• DalajVladan

    Ahoj, prvně trochu omáčky:) Začal jsem přemýšlet o koupi kola. Dřív (dá se říct jako dítě:) ) jsem jezdil na levném horském kolem a lítal s tím po lesích a kopcích. Ale musím říct, že jsem z toho nikdy nadšený nebyl, protože jsem se vždy hrozně nadřel.

    Teď po letech, co jsem na kolo pořádně nesedl (řidčák :D) jsem se byl projet s přítelkyní a jel na nějaké trekingovém Authorovi a velmi se mi jízda zalíbila.

    Tak jsem si říkal, že bych si něco pořídil a na první podívaní se do e-shopů mě zaujaly crossová kola. Pak jsem začal pročítat toto fórum a musím říct, že mi to vůbec rozhodování neujasnilo. Protože i na ježdění převážně na asfaltu tu bylo doporučováno horské kolo. Mám tedy nějaké požadavky a dotazy.

    Chci kolo řekněme kolem 13 tis. na ježdění z 80% po asfaltu a z 20% polňačky či lesní cesty – kterých je v okolí bydliště mnoho. Žádné závodění ani těžký terén, prostě pohoda.

    Hlavní otázka tedy je, zda crossové či mtb s rychlými plášti? Chápu, že rozdíl v průměru kol (26" vs. 27–28") může být zanedbatelný, ale co převody? Co jsem se tak díval, tak všechny mtb je mají asi dost lehké ne?

    Díky za trpělivost a odpovědi;-)

     
    0 0
    • Smazaný účet  

      Tady ti nikdo cross nedoporučí to nečekej :)

      0 0
    • cukerko  
      1. na kopcoch sa nadries aj na riadnom Biku, len bude vyssi luxux
      2. ked naozaj vies ze nikdy nebudes mat chut poriadne do tych kopcov ist, tak sa ti najviac hodi trek, naco koniec koncov kupovat pomale mtb ked ho nevyuzijes, aj ked ja by som aj tak zobral mtb. chodim na biku denne do prace (60% asfalt), ale mozem si dovolit agresivnu jazdu a skakanie, aj lepsi teren.
      0 0
    • tom_777  

      idelání první kolo

      0 0
    • Mr.Duck  

      No podle mě,jako první kolo MTB. Když si kupuješ první kolo, co ty víš co tě chytí, a kdyby tě popadlo že bys chtěl lítat po lesích, tak s trekingem si celkem nahranej, zatimco horák by nezklamal. No a když budeš rači jezdit po asfaltu, tak to horský neni zas taková přítěž, zvlášť s rychlejma pláštěma. Rozhodně menší zlo než treking v lese :)

      Já teď s mladou pořizoval kolo, že budem spolu jezdit, ale já že rači horský, ona že treking, no a teď když němak vyrazíme, tak to dost omezuje kam můžeme jezdit, ale zas když sme na asfaltu, tak já makám a za sebou slyšim jak jí cvaká ořech půlku cesty kde já musim zabírat furt :)

      No, rozhodně bych šel do horskýho, třeba tě ježdění za chvíli přejde a bude to fuk, nebo tě chytne a budeš mít víc prostoru si najít co tě nejvíc baví ;)

      0 0
    • DalajVladan  

      no, tak jsem se ai nechal přesvědčit pro mtb:) … hromadu sjem tady toho přečetl, mluvil se známýma.

      našel jsem teď zajímavou nabídku:

      http://scottusa.com/…761/scale_80   … kdyby bylo za 15 000?

      či

      http://scottusa.com/…56/aspect_30 … cca za 14 000?

      Na tu silnic se podle popisku té které řady hodí spíš Scale ne?

