• zacinajicibikerka

    Dobrý den,

    máte někdo zkušenosti se skládacími koly?

    Chci si jedno koupit:

    1. na chalupě mám normální horské kolo, ale trávím tam jen víkendy
    2. během týdne jsem v paneláku v 1+mikro1 bez balkónu, kam se normální kolo nevleze ani omylem
    3. mám potřebu se občas prostě projet, týdenní nájezd by byl max. 30km, asfaltky, možná nějaké polňačka, ale to není nutné
    4. zkoušela jsem koloběžku, která by se vešla do bytu, ale po úrazu kolene takový pohyb nepřipadá v úvahu
    5. nebudu to tahat v MHD, takže velikost po složení není zas tak důležitá (kvůli jízdenkám atd.)
    6. vzhledem k nájezdu chci dát maximálně 10000

    Určitě chci navštívit nějakou prodejnu a pokud možno se projet, zatím je můj výběr z webu:

    LeaderFox Tremp, ale tam mě odrazuje asi málo převodů:

    https://e-shop.leaderfox.cz/…3000101.aspx

    LeaderFox Urby jen kvůli přehazovačce:

    https://e-shop.leaderfox.cz/…2000101.aspx

    Kolo z Decathlonu, tady rozhoduje spíše cena, otázkou je, je to šunt anebo pro mé potřeby stačí?

    https://www.decathlon.cz/…8352597.html

    0 0
    • Jakobo  

      Problemy maji vetsinou nekolik zcela odlisnych reseni. Se skladackou ti neporadim, zadnou jsem nikdy nemel. Podle me ale i ta skladacka po slozeni zabere dost mista, na delku a vysku sice kratsi, ale na sirku o to sirsi. Navic jsem jeden cas jezdil pracovne do Holandska a videl ty jejich skladacky ve vlaku, po meste, u prace. Od skladani byly polamane powdeny, brzdy a prevody byly na vetsine kol jen nouzovka. Dily jako riditka a sedlovka jsou od zasouvani cerne od osoupaneho hliniku, radeji bych asi chodil behat.

      Sklep nemas, na chodbe kolo neni mozne nechavat (bez ohledu na zlodeje)? Kolarna tam neni? Ve Francii na kolejich jsem mel kolo (23" treka) polozene na skrini v byte mozna 12 m2. Mit vlastni byt treba 30 m2 asi bych poresil drzak na zed nebo strop. Na to bych se soustredil a radeji poridil normalni jednoduche a spolehlive kolo do mesta a okoli, staci par prevodu.

      0 0
    • onuce  

      Mám skládačku z Decathlonu, za pár korun (cca čtyři tisíce), a je naprosto skvělá. Dají se na ní podnikat i expediční výlety v horách, příměstské ježdění je pak luxusem. Viz foto v mém profilu…

      https://www.bike-forum.cz/…32-skladacka

      https://www.bike-forum.cz/…60-skladacka

      0 0
      • Singlespeed  

        Tady jde hlavně o to, jestli vydrží každodenní skládání a rozkládání. Předpokládám, že ty ji vůbec neskládáš, neboť máš velký honosný byt.

        0 0
        • onuce  

          Mám prakticky stejný byt, jako je výše popisovaný, ne-li menší. Totiž třicet metrů čtverečních i s věčně vykradenou sklepní kójí. Do vozidla ji také pravidelně skládám… Vydrží, a jinak mám 115kg živořící váhy, plus třeba třicet kilo proviantu…

          0 0
        • Petulda  

          .

          0 0
      • onuce  

        Apropo, jedná se konkrétně o tento model:

        https://www.decathlon.cz/…8352595.html

        Jen vřele doporučuji obout větší gumy – balony. Spolu s odpruženým sedlem vznikne pohodlný stroj pro všestranné užití.

        0 0
        • zacinajicibikerka  

          To je fakt husté. Taky jsem uvažovala o tom nejlevnějším, že by mi to fakt stačilo, pak jsem se v tom začla šťourat a zkoumat i jiné možnosti. A nějaké další úpravy, kromě plášťů?

          0 0
          • onuce  

            Pláště Big Apple 2'25, odpružené široké sedlo, a na řidítkách rohy, plus rohy pro vedení kola do nezdolatelného kopce. Jinak vše. Nemohu o tom kole po více jak roce zkušeností říci nic dobrého. Vše je jen výborné a skvělé!

