Spinning - jak odpočívat po výkonu..?

53 nepřečtených
  • camron

    Chodíte někdo na spináč? Já jsem začal a docela mě to baví, takže bych chodil častěji. Teď ale dumám nad tím, jak to nekombinovat s bikem? Dáváte si den po spináči „volno“ nebo jdete třeba následující den hamtat na biku? Já bych si docela výlet dal, ale bojím se přetrénování /ač srdce říká jdi :-)/ a abych si něco neoddělal, když ještě nejsem moc zvyklý.

    Co vy na to?

    0 0
    • pos3k  

      jizdu v prirode nic nenahradi…tim chci rici, zeje podle me blbost ted chodit na spin, kdyz se da krasne jezdit venku..psin si nech na zimu

      0 0
    • jakub  

      Ahoj je to spíš o tom, jak jsi trénovanej, jakou máš regenereaci atd… nelze tedy jednoznačně říct jestli je dobré jit druhý den na vyjížďku nebo ne… Spíš je to o tom, jak se cítíš rozhodně bych ale po větší zátěži volil lehčí zátěž, jinými slovy, když si naložíš na bajku, vyšlapej se na spinnu a opačně jezdi lehčí zátěž.. Je to hodně individuelní, zkoušej ale bacha na předrénování

      0 0
    • Troll  

      Je to otazka intenzity treninku, cili tepovky. Muzes jet na bike normlane a na spinnu vytrvalost.

      Sice souhlasim s nazorem, ze jizdu venku nic nenahradi, ale pokud chces trenovat, tak proste u nas neni tak dlouhy kopec se stejnym sklonem jako si udelas na spinu (treba 2h v rozmezi 10 tepu venku jednoduse neudelas).

      0 0
      • camron  

        No právě, chci to nějako zkloubit. Myslím si, že 3/4 hodině na spinu při velké záteži se jen tak bike ve volné přírodě nevyrovná

        0 0
      • bagr  

        Uz te vidim jak najizdis vytrvalost 4–5h na spinneru.Jinak spinner je pro cyklistu blbost.

        0 0
        • Troll  

          2bagr: Spinner neni blbost, je to asi jeden z nejlepsich aerobnich treninku, nejsnaz riditelny. Coz ovsem nemeni nic na tom, ze je to pakarna.

          2 camron: musis si rozmyslet co a jak chces trenovat. Trenink neni o tom se co nejvice znicit, treba za 3/4 hodiny. Vubec, 45min je o nicem, dle me nema cenu davat mene nez 2 hodiny v kuse (tedy 1:45 s tim, ze jedes prestavku). To je rozumne minimum. Pokud k tomu tedy pristupujes s tim, ze je to skutecne trenink a ne ze se tam jen jako vetsina jdes na 45min znicit pro ten pocit, ze potom zase muzes v klidu tyden u TV bastit bramburky. :-)

          0 0
        • Excel  

          nesmysl

          0 0
      • Beeda  

        udelas a vecero pasmech…:-)

        0 0
    • Hejdik  

      Spinning se chystám letos zařadit do zimní pausy přez se zonu bych se na to mohl…

      0 0
    • Medunka  

      Na spinn chodim „odpocivat“ po vykonu. Takove vyjeti, dojdu tam, pridelam tepak a jedu si na tepy bez ohledu na to co delaji ostatni.

      0 0
    • Excel  

      no jak už tu někdo poudal, ideál pokud se zboříš na nějakým celodenním švihu, tak spinning hned druhej den, aspoň mně, docela pomůže zbavit se únavy…ale, jak už tu někdo poudal, je to věc kondice..někoho spinning sundá, a potřebuje volno, pro někoho je spinning volno

      0 0
    • Trance  

      Nejlepsi mas, kdyz na biku prijedes uz na spin a pak hezky po spinu zase odjedes… :-) prece po hodinovy lekci nebudes lezet tyden doma a regenerovat, ne? :-)

      0 0
    • dancing dog  

      Netvrdím, že je to blbost, naopak, žádný pohyb není blbost, sport, pokud to není extrémismus, to platí o všem.. Ale pro mě je to děsná nuda a otrava, skutečnej vopruz…

      Předpokládám, že srovnání ježdění na kole venku a spinningu je asi jako sex s partnerkou nebo gumovou pannou…

      0 0
      • Mug  

        Pěkné srovnání :-) s tím souhlasím.

