktualniho stavu a budouciho vyvoje cele terenni cyklistiky a jiste by to stalo za diskuzi. Jak je vsak hned v zapeti videt na vylevu prekroucenych, osobnich utoku, nekteri lide o slusnou diskuzi zkratka nestoji. Radeji si fanatickymi, stale se opakujicimi utoky buduji svou internetovou slavu kopanim do prace lidi, kteri delaji neco take pro sve okoli.

      Je mi jasne, ze vse co CeMBA udelala bude u nekterych lidi opet zcela spatne. Ty ostatni prosim o strizlive porovnani vykriku o „zle CeMBe“ a argumentu ČeMBy – realnych vysledku, ktere organizace odpracovala za jeden mesic. Naleznete je ZDE.

      Petr Slavík

       
      0 0
      • Sobi  

        Můžu vědět co znamená: Protoze v threadu utoky na CeMBu bohuzel opet prekrocily mez slusne a ferove diskuze ?

        Co bylo nad rámec? :-O

        A jak jsem psal, nebyl to pocit jen z jedné včerejší vyjížďky, jen včera mi to přišlo více na mysl, jen opak vašeho strašení, a chtěl jsem se o to podělit s ostatními, toť vše. A jak vidíš z hlasování, jsem rád že tolik lidí nepodléha tomu strašení typu… „pššš, máme zprávy z vyšších kruhů…“

         
        0 0
        • treatt  

          Sobi, vis, ze zdaleka ne ve vsem s Cembou souhlasim (i kdyz jsem clenem). Mas pravdu, ze nenadavas, nepouzivas hrube vyrazy. Ale to nic nemeni na tom, ze to jednak uz fakt prehanis, stava se z Tebe uplne stejny zaslepenec v tom smeru, ktery vycitas (ted uz bych dokonce rekl podsouvas) protistrane. Ono zapaleny doprava doleva nehledici Cembovec nebo Cembobijec – v cem je rozdil?

          A jestli chces konkretne – tak je treba hrube nefer tady placat o tom, ze Cemba se snazi vsugerovat, ze se u nas neda jezdit, ze je u nas neudrzitelny stav ze je vsude vsechno spatne. Uz opravdu nemas nadhled a vidis veci, ktere videt chces. Myslim, ze by sis mel dat na chvili pohov – coz je ciste bez krve pratelska rada a nic to nemeni na tom, ze rad zase  nekdy zajdu na pivko

          Howg

          0 0
      • treatt  

        Vytecna odpoved!

        0 0
      • Sobi  

        Fakt nechápu proč zase brečíš, co zase bylo neférové a neslušné!? Máš možnost se zde vyjádřit, já narozdíl od vaší organizace cenzurovat nebudu… Máme svobodu slova a tady jí máš.

        Jsem rád že jsi se/ste zde vyjádřil/i.

        Neslušné a neférové by bylo ti to zcenzurovat

        0 0
      • Sobi  

        Použil jsem variaci na Čembu:

        Je jiste pozoruhodne, jak na zaklade zazitku z jedné špatné cesty , lze vyhodnotit kompletni problematika aktualniho stavu a budouciho vyvoje cele terenni cyklistiky a jiste by to stalo za diskuzi 

        0 0
      • Darius  

        jako neclen Cemba si dovolim zeptat se zde

        Pred nejakym casem probehly zpravy o chystanem zrizeni narodniho parku v oblasti Krivoklatska. Ted nedavno jsem opet neco zahledl, tusim reportaz z jednani mezi zastupci vlády (MZP?) a mistnimi obcemi. Chtel jsem se zeptat, zda Cemba tento zamer nejak monitoruje ci se ucastni jednani a zda ma nejake blizsi informace o rozsahu parku, pripadne o dopadech vyhlaseni parku pro bikery?

        diky za odpoved

        0 0
      • Honza729  

        Tak uz tomu Sobimu tu Meridu dejte, at je klid....... :-)))

        0 0
      • náčelník  

        Souhlas.

        0 0
    • Sobi  

      100 :-)

      0 0
    • Evilcleaner  

      nereaguju rád, ale, sobi… pro boha svatého, vždyť toto už je choré. jak si výše napsal tak máme svobodu slova. to určitě ano, ale svůj názor jsi již nejedou vyjádřil. a zakládat jenom hádací thread který schováváš pod roušku nadšení z hezké vyjíždky mi přijde silně pod tvoji úroveň. dlouho se tu neobjevila žádná tiskovka čemby že? takže si to musel nahradit prostě jinak, je mi jasné…

      jinak k samotnému příspěvku bych tě rád odkázal na desatero… toto bych zařadil po bok vlaken „hurá jsem tady“

      0 0
      • Sobi  

        To nebylo žádné schovávání…

        Prostě jsem chtěl zhodnotit stávající situaci jako vyhovující a zajímalo mne kdo to vnímá stejně…

        A výsledek v anketě myslím mluví za sebe :-)

        0 0
        • Evilcleaner  

          tak já bych taky hlasoval pro ne, protože se současným stavem jsem skoro spokojen, ale nechci zároven aby se tento stav zhoršil.

          0 0
          • Sobi  

            To i já :-)

            0 0
            • Evilcleaner  

              takže de facto jediný rozdíl mezi námi je v tom že ty si myslíš že stav bude pořád stejný i bez cizí pomoci, kdežto já zas že se musíme i trochu snažit:-)

              0 0
              • Sobi  

                Trošku jinak, myslím si že vyvolávat problém tam kde neni je špatné, stahovat kalhoty, když brod je ještě daleko, všem dávat najevo, že oni tomu nerozumí a jen estét ví co je pro biking je dobré a špatné. Vypouštění účelových lží, že se chystají zakazy atd…je špatné

                Efekt to podle mne bude mít takový, že nyní se vyplítvá spousta energie na neexistující problém a až nedej bůh opravdu vznikne problém a až opravdu bude zákaz hrozit, tak už nikdo tomu po předchozím strašení tomu neuvěří a pak teprve už bude pozdě!

                Situace je podle mne vynikající, nemá cenu vyvolávat konflikty, ale určitě nechci aby se stav věcí změnil. Problém má cenu řešit až když vznikne nebo až hrozí.

                0 0
                • Polka  

                  „Problém má cenu řešit až když vznikne nebo až hrozí“

                  V tomto bode je myslim potreba te poupravit. Resit problem az kdyz vznikne je samozrejme pozde. A resit problem, kdyz hrozi, je urcite na miste, coz je ovsem nynejsi stav. Resi se totiz novy „lesni“ zakon, lesni hospodarsky plan atd. kde realne hrozi, ze si tam urednicci a myslivci protlucou svoje. Detailnejsi info najdes na cembawebu.

                  0 0
                  • Sobi  

                    Tak jsem se kouknul tedy na web čemby… no a nedostal jsem se až k tomu protože jsem si přečetl reklamu na Merida Bike Víkend a poté článek o projektu 40km singlu CZE-PL a to jsem si sedl na prdel! Citace:

                    Svazek obcí Smrk (Frýdlant, Nové Město pod Smrkem, Lázně Libverda) obdrží z Fondu mikroprojektů regionu Nisa v rámci programu přeshraniční spolupráce 2007–2013 Česká republika – Polsko Cíl 3 dotaci ve výši 24 530 EUR (650 000 Kč) na zpracování technické dokumentace pro další rozšíření stezek pro terénní cyklistiku, tzv. singltreků o 40 km

                    ty voe, 650tkč na projekt? To je neuvěřitelný, za tolik peněz uděláš tolik projektů a tady na plán singlu jenom na projekt 650tkč? Fakt by mě zajímalo kolik komu z toho přiteče…

                    0 0
                    • Sobi  

                      Opravdu si nyní myslím že Čemba je jen podnikatelský záměr, protože vyřvat 650tkč na projekt 40km singlu je podle mne jenom obyčejná… ( nebudu sprostý )

                      jenom pro info průměrný plat technika je 30tkč tzn, že by to stačilo na necelých 22měsíců mzdových nákladů technika nebo na 7–8 měsíců plných nákladů technika ( včetně auta, kanceláře, vybavení )

                      0 0
                      • Lišák  

                        A něco k tomu, co psal Polka nemáš?

                        0 0
                        • Sobi  

                          No trošku mi to připadalo: „Soudruzi se usnesly, že budou pokračovat v živočišné přestavbě“ nechápu z textu co hrozilo, co byl ten „pššš, máme informace z cyšších kruhů…“ to že uznaly právo cyklistů, to prostě tady bylo a je.

                          Pořád jsem nenašel co nám hrozilo, co se mělo změnit!? Kde ja ta hrozba!?

