• Smazaný účet

    Ahoj,

    rozhodl jsem se, že si chci svoje nové kolo postavit sám a docela se pro ten projekt nadchnul.

    Bohužel hned na začátku jsem narazil na lehký problém a sice ten, že mi přijde nabídka rámů na trhu dost malá. Máte někdo zkušenost jak snadno sehnat nový rám na crossové kolo? Na váze mi nějak nezáleží, hlavní je kvalita a odolnost.

    Předem díky

    0 0
    • novas752  

      Kvalita, odolnost… Ocelový rám na zakázku. Werk, Singlebee. Nebo RB CRR290 pokud by sedla geo.

      0 0
    • Bruca  

      Tak vem ram pro 27,5 mtb, krosova kola se ti tam vejdou

      0 0
      • Smazaný účet  

        Kolo 28 do rámu 27,5? To by šlo?

        0 0
        • maajkee  

          Ano.

          0 0
          • Jakobo  

            A proc by to mel delat? To je ted tady na BF nejaka nova mantra delat calamadu z ramu, vidlic a kol ruznych rozmeru. Ramu pro crossove kola je zatim na trhu stale dost a pokud ma nekdo nutkani do ramu nacpat to nejsirsi co se tam jeste vleze tak at si rovnou koupi nejaky +ram.

            Akorat to udela zmatek ve vidlici zvlast pokud chce pevnou nemluve pak o pevnych osach. A jako bonus bude mit vsude na ramu topenarske objimky, aby si vubec mohl nejak namontovat nosic a blatniky.

            Ty bys mu mel spis napsat, ze ramy Force jsou dobre (nebo ne), prasknuti se nemusi bat, hmotnost je nerozhodujici a ze doporucujes to a ono (treba zafrezovat stred, osazeni).

            0 0
            • Smazaný účet  

              „To je ted tady na BF nejaka nova mantra delat calamadu z ramu, vidlic a kol ruznych rozmeru.“

              To je dlouhodobý trend. Místní telátka propagující např. nej kolo je 29er s pevnou na podhuštěných bezduších odradí většinu normálních lidí, jelikož je to nesmysl.

              0 0
              • t29  

                Pro průměrného cyklistu-uživatele který chce neřešit a jezdit (turisticky) je opravdu nejlepší kolo 29er s pevnou – problém je v tom, že takový průměrný uživatel neexistuje :)

                0 0
            • novas752  

              No například krosové vidlice (odpružené) stojí opravdu za hovno všechny co jsou běžně k vidění, takový Raidon 27,5" za 3000 je oproti tomu jinej vesmír, běžný krosový pláště se tam na výšku vejdou stejně jak do krosových vidlic a montážní rozměr (ATC) je taky téměř stejný (v 80mm zdvihu).

              Kola jako taková mají taky stejný rozměr a to 622mm, stejně jako 29" mtb zapletená kola, stejně jako silniční kola…

              U rámu záleží jaká geometrie mu vyhovuje, levné mtb rámy se od krosových geometrií také moc neliší a návarky na nosič, stojánek apod. mívají také. Tam je vážně nesmysl to škatulkovat „tohle je mtb a tohle kros“.

              Jestli chce brzdy co nebrzdí tak ať si klidně koupí trekové, u těch levnějších se to opět nerozlišuje. Převodníky si taky při stavbě zvolí jaké mu budou sedět nezávisle na škatulkování a zbytek osazení taktéž.

              0 0
              • Jezevec70  

                Co má rám krosového kola společného s nebrzdícími brzdami?

                Původní dotaz byl na rám, že si chce kolo postavit sám.

                0 0
    • TommyP3  

      na bike-discount.de mají slušné cross rámy za pár korun i s poštovným, už jsem tři skládal a geometrie je celkem fajn, jinak ještě supshop tam jsou super levné

      0 0
      • Smazaný účet  

        Force si asi nechám jako zálohu, když nic jiného nevyjde. Pokud ovšem s touhle značkou nemá někdo fakt negativní zkušnosti

        0 0
        • Jakobo  

          Kvalita bude asi odpovidajici cene, praskani ramu Force jsem tady moc nezaznamenal. Jen jednou nekdo psal o krive stavbe, kterou vyreklamoval za novy ram. Problem bude spis, ze je to takovy polotovar. Idealni by bylo nechat nekde zafrezovat aspon stred a pokud mozno i brzdy a hlavovou trubku.