        Vyjet sice jde téměř vždy, ale když venku padají trakaře, mrzne, nebo je brzo tma a ty se dostaneš z práce až pozdě, tak je to lepší než bejt doma naštvanej u televize, že jsi se nedostal ven.

        0 0
      • bagr  

        naprosto s tebou souhlasim,kolo nicim nenahradis.Nejde jen ofyzicku ale i o celkovej styl jizdy.

        0 0
        • Excel  

          On tu nikdo netvrdí nahradit kolo, ale jako doplněk si myslím, že je to ideál. Naučí to člověka šlapat, jezdit ze sedla..např. Samozřejmě pro cyklistu, kterej polyká kilometry je to možná zbytečnost, ale spousta z nich dělá spinning instruktory. A pokud jde člověk v šest z práce a má tak akorát tu hodinu tak je to ideál místo bajku. Větší pakárna, pro mě, je jezdit zavřenej doma na trenažéru.

          0 0
          • Beeda  

            prave ze ho to slapat nenauci a ze sedla taky ne…

            0 0
          • bagr  

            Spinner ti nikdy nemuze nasimulovat realitu s kterou se potkavas na svihu nebo pri zavode,alespon ja sem si to vyzkousel na sobe.Je mozna dobrej kdyz je opravdu kruta zima a namrzlo,ale i tak se necha aspon na hodku a pul vylitnout ven a i za tmy kdyz ma clovek dobrej lampijon

            0 0
            • Troll  

              Spining neni o treninku techniky jizdy, ale o treninku „metabolismu“, schopnosti podavat nejaky vykon, posunu aerobnich/ana­erobnich prahu, je to o modifikaci tvaru laktatove krivky. Jedno, jestli to pak pouzijes na silnicce, biku, pri behani, … Zakladem je vzdy schopnost podavat vykon po danou dobu. A v tom ti spin pomuze.

              S realitou to nema nic spolecneho, ale treba idealne muzes trenovat slapani „do kruhu“ – prave proto, ze se nemusis starat o nic jineho a opravdu se muzes soustredit na prubeh sily behem otacky.

              Takze trenink neni vzdy nutne o „simulaci reality“, jak uz jsem psal, zalezi co chces trenovat. Techniku jizdy? Silu? Vyrtvalost?

              0 0
              • kámen úrazu1  

                Jenže na klasický hodině spinningu se pokouší trénovat všechno najednou, sílu, silovou vytrvalost, intenzitu v anaerobním pásmu… Z toho si tělo nic nevezme, bo je zblblý jako by byl prvňáček, kdyby do něho hučeli najednou čtyři učitelé a naráz ho zkoušeli naučit jeden čísla, druhý písmena…

                Vlastně je, k něčemu to vede. Když etda vezmu v úvahu systém rozjíždění a vyjetí, který jsem na spinningu poznala. Pár minut šlapat lehce a pak ostře do toho. To jo, to může k něčemu vést. Ke krásným trhlinám ve svalových vláknech.

                Možná by spinn mohl být dobrý k rychlejšímu vyladění formy na krátký závod? Rychle vyladit, rychle klesnout zpět. Ale asi ani to ne. Takže je dobrý asi jedině k tomu, že jinak během čistě aerobních tréninků třeba v zimě nedojde k velkýmu poklesu VO2 max?

                Snažím se najít nějaký přínos a jistá si jsem jen psychickým přínosem pro cvičící. A kardiovaskulární systém zdravých lidí by spinning taky mohl přivítat, pokud se neodbyde rozjíždění.

                0 0
                • Excel  

                  myslím jak kde…někde mají hodiny zaměřený buď na sílu nebo na intenzitu… jsou centra, který provozujou víceméně cyklisté (týmy) a centra, kde ten spinning jako maj v rámci fitcentra a pod., kde je to spíš něco jako aerobik.

                  0 0
                  • Troll  

                    NO tak jak uz jsem psal nahore, nema cenu chodit na 45 min. A vyhoda je, ze spinn NENI skupinove cviceni, ale individualni. Hodina je takova jakou si ji udelas – resp. pro me je minimalni davka 2h, jinak se clovek ani nestaci rozjet (ja potrebuji treba 15–20 min). Bezne jsem chodil v zime 2h40min…

                    1× tydne trenink zamereny na cyklisty, a podruhe vlastni trenink, kdy si jedu podle sebe. Zase jsem nepredpokladal, ze by nekdo, kdo chce trenovat jezdil uplne klasicke hodiny podle rvouciho instruktora. Je to jak pises – vsechno dohromady a za 45 min, to se neda a je to spatne.

