• Lišák

    Po skoro 30 letech na SPD jsem kvůli jezdění na náročnějších trailech zkusil platformy. Důvod nebyl ten, že bych se bál nevycvaknutí, ale naopak, když jsem se odrazil nohou od terénu a potřeboval ji okamžitě nacvaknout, tak to mnohdy nebylo napoprve a to byl problém.

    Platformy s piny jsem zkusil, ale jsem na nich hrozně nejistý, z kopce se bojím, stojky, které jsem vyjížděl vždycky, jsem s platformama vyjel jen někdy a stojky co s SPD vyjedu jen někdy, tak na platformách nikdy. Volná noha na pedálu mně prostě vadí.

    Teď dotaz: Když má platformo/nášlapný pedál piny, jak je řešeno vycvaknutí? Nezavazí a nezadrhnou se o podrážku?Je nutno mít tretry s nějakou spíše plochou podrážkou místo pořádného drapáku? Platformo/nášlapy bez pinů se mi nezdají, že by plnily funkci, jakou od nich očekávám – podržet nohu na pedálu, než se bude náročná část projeta.

    0 0
    • Smazaný účet  

      Řeším to stejné, 1/2 roku se přeučit nevydržím, vzhledem k tomu, že mám nakoupených vícero klasických treter, asi koupím M8120…

      0 0
    • Smazaný účet  

      Ale teda v rozbitých stojkách bych řek, že s platformama mám lepší rovnováhu.

      0 0
    • Lister  

      Myslím že ani jeden z pedálů nevyřeší to co potřebuješ – pokud teda používáš běžné MTB tretry.

      Jedině že bys k nim koupil boty ideálně s plochou podrážkou a místo na kufr ve stylu Five ten. Pak by ten druhý typ mohl pomoct.

      0 0
    • kiwaf  

      No a nedelaji platformy ktere maji uprostred magnet? Mam pocit, ze jsem to videl, to by mohlo byt ono pokud ten magnet opravdu dobre drzi. Pocitam, ze to bude dost draha sranda.

      0 0
      • novas752  

        Dělají a jsou úplně k ničemu.

        0 0
      • poison  

        Jo cena od trojky TH má o tom video.Mají být různý síly magnetu…

        https://www.elementstore.cz/…sedy-200n-P/ Nevim jestli to dělá i někdo jinej.

        Mi to přijde kočkopes mám 8120 i 1up a střídám i když teda zatím víc jezdím na platformách bo se to chci naučit.Nacvaknutí dost pomůže plochá podrážka s „korýtkem“

        0 0
        • Smazaný účet  

          Borci a má to vůbec smysl na prahu padesátky dělat ze sebe hustý endůristy? ;)

          0 0
          • poison  

            Nemá

            S Lišákem jsme za prahem :-)))

            0 0
            • Smazaný účet  

              U mě je otázka následovná:

              pořídit holenní chrániče, zku4vit si celou sezónu, možná ale stejně zjstím, že nebrat,

              nebo rovnou koupit M8120…

              Dneska bys musel mít 3 systémy pedálů (road, grevl/XC, trail/EN) ke všemu boty x2 (ještě zimní). WTF?

              0 1
              • Breakpain  

                Teda to je „drive“ :). …

                0 0
              • MatS  

                No ono u jinych konicku je to podobne, treba lyze :-)

                0 0
              • Lister  

                Na té poslední větě nevidím nic špatného.

                Jenom teda na zimu se to většinou srovná a jedny boty zvládnou pak vše.

                0 0
              • TK75  

                Boty a i ochrana..minulej rok jsem jezdil na ve stejnym…než jsem se na ht slušně proletěl tady na skalce.Ted už vim že chci nejenom spd s ohradkou ale i páteřák…a helmu bez otvorů…to mi zas větev málem utrhla palici :-D

                Takže klidně si hraj na cokoliv, ale chce to opatrně a hlídat si záda no

                0 0
                • Smazaný účet  

                  Mně se třeba líbí šlehačový mallety, ale to jsou furt nekonečné investice a šredění nikde.

                  0 0
                  • poison  

                    Vypadají parádně ale v testu na DK píšou že životnost ne úplně levných kufrů nic moc a za ty prachy jdou koupit použitelný platformy+nášlapy jiných výrobců.