       

      Jinak se mi docela líbí 29" mtb, ale přichází v úvahu za takovou cenu? Nějaké modely kolem 15 000 jsem našel, ale předpokládám, že to bude maximálně ořezané. Další otázka je, jestli na to stačí mých 170 cm:\

       
      0 0
      • RomulusP  

        Scale by byl lepší,ale k tvému výběru ti zamotám hlavu tím,že ber to co se ti líbilo,a to bylo podle tvých slov crossové kolo!Na 80% silnic,zbytek polňačky či šotolina je to bez diskuze lepší kompromis než opačně!Už jenom kvůli váze,valivému odporu atd.Crosska je víc turistická záležitost,což je předpokládám i tvůj případ.Nejlépe uděláš,když si půjčíš na dva víkendy po sobě cenově podobného crossa,a další týden stejné cesty na horáku.Na čem se ti pojede pocitově líp,to vem a nedej na rady.Asi mě skalní bikeři ukamenují,ale rozumný člověk má slova potvrdí.Zkoušku na živo nic nenahradí,i kdyby jsi tu diskutoval měsíc.

        0 0
        • jiboy  

          Koupil jsem horské kolo a jezdím 3× týdně 90 % terén – turistické trasy po značkách a hrozně mě to baví. V tvém případě 80 % asfalt a 20 % polnačky bych koupil určitě také crossové kolo. Teď zvažuji ženě jaké koupit kolo chce s dámským rámem – trubka hodně dole a určitě se mnou jezdit po mých cestách nebude tak jí koupím také crossové kolo. Toť můj názor. Dobře vyber.

          0 0
          • DalajVladan  

            díky hoši za názory :) … zkusím teda něco vypůjčit;-)

            0 0
            • DalajVladan  

              tak jsem dnes najel přes 40 km na http://www.profi-kola.cz/…ream-sx.html .. jeli jsme 2 treky, 1 bike se slickama a tohle … na to, že jsem na tom takovou dobu neseděl jsem jim docela dobře stačil, na těch trekách byly holky a ty spíš i hnal … kousek trasy bylo i dokopce v terénu a treky teda problémy měly … přemýšlím, jestli vůbec ještě půjčovat cross :)

              0 0
      • t29  

        Scale je „rychlejší“ než Aspect (delší geometrie, užší rovné řidítka). Stačí přehodit pláště, MountainKingy jsou dobré do těžšího terénu, ale na silnici ztrácí (a ztrácí se:). Taťkovi jsem na silničního horáka pořídil Speed Cruisery.

        29" MTB kolem 15 000 místo crossu se teď řešil ve vedlejším vlákně, vyhrál Author Traction 29". 170 cm je tak na hraně pro nejmenší velikost. Pokud přezuješ pláště na silniční, tak kolo o centimetr až dva snížíš, a délka posedu jde doladit.

        0 0
        • DalajVladan  

          díky za tip … jen se dívám, že obvyklá cena je kolem 20k, tak už jsem se ptal, kde ho našel za 15:) … jinak velikost bych zkusil, tohle by se mi asi líbilo nejvíc – nejschůdnější kompromis:)

          přeci jen jsem při pročítání, dívání se po okolí a kolech co jezdí kolem, dospěl k názoru, že bych si ten terén nemusel nechat ujít:)

          0 0
      • kesu  

        parkrát jsem to tu iž psal,Scale je dlouhý kolo se závodní geometríí,jede výborně ale na rekreační ježdění ho nedoporučuji ikdyž na silnici by se hodilo asi lépe než aspect. Nicméně vzal bych spíše Aspect popřípadě třeba nějakýho treka z ředy 6000

        0 0
    • Scully  

      Sice je to dražší, ale proč nevzít nějakýho cyklokrose ten by určitě trchu těch polňaček taky přežil :-)

      0 0
      • zichis  

        kantíky do terénu? Ach bože :-( Ty ho chceš zabít. Já mít tohle kolo, tak s ním udělám jedinou rozumnou věc co se dá – CX pláště přehodím na krosový kolo, dám tam silniční a používám to jenom jako žiletku.

        0 0
      • Scott RC  

        Tohle má být vtip? Amatérovi doporučíš cyklokrose???

