Správná velikost rámu kola - geometrie rámu

4 nepřečtené
  • Prazak0

    Uvažuji o správné velikosti CX rámu pro svoji výšku (178 cm). Tabulkově to výrobci zpravidla udávají, např. krosové kolo Author mám 20 palců tj 52 cm. Kolo gravel mám velikosti 54 cm, což je tabulková velikost, pocitově mi sedne. Prodávající mi doporučoval 52 cm, což zpětně jsem zjistil, by bylo jako author. Všiml jsem si, že ty velikosti znamenají celou délku sedlové trubky, po její konec, i když navařená horní trubka je níže, taktéž zadní stavba. Tj. část trubky jen podepírá sedlovku. Podle této výšky se obvykle volí velikost kola.

    Zde je asi to hlavní, porovnával jsem gravel kolo a cx rám spyder trilobite. Konkrétně je zde velký rozdíl mezi vodorovnou vzdáleností od středu hlavové trubky a pokračování sedlové trubky (ta končí níže). Aby bylo zcela jasné, připojuji odkaz, tam rozkliknout obrázek s geometrií rámu. Jedná se o vzdálenost C, která u CX rámu činí pro velikost 54 cm 51.8 cm. Když porovnám s rámem gravel, tam je 56.3. Jistě, tento rozdíl jde vyrovnat krátkým představcem u jednoho kola vs. delším u kola s kratším ráme. Předpokládám ale, že kratší nebo delší rám má nějaký smysl, nemyslím rozvor kol, ale právě tu vzdálenost vodorovně od středu hlavové trubky a sedlové trubky, resp. jejího prodloužení nahoru.

    Nevím, jestli si vůbec CX rám budu pořizovat, možná spíš na vyzkoušení, ale myslím, že zodpovězení dotazu by mi pomohlo pochopit něco z geometrie rámu. I kdyby se jednalo o rám jiného typu kola, silniční nebo krosový.

    PS. díval jsem se teď na geometrii Author Ronin, má 560 mm, přitom se o něm píše, že rám je krátký?

    0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.