skladani kola - problem hned na zacatku :-)

48 nepřečtených
  • jerrry

    Tak sem si vymyslel zabavu na zimni pliskanice. Ze koupim ram, komponenty, slozim kolo, pritom se zabavim a neco se naucim, protoze ohledne kol jsem naprosty tupak, coz se mi moc nelibi. A pak ze to kolo dam klukovi jako darek.

    No jeste jsem nezacal a uz tu mam prvni, ale pomerne zavazny problem. Ram. Ve sve naivite, ktera asi hranici s debilitou, jsem vybral alu ram HiFi od staryho Fishera. Libi se mi, je to v podstate to co jsem chtel postavit, ale ted zjistuju ze ten ram se snad samostatne neprodava :-(( snad jen karbon. Coz mi prijde pro kluka, kteryho to zas tak nebavi, jako dost zbytecny. A ze situace je pry podobna i u ostatnich vyrobcu. Pokud davaji ramy solo, pak ty nejvyssi … boha co je to za bordel ? Snad mu nebudu stavet Intense – ten se solo sehnat da :-)

    Koukal sem ze tu kdekdo neco porad stavi, tak na cem to proboha stavite ??? Jinak podotykam, ze sem chtel fulla, zdvih kolem 120–130.

    0 0
    • mar_tin1  

      koľko chceš investovať do toho rámu? a cenu rátaš už aj s tlmičom?

      0 0
      • jerrry  

        Puvodne jsem to chtel i s tlumicem. Naprosto uprimne – penize me netrapi. Tj. je mi fuk, zda ten ram bude stat 15, 20 nebo 30. Nechci ale kupovat nejakej super ram … hlavne proto, ze by mi trosku trhalo srdce dat neco takovyho klukovi, kteryho to kolo zas tak moc nebere. Na druhou stranu nechci jit a koupit prvni shit jen proto ze je k mani.

        0 0
        • Blade  

          Plíz, adoptuj mě :-D

          0 0
          • jerrry  

            ty mas ale desnou spotrebu retezu – pokud sem se teda nesplet v nicku a pokud me pamet neklame … jsem bohat, ale tohle bych asi nezvladl :-)

            0 0
            • Blade  

              To ses teda splet :-) V průměru mi vydržel řeťaz 2200km a teď točím 4 řetězy s jednou kazetou, takže to bude ještě lepší… Tak popřemejšlej :-D

              0 0
            • pepek  

              On láme rámy, to je horší. Adoptuj mě, všechno šetříma používám, dokuď se to samo nerozpadne. A umím už číst a psát a ani se už nepočurávám…

              0 0
              • Blade  

                No vzhledem k věku bych nepsal „už nepočůrávám“ ale spíš „ještě se nepočůrávám“ :D:D:D

                0 0
                • pepek  

                  Já to myslel samozřejmě jako rozdíl oproti Tobě, takže je to správně :-)

                  0 0
                  • Blade  

                    No myslím, že z toho už se nevykecáš.. už seš jasnej :-D

                    0 0
        • Hejdik  

          No tak kupovat rám za 15,20,nebo 30klacků někomu,koho to ani moc nebere…,promiň ,ale co si o tomhle mám myslet,to fakt nevím. Na druhou stranu jsou to tvoje prachy a dělej si nima co chceš.

          0 0
          • vili  

            uz rikal ze ho penize netrapi a taky ze to je spis pro neho jako zabava pres zimu…je to sice neobvykly ale proc ne…zkusil bych treba RB…

            0 0
          • chodec  

            co třeba si myslet to co napsal – že peníze prostě nejsou problém ;-)

            0 0
            • Hejdik  

              Je fakt,že na rámu za ty prachy ho to třeba bavit začne. Nebo bude přinucen:-))) Asi jsem trochu přepálil reakci.

