RS XC 30 - vymenit pruzinu nebo vidlici?

40 nepřečtených
  • zsteiner

    Nazdar bikeri.

    Resim takovej problem. Koupil sem zene temer nove kolo 27'5 (najeto cca 400km) na ktere je Rock Shox xc 30 se stredne tvrdou pruzinou (cca 75kg?) a zena ma jen 50kg, takze funkcnost nic moc. Ted resim, zda investovat cca 900kc do nove pruziny, nebo stavajici vidlici prodat a radeji koupit nejlacinejsi vzduch (xcr rl air) http://www.mojekolo.cz/…-5-disc-bila

    Pripadne ma s tim vzduchovym xcr nekdo zkusenost? Nejsou to vyhozene penize?

    Diky

    0 0
    • Evilcleaner  

      vzduchová xcr funguje zcela srovnatelně s raidonem, jsou si vevnitř velmi podobné. nicméně vzduchová xcr váží stále asi 2,4 kg, takže kolo uděláš pravděpodobně těž­ší.

      0 0
    • deadmead  

      Zdarec,

      před rokem a něco jsme doma něco podobného řešili, akorát to nebyl přechod z pružinovky ale z low-cost (super-entry-level) vzduchové vidle.

      Přítelkyně má 60kg i s kolem a postelí a jezdí tak opatrně, že se jí vidle vůbec nehýbala. Musela být nafoukaná na minimum a to se nakonec ukázalo jako problém, protože poté nebyl dostatečný tlak ve vzduchové komoře a vidlice se po zatížení nevracela zpět do 0 zdvihu. Ze začátku si toho nevšimneš ale pomalu se to zvětšuje a zvětšuje, nakonec začalo docházet k tomu, že zůstával olej v tlumení víc a víc pod pístkem a tento problém se zvětšoval.

      Jediné co pomohlo bylo vidlu rozebrat a kompletně vytunit olejema, stírákama, atd, prostě upravit aby měla menší pasivní odpory a k jejímu ideálnímu provozu stačil minimální tlak ve vzduchové komoře.

      To se mi několikrát povedlo ale na dlouhodobý provoz to nebylo, musel jsem to dělat tak 2–3 za sezónu a sralo mě to.

      Musel jsem koupit vidlu od Milana naladěnou na váhu a styl jízdy a dneska si klepu na hlavu, že jsem to neudělal dříve, nebe a dudy! Milan RULEZ!

      Jinak ze zkušeností s RS Tora na pružině bych řekl, že pořádně vyčištěná, pomazaná, vytuněná pružinovka správným olejem s né úplně ideální pružinou bude chodit o hodně lépe než upravený entry-level vzduch (pružina->méně těsnění, menší pasivní odpory, atd..). Ano, je těžší o 1 kg o tom žádná..

      Za mě rada zní:

      IF najede aspoň 1500–2000km v terénu, kde potřebuje odpruženou vidlu ( polňačky a hůře) tak → TT od Milana (vyser se na low-cost vzduchovky!!! Vyhodíš peníze.)

      IF najede méně než 1500 km po cyklostezkách tak je lepší si za litr sehnat nejměkčí pružinu, balení oleje a 2h si hrát na mastividlu.

      Víťa

      0 0
      • zsteiner  

        Diky moc Vito ;-) Sdilim tvuj nazor a radeji zainvestuji cca 900kc do pruziny. Ale stejne nechapu, proc na damske kolo velikosti S (16palcu) davaji vidlici na vahu cca 75kg. Kolik zen ktere budou jezdit na Sku budou mit 75kg? Navic takovy problem se sehnanim jine pruziny nikde jinde neni. Vyber pruzin pro RS xc30 je jak na ebay tak treba v DE velky. Ale postovne vyjde pomalu to same co pruzina :-(

        0 0
        • deadmead  

          My jsme to taky nechápali, dělají ,,dámské" kola s pánskýma komponentama, možná kromě sedel. Jsou to jenom kecy, opravdu dámského je na tom minimum, zase vyhrál marketing :-)

          S tou koupí je to na pytel, ale když se ti povede sehnat pružina za 900, olej koupíš za ±200, zkoukneš Youtube jak to udělat, máš vyhráno :-)

          Možná mám doma nějaké olej, když budeš chtít napiš do zpráv..

          V.

          0 0
          • zsteiner  

            Do oleje se zatim asi poustet nebudu, kolo je jeste rok v zaruce. Uvidim, co to bude delat s tou mekci pruzinou. Ale diky za radu. Treba se jeste ozvu :-)

            0 0
            • deadmead  

              No jestli budeš měnit pružinu, tak už budeš sundávat spodní nohy ne? Pokud ano tak je to třeba zbavit veškeré vazelíny a pořádně to namazat olejem, pak sestavit a ještě nesešroubované spodní nohy stříknout 3–5ml oleje do každé, pak až zašroubovat.

              0 0
              • Evilcleaner  

                tolik oleje je dle mých zkušeností málo.

                0 0
              • zsteiner  

                No abych rekl pravdu, tak v tomhle jsem uplnej amater. Nikdy sem vidli rozdelanou nemel, tak nevim co me ceka. Ale dle videi na youtube to nevypada extra slozite. Ted sem koukal na rozebrani Rock Shox xc28 a daval tam 10ml oleje, ale jen do jedne nohy. Tak nevim :-( Musim to jeste nastudovat. Mam cas, protoze na pruzinu bude zena cekat 8tydnu!

                0 0
      • kyl  

        Můžeš napsat značku té low-cost vzduchové vidlice co byla tak mizerná?Jinak,ur­čitě měla ocelovou negativní pružinu a ta je na nějakou hmotnost stejně jako pozitivní pružina u pružinových vidlic.

        Není teda žádnej div že se nevracela do zdvihu při nízkém tlaku v komoře.Ono stačilo ji vyhodit,v žele­zářství nebo podobném obchodě koupit ± průměrově a délkově stejnou,pocitově slabší a bylo by po problému.

        0 0
        • Erknold  

          je pravda, že kdyby mi řekli 900 Kč a čekání 8 týdnů, tak bych opravdu šel po obchodech shánět alternativní náhradu.

          0 0
          • kyl  

            900,– bych teda za pružinu nedal ani náhodou

            0 0
            • scalar  

              Ono to stejně není konečné řešení. Vidlice sice začne pružit, ale to neznamená, že začne fungovat. Zase tam bude moc tuhá negativní pružina, tak nepůjde vyladit tlumení.

              0 0
              • kyl  

                prostě to překopat od základu a vidlici si udělat po svém

                0 0
                • scalar  

                  No, nevím. Cpát peníze do pružin, rejpat se v tom a výsledkem bude těžká vidlice (ocelové vnitřní nohy i krk) s 30mm nohama…

                  0 0
                  • kyl  

                    tak těžká bude stejně,vymění jen pružiny

                    0 0
        • deadmead  

          F1Air RST, obyč verze, možná nějaké platinum budou lepší ale stálo to za …

          Jo tehda by pomohlo někde sehnat novou měkčí negativní pružinu, ale podle mě to nemá moc smysl, měsíc budu lítat po městě a 20hod proseděných u netu abych něco sehnal.. Raději rovnou koupit pořádnou a čas investovat do jízdy..

          Neřešit a jezdit :-)

          0 0
    • scalar  

      Podívej se i po vidlicích na 26", které se dají použít i na 27,5" kola. Občas se dá ve výprodeji něco výhodně sehnat, záleží také na tom, jakou máš na rámu hlavu. X-Fusion Velvet do 4 tis., občas se objeví nějaká Foxka.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.