Proč jsou Slováci takoví k....i?

323 nepřečtených
  • Chlebovnik

    Už delší dobu mi to vrtá hlavou. Na českých fórech nejrůznějšího zaměření se stalo prakticky nepsaným pravidlem, že co Slovák, to k…t. Čest výjimkám.

    Váš názor na tento fenomén? A co na to Jan Tleskač?

    0 0
    • Smazaný účet  

      Meles picoviny.

      0 0
      • Martin  

        Tak

        0 0
    • krabica  

      Osobně to vidím tak, že na většinu fór chodí kokoti a Slováci nejsou vyjímka. :-)

      0 0
      • Roxteedy  

        něco podobného jsem chtěl napsat…

        0 0
        •  

          Panove, vzacna sebekritika, kloboucek ;)

          0 0
    • milan.v  

      Souvisí to s asimilací do české společnosti, studují tu, žijí tu pak, pracují, ale málokterý z nich mluví česky… Nechtějí, ne, že nemůžou… A to chtění pak dost často ovlivňuje i jiné aspekty jejich chování…

      Mám jednoho dobrého kamaráda Slováka, spadá přesně do této kategorie, ale nechová se tak… Zbytek co znám, ale ano… Je to jako určitý projev nadřazenosti nebo jak to nazvat…

      Jsem si vědom, že to asi rozproudím, pár lidí se v reakci na to negativně ozve, ale co, dokážu s tím žít…

      Každopádně spousty Čechů se tu chová stejně, takže tato diskuze postrádá prakticky smysl…

      0 0
      • petrun  

        Znám jednoho Slováka který mluví česky. Taky je ale daleko víc v pohodě než jiní Slováci které znám. Asi na tom něco bude :-)

        0 0
        • Smazaný účet  

          Ja a ase znam jednoho, ktery mluvi slovensky kdyu se nasere…motyle!

          0 0
        • iron.hide  

          Jj babis je nas najlepsi vyvozny artikel

          0 0
          • petrun  

            Toho jste si měli nechat jako žrádlo pro medvědy :-)

            0 0
      • doubleingram  

        Jj, to je klasika, budu mluvit čobolsky a hotovo.

        0 0
        • iron.hide  

          Nevim psat cesky, tak psu slovenski, sorry jako

          0 0
          • Barak  

            Hod si to do překladače.

            0 0
      • kubad  

        Slušná kokotina,

        Řekl bych ze procento kokotu bude mezi Čechama stejne jak mezi Slovakama,

        A vzorec chování bude hodně podobný

        Osobně nechápu proč by měl Slovák nutné mluvit česky, ale je možné ze s tím má mladší generace problém a nerozumí.

        0 0
        • milan.v  

          Žil jsem dlouhou dobu v zahraničí, vím, jaké to je se asimilovat do místního prostředí a kultury, u velké části zde žijících Slováků tomu tak není, přijali jen to, co jim přináší plody, spoustě věcem se odmítli a odmítají podřídit… To ale neplatí jen o nich, samozřejmě…

          Paušalizovat se to ale nedá, to je jako pokládat nás za nevychované turisty, přitom jen pár z nás si veze na Slovensko nebo do Chorvatska paštiky a dělá tam nepořádek a porušuje, co může…

          0 0
          • Smazaný účet  

            Tohle je těžký soudit ;-) Každej má nějakej cíl a podle toho v tom zahraničí funguje.

            0 0
            • milan.v  

              S tím se dá souhlasit… ;o)

              0 0
          • IndyCZ  

            Asi mi chybí představivost. Můžeš prosím konkrétněji specifikovat, co Slováci přijali a nese jim to plody, a čemu se odmítají podřídit?

            0 0
            • milan.v  

              Nezlob se, já už tady k tomu tématu nic dalšího psát nebudu…

              0 0
              • IndyCZ  

                Nezlobím se. Ono je někdy lepší nezabrušovat, aby z toho člověk nemusel vybrušovat.

                0 0
                • atty  

                  Tak je to názor a není z čeho vybrušovat, protože třeba já podobný sdílím také – potkal jsem pracovně hodně slováků, kteří tu žijí mnoho let a třeba s tou slovenčinou většinou švitořili skoro všichni (ačkoliv česky po letech někteří uměli lépe, než rodilý čech) a ve své práci byl předpoklad, že budou mluvit česky. Nikdo je nenutil jít do čech pracovat. A že někdo pracuje za lepších podmínek někde daleko od domova je pro mne čerpání určitých výhod (jinak by to asi nedělal a samozřejmě to chápu).

                  Vojnu jsem končil chvilku před tím, než došlo k rozdělení republiky a dost často jsem poslouchal, jak jsme je ekonomicky jen využívali, zneužívali a jaká to bude paráda, až budou samostatní a svobodní.

                  Nicméně je to samozřejmě o konkrétních lidech.

                  Jen obecně nemám rád cizince (odkudkoliv, ať už jen z jiného kraje) kteří mi chtějí diktovat, co mám u sebe „doma“ dělat a že se musím podřídit jejich jazyku, zvykům, náboženství či čemukoliv jinému, čemu se podřizovat nechci a pokud možno nebudu. Slušní a přizpůsobiví cizinci mi naopak vůbec nevadí.

                  Nejsem xenofob, rasista, pragocentrista ani jinej -ista či -fob, jen také vnímám, že ta „hrdost“ slováků na svůj původ a svojí řeč je tady často vyšší, než bych v rámci přizpůsobení pobytu v čechách předpokládal.

                  0 0
                  • kolond  

                    +100

                    0 0
                  • Barak  

                    Já si myslim, že je to dané jednoduše tím, že máme společnou historii a naše jazyky jsou si velmi podobné. Tím, že si vzájemně bez problému rozumíme a dřív bylo naprosto běžné, že Slováci v Čechách mluví Slovensky a naopak, odpadá ta základní motivace, proč by zde Slováci nemluví česky.

                    0 0
                    • atty  

                      To je také pravda a možná i částečně důvod těch starších, proč mluví i po letech slovensky. Na druhou stranu děti či mladí (co už jsou narození dávno po rozdělení) přeci jen slovenštinu vnímají jako cizí jazyk, i když samozřejmě díky velké podobnosti jazyků obsah většinou alespoň základně pochopí.

                      Ale ten základní princip, co jsem si ověřil na vojně (my slováci jsme „lepší“, my se chceme " trhnout", aby jste nám vy češi už „neubližovali“) přetrvává.