                    0 0
                    • Breakpain  

                      Otestoval jsem toho poměrně dost, z hlediska ekonomiky provozu jsou Mallety blbý v tom, že mají mosaz kufry – kdy pro ideální jízdní pocit já osobně chci 2–3 na sezónu. Ale jezdím hodně, vyšlapávám hodně a chodím v tom po skalách ⇒ dostává to nažrat.

                      ALE pocitově mi přijdou nejlepší a nejpodobnější flatům – takže z jízdního hlediska jsem nic lepšího nejel (Shimano, HT atp jsou pocitově někde jinde). Jezdit jde na všem, ale pokud chceš mít nejlepší jízdní pocit ⇒ Mallet DH.

                      I když jsem teď přešel na HT kvůli BMX (nechci střídat systémy), tak se mi doma suší troje Mallety a nechce se mi je prodávat, protože lepší svezení IMHO neexistuje, pokud chceš nášlapy do terénu. Takže pořád čekám, jestli s BMX „neseknu“ a pak se okamžitě vrátím na CB pedály.

                      Flaty zase trhaj podrážky, takže si IMHO nevybereš ;-) … z hlediska ekonomiky. Ale osobně mi přijde lepší, pokud Ti flaty nevadí, jezdit jen ty. Nekazíš si techniku, lze velmi dobře vyskakovat z kola a není to takový ten styl, že jdeš ke dnu s potápějící se lodí. Já se vždycky dojebu proto, že mi většinou jedna noha zůstane zacvaklá a uvolní se až po kontaktu se zemí. Nicméně nášlapy pro mě mají svoje kouzlo, tak to tiše toleruju. Ale pamatuju, když jsem jezdil flaty a něco nevyšlo – jak krásně stačí nadskočit a přeskočit řidítka. Mít nášlapy, tak se strašně domlátím.

                      0 0
                      • nomecz  

                        prosimtě ohledně těch kufrů, co je v tvém podání jezdím hodně ?

                        0 0
                        • VojtaXY  

                          spis bude problem v tech skalach

                          0 0
                        • Breakpain  

                          Uprimne si myslim, ze nejvetsi opotrebeni je z používání. Za den jezdeni udelam odhadem 100 cyklu.

                          0 0
                      • MnemonicJ  

                        Ohledně Malletů to mám stejně. Pedály fungují, kufry stojí za… Kdysi dávno jsem tady na fóru koupil za 600 jetý Mallety, abych je zkusil a od té doby na nich jezdím a když jsem řešil nové pedály, tak to zase vyhrály Mallety. Ty staré jsem nedávno zrenovoval (výměna jedné osy, komplet rebuild kit a nové pružiny) a fungují zase parádně. Mě osobně kufry vydrží víc, řekl bych tak 1–2 sezóny, ale na tom jak bota drží zacvaknutá je to opotřebení hodně znát.

                        0 0
              • novas752  

                Boty na platformy stačí jedny celoročně, na zimu tluatší fusakli.

                0 0
                • Smazaný účet  

                  Jakožto starší generace, která nechodí celoročně v teniskách, si to nemyslím.

                  Jak by měly vypadat letní holenní chrániče?

                  0 0
                  • novas752  

                    No minimálně je ten tepelný komfort v zimě výrazně lepší než u jiných „letních“ cyklistických bot. S levnější (žádné extra odvětrání) letní xc tretrou s teplou fusaklí, tlustym neoprenovym návlekem a izolační vložkou jsem po 2–3 hodinách na nule docela klepal kosu, v platformový botě s tlustou fusaklí jsem po 4 hodinách úplně v pohodě.

                    Já jsem holeně nikdy nevozil, ale kdybych přecházel z spd na platformy znovu, tak bych si je asi tak na prvního půl roku až rok pořídil. Rozložení zásahů je celoplošné, 5cm nad kotníkem až 5cm pod kolenem (kde mi začíná kolenní chránič), takže chrániče celých holení a to samostatné (chránič celá holeň + koleno dohromady bude asi dost nepříjemný na šlapání). Měly by stačit nějaké pěnové, tvrdý plast imho netřeba.

                    0 0
                  • Cvacht  

                    Koupil jsme ponožky s chráničem. Život to nezachrání, ale přesně na ránu od pedálu je to dobrý. https://www.fdfbikeshop.cz/…indigo-dawn/

                    0 0
          • Lišák  

            :-)

            0 0
        • Lišák  

          Co je to za botu?

