• antikor

    Zdravím, asi jsem nějaký zmatený, možná se jen špatně dívám, nebo jsem prostě natvrdlej, ale věřím, že místní komunita mi mile ráda udělá jasno. Přemýšlím o koupi nového kola. Doposud jsem jezdil na 26" a byl jsem s ní spokojen, ale pak jsem si vyzkoušel 29" i 27,5" a obě mi sedla taky dobře. Mám cca 178–180cm, čili dle většiny výrobců by to asi měl být přesně zlom mezi Mkem a Lkem. Samozřejmě jsem použil i ten Bike Fit Calculator a vyšlo mi toto:

    Standover Height Range 30.7 – 31.3 Inches

    Virtual Top Tube Length 25.8 – 26.2 Inches

    Stem Length 10.2 – 11.8 Cm

    BB Saddle Position 79.9 – 81.4 Cm

    Saddle Handlebar 56.2 – 57.8 Cm

    Ovšem uplně nevidím v tabulkách geometrie tyhle hodnoty. Jak říkám, zřejmě jsem jen slepý, nebo mám nějak zatemněnou mysl…

    Dole je přiložená tabulka geometrie.

    Děkuji za vaši pomoc :)

    0 0
    • tromboonen  

      Virtual top tube length je na obrazku a v tabulce geometrie B… bez zpatky do BFC a nastav si tam milimetry nebo to prepocitej.. Na silnicce je tohle hlavni udaj, spolu s vyskou hlavy.. u MTB to bude taky dulezity, ale jestli a jakou roli hrajou i jine faktory moc nevim, neb to nejezdim, ale mistni Ti urcite poradi (vcetne zde oblibene hlasky 29er nebrat, nebo naopak brat)..

      0 0
    • Chlebovnik  

      Hoď sem ještě screenshot s tvými mírami. Docela by mě zajímalo, jak máš na těch 179 cm vysoký rozkrok a dlouhé ruce. Vychází tí to nějak divně.

      0 0
      • antikor  

        Přeměřeno, někde jsem musel udělat chybu.

        Standover Height Range 31.8 – 32.5 Inches

        Virtual Top Tube Length 24.4 – 24.8 Inches

        Stem Length 9.6 – 11.2 Cm

        BB Saddle Position 81.9 – 83.4 Cm

        Saddle Handlebar 53 – 54.6 Cm

        0 0
    • michomin  

      Vybodni se na ten Bike Fit Calculator, bude ti na světě líp. Kupovat podle něj MTB je nesmysl.

      0 0
    • Mr.Voza  

      Vůbec nechápu kdo ty tabulky velikostí vymešjlel a podle čeho. Před 5ti rokama jsem vybíral nový MTB – něž jsem ho šel koupit, tak jsem samozřejmě naštudoval na internetu hromadu článků a tabulek, jak vybrat správný kolo, správnou velikost kola apod. Měřím 171 cm a podle tabulek bych měl mít velikost S – tzn., že by mě mělo vyhovovat 16,5" – viz. ta tabulka, co jsi sem dal. Když jsem se pak ale před koupí na kolech týhle velikosti svez, vžechny mě připadaly nezvykle malý a krátký, připadal jsem si na nich jako připosranej. Nakonec jsem se metodou zkoušení různejch kol dopracoval k tomu, že mě nejvíc vyhovuje 19,5", což je až velikost L a je podle tabulek na postavu kolem 185cm.

      To samý s trekingovým kolem, který jsem si teďka dával po švárovi do kupy – je to velikost 21", což je XL – a vyhovuje mě. Podle tabulek bych měl mít 17,5", což je velikost M.

      Takže bych se na nějaký tabulky vyprdnul a koupil bych to, na čem se mě bude jezdit nejlíp.

      Má to někdo z vás tady taky tak, nebo všem ostatním vyhovujou ty „tabulkový“ velikosti?

      0 0
      • SloM  

        To souvisi i s tim kde jezdis. Kdyz na MTB potrebujes jit za sedlo, ale mas dlouhy ram, tak mas celkem problem… A taky kazdy vyrobce si to znaci tak nejak jak se mu zachce a samozrejme kazdy clovek je jiny a vyhovuje mu neco jineho.

        0 0
    • michomin  

      Vybodni se na ten Bike Fit Calculator, bude ti na světě líp. Kupovat podle něj MTB je nesmysl.

      0 0
      • tromboonen  

        A vybirat cokoli podle tabulek vyrobcu a la meris tolik a tolik kup si Lko je jeste vetsi nesmysl..