                          0 0
                          • kovar  

                            Tak to teda ne e. Buď  „soudružky se usnesly“ nebo „soudruzi se usnesli“

                            0 0
                          • Polka  

                            Lina kuze…

                            „Na dotaz Ekolistu, zda se dokument věnuje také problému přístupu veřejnosti do lesů, zda nepočítá s tím, že by měl být dosud volný vstup do lesů nějakým způsobem regulován (jako se stalo v současné době na Slovensku, kde bude od 1. září letošního roku pohyb cyklistů v lesích značně omezen), ředitel Ústavu pro hospodářskou úpravu lesů Jaromír Vašíček odpověděl, že k regulaci pravděpodobně dojde. Zmínil, že v současné době je obrovská poptávka veřejnosti po rekreaci, která se projevuje zvláště v příměstských lesích, po kterých se pohybují pěší, cyklisté i jezdci na koních. Všichni by podle něj chtěli mít vlastní stezku, což je pro les neúměrná zátěž.“

                            0 0
                            • Sobi  

                              Regulace v rámci bezpečnosti se dá chápat, z tohoto jsem vyčetl, že se jedná o příměstské části lesů a podle mne to spíš má být konkrétní řešení konkrétní situace. Zní to velmi obecně.

                              Dá se to považovat za určité omezení, ale jako nějakou národní hrozbu to nevnímám, regulace v přetížených oblastech je podle mne logická kor, když se zde potkávají cyklisté, koně a lidi. Přirovnal bych to třeba k jednosměrkým, zespoda je sice zákaz, ale celkový zákaz to není, jen regulace dopravy…

                              0 0
                              • Polka  

                                Klidne to tak nevnimej, ale ses naivni si myslim. Ale zas…kdybych jezdil hlavne po polnackach, sirsich cestach a obcas po asfaltu, tak by mi to asi taky bylo jedno jak tobe ;-))

                                0 0
                                • Sobi  

                                  Právě že už naivní nejsem :-) takhle bych to nazval já. Jinak jezdím i po polňačkách a širších cestách, ale jezdím taky i po asfaltu a taky jezdím po lesních cestách a pěšinách, občás si dám i liščí, jelení cestu, prostě jedu tam kudy chci, nejradši by mi stačily úzké horské cestičky ( ale ty s kameny, různýma zatáčkama s odvodňovači atd, hlavně ne sterilizace ) Opravdu jsem nikde nepostřehl, že by mi někdo bránil někudy po lese jet ( samo vyjma NP atd. kde to plně chápu ). Prostě nevím co by mi mělo být jedno, prostě podle mne problém není, jen se uměle vytváří a celé se to nakonec může otočit proti nám, viz třeba skůtry na řekách, jezdily všude, pak se chtělo aby jezdily mimo plavce, pořád vychylovali a teď nemůžou jezdit prakticky nikde…

                                  0 0
                              • treatt  

                                Takze bez toho, aniz bys vedel, co se presne chysta, si udelas svuj vlastni vyvod, ze jsou vlastne vsichni hodni a chteji jen nasi bezpecnost. Hm, Tvuj optimismus je krasny :)

                                0 0
                                • Sobi  

                                  To zase ne, ale neznamenal jsem nějaký problém. :-)

                                  0 0
                          • Polka  

                            V NLP napr. bod 13.8 v pasazi „Cil III“ – „Vymezit negativní činnosti, které poškozují lesy a zavést účinná protiopatření.“

                            A muzes dal hledat smudlo…urcita hrozba tady imho je, obzvlaste pri vynalezavosti ceskych papalasu a lobbistu atd.

                            0 0
                            • Sobi  

                              Ale vždyť je to logické…, plně chápu zákazy jízdy třeba v NP, to mi připadne logické jako ochrana přírody, ale celoplošný zákaz to není…

                              0 0
                              • Polka  

                                Tak to chapes ty, ale myslivec…lesak to muze pojmout tak, ze kola drancuji lesni povrchy, nici pesiny, zvysuji svou jizdou erozi cest atd. atd.

                                Podle sebe nemuzes soudit ty idioti nahore, keri bojuji za to svoje a za svou pravdu, na to se nelze spolihat prece.

                                0 0
                                • Polka  

                                  Tim sem chtel rict, ze to muzou vztahnout nejen na NP, ale dal…

                                  0 0
                                  • Sobi  

                                    Ano, ale bohužel jim dáváme někdy i sami důvody, viz krkonoše ( jízda v NP ) různé freeridové paskvily v lese atd…

                                    0 0
                                • Sobi  

                                  No ono popravdě, jsem viděl pár zničených cest ( od DH-bike ) a rozstřílený povrch mezi stromy ( jednoznačně od kol ) jak tam dračili z kopce dolu. Takže chápu že to někoho štve a v revíru to nechce, tomu se nedivím. Všechno je to o nějakém kompromisu a konkrétním řešení konkrétní situace, proto si myslím že strašení, že nám všechno chtějí zakázat je liché…

                                  0 0
                                  • Polka  

                                    To myslim ani nikdo nikde a nikdy nepsal. Jednalo se o „mozne omezeni pohybu“…„zakaz pohybu cyklistu po lese“. Uz to moc hrotis.

                                    0 0
                                    • Sobi  

                                      Tím jsem myslel blud vypuštěný TK, bylo to nějak takhle: „pššš, máme z právy z vyšších kruhů, že se připravuje zákon o zákazu jízdy na kole jako na slovensku!“

                                      Tohle a pak následné nedementaci výroku a ani jeho nevysvětlení…

                                      0 0
                                      • Polka  

                                        Ajo, to mas recht, to tehda vypustil. No ale tak musel nak prilakat pozornost ne? :-)

                                        0 0
                      • elbi  

                        Ale tu dotaci na PD má dostat svazek obcí jako investor a ne ČEMBA. JE mi jasný , že Ti vadí vše co ČEMBA dělá, ale pokud bych měl pro obec možnost získat dotaci na PD tak neváhám ani minutu. Když jsme žádali o dotaci z ROPu na rekonstrukci školy, tak musela obec mít připravenou PD a vyřízené stavební povolení . Za projekt jsme zaplatili cca 450 tis. a  ani potom nebylo jisté, zda obec dotaci obdrží, přestože jsme do toho nainvestovali vlastní prostředky, ale taková jsou pravidla a my se tak rozhodli. Takže pokud svazek obcí má možnost získat dotaci a je jedno kolik to je, je to pro investora velké plus. Navíc vyúčtování dotace není jen o doložení faktury od projektanta, takže ty prachy nemůžou „přitéct“ kam je libo.

                        P.S. A Ty jsi ten projekt viděl, že víš, že 650 tis. je přemrštěná cena ?

                        0 0
                        • Sobi  

                          No prostě někdo z toho má dobrou živnost, tedy z každáho projektu pro VZ a my to bohužel platilo, no připadá mi to celkem dost za to, že to budou dělat lidé, kteří jsou už placeni ( vodafonem a meridou ) a popravdě moc nevím jak ten projekt má vypadat, proto 650tkč na zmapování stávajících stezek a zakreslení, kde se odhodí kámen a nasype kolečko hlíny mi připadne celkem dost, když takovéto projekty se dělali ( pro jiné akce ) a ty už byli financovány z jiných zdrojů a ne zdotací ( vytvoření PD ).

                          Jo taky bych potom šel, protože jsou to prachy pro firmu… ;-)

                          0 0
                          • treatt  

                            Ty vole, jak ze jsou placeny Vodafonem a Meridou? Sobi, vycitas manipulovani s fakty, ale co ted delas Ty? :)

                            0 0
                    • Polka  

                      napr. tadyk

                      0 0
                    • McBlacky  

                      víš úplný hovno, promiň. Si asi myslíš, že napsat projekt je jako seminárka do školy.

                      se prober. najdi si dostatek informací a pak tady zasírej forum.

                      záleží na rozsahu práce, jestli obsahuje i EAS, zda-li požadují projekce a vizualizace atd.

                      kdyby jsi věděl kolik stojí projektová dokumentace ke stavbám, to by jsi koukal.

                       
                      0 0
                      • Sobi  

                        Trošku do toho dělám, tak vím kolik stojí projekty ;-) právě proto mne to zaráží…

                        0 0
                      • mastihuba  

                        jestli obsahuje i EAS, zda-li požadují projekce a vizualizace atd.

                        a to je dobře :)

                        0 0
                        • Sobi  

                          Myslíš EAS :-)

                          0 0
                          • mastihuba  

                            teda jestli spíš bleky neměl na mysli todle to

                            http://www.mzp.cz/…ages/eia_sea

                            0 0
                            • Sobi  

                              Aha tak to byla myšlená EIA!? Nevěděl jsem co je EAS!?

