• Hojan

    Zdravím,

    vyzkoušel jsem si kolo Merida Big.Nine 500 2019 a Author Traction 29 2019, ale stále nevím, jaké z nich si vybrat. Prosím tedy o radu, jaké je podle Vás lepší a v čem.

    Pro zjištění parametrů kol přikládám odkazy.

    Merida Big.Nine 500 2019

    https://www.merida-bike.cz/…kola/bignine

    Author Traction 29 2019

    http://cz.author.eu/…tb-29/author

    Děkuji

    0 0
    • LiboD  

      Ano jeden odkaz nefunguje…„stránka nenalezena“

      0 0
    • Hojan  

      Zkusím odkazy ještě přiložit sem do komentářů. Děkuji za případné porovnání od zkušenějších lidí, než jsem já.

      Merida Big.Nine 500 2019

      https://www.merida-bike.cz/…ignine-500-8

      Author Traction 29 2019

      http://cz.author.eu/…9-ua42907202

      0 0
      • LiboD  

        Já osobně bych šel do Meridy:

        plusy: vidlice, hmotnost, cena.

        Mám zkušenost s Authorem i Meridou (dámský kola), kde Merida i v nižším osazení šlape líp, než šlapal Author s vyšší výbavou (27,5" Merida Juliett 100 vs. 26" Author Traction ASL) a žena z ní má při jízdě lepší pocit než z Authora. Ale ten pocit může být i velikostí kol a tomu přizpůsobený geometrii.Má Meridu přes dva roky, najeto přes 5 tis. km a problémy žádný.

        0 0
    • Hojan  

      Teď jsem ještě dostal tipy na tyto kola, vyrovnají se té Meridě nebo na ně mám rovnou zapomenout?

      První je cenově přijatelnější a má více převodů.

      https://www.ctm.sk/…rna-cervena/

      A druhé je za stejnou cenu jako Merida, ale nepoznám, v čem je lepší či horší.

      https://www.ctm.sk/…lejova-seda/

      Děkuji za opětovné srovnání :)

      0 0
      • Tom-T45  

        CTM Rambler má asi 4 roky kolega a je s ním spokojený. Není to tak prestižní značka jako Merida nebo Author, takže ve stejném osazení budou mít lepší cenu. U toho dražšího bych jako největší plus viděl lepší vidlici s pevnou osou, ostatní cos tu uváděl mají rychloupínák. Sám mám Rebu s RU, samozřejmě jezdit se na tom dá, ale kroutí se strašně. U nového kola bych měl pevnou osu vepředu jako podmínku. Jinak na obou kolech je takový základní mix komponentů, na tom dražším samozřejmě o fous lepší, ale nic co by opravdu vyčnívalo. Jestli 3×10 nebo 2×10 je věc názoru, 3*10 pokryje větší rozsah převodů a je univerzálnější, pokud budeš mít jen jedno kolo na silnici i do terénu, pokud spíš do terénu, tak bych šel do 2×10.

        Za stejné peníze jako Rascal 2.0 je Kellys Gate 50 a ten je podle mě ještě povedenější, má např. obě osy pevné a převody 2*11.

        Abys to neměl tak jednoduché, pokud to myslíš s ježděním vážněji a chtěl bys třeba zkusit nějaký hobby závod, koukni se ještě na vyšší model Rascal 3.0. Tam je podle mě už docela velký kvalitativní skok – obě pevné osy, boost vidlice, lepší náboje, širší bezdušové ráfky, lepší brzdy se servo wave a kotouče, převody 2×11, lepší pláště atd. a mělo by být o dalšího půl kila lehčí.

        A abys to už vůbec neměl jednoduché, ten Rockrider z Dekáče, co sem dával plyšák, taky není vůbec špatný, koncepce 1*12 se prosazuje čím dál víc a pokud máš někde poblíž Decathlon, tak bych se na něj určitě zašel podívat.

        Edit: teď koukám že jsem dal odkaz na Kelyse model 2018, 2019 je o chlup dražší: https://www.kellysbike.com/…50-29-p57729

        0 0
        • Hojan  

          Díky za reakci. S tím kroucením vidlice s RU je to myšleno jak přesně? Nedokážu si to totiž představit, tak jestli byste to mohl prosím nějak jednoduše vysvětlit. Díky

          0 0
          • Tom-T45  

            Když brzdím, tak se mi kolo naklání k levé noze vidlice (myslím že je to levá, teď jsem na kole 6 týdnů nejel, tak si nejsem jistý :-)). Při normálním šlapání v sedle se to nějak neprojevuje, ale když potřebuju zabrat, stoupnu do pedálů a přenesu váhu na řídítka, tak přední kolo lítá ze strany na stranu. To by měla pevná osa eliminovat. Uvádí se taky jistější vedení kola v technických pasážích, ale to nedokážu posoudit.

            0 0
            • Smazaný účet  

              Asi by bylo dobrý dotáhnout rychloupínák…:-)

              0 0
              • Tom-T45  

                Zkusit to můžu, ale rukou už mi to víc nejde, budu si muset na tu páčku nasadit nějakou delší trubku :-)

                0 0
        • Hojan  

          A další otázka: „Ten Kellys Gate 50 2018 má obě pevné osy a v porovnání s tou Meridou je lepší?“ 2018 se dá sehnat za dobrou cenu a jestli je výbavou lepší, tak se mi jeví jako dobrá možnost. Mimo jiné i barva u 2018 je o dost přijatelnější (pro mě) než u 2019.

          0 0
          • Tom-T45  

            Gate 50 má lepší komponentový mix než Merida. Pokud bych se rozhodoval bez ohledu na značku, bral bych Gate. Jen se obávám, že 2018 už bude vyprodaná, bylo to vzhledem k ceně velmi dobře osazené kolo a i tady se hodně doporučovalo.

            0 0
    • pavelmisar  

      Jako majitel Meridy bych ti doporučil Meridu… ALE:

      • zvážil bych to kolo z Decathlonu, poptal se majitelů co a jak ;)
      • Kellys Gate 50 jak zde již někdo psal má lepší komponenty ;)
      • na tu přesně tvou Meridu o kterou máš zájem můžeš mrknout tady: https://www.youtube.com/watch?…
      0 0
    • Hedus  

      Nechci zakládat nové vlákno. Rád bych se zeptal zdejších odborníků na kolo Author Epoque – www.bike-forum.cz/…uthor-epoque. Líbí se mi geometrie kola a zdvihy, chtěl bych si ho pořídit k HT, jako druhé kolo. Nicméně bych asi měnil brzdy a chtěl bych deorko 1×12. Šla by ta přehazka přemašlit a na kolik by to cca. přišlo ? Jak se vám jeví prodejní cena kola, vs. jeho stáří? Díky všem za radu.

      0 0
    • Tomcat  

      …Šla by ta přehazka přemašlit a na kolik by to cca. přišlo ?…

      Vyměnit řetěz, kazetu, převodník, řazení a překážku jde… Teoreticky i zadni náboj

      0 0
    • Smazaný účet  
      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.