          0 0
    • kiwaf  

      Jinak mam ten na prvni foto a urcite z nej mam celkove lepsi pocit, nez s klasickou m520 co jsem vozil leta pred tim. Ja ale nejezdim zadny vrazdy.

      0 0
      • Lišák  

        Co máš za boty? Zajímá mě podrážka.

        0 0
        • kiwaf  

          Specialized Sport MTB 2016, podrazka ma drapaky, nebo spis mela. Dneska jsem to byl projet a zkusel jet chvili nezacvaklej a asi to nebude to co by sis predstavoval. Moc mi to neslo :-)

          0 0
          • Lišák  

            Dík za info. To je přesně to, co jsem předpokládal. Proto mě zajímají ty pedály s piny a jaké boty k nim, aby to fungovalo a zároveň šlo bez problému vycvaknout.

            0 0
    • kycis  

      Cau, resil jsem to samy co ty, a myslim ze jsem to vyresil :-)

      Je to kombinace Shimano Saint pedalu a Shimano bot.

      Piny musis nastavit prilozenyma desetinkovyma podlozkama tak, aby byly tesne pod podrazkou a tim nebranily vycvaknuty. Pri jizde bota vyuziva siroukou plochu kolem kufru, takze opora je paradni.

      Ale best je prostor v podrazce za kufrem – kdyz v tezky sekci napoprvy nenacvaknes, polozis nohu na pedal, mechanismus zamku se do toho prostoru schova a podrazka dosedne na piny. Da se tak bez problemu ze sekce odjet a nacvaknout az v prihodnejsim miste. Rozhodne to nepouzivam tak, ze bych si zamerne vycvakaval pred tezkou sekci, preci jen mas pak pedal pod nohou vic vzadu nez by bylo idelani, ale pro odjezd z tezkeho mista pro pripad nenadaleho vycvaknuti je to super.

      0 0
      • novas752  

        Přesně toto jsem asi 2 roky jezdil na fullu a sem tam stále jezdím na ht, ale platformy jsou oproti tomu v tomhle ohledu furt někde jinde.

        1. Když máš piny zastrčené aby se sotva dotkly podrážky tak tam nemusí být vůbec – bota se na pedálu trochu vrtí (v rozsahu co dovolí kufr). A když jsou piny vyšroubované a rotaci boty stabilizují, je poměrně obtížné přes ně zatíženou botu vycvaknout/vyrvat. Jakmile neni bota hodně zatížená tak to samozřejmě jde v pohodě.
        2. Prodloužený kanál pro kufr dokáže zachránit ve spoustě situací kdy by se s jinou spd botou moc nedalo pokračovat, ale zároveň pak na tom pedálu stojíš skoro patou, což ti v nějaké technické sekci zrovna moc nepřidá, v tomhle jsou ty platformy opět výrazně příjemnější.

        IMHO jsou nášlapy opravdu výhodné (na fullu) akorát když se jede kudla skrz rozmlácený a když v tom navíc chceš dupat do pedálů, takže prostě enduro závodění, styl narvu to tam a udržim.

        Jakmile si člověk neni tak jistej, v měnších rychlostech, při najíždění různých balvanů atd. na hraně svých možností, v mokrých odkloněných seskcích apod., jsou mi platformy výrazně příjemnější.

        1 0
        • Smazaný účet  

          Takže přechod na flaty vyžaduje dlouhodobou bolestivou snahu a stejně se člověk pak nevyhne vyměňování…

          0 0
          • Atilla  

            Proč? Na EN/DH jezdím platformy a na gravelu SPD. Pro mě mají platformy spíš výhody, než nevýhody.

            Mě na SPD vadí, že nemám takové to pevné spojení s kolem. Přeci jenom kufr má nějaký vakl a naladit pedál tak aby zároveň byla noha na pinech a přitom se dalo rychle vycvaknout není tak jednoduché.

            Ale vše je to o zvyku. Pár let zpět jsem po zranění kotníku vozil nášlapy furt a šlo to.

            Navíc SPD trochu mrví techniku.

            0 0
          • novas752  

            Na fullu teď nemám důvod dávat nášlapy, enduro závody jedu průměrně 2× ročně jen tak pro zábavu, a naopak často zkoušim různé skalky, nějaký to menší skákání, takže tam nevidim důvod.