                      Taky ty „vztahy“ a jak to reálně je, jsou pěkně občas vidět na nějakých sportovních mezinárodních akcích – když hrajou slováci třeba v hokeji důležitý zápas, přijde tam spousta čechů a fandí, jako kdyby „svejm“, když hrajou češi, slováků je tam minimum, připadně jich i to minimum fandí očividně proti čechům (to je rovněž pochopitelné, pokud výsledek nějak " naší" prohrou ovlivňuje jejich výsledek, postup atd.), ale obvykle je to prostě jen proto, že čechům se nafandí.

                      Je to sice nedůležitá blbost, ale vcelku to dost vyjadřuje princip – dost čechů vnímá slováky v rámci sportovních akcí jako „hned ty druhé“, kterým se bude fandit, slováci to zřejmě vidí tak, že čechům se prostě nafandí za žádné situace a dokážou to dát jasně najevo.

                      A ač píšu tohle, tak když hrajou/jedou/star­tujou slováci (a výsledek nemá to vliv na nás), nedokážu si představit, proč bych jim neměl fandit.

                      Ale opakuji, že nejde paušalizovat a jde v prní řadě o člověka – je jedno, odkud je.

                      0 0
                      • Barak  

                        To máš pravdu, že mladí už slovenštinu vnímají jako cizí jazyk. Ale, když Slovák přijde do pracovního kolektivu, každý mu rozumí. To je ten základní „problém“ si myslím.

                        S tím fanděním, nevím. Můžeš mít pravdu. Ale myslím, že to bude podobné, jako třeba Sparta vs. Slavia. Velcí rivalové a soupeři „na život a na smrt“, ale když Slavia bude hrát Ligu mistrů, dovolím si tvrdit, že většina Sparťanů jí bude fandit, ačkoliv se najde pár výjimek.

                        0 0
                        • Japhy  

                          No nevim, ve středu jsem se vyskytnul kolem půlnoci na mekáči na výpadovce z Prahe a zdá se že sešívaný asi někde hráli (nevim, nejsem z těch desítek tisíc loserů co chodí řvát na 22 milionářů aby hejbli prdelí). Ta trika Smrt Spartě nešla přehlídnout. Tyhle dva světy bych nesrovnával, bohatě stačí nevědět jestli můj prezident fandí u hokeje těm svejm nebo Čechům.

                          0 0
                          • Barak  

                            Jasně, ale kokoti, které popisuješ tvoří jenom zlomek fanouškovské základny. Zbytek normálních fanoušků, kteří mimochodem odsuzují právě podobné chování, ať už na stadionu nebo mimo něj, jsou ve velké většině právě ti, kteří klidně budou přát i Spartě, když půjde evropskou soutěž. Místo Sparta x Slavia si dosaď klidně jiné kluby.

                            0 0
                        • krabica  

                          Byl jsem teď na hokejovém MS v Bratislavě a žádného nepřátelství jsem si nevšiml, naopak nám fandili po jejich neúspěchu. Pracovně jezdím po celém Slovensku a lidi mi přijdou vřelejší než u nás, když přijde téma na hokej, tak nám fandí a sledují naše výkony, většina Slováků má větší povědomí,co se děje u nás, než naopak.

                          0 0
                          • atty  

                            Manželka byla na MS v Bratislavě (pracovně) a celkem tvrdila opak (ač ona je daleko více „multikulturální“ než já a pochází z Moravy, pár kilometrů od Slovenských hranic), já když to sleduju v bedně, tak se mi rovněž zdá, že češi fandí slovákům prostě víc, než naopak, ale třeba mi to tak jen připadá. Že jsou slováci u nich doma příjemní a vřelí i vůči čechům, to je pravda a to nerozporuju a když tam jedu, tak právě přemýšlím, proč u nich doma je to „v pohodě“ a naopak zde celkem často narazím na kokota (stejně tak samozřejmě narážím i na kokoty čechy, pražáky, moraváky, brňáky, ostraváky… – prostě na kokota lze narazit, ať je odkudkoliv) :)

                            No a bodejď by nesledovali slováci více čechy, když tu maj jako předsedu vlády svůj „prémiový vývozní artikl“ a když se u nich doma neřeší kauza Kuciak/Kočner, milenci Fico/Trošková, nebo „nácek“ Kotleba, tak není o čem psát/číst/bavit se… :)

                            0 0
                  • klobrch  

                    Tak Slováci mi fakt nevadí (pokud to nejsou cikorky), ale absolutně nesnáším černochy a tedy i tzv. Afroameričany. Jinak nechápu proč takové téma o chujovinách je na cyklistickém fóru.

                    0 0
                    • Barak  

                      To víš, Chlebovník si asi pustil CD Ortelu a chytil nacinalistickou slinu. I když, nechápu, že nasazuje zrovna na Slováky.

                      0 0
                      • sodek  

                        To má jako doplněk k masturbaci, neasi?

                        0 0
      • Japhy  

        Hele a proč by jako měli? Já si náhodou vážím toho že jsme docela lingvistický unikát, na wiki toho je kopec, ale když to člověk prosviští, zůstane tam zlomek, zbytek jsou víceméně nářečí.

        Já mám mezi Slováky spoustu kamarádů, ale vše mimopracovně. Jak v kchorporátu narazím na Slováka, začne mi někde v hlavě blikat varovná kontrolka a málokdy se spletu. Ze vzorku, se kterým jsem měl co do činění, jsem naznal, že jsou schopní jít přes mrtvoly. V přímé linii bych pod Slovákem asi už pracovat nemohl.

        Ale baví mě jak jsou startovací na první našlápnutí. Horní Uhry, drevokocůr, nejmenší velehory na světě, maďarský žid Jánošík, největší letecké eso na všech frontách, vypečená výměna dresů v poločase 2. sv. v. atd… Chápu, že jim vadí, že jsme se k nim chovali a chováme jako starší brácha, ale když oni jsou věčně jak hysterická mladší ségra s PMS.

        0 0
        • Martin  

          Jsi zlý…

          Já mám třeba zákazníky z SK, kteří jdou velmi fajn… a na druhé straně jiné, pěkné potvory. Takhle bych asi nepaušalizoval…

          0 0
          • Japhy  

            Nepaušalizuju, jen si dávám většího majzla. Pražští Slováci jsou taková specifická odrůda. Obzvlášť když to jsou východniari.

            Ve své domovině jsou vcelku v poho, v Blavě jsem byl párkrát na služebce a tu plzeň tam netočí úplně špatnou.