            0 0
            • onuce  

              A brašničky, viz foto výše… A ještě se mi na řidítka osvědčil rychloupínací nosič na sedlovku.

              0 0
          • onuce  

            Ještě je také výhoda, že decathloní nabíjecí světlo pasuje originál přímo do rámu.

            0 0
            • JeldaM  

              Ahoj ,prosimte ktery svetlo z Decathlonu tam pasuje? Nemuzu ho dohledat nebo už ho mozna nemaji… Dik

              0 0
    • oddie  

      Kolik měříš? Mam tu rám na skládacího Dahona 26" jako mám v profilu, jen menší velikost… To je v podstatě plnohodnotné 26"kolo.

      0 0
    • Glob  

      Na skládačce jezdím každý den. Dnešní kola se skládáním problém nemají. Chybu neuděláš s modely Tern a Dahon. Ten Decathlon je taky celkem slušný. Dobré je vyzkoušet si výšku posedu (sedlovky) a taky, zda složené kolo lze aretovat (aby se nerozložilo při přenášení ve složeném stavu). Dále je dobrý zvážit, zda budeš potřebovat brašnu. Na kola Decathlonu žádná myslím nejde. Já s sebou běžně vozím 22 litrovou, která je připojena na hlavové trubce. Nemusím se otravovat s batohem. Malá kolečka skládaček mají problém na měkkém povrchu. Já mám 18". Do písku se to záboří rychle. Na zpevněné cestě to jde. Na silnici paráda. Troufám si říci, že to jezdí svižně na dobrém povrchu.

      0 0
    • tromboonen  

      Taková škoda že už tu není číslovka!

      0 0
      • onuce  

        Ano, máte pravdu. Dokázal by exaktně osvětlit, proč zážitek z jízdy na malých kolech je tak úžasný. Já opravdu mohu jen pocitově. Tedy, na dvacítkové skládačce je jízda extrahovanou radostí. Nejživější a nejradostnější z mých mnoha kol. A mít k tomu po ruce Beskydy, jako tazatelka, již bych tam neohroženě křižoval…

        0 0
        • zacinajicibikerka  

          Jo Beskydy :-D Do kopce vynesu kolo na zádech a pak jen pojedu dolů ;-D

          0 0
        • tromboonen  

          Si zatlačil slzičku, co? Pochlap se a naměř slečně nějaký drsný a prokazatelný několikasetmetrový segmenty v městským provozu…

          0 0
      • Sunshine 29  

        +1000

        0 0
    • Sc4mp  

      Ahoj, mám úplně stejnou skládačku jako Onuce. Z decathlonu, za pár korun. Kupoval jsem ji za účelem výletu do Toskánska, jako takové městské kolo. Abych za den ve Florencii a za den v Sieně toho stihl co nejvíc a objel všechny památky. Na tenhle účel to byla fakt miliónová koupě. Večer jsem jenom složil kolo do auta a bylo vymalovaný. Každopádně víc než na nějaký městský popojíždění bych to kolo nepoužíval (klobouk dolů před tebou, Onuce :)) … Nemá to hazku, takže vetší kopce drtíš ve stoje a pekelně se zapotíš, ty největší kopce tlačíš. Po celým dnu popojíždění mě trochu bolely záda, nejde tam nijak extra přizpůsobit posed, ale třeba by zrovna tobě vyhovoval (meřím skoro 2m, takže pro mě bylo složitější poskládat se na univerzální velikost tohoto kola).

      Abych to shrnul, kolo na přesun po městě super, víc než 15km bych na tom na jeden zátah jet nechtěl …

      0 0
      • zacinajicibikerka  

        Tak já potřebuju shodit pár kilo, takže zapocení do kopce by nevadilo, ale já na tom budu jezdit jen po Ostravě a blízkém okolí a tady moc mega kopců není. Na horší terén mám toho horáka.

        0 0
        • novas752  

          To mas jedno, tuk se stejne nejlepe pali vytrvalostni jizdou v rovinach (treba 2h bez vetsich prestavek plynulym tempem kterym to ujedes jeste bez velkeho vysileni). Jakmile jdes pres urcitou zatez tak telu spalovani tuku prestane stacit a prepne na spalovani cukrů.