            Na trail ht teď mám odjeto necelých 1000km, většinu z toho s nášlapama (právě ty Shimano boty s prodlouženym tunelem za kufrem), tam mi to kvůli tomu drncání dává smysl. Platformy tam dávám jen když vim že si to kolo možná někdo bude chtít kousek zkusit nebo si jedu cíleně zaskákat apod., většina lidí okolo mě jezdí na trail/enduro platformy.

            0 0
            • Smazaný účet  

              Kolem mě jezdí všichni 20 a více let SPD bez jakékoli plošky navíc…

              0 0
              • novas752  

                Však na XC je to taky nejlepší volba. Ze začátku jsem je vozil i na Jeffsy, ale velmi rychle mě tam začalo štvát to vrtění boty na pedálu a v podstatě nemožné pokračování v jízdě vycvaknutej nějakou technickou sekcí (kvůli které jsem vycvakl, když to ujelo apod.). Ty Sainty s platformou okolo a jinou botou byly velkej posun. Pak jsem přešel na platformy a v tom těžkym terénu mi to sedí nejvíc no.

                Ještě k tomu mám silniční SPD na silničce. :-)

                0 0
        • kycis  

          Tak jasne ze platformy jsou v tom jidne, ale pokud z nejakeho duvodu chces jezdit SPD ( a ja je jezdim ze skoro stejnych dovodu jako Lisak, proste 20 let na SPD se tezko odvyka), tak na reseni jeho problemu s nenastoupenim v tezke sekci mi tahle kombinace prijde nejlepsi. Nerikam idealni, ale nejlepsi toho co existuje.

          0 0
          • novas752  

            To bez diskuze. Jen jsem chtěl poukázat, že to má k ideálu v tomto ohledu stále poměrně daleko.

            0 0
        • embi  

          za me spd vsude na vsechno vzdy:-D I na ty nejvic technicky radoby trail veci se citim s SPD mnohem lip.

          0 0
    • Radek Broz  
      1. Souhlasím tu se Shimano botama
      2. Pedály tyhle: https://www.kupkolo.cz/…uro_z115811/?…
      0 0
    • Smazaný účet  

      Kontrolní otázka: co přinesou M8120 oproti M9100? Krom vyhozených lovů a větší hmotnosti…

      0 0
      • Atilla  

        XT jsou oproti XTR celkem nesmrtelné, aspoň co jsem teď hledal.

        0 0
      • novas752  

        Záleží s jakou botou. S podrážkou podobnou co kousek výše dával kycis, nebo s nějakou tuhou xc tretrou? V ideálnim případě to docela zvedne oporu boty o pedál, ubyde nepříjemného vaklání (v porovnání s M9100, které maj tu maličkatou opěrnou plochu ještě zakulacenou to bude dost znatelné), a na pedálu se bude tak nějak dát jet i nezacvaknutej. V neideálnim případě (hodně tuhá xc tretra s minimalistickou podrážkou) tam nebude rozdíl témeř žádný.

        0 0
    • Polo21  

      Skusim odpovedat. Mam pedale DMR V-twin k tomu uz par rokov pouzivam tretry Shimano ME7 s tvrdou medzipodrazkou a podrazkou s vystupkami ako maju bezne XC tretry, akurat zmes gumy je celkom makka, takze sa snimi da aj chodit. Zacvakavanie a vycvakavanie je relativne v pohode aj ked na podrazke vidno znaky zarezavajucich sa pinov. Potom mam k horeuvedenym pedalom tretry Endura MT500, ktore mam mesiac kvoli testu ktory som robil pre slovensky magazin Biker vid tu: https://www.biker.sk/…t500-burner/

      V podstate v oboch pripadoch nemam s kombom tretry a pedale ziadny problem, ked je blato a neda sa mi nacvaknut tretru do pedala, tak ju normalne polozim na pedal a tie piny na klietke mi nohu bezpecne udrzia. Ked pride nejake bezpecnejsie miesto tak vyklepem bordel z pedala/kufra a nohu zacvaknem.

      V podstate by som na flatove pedale nepresiel. Flat pedale pouzivam len v dvoch pripadoch. 1. dochadzanie do prace, alebo ked bike pouzivam ako dopravny prostriedok 2. zdokonalovanie jazdeckej techniky (skakanie, manual, wheelie a pod.)