        LOL, lidi, tak teď nevím, jestli mnozí z Vás přemýšlí hlavou a ne kolenem…

         
        0 0
        • Scully  

          No co, co však do terénu s tím dojedeš a zbytek doběhneš :-D

          A navíc v terénu je to daleko bezpečnější na silničně než an horaku, protože jestli vubec jedeš tak to je krokem, kdežto na MTB to pálíš hlava, nehlava / kořen, nekořen… :-D

          0 0
    • Scott RC  

      Doporučuji http://www.profi-kola.cz/…-xc-840.html nebo http://www.profi-kola.cz/…r-830-w.html, obe na hranici 13 000 Kč. Jinak vybava je u obou lepsi nez Scott Scale 80, cena sic horší ale vybava je dostačující tvým podmínkám… Jinak převody bych asi v tvém případě neřešil, jaký převody tam budeš mít, na SUPech jsou dostatečné. Pláště bych taky neřešil, to je samé jako v předešlém případě, a ty si můžeš podle potřeby vždy dokoupit, s drsnějším nebo hladším vzorkem. Scott Aspect je pro tebe asi také dobrá volba, akorát ta výbava třeba Scott Aspect 45 je horší než zmiňovaný SUP..

      Volba je ale na tobě, tohle je jen rada, která může být i „NAD ZLATO“. :D:D:D

      Tak toť má řeč, ale nenechej si poradit, když nechceš…:D

      0 0
      • DalajVladan  

        jen raď, já jsem právě člověk, který si poradit nechá;-)

        0 0
        • hanness  

          Plne souhlasim s RomulusemP.Ja pred 4 lety resil tote,v mladi porad na kole,pak 12let pauza a pak chut se projet.1 kolo kellyna mystery a v prvnim roce jen sotolinka a silnice,druhy rok uz teren a zamerne vyhledavani kopcu.Ted sezona na GT Force1 za 70 000 a jiz 2 rokem taky nejaky ten zavod.Kolem a kolem,zdrave me to pohltilo… :D

          0 0
        • milosh_T  

          Sice nepatřím mezi ty, kteří můžou radit z praxe, ale taky jsem tady hledal radu a dostal jsem se k GT avalanche 1.0 D, http://www.nejlevnejsi-kola.cz/…el-2009.html třeba je to řešení i pro Tebe :-)

          0 0
        • milosh_T  

          Sice nepatřím mezi ty, kteří můžou radit z praxe, ale taky jsem tady hledal radu a dostal jsem se k GT avalanche 1.0 D, http://www.nejlevnejsi-kola.cz/…el-2009.html třeba je to řešení i pro Tebe :-)

          0 0
          • DalajVladan  

            no o tom  GT Avalanche vím. Já navíc bych šel klidně jen do V-brzd. To co jsem si včera půjčil brzdilo naprosto bezproblémově, takže na co utrácet za těžké disky.

            Co takhle srovnání s  http://pcshop.pells.cz/…/default.asp?…

            0 0
            • JakeF  

              Na to pozor… Véčka brzdí pěkně na začátku, u novejch XTčkovejch brzd jsem zažil ohromný překvapení, jak to brzdí úžasně, zvlášť, když jsem namontoval dvoubarevný koolstop gumičky… Jenže pak stačilo trochu dešťů, bahna, však to znáš a zadní brzda brzdila dost blbě. Nicméně podle mě véčka určitě stačí, sem tam člověk musí vyměnit bowdeny, semtam doladit špalky, ale určitě to stačí.

              0 0
            • radek.n1  

              No jsem na tom asi jako Vladan. Na kole jsem jezdil do 14(15) než jsem měl řidičák a nějaký ten motůrek pod zadkem :). TeĎ jsem do toho zase vlítnul, pořídil Avalanche 1 s véčkama a zatím maximální spokojenost. Na to moje ježdění v terénu je to supr a na silnici se s tím taky dá :).

              0 0
    • Kubas.1  

      Už to vypadá, že tě překecali na ten horák :-)  Jinak zkusil bych najít nějakou tu 29", to by byl ideální kompromis…

      K nějakýmu tomu kolu…ten Avalanche si myslim, že nebude uplně to pravý – má to spíš kratší geometrii, což znamená, že je to sice v terénu hravější, ale taky po silnici je to pomalejší, a víc se nadřeš než na nějakým „závodním kole“ Jinak ten Pells mě nepřipadne uplně špatná volba

      0 0
      • Hornet  

        Nemyslim si, ze by bol Avalanche pomaly na ceste(treba hlavne zhodit Nevegaly), a za tie peniaze co chce(alebo moze) investovat, ziadny „zavodny“ bike mat nebude.