                              Co je tedy EAS?

                              0 0
                              • mastihuba  

                                to jsem přehlíd, EAS neznám.

                                0 0
                                • Sobi  

                                  já jenom že tady McBlacky vykřikoval že vím hovno a operoval nějakým EAS, to neznám, EIA to už vím…

                                  Že by neomylný a odborný čembista udělal chybu? To je nemožné!

                                  0 0
                                  • mastihuba  

                                    ty seš fakt kus kokota, bo já jej v principu pochopil uplně přesně a je mi jedno jestli prohodil pár písmenek. Otázka zůstává jak rozsáhlá je třeba dokumentace na 40km turistickej okruh.

                                    0 0
                                    • Sobi  

                                      Tak já neznám vše, ale nevěděl jsem co to je, zkratek je spousta…

                                      No když to porovnám s dopravníma stavbama, včetně statiky, diagnostiky a dozoru… tak to vychází asi jako na pár km dálnice i s mostem… a to v porovnání s uklízením a zametením vyšlapané cesty je celkem rozdíl…

                                      0 0
                                  • mastihuba  

                                    jinak úřady jsou všude stejný a potřebují si v doložené dokumentaci odfajfkovat všechny položky, které jsou zákonem požadovaný, takže si nedělám iluze že na turystickou cestu bude spis výrazně tenší než na obchvat Plzně. :)

                                    0 0
                                    • Sobi  

                                      Např vyjadřovačky od plynu, elektra, vody, telekomunikací atd. to bude u lesní pěšiny sakra těžká práce, jediný co bude složitý je ta EIA… ;-)

                                      0 0
                                  • McBlacky  

                                    možná není špatný si něco zjistit a pak až se do mě navážet.

                                    já například nikde nemůžu najít tvrzení, že jsem neomylný a odborný čembista…

                                    z mého pohledu to přeháníš, na začátku byla snaha na něco poukázat a teď už jsi přešel do fanatické fáze kdy na libovolný výrok týkající se jen okrajově čemby nahlížíš svoji zkreslenou optikou a reaguješ nepřiměřeně.

                                    trochu mi to přípomíná vzorec chování příznivců extrémní pravice.

                                    0 0
                                  • karliner  

                                    McBlacky – neomylný a odborný čembista? :-)))))))))))))­)))))))))))))))))))))))))

                                    0 0
                      • Sobi  

                        Ráčej odpustit vaše milosti, všichni víme úplný hovno, jen odborníci z čemby, bůh a ty ví!

                        Jinak typický čembista… ;-)

                         
                        0 0
                        • RomanH  

                          No ted jsi asi trosku vedle. Ja se taky nestacim divi, kolik stoji projekt treba na takovou malou obecni cisticku, na kterou zadas dotace od EU. Ze se to da udela levneji, o tom zadna, jenze by to stalo daleko vice casu a namahy.

                          Jinak souhlas s prispevkem od Volfa nize

                           A jestli čembíci vidí budoucnost teréní cyklistiky v bikeparcích, kam přijedeš autem, zaparkuješ na kravském parkovišti a kolem různých mekáčů nastoupíš na božský singl / v ČR to odhaduji tak maximálně na 10 km / a tam budeš tupě kroužit, tak je to jejich legitimní názor a dokonce bych je i podpořil za předpokladu, že se budou chovat jako chlap a řeknou ano toto chceme a NEZASTUPUJEME teréní cyklistiku v ČR. 

                          Proste vidim Cembu jako podnikatelskej subjekt, neni na tom nic spatneho, mozna na rozdil od Volfa radeji jejich trejlik v lese na misto asfaltu, ale to opravdu prizanaji, prihlasi se do vyberovych rizeni (kde asi bohuzel neupeji kvuli velkym stavebnim firmam), ale hlavne at to neprosazuji na vsech mistech jako jediny zpusob pohybu na kole po lese.

                          Prijde mi, ze kdyby nekde Cemba bez kampane a bez reci postavila par trail, udelala kampan ve smyslu „Podivejte, my umime stavet takoveto cesty“, zajimala se o bezici projekty budovani cest v nektere oblasti typu Brno – Ochoz a pak pak rekla : Podivejte, chce zde radeji asfalt, nebo nas trail (prosim, podporte nas tam a tam), tak by nesklizela takovou averzi a drtiva vetsina lidi by je asi podporila. Takhle z nich mam akorat pocit, ze jednou budu diky nim odkazan na jejich umele parky a 3.5 metru siroke cesty.

                          0 0
                          • mr.antik  

                            Myslíž jako, že lidi okolo lesů a pěšáků řeknou – heleďte cyklisti, dostáváte těžký prachy na vaše speciální cestičky (singly i cyklostezky), jezděte si po nich a na ostatní cesty v lese máte zákaz.

                            No popravdě je to celkem reálný argument a trochu se toho taky bojim, ale doufám že to bude za hooodně dlouho…

                            0 0
                            • RomanH  

                              Ano, bude to voda na jejich mlyn. A bohuzel diky tomu, ze se tim par lidi chce zivit, prijde pro vetsinu ostatnich omezeni.

                              Ale treba se pletu ;-)

                              0 0
                            • Sobi  

                              Ano, souhlas, i tohodle se bojím…

                              0 0
                          • Sobi  

                            Ty ceny jsou tak vysoké, protože někdo z toho má velmi dobrou živnost! To je jako s ISO 9001 ;-) tam je to samé! A navíc jsou určité kartely a ty drží ceny!

                            0 0
                            • RomanH  

                              Ja vim, ale proste se zapojis do systemu a uz se vezes :) Nebo spise :( Je to jednodussi, nemusis nic pytlikovat a vsichni jsou spokojeni.

                              Mimo jine jsme pred tydnem jiz potreti prosli externim auditem na 9001, takze o ISO mi ani nemluv :o)

                              0 0
                              • pepek  

                                :-) vítej v Absurdistánu. (Hláška hlavního ISOáka: „Když převážně vyvážíte, tak byste si měli připravit plán i na kurz dolaru : 1:10“ :-)

                                0 0
                                • mastihuba  

                                  buďte rádi že nejste akreditovaná laboratoř, podle toho je iso9001 legrace.

                                  0 0
                                • RomanH  

                                  :-)

                                  Ja zase misto programovani pripravuji strukturovane formulare a importuji / exportuji data – tim padem nemusim mit tym testeru, vyplnovat formulare o uspesnych testech a podobne.

                                  No ale nejhorsi ze vseho je duraz na odpady, prestoze se zivime sluzbami :)

                                  0 0
                              • Sobi  

                                Taky se v tom pohybuji a kombinace ISO, EMS a OHSAS to je teprve mazec. A to jsou lidi kteří berou spoustu peněz za svojí jedinou „odbornost“ no hlavně že jste prošli! :-)

                                0 0
                      • Sobi  

                        Co je prosím EAS? Není to náhodou EIA?

                        0 0
                        • McBlacky  

                          enviromental assesment study

                          podle mě to samý, jen se to jinak jmenuje

                           
                          0 0
                          • Sobi  

                            Aha, jako modelky co jsou 3měsíce v americe a zapomínají češtinu…

                            0 0
                            • McBlacky  

                              ?

                              v Americe jsem nebyl. Setkal jsem se s tím ve škole při studiu BA. Nutno dodat, že britské university nikoli americké.

                              opět dovozuješ na základě minima informací

                              0 0
                              • Sobi  

                                Mě jenom naštvalo, že jsi tady hnedka začal vychylovat že vím hovno… a pak jsem píšeš zkratky u nás neznalé, aby jsi snad dokázal že víč víc než to již zmiňované hovno!

                                0 0
                            • Medunka  

                              Ne ze bych se nekoho chtela zastavat, ale zils nekdy v zahranici a nemluvil nekolik mesicu cesky? Vyjma hodinoveho telefonatu jednou az tyden/ctrnact dnu rodicum? Ne ze by si cesky neumel, ale proste nevzpomenes si na vsechny vyrazy – naprosto normalni. A pokud to neni normalni asi jsem blba modelka :-)

                              0 0
                              • Sobi  

                                viz výše, takovýhle příspěvky mě fakt štvou, začít hnedka osobním výpadem a pak schválně dokazovat svojí nadhovenní dokonalost používáním schválně zahraničních zkratek.

                                prostě americký výrazy jsou In ;-)

                                0 0
                              • Honza729  

                                Ano, pet let v Irsku a USA.