      Mimochodom pri tych Shimano pedaloch na obrazku je tam ta klietka akurat tak na ochranu toho SPD mechanizmu. Ak uz chces poriadne pedale tak si kup nieco ako mam ja resp. ako si vlozil na tom prvom obrazku (s velkou platformou a pinmi)

      0 0
    • danis7  

      Já po třech letech přecházení z SPD na flaty (předtím asi 20 let na SPD) můžu říct, že nastupování na platformy taky není žádná výhra. V těžkém terénu špatně položíš nohu na pedál a už ji neupravíš :) a jedeš dolekopcem s křivě položenou nohou. Boty na flaty taky mají měkčí podrážku (nemyslím směs) a celodenní bikepark je záhul na chodidlo/klenbu. Aktuálně jsem ve fázi, kdy jezdím flaty přes zimu, jaro a podzim (flat boty mám Leatty, jsou teplejší než tretry). Léto, bikeparky jezdím SPD a tretry. Na SPD mi vyhovuje malá boční rotace. SPD jsou paradoxně lepší pro moje kolena.

      1 0
      • Smazaný účet  

        Když jsem začínal na BF, měl jsem jedny tretry S comp a hafo nalítaných km,

        dnes mám hafo treter a …

        1 0
        • scortis  

          S comp jsou nejlepší, mám je už deset let a dokud je úplně nerozdrbu tak je za nic nevyměním :D

          0 0
        • MatS  

          Jo jo, clenstvi zde na BF se sakra prodrazi :-D

          0 0
        • TK75  

          Nejhorší jsou ty investice do vylepšení kola.Člověk si utrhne od huby, objedná, zaplatí, nahodí......a nic

          Ale jednou za čas něco opravdu vyjde :-)

          0 0
    • Lišák  

      Včera na trailech vyzkoušeno: Boty Shimano AM902 a pedály Shimano M8120.

      Tato kombinace je o hodně lepší, než XC tretry a M520. Více, než nezacvaknutý pedál v tunýlku za kufrem jsem používal polohu těsně před kufrem a drželo to vcelku dobře. Ještě vyzkouším jak se bude chovat tato tretra s M520, protože jsem neměl pocit, že bych se o ohrádku nějak opíral. Uvidíme.

      Dále bych chtěl poprosit, jestli někdo z Brna a okolí nemá pinové pedály s SPD a k tomu odpovídající boty č.43 a byl by ochoten mi je půjčit a projet se se mnou. Chtěl bych vyzkoušet jak se vystupuje z pinových SPD a jak drží nezacvaknuté. Předem dík!

      0 0
    • mastihuba  

      Za mne naslapy s ohradkou je kombinace nevyhod obou systémů :) ty plusy a minusy tam jsou, tak se stim smiř :)

      1 0
      • Lišák  

        Jak jsem psal před chvílí – na té kombinaci, co jsem zkoušel jsem žádný mínus proti klasickým 520 +XC tretry nenašel. Jen plusy. A proti platformám (pro mě) ještě větší plusy. :-)

        0 0
        • Smazaný účet  

          Tak min. je ohrádka těžší a tretra musí přesně sednout.

          0 0
        • mastihuba  

          No ale furt jsou to nášlapy, jen maji navic psychologickou berlicku. S tvrdejma botama nic takovýho nepotrebujes. :)

          0 0
          • Smazaný účet  

            Na chození to nebude dobrý, na M520 se bude vždycky více kývat.

            0 0
            • mastihuba  

              Tak rikal ze chce vše vyjet a sjet :) co do toho tahas chození :) apropo kyvani nikdy nicemu nevadilo a ve sjezdu uz vubec ne. :P

              0 0
              • Smazaný účet  

                V tom případě vlasrtně vůbec netuším, proč se ty ohrádkový SPD a různý mallety vůbec vynořily (v posl. době)…

                0 0
                • Breakpain  

                  je rozdíl s ohrádkou = ty vaše trailový XT a platforma s SPD (Mallet, X2, Saint atp) :-) …

                  2 0
                  • Smazaný účet  

                    Mně osobně šlo původně o snadný výstup, což imho nášlapy s pinama musí být úplně to nejhorší :)

                    0 0
                    • kycis  

                      Zalezi jak si to nastavis, piny jsou vyskove stavitelne. Samo pokud to udelas tak, ze se po nacvaknuti piny zakousnou do gumy, mas problem :-)

                      0 0
                      • novas752  

                        A k čemu ty piny jinak jsou když se nezakousnou do gumy?