          Pro sebe bych si to kolo klidne vzal, jen nedelaji v me velikosti (23"). To uz ale ani MRX. Na levne popojizdedlo klidne a jestli ma o kilo vic, nez nejlehci ramy na trhu je pro tebe fakt uplne jedno.

          Tady ti spousta pise koupit 27.5" nebo 29" HT ram. To je mozna taky reseni, ale. Za prve tyto ram vetsinou nemaji uchyty pro blatniky a nosic. Maji mozna zbytecne sirokou zadni stavbu. Pokud tam nebudes cpat plaste 2.2" neni potreba. Asi neni jinak bys sel primo cestou horskeho kola. A nakonec tyto ramy jsou delane pro odpruzene vidlice. Muzes tam sice dat pevnou, ale ta bude zbytecne dlouha, mozna budes resit tapered hlava netapered vidlice, pro dobrou geometrii mozna bueds muset koupit nejakou MTB vidlici, co bude 4× drazsi nez vidle na crosse a nebude mit uchyty na blatnik atd.

          Pokud to fakt chces jako kolo do prace, po meste a nejake vylety po polnacce pak kup crossovy ram, pevnou vidlici, osad to nejakou stredni tridou jako Deore, dej si nejake plaste s protiprurazovou ochranou a blatniky. Budes spokojen.

          0 0
          • nitraq  

            Polotovary budou myslím všechny rámy v týhle cenový hladině. Na druhou stranu není nic složitýho dojít do nejbližšího servisu a tam si to nechat udělat.

            0 0
            • Jakobo  

              No vsak tak jsem to myslel. Koupit neco jak ten Force, hodit to do servisu na zafrezovani a osadit sam.

              0 0
              • Smazaný účet  

                Díky moc, tohle byla pro mě novinka, že se takhle v e-shopech běžně prodávají i věci, co potřebují takhle brutální zásah, co se doma nedá jen tak udělat. Když si k tomu připočtu cenu práce, tak to už bych se mohl rovnou podívat po něčem dražším, co už bude hotové a bez starostí.

                0 0
                • oddie  

                  Žádný brutální zásah nepotřebují.

                  0 0
                • Jakobo  

                  Zafrezovat stred a dalsi bys mel u kazdeho ramu bez ohledu na znacku. Melo by to patrit ke standardnim ukonum pri stavbe kola. Lepsi vyrobci to aspon delaji. Zvysi se vydrz lozisek, usnadni serizovani brzd, montaz…

                  Bezpodminecne nutne to neni. U 4hranu, ktery drzi souosost obou lozisek to treba neni tak kriticke, ale stejne se i tady lepe rozlozi sily na zavitu a priruba se opre o celo mufny celym obvodem.

                  0 0
      • Smazaný účet  

        Díky, tohle vypadá na zajímavé typy. Vzhledem k tomu, že na to nechvátám, tak bych to mohl na té německé stránce trochu víc sledovat kvůli zajímavým dílům

        0 0
        • TommyP3  

          discount je fajn ale díly objednávám na bike24.de tam je daleko větší výběr a lepší akce, s poštou není problém, do čtyř dnů jsem měl co bylo skladem doma

          0 0
        • gersa  

          Když to budeš nějaký den sledovat, tak se stane jediná věc, že ty rámy nebudou ;)

          0 0
    • Cen da H  

      ja koupil author stratos trekking ram tady:

      http://www.librakola.cz/…-trekking-48

      ale author nevim jestli bys chtel, vozi to vsichni ja tu trekking od authora vidim jako nejcastejsi kolo…

      Ale za tu cenu mi slouzi dobre, srovnani s Force nebo Maxbike ale nemam.

      0 0
    • t29  

      Jestli si to tu zakladatel ještě někdy přečte…

      Pokud se chceš s cenou za celé kolo vejít do 20k, potom ti na rám zůstane tak 3–5k a za tu cenu nebude nic výrazně lepšího než Force Midas. Místo kvality rámu se zaměř na vyhovující velikost a geometrii a na to, jak na tom kole chceš jezdit a co od toho kola čekáš.