                                Po navratu jsem se musel smat, jak nekdo daval najevo, ze je jaksi „neco vic“ tim, ze pouzival anglicky prizvuk a „nahodou“ si nevzpomnel jak se co rekne.

                                Mluvil jsem o zapominani reci pred chvilkou s kolegou z Belgie, koukal na me jak vrana, o cem tu mluvim :))))

                                Ale tak jak kdo chce, nikomu zapominani neberu, jen je to desne srandovni :)))

                                0 0
                                • karliner  

                                  řekl bych, že už vím, kdo je autorem :-)))

                                  0 0
                                  • Honza729  

                                    No, delej si srandu jak chces, taky jsem se zasmal.

                                    Holt nekdo ma zivot zajimavej, jiny ne a proto si aspon dela legraci......

                                    Ale abych nebyl negativni, i tobe preju nejakou zkusenost venku a poznani, ze zkusenosti jsou neco, co ti nikdo nikdy nevezme. Ani nejaky bezvyznamny posmevacek kopirujici obrazky z netu :-)

                                    0 0
                              • treatt  

                                V tom pripade jsem taky blba modelka ;)

                                0 0
                    • mr.antik  

                      Řek bych, že nejvíc se provařilo a provaří při vlastním sestavováním žádosti o peníze…

                      0 0
                    • Volf  

                      A pro ty opravdu nechápavé uvedu jen poslední věty z čembou zmořeného posledního Vela, kde se v článku pod názvem Aby bikeři neztráceli od P. Slavíka můžete dočíst následující: Vunikající imba europe nechce sázet na agresivní lobbing, ale pžedevším na odborbnost a spolupráci s partnery. Do svého vzniku si organizace nese jednoduchou vizi – pozitivně  ovlivňovat  budoucnost. Kvalitmní informace mohou vést ke kvalitativním rozhodnutím při řešení evropských otázek ovlivñujících život teréních cyklistů v jednotlivých zemích. Zatímco jiné zájmové skupiny bruselskou půdu již zkušeně křižují, cyklisté na svého ,, advokáta ,, stále čekají. A zdá se, že již brzy dočkají. 

                      Myslím si, že tato myšlenka vyřčená mluvčím zájmového spolku má naprosto jasný podtext. A jestli to má být pro někoho výtak k moci, tak je na čase čembu poslat do propadliště dějin, protože tolik balastu, kalkulovaného patosu a hlavně absence jekékoliv konkrétní myšlenky, která by se dala napasovat do měřitelných procesů jsem něviděl již spoustu let. Myslím si, že zde je naprosto jasný účel a působnost čemby.

                      0 0
                      • Volf  

                        a na obranu P. Slavíka je to, že tam nemá ty překlepy :-)

                        0 0
                  • Lišák  

                    A co na to Sobi?

                    0 0
                    • Sobi  

                      mmt pročítám to… tak rychlý nejsem…

                      0 0
                    • Sobi  

                      Jak jsem psal nahoře, pořád nemůžu najít co nám hrozilo a kdo nám co chtěl zakázat!?

                      0 0
              • Sobi  

                Zapoměl jsem dodat:      :-)

                0 0
    • JakubG  

      Nazdar,

      našel jsem něco na odlehčení těchto opakujících se hádek:

      Zásady správné diskuse

       

      1. Tvůj oponent není nepřítelem, ale partnerem při hledání pravdy 

      Moudrá zásada. Říká, že na člověku máme zprvu hledat raději to pozitivní. Postavit se vůči druhému předem do jiné než přátelské pozice má jeden jistý důsledek: Druhý se vůči nám zatvrdí, i kdyby předtím ještě váhal, i kdyby vnitřně naši pravdu a svůj omyl už jasně viděl. A naopak – na přátelského partnera se těžko řve. Účast v dialogu vyžaduje trojí úctu – k pravdě, ke druhému, k sobě. Respektujme i pořadí i vyrovnanost této trojice. 

      2. Snaž se porozumět druhému 

      Neporozumíš-li správně argumentům oponenta, nemůžeš je ani zastávat, ani vyvracet. Od této chvíle daleko snadněji prohlédneme lidi, kteří určitý názor druhého buď vehementně zastávají, anebo stejně intenzívně vyvracejí. Je velmi účinné, zeptat se takových na detaily onoho vášnivě zastávaného nebo vyvraceného tvrzení. Na to, jak mu rozumějí. Nejsou-li schopni přesně odpovědět, jsou důvody jejich zastávání či vyvracení zpravidla skryté, utajené, mimodialogové (hra sobeckých zájmů, fanatizmus apod.). Tedy ještě jednou – ptejme se vehementního zastávače či vehementního odpůrce na podrobnosti. Není-li schopen o nich zasvěceně hovořit, nezbývá, než jej politovat a myslet si o něm své.Tento druhý bod zakončíme velmi silnou zásadou: Přeformuluj svými slovy řeč oponenta, aby bylo jasné, jak jí rozumíš.Postoj toho, kdo se sám snaží rozvést naše myšlenky, můžeme považovat za velmi poctivý. Tento postoj sám o sobě už vylučuje velké množství triků. Například všechny triky spojené s odbíháním od tématu. Naopak porušení tohoto postoje většinou k nějakým trikům vede. 

       

      3. Tvrzení bez věcných důkazů nevydávej za argument 

      Jelikož jde pouze o naše mínění, oponent mu může a nemusí přiznat váhu argumentu. Nemusí a může. Tím, že nemusí, nijak není dotčeno jeho právo třeba stoprocentně nám bez jediného důkazu věřit. Podle suverénních tvrzení, zejména s nádechem jednoznačných hodnocení složitých objektů, jevů a záležitostí, se dobře pozná omezenec a hlupák.

      Pouze hlupák suverénně tvrdí – moudrý člověk je plný pochybností. Už přes dva tisíce let to platí – a denně se o tom přesvědčujeme. 

      4. Neutíkej od tématu 

      Nesnažme se vyhnout nepříjemným otázkám nebo argumentům tím, že svedeme diskusi jinam. Útěk od tématu je podstatou několika řečnických triků. Kdo na dané přiměřené téma začal, má právo, aby se z tohoto tématu neuteklo při prvních příznacích možných nepříjemností pro partnera. Kdo začal neférově, tomu samozřejmě z jeho tématu utéci smíme.

      A co je férové a co neférové? Kdo ze sebe udělá tak zpupného hlupáka, že bude suverénně tvrdit, že to vždy rozezná? Já tedy ne! 

       

      5. Nesnižuj osobní důstojnost oponenta 

      Mnoho řečnických triků hrubšího ražení právě snižování osobní důstojnosti oponenta zneužívá.Kdekoho láká setřít protivníka. Láká to i nás. Setření a zdeptání (spíše fyzické než psychické) je v člověku hluboko geneticky zakódováno, protože tisíce generací fungovalo jako nejlepší řešení. Svět je jiný a setření druhého je kontraproduktivní. Viz zásada č. 1. 

       

      6. Nezapomeň, že dialog vyžaduje kázeň a nezaměňuj jej s monologem 

      Zde se zdůrazňuje potřeba srozumitelnosti a stručnosti. Úctu a ohleduplnost ke druhému vyjádříme zejména tím, že dokážeme šetřit jeho časem. Nevážit si času druhého je větší neslušnost, než nepozdravit. Krást čas druhého, když je pracovní povinností dotyčného tento čas šetřit, je zločin. 

       

      7. Kritizuj jen do výše své pozice na žebříčku lidí podle hodnoty 

      Často si zde vzpomenu na špičkového českého výškaře Jaroslava Bábu. Na jednom vrcholném sportovním mítinku (snad olympiáda Atény 2004 – nechytejte mne za slovo – teď je důležitý princip) byl ve vrcholné formě. Už už se zdálo, že bude mít medaili – ale nakonec, smůla, skončil pátý. Komentátor rozebíral jeho neúspěch ve studiu s jiným atletickým hostem. 

      Ten host zhruba řekl: „Nyní bude kdekdo chytrý a kdekdo bude Bábu kritizovat, co udělal špatně, bude mít pro něj spoustu „dobrých rad“, co měl udělat jinak… Ale nezapomínejme – Bába je pátý na této planetě. Kdo je čtvrtý nebo lepší na světě ve skoku do výšky, ten ať si jej hodnotí třeba i kriticky. Kdo je ale šestý a níže, ať laskavě drží zobák.“ 

      Uvidíme, jak to zabere. 

      0 0
      • Sobi  

        Díky, pěkný příspěvek :-)

        0 0
        • JakubG  

          není zač. některé věci by se holt měly připomínat.

          A tak mě napadá: Na čem se prostřednictvím těchto hádek chcete vlastně domluvit?