            0 0
            • LaSouche  

              Tu plzeň tam netočí úplně špatnou. Tak tím jsi mě úplně rozsekal :)

              0 0
            • ratel  

              Jo, když jsou ve sve dolině tak jsou vesměs ok. Bohužel mnoho z nich vyráží za karierou směr západ = Pragl a pak někteří zkombinují svoji horkou krev se snahou o karierní postup a je to masakr. Pár jsem jich potkal a nebylo to nic moc. A po pár pivech se chteli vsichni bratrit, stezovali si na utisk ve spolecnem state atd. Jo a jeste dost pobavilo heslo: ..o par rokov budeme Svajciarsko strednej Europy. …na to si obcas vzpomenu, kdyz mne popadne nostalgie a jedu tam na hory. Ale jinak tam jezdim rad, pokud clovek vi co ho ceka a nema nerealisticka ocekavani a predstavy. Pak je Slovenske kralovstvi ok.

              0 0
        • kolond  

          Souhlas.

          Nejspíš si myslí si, že nás zachránit. Říct něco proti Slovensku, je oheň na střeše, vyhlášení války!

          Když jste tak na Slovensko hrdí, tak se tam vraťte, nechť vzkvétá!

          Nemám problém se Slováky komunikovat, pracovat, jakože pracuji, ale k něčem je lepší se vyjadřovat zdrženlivě.

          Ještě horší je to s Ukrajinci.

          Pokud bych hodnotil Slovensko tak, aby se to týkalo tohoto fóra, tak značení cyklotras na Slovensku je hrůza. (mezi Trenčínem-Bratislavou)

          0 0
          • Jano86  

            Jako to co je za názor… Pracovat jako že pracuji… Ty si myslíš ze sme lenivý? Medzi nami nie je vobec rozdiel akurát že vy ste viac ateisti a to je tak všetko… Áno to musím uznať my máme katastrofálne značení co sa tyka kola…

            0 0
      • Manzak  

        Toho jsem si vsiml taky ze slovaci zijici v Cechach nechteji mluvit cesky podezrele casto, i kdyz treba umi.

        Mne by ale zajimalo jak to je naopak, jestli sem muze napsat nejaky slovak jak to je s cechama zijicima u nich, jestli taky furt taraj cesky nebo presli na slovenstinu. Je tu nekdo kdo nejakyho cecha na Slovensku zna?

        0 0
        • Roxteedy  

          Ano, moje pribuzna se tam vdala. Tam mluvi ciste slovensky. Tady u nas jak Babis 

          0 0
        • Copernicus  

          Češi žijici na Slovensku? malej soubor

          0 0
          • filipino_23  

            spoluziakov tata z Bruntálu. 36rokov na SVK a po slovensky hovorit nebude. Matersky jazyk ma cesky, tak sa toho drzi

            0 0
        • Jano86  

          Znám.. Vždycky tvrdí že sa mu ťažko hovorí mäkko… Ale podla mňa je to prirodzené keď nechche hovoriť po slovensky… Véd sa rozumieme

          0 0
          • Manzak  

            V tom to asi bude, jen pouha lenost, protoze i tak si rozumime. Zajimavy ale je, ze pokud se u nas nekdo prestehuje v ramci Cech nekam kde panuje lokalni prizvuk, tak tim zacne mluvit velmi rychle.

            0 0
            •  

              Mohu potvrdit, rok jsem bydlel ve Frystaku ;)

              0 0
            • Martin  

              To jsem teda zvědav, kdy náplavy na Hanou začnou mluvit hanácky :)

              Většinou si zachovávají cajzlšpráche :)

              0 0
      • cubista  

        +1

        0 0
    • puka  

      Pravda, většina Slováků jsou kreténi, proto se plno Čechů žení se Slovenkama :)

      0 0
      • TK75  

        Můj děda byl Slovák.Babka z Havířova.Otec z Prahy.Je jasný, že jsem úplný megahovado:-):-):,–):,–)

        0 0
        • DaD  

          Maminu jsi ale pro jistotu radši vynechal… :D

          0 0
          • wilda81  

            O madarech jenom v dobrém :)

            0 0
            • kubad  

              A ***** :)

              0 0
            • Manzak  

              Ziju ve Francii. A krome lidi z celeho sveta tu mame i jednoho slovaka v praci, a je i docela hloupej takze casto nadaval na madary jen tak, ze je treba nekde zaslech mluvit kdyz od nich prijel kamion, nebo slovaky z vychodu co mezi sebou mluvili madarsky tak to mu hrozne vadilo. A pak si jednou nechal sestavit rodokmen od nekoho pres internet a zjistil ze prababa a pradedek prisli z Madarska. Od ty doby o madarech ani slovo. Zato ja mu to pripomenu pri kazde vhodne prilezitosti :D

              0 0
              • l.bily  

                to sa nesmis divit ked dojedes na juzne slovensko, tak sa nedorozumies, vsetko v madarcine a ani sa stebou nebavia

                0 0
                • Manzak  

                  Ja se nedivim, mne je to jedno, divil se on.

                  0 0
                • sodek  

                  Vypadá to, že to jižní Slovensko zasahuje dost hluboko na sever.

                  0 0
      • Copernicus  

        není to tak, že Slovenky si teda radši vezmou Čecha ?

        0 0
        • milan.v  

          Ty, co už tu žijí, tak určitě… ;o)

          0 0
        • puka  

          Viděl jsi ženskou jak žádá o ruku?

          0 0
        •  

          Moravandy jsou treba uchylny na Prazaky, vlastni zkusenost :).

          0 0
          • TK75  

            Rajcuje je Pražskej přízvuk.Já mám zas rád Polky.

            0 0
            • nooski  

              Pražská mluva rajcuje akorát pražské hošany.

              0 0
              •  

                Jak to vis ? ;)

                0 0
                • deekay  

                  Jeden mu to takhle sdelil, mezi cislama :)))

                  0 0
                • nooski  

                  Všechny robky na Moravě, se kterýma jsem se kdy o tom bavil, mi to takhle řekly. Pražská mluva je přitažlivá jak výsledek psího snažení na podrážce.

                  0 0
                  •  

                    Tobe to rekly zeny ?

                    0 0
                  • Manzak  

                    Zenska ti rekne co si mysli ze si mysli, akorat si mysli neco uplne jinyho nez si mysli ze si mysli.

                    0 0
                  • deekay  

                    Jestly ony ty robky na Morave nejsou chytre a misto prazske mluvy je nepritahuje prazska penezenka .)))