              0 0
          • jerrry  

            Mas pravdu v mnoha vecech :

            • kluk je ignor, ktery na lecos kasle, ale je to hodnej kluk. zaplatpanbuh v dnesni dobe za takovyho
            • stejne sem mu chtel na jare koupit neco novyho, bo se za nama taha se starym tezkym supem. Radostne mu dopreju neco dobryho, ale toho karbonu mi pro nej prijde vazne skoda.
            • tohle mel byt darek predevsim pro me, abych si mel s cim hrat. Ten darek diteti byl pouhe ospravedlneni :-)
            • sou to moje prachy a ja s nimi delam co se mi zlibi :-))) Pokud te vzrusilo tohle, pak bud rad ze nevidis jiny veci :-)

            ja ale myslel, ze mi treba poradis s tim ramem ? :-)

            0 0
            • Hejdik  

              Posílám omluvu,fakt mě jen trochu dožralo,jestli to nehraničí trochu s rozežraností těch 30000 pro někoho koho to nějak nebere,ale teď se mi to rozleželo a posílám omluvu. Fakt jsem to přepálil.

              0 0
              • jerrry  

                na omluvu se vyprdni :-)) Nijak se me to nedotklo .. to bys ses musel jinak snazit :-)

                BTW ja nenapsal ze musim nutne koupit „malymu“ smejdovi ram za 30. Ja pouze napsal ze je mi fuk kolik to bude. Ta 30tka tam byla vicemene pro dokresleni. Osobne pocitam ze to bude min. Taky se mi zda uhozeny koupit klukovi opravdu super vec. Proto ani moc neresim Santa Cruz apod.

                0 0
            • JSt  

              ta posledni odrazka je vynikajici :-))

              0 0
        • gemini  

          Mě celkem překvapily ceny Santacruz – když jsem uvažoval o stavbě kola, líbil se mi Superlighl – ale neznám, nemůžu posoudit, jakej je.Jen se mi prostě líbil. Jsem myslel že ty rámy jsou dražší, než jsou v nabídce…

          0 0
          • chodec  

            No nevím, jestli ti přijde nějakých 45–50 táců za rám od SC málo (i když jednočepy pravda nejksou tak hrozné), ale osobně bych tuhle značku nezvažoval, když mu přišlo žinantní stavět na intensovi. SC a intense hrají stejnou ligu.

            Je pravda že jerry narazil na stejnej problém co ostatní – ne všichni výrobci prodávají rámové sady a když už někdo, tak předpokládá, že to dělá nějaký fajnšmekr, co chce na rám dát to nejnej co si bude moct dovolit, a tak nabízejí obvykle jen své lepší kousky.

            Možná by mohl zkusit nějaké Gianty – Transy i Reigny jsou sehnat podle stránek dovozce jako rámové sady za ceny někde v tom pásmu co zmiňuje celkem bez potíží a kvalita je to osvědčená.

            0 0
            • gemini  

              Superlight + tlumič fox – 32 000. Vím, že je to nižší zdvih než chce Jerry – jen jsem konstatoval, že jsem myslel, že jsou tyhle rámy cenou někde na úrovni RM. Jejich kvalitu ale nejsem kompetentní posoudit.

              0 0
              • chodec  

                Jak jsem psal Superlight je jednoduchý nepřeákovaný jednočep a tedy i relativně levný. Pokud bys vzal nějaké VPP od SC, tak jsi v pásmu 45–60 klacků za rám s tlumákem a to už je pochopitelně jinde a můžeš to srovnávat s čtyřčepovejma věcma od RM – třeba ETSX co jsou mezi 50–60.

                0 0
                • gemini  

                  špatně jsem to pochopil – pravda…Ale když mu na penězích nesejde, on by určitě dal i 60:-))

                  0 0
                • gemini  

                  špatně jsem to pochopil – pravda…Ale když mu na penězích nesejde, on by určitě dal i 60:-))

                  0 0
                  • gemini  

                    Ps – není to nic proti nikomu. Já jen že za kvalitu se holt musí zaplait…

                    0 0
        • mar_tin1  

          hm… ja by som poobzeral shopy, čo je k dispozícici, a podľa toho kúpil. alebo skús niečo od RB, aj keď oni majú len speedster na 105mm a potom monster am na 140mm. mám totiž pocit, že teraz už veľa rámov na trhu nebude.