          0 0
      • novohradsky  

        Gratuluji, Vy i zde uvedeny kolega s nickem Onuce mate velice stastnou ruku na vyber,to kolo je hodne odolne.

        Kolo lze lacine i zprevodovat na nejnutnejsi.

        Zadni savle je nutne roztahnout z takovych 115 mm na 130.

        Roztahoval jsem to takto pro kamarada u Esky-pomoci zavitove tyce a dvou matek.

        KAzdy den jsem pridal 1 nebo 2 mm.

        Budto:

        Prvni variantou je :

        Jednoduchy sestikvalt od Shimana s hakem-typove neco jakoneco jako https://www.kupkolo.cz/…-7s_z104075/

        6-indezova jednoducha packa od Shimana,

        Sroubovaci 6-kolecko od Shimana,

        a jednoduche vypletene kolo-treba jako

        https://www.cyklodiskont.cz/…-naboj-12341.

        Cenove se vejdete do 1000,–Kc.

        Druhou variantou a drazsi jsou bezlankove dvourychlostni naboje od Sturmey Archer nebo Sramu.

        Posledni treti moznosti je 3-rychlostni nabojove torpedo Shimano s rozsahem 186 %

        Hodne km

        0 0
    • Petr321  

      Prodavame hodne skladacek a mame zkusenosti i se servisem. S ohledem na rozpočet a 30km tydne, bych rekl, ze je to ok volba. Je potreba nemit vetsi ocekavani. Decathlon kolo ma pomerne jednoduche osazeni a co je podle me nedostatek, jsou jednoduche (jednostenne) rafky. Na dilne nam jeste visi osmicka z b'twin rafku po roce jezdeni. Ve meste clovek casto jezdi pres obrubniky a kola trpi, je potreba to mit na pameti a kolo prilis nezatezovat.

      Tremp i Urby se u nas celkem prodavaly a jsou v poradku. Jizdni vlastnosti dobre, celkem vydrzi, po roce az dvou se daji porad ok seridit brzdy i razeni (nabojova prehazovacka Shimano Nexus u Trempa je samozrejme drzak, jen jsou to 3 stupne, potreba vyzkouset i do kopce jestli bude stacit). Ve srovnani s Terny nebo Dahony se Tremp a Urby obtizneji skladaji (tuhe klouby) a nedrzi dobre pohromade po slozeni (obtiznejsi pri manipulaci). Taky nemely moc dobry rychloupinak (obimku) na sedlovce, sedlovka se trochu protacela a pri velkem dotazeni nekterym zakaznikum rychloupinak prasknul a menili jsme ho. Ale to je drobnost, jinak dobra kola pro zmineny ucel.

      Doporucil bych jeste ke zvazeni Tern B7, sice je jiz nad rozpocet 10tis., ale je to super kolo (idealni je vyzkouset si vsechna kola na 1 miste a srovnat je). Dahon ma kolem 10tis. jen S.U.V., ale ten bych asi nedoporucil, ostatni skvele modely jsou az okolo 13 nebo 15tis (vynikajici je napr. Mariner).

      Posledni info: Na tuto sezonu chysta Tern model A7, ktery by podle distributora mel byt pod 10 tis., jestli na kolo nespechate, urcite bych na tento model pockal a vyzkousel ho.

      0 0
      • zacinajicibikerka  

        Díky za reakci. Na kolo nespěchám, takže v klidu počkám i na A7. co se týče těch jednostěnných ráfků, tak myslím, že vměnit je nebude problém, ne? Jen pro info jsem si našla, že už vypletený ráfek se dá sehnat za 300, což bych jednou za půl roku asi oželela :-) Ale ještě uvidím, až si kola osahám v reálu.

        0 0
    • krabica  

      Trochu to to zneužiju, nějaký tip na skládačku, na které se dají jezdit pohodlně delší trasy pro člověka cca 190cm?

      0 0
      • novas752  

        Asi ta Onuceho. Ale osobne bych na delsi vejlety bral 29" mtb.