                    Skoro bych na to sazel :D

                    0 0
                    •  

                      Moravske zeny jsou fajn, chlapi pracoviti, aspon ti co pracuji v Praze, proste parada.

                      ;)

                      0 0
                      • deekay  

                        Tak zalezi taky odkud z moravy :)

                        0 0
                        • Tencovozikmin  

                          Sever je nejvic.

                          0 0
                          • deekay  

                            Tak zrovna s par lidma ze severu (slezsko) jsem mel moznost pracovat a rozhodne moc pracovity nebyli :D

                            Zato drzy jak vopice (akorat tomu rikali razovity). Ale pravda, nesmime generalizovat :) Treba z Hane mi prijdou napohodu.

                            0 0
                            • Tencovozikmin  

                              Samy lempl co chces resit. Umej vsechno ale hnusně. No hnus,ale ti co nic hezkeho nevideli tak ti tezko neco hezkeho provedou..clovek neni picus a vybere si ne?

                              0 0
                            • kandik psi zub  

                              generalizovat se nema. Tecka. Na zaklade konkretnich zkusenosti ale v urcitych pripadech trochu lip ladim radary. Plati pro slovensky architekty v cr, severomoravaky obecne atd.

                              0 0
                              • deekay  

                                Krasne napsano. Zajimave, ze napric obory zustavaji ty geograficke skupiny stejne :D

                                0 0
                        •  

                          Tak nejpritulnejsi baby pamatuju z Olomouce a nejpracovitejsi sily byly ze Znojma.

                          0 0
                  • Barak  

                    Ať je to, jak chce, hlavně, že dávaj.:)

                    0 0
              • Martin  

                Nevím, jestli rajcuje geje, ale každopádně je to odporná mluva.

                Helé, nééééch jakobéééé bééééjt a poď jakobéééé na píííívóóó´, jóóóóó?

                Si vzpomínám, jak jsem loni u nás v parku fotil „Barvám neutečeš“ a moderovala to nějaká neskutečná píííča z Prahéééé, to byl jak když koza mečí.

                0 0
                • deekay  

                  Tak pokud moderovala neco, co se jmenuje „Barvam neuteces“, tak verim ze se vzila do role kozy :)) Kozy jsou mezi „barvami“ oblibene :)

                  0 0
                • USPS  

                  +1

                  cajzlovina je peklo…

                  0 0
                  • -b-n-x-  

                    Ale přitom tady v prahe takhle skoro nikdo nemluví. Ale možná jen nejsem ve správné sociální bublině.

                    0 0
                    • Georrge  

                      Věř že mluví :) lidi z okolí to asi tolik nevnímají, ale když přijede člověk s opačným extrémem, tedy z ostravska (kde se mluví dost rychle) do prahy, tak to slyší na každém rohu. Ne všude, ale dost často. A když je člověk zvyklý na rychlou a ráznou mluvu a teď má něco řešit s pražákem, který šíleně protahuje a trvá mu než se vyjádří, tak to v tobě fakt úplně vře.

                      A co mi osobně dost vadí jsou pražské výrazy v televizi. Jsem si vždycky myslel, že v TV by se mělo mluvit spisovně, ale dost stanic to nedodržuje a třeba Prima COOL se skoro nedá poslouchat… asi si myslí že je to cool.

                      0 0
                      • -b-n-x-  

                        Ale já tam přijel z 3necka.

                        0 0
                        • kandik psi zub  

                          takovou tou pravou taxikarskou prazstinou mluvi minimum lidi. Jinak mluvej holt cesky, a nektery moravaci se z toho ( a bude jich taky minimum) muzou ******. Zajimavy je, ze cechove s ruznejma vychodnima dialektama problemy nemaj, rozhodne nemaj potrebu takhle blejt, spis jim nekdy cuka koutek.

                          Jinak co fakt nemuzu, a myslim ze to je ta prava prazstina, je prizvuk kterej vydava napr. Klus. Bez ohledu na to co zpiva, jakej je, cokoliv, z jeho „prizvuku“ je mi vazne na bliti.

                          0 0
                          • Martin  

                            Mluvěj, to je fakt čeština jak bič :D

                            I spellchecker mi to podtrhává.

                            0 0
                            • Bubaaak  

                              Mluvijoo

                              0 0
                            • kandik psi zub  

                              a nektery moravaci se z toho ( a bude jich taky minimum) muzou ******.

                              asi jako kdyz muj tchan (Mor Krumlov) rekne „mluvijou“, to uz je cestina jak bitch? :D

                              Nebo moje zena (UH) „nove kola“. Moje bejvalka (FM) " Či ja vim?"

                              0 0
                              • Kanec  

                                Japa to? A kde pa si to slyšel?

                                0 0
                                • iron.hide  

                                  chce sa mi grcat

                                  0 0
                                  •  

                                    A co je to prosimte crcat a robka ? Muzes prelozit prosim ? Dekuji

                                    0 0
                                • Manzak  

                                  To ale neni vychod ale naopak zapad kolem Plzne.

                                  0 0
                              • Martin  

                                Heeeeléééé, neeeech bééééjt…

                                0 0
                              • Manzak  

                                Mluvijou – jo, to je zradlo, ale jeste lepsi je kdyz reknou vijou, to fakt chvili nevis o co kraci :D

                                0 0
                                •  

                                  Takhle mluvijou na Znojemsku. Mam odtud meho Milacka ;)

                                  0 0
                                  • Bubaaak  

                                    Kamoš z Olomoca takhle mluví :)

                                    0 0
                                    •  

                                      Jsem tomu rikal, ze joujujou. V podstate roztomila mluva. Ale Milacek uz po patnacti letech ovlada prazstinu jako kdyz bicem mrska.

                                      0 0
                                    • Martin  

                                      To je nějaká zmršenina, hanáce zásadně mlovijó :)

                                      0 0
                                      •  

                                        Takhle bekal vojin Sovadina z Holesova. Znal jsem jej z te bolsevicke opicarny, zvanou vojna. Prima kluk mimochodem.

                                        0 0
                                        • Martin  

                                          No jo, Holešov, to je srdce Hané :)

                                          0 0
                                          •  

                                            Pribuzne mam na Vitove a miluju Hostynky. Jednou za rok tam jezdim dupat na tyden. Objedu kamaradky, podivam se i do Olomouce ;) a pripadam si jako v raji. Jen ten pristup po D1, to je tedy dilo.

                                            0 0
                                      • Kanec  

                                        Mám psa, chrta. Stačí se projít v Olomouci a pokaždé slyším otázku. Co to jééé? To je Vepet?

