Dětské kolo skládané (2,5 roku + )

24 nepřečtených
  • chodec

    Mám zvláštní dotaz. Rád bych koupil kolečko pro synka – brzy mu bude cca 2,5 roku a podle toho, jak blbne na odrážedlech a krade ostatním všechny možné vehikly, tak by ho to mohlo bavit. Na začátku možná s kolečkama a pak bez nich. Vidím jich na netu hromadu, ale přijde mi, že všechny jsou jen obrandované stejné verky.

    No a protože je tatínek hračička a líbí se mu hezké a dobře běhající věci, tak mě napadá, zda náhodou neexistuje nějaké takovéhle kolečko, které by bylo dělané na standardní komponenty.

    Tj. příklad – většina těhle 12" koleček, co jsem viděl, má přední brzdu nejspíš jen kvůli parádě, protože ji pro mě nepochopitelně skoro nedokážu umáčknout ani já – dospělec a netuším, jak ji má umáčknout 3 leté dítě s 1/3 velkou rukou a 1/10 síly v ní. Být na mě, hodím mu tam nějaké starší hydry z odmontovaných zásob nebo něco z bazáru, co funguje, nebo alespoň funkční véčko, ale to byvyžadovalo standardní návarky a tak.

    Nebo nedělá někdo takovéhle hračky na zakázku? Můj táta mi kdysi takhle úžasně přestavěl starého Stadiona na dětskou motorku, hodil to na bamtamová kola a já se na motorce se vším všudy (přední brzdou spojkou řazením, zadní brzdou na nohu a plynem v gripu) učil jezdit pomalu dřív, než na prvním kole. Dodnes to jsou jedny z nejzajímavějších zážitků, co si pamatuji, jak jsme blbli s vylepšováním – tak to jen tak na vysvětlení těhle možná pro někoho divnějch nápadů :-)

    Je taková úvaha úplně ztracená?  nebo něco takového existuje a dá se koupit.

    0 0
    • Jirikus  

      Neblázni.

      0 0
      • chodec  

        hele já to nedělám kvůli pojízdnosti kola. Je mi jasné že točit se bude i to za 800 z tesca.

        Jen jedny z úplně prvních vzpomínek, co mám jsou právě na to, jak jsme s tátou „vylepšovali motorku“. V praxi tedy tátu (taky hračičku) napadlo nějaké vylepšení (třeba blatníky), a už jsme šli montovat – tedy táta montoval a já se mu pletl pod nohy, pod ruce a do práce, ale miloval jsem to.

        No a kombinace slušné šance, že by to podobně mohlo bavit kluka (který teď dělá cokoliv, co zahrnuje možnost dloubat do nečeho šroubovákem a být se mnou v dílně) a kupy komponent, co se mi doma válejí (náby, brzdy, řetězy, pastorky, částečně ojetá hlavka a spol.), nebo krteré dostanu od kámošů co jezdí či za pár šupů koupím v bazaru  a které by šly nějak recyklovat mě vedla k nápadu, zda by se nedalo takhle blbnout i na dětském kolečku.

        Jediné na čem to stojí a padá je rám, kterej by byl nějak s těmahle věcma slučitelný (třeba „V“ návarky, hlavovka na standarní průměr hlavka,  a pod.) – ten si sám neudělám, hliník doma vařit neumím a i s ocelí bych měl problém v těhle rozměrech – mám jen elektrickou svážečku bez CO – jemné věci s tím moc nejdou (neumím).

        Tož tak – jde spíš o samotný proces úprav než o výsledek – jen nahlas uvažuji a říkám si, zda někdo podobně nevymýšlel cosi přede mnou.

        0 0
        • nobody  

          já myslím, že prcek si bohatě užije i údržbu kola, alespoň můj jo (maže si sám řetěz,…)

          0 0
        • Jirikus  

          Pro 2,5 leté dítě je už přední brzda k ničemu, stačí jeden převod a torpédo. Víc to dítě fakt nepotřebuje a vymýšlet přendání nějakých dospěláckých dílů na dětský rám, a to mi odpusť, je fakt blbost.