          Jako jediná odpověď mě napadá a pro toto forum jako adekvátní se mi jeví : Na zlepšení bajkingu v čechách (myšlena česká republika)

          A teď druhá otázka: Je tento přístup, a to hádat se na fórech, ten nejlepší pro zlepšení bajkingu v čechách?

          Co myslíte?

          0 0
          • Sobi  

            Jenom to chci třeby vyvážit, nebo spíš vyvracet mýty a polopravdy :-) Víš pořád slyším jak se musí něco udělat a jak je to špatné a co nám hrozí… Prostě si nemyslím že tomu tak je, nebaví mě poslouchat strašení a chci dát najevo, že ve skutečnosti je tomu jinak.

            Proč bojovat za vyřešení neexistujícího problému? Chci aby člověk nepodléhal uměle vyvolávaným strachem, dezinformacím a účelovým argumentům. Chci aby byla slyšet i druhá strana. Samozřejmě i dotčená organizace má zde možnost se vyjádřit, jako kdokoliv další.

            Jen pořád nechápu co tu bylo neférové a neslušné? Myslím si že tvůj příspěvek byl dodržen! :-)

            0 0
            • JakubG  

              myslím že dodržen byl na 100% :D

              Vyvážení diskuze je docela potřeba, ostatně v každé diskuzi musí být strana a protistrana, jiak je to juchání u piva o zrovna projeté trase a né ta potřebná „pozitivní politická konstruktivní kritika“

              S tou existencí a neexistencí problému je to trošku složitější. Z mého pohledu dost závisí na tom, kde se pohybuješ (myslím na kole). Prostě někde je potřeba prostavět love a někde ne, nebo na to nejsou. Třeba u nás v Brně to začalo (čeho sem si všiml) tak, že vyrobili na Hádech dálnici pro tatrovky. Z ničeho nic, je v kopci 3m široká cesta.  Teď přez zimu bagrem projeli další cestu a vysipali nějakým jemným kamením. Takže já osobně problém vidím.

              Otázka je, jak se podobné schéma bude opakovat?

              Ta neférovost a neslušnost, tu už vidím spíš v celkovém nastavení internetové diskuze. Člověk není nastaven na hádání po netu, chybí spousta informací, na který je v normální konverzaci zvyklý. Pak nepozná ironickou poznámku od osobního útoku.

              Třeba se obě skupiny setkají někde na vyjížďcea budou si moct říct z očí do očí, co konkrétního se jim na jaké cestě nezdá :)

              Začínám být nějak špatnej, že místo ježdění po lese sedím od rána na židli v kanceláři. Eště že se blíží víkend…

              Zdar

              0 0
              • Volf  

                A to co jsi popsal je dáno tím, že je čemba po x letech ještě křehká, zranitelná a každý kdo chce vidět výsledky její práce je nezodpovědný reakcionář? Myslím si, že prostě stavění asfaltových cyklostrád je to nejmenší zlo co nás mohlo potkat. Jsme prostě malá země a když se do něčeho investuje, tak se to dělá tak, aby z toho byl užitek pro všechny. Když si vezmeš běžnou polní cestu, tak na ni nemůžeš s bruslemi, na vycházku po dešti to také není a podle čemby vlastně ani na kolo není vhodná. No a v rámci volnočasových aktivit a také i z důvodu, že toto téma je v rámci EU velmi živé se z fondů financujé asfaltové cesty. Můžeš tam na bruslích, můžeš tam pěšky i po dešti a můžeš tam i na kole. Prostě se něco postavilo pro co největší skupinu lidí. A to je prostě ten základní problém. Teréní kolo je podle mého vydění světa stroj na překonávání terénu a ze své logiky NEPOTŘEBUJE ,, umetat ,, cesty. Jen slepý člověk a nebo placení funkcionáři čemby nevidí, že je zde všude kde jezdit. A to je to oč zde kráčí. Nikdo nebude dělat něco pro pár jedinců / čemba nemá ani 0,001 % populace ve svých řadách /. Já osobně vidím činnost cyklistického uskupení v úplně jiné rovině než ve výlwetech do ameriky a natřásání si brk nad naprosto nevýznamnými věcmi, které možná fungují v Americe díky jiné legislativě v oblasti vlastnictví pozemků a také v rozlehlosti krajiny. Nebudu zde ale radit spolku bojovníků za něco co neexistuje už jen z důvodu, že si více a více pohrávám s myšlenkou přípravného výboru skutečné zájmy všech cyklistů hájící a pro cyklisty něco dělající organizace. To co dělá čemba je nesmyslné a neužitečné, protože to není žádná vize a dlouhodobý cíl, jen a jen zájem prio několik málo lidí. Cyklistika není pro pár nadšenců, co si koupili ,, enduro ,, se 180 mm zdvihu po mediálních masážích marketingových specialistů a dnes je nějaká česká cesta amerického singlu jedinou jejich možností jak se na ,, horském ,, kole svézt. Kdo sleduje vývoj cyklistického materiálu, tak si asi nemohl nevšimnout posunu ke kolům, které snad ani ve volné přírodě nemohou skoro jezdit. Cyklistika je ve své čisté podobě o překonávání vzdálenosti a je jedno zda na silnici nebo v terénu. No a dnes se staví MTB kola, na kterých těžko odjedeš 100 km švih. A jestli čembíci vidí budoucnost teréní cyklistiky v bikeparcích, kam přijedeš autem, zaparkuješ na kravském parkovišti a kolem různých mekáčů nastoupíš na božský singl / v ČR to odhaduji tak maximálně na 10 km / a tam budeš tupě kroužit, tak je to jejich legitimní názor a dokonce bych je i podpořil za předpokladu, že se budou chovat jako chlap a řeknou ano toto chceme a NEZASTUPUJEME teréní cyklistiku v ČR. Takže abych to shrnul. Na stavění asfaltových příměstských cest nevidím nic špatného a rád si tam jdu zabruslit a dokonce tyto cesty používám na přesun do přírody a jsem rád, že nemusím mezi auta. Síť lesních a polních cest je tak obrovská / cca 3 – 4 větší než silniční síť /, že ČR považuji za zemi teréní cyklistice zaslíbenou a umožňující klidně 100 km švih bez nutnosti jet po silnici. A proto jsem kdysi spíše prosil čembu, aby do toho nedrápala no a dnes již jasně vidím, že pasivní odpor nemá cenu a je třeba začít s aktivním odporem. To znamená upozorňovat příslušné instituce, že čemba nemá mandát jednat za teréní cyklisty v ČR, že čemba nezastupuje více jak 0,001 % populace v ČR a tím pádem její argumentace, postoje a výstupy jsou prostě špatné, protože za dobu své činnosti nedokázala oslovit cyklistickou veřejnost. A když se koukneš mezi lidi, tak zjistíš, že takových ortodoxních bikerů, kterými se čemba zaštiťuje je v populaci naprosté minimum a prostě těžko kdy bude svět skákat podle jejich pískání.

                0 0
                • Volf  

                  vidění vidění vidění , omlouvám se za tuto hrubou chybu…

                  0 0
                • Honza729  

                  Mozna me zase posles do ******, ale souhlasim. :)

                  0 0
                • BB  

                  spousta roumných myšlenek. To co potřebujeme je organizace, která bude hlídat přípravu legislativy a začne řvát a organizovat nátlak/protesty a nevím co dál v případě, že ucítí, že myslivci, golfisté, rybáři, a další chystají nějakou legislativu, která by bránila volnému pohybu krajinou. Když už je návrh zákona v parlamentu, tak je pozdě. To je jeden problém. Druhý vidím v to, že sice je pravda, že síť lesních a polních cest je obrovská, ale bohužel ji nikdo neudržuje. Občas se mi chce brečet, když vidím ty stovky let staré úvozové cesty totálně zarostlé a vedle se projíždí po poli a ničení úrody je to nejmenší, co mi vadí. Takže tam bych viděl druhou větev aktivity organizace. Vytipovat opravdu cenné lesní a polní cesty (to jsou ty, které umožňují ty 100 km švihy mimo asfalt, které zmiňuješ) a pokusit se je „rozdat“ mezi lokální bikery a ti by jednou za rok s mačetou cestu prosekali. Sám to u nás občas dělám. A třetí směr, by byla databáze pěkných přírodních singlíků v GPX formátu. Žádné složité mapové zákresy, fotky a popisy. Pouze to co se někomu líbilo vyvěsit a hodnocení ostatních, kteří to projeli. A tohle vše by nestálo moc peněz a mohlo by to pomoci.