                                        0 0
                                    •  

                                      Je taky asi pravdou, ze vlastne kdo je vubec kdo, kdyz se misijou ;) vsichni se vsema :).

                                      0 0
                                  • TK75  

                                    Na netu je slovník Brněnskýho hantecu, to je nádherný počteníčko

                                    0 0
                                    • Manzak  

                                      Hantec je jen zparchantela nemcina ne? V Brne se v podstate mluvilo nemecky za monarchie, tak to je takovej pozustatek.

                                      0 0
                                      • Bubaaak  

                                        Hlavně nechlemtej vodu z kašny :D

                                        0 0
                                        • Martin  

                                          Jo jo, je studená :)

                                          0 0
                                          • sodek  

                                            Vypadl ti mezičlánek:)

                                            0 0
                                            • Martin  

                                              Kdo je znalý, ten pochopí, kdo není, ten má smůlu :D

                                              0 0
                          • -b-n-x-  

                            Stejně, co se týče prahe, tak mám pocit, že tady už teď dominuje ukrajinština/ruš­tina.

                            Nějaké žabomyší války v rámci česka, případně i slovenska, jsou už bezpředmětné.

                            0 0
                • creater  

                  bydlím cca 35km od Prahy, pracuji tam, ale takhle jsem slyšel mluvit lidi v Brně, tady tak nikdo nemluví, to je jen taková legenda Vás nepražáků :-D

                  0 0
                  • TK75  

                    Tak k tomu ti řeknu, že jsem žil kdysi nějaký čas v Opavě se slečnou a když jsem se pak skoro po dvou letech vrátil mezi své do Prahy, tak první měsíc mi přesně s tím přízvukem lezli všichni na nervy – viiiď:-):-):-)To prostě nevnímáme, ale fakt tak mluvíme.Jo je to prdel.Škoda vojny tam se hezky krajově kamarádilo:-)

                    0 0
                    • creater  

                      ale jo, možné to je, teď se tu bavím se synem a zaměřuju se na to, ale nic „pražského“ neslyším, asi je to kus od kusu, Mělník no :-D

                      0 0
                      • Metrick  

                        Pro člověka „mimo“ jsou asi nejvýraznější klasiky typu viiď a helejte se :o) pamatuju jak jsem poprvé slyšel a nechápal někde u Poděbrad to: „přijdu dýl“ a to mi fakt přišlo divné, případně místo poděkování použití „hodnej“

                        0 0
                        • -b-n-x-  

                          To hodnej úplně nesnáším. Párkrát jsem někoho zato už skoro poslal do *****.

                          0 0
                          • Martin  

                            Jo, copak su pes nebo jak?

                            0 0
                          • krabica  

                            Jo, za tohle vytrhávat jazyky… :-)

                            0 0
                    • -b-n-x-  

                      Mě přijde, že se takhle mluví nejvíce kolem liberce.

                      0 0
                  • Martin  

                    No to ASI TĚŽKO, v Brně nezpívají jak Cajzli.

                    0 0
          • Janes  

            Moje taky, a to jsem jen skoropražák :-)

            0 0
    • nooski  

      :-)

      0 0
    • plzakj  

      Jo, slovenky jsou hezky

      0 0
    • MatS  

      Jsem cechoslovak (50/50) a vzdy jsem se hlasil k obema narodnostem a stale tomu tak bude. Mluvim obema jazyky tak, ze malokdo pozna kdo jsem a jsem schopen mluvit soucasne slovensky i cesky pokud jsou spolu cesi i slovaci. V praci delam s cechy i slovaky a mame firmu v obou zemich. Vetsinou se divi jen cesi a maji obcas ti mladi uz problem rozumet. Slovaci rozumi cesky bez problemu.

      A co se tech kokotu tyce, zil jsem tam i tady a je jich vsude dost, ale pausalizovat bych si to nedovolil.

      0 0
    • Růža17  

      0 0
    • doubeq  

      Co bych k tomu napsal, snad jen…otec Maďar z Velkej Mači, máma Češka, její máma Slovenka od Prievidzy…tady mluvím česky, na Slovensku slovensky a česky taky, otec semnou taky, jeho současná žena se mnou slovensky, no asi bych to měl sjednotit na anglinu že jo, aby to nevypadalo, že se povyšuju :-D

      0 0
    • radohanno  

      Vidím to přesně naopak..Důvod proč sem nechodím..

      0 0
    • Alonzo  

      Když promluví hezká holka slovensky, to je něco ;-)

      0 0
      • -b-n-x-  

        Ale když tě někdo po slovensky pozdraví, tak se odpovídá: počkej kámo … :-)

        0 0
    • Janes  

      Chlebovníku, dovol, abych Tě označil mimořádným blbem..

      0 0
    • Markony  

      Znám spoustu Slováku kteří žili zde již 30 a vice lete a česky prostě nemluvili ne že by neuměli ale ne .

      0 0
      • Frostty  

        Vždyť je to jedno, rozumět si rozumíme ne?

        0 0
    • Kanec  

      Všude se najdou černé ovce.

      0 0
    • Copernicus  

      zajímavý fenomén. nabízí se myšlenka nahlédnout na slovenská fora, jak se tam prezentují Češi, a jak Slováci na vlastních forech, hnedka máme 4 soubory- včetně nás na našich forech

      není tady někdo z nás sociolog? námět na práci

      0 0
      • kyl  

        Tak mrkni třeba na ABC games,jak se tam vyjadřují Češi a jak Slováci. Z 90% tam najdeš od Slováků jen nadávky a urážky,nic jiného. Co tam kolikrát čtu,jen tak nevymyslíš,takže asi vlastní zkušenost. Chlebovníka nemusím ale v tomto se mu nedivím.

        0 0
      • kolond  

        Jaký mám mít důvod chodit na slovenská fóra???