                        0 0
                        • nomecz  

                          no na krásný krvavý vzor na holeni :-)

                          0 0
                          • kycis  

                            To se mi s nima jeste nepovedlo, jak je tam ten mechanismus tak piny tak netrci, ale kdyz jednou za uherak nahodim platformy, vyrobim si honskoro pokaždé. A nebo kdyz tlacim manzelky kolo :)

                            0 0
                            • mastihuba  

                              Ten pocit když obtisknes piny do holene nez vyskoci prvni krupeje krve :)

                              1 0
                    • novas752  

                      Neni to zase tak hrozný. V podstatě jediný kdy to fakt spíš nejde je při fakt velkém zatížení při průjezdu nějakou kompresí apod., ale v tom momentu nevystoupíš ani z platforem.

                      0 0
                      • kycis  

                        No mam to tak, ze kdyz je noha odlehcena, piny se nedotykaj, kdyz se zatizi, tak trochu ano. Proste mi to tak vyhovuje, a primarne je tam mam prave proto, aby mi noha hezky drzela kdyz nezacvaknu.

                        0 0
                    • Breakpain  

                      Jo takhle ;-). Já myslel, že jde o tu klasiku „jet nezacvaklej“.

                      Ano, piny to samozřejmě udělají těžší.

                      0 0
                      • Smazaný účet  

                        Spíš teď jde o to, že jsem koupil platformy s botama, ale spíš jsem měl asi koupit 8120 + ME/AM boty, což je teď finanční nesmysl a přínos oproti SPD XC klasice diskutabilní.

                        0 0
                        • Atilla  

                          Řekl bych že rozdíl je dost zásadní Aspoň pro mě jako platformistu. Nějak nechápu jak na 520 s klasickou tretrou někdo může skákat sharkfin, nebo ze zatáčky do zatáčky a nevycvknout. Na mallet DH s EN botou to díky pinům jde v pohodě.

                          0 0
                        • Breakpain  

                          Jsem letitý SPD jezdec (silnička, XC, DH, enduro, skákání, BMX), ale i přesto tvrdím – pokud se dokážeš mentálně srovnat s tím, že nebudeš mít nohu zacvaklou – ten kontakt platformy a ploché podrážky prostě nenasimuluješ – je to úplně jiný přenos síly a těžiště (z hlediska skákání a jízdy dolů).

                          0 0
                          • Smazaný účet  

                            A když na přechod nemám trpělivost a nechci pedály furt předělávat?

                            0 0
                            • Breakpain  

                              Trpelivost? No asi bys ji mel mit, mi nerikej, ze delas jen to, co Te bavi ;).

                              Ja mam naslapy skoro vsude, ale na jednom kole mam schvalne platformy, aby me to nutilo. Obcas se flaknu, roztrhnu si nohu – beru to jako motivaci, ze se musim vic snazit. Bavi me to? Vubec, ale proste to delam, protoze musim ;) … bud z toho chces vytezit maximum, nebo ne ;).

                              Vic Ti poradit neumim ;)…

                              0 0
                            • novas752  

                              Tak je prostě přehodíš jednou a budeš na nich jezdit. Idealní je teda začít offseason protože prvních pár možná desítek hodin je fakt jak nahej v trní, ale po nějakých 100–150h už ti to ani nepřijde a ve výsledku tě to prostě zlepší, techniku vytříbí, zrychlí. A funguje to asi oběma směry, obojí ti dá něco navíc, kamarád dlouhý roky na enduru a dirťáku platformy a teď zkouší nášlapy a má z toho podobný pocity.

                              0 0
                        • theedge  

                          Vozím pedály Saint M821 a k tomu plochý boty s kuframa. Typ pedálu jako jsou ty XT 8120 pořád není ono. ta ohrádka je tam spíš jako ochrana toho mechanismu než jako platforma. Sainty M821 jsou v tomto výrazně lepší. Ale jezdit na nich v plastových XC tretrách je nesmysl – nejlíp to funguje s plochou botou ( vozím Specialized 2FO Cliplite ).

                          Oproti XC tretře s malým XC pedálem je to rozdíl velkej . I když v terénu jednu nohu nenacvaknu tak jsem stavu s tím kus odjet a nacvaknout později.

                          0 0
                • mastihuba  

                  Protože to lidi kupuji :)

                  0 0
                • kofejn  

                  Tak já mám m530 třeba kvůli tomu, že na kolo můžu vlízt i s normální botou a jet třeba s dětma na zmrzlinu. Přijde mi i líp chráněný zámek, ale to je možná placebo efekt. Skákací ambice nemám.