        Ja na to prisel az na silnicce a Bike Fitu, ze mam dlouhy nohy a kratky ruce, ale jako pamatku mam doma jedno MTB v Lku, na ktere jsem se presne hodil podle tabulek a prodavacu… a je dlouhy jako prase, i s 7 cm predstavcem jsem natazenej a na delsich vyjizdkach me boli za krkem a ruce…

        Souhlas ze na MTB to neni az tak kriticke, v terenu clovek hodne meni pozici, ale pokud nemas idealni konfekcni postavu, mas problem i tak..

        0 0
        • michomin  

          Ze zvědavosti jsem jednou ten kalkulátor použil, abych věděl co a jak. Podotýkám, že na MTB. Vyšlo mi kolo s dost krátkým rámem a dlouhým, hodně dlouhým představcem. Dnes se rámy dělají jinak.

          Jinak díš pravdu, tabulky výrobců také nic moc.

          0 0
          • tromboonen  

            U tech MTB tomu moc nerozumim a z vlastnich vysledku nejsem zas tak moudrej, ale fakt o tom dost nevim a u MTB mi pripada ze to neni az tak kriticky… na druhou stranu ten muj 19" ram fakt neni pro me (pravda mam nekonfekcni postavu, ale to ma kde kdo)… kdybych kupoval dneska urcite se budu merit desetkrat a zkoumat vechny dostupne info… na silnici se mi to sakra vyplatilo.. u MTB to mam dojem neni tak kriticky, ale i tak pokud to poseres v zakladu, tak uz to nikdy neni ono, jako ta moje 19ctka… ve finale te to akorat otravi, takze BFC rozhodne nezatracovat, jen to merit poradne a vysledky spravne interpretovat, pak je to pro kupce noveho kola urcite uzitecny.. a od toho je BF…

            0 0
            • d_USA2  

              Zacal bych tim, jak vysoko mas sedlo na stavajici 26, coz souvisi s tim jak mas dlouhe nohy. Tzn. zmerit jak vysoko je sedlo od slapaciho stredu a to prenest na geometrii noveho kola (pri pouziti stejnych klik). Aby se ti nestalo ze koupis 17.5 palcu ram a budes nekde horko tezko shanet 400mm sedlovku a jeste se treba nevejdes do limitu. Pak se zamerit na delku ramu, predstavce, uhel hlavove trubky, atd…to uz ale bude rekl bych na osobnich preferencich, jestli chces natazenejsi nebo vzprimenejsi posed, atd…

              0 0
              • antikor  

                Díky za přínosné rady :) dozvěděl jsem se tedy i další věc, která mě zajímala, a to přístup lidí k tomu kalkulátoru. Zda je na něj spoleh a jak přesně s ním nakládat :)

                Nyní už zbývá ta reálná část a to sebrat se, vyrazit po prodejcích a prostě si mnou vytipované kousky osedět. :)

                0 0
          • Mr.Dan  

            Nápodobně, když jsem kupoval předposlední MTB rám. Stejně jsem na to bodal a pořídil rám s +15mm delší ETT, než mi doporučoval kalkulátor, s tím, že dám o cca 15mm kratší představec, než mi doporučoval. Výsledek – moc dlouhý rám a představec. Mimo jiný jsem se poučil, že to není „lineární“, tedy že se nedá jednodušše sčítat či odčítat délku rámu a představce apod. Výsledek: pořídil jsem postupně dvoje jiný rodla, jedny o dost užší (635 oproti původním 685 mm) a druhý pak podobný ale s větším backsweepem (12°) a teprve je to celkem ono. Ale furt kompenzace dlouhýho rámu, na kterym bych ke svojí postavě třeba 700 mm rodla mít zkrátka nemohl a pokud ano, tak s extrémně krátkým představcem (60–70mm).

            Takže kalkulátor funguje, ale člověk tomu jednak musí trochu hovět a hlavně se musí umět správně přeměřit. Mně taky původně vyšel o něco delší rám než po opakovanym přeměření, podobně jako tazateli. ;)

            0 0
    • antikor  

      Ok, tak jsem se byl svézt na 19" 29eru a 19,5" 27,5eru a asi to u mě vyhrála ta devětadváca, ač jsem zprvu byl docela její odpůrce (ano, zarytej šestadvaceťák). Teď ovšem přichází to pravé drama, vím že bych chtěl HT, přece jen, ještě nejsem tak starý (čti „vyzrálý“), abych si potrpěl na větší pohodlí a rád si „zachrtím“ občas.