      Letem světem z pár e-shopů ještě třeba

      https://www.cyklopoint.cz/…_d41574.html

      https://www.cyklopoint.cz/…_d50761.html

      https://www.mojekolo.cz/…-trekingove/

      https://www.mojekolo.cz/…my-crossove/

      Porovnej si dostupné velikosti, dohledej geometrie. Kdyby sis chtěl extra vymýšlet tak si zjisti, jaké pláště pobere zadní stavba, jestli kotoučovky nekolidují s uchycením blatníku/nosiče, způsob vedení lanek, uchycení smyku atd.

      0 0
      • Smazaný účet  

        Díky, na geometrie určitě koukám a tam mi právě ten Force Midas zatím vychází zdaleka nejblíž k tomu, na čem jezdím teď.

        Kotoučovky neřeším, do bahna s tím nejezdím a od té doby, co jsem si zlomil nohu jsem ve sjezdech tak opatrný, že mi na to stačí klasická Včka a aspoň něco ušetřím.

        0 0
        • Honzis  

          na bazoši se leckdy objeví celé slušně osazené krosy za cenu pod 5tisíc Kč, tak je z mého pohledu možná lepší koupit bazarovku, něco doladit/prodat. S pevnou vidlí byly podle mě krosy s lepší geo před 15lety než dnes, viz třeba můj Author Zentih z profilu

          0 0
          • Smazaný účet  

            Za 15 let ježdění na kole s odpruženou vidlicí už bych si na pevnou asi těžko zvykal. Navíc rád jezdím po polňačkách, kde to docela pomáhá. Spíš tam plánuju přechod z pružiny na vzduch.

            0 0
            • Jakobo  

              Tak potom asi musim trochu vzit zpet ten nazor o nesmyslu pouzit 27.5" nebo 29" ram. Nejak jsem mel zato, ze chces pevnou vidlici (jako mam treba ja). Pevna je na crossu super, kolo je lehke, svizne, bez vetsi udrzby. Pocitej s tim, ze vzduchova vyzaduje udrzbu, zvlast v zime. Mel jsem na kole ani ne rok vzduchovou a po zime byla komplet na odpis. Vnejsi nohy mely praskliny, ta zlatava povrchovka na vnitrnich nohach byla pod guferem vyzrana az na hlinu a to jsem vidlici pokud mozno pravidelne cistil a mazal. Ta lehka magneziova slitina asi spatne odolava soli. Nevim. Vidlici jsem vyhodil a od te doby mam na tomto kole pevnou a klid. Co do pohodli to neni az takova tragedie, zvlast se sirsimi plasti 42 mm.

              Ted jsem zaznamenal 28" vidlice Suntour primarne urcene pro elektrokola, maji myslim 32 mm Alu vnitrni nohy a vzduchove, nastaveni tlumeni. Takze moznost je, ale nic o nich nevim. Nicmene 30 mm vzduchove se delaji asi porad, kvalitativne asi totez co starsi Epicon, Raidon, zdvih 63 nebo 75 mm. U tech 27.5" bude vetsi vyber a i top vidlice, zdvih pres 100 mm. Jestli to u krose fakt potrebujes nevim.

              0 0
              • Smazaný účet  

                Suntour mám teď na kole a řekl bych, že je to držák. Otázka je, jestli je to u vzduchu stejné dobré…

                Ten přechod jsem chtěl udělat hlavně kvůli tomu, že při svých 90 kilech jsem od toho čekal trochu lepší zážitek než z pružiny.

                0 0
            • Honzis  

              na polňačkách by pomohla spíš 29ka s 2,2" balóny … nebo alespoň střídat třeba dvoje záplety.

              0 0
              • t29  

                +1

                Pomalu se nám ta diskuse stáčí správným směrem :)

                0 0
              • Smazaný účet  

                Hlavně žádnou kovbojku :) Většinu času stejně jedu klasicky po silnici a záplety drží už roky. Na předním kole vlastně úplně od začátku

                0 0
                • Honzis  

                  jasný, já úmyslně dal pevnou kvůli váze a hbitosti, abych dával drahou vidli v ceně rámu se mi nechce a taky mám jen V-brake, tudíž výběr vidlic omezen.

                  Na drncavých polňačkách jsem vyklepanej i s 42mm Maxxis Wormdrive při 2,5atm. Zrovna v sobotu jsem vzal šutrák, defekt zadku a odnesl to trochu i ráfek, tudíž v terénu opatrně :-(

                  0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.