        A k tej 29"…pri jeho 170cm to je blbost, suhlasim s 29nami tak pri 190cm a viac, a male ramy s 29 kolami je hnus :-(

        0 0
        • milosh_T  

          Jake plaste doporucujes misto tech nevegalu? JIzdy cca 50/50 teren a zpevnene cesty.

          0 0
          • Hornet  

            O plastoch sa tu docitas dost, ja som ich vymenil po par sto km za Kendy Karmy a bola spokojnost, ked das kevlarove este lepsie. Aj ostatni ich celkom chvalia, teraz mam Conti MK supersonic, vynikajuci plast, ale na asfalte rychlejsie odchadza.

            0 0
      • DalajVladan  

        asi jo no:) … předpokládám, že hlavně skrz čas budu spíš dělat kratší intenzivnější vyjížďky než nějaké dlouhé trasy a když už bude něco delšího, tak se zase nemusí jet s větrem o závod že … musím přiznat, že jsem čekal jízdu po asfaltu namáhavější … kdybych na to dal nějaký fakt rychlý pláště, tak čekám, že by se to ještě zlepšilo ne?

        jinak jak jsem na tom seděl, tak už mě to nutilo dělal blbůstky, skočit si z patníku atd. … no myslím, že nakonec to to mtb vyhraje:)

        k té 29" mám jen to, že se bojím té velikosti … pokusím se to vyzkoušet, ale moc tomu nedávám …

        jakou má ten Pell's vidlu … dá se uzamykat během jízdy? na tom Acstaru to nešlo, což mě docela žralo:\

        0 0
        • Hornet  

          Na tvoju vysku 29-nu nie.

          0 0
        • Pablos  

          Zdarec

          te 29 se neboj, ja jsem ji taky zvolil a mam 170cm. nejprve jsem mel crosse, toho jsem vymenil za horaka, ale byl pomaly a kratky, bolely mne z neho zada. Tak jsem nakonec koupil garyho fishera. Je pravda ze na tech mensich ramech to vypada divne, ale GF je dela takove delsi tak to neni tak hrozne. Myslim si ze je to super kompromis. a to co se o 29 povida je fakt pravda :) ,  prekazky to sbira opravdu perfektne, ale je to zase trochu hure ovladatelne. Z moji zkusenosti bych rek ze jede i rychleji ale cross to neni, prece jenom mam na tom 2.25 plaste.

          Takze pokud mas na to prachy tak to klidne ber. Bohuzel jsou trochu predrazene, hlavne ten Gary, ja jsem ho koupil dost levneji. Fisher ty svoje 29ky vyrabi i ve velikosti 15.5 takze to rozhodne neni jenom pro obry, ale uznavam ze hlavne pro ne je to super vec, a na takovem pidi ramu jako 15.5 to vypada uz opravdu blbe.

          mamba

           
          0 0
    • SupHB  

      Za mě asi takto: Stejný problém jsem řešil asi před 2 lety. Taky jsem uvažoval o jízdě spíše po silnici a lehčí terén.....a tak mi i vzhledem k financím ( 10 tisíc) byl nakonec doporučen trek (author stratos). Byl jsem s ním max spokojen, ale pak přišla dovolená na šumavě, slovensku (kopce), a i v okolí Vysočiny. Byly úseky co se na něm jet nedaly a ty co se daly, tak mi udělaly z kola osmu:D takže jsem řešil neustálý výplet:) Takže nakonec to skončilo tak, že jsem stratose se slzou v oku prodal a koupil si mtb. Teď jsem happy:) co se týče jízdy na silnici, tak je to asi docela rozdíl, ale tak aspon víc zhubnu:) Takže za mě mtb!!!