          0 0
          • mar_tin1  

            alebo ten santacruz. ale zrejme budú k dispozícii už 2008 modely

            0 0
        • Bafoon  

          ku.va chlape! ted jsem se polil čajem a sypu do sebe prášky! takový cifry sem napsat! :-D full je i pro mě neznáma takže já jen držím pěsti (švorcové)) při stavbě ať se hodně naučíš a večery vesele ubíhaj

          Bajk Bajk

          0 0
    • petebike  

      kdyz jsou penize neni co resit :-)

      ibiscycles.com/mou­ntain/

      0 0
    • Smazaný účet  

      kouknul bych na RB, Duratec, tam by se možná dalo něco vybrat…

      0 0
    • Oakey  

      Já bych se zkusil kouknout jak tady chlapy říkaj na českej Race Bike, zlatý český ručičky, super zpracování a hodně zajímavý ceny. Nebo něco tuctovějšího: dobrý hravý rámy má GT, Schwinn (totožnej systém), pak třeba Specialized, Scott – to už je kvalitka mezi sériovkama. Zkus jít na americký internetový bike shopy a tam maj rámů tři ****** – pak akorát zjistit, jestli se u nás prodávaj.

      0 0
    • Indian  

      Brácha si nedávno udělal řidičák, příští týden mu bude 18náct, tak jsem si řekl, že bych mu koupil jen tak do začátku nějaký to brko, znáte to na zničení jen tak na lítačku, moc ho to nebere, jenom nevím, jestli Audi RS4 nebo BMW 335i, nevíte? Čemu byste dali přednost, peníze moc neřeším, na zahrádce mám rafinérku.

      0 0
    • kesu  

      no samotny ramy sou drahy no.Ja bych zvazil asi gianta trance X a nebo reigna,popripade monstra

      0 0
    • maly bob  

      mrkni na www.trinnity.cz na ramy od cube, do 30ti je tam celkem vyber

      0 0
    • Shamick  

      Obykle se do diskuzí nezapojuju,ale nedá mi abych si neblejsk svý kolečko.Na šlapání vozim RockMachinu 5000,stavitelnej zdvih od 110 do 150,štyrčepová konstrukce pracuje s tlumičem fox rp2 fakt dokonale a to mu občas na svejch „vyjížďkách“ dám solidně pokouřit…Tomcat si určitě vzpomene na moje slova „trochu to drncalo“… :) Rámy se zvlášť sehnat daj a rozhodně ne za 30kkč,tak proč nad tim nepopřemejšlet?

      0 0
    • jerrry  

      Dikec vsem co mi dali nejakej tip. Nejak bych to shrnul a poprosil odalsi konzultaci (viz nize). Americky – Ibis, Santa, Intense atd – jsem vyloucil, protoze je to pro smejda vazne skoda. To si radsi udelam radost sam ;-) RB ani Duratec me nijak nezaujaly nebo jsem tam nenasel nic co jsem nosil v hlave. Takze pokud bych se do toho pustil, do uvahy by pripadly ramy Giant Trance X, Spesl Stump FSR a Cube (AMS 125). Ty prvni dva jsou teda drazsi nez se mi libi … ale aspon jsou.

      No a ted ta konzultace … ucelem toho kola by mel bejt takovej vseumel – Trail se tomu ted myslim rika. Zadnej chrt a zadny enduro. Proto uvazuju o zdvihu kolem 120–130. Mam strach ze vetsi zdvih by pro kluka znamenal vetsi a zbytecnou drinu – uz tak nema fyzicku nic moc. A prece jen, vetsina normalniho jezdeni je po rovine nebo do kopce (aspon mi to tak osobne prijde :-) ) Co vy na to spojeni vyssi zdvih = vyssi namaha? Je to tak nebo pitomost ? Protoze zrovinka Cube ma ve vetsim zdvihu moc hezky kola Stereo nebo Fritzz. A co vubec vas nazor na tyhlety tri typy – Fritzz, Stereo, a AMS 125 ?