                    0 0
              • Jirik123  

                nic proti spinu, ale to o cem pises se prece uplne stejne da natrenovat i na klasickym kole.

                0 0
                • Troll  

                  Na klasickem kole (mysim v terenu) nedokazes drzet konstantni intenzitu dostatecne dlouhou dobu. Protoze proste u nas neni kopec, ktery by ti umoznil jet nahoru treba 2h v rozsahu 150–160 tepu/min. Nebo alespon ja takovy neznam.

                  0 0
                  • kámen úrazu1  

                    Dvě hodiny v kopci v rozsahu kolem aerobního prahu (nebo nad?) je trénink čeho? Silový vytrvalosti to neodpovídá, nic dalšího mě nenapadá.

                    0 0
                    • Troll  

                      Vytvalost, zmena tvaru laktatove krivky, posun smerem dolu, schopnost regenerovat po vykonu. Je to (v mem pripade) zhruba uprostred aerobniho pasma, zase nejsem zadnej zavodnik. :-)

                      0 0
                      • kámen úrazu1  

                        Aha. Takže ne silová vytrvalost ale základní? K tomu nepotřebuju kopec, naopak, při mé nevýkonnosti si to žádá rovinku. Neuměla jsem si představit trénink silový vytrvalosti v kopcích dvě hodiny v kuse, v chytrejch článcích se píše o intervalech, většinou kolem deseti minut.

                        PS: netrénuju, jediný můj trénink je zimní a jarní klidné najíždění kilometrů do aerobního prahu. Pak už jezdím jen na výlety a tepák mám jen jako hlídače před přepálením a zdravotními problémy.

                        0 0
                      • Jirik123  

                        souhlasim s sutrikem vyse:-) drzet konstantni tepy po rovine na biku prece neni problem, jestli se na rovine nedostanes doprostred aerobniho pasma, tak se proste jenom flakas:-) jo a jinak si nekdy zkus dat vrchlabi – zlate navrsi, to je docela dlouhej kopec:-)

                        0 0
                        • dancing dog  

                          krásný starosti…

                          0 0
                          • Jirik123  

                            ted nejak nevim co myslis:-)

                            0 0
                            • dancing dog  

                              že musíte mít skvěleja bezstarostnej život, když řešíte takový věci jako aerobní pásma a křivku hladiny laktátu…

                              Já osobně si myslím, že typický příklad smysluplného měření hladiny laktátu je třeba septický šok..

                              ale nic ve zlém, každý má své priority a žebříčky hodnot..vážně nic ve zlém…

                              0 0
                              • Jirik123  

                                ja tady jen diskutuju s Trollem, protoze ne uplne souhlasim s tim co tady pise. k tomu je snad forum urceny ne:-)

                                jinak me osobne naky pasma a laktatovy krivky moc neberou, tepak sice vozim, ale spis jen abych neprepalil prvnich 20 minut a pak na nej kaslu. rozhodne podle nej netrenuju.

                                jinak starosti mam dost, to se neboj, momentalne resim diplomku a tak..:-)

                                0 0
                        • Mug  

                          Z Vrchlabí na Zlaťák? To myslíš jako přes Medvědín nebo přes Jilemnici a normálně přeš Mísy nebo to dáš ještě přes Béňo. Mě to trochu není jasný. Já totiž jezdím z Vrchlabí na Špindlerovku a na Zlaťák z Jilemnice, tak že bych si vyzkoušel tu tvou trasu.

                          0 0
                        • Mug  

                          Z Vrchlabí na Zlaťák? To myslíš jako přes Medvědín nebo přes Jilemnici a normálně přeš Mísy nebo to dáš ještě přes Béňo. Mě to trochu není jasný. Já totiž jezdím z Vrchlabí na Špindlerovku a na Zlaťák z Jilemnice, tak že bych si vyzkoušel tu tvou trasu.

                          0 0
                          • Jirik123  

                            Aa promin ma chyba, samozrejme jsem myslel z Jilemnice pres Misecky:-)

                            0 0
              • Beeda  

                kdybych byl ucitel a nekdo mi rekl ze vyhoda je: „muze trenovat slapani "do kruhu“ tak mu dam kuli a jeste s nim vyrazim dvere :-D

                0 0
                • Excel  

                  vysvětli prosím…proč ne?