        0 0
        • krabica  

          Když píšu o skládačce, tak asi nechci 29" mtb, to bych mohl vzít svého gravela… Potřebuju kolo, které hodím do skoro plného kufru auta, nebo vezmu do vlaku typu Pendolino, jako zavazadlo…

          0 0
          • Al Stra  

            i 29 může být jako skládačka-)

            0 0
            • krabica  

              Vzhledem k tomu, co jsem napsal, je teď jasné, že 29" je blbost… :-)

              0 0
              • Al Stra  

                https://usa.dahon.com/bikes/flo-x20/

                však jo, hodně namátkou třeba tohle-)

                0 0
                • krabica  

                  Tohle je pořád moc velké a složité na skádání, to už bych vzal radši Ritchey BREAK-AWAY CARBON OUTBACK.

                  0 0
                  • krabica  

                    .

                    0 0
                    • Al Stra  

                      jo, to si klidně kup-)

                      0 0
                      • krabica  

                        Jenže hledám nějakou 20" skládačku, na kterou se v poho srovnám se 190 cm.

                        0 0
                        • Al Stra  

                          takže, co takhle nechat udělat něco v tomhle duchu?

                          http://www.englishcycles.com/…travel-bike/

                          0 0
                          • Singlespeed  

                            Jakože od Englishe? Tomu už tady, myslím, někdo psal a moc dobře to nedopadlo, co si matně vzpomínám :-).

                            0 0
                            • Al Stra  

                              tině nebo františku mrázkovi tady občas někdo napíše a většinou to taky nedopadne-)

                              0 0
                              • Singlespeed  

                                Už jen základní cena za rám 2950 liber (85000 Kč) pošle většinu běžných cyklistů do kolen :-).

                                0 0
                                • Al Stra  

                                  Ten ritchey stojí podobně tj. €3,199 za frameset,

                                  předesílám, že z mé strany jedebata čistě akademická-)

                                  0 0
                                  • krabica  

                                    Že jsou tvé rady k ničemu, to už jsem si všiml… :-)

                                    0 0
                                    • Al Stra  

                                      jedu dada, proto občas připíšu smajlík..

                                      ale ty zase, když chceš 20er a postuješ silniční ritchey…

                                      koneckonců, jsem nepsal, že to musí být výhradně eanglish, může to postavit někdo levnější, aby to nevypadalo jak kolo z decatlonu..

                                      0 0
                                      • krabica  

                                        Mně Decathlon neva, jen mě nějak onuce nepřesvědčil o té velikosti. :-) Budu se tam muset podívat.

                                        0 0
                                        • Al Stra  

                                          já mylně došel k názoru, ze chceš něco lepšího, snad najdeš co potřebuješ

                                          0 0
                                          • krabica  

                                            Ne, to nechci. :-) Jen aby to něco vydrželo, rozumně jsem se na tom poskládal, a abych ujel pohodovým tempem rovinatý výlet do max 50 km, ale spíš méně.

                                            0 0
                            • nitraq  

                              Od Englishe měl pevnou lefty vidli TJK.

                              0 0
                        • Smazaný účet  

                          Na dvacítkách? Nějakého Bromptona s vyššíma řidítkama (dělaji tři jejich verze). Skládání a rozkládání kola nejlepší ze všech a pevnost rámu při jízdě možná taky.

                          0 0
                          •  

                            nemá Brompton 16" kola?

                            0 0
                            • Smazaný účet  

                              Jasně, že má – vůbec jsem si to v té chvíli neuvědomil. Jen bych dodal (z vlastní zkušenosti teda), že na těch šestnáctkách teda je akorát potřeba, zvlášť v noci, fakt dávat pozor na díry a rantly. Když si člověk nevšimne, může být zle.

                              0 0
                              •  

                                Občas po Bromptonovi pokukuju (že bych koupil), ale ty menší kola mne právě většinou odradí, když to vstoupí do mého rozhodovacího procesu. To je vyloženě na pěkný asfalt, aby to člověka bavilo.