                  0 0
                  • treatt  

                    Pockej, rikas takova organizace, co BY byla, co BY nas hajila, kdyz je v priprave nejaka omezujici legislativa. Tak tady uz tomu opravdu nerozumim. Neni to prave to, co se Cemba snazi delat a za co ji tady Sobi celou dobu spila?

                    To same udrzba trailu – neni tohle cinnost, kterou tady otevrene Cemba dela, ma ji v zasadach pro bikery, ktery razi a co ji je tady dokonce vycitano?

                    Panove, ja uz fakt nevim, co potom chcete!!!

                    0 0
                    • Sobi  

                      Ono je něco jinýho udžování cesty, třeba i tím prosekáním a něco jiného je sterilizace, dogmatickým vyčištěním, narovnáním, napřímením, zasypáním a výškové vyrovnání…

                      To je celkem dost zásadní…

                      0 0
                      • Polka  

                        Sobi dneska ses na te vysocine asi blbe vyspal :-)

                        • Co je proboha spatnyho na vycisteni cesty? To je snad jak prosekani ne?
                        • Zadny naprimeni se u singlu nekona, prave naopak, cim klikatejsi, tim lepsi a zabavnejsi.
                        • Zasypavat? Proc ne, pokud to zamezi erozi a zlepsi prujezdnost useku.
                        • Vyskove vyrovnani je nutnosti kvuli rychlosti na singlu. Mne osobne vetsi vlny ci kopecky zas tak nevadi, ale covek si pak docela makne a precejen rychlej, klikatej vrstevnicovej singl, to je to co chcu!
                        0 0
                        • Sobi  

                          No když jsem viděl několik fotografií z produkce singlu v čechách, oprava ty cesty v praze, tak to podle mne už bylo moc čistý a upravený.

                          0 0
                          • MaPa  

                            A byl jsi na Lávkách osobně? Nebo zase jen píšeš co jsi se tu dočet a viděl na fotkách? A byl jsi tam když se to udělalo a teď po cca měsíci?

                            A když už jsem to nevydržel a zase ti píšu – jakou cestu Čemba udělala sterilní? A ty když jsi stavěl nějaký nový úsek nějaké cesty také jsi tam rovnou dělal erozi, stromy přes a tak?

                             
                            0 0
                            • Sobi  

                              Byl jsem tam pár dní potom… a fotky jsem viděl.

                              To je zase účelová fráze. Když jsem stavěl nové úseky cest, tak ty cesty byly určeny k jinému účelu než k terénní cyklistice, takže ti odpovím že ne!

                              0 0
                              • MaPa  

                                Fajn, a přišlo ti že ten 4m dlouhý kus je sterilní, nebo výrazně sterilnější než zbytek (cca 1km)? Podle mne to teď po měsíci totiž vypadá v podstatě stejně jako dřív, jen když přes to teče voda tak tak cesta tam furt je a nemizí…

                                Taky miluju technický pasáže, ale že bych novou cestu dělal rovnou s věcma který potkávám na stávajících cestách kde vznikly zanedbanou údržbou by mne ani nenapadlo napsat. Co se týče obnovy, opět se zeptám kterou cestu Čemba upravila tak že je snažší (pokud tím myslíš sterilizaci) než byla (když si odmyslím že zarostlá cesta je z podstaty taky obtížnější)?

                                0 0
                                • Sobi  

                                  No právě u těch lávek, tam se objížděli stromy a teď se to narovnalo, ano byl to jenom kus, ale může sloužit jako etalon…

                                  0 0
                                  • MaPa  

                                    Rád bych abysme si to ujasnili – veškeré možnosti jízdy se zásahem nezměnily, varianty průjezdu zůstaly. Byly jen napraveny tak, aby nepokračovala eroze. O žádné narovnání nešlo, byl jsem tam mockrát předtím a nejmíň třikrát potom. Zmiňované zavezení mezer mezi kořeny po měsíci sedlo a kořeny i nadále vystupují nad povrch nejméně polovinou své mocnosti, tedy je to o něco málo lehčí, ale kdybych si to nepamatoval tak si toho ani nevšimnu.

                                    Jakej etalon? Kolik myslíš že se tu v tomhle státě upravuje DENNĚ cest? Jen proto že tohle – ještě jednou 4 METRY DLOUHÉ MÍSTO – bylo zmíněno v jedné internetové diskuzi se stane vodítkem pro řešení všech ostatních?

                                    Můžeš mi tedy říct co zásadního (viz tvůj text nahoře) tedy úprava prinesla?

                                    0 0
                                    • Sobi  

                                      Jde o to, že se pořád mluví o neudržitelnosti, jak všichni jsou neodborníci a jen svatá trojice ví jak to má být správně, no a pořád se snaží prosadit singl, protože stávající cesty jsou neudržitelné a tím se změní současný stav, pro někoho dobře, pro někoho špatně. No a já nechci aby se tu něco měnilo ve smyslu trvale udržitelných cest.

                                      Konkrétně prostě mám strach že kvůli vnucování filozofie singlu a jediné možné existující varianty nakonec nebudu mít kde jezdit. Naštěstí je tu mnoho cest touhle filozofií nedotčeno, doufám že mi tam zůstanou i kameny výmoly a nerovnosti…

                                      0 0
                                      • Barak  

                                        To si jako myslíš, že čemba se stane natolik mocnou organizací, že předělají všechny cesty na singl nebo co?:-) Doufám, že ta averze vůči singlu není nakažlivá. Ta baronská cesta je taky v podstatě singl, tak bacha aby ses z toho nevosypal.

                                        0 0
                                        • Sobi  

                                          To doufám nikdy nenastane! :-) ale vždy mi vadí když je jen jediná možná varianta, která se povyšuje na boží dokonalost.

                                          0 0
                                      • MaPa  

                                        Tak tomuhle fakt nerozumím, zkus to nějak líp popsat a hlavně se vrať k tomu o čem se bavíme, tedy jak úpravy, které jsi zmínil změnily charakter cesty (a konečně mi řekni příklad kde k tomu došlo).

                                        Ale dovedu si představit kam za současných podmínek vede to, že někdo neudržuje nějakou, cestu po které chodí víc lidí (třeba proto že je na ní KČT značení).

                                        Eroze (přírodní i od lidí) prostě její kusy strhne. Furt je to fajn, oba máme takový cesty rádi. Jenže spoustal lidí začne tyhle místa obcházet, budou vznikat další a další paralelní cestičky u kritickejch míst. I ty budou logicky erodovat, protože prostě nejsou dobře založený. A nakonec přijde někdo ze správy, popř. od ochránců přírody a řekne podívejte jak nám to tu ty lidi ničí, tak tu cestu zakážeme. Nejdřív cyklistům, protože většina z nich páchá na tý cestě větší škody (klasickej názor všech lidí okolo mne). Když to nepomůže, a ono se za pár let přijde na to že ne, tak i pro ostatní, nebo zavedeme nějaký omezení.

                                        Možná ti to přijde ulítlý, ale takhle už dopadlo hodně cest a neříkej že nějakou neznáš. /Typickým příkladem je hřebenovka Jeseníků./ A vykládej těm úředníkům se Správy, že za zničením těch cest je absence jejich údržby nedejbože špatné trasování a s tím i zvýšená nutnost častější údržby… A proto tu chci mít organizaci, která za správcema půjde a začne jim vysvětlovat, že já jako slušný biker tam klidně můžu, protože větší spoušť než příroda tam prostě neudělám. A jako bonus aby jí brali vážně řekne, že jim pomůže dát tu cestu dohromady.

                                        Bohužel pro tebe a mne bude technicky míň náročnější, ale aspoň tam bude a budu na ní smět. A může jít klidně o lesní cestu. To že jsou v první řadě vybírány pěšiny je dle mne logické, neboť tam je zničení/nechání ladem častější a pro víc lidí jsou tyhle cesty lákavější, sympatičtější.

                                        Z hlediska množství stávajících cest je opravených fakt zlomek, se souhlasem správce/majitele, tak furt nevím proč proti tomu brojíš – kdybys chtěl tak takovou cestu v životě nemusíš potkat a kdybys přestal číst B-F nebo se zajímat o Čembu, tak se o nich asi ani nedovíš.

                                        0 0
                                        • Sobi  

                                          Převážný souhlas, ale připadá mi, že se tyto věci dělají tam kde nejsou třeba, aby se jenom vykázala činnost a demonstrovalo jak to má vypadat.

                                          jinak prapůvod byl v tom, že je to tady v čechách na biking fajn! :-)

                                          0 0
                          • Polka  

                            Ale blbost. O naprimovani napr. nemuze byt vubec rec a ses proste vedle resp. uplne mimo. Kdyz podle tebe Kvasna tak vehementne prebira imperialisticke singletracky, tak je prebira s naprimovanim? Ja zadny naprimovani u US singlu ani CZ singlu nevidim a pokud se podivas poradne, tak ho neuvidis ani ty.