                  0 0
    • poison  

      Pro zajímavost Ondřej Fojtík s tím jel Cape Epic

      0 0
    • Mannoxx  

      Ahoj, já si na zkoušku pořídil pedály půl na půl. Jsou od shimana, jedná strana platforma s piny a druhá nášlap. Nášlap celkem na pohodu a když se nepovede, dá se i skočit nenacvaknuty i na straně s nášlapem :) V shopu mi tvrdili, že budu mít problém s hledáním strany pedálu… Kdeže… Jediná vyjížďka a nic jsem už nehledal. Kouknul bych na ně https://bike.shimano.com/…D-EH500.html

      Používám je pár měsíců, tak nemohu vyloženě doporučit, uvidím, co vydrží teprve. Ale vyřešily mi ten samý problém :)

      0 0
      • Lišák  

        O polovičních nášlapech naprosto neuvažuju. To se dá možná používat třeba na crosovým kole na šotkách, ale na tam, kde to právě potřebuju pořešit já.

        0 0
    • Lišák  

      Shrnutí mého testování je zde:

      Minulý týden testovány boty Sh AM 902 + SPD M520.

      AM bota s gumovou podrážkou a tunelem drží i na 520 o dost lépe, než klasická XC tretra s plastovou zubatou podrážkou. Jde i rychleji nacvaknout zpět.


      Dnes testů několik, ihned po sobě, na stejné trati, abych lépe poznal rozdíly.

      1. pedály M8120 + AM902: Bota drží slušně i nezacvaknutá a to jak kufrem před zámkem, tak kufrem za zámkem. Nacvaknutí rychlé, bezproblémové.
      2. pedály M520 + AM 902: Bota drží o fous hůře i nezacvaknutá a to jak kufrem před zámkem, tak kufrem za zámkem. Nacvaknutí o něco pomalejší, ne vždy na poprvé.
      1. pedály M8120 + XC tretra Diadora (zubatá plastová podrážka): skoro stejné, jako bod 2. Možná o něco rychlejší nacvaknutí.
      2. pedály M8120 + sandálová tretra s gumovou podrážkou: stejné jako bod 2.

      Po těchto testech zatím tohle resumé:

      Ideální kombinace 1.

      Ostatní vše o dost lepší, než 520 a XC tretra.

      Pedál bez ohrádky lze provozovat s AM tretrou s gumovou podrážkou a tunelem vcelku v pohodě, nicméně s ohrádkou (byť malou) je to fakt lepší.

      Pokud se jezdí pedál s ohrádkou, tak i neAM tretra na něm drží lépe. Ohrádka fakt není jen kryt mechanismu pedálu.


      Ještě bych chtěl vyzkoušet pedály Saint, které jezdí theedge bez pinů. Plocha pedálu je větší, bota by měla držet lépe, piny by mohly v krizi, nebo při pádu zpomalit / znemožnit vypnutí.

      Na obrázku:

      1. Diadora -plast
      2. Lake sandál – guma
      3. Shimano AM902 -guma s tunelem

      P.S. Ačkoliv Diadora vypadá malá, všechny tretry jsou velikost 43.

      1 0
      • Smazaný účet  

        Kufry úplně vpředu?

        Chystám vlastní test (s doporučovaným obutím), další bagančata už kupovat nehodlám :)

        0 0
        • Lišák  

          Já už objednal AM902. Zatím budu jezdit 520, než vyzkouším ty Sainty, abych nekoupil XT a pak zkusil Saint a třeba bych se tloukl do hlavy. ;-)

          0 0
      • novas752  

        Nutno podotknout že neni ohrádka jako ohrádka, u starších verzí těhle pedálů na ní nebyla žádná styčná plocha s botou, tam to byl fakt jen chránič. Například starší XT PD-M8020 nebo ještě starší XTR PD-M985

        0 0
        • Lišák  

          To asi jo, proto pokud nepůjdu do Saintů, tak je 8120 jasná volba.

          0 0
          • Smazaný účet  

            On ani spodek ohrádky není v kontaktu, na to jsou ty boční plošky.

            0 0
            • Lišák  

              Pokud stojíš na pedálu tak, že je kufr za zámkem, tak se špičkou předku ohrádky dotýkáš. V jakékoliv tretře. Pokud máš zámek více k patě, tak se dotýká zadní část tretry.

