• alessas

    Zdravim,

    mel bych dotaz ohledne zkusenosti se spatnou spirometrii. Vcera jsem byl na testech a nadychal jsem FVE1 pouze 3.6 litru, coz je pouze 90% prumeru populace (vztazeno k male vysce). Nemate nekdo zkusenosti, jak moc je to limitujici faktor pro aerobni vykon? Zajima mne, jak moc velka rezerva v forme u mne je (uz ted jsem podal aerobne pry celkem slusnych 170W, coz pri me vrcharske postave dela 3.1W/kg).

    0 0
    • alessas  

      Podotykam, ze jezdim na silnici a tam bohuzel ve vetsine pripadu (kdyz se trochu jede) 170W na uviseni baliku nestaci.

      0 0
    • morlo  

      Hodnota FEV1 sama o sobě nic moc neříká. Snížení jednosekundové kapacity může znamenat jak obstrukci (astma, CHOPN), tak restriktivní nemoc (např. fibróza) – ale 90 % predikovaných hodnot nemoc nepředstavuje. Pro diagnózu nějaké poruchy bych zašel na plicní a nechal se vyšetřit komplexně spirometricky, popř. výsledky poslední spirometrie prokonzultoval s lékařem.

      0 0
      • alessas  

        Dik za info. Mne namerili i malou hodnotu FVC (93%), tak to snad astmatem nebude. Na tech testech mi rikali, ze to je v dolni hranici normalu zdrave populace, a ze to jeste neindikuje zadnou nemoc. Bohuzel tohle je prvni spirometrie, kterou mi delali, takze zadne porovnani s minulosti neni.

        0 0
        • morlo  

          Tak je to nižší výsledek hlavně s ohledem na to, že (asi) pravidelně sportuješ. Asi bych si zašel k plicaři, abys věděl, na čem seš

          0 0
          • alessas  

            Na testech mi rikali, ze tech 100% je pry vzhledem k pravidelne sportujici operaci, takze zdravotne je to ok.

            Jako dalsi voditko si pamatuju, ze cca pred rokem jsem dostal do ruky pristroj na mereni saturace krve kyslikem (znamej je doktor) a i pri mirne hladine alkoholu v krvi jsem mel 99% (zdravy clovek ma cca 95% a pry i 90% je ok). Kdyz jsme se tim merili, tak ostatni v mistnosti dosahovali tech 91–96%.

            0 0
            • morlo  

              Pokud jsou náležité hodnoty ze sportující populace, tak to asi bude ok :).

              Jinak pulsní oxymetrie podle mě není schopna v rozsahu 95–100 % odhalit nějaký rozdíly mezi sportovcem/nes­portovcem, protože výsledek ovlivňuje řada faktorů, výsledky můžou být odlišný i mezi prsty stejný ruky nebo mezi lidma, pokud má někdo studenější akra atd.

              0 0
        • mr.nikdo  

          Spiro se meni i tim, kdyz jsi den predem treba sportoval.

          Chodim na spiro kazdeho 1/2 roku (alergologie). A ty vykyvy tam mam, prave zpusobene i timto.

          0 0
          • alessas  

            den pred tim jsem si dal podle prikazu pouze 30km v kompenzacce :)

            0 0
            • mr.nikdo  

              Tak to pak jo :-).

              Nechodim na zatezove, ale jak jsem psal vyse na alergologicke :-D. Tam narizene nemam nic.

              0 0
      • alessas  

        Jeste dodavam, ze z testu mi vyslo, ze jsem vysokotepec (AEP mam na 165bpm).

        0 0
    • morlo  

      Ještě co se týká limitace výkonu, tak určitě by to s vyšší FEV1 bylo lepší – jednosekundová kapacita plic říká, jak rychle seš schopen vydechnout v jedné sekundě (resp. jaký objem seš schopen vydechnout). Limitace rychlosti výdechu snižuje objem vzduchu, který seš maximálně schopen vyměnit za jednotku času, to stejný platí i pro FVC, limitaci ale podle mě poznáš pouze tam, kde dosahuješ maximálního vytížení plic.

      0 0
      • alessas  

        Rozummim. A nejde nejak zjistit, jestli je ten limit „pouze“ v plicich a napr ekonomice slapani, nebo i v obehove soustave a v moznosti kyslik z krve zuzitkovat?

        0 0
      • alessas  

        Jeste dodavam, ze z testu mi vyslo, ze jsem vysokotepec (AEP mam na 165bpm).

        0 0
    • jonti  

      Zajimavy je spis vykon na ANP a jak dlouho ho udrzis. Ten vykon na AP dobry tak na superdlouhe zavody(12h a vic) a treninky.

      0 0
      • alessas  

        ANP mam zatim netrenovany. Na tech testech jsem konecne zjistil, co to znamena si davat ;). Kdyz jsem predtim rikal nekomu, ze jedu kopec treba na 180bpm (moje hodnota ANP), tak vsichni na to, at zpomalim, ze jedu silenou kasi.