                            0 0
                      • Evilcleaner  

                        jo, jenže to všechno co ty tu hlásáš je totální blbost, nevím kde jsi na to přišel. máš pocit že singl který tak intenzivně vyčítáš čembě má být rovný, přímý, a dokonale hladký? ještě bys měl dopsat že má být 2 metry široký a z asfaltu. toto už zavání s pomatení. doktor chocholoušek by se nestačil divit

                        0 0
                        • Sobi  

                          Právě naopak… to jsi nepochopil! Přesně právě naopak. Čti v souvislostech. Já má rád právě ty technický pasáže! ;-)

                          0 0
                          • treatt  

                            Ne, ted jsi to nepochopil Ty – Evil myslel, ze tady Cembe vycitas, ze chce sterilizovat singly na nejakou nudnou naprimenou umetenou cestu a dotahl to trosku ad absurdum, ze za chvili muzes uz rovnou tvrdit, ze Cemba chce asfalt, protoze ty jeji singly jsou tak rovny, sterilni a upraveny, ze to je v podstate asfaltka…

                            0 0
                        • hribik A1  

                          ja poznam aj singac, ktory je rovny, priamy a skoro z asfaltu (konkretne z panelov). jazdi sa po nom blbo, pretoze tadial stale jazdia dedinari z jedneho valalu do susedneho, a dvaja sa tam vyhnu leda tak, ze jeden zajde do vysokej travy ci obilia. dvojpruhovy by tam bol lepsi (pre rypalov: autiva by tam nejazdili, nimi je to pohodlnejsie po susednej ceste persej triedy)

                          0 0
                    • RomanH  

                      Organizaci, co to bude hajit prava legislativne. Ne organizaci, ktera uznava, ze pohyb cyklistu je problem a nabizi jako reseni singltrail, na ktery ma „patent“ a kdyz je nahodou nejakej jine projekt typu Rychleby hotov drove nez jejich PILOT, tak je to spatne.

                      0 0
                      • Lišák  

                        Na Rychlebech je něco špatně? Mně to přijde fantastický! A nemám pocit, že bych někde četl/slyšel něco jiného. Je fakt, že teď nemám moc čas vysedávat na netu, tak možná proto… Když tak hoď link. Dík. L.

                        0 0
                        • Sobi  

                          Mě se to z fotek celkem líbilo, udělám si tam výlet :-)

                          0 0
                        • RomanH  

                          Mne prijde, ze je na Rychlebech spatny to, ze to mistni stihli drive nez Cemba svuj Pilot, jinak je to samozrejme fajn. Opravdu mam z toho pocit, ze jde v prve rade o byznys a TK vadi, ze se mu do toho nekdo montuje. Vice v tom dredu Rychleby, ale je to jen muj pohled zvenci.

                          0 0
                          • Evilcleaner  

                            omg vždyt když pavel horník přišel s obnovou chodníků tak jako člen logicky požádal vedení o pomoc a potom to tam společně s tk hh a ps vyběhali. přes čembu se organizovalo několik brigád, byl tam čemba víkend.. kde máš ten odpor tk vůči rychlebům?

                            0 0
                            • RomanH  

                              Tohle se řešilo na webu čemby, je to tam popsáno a já bych to nechtěl nějak rozebírat bez druhé strany. Prostě byl problem se na některých věcech domluvit. Přesto, že jsme chtěli.

                              A o tom, jak TK smetl ze stolu vice takovych projektu, bylo napsano vice vlaken. Proto mam z toho pocit, jakej mam.

                              0 0
                              • Sobi  

                                Souhlas, na dvou jednání kde jsem byl se takhle projevil velmi dostatečně! Někdo by mohl vyprávět…

                                0 0
                            • JSt  

                              odsud …Pak jsme se ale dohodli, že se Rychlebské stezky od ČeMBy oddělí…

                              proc se dohodli na oddeleni? cemba by mohla prezentovat hotovou vec. jenze pred dokoncenim pilotniho projektu, ktery by uz nebyl pilotni, ze ;-). na cembadiskuzi bude urcite k dohledani, jak tomas kvasnicka striktne zatrhl v brne zrealizovat singletrack. jako duvod vyslovene uvedl, ze nejprve musi byt dokoncen (ano, opet to slovni spojeni) pilotni projekt v novem meste pod smrkem. bohuzel pilotni projekt se stale opozduje, opozduje…

                              0 0
                              • Sobi  

                                Konečně se dovídám jak to bylo… no jo no prezident… či snad diktátor!? :-O

                                0 0
                              • Sobi  

                                Jak vidím tak „Prezident“ je fakt pohroma pro českého bikera…

                                0 0
                                • MaPa  

                                  Já vůbec nevím jak to bylo stejně jako ty. Číst čembaweb mne nebaví i když k tomu mám jako člen příležitost. Ale rozdíl je, že na základě hlášky, kterou ty si ani nemůžeš ověřit, hned nevynáším nad někým rozsudek, který vzápětí uvedu jako pevnou pravdu v pěti dalších threadech…

                                  Tím se TK jakkoli nezastávám, evidentně je to kontroverzní osobnost, na druhou stranu je ale pravda že zůstává pro členy osobou schopnou Čembu vést, jinak by přeci nebyl zvolen. A jak tu od vás už několikrát zaznělo, není to přeci tak těžké ho sesadit.

                                  Ono přijít o možnost někoho sesadit a místo toho ho kritizovat na veřejném fóru je o moc jednodušší. Už jenom proto jsi u mne hodně klesnul. Vadí mi ale, když dva hlasy tu zní víc než spousta dalších tišších šedých, narozdíl od tvého a Volfova ultrasněhobílého názoru. A ty šedé hlasy toho navíc říkají i víc konstruktivního.

                                  0 0
                                  • Sobi  

                                    Ano vstupím do ČSSD protože nesnáším Paroubka, to je ta logika? Ano neověřil jsem si to, ale věřím tomu, po několika zkušenostech prostě už nemusím, protože je málo pravděpodobné že by se „řeznický pes naučil jíst příborem“

                                    Otázka je jak byl zvolen, Klement Gotwald byl taky jednou zvolen a pak už se ho nikdo nezbavil a proto myšlenka podporovat čembu protože je jediná, je stejně scestná jako od 50 do 90. let chodit volit komunisty protože to byla jediná strana…

                                    A o tom vedení, no mám spíš pocit, že právě kvůli té kontroverzní osobě spíš členové odcházejí, než přicházejí… opět můj neověřejnej pocit…

                                    0 0
                              • scoty  

                                .......kdo chtěl v Brně vyprojektovat, vybudovat a hlavně zaplatit singltrack?..­.....že by „národ sobě“??............

                                .......to mi asi něco uteklo :).......

                                0 0
                                • RomanH  

                                  Pokud vim, tak se o to tady snazil nekolikrat Zdenek Bartos

                                  0 0
                                  • scoty  

                                    Přečti si, prosím, mou otázku ještě jednou. Skutečně jsem se neptal na to, kdo co chtěl…:-)

                                    0 0
                                    • RomanH  

                                      Prestoze jsem se Zdenkem kvuli motorkam a mysliveckemu chodniku ve sporu, tak on je jendim z tech nadsencu, co to tady organizoval sam (po netu). A pokud vim, tak se taky snazil byt aktivni v Cembe a snazil se tam prosadit neco konkretniho vetsiho. Asi to nezapadlo do planu TK… Musi se vyjadrit oni sami, takhle to jsou jen moje domenky.

                                      0 0
                                      • scoty  

                                        ........dobrá, dobrá......já jsem se jen JSt ptal, kdo byl v Brně ochoten postavit a zaplatit singltrek........:)

                                        ........jestli nikdo, tak jak to mohl TK  zastavit ?

                                        0 0
                                • JSt  

                                  schvalne jsem trosku pohledal ;-). tohle jsem mel na mysli.

                                  0 0
                                  • scoty  

                                    .......vůbec se TK nedivím, že se věnuje dokončení projektu v Novém Městě.p. Smrkem, neboť zde se investor našel a dílo bude mít nepochybně velký místní význam........

                                    .......mimochodem v Brně jsou úžasné příměstské lesy, které jsou hojně protkané singltreky ......dle mého je stačí udržovat, případně vhodně propojit:).......