              Je fakt, že tohle je jen moje dojmologie, simulaci provedu až zítra.

              0 0
            • novas752  

              Na těch aktuálních je to jednoduše vidět, ofrézovaná plocha = zadní polovina.

              Na Saintech jsou to hlavbě boky + zadní strana + ty 4 piny (zadní nemusí být vyšroubované skoro vůbec, přední naopak ano.

              0 0
    • jirik2003  

      Jezdím třetí rok tyhle pedály https://www.blackcomb.cz/…parent-blue/?…

      S botami shimano Am díky naklápěcí ohradce se bota dobře nacvakne a podražka má oporu skoro po celé ploše

      0 0
      • Lišák  

        Kufry máš Shimano, nebo originál?

        0 0
        • Tencovozikmin  

          Je tam nějaký rozdíl,píšou že jsou kompatiblni.

          0 0
          • Lišák  

            Já chvíli vozil nějaké, už nevím přesně, Exustar, nebo XLC, a ty šly dost blbě našlápnout.

            Ty pedály, co postoval jirik2003 se mně líbí, jen bych měl nerad problém s rychlým našlápnutím.

            0 0
            • Atilla  

              A nad malletem jsi neuvažoval? V testech vychází vždy jako nejlepší nášlapný pedál.

              Mám mallet DH a zkoušel jsem teď M8120 a ty nechám na gravelu. S 2FO botou to na tom hrozně lítá a já nemám rád ten pocit když noha plave. Na malletu to sice taky trochu je, ale když vyšroubuju kolíky, tak už se to začíná podobat platformě a to mi sedí nejvíc. Navíc DH a E LS má delší osu pedálu a mě to sedí víc. Nevýhoda jsou měkké kufry a častější servis.

              0 0
              • theedge  

                Jezdíš nacvaklej a ještě s osazenýma pinama ? Na to nemám nervy :-) Bojím se že by se mi bota při nutnosti vycvaknout mohla zakousnout o piny …

                Vozím Sainty M821 a taky 2FO Cliplite boty.

                0 0
                • Atilla  

                  Tak teď jsem dobu jezdil nášlapy jen na gravelu, ale před pár lety jsem dal 2 sezony na všech kolech kvůli zranění kotníku a teď zase zkouším jezdit s mallety na EN/DH. Ale kolíky mít musím, ten pocit plavání mi nesedí. Zatím asi nejlepší pocit mám z toho, že dva po stranách mám vyšroubované více a středové koukají jen kousek.

                  Zkusím teď koupit kufry bez plavání. Ty by mě mohlo sedět.

                  0 0
                  • embi  

                    Ja mam prave na SPD rad, ze ta noha na tom hezky plave a dovoli mi to se na tom kole vic pohybovat:)

                    0 0
              • Lišák  

                Musel bych si to zkusit.

                Nicméně mám na 3 kolech SPD a tak bych chtěl zachovat jednotu, kvuli tretrám. Když nepojedu na FS na nějaký, pro mě těžký traily, tak bych si v létě vzal sandály. Přece jen to větrání je někde jinde, než u AM boty.

                0 0
                • kycis  

                  Az se ti jednou v lese dobre postavi klacek, ten napad se sandalama prehodnotis :)

                  1 1
                  • Lišák  

                    Není sandál, jako sandál. Bez pevné špice bych si botu na kolo nikdy nevzal.

                    1 1
        • jirik2003  

          Originál i shimano funguji stejně

          0 0
    • Lišák  

      Takže abych téma nějak uzavřel:

      Pořídil jsem boty Shimano AM902 a pedály Exustar E-PM825.

      Včera testováno na trailu. Vycvaknutí naprosto v pohodě, vycvaknutá bota drží na pedálu o něco lépe, než na XT, co jsem měl půjčené, ale zase se mně o něco hůře naklapuje. Ovšem žádná trága. Na moje potřeby jsem raději, že lépe drží vycvaknutá.

      Takže konečně jsem našel to, co jsem hledal.

      Tímto děkuji hlavně poisonovi za zapůjčení treter a pedálů XT a jirikovi2003 za návrh pedálů. Poděkování patří též všem zúčastněným diskutérům!

      D Í K !

      0 0
      • Smazaný účet  

        A já bych to teda zhrnul, že M8120 s klasickou tretrou akorát způsobují destrukci výstupků na podrážce.

        0 1

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.