                                0 0
                                • Smazaný účet  

                                  Není to tak zlý – pokud na tom teda nemáš hladký gumy, jako já. aLE MUSÍ SE TÁT POZOR, ABY ČLOVĚK NEVĚDA NEVJEL DO DÍRY, PROTOŽE PAK TĚ NAKOPNE I TAM, KDE BY TO KOLO S NORMÁLNÍMA KOLAMA V KLIDU Přejelo /už se mi to nenchce opravat/ a může být zle.Ale právě Brompton, myslím, dokáže coby skládačka možná nejvíc zvednout jakousi „kvalitu života“, jak se vyjádřil jistý primář, který si jej na doporučením před rokem takém pořídil. A navíc, jak vypadá tak jakože trochu „dětsky“ nebo, co, tak lidi nesere a nejsou s ním obtíuže, vzít jej třeba i docela dobré restarurace a tak…

                                  0 0
      • onuce  

        Ano, ta moje, viz výše. Měřím 193cm. Standardně je pro tuto výšku již krátká sedlovka, ale jelikož jsem dal nové sedlo s pružinami, a ještě gelový potah, posed se zvedl na téměř optimální úroveň.

        0 0
      • oddie  

        Mám ji v profilu – Dahon Cadenza (nebo Matrix). Akorát se už tenhle typ nedělá, takže inzerce, nejlíp anglický ebay, a případně dodělat/*poupravit. A málokdy je tam s rámem vel. L, většinou bývají menší, což na 190cm není. Holt to chce sledovat, já si taky počkal.

        0 0
      • Glob  

        Brompton s teleskopickou sedlovkou případně jeho čínský klony. Jezdím na něm každý den okolo 35 km. Kola jsou tedy o něco menší než chceš, ale to snad neva

        0 0
      • Petr321  

        Brompton s teleskopkou bude na 190cm ok, ale už nebude s 16" moc příjemný na delší trasy. Pokud by to nemuselo být na 20" kolech, doporučil bych např. Tern Eclipse D16, ten je na 26", což je na delší trasy i do terénu skvělý (jízdní vlastnosti se blíží již klasickému kolu, ale zachovává si výhody skládačky). Na 20" se pak určitě dívat po kole se stavitelným (vysouvacím) představcem a dlouhou sedlovkou, nebo např. stavitelnými řídítky – některé Terny mají Andros systém nastavení výšky řídítek (např. Link D8). Na vyšší postavy nám dobře sedí i skládací kola Kolos (model Kolos No6) – mají delší rám (vzdálenost sedlo x řídítka) a stavitelný představec. Výška 190cm je pro většinu kol již hraniční, proto bych určite doporučil kola si osobně vyzkoušet – záleží totiž hodně i na konkrétních proporcích těla.

        0 0
        • Glob  

          Ony jsou Bromácky ráfky spíše jako 18 palců. Jezdím po silnicích i dlouhý trasy a nějak nemám problém. Vlastně ta výhoda skládačky s malými rozměry je právě o velikosti kol. Takže tohle je důležitý si rozmyslet. Popravdě mám horský kolo i silniční. Ale na skládačce najezdím nejvíce díky tomu, že jí mohu mít všude s sebou a jednoduše složit, vzít do auta, vlaku apod.

          0 0
          • novohradsky  

            Dobry den,

            mohu mit dotaz -kolik ma Vas Brompton najeto a co jste na nem uz musel za soucastky menit ?

            Z jineho vlakna vite,ze zvazuji nakup Bromptna a osobni zkusenosti lidi jsou pro mne cennou informaci.

            Dekuji moc

            0 0
    • novohradsky  

      Skladacky jezdim nekolik let a nelze rict,ze je to pozitivni nebo negativni,na skladackach najezdim vic nez na normalnim kole rocne,

      kolem 1500–2000 km rocne,nejezdim na nich do prace.

      Proti normalnim kolum jsou u skladacky naroky na servis jak cenove,tak i pracnosti vyssi.

      -tak nejprve ke skladovani – 20" palcove kolo je ve slozenem stavu docela velke,i kdyz se to nezda

      – udelejte si z krabice nebo z vietnamske tasky model kvadru – 80cm delka,35cm sirka a a 65 cm vyska. a dejte si to do bytu na mesic,

      pak udelate si udelate usudek sama,jestli je to velke nebo ne.

      • pokud to bude bude velke,pak 16" jsou trochu mensi – Dahon Curve 656535,Totez 16" palcove Cinany a kvalitni,„mirne predrazeny“ Brompton-566035.

      Kvalitni cenove vyhodny Dahon Curve je ted na https://sport.bazos.cz/…on-Curve.php

      • u skladacky je nejvetsi problem klouby-hlavne ten predstavce.Kvalitni kloub je daleko dulezitejsi nez vybaveni.