                                    0 0
                              • Polka  

                                Ja furt rikam, ze tyhle debaty k necemu jsou :) Co se clovek nedozvi…toz pokud je totok pravda (ne ze bych ti neveril), tak teda potez koste :(

                                0 0
                          • Lišák  

                            Tak to jo. Já myslel (podle toho, co jsi napsal), že někdo z ČeMBy napsal/řekl, že „Rychleby“ jsou špatně.

                            0 0
                      • Michal.J  

                        a kdyz je nahodou nejakej jine projekt typu Rychleby hotov drove nez jejich PILOT, tak je to spatne.


                        http://www.bike-forum.cz/…1/forum.html#…

                        - rychlebske stezky jsou realizovany podle projektu, jehoz odbornou cast kompletne zpracovala cemba (mimojine se na obnove podilelo take nekolik cemba brigad). finalni faze obnovy je tak nyní realizovana take diky cembe. v navaznosti na to se zretelne ukazuje, jak je napriklad vyrok „Jsem moc rád, že čemba od toho ustoupila, proto to možná vypadá tak pěkně! Žádná sterilizace“ pouze ucelovou berlickou a dalsi z fanatickych snah o poskozovani jmena cemby.

                        • Moznosti cemby jsou omezene kapacitou prace 3 zamestnancu, pokud by tedy cemba mela dal plnohodnotne na projektu pracovat, znamenalo by to znacne omezeni dalsich rozpracovanych projektu – mimojine napriklad obnova stezky v benesove nad ploucnici, baronsky chodnik v hostynkach, atd. proto se predani projektu lokalnimu sdruzeni pavla hornika ukazalo byt dobrou variantou. cemba udelala maximum v pripravne fazi projektu (vyjednavani s urady a lesy CR, zajisteni penez pro projekt a projektova priprava), nyni verime, ze realizace pripraveneho projektu je v dobrych rukou pavla hornika a jeho sdruzeni, ktere muze tezit z tesne vazby na region.
                        • troufam si tvrdit, ze postoj cemby je pochopitelny, citelny a ferovy. cemba se podilela na rozjezdu a priprave projektu, proto mu dal fandi. z vyse uvedenych duvodu projekt nyni prevzalo pod sva kridla lokalni sdruzeni rychlebske stezky, ktere ruci za realizaci. ma tudiz take veskere prava na „cest a slavu“ a zisk z provozovani lokality. na druhou stranu nikdo nechce opomijet roli cemby na priprave a rozjezdu projektu. forma rozdeleni odpovednosti a spoluprace je veci cemby a pavla hornika. za cembu muzu rict, ze tu zadny problem nevidime.
                        0 0
          • mr.antik  

            Prej na zlepšení bajkingu v čechách :-))) to jsou kecy jak ze televize :-)) Co je na něm špatného? Že jsem se nenaučil po zadním a nedám bunyhop přes 30cm, to mě štve…

            Jsem rád, že si můžu udělat bajking takovej, jakej chci…

            Na čem se chceme domluvit? Na ničem, jen tady chce každej ukázat že on má pravdu, to je snad už každému jasné…

             
            0 0
    • R4YNE8  

      Jelikoz bydlim v Tresti a znam okoli velmi dobre, tak urcite doporucuji.Kdo chce muze prijet a nejak se domluvime a spolecne projedem.

      Nezkousel si jet smerem na Ruzenou k hradu Rostejn ? Je tam paradni lesni cesta a da se dojet k takove male hospudce (U Aifela) u Velkeho pareziteho rybnika.Bikeru tam potkavam hodne, ale vetsinou je neznam.Co se tak divam na profily tady na Bikeforu, tak je zde solidni zastoupeni prave z okoli Treste, ale jak rikam, znam jen minimum bikeru.

      0 0
      • Sobi  

        Tak dneska nevyjíždím, snad jen někam na pifko ;-) ale asi zítra vyjedu se Sobicí, jestli tedy bude rozumně…

        0 0
      • Sobi  

        Jo a Roštejn je v pořadí! :-)

        0 0
    • Polka  

      Sobi ty bys mohl psat PR texty pro Cembu ;-) A toho myslivca ti do tedka neverim :)

      0 0
      • Sobi  

        Fakt, nějaký mladší s brýlemi :-) No fakt nekecam! Česný pionýrský!

        0 0
    • Jakubek  

      omg..........­..............

      0 0
    • mr.antik  

      Docela už se těšim, až se někdo zeptá na kolo do 15 tisíc, tohle už se nedá číst…

      0 0
      • Honza729  

        No ale do ****** nebo do historie (coz jedno jest) ho posles stejne, ne ? :-))

        0 0
      • McBlacky  

        neporadil by někdo jaké je nejlepší kolo na terénní cyklistiku v Čechách ?

        tak do 15000kč, díky. styl jízdy – čembista

        0 0
    • Dubys  

      Vysočina je bomba. Tohle co popisuješ, to by si na Šumavě nezažil … tomu se říká příroda. A to sem jihočeskej patriot:)

      0 0
      • RomanH  

        No na Sumave mozna nee (tam jsem jeste nikdy nebyl), ale v Novohradskych horach ano. Jak tam bylo krasne…

        0 0
    • chodec  

      tak jsem se zas po čase nalogoval a co nevidím … sobi s volfem si tu vzájemně přizvukují v protičembích výrocích.

      Víš na mě to působí tohle jednání už dost ošoupaně a trapně. Ať je Čemba jaká chce a ať má jaký chce cíl, tak má alespoň nějaký cíl, chce něčeho dosáhnout. Neřeším, zda toho dosahuje šťastně či nešťastně, ale dělá na tom, co veřejně deklaruje, že považuje za nutné a nějaké výsledky má. Seber se a když máš popisovanou kliku na bezprobhlémové ježdění, tak si to prostě užívej a klidně se poděl s dalšími, o tom, kde to chvála bohu funguje. Ale opravdu mi nedochází, proč se pokoušet rozcupovat práci někoho, kdo má prostě jinde jiné zkušenosti a obavy než ty.

      Nemůžu si pomoct, ale to co předvádíš mi nějak asociovalo jednání starosty u našich na vesnici – je jedno, co kdo chce udělat, dokud na to blahoskloně pan starosta dohlíží. Chraň ale bůh toho, kdo se rozhodne se jen uprdnout, aniž by se před tím s ním neporadil a pan starosta nebyl za hrdinu, co to posvětil – pak panu starostovi není líto úsilí na to, aby obrazil i Ministerstvo ŽP a přesvědžoval je, že to dětské hřiště, co si rodiče pár domků chtějí z pár klád udělat na vlastním pozemku, aby si měli jejich děti, kde společně hrát, ovlivňuje nepříznivě odtok povrchových vod a mělo by být zakázáno a pokouší se přesvědčit nadřízený stavební úřad, že příjezdová cesta k soukromému domu na soukromém pozemku by neměla být povolena, protože by se na ní nevyhnuli hasiči, když by jeli domek hasit a popeláři, kteří by od domku zrovna potřebovali během požáru odvézt odpadky (asi se jim podle p. starosty bude lépe jezdit úplně bez cesty). Takovej „zhrzelej kazišuk“ se mu tam říká.

      0 0
      • Pebe  

        tak s tímhle souhlasim :-)

        0 0
      • Barak  

        :-)

        0 0
      • treatt  

        Hmmm, ťals do ziveho :)

        0 0
      • jezevec2  

        Chodce,  krasne napsany …

        0 0
      • Volf  

        To máš na mysli jednání čemby ve smyslu, že pokud není po jejich, tak nebude vůbec? A protože předpokládám, že se opět navážíš ve svém svatém hněvu na moji osobu, tak proč píšeš, že se snažím někoho nebo něco rozcupovat. Já jen popisuji to jak vidím celou čembu a její směřování a je jen na ostatních jestli to vidí taky tak nebo jinak. Já svoje názory neměním a stojím si za tím, že čemba škodí teréní cyklistice v ČR, protože vytváří problémy, které prostě nejsou. No a jestli si nedokážeš v ČR zajezdit v terénu, který se ti zde nabízí, tak buď máš špatné kolo, nebo to prostě neumíš.

        0 0
    • Splinter  

      Když v tom vidíte ten byznys Čemby… – ten se rozjel, členů netřeba..

      tak to vnímám já…

      0 0
    • treatt  

      Mno tak ja cekam na okamzik, kdy Sobi vyhlasi puč a spacha atentat na zasedani VV :)

      0 0
      • Sobi  

        Kua, si to vykecal a sebral jsi mi moment překvapení! :-))))

        0 0
    • pitos  

      Ještě že jsi tento thread založil a ukázal všem že máme kde jezdit,děkuji za všechny bikery co osobně znám. Bez Tebe bychom nevěděli že se i u nás dá naplánovat fajn ježdění.

       
      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.