                  0 0
                  • Luka  

                    no, pokud ja vim, tak na jakymkoli zpevnenym trenazeru (kde mas proste stabilitu danou tim, ze ti to kolo neco drzi) se ucit kruhove slapat nemuzes… kdyz na trenazeru budes slapat jednou nohou a druhou budes mit za krkem, tak se nic nestane. Kdyz se na valcich bez kulatyho slapani zkusit podloubat v nose, jsi razem mimo valce.. (ber to od cloveka, co kulate slapat neumi – teda, jen kdyz se hooodne snazi, tak mu to trochu jde. A kterej se na valcich nebyl schopnej udrzet :D)

                    0 0
                    • Excel  

                      :-) díky

                      0 0
                    • Troll  

                      A nepletes trochu dohromady slapani do kruhu a stabilitu? Ptam se, ja na valcich nikdy nejel. Ale neprijde mi, ze by to bylo o slapani do kruhu, ktere je o pruhehu sily na pedalech, resp. tedy o prubehu (strmosti) sinusovky.

                      0 0
                      • kámen úrazu1  

                        Podle mýho laickýho pohledu spolu stabilita a šlapání do kruhu souvisí. Představuju si to tak, že při nesprávném šlapání dchází k více či méně znatelným pohybům trupu, které vedou k narušení stability a rovnováhy (snaha udržet směr rukama) a následně k vyjetí z válců. Může to být třeba jinak, tohle je můj pohled.

                        0 0
                        • Luka  

                          ale jo, rikas to dobre…

                          0 0
                          • Troll  

                            Slapani do kruhu neni ani tak o pohybu trupu jako o tom, ze prubeh sily je pokud mozno stabilni, cili si za prve pomaham nohou nahoru a v horni/dolni uvrati dopredu/dozadu. Na rozdil od toho, kdy slapu jen smerem dolu a ve vodorovne poloze klik mam pak razantne nejvetsi silu, zatimco v dolni/horni uvrati nezabiram vubec.

                            To jestli se u toho kvedlam ze stany na stranu je jeste zase dalsi vec, byt to spolu muze souviset, obzvlast, pokud nekdo slape uplne blbe nebo jen staci moc vysoko sedlo. Myslim jako fakt uplne blbe, coz se moc nevidi…

                            0 0
                            • Beeda  

                              prosimte nepalcej tady jednu blbinu za druhou, pocinaje o kulatym slapanim, o intrvalech a konce metabolismem… jsi asi nakej jsgi instruktor co neeco precetl v priruckach, ale tak nejak to vsechno pomichal jeste s tema reklamnima plkama…B.

                              0 0
            • Mug  

              Ale o to se snad ani nesnaží. Letový trenažer a stíháčka jsou taky dvě různý věci. Řekněme, že je to „divná“ posilovna. Když se bojíš, že ti bude ničit techniku jízdy a šlapaní tak tam prostě nechodíš a radši vyjedeš. Je to něco jinýho s „podobnými“ prvky. Zakladatel diskuse se neptá na +/-, ale zda po tom má odpočívat nebo jet na švih. Myslím, že hodina spinu tě nikdy nezničí tak, aby jsi další den nezvlád klidně 3 hodinovou vyjížďku ;-)

              0 0
    • dancing dog  

      když to tu tak čtu, tak ještě jednou: Spinning určitě není špatná věc a je to zdravé, je to něco jiného než jízda na kole v reálu.. Ale aspoň pro mě je to pruda, raději sedět u bedny… Na kole osobně jezdím pro to, že mě to baví a líbí se mi to- že je to sport, tím lépe, baví mě lyžovat, tak lyžuju..etc. Běhat mě nebaví, nebaví mě ani třeba házená- tak to prostě nedělám, to samé spinning, tím spíš, že na nějakej laktát se můžu vy…t. Chrti ráčej prominout…

      0 0
      • Troll  

        Jo jasne, je to neco jineho. Ja to mam treba tak, ze me spin sice nebavi, ale rad se venuju aktivitam, ktere si uziju jen pokud mam primerenou fyzicku. A spin je urcitou pripravou, protoze chcipat na jare v kopecku na kole me dokaze i to kolo dost otravit. :-( A nebo zacatkem zimy nedokazat nastoupat nic na lyzich a mit ve 2.000mnm problem s dechem. :-(

        Osobne nechapu lidi, co jezdi na spinu, ale nejezdi na kole. Tomu nerozumim…

        0 0
        • dancing dog  

          Pár jich znám- venku azůro, 25oC, sucho a jdou do fitka na spinning s tim, že " mě to kolo ňák moc nebaví.."

          Jasně, jejich volba, jejich právo, ale mě osobně todle hlava nebere..

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.