        0 0
    • tulda  

      Jenom ze zvědavosti by mě zajímalo, proč chceš vědět jestli je to limitující nebo ne. Kdyby ti někdo napsal, že to limitující je, tak kolo zabalíš?

      0 0
      • alessas  

        Zabalit ani tak ne. Spis jde o to, ze posledni dobou tam uz vykonovy vzestup moc nevidim, takze mne zajima, jestli ma cenu tomu venovat relativne dost casu (cca 15–20h tydne) jako do ted s vidinou, ze bych se mohl v budoucnu vysvihnout.

        0 0
        • McBlacky  

          to je jasný do určitého výkonu se zlepšuješ rychle, pak už to jde pomalu a pak začne být problém jen držet se na stejné hladině.

          15–20h týdně není už málo, to by ti s pár let sportovní historií ve vytrvalostních sportech mělo stačit na top10 kategorie libovolného KPŽ a 1–5 v kat na nepohárových závodech.

          0 0
          • jonti  

            Pokud to ale chce jezdit na AP, tak hodne stesti :)

            V kategorii Elite to stačit nemusí.

            0 0
            • alessas  

              Ja netvrdim, ze to chci jezdit na Ap, spis rikam, ze moje aerobni kapacita je tak mala, ze mne proste utavej uz jenom rovinky v haku (a to ani nemusim tahat). Mne je jasny, ze pouze na Ap nic nevyhrajes (jak uz jsem psal nize, tak Anp mam zatim dost netrenovany).

              0 0
          • alessas  

            Historii nemam moc velkou. Pocitam cca 3 roky (2t km, 8tkm, 12tkm) a letos tak 6tkm. KPZ jsem zkousel loni a zajel jsem ho nekde okolo 200. mista :D, ale to bylo dany castecne moji technickou nedokonalosti. Dale jsem zkousel i Prazskou 50 a tam pro me nebyl ani zas tak etremni problem vyjet ty prvni 3 kopce, jako spis uviset to morbidni tempo „poradnych 80kg chlapu“ v haku.

            A jinak k tem vykonum, mam na Ap 170 (165bpm) a na Anp 196W (178bpm), coz i pri nadvaze cca 2–3kg cini 3.1 a 3.5W/kg. Intenzity jsem zatim moc nejezdil, takze proto ten maly rozdil. Ale co jsem se koukal do tabulek, tak to je zalostne malo. Chtelo by to minimalne tech 200–220W na Ap a 300W na Anp.

            0 0
            • sharkeeCZ  

              100 misto jsem na KPZ, trasa C, dojel po 2 mesicich jezdeni na kole (Odry) a velkou nadvahou

              0 0
              • jonti  

                O trase C se nikdo nebavi, B je trochu jinde.

                0 0
              • Amoondre  

                to bude asi tim, ze trasu C jezdi lidi co jezdi 2 mesice s velkou nadvahou

                0 0
              • alessas  

                Jasne, ze jsem jel Becko ;) Moje jizda na tom kPzku vypadala tak, ze ze zacatku jsem do kopce trochu i jel (tak cca na tech 180bpm) a to jsem „vsechny“ predjizdel, ale pak prisel sjezd a uz jsem tam zase nebyl. To jsem poustel lidi pred sebe a v kopci to zase stahoval. Takhle to pokracovalo asi 3 kopce, a pak uz jsem „rezignoval“ a jel sporadane ve vlacku. Po dojezdu jsem mel pocit, ze bych si klidne i dalsich 30–40km pridal (podotykam ze to bylo Manitou Zelezne hory, ktere je delsi nez obvyklych 50km, tusim, ze ma 67).

                To byl muj prvni bajkovy zavod a ja si na nem chtel zkusit teren (v ty dobe jsem svyho prvniho bajka asi 14 dnu a na tom zavode jsem na nem sedel cca 4×).

                0 0
            • McBlacky  

              na bajkový závody v ČR až na výjimky s touhle postavou a výkonem moc šancí nemáš. Abys uvisel tempo na čele hobby kategorie tak budeš potřebovat cca 250w pro rovinky a to za předpokladu, že tam budeš vlát na chvostu, kdybych chtěl tahat tak 300+.

              3,5w/kg nestačí na čelní skupinky do kopce ani na CMT a Galaxy.

              s historií co máš za sebou to je pochopitelné, že nemáš zatím srovnatelné parametry. Za dva roky nájezdu kolem těch 10–12t už to bude taky jinde. Pokud se nechceš specializovat na horské časovky a závody v alpách, tak se zaměř na budování síly s tím přijde i nárůst svalové hmoty zejména na stehnech.

              0 0
              • alessas  

                Bajkovy zavody resit nechci, tam je mi jasny, ze hruby vykon mi schazi. Spis bych se chtel specializovat na silnicni zavody (s co nejvetsim prevysenim).

                Narust svalove hmoty jsem zkousel, ale i pri zvysenym prijmu potravy a tvrdym treninku to stejne slo do speku.

                0 0
                • alessas  

                  Jeste dodavam, ze jsem zral 100–150g(cca 1.8–2.5g/kg) bilkovin denne, coz pry v kulturistice staci na objemovou fazi.