      Pokud to dostane vakl,pak je kolo v haji.A to byva casteji nez se Vam muze stat,i kdyz Vam prodejce bude rikat neco jineho.

      • co se tyce polnich cest-tak 20" skladacka projede-ale musi mit tlustsi gumy.Po asfaltu jede docela slusne i 16".
      • kolo s ocelovym ramem je o 1,5 kg tezsi nez s hlinikovym ramem,ale ocelove klouby chytaji daleko mene vakl nez hlinikove,hlinik se vymackava.

        Pro damu bude asi dulezita vaha,pro „pany“ jako ja s vyssi hmotnosti je odolnejsi zelezo.

      • Co se tyce ceny,lze na cyklistickych bazarechcasto sehnat nevhodne koupe nebo dary s najezdem par km a cenou dolu tak o 20–30%:

      www.sbazar.cz,www.cyklobazar.cz,sport.bazos.cz, atd

      • Ve velkych mestech maji pro skladaci kola kamenne prodejny-lze odzkouset:

      Cyklospeciality-Brno,Hradec Kralove,Praha

      Decathlon Praha,Ostrava

      Kolobezky-Plzen-Plzen

      Velorama-Praha

      Cesky sport – Ostrava

      --nizsi sady Dahonu a Ternu maji kvalitu neznackovych kol a cenu znackovych,vyssi rady Ternu od Linku D8 jsou hodne kvalitni.

      Nejkvalitnejsi je asi Brompton,ale ma nestandartni rozmery soucastek(co servis ? a jeho cena ?) a astronomickou cenu.

      Zajimava je skladacka Foldy eKolo.cz-Foldy- dlouhodoba recenze na http://priblizovadla.cz/…cenze/foldy/

      Prijemny nakup

      0 0
    • Smazaný účet  

      Přiživím se na tomhle vlákně. Přestěhoval jsem se z centra, kde se všude dalo dojít pěšky, nebo skočit do jedné z variant emhádéčka. Teď jsem odkázán na věčně přervané metro.

      Proto zvažuji, zda během volnějších dnů a víkendových pracovních cest nekombinovat MHD a skládačku. Rovnou říkám, že nechci investovat 40k do Bromptonu. Padl mi do oka Tern A7 a Btwin tilt 500/nižší/vyšší řada. První jmenované vyhrává designem, lepšími koly, emocí ze značky a obecnou kvalitou, dekáč kontruje výrazným cenovým rozdílem (7,5 vs. 10k) a podle videí má jednodušší a rychlejší systém skládání.

      Máte někdo zkušenosti s a7 nebo tím dekáčěm? Nezajímají mě doporučení na full size kolo. HT 29 už doma parkuje a další nechci. Jinak bych patrně volil Triban 100. Za 6.5k to vypadá jako dobrá koupě. Jezdím po klientech, nemám jednu kancelář a není možné, abych

      1. pokaždé řešil zamykání
      2. nemohl využít během dne s kolem bus
      3. jezdil na stávajícím kole a nonstop měnil SPD za platformy a bál se krádeže.
      4. rval další óbrkolo do bytu. Už takhle o 29 furt zakopavám.
      0 0
      • Glob  

        Btwin není špatný kolo. Vyzkoušej, zda Ti sedí rozměrově, zda je sedlovka dostatečně dlouhá. Jinak vyloženě chybu neuděláš.

        0 0
    • Renda69  

      Kamarád mi poslal odkaz:

      Montague

      0 0
    • xtonda  

      Přidám se s dotazem, zvažuji nákup skládačky s 20" koly pro pojíždění po městě a nenáročné výlety, v Praze nemám do bytu kam dát normální kolo. A chci to levně abych se nemusel bát parkovat to na ulici. Na druhou stranu mám nějaké minimální požadavky, aby to něco vydrželo – chci dvoustěnné ráfky s alespoň 28 dráty, 32 nebo 36 bych ale viděl raději a náboj na kazetu a klasickou patku na přehazku (tedy ne šroubovací vícekolečko) aby se v případě potřeby dal nasadit pohon s větším rozsahem.

