Srovnání zdvihů u kol 26" a 29" ?

8 nepřečtených
  • Twitko

    Zdravím. Po mnoha letech neježdění bych se rád vrátil k MTB a zjišťuju, že svět už není tak jednoduchý jak býval .. kola 29", široký pneu, bezduše, jednopřevodníky, zdvihy někde jinde, atd. – no trochu chaos :-) S koly 29" jsem se už „smířil“ (i když mi to na první pohled přišlo docela hrozný), ale pro mých 182cm to myslím bude OK.

    Kolo chci ve smyslu AM, nebo Trail (pohodový ježdění, žádný chrtění či závody, třeba trochu techničtější, ale žádný vraždy), takže z toho co si pamatuju jsem si říkal zdvih tak kolem 130 by byl super. Jenže jsem se setkal s názorem, že dneska, díky větším kolům, stačí zdvih menší .. jaktože taková 110tka na kolech 29" je vlastně to samý jako zdvih 130 při kolech 26"(jen příklad). Chvilku mi tohle tvrzení přijde logický, chvilku se mi to zase úplně nezdá .. tož je čas se optat, jak tohle tvrzení vidí zkušenější ? Zatím neřeším konkrétní značku, potřebuju teď zjistit co vlastně hledám.

    díky předem, TW

    (jo hledal jsem, zda se to tu už neřešilo, ale nenašel …)

    0 0
    • Singlespeed  

      Určitě to neřeš tady na B-F, neboť z toho pak budeš mít domotanou hlavu. V konečném důsledku vysolíš za kolo nejméně dvakrát tolik, co bys chtěl, budeš neustále na kole něco řešit místo abys jezdil a staneš se další z mnoha obětí B-F. Už z tvého příspěvku jde vidět, že budeš tvárný materiál a místní experti si na tobě jistě smlsnou. Takže rychle pryč dokud je čas.

      0 0
    • Al Stra  

      ještě nezapomeň přihodit v tvém věku elekromotor, bez toho to dneska nejde-)

      0 0
    • Pepe72  

      Přešel jsem z 26 na 27,5 a super. Zkusil jsem 29 to je eště lepší, jen mi dělájí problém techničtější pasáže mezí kameny a osmice. Psal jsem o HT a enduro pojezdech.

      0 0
    • novas752  

      Blbost, neni to o zdvizích, ale o geometrii a odolnosti kompletu. Ano, větší kola mají lepší prostupnost, takže zdvihu neni potřeba tolik, ale o tom to neni. 110 jsou xm/marathon kola, tedy geometrie spíš pro efektivitu šlapání (přetlumené odpružení, větší hlavový úhel, kratší rám pro delší představce), odlehčené komponenty (vidlice, kola i samotný rám).

      Podle mě hledáš nějaký trailbike 120–140(150)mm zdvihu, což je docela široká škatulka – teď jde o to, jestli hledáš spíš lehčí stroje víc k xc, jako Canyon Neuron, nebo těžší stroje víc k enduru, jako Giant Trance (27,5" kola), nebo YT Jeffsy 29/27.

      Nejlíp uděláš, když si pár kol vyzkoušíš, teď má testovací dny kde jaký větší cykloobchod, něco se taky dá půjčit v různých trailcentrech. Nejlepší zkušenost je osobní zkušenost.

      0 0
      • Twitko  

        díky za odpověď – dává mi to smysl (ad prostupnost). Jinak já pochopitelně nějaká kola vyzkouším (nehodlám objednávat dnes večer na netu) .. jde mi jen o to si líp ujasnit co vlastně hledám (což po té dlouhé pauze skutečně není úplně jednoduché s ohledem na to, jak se svět MTB změnil) … ať na testování nebrousím zbytečně třeba Epika, když vím že ho vlastně nechci (jen příklad – vím že Epic má „jen“ 100, a ano, vím, že Spešl není jediná značka kol :-) ) a ať se zbytečně neupínám na kolo se zdvihem 130, když to treba není, s ohledem na změny, potřeba.

        0 0
        • novas752  

          To je jedno, klidně si epica, nebo nějaké jiné xc kolo vyzkoušej, stejně jako nějaký enduro, ať víš jaký jsou možnosti. Ale vybírat podle mě budeš někde mezi 120 a 150.

          0 0
    • Twitko  

      Single – jsem smířen s tím, že ne každá rada tady bude užitečná, ale raději budu za blba na chvíli zde a poberu trochu rozumu, než být za to samé u prvního prodavače, který mi nakuká co si chce (ať už proto, že si to myslí špatně, nebo že chce prodat to, co má zrovna na skladě). Tož tak …

      Alo – elektromotor vážně nechci. Věk už nějaký mám, ale zkusím to ještě chvíli „Za své“ … pokud to byla ironie, pak jsem ji asi úplně nepochopil (v tom případě se omlouvám)

      Pepe – díky za odpověď. Já určitě půjdu do 29" (to jsem myslel tím „smířil“). Jen že mi to v první chvíli přišlo moc velký. Ale a) chápu výhody s tím spojené b) 26" dnes kupovat už skoro nejde c) 27,5 nechci … protože tam žádné výhody nevidím – přesněji zmiňované výhody (co jsem našel) pro mě nějsou výhody – nepotřebuju je.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.