      Do hry vstupují:

      Superior 969 2015 http://www.kola-online.cz/…b-2015/d9512

      Kellys Stage 50 2016 http://www.bikeway.cz/…tage-50-2016

      nebo nějaká bazarovka

      Haibike Greed 9.20 http://www.cyklobazar.cz/…e-greed-9-20

      Cannon f29 http://www.cyklobazar.cz/…-custom-1x11

      nebo možná opravdu i fulla, ale je trochu nad finanční limit a 2013 už bude mít asi dost za sebou http://www.cyklobazar.cz/…3-akcni-cena

      Sem s vašimi názory! Ocením i vaše doporučení jiných kol :) V podstatě mi nesejde na tom, zda je to kvalitní hlína, nebo karbon, jestli to má Foxe, RockShox, Maguru nebo DT Swiss…hlavně aby to šlapalo dobře.

      Děkuji za vaše příspěvky

      0 0
      • pocestny  

        (ten Scalpel by mohl mít od roku 2013 najeto tak kolem 100km, to si kupujou lidi ve špičatých botách a s BMW X5) :-DDD …ale ted uz vazne

        Ten Kellys Stage 50 je nějaký těžký a vůbec celkově horší bike než Superior. Hlavně to má horší vidlu, dementní kola, … Takže raději ten Sup!

        Z těch bazarů, kdyby byl text u Haibiku pravdivý, těch 400km není žádný nájezd, bylo by to moc fajn kolo. Ten hardtail od Cannonu je takový trošku zbastlený, a tam prostě nevíš, jestli se ta předělávka podařila. Rozhodně to nepoznáš z fotek. A ten Scalpel nevím no, fakt neposoudím, vypadá to luxusně, ale může to být pak drahý později… zajímalo by mě, co na to ostatní.

        0 0
        • antikor  

          Ok, také jsem zvědav na názory ostatních :)

          PS: taky někdy vytáhnu špičatý boty, když si to společenská událost vyžaduje :P :D

          0 0
          • pocestny  

            Sakra :D… Nemuzes nosit spicate boty a kupovat bike jenom za 50.

            0 0
    • gekkon  

      Ahoj, trochu se připojím – řeším obdobné téma:

      • nyní spíše asi v „přechodu“ taky příklon iniciálně k HT 29-er ..

      a, somaticky jsme na tom de fakto podobně (179 výška), trochu mně zaráží délka Tvých nohou (stehno 52cm? – mám naměřeno 62/ lýtko ty 56 u mne 59 …; ale možná jsem zcela nekonfekční typ taky :-) )

      b, nezkoušel si toho 29" Supa v L?

      většinou na naši „přechodovou“ velikost M/L spíše doporučují M než L… za ty prachy mi toto kolo přijde skoro nejrozumnější varianta (s minimem budoucích [=polepšovacích] investicí); jak ti to event. sedlo?

      díky GeK

      0 0
      • antikor  

        Hele, nemohu říct, že by to Lko od Supa bylo uplně hrozné, možná by to spravi kratší představec a malinko pošoupnout sedlo, ale zkusím někde sehnat ještě na vyzkoušení to Mko.

        Někdy v průběhu dalšího týdne ještě pojedu vyzkoušet ten Scalpel 2013, protože jsem ho měl 2× pujčené jako testovací model a hrozně se mi zažral pod kůži…je to sice bazarovka, ale jestli to nebude mít nějaké provozní vady, nebo poškození rámu, bude to asi velká protiváha k tomu Supíkovi…

        0 0
    • pocestny  

      Tak chlapi nestudoval jsem ty vase míry, ale pri mych 177–178cm mi skvele sedne 17,5" (M). A vy jste o centak vyssi. Dejme tomu, ze vy dva mate delší nohy nebo co, takze vam muze sedet 18,5–19" ram (19,5" se snad ani neodvazuju napsat). ale to pak asi potrebujete kratsi ramy. Fakt toho supa nekupujte bez vyzkouseni. Co takhle zkusit prime srovnani stejne vysokych ramu od Supa a Cube?

      0 0
      • nomecz  

        No mam taky 179 a na Mkovym lectoru sem si pripadal jak kdybych sedel na zachode ,a to vsude psali jake je to obr kolo… proste kratky,po vymene za L (19") naprostej ideal takze zkouset zkouset zkouset jina rada neni

        0 0
        • pocestny  

          v tom případě musím dodat, že mám trošku delší 17,5"

          bo 19" od Cube mám taky na délku OK, ale nechtěl bych

          0 0
    • neca  

      Ahoj kluci jsem nováček. Rád jezdím na silnici, je mi cca 40 let, výška 177cm a váha 87 kg. jezdím spíše turisticky cca vyjížďka do 70 km, ale nebojím se i občas se trochu vyšťavit. 2X týdně. Terén silnice. Teď mám favorit F1 2X6. chci si udělat radost s kolem na míru mému tělu neb mě občas bolí z posedu záda a koleno vepředu. Sedlovku jsem dal už dozadu co šlo. Ale myslím, že rám není na moji výšku optimální. Mám tyto rozměry viz obrázek.