      0 0
    • DalajVladan  

      trošku obnovuju a informuju, že jsem se rozhodl pro 26" horáka  na rychlých pláštích

      zatím jako favorita vidím http://rkcyklos.cz/…s-razzer-pro … na stránkách píšou něco o slevách, tak nevim jestli jsou to ceny před nebo po a kdyby před, tak by se na tom dalo něco upgradnout … nějaký tip na nejslabší místo? vidle?

      0 0
      • Lišák  

        Mně se líbí. Nemá výrazné slabiny. Vidlice je funkční. Pružinovka. Možná Ti nebude sedět tvrdost pružiny. Takže pokud chceš měnit tak klasika-Epicon z T-T ;-)

         
        0 0
      • DalajVladan  

        Tak mám zamluvenýho toho Pell's Razzer Pro 17". Žádný upgrade se nekoná. Jen mi vymění pneu za Schwalbe Smart Sam, což vidím jako dobrý kompromis mezi rychlostí, výdrží, cenou a univerzálností.

        Jsem rád, že to kupuju v tom RKcyklos – pohodoví a ochotní prodejci a mám to 300m od bytu:)

        0 0
        • cyrus  

          mužu se zaptat kolik měříš…?

          0 0
          • DalajVladan  

            tak nějak něco přes 170 …cca 172 .. už jsem to tu psal výše;-) … 19" je na mě velký … s nohama na zemi jsem měl trubku přesně na gulách :D .. nebo spíš gule na trubce :D

            0 0
            • DalajVladan  

              no a i posez mi přišel pohodlnější … ale to těžko říct, když jsem zkoušel pár minut před obchodem a jinak s tím zkušenosti nemám …

              0 0
        • DalajVladan  

          Pell's je doma a už jsem si dal pár km po cykostezce v Brně. Jede se mi dobře, ale ty pláště bych snesl možná ještě asfaltoidnější – uvidím jak se mi to bude líbit, až vyrazím o víkendech do Chřibů. Jinak kolo je příjemně lehké a zatím to všechno funguje:)

          Zkusil jsem si vyjet na polňačku a teda ta vidle je orpavdu taková řekl bych málo efektivní, ale co už za ty prachy:) Na příští rok třeba našetřím na něco lepšího.

          0 0
          • DalajVladan  

            tak jezdím a šteluju a jezdím … zatím mě to baví hodně:) … ale objevil se první problémek s kterým si nevim zatím rady … protáčí se mi gripy … dokoupil jsem rohy, podle návodu stříkl vodu pod gripy a i tak jsem měl co dělat, abych je o trochu posunul a udělal místo rohům … byly napevno … dnes jedu a v nějaké terénní části jsem nějak zabral a zjistil, že se grip protočil … zkusil jsem to i na druhé a taky … jde s oběma točit fakt hodně lehce .. nechápu proč … když jsem nasazoval rohy, tak jsem tam stříkl fakt jen vodu a i tak s tím skoro nešlo hnout … je to nekvalitou (Pell's)? .. či to jde nějak „spravit“? .. sundat a odmastit nebo něco tak … díky

            0 0
            • Lišák  

              Viz ivelo. Já jsem to řešil takhle. Ještě nevím, jak budou pohodlné, zatím jsem na tomhle kole po jejich namontování nejel.

              0 0
              • DalajVladan  

                zkusím odmastit a když nepomůže, tak to vyřeším obdobně:)

                0 0
                • Mr.Duck  

                  Zdarec, taky mám Razzera, a jak sem jezdil pár dní když lilo, tak se mě začaly protáčet, taky sem před tim instaloval rohy :-) No ale po čase (tak 2 tejdny) to zas drží vcelku solidně, když se snažim tak s nima uprostřed pohnu, ale musim zabrat, tak to neřešim, jestli to bylo vlhkostí či co, vim prd :) Ale jestli se to eště zesloní, šel bych do těch šroubovacích.

                  0 0
                  • DalajVladan  

                    já vlastně zmokl taky .. ale minulej týden a fakt jenom lehce … je to divný, že to zničehonic začlo tak klouzat:)

                    0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.