Skřípající zvuky sedlovky,co s tím???

16 nepřečtených
  • gamster

    Měl bych na vás prosbu, při delší vyjížďce mi začne nehoráznš křupat por prdeli, vím že ten zvuk je ze sedlovky a vím i čím to je, jak se mi bahno dostane do toho meziprostoru objímky a sedlovky, tak tam ty kamínky skřípou a skřípou,ale čím zamezit právě aby mi tam nic nepadalo.Zkoušel jsem tip z ivela, udělat kondom z nějaké staré duše, chvíli to drží, ale je to tak na silničku, na MTB mě to zachvíli sjede.Co používáte vy?

    Anketa: Ochrana proti skřípání:

    0x
    0%
    0 0
    • pajan  

      Takhle – Oblepil BYCH to izolačkou :-) ;-)

      0 0
    • StuntJ  

      Vítej do klubu, mě dělá to samé, použe celkové rozebrání, vyčištění, namazání styčných ploch grafitem ( už ho nepoužívám, páč potom vypadám jak kdybych se pochcal tmou – takže obyč vazelína). Pak složit, utáhnout na bejka a jezdit. Dokud je sucho je vše OK, ale běda jak je tam trocha vody … Já to budu řešit novou sedlovkou, aspoň kolečko shodí 100g, protože stará má 360g :o( . Jo a pozor, může to dělat i zámek sedlovky, zní to stejně …

      0 0
    • StuntJ  

      Jinak Durex nevozím, to je jak lízat zmrzlinu přes igeliťák, vidíč, cítíš, ale neochutnáš a neprožiješ :o)

      0 0
    • pižmoň  

      To neni mozne sak ta sedlovka nemuze tak pracovat hned u objimky ne?prejed to silikonem a mas..

      0 0
    • rf  

      Dle mých zkušeností – problém není v nečistotách směrem shora, ale v místě naříznutí sedlovky. A právě tudy se nečistoty dostávají do prostoru mezi sedlovkou a sedlovou trubkou a jsou následně příčinou nepříjemných zvuků. Řeším to následovně:

      1. sedlovku, sedlovou objímku a sedlovou trubku důkladně vyčistit
      2. namazat sedlovku, vnitřek sedlové trubky vazelínou a dále namazat vazelínou horní část sedlové trubky, v místě kam se usadí objímka
      3. nasadit objímku tak, aby seděla přesně na výřezu sedlové trubky
      4. z tenkého plechu (ano třeba plechovka od piva) vyříznout obdelník cca 20×40 mm a tento vsunout delší částí do sedlové trubky v místě výřezu a plech vytvarovat částečně do tvaru sedlové trubky a na horním konci tak trochu malinko (2–3mm) ohrnout, aby při pozdějším zasouvání sedlovky nezajel příliš hluboko – po usazení sedlovky by měly právě ty „ohrnuté“ cca 2mm zůstat vidět
      5. s citem dotáhnout objímkou a otřít přebytek vazelíny.

      Tímto opatřením dosáhnu toho, že naříznutí sedlové trubky je tím tenkým plechem zaslepené a nečistoty touto cestou do rámu nevnikají. Zároveň plíšek zabraňuje nechtěnému zasouvání sedlovky do rámu. Používám tento způsob již pár let a doteď to funguje.

      Ještě malou poznámku, velkou většinu zvuků na kole způsobuje přílišné používání vody při mytí kola (o wapce ani nemluvě) a hlavně odmašťovače ve spreji!. Takže s citem :-)))

      0 0
      • vasek80  

        Mě se ale stále sedlovka zasouvá a to i když to dotáhnu celkem dost na krev. Obojí alu. Plíšek zkusím.

        0 0
      • gamster  

        Díky za radu, tohle s tou plechovkou jsem právě slyšel na karbonový sedlovky,ale zkusím to taky(mimochodem mám Tohmsona Elite).Jenom jsem tě moc nepochopil s tou poslední částí v bodě 4-na horním konci tak trochu malinko (2–3mm) ohrnout, aby při pozdějším zasouvání sedlovky nezajel příliš hluboko – po usazení sedlovky by měly právě ty „ohrnuté“ cca 2mm zůstat vidět

        Jak to myslíš?Máš třeba nějaký foto jak by to mělo vypadat?

        0 0
        • rf  

          Fotku teď nemám, můžu ji pak udělat… ale je to jednoduchý – je asi jasné, že se ten plíšek vytvaruje mezi sedlovkou a sedlovou trubkou (vznikne číst válce). No a pak to buď necháš jak to je, anebo ten čouhající koneček (2–3mm) ohneš (pod úhlem cca. 90 st) směrem k objímce (takové L). A právě to zahnutí pak zabrání tomu, aby ten plíšek při  manipulaci nezajel dovnitř do sedlové trubky. Je to zároveň taková kontrola správné polohy toho plíšku.

          0 0
      • pižmoň  

        jestli myslis jak je narizla sedlova trubka a je tam ta sternina ukoncena dirou,presne tama me do ramu tekl bordel,pac ma ze zadni strany splostelou sedlovku(easton ec70 zero),neskripalo me to,ale zpusobovalo mi to taky jine problemy,tak sem na sedlovku v miste spoje nalepil obdelnik oboustranne lepici pasky,na druhe strane oboustran.p.l. sem nechal tu ochrannou folii aby to nelepilo a do ramu opatrne zasunul je to pod tlakem (a tesni to tu sterbinu ukoncenou dirou) takze uz by tam tect nemelo:-)

        0 0
    • Flegmatik  

      Všechno to vyčisti, jak se tu radí…bla bla a sundej objímku a přes tu drážku v sedlové trubce nalep izolačku, tak aby tam držela a zakrývala štěrbinu. Nasaď objímku – ale ne jako původně, ale otoč o 180°, šroubem nebo rychloupínem dopředu – tím vzadu budeš mít tu drážku s izolačkou chráněnou i samotnou objímkou a nebude se izolačka stahovat. Šópni tam sedlovku (trochu ji něčím namaž) a běž jezdit.

      0 0
      • gamster  

        To už mě taky napadlo,ale říkáls jsem si když takhle pojedu, všichni co mě uvidijou si budou klepat na čelo, ajk uvidijou tu objímku naopak.Ale samozřejmě je to taky řešení

        0 0
        • Flegmatik  

          Jasně, on když tě někdo uvidí, tak ti bude hnedka koukat pod nohy na objímku… V klidu prosím tě. Já ji tam vozím už asi 4 roky a nikdo si toho snad ani nevšiml (nikdo se mě na to nezeptal). A kdyby si toho všiml, jak je mi to i tak úplně šumák.

          0 0
          • lidumil  

            Jen je pak trochu problém s dotahováním objímky, vlastně ji dotahuješ proti zářezu v sedlové trubce.

            0 0
    •  

      Baník pyčo!

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.