          0 0
    • jIrI___  

      jj, hodil bych to komplet do XTR, brzdy buďto Avidy Ultimate nebo Marty :-)). Myslíš, že to takový prcek ocení? S tou přední brzdou souhlasím, ale musel by sis s tím hodně pohrát, aby na ni vůbec krátké prstíky dosáhly. Navíc si myslím, že v takovém věku nemá ještě ani tak vyvinutou motoriku, aby pochopil a dokázal brzdit přední a zadní brzdou současně. Já do svých 10 let brzdil torpedem, na přední brzdu jsem ani nesáhl a nezanechalo to na mě snad žádné následky :)

      0 0
      • chodec  

        viz výše – cílem primárně není fakt Marta na kole :-) (ta se mi navíc doma ani neválí :-)

        0 0
    • Pebe  

      něco takového udělali u RB pro svého potomka, je to už delší dobu, tak se zkus poptat tam jestli by to neprodali, podle mě přesně to co by jsi chtěl

      foto1

      foto2

      0 0
      • chodec  

        jo přesně něco takového jsem měl na mysli – i když tohle také nevypadá až na ty brzdy moc standardně pokud jde o komponenty, ale o něco takového jde – jen by mě skoro mrzelo, že tohle už je dotažený a moc vylepšovat nebude co :-)))

        škoda že nejsem doma, hodil bych pro předatavu fotku toho, jaké dětské motorky (jezdil jsem na ní údajně někdy mezi 3–4 rokem jak byla malinká) a mnohem později pak BMX kola jsme s tátou dělali a s jakými blbinkami se bavili.

        0 0
        • Pebe  

          pokud se nebojíš do toho nějak investovat, myslím do rámu, tak se zastav na Roztylském náměstí, podle mě by byli k domluvě v pohodě vstřícní a neměl by být problém se na standardních rozměrech domluvit…kolik to bude stát netušim

          0 0
          • chodec  

            dík za tip – už jsem jim napsal a až budu mít chvíli, asi se tam i stavím. Že to nebude stát jako sériovka z Číny je mi jasné a pokud to bude neúnosné, tak se holt budu muset zařídit jinak. Jo zábava něco stojí :-)

            0 0
    • nobody  

      brzdy pro malé dítě jsou imho nesmysl, ještě nedokáže řídit a brzdit najednou, bohatě stačí torpédo

      0 0
      • chodec  

        to proto je tedy asi rovnou dělají všichni nefunkční :-)

        0 0
        • nobody  

          já ji třeba hned sundal a na 12-tku kolo už ani nepůjde, na 16-ku kolo taky asi ještě ne

          0 0
          • Pijer  

            Náhodou mlaďas dostal v únoru ve čtyř letech 16" Author Stylo a pochvaluje si, že to „má vzádu brzdu kterou jde smykovat a vepředu taky brzdu kterou jde taky smykovat a vůbec celý to kolo je takový bleskový. ???? No táto jako že rychle jezdí“ :-D Opravdu jsem byl překvapený jak oproti předchozímu GTčku Mach Mini (tuším že na letošní model už přední brzdu ani nedávají) jde ta přední bzda tak zlehka.

            0 0
    • Volf  

      Sice moje dcera je 9 x starší, ale co si pamatuji, tak 2,5 letech nedokáže dítě jezdit na kole tak, aby dokázalo brzdit véčkama. Prostě je neumáčkne úplně stejně jako neumáčkne brzdu sériově dávanou na dětská kola. Stejně tam je jen z důvodu naprosto nesmyslné vyhlášky. spíš bych to řešil tak, aby to kolo velikostně odpovídalo a procházel bych se bazarama, protože děti rychle odrůstají a když budeš brát bazarová kola, tak i kutil si přijde na své :-). Stejně v jeho věku bude mít největší radost z kola, když ho povezeš v sedačce. Ne ale v těch nových na nosiči, kdy ty děcka nic nevidí, ale sehnal bych si  nějakého treka s pevnou vidlicí a starou sedačku na rám, klukovi brejle a helmičku, z řidítek sundal všechno co je nepotřebné aby se mohl držet  měl pocit že ,, řídí ,, a bude z něj jednou kovanej biker. Nevím jakou mají zkušenost mladší ročníky s tandemovou tyčí, ale já bych se bál, že děcko spadne a ublíží si. Na nějaké vyjížďky se synátorem zatím zapomeň. Takže mu sežeň nějaké maličké kolo a choď za ním.....