        0 0
        • Jano86  

          Keby si býval na Slovensku tak by si chodil lebo by si potreboval zistovat čo ťa zaujíma…

          0 0
    • l.bily  

      ja su na pul cech a na pul slovak, ale radsi ma to tahne na cz stranu,aj ked som slovak, byvam na hraniciach, ale radsej mam cz dabing vo filmoch, nemozem pocut tu Bratislavku vymlezanu, buzerantsku slovenicnu, ina mi nevadi.A ponozky v sandaloch maju tiez svoje opodstatneni :)))

      0 0
      • André Vebr  

        Těžko paušalizovat, ale z vlastní zkušenosti, na dílnu mě chodí dost národností a co se Slováků týče, tak u 9/10 je vždy nějaký problém…

        0 0
        • iron.hide  

          tak logicky ne? ked pridu na dielnu, tak asi maju problem. boha to teda bol zas prispevok :/

          0 0
          • deekay  

            Myslim, ze jsi to nepochopil. Problem ma kazdy, kdo prijde nadilnu, ale ne s kazdym, kdo prijde na dilnu je problem…

            0 0
            • Tencovozikmin  

              Problem je že ti lemplové co všechno zvládnou a všechno umí,tak neumí nic. A řekni to kktovi který si myslí že je majster remesla. Bavím se o řemeslnikoch,zla­té ůkáčka.

              0 0
              • Jano86  

                Ou ou ou aký chytrý..... Ty musíš sedieť v kúte a trpieť… Komplex ďalší

                0 0
                • Tencovozikmin  

                  Prostě kopyta nic víc

                  0 0
                  • Jano86  

                    Chudacisko kery len ohovára… Nemáš rád život to je videt.. Ja osobne som hrdý na bratstvo ale ťažko vysvetľovať chudemu v hlave.. Krásny deň :)

                    0 0
          • André Vebr  

            takže ono to opravdu tak nějak bude…

            0 0
            • ememem1  

              nieco ta nuti ichdo servisu prijat?

              0 0
    • Youda  

      Co mě nejvíc sířilo tak to byli ty jejich pondělní televizní inscenace, ale na druhou stranu bylo v TV stejně prd.

      TV

      0 0
      • Smazaný účet  

        Pondělky byly hustý :-D

        0 0
        • jiriga  

          No , řekl bych celkem naopak, ty inscenace byly naopak dost často dobrý;-) jinak nechápu, proč se u nAs dost často slovenské filmy dabují do češtiny

          0 0
          • kyl  

            Když byli schopní tohoto tak proč bych měl poslouchat tady slovenštinu.

            0 0
          • TK75  

            Proč? Přece aby byla práce.Celá EU takhle funguje.Jedna věc se támhle vyrobí a pošle jinam. Tam se přebalí a pošle zas na jiné místo atd.Tak se vytváří pracovní místa pro nás všechny:-)

            0 0
    • Romancero  

      není třeba tady probouzet národnostní vášně…

      PS: Je fakt , že to pískání při hymně nebyla dobrá reklama (MS v hokeji)

      0 0
    • Roxteedy  

      Pred casem mi kamos z SK povidal: „Karolko, vies co znamena hente one CZ? Cele Zle!“ A hrozne se chlamal…

      Ja povidam: Petrik a vis co znamena SK? Samy *****…"

      Pak sme se vozrali :)

      0 0
    • Pavel  

      Hlavní je u sebe nosit trubku..

      0 0
    • enzzo69  

      procentuálně asi bude kokotů ve společnosti české či slovenské + – stejně

      0 0
      • Roxteedy  

        Takze absolutne, cechu 2× tolik :)

        0 0
        • iron.hide  

          +plne Tatry

          a potom bum tresk lavina alebo blesk

          0 0
    • Smazaný účet  
      0 0
      • iron.hide  

        poziadaj admina, nech prida funkciu blokovania

        0 0
      • Jano86  

        Je vidno že máš komplexy chlapče! Ja to tvrdím a budem tvrdiť ze sme boli Československo a netreba sa nenávidieť… Ale sú taky zakomplexovany ako ty a vidí to čierne! Brat pre slovaka je cech a takto aj ostane!

        0 0
        • pepek  

          sme boli Československo – a proč jste ho tedy rozbili?

          0 0
          • Jano86  

            Bohužiaľ škoda ze nebolo referendum.. Škoda! Ale je to o človeku a nie ze ci je slovak alebo cech.. Mam tu veľa kamošov a asom sa nestretol aby mal niekto komplex so slovaka.. Jak hovorím je to o ľuďoch..

            0 0
            • -b-n-x-  

              Být tenkrát referendum, tak 80% slováků je pro odtržení. Ale každopádně to dopadlo dobře. Od té doby češi a slováci vycházejí velmi dobře.

              0 0
              • Metrick  

                O tom žádná, „veď chceli vlastnů hviezdičku v EU“ :o) udržování federace na sílu nemělo smysl, takhle to je určitě lepší. Pamatuju tu šaškárnu v parlamentu o pomlčku :o)

                0 0
              • oddie  

                To je jak v manželství, to se to štěká, a po rozvodu najednou pohoda :D

                0 0
          • ˘Ö˘ Krab  

            Nejsem si jistý, jestli náhodou teď, v EU, nejsme víc Československo, než kdykoliv po druhé světové válce.

            Bohužel, včetně pokračujícího importu vrcholných politiků po vzoru Saši, Gustáva, Vasila a třeba ještě Martina Dzúra a Jozefa Lenárta.

            0 0
        •  

          Souhlas, ja osobne jsem se predsudkum, jak prochazim zivotem, naucil smat a stejne tak lidem co si i dnes berou do huby slovo Cajzl a pod.

          Kdyz si vzpomenu na baby z Brna, Zlina, Olomouce, Znojma a kdovijaka mesta jsem vynechal, mam hned lepsi tlak :))

          0 0
          • TK75  

            Ty jeden námořníku:-)

            0 0
        • xtonda  

          Ste začátkem devadesátek řvali jak vás češi utlačují a vykořisťují, vyřvali ste si samostatný stát, tak proč se sem tak horem dolem cpete, to je dost nechutné pokrytectví, nemůžu si pomoct, ale nemůžu slováky v česku vystát.

          0 0
          • Jano86  

            Vidíš to moc čierno! Komplexy sa dajú liečiť nebo nemáš rád ľudí!

            0 0
            • xtonda  

              Lidi mi nevadí, píšu o slovácích. Tót nem ember.

              0 0
          • Romancero  

            tak snad i tatíček Masaryk na smrtelné posteli litoval…

            Kdepak bychom asi byli nyní, pokud bychom zůstali v jednom spolku s Rakušany a do Slováků se vůbec nemontovali a nechali je napospas Maďarům?

            0 0
            • TK75  

              Ať žije Karl von Habsburg

              0 0
            • Japhy  

              To řikám furt, klidně bych pod Rakouskem úpěl, jezdil bych jen na tuzemské dovolené – tu do Tyrol, ondy do Korutan, místo na Mácháč do Puly… Fakt by mě zajímalo jak by to vypadalo, když by Franta Pepa Dvojka zaklepal bačkorama o takových řekněme 20 let dřív a Kódl Jednička se pustil do federalizace včas.