      Vytipoval sem následující tři modely kol:

      Dema F7

      https://eshop.dema.bike/…ema-f7-black

      Olpran

      http://www.olpran.cz/…20-bile.html

      Agogs foldy

      https://ekolo.cz/…o-foldy-2018

      Zajímají mě hlavně názory na Olpran a Dema, aktuálně jsou obě v akci sehnatelná za 6500 Kč, bohužel u Olpranu jsou specifikace poněkud zmatené a v lecčem nesmyslné, něco chybí, takže pokud někdo může upřesnit, případně jestli se dá poznat např. z výšky ráfku, jestli je dvoustěnný + info co se nikde neuvádí jako max použitelná šířka pláště, nestandardnosti komponentů apod. budu rád.

      0 0
      • Val  

        uz jsem tady nekde o foldyne psal, ale nevim kam, + mam dalsi zkusenosti.

        je to zavodni skladacka:

        • je dost velka, jsem zvyklej na kratke ramy a s 175 cm bych byl radsi kdyby byla taky kratsi, ale alespon mam skoro zavodnickej posez
        • ovsem sedlo je spis pro lidi co na tom sedi jako panicka na nedelnim vyletu (ted koukam, ze aktualni verze ma sportovneji vypadajici sedlo, takze to uz asi vyresili)
        • prevody dost tezky, dobry na zavodeni se silnicarema, ale musite mit v nohach. vymenil jsem kliky za vyprodejove deore s HT a mensim prevodnikem (ale moc jsem to zatim nevychytal, na nejmensim kolecku mi retez sjizdi z prevodniku (nespadne uplne, ale zachytne se u krytu))
        • sedlovka neustale sjizdela (pry bezne u skladacek), i kdyz jsem utahoval co to rukou slo, vyresil jsem krouzkem proti zajizdeni sedlovky – ale ten je sroubovaci coz brani rychlemu slozeni kola
        • razeni, prehazka Microshift – super, pekny, funkcni, ale je to silnicni prehazka, vetsi kazetu by to nemuselo pobrat
        • kazeta i retez (8) asi to nejlevnejsi co jsem kdy videl
        • kola, vysoke rafky do V, hodne dratu + 20" = vypadaji hodne bytelne, seskakovani z obrubniku bez problemu, plaste super na silnici i tu rozbombardovanou (1,5" ale vesel by se i sirsi), jen jsou skoro bez vzorku = staci maly bahynko a uz to jede
        • po roce se mi zacalo vyklat hlavko, vyresil jsem utazenim sroubu, ale pomohlo to jen na chvili, tak ted budu utahovat znovu a vysledek teprve uvidim
        • ram i vidle je hlinik (konkurenti mivaji obvykle vidli ocelovou), trochu netradicni konstrukce, ale pusobi pevne
        • metaliza (oh yeah!)
        • gripy jsou pohodlne, ale bez zamku = sjizdi a protaci se jako zivy
        • brzdy, na zacatku trochu drhlo lanko, po vymene pák za svoje garazove Avidy SL a promazani, uz to prestalo a brzdi to naprosto bez problemu
        0 0
        • xtonda  

          Sice sem už před týdnem a půl koupil tu Demu (u Olpranu sem nebyl s to zjistit skutečnou specifikaci), ale stejně díky, určitě se tvoje zkušenost bude hodit i někomu dalšímu. Rozhodla cena 6500 Kč včetně funkčních blatníků a nosiče. Nějaké první postřehy sem napsal do profilu kola. https://www.bike-forum.cz/…01-skladacka

          Pohon 52/11–28 u Foldy je blbost, tam bych to hned vyměnil za Shimano 9sp 11–36, výhoda je, že Foldy na rozdíl od Dema už má na to ořech. Mě sedlovka zatím nezajela, ale nemám moc najeto, výhoda Demy je, že má větší průměr sedlovky než Foldy. Váha Demy je 13,3 kg, pokud má Foldy skutečně 11,3 kg, tak to je velmi pěkné. Taky se mi na Foldy nelíbila patka, z fotek vypadá, že je to pevná součást rámu.

          Jinak sem se ještě byl dívat na Terny, ale dobře vybavený je až model D8 skoro za dvacku. Taky sem viděl Kolos No.6, pěkné, hliník i vidlice, ale zase za 12600 je jen úplný základ v podobě Tourney osazení, druhá úroveň výbavy už je na Aliviu 1×9, ale to už je přes 16 tis., už celkem dost na kolo povalované po městě.

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.