      0 0
      • chodec  

        Tahle varianta – (12" za pusu z bazaru a kutit na tom) mě napadla jako záložní. Jen si právě nejsem jistý, zda jakékoliv kolo téhle kategorie něco podobného snese. Ale za tu cenu to zas nebude problém vyzkoušet. 

        O vyjížďkách na tandemu nebo dokonce bez tandemu ještě minimálně 2–3 roky neuvažuji.

        Tohle všechno vidím nejprve na ježdění po dvorku u domku a postupně třeba na procházce v parku a tak (vše z mé strany v pěší variantě :-).  Brejle a helmičku už má – tu mu dávám i na odrážedlo – z kopce v parku na tom jezdí rychlostí, že ho skoro nedoběhnu, tak jsem ho pro sichr už malinko „opevnil“.

        S tím nosičem vpředu si to nějak neumím představit z mé strany (pro kluka by to jistě bylo vzrůšo) – jak jde šlapat, když mám minimálně 0,5 metru sedačku mezi nohama na rámu?

        0 0
        • nobody  

          já kupoval synovi první kolo nové, je to moje první dítě :), a třeba já nikdy nedostal nové kolo.

          0 0
          • chodec  

            to celkem souhlasí – já když se zamyslím, tak jsem za mlada také nejezdil na žádné nové konfekci. Vždy to bylo většinou něco přestavěného (i když krásně a k lepšímu se všemi detaily) ze starších kusů (třeba si pamatuji, jak jsme rozletovávali starého favotita nebo co to bylo a krátili ho na mou velikost, nebo dělali BMXko ve velikosti na mě jako prcka zmenšováním a převařováním staršího rámu). A právě u toho šťourání bylo pomalu víc zábavy, než při samotném ježdění na tom. Ale taky to na mě zanechalo následky – viz tenhle thread :-)

            0 0
            • Volf  

              sedačky ani jsem netušil co se všechno dělá :-)

              0 0
              • Jezevec70  

                Sedačky pěkné, ale nosnost jen do 15 kg. Mám taky syna 2,5 roku a má právě 15 kg, takže sedačka dopředu o ničem. Už od loňska ale jezdíme se zadní a maximální spokojenost. Když jsme minulou sobotu vyjeli letos poprvé, tak z toho byl strašně nadšený. Není potřeba nejet moc kilometrů – takový půldenní výlet má v našem případě třeba 20 – 25 km, ale vybrat něco aby to dítě zaujalo – koně, ovce, kozi, čapí hnizdo… Taky není od věci hospůdka se zahrádkou a dětským hřištěm…

                Zrovna dneska dopoledne jsme si šli vyzkoušet 12" od Authora, bohužel se prodala, tak musíme počkat do příštího týdne.

                0 0
        • Volf  

          No už je to hodně dlouho co byla holka malá, ale tenkrát nic jiného nebylo  tak jsem to nikdy ani neřešil. Je ale fakt, že se na kolo vždycky moc těšila.

          0 0
    • art1  

      jak dlouho myslíš ,že prcek bude na 12" kole jezdit ?

      0 0
    • RomanH  

      Je to nesmysl. Male dite ma na kole spostu starosti samo se sebou. Budes rad, ze se na 12'' kole nauci slapat po rovine a po nejak dobe zacne i brzdit torpedem… A az mu budou 4 a bude mit 16''tku, tak tam uz je predni brzda vetsinou slusne V a jde mackat lehce (alespon u dcerineho Authora Vital). I tak jsem ji ale rikal, at ji radeji moc nemacka, protoze tak male dite se vetsinou rozhlizi roztekane kolem sebe a pokud by se neceho lekla, urcite ji zmacke nadoraz a pujde pres…

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.