                  0 0
                  • McBlacky  

                    při optimální skladně tréninku a vhodné suplementaci by to mělo jít převážně do svalů.

                    Nejde jen o jídlo jako celek, ale i o to kdy (před, při, po tréninku) a kolik.

                    0 0
                  • jonti  

                    Davas k tomu i nejaky silovy trenink? Drepy s cinkou a podobne?

                    0 0
                    • alessas  

                      Drepy jsem nedaval. To by mne zlomilo, jelikoz v horni pulce tela nemam nic. Jednou tydne jsem chodil do posilky a tam jsem cvicil nohy na strojich (legpress apd.)

                      0 0
                      • jonti  

                        Potřebuješ zpevnit i tu horní půlku, jinak se do toho nebudeš umět opřít a budeš se kroutit. Nejvíc to je vidět na rozbitých loukách.

                        Jsem na tom docela podobně, rychlost nemám, vytrvalost a VO2MAX průměrné, vylepšitelné jen výrazně větším tréninkovým nasazením, ale zlepšením síly, kde byla velká rezerva, jsem se výkonnostně poslední rok docela zlepšil. Taky ale už nevážím 67kg ale 72 a do kopců to jede o něco hůř.

                        0 0
                        • alessas  

                          No ja ale bajky jezdit neplanuju ;) Jak uz jsem popisoval, na ne nemam celkovy vykon (vyssi valivy odpor plastu + prevazna cast jizdy „za svoje“ = ne v haku).

                          Zatim teda porad ziju v domeni, ze v horni pulce mi mui stacit svalu jen tak akorat na to, abych mohl zatocit beranama.

                          0 0
                          • jonti  

                            Na silnici je ten výkon na rovině ještě důležitější, jestli se budeš jen vozit v balíku a nedokážeš udělat únik, nebo po rovině docvaknout skupinu, tak nezajedeš nic. A těch závodů v těžkých kopcích až tolik není.

                            Vrch těla tam využiješ určitě míň, ale taky je potřeba, i pro rozumné zalehnutí do oblouků nějakou sílu potřebuješ.

                            0 0
                        • alessas  

                          A jinak k ty vaze, taky uz nevazim tech 52.5, ale uz 55.5 ;)

                          0 0
                      • Biker jak Pes  

                        Dřepy s velkou činkou mají celkový anabolický účinek na celé tělo. Doporučuji projít si web coretraining.cz kde je spoustu informací ohledně core tréninku a spoustu užitečných informací ohledně všeobecného posilování.

                        0 0
        • MLangr  

          Moje osobní zkušenost. Můj syn se věnoval v žákovském, kadetském a juniorském věku cyklistice závodně. S přibývajícím věkem měl stále horší a horší výsledky v závodech, třebaže si nemyslím že by trénoval méně kvalitně. Absolvoval několik zátěžových a spiro testů na CASRI a při té příležitosti jsem měl možnost porovnat jeho parametry s hodnotami lidí kteří jezdili „na bednu“. Synovy ventilační parametry byly sotva průměrné, kdežto lidi ze špičky měli parametry vysoce nadprůměrné. Pokud někdo dokáže za minutu prodýchat o 40% vzduchu více než druhý, tak logicky když se silnice zvedne a začně se trochu jet, tak první jede v čele, kdežto druhého nemilosrdně vysypou z balíku. Tohle všechno se opakovaně potvrzovalo na závodech, takže dle mého názoru, určité fyziologické hranice definují strop výkonnosti, který nelze posunout ani sebeusilovnějším tréninkem.

          0 0
          • McBlacky  

            částečně souhlasím, ale přiznejme si, je to i dost velká výmluva.

            Samozřejmě s podprůměrnými parametry to není na kategorii elite mimo ČR. Elite v ČR je s otazníkem -problém motivace když to není na bednu- nicméně hobby se dá jezdit na bednu úplně v klidu. Sám nejezdím až tak špatně a to mám podprůměrnou kapacitu plic, kterou jsem si navíc i snížil sedmi lety kouření na střední a vysoké škole ;)

            Chybu bych viděl spíš ve složení tréninku a hlavně v tom, že zatímco v žácích a kadetech není taková konkurence v junckách už jsou kluci co jsou schopni jezdit téměř na rovinu s muži.

            Nevím kolik tvůj syn jezdil, v současné době už junioři co to někam chtějí dotáhnout trénují kolem 70–90hodin měsíčně (resp za 4t cyklus).

            0 0
            • MLangr  

              Samozřejmě je možno do toho stále bušit i když jezdíš na ocase. Hlavně aby ti to vzala hlava. Je pak otázka, jaký má smysl tomu podřídit v podstatě všechno, když z toho ve výsledku nemáš žádnou radost.

              0 0
              • McBlacky  

                první předpoklad je se smířit s tím, že to není zadarmo a bez námahy ;) a že kdo chce něco jezdit musí tomu dávat téměř všechno i v hobby.

                Na rozumnou obživu to u nás nebylo nikdy, takže smysl toho dělat elite na full time moc není. Jestli byly ambice takový, tak chápu, že nemělo smysl pokračovat.

                0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.