              0 0
              • Smazaný účet  

                Otázka je jestli by byl o dvacet let dřív následníkem :-)

                0 0
                • Japhy  

                  Nojo vlastně, to by nastoupil František Ferdinand d'Este a to by k ničemu dobrému nevedlo, Jára Cimrman stihnul jako vychovatel indoktrinovat až jeho děti. Leda že by Macháně zvládnul dostatečně spolehlivě přiškrtit Nývlta.

                  0 0
              • Metrick  

                JJ, starý Procházka to bohužel posral (taky byl jediný Habsburg, který se nenechal korunovat co by císař i českým králem). Vůbec ta představa RU jako „žaláře národů“ je výplodem "buditelů 19. století. Slováci to pod Maďary měli podstatně horší tam to dávalo mnohem větší smysl. Vůbec, měli po WW1 nechat nějakou formu RU a rozpustit relativně nově sjednocené Německo a i ten uřvaný malíř pokojů by se nedostal k moci.

                0 0
                • Pavel  

                  Za malíře můžou USA a jejich hospodářská krize. Německo se celkem stavělo na nohy, ale USA okamžitě zesplatnily všechny půjčky Německu a to šlo definitivně do kopru. Nebýt toho, tak Hitlera dost možný by znalo maximálně tak jen pár historiků zabývající se bezvýznamnými pidistranami Německa 20. let 20. století..

                  Anebo kdyby nebyla Francia a Anglie tací přizdisráči..

                  Ale to jsou všechno jen kdyby.

                  0 0
                  • Metrick  

                    Stejně je paradox, že Áda tak urputně bojoval za práva Českých Němců (a že některé prvorepublikové věci vůči nim nebyly košer), ale Jižní Tyrolsko, které se taliáni snažili poitalštit nevadilo. Zrovna v Anglii s Ádou i část hl. aristokracie sympatizovala ve stylu my máme své Britské impérium tak proč by Němci na kontinentu nemohli mít taky svoje.

                    0 0
                • -b-n-x-  

                  tak, jsou narody velke, a jsou narody male.

                  Neexistuje nejaka strana, ktera by chtela sloucit Cesko, Rakousko a Slovinsko do jednoho statu?

                  0 0
                  • Metrick  

                    Možná nějaké monarchisté :o) kolikrát si říkám, že by osvícený monarcha určitě nebyl horší než ta banda v parlamentu :o))

                    0 0
                  •  

                    Tak tenhle model by se mi hodne zamlouval.

                    0 0
                • Japhy  

                  Docela by mě bavilo být v žaláři národů za rebela. Třeba takového Havlíčka odlifrovali do vyhnanství do Tyrol, cestovní náklady šly z rozpočtu policie, roční mzda 500 zlatých, obědy donáškou z hostince, horský vzduch ideální na léčení tubery…

                  0 0
            • jandoo  

              Bez slovenského DLC by to nějak početně národovecky nevycházelo a byli bychom zralí tak na anšlus Německem už v osmnáctém roce :)

              https://www.rouming.cz/roumingShow.php?…

              0 0
    • Georrge  

      Dokud nám kradli jen dabing tak to šlo. Pak nám začali krást internety a teď už nám kradou i práci!

      0 0
      • iron.hide  

        :D hajzlove cobolski, nic nerobia a kradnu nam pracu

        0 0
        • Roxteedy  

          Všecky kradnu :)

          0 0
          •  

            A kdo nekrade, jde proti nam.

            0 0
            • Janes  

              …kdo nekrade, okrádá rodinu.:-)

              0 0
              • TK75  

                Kdo lže, ten krade a do pekla se hrabe......

                0 0
                • ˘Ö˘ Krab  

                  Kdo nekrade s námi, krade proti nám!

                  0 0
                  •  

                    Jj, to byla doba, dodnes na to vpominam s hruzou. Dnes zdaleko neni vse ok ale tamto byl velkolepy nesmysl.

                    0 0
                  • TK75  

                    Máš-li dlouhý vlas, nechoď mezi nás!

                    0 0
                    • Janes  

                      Nebyla to až taková sranda…

                      Mužští milovníci dlouhých vlasů to ani v relativně uvolněném období druhé poloviny šedesátých let neměli nijak jednoduché a vlasatci, kteří svým vzhledem chtěli protestovat proti starší generaci a místnímu „establishmentu“, byli vystaveni značné společenské represi, často byli i násilně stříháni (postižen byl takto např. vítěz soutěže o muže s nejdelšími vlasy, která se konala v roce 1965 v klubu Olympic, Vladimír Korejs). Dlouhovlasým byl zakazován přístup do škol, do restaurací, do vozů městské hromadné dopravy nebo i třeba na mezinárodní veletrh v Brně. Pohraničníci na přechodu mezi ČSSR a NDR v Hřensku odmítali dlouhovlasé chlapce odbavovat s odůvodněním, že se jejich vizáž neshoduje s portréty v občanských legitimacích. Podobně policisté prováděli kontroly občanských průkazů například na nádražích. Kadeřnictví hl. m. Prahy včetně družstev se musely zavázat, že budou vést své zaměstnance k tomu, aby neprováděli nežádoucí úpravy vlasů mladých mužů. Jedním z vrcholů kampaně proti tzv. máničkám byla bezpečnostní akce v srpnu a září 1966, při které bylo údajně postiženo asi 4000 převážně mladých lidí. Reakcí byla demonstrace vlasatců a jejích příznivců 20. 9. 1966, při které protestující vykřikovali hesla jako „Vraťte nám naše vlasy“ nebo „Pryč s holiči“. Obvodní prokuratura pro Prahu 1 pak v této souvislosti obvinila celkem 14 lidí, z toho plných 13 mladistvých. Polovina obviněných od soudu odešla s nepodmíněnými tresty v délce 4–16 měsíců, zbylí demonstranti byli odsouzeni k trestům podmíněným. Karel mezi vlasatce nepatřil, ale rozhodně mu asi byla bližší tolerance k úpravě vlasů. Ostatně částečně se vlasatců tehdy zastával třeba i časopis Mladý svět. Nicméně počátkem sedmdesátých let vypukla další vlna represe proti dlouhovlasým mužům, kterou organizoval Socialistický svaz mládeže pod proslulým heslem Máš-li dlouhý vlas, nechoď mezi nás.

                      0 0
                      • TK75  

                        Táta byl mánička a má vlasy a plnovous doteď.