      Diky za kazdej nazor

      0 0
      • ptak1000  

        Kdyby jsi chtěl CUBÍKA, tak bych vo jednom věděl…

        0 0
      • tomfree  

        Já ti nějak nerozumím,buď chci něco podle svých představ a jsem ochoten zapltit,nebo když mi záleží na ceně tak si vyberu něco hotového a koupím kde dají lepší cenu.

        0 0
        • jerrry  

          ??? Rek jsem ze chci kolo pro kluka. Rek jsem asi jaky. Rek jsem ze cci ram a kolo postavit. Rek jsem ze ac $$ nejsou kriticke, mam jakousi predstavu. Rek jsem proc nechci nejaky znacky a proc nechci davat vic penez. Rek jsem co jsem nasel na trhu za ramy a poznamenal ze ty ceny jsou vyssi nez jsem cekal. Nic vic nic min .. co ti bohajeho neni jasny ???

          Krome toho jsem poprosil o nazor na Cubiny, takze pokud k tomu mas co rict, pak diky predem. Pokud ti neco porad neni jasny ja uz ti vazne nepomuzu …

          0 0
      • ptak1000  

        Vlastně o jednom AMSu, taky STEREO a FRITZ by se tam našel. Ale jen omezené velikosti a barvy.

        0 0
      • jerrry  

        skutecne zadnej komentar k tem vyssim zdvihum a k tem Cube ? To se mi tu ani nechce verit … pekne prosim … zkuste to . Dikec :-)

        0 0
        • chodec  

          Hoodně ve zkratce – větší zdvihy = předpoklad většího namáhání = víc materiálu = větší váha rámu a vidle co s sebou musíš vozit i když pozamykáš tlumení a tedy vetší dřina. Takže kupovat si kolo s větším zdvihem než reálně použiješ je k ničemu. Za větší zdvihy (vůči tebou zvažované kategorrii trail/AM) ale považuji až tak 160 as výše – tedy tak kategorii SC Nomada a pod. V to m rozmězí 120–140 se obvykle ještě dá kolo stavět nalehko.

          Cuby jsem neviděl moc prodávat jako samotné rámy. Nicméně třeba to Stereo je na 140 mm, tedy také AM kategorie a dá se podle výrobce stavět celkem nalehko (okolo 12 kg). Fritz už přece jen míří na můj vkus mnohem víc do endura i vahou (ke 14 kg).

          0 0
          • MlokCZ  

            Doplním něco k těm kostkám.

            AMS 125ka x Stereo není nijak lehké se rozhodnout, tedy pro mě to lehké nikdy nebylo, asi proto budu mít už brzo obě dvě :-).

            Stereo je oproti 125ce o malinko pomalejší (zatím jsem na Stereu ale jel jen krátce, podrobnější srovnání bude až Stereo dorazí a najedu na něm více), ale nic hrozného a pořád jede dost slušně na svůj zdvih.

            Váhově jsou ty kola na tom úplně stejně, rozdíl vah těch rámů je jen pár gramů. Na obou jde postavit svižný 12,5kg těžký kolo (samozřejmě s tím rozdílem, že 125ka pojede nepatrně lépe).

            Rozdíl zdvihů tam znatelný je a to celkem dost. 125ka má tužší rám, i když mě to u Sterea nepřišel žádný problém. Stereo má hůře dosažitelný tlumič a k tomu ještě na ráně bordelu (ale to celkem řeší origoš minimblatníček). Stereo se za ty nevýhody ale odvděčí vynikajícím chodem (i když 125ka chodí také velmi dobře).

            Pokud bude více chrtit, tak ať veme 125ku. Pokud bude jezdit více na pohodu a nebude chtít pořád přepínat páčku na propedal, ať veme Stereo.

            Geometrii mají obě ty kola téměř totožnou a tak akorát na AM.

            Fritz už je jiná kategorii, vyšší zdvihy, vyšší váha, jiná geometrie, vše více do endura. Toho bych pro tohle použití nebral.

            Samotné rámy není problém koupit, ale jsou cenově hodně nevýhodné oproti komplet kolu.

            0 0
            • MlokCZ  

              Ještě jsem zapomněl. Stereo má větší sloping, což je lepší. U AMS 125ky to není díky konstrukci a přepákování možné.

              0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.