      Mám v hledáčku tyto kosky, prosím o pomoc s výběrem velikosti a tipu kola.

      Všem díky za tip. https://www.decathlon.cz/…8529249.html

      dále https://www.decathlon.cz/…8377756.html

      a poslední se mi líbí nejvíce, https://www.decathlon.cz/…8500478.html

      ale nevím jestli to není třeba zbytečné moc se nevyznám v tipech odjezdil jsem zatím vše na favoritu byť rám F1

      0 0
      • Rowdy  

        Jakýkoli kolo z toho výběru ti bude sloužit. Ten Triban má neúplný group set Shimano 105, naproti tomu Van Rysel s 105 je komplet. Navíc Van Rysel má lehčí rám. Poměr cen je v tomhle směru OK. Ta verze Van Rysel na Ultegře je za hezkou cenu. Asi těžko budeš shánět takhle vybavené kolo za 34 000. Dokonce i kola jsou Mavic Cosmic. Většina výrobců se nestydí dát Aksia i na kolo za 100k.

        Jestli ti jde o cenu, pak vem Van Rysel na 105. Jestli chceš mít pocit, že v rámci možností máš fakt kolo, pak to vem na Ultegře. Jestli chceš hodně šetřit, tak toho Tribana.

        Zbytečné, moc drahé? To je na tobě. S tím ti nikdo nepomůže.

        0 0
        • neca  

          Ahoj ještě jsem našel tohle kolo a dnes jsem je viděl naživo, pouze je ve velikosti 56 a já potřebuji raději 54 dle mých rozměrů. Co ty na to? Kolo silniční http://www.bikerun.cz/…-zluta-neon/ je to Eshop Polanský bike run.cz

          Osazení vypadá hodně dobře.

          0 0
          • Rowdy  

            Hliníkovej Author. Osazení je neúplná Shimano 105. Tedy se to blíží spíš tomu nejlevnějšímu z Dekáče. Pokud se díváš na peníze, tak ten Dekáč prostě vyjde nejlíp. Jestli jako značku preferuješ Author, tak si dojdi pro nějakýho Authora. Jestli je ti to šuma fuk a chceš spíš za svý peníze co nejvíc, tak Dekáč. Si tam zajdi, objednej se na testovací jízdu. Skutečně nejvíc poznáš sám na vlastní oči a zadek. Jako proti starému Favoritu s šestikolečkem a řazením na rámu ti kterékoli z těch kol bude připadat jak z jiného světa. Už jsem psal, já kdybych měl vybrat z těch návrhů, bych podle peněženky volil jednoho z těch Van Ryselů. Ale taky věz, že kdyby ti zde odpovědělo 10 lidí, dostaneš asi tak 20 úplně jinejch návrhů a polovina lidí nějakej Dekáč úplně odsoudí. … Je to složité požádat o radu tyhlecty internety :-)

            0 0
            • neca  

              No máš pravdu, vypadá to na toho Van Rysela ty by jsi bral raději na té ultegře viď? Já jestli si mám udělat echt radost.

              0 0
              • gregorus  

                Jestli máš problemy s posedem, kolenem a zády, tak si udělej radost spíš tím, že si necháš někde posed změřit a doporučit geo a velikost, co ti bude sedět. Oproti tomu jestli budeš mit 105 nebo ultegru je celkem jedno, zvlášť na decathlon rámu.

                0 0
        • neca  

          Ahoj tak jsem dnes jezdil na Van Rysel 105 poměr cena výkon good. Ještě jsem hodil řeč s jednima co mají ultegru na Van Rysel. Odpověď – pokud nebudu závodit, stačí jak jsi psal 105, neboť pánové mají obě verze. 105 Je prý lepší verze na opravy (cena) a výdržnost komponentu téměř stejná. Sami říkali to co ty, poměr cena výkon hovoří na 105. Tak jsem ji projel a objednal v modré.

          Díky za tip, kolo je pěkné, zkusil jsem jak vel. M tak L. Sedí mi spíše M.

          Jede pěkně a ten odraz, bohatě mi stačí. Řazení padá samo, paráda, lehký rám cca 8,5 kg.

          Ď ještě jednou a ahoj.

          0 0
      • Namtos  

        A co Gravel bike? https://www.decathlon.cz/…8502389.html

        Pokud budeš chtít jiné osazení, tak pak asi jinde než v Decathlonu…

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.