                        0 0
                      • xtonda  

                        Bóže to je toho, tak se ostříhali. Máničky sou hnus, většina chlapů je líná se o dlouhé vlasy starat a vypadá to dost nechutně.

                        0 0
                      • Kanec  

                        Já chodil zase s holou hlavou a taky jsem byl “nepřítel”. ;-) Ředitel školy mě nesnášel a kovaná soudružka ruštinářka měla ze mě každou hodinu krámy. :-)

                        0 0
        • Jano86  

          Ja pracujem v odbornej práci kde Česká firma nemôže zohnať odbornú spôsobilosť českého občana.. Tak jako my vám kradneme prácu???

          0 0
          • Georrge  

            Pochválil ses krásně, teď si ještě zkus poposednout a všechno bude v pohodě.

            0 0
            • Jano86  

              To nebolo chvalenie ale reakcia „Proč kradneme prácu“ tak si sadni ty… Jednucho ďalší ktorý to vidí čierno…

              0 0
          • oddie  

            No jasně, u nás taky Slováci kradnů práci, ale málo, bylo by třeba ji kradnůť víc :D

            0 0
          • xtonda  

            To je spíš o tom, že firma není ochotná adekvátně zaplatit a tak bere pakáž z východu.

            0 0
            • Jano86  

              No nemáš pravdu v odbornej veci sú max spokojný Česi…

              0 0
    • cubista  

      Já spíše nechápu, proč hodně Slováků žijících u nás desítky let pořád mluví slovensky. Je to asi určitá póza, ale proč? A polovina mladých už jim stejně pořádně nerozumí. Jako příklad uvedu třeba Žbirku. Přece když někde trvale žiju, tak mluvím tamním jazykem. Chorvati, Poláci, Ukrajinci a jiní Slované u nás taky nemluví rodným jazykem, ale česky. A rozdíl mezi češtinou a slovenštinou je stejný jako s chorvatštinou, polštinou a podobně. To jen nám starším se zdá slovenština bližší kvůli společnému státu.

      0 0
      • blue.sun  

        Nevím, kde jsi slyšel Ukrajince a Poláky mluvit česky… všude mluví jen po svém a nikdo jim nerozumí.

        0 0
        • deekay  

          Tak minimalne na kase v supermarketu se UKcka snazi mluvit cesky, ale slovaci ne :)

          Prijde mi ze slovaci pristehovali do cech maj obecne nosanek malinko nahoru a takovou svoju hrdost…akroat jaksi nemaj moc na co :)

          0 0
          • Delkim  

            Naprostý souhlas.

            0 0
            • Janes  

              Raděj budu poslouchat Žbirkovu libozvučnou Slovenštinu, než nějakou babišovštinu.

              0 0
              • deekay  

                Ja treba na slovenstine, specialne v podani muzske populace, teda nic libozvucne neshledavam. A cim vic na vychod, tim hur.

                0 0
              • Vilém  

                Tak zrovna Zbirka a jeho plynule prechody ze slovenstiny, do cestiny a anglictiny jsou des.

                0 0
          • blue.sun  

            U nás bohužel Ukrajinky na kasách ani neprojevují snahu. Jen ukáží číslo na kase a tečka.

            Slováci spíš spoléhají na to, že všichni tvrdíme, jak jim bez problémů rozumíme. A to děláme dost často.

            0 0
        • oddie  

          Ukrajince? U nás na stavbě.

          0 0
        • cubista  

          Všíchni kněží původem z Polska mluví česky. Znám Němce žijící v Česku a mluvící česky. Americký novinář Eric Best mluví perfektně česky. A navíc, když někde žiješ dlouho, místní jazyk ti vlézá víc a víc pod kůži, až se přistihneš, že jím tak trochu myslíš. Z vlastní zkušenosti musím říct, že to musí být naopak námaha po letech života v Česku valit pořád slovenštinu. Proto je mi to divné. Já žít na Slovensku mluvím slovensky, je to tak pohodlnější.

          0 0
          • Smazaný účet  

            Né jen tak trochu :-D

            0 0
          • Pikaču  

            No tak tady se musím zastat slováků. Jako ten argument s nemcema, amikem a polakama je o nicem. americky, polsky a nemecky se tu asi nedomluvi. Zato slovensky ano.

            0 0
      • kubad  

        Většina Slováků tu po čase mluví Slovensko/Česky jen si to díky skoro stejně řeči moc lidi neuvědomuje

        Naučit se dokonale včetně přízvuků cizi řec není zrovna jednoduché

        0 0
        • ˘Ö˘ Krab  

          A zrovna měkkou slovenštinu rodilý Čech z Čech takřka nemá šanci zvládnout. To už se spíš Slovák naučí pěkně česky.

          0 0
        • puka  

          Třeba včera jsem si myslel, že se mnou mluví ostravak a on to byl Slovák. :)

          0 0
      • ˘Ö˘ Krab  

        Jestli jsi nezaznamenal, spoustu let jsme byli jeden stát, na konci federace, se dvěma rovnocennými úředními jazyky. Tedy i v armádě byla dvojjazyčnost přípustná.

        V reálu jsem tlumočníka nepotřeboval na Horehroní, ale na úřadu ve Vendryni u Třince to bylo s tlumočením rychlejší, všichni mluvili ‚po naszymu‘ nebo polsky.

        A pán, který na mě na Hlučínsku na zapadlé benzině promluvil třikrát prajzsky, tak na můj nechápavý výraz přeskočil s omluvou do spisovné češtiny. Ostravštinu jsem dával, tohle jsem nečekal.

        0 0
        • Metrick  

          Zase je třeba uznat, že třeba ve Vendryni nebyla do vzniku ČSR ani česká škola. Obvykle (hlavně starší a střední generace) lidi vládnou nějakou směskou Česko-Polsko-po našimu a neumí ani Česky ani Polsky pořádně. Menšina to má opačně. Kupodivu Prajzáci (hl ti starší) mluví celkem dost podobně jen s větším množstvím německých slov a naopak i na Těšínsku má celkem dost lidí německé pasy :o)

          0 0
        • cubista  

          To máš pravdu, plně tu dvojjazyčnost v armádě využíval i major Terazky:-)))

          0 0
      • ememem1  

        ze by preto ze ked slovak hovori po cesky alebo cech po slovensky tak to znie komicky lebo jazyky su si tak podobne ze je to stejne len taky komicky mix s este komickejsim prizvukom ?

        0 0
      • ememem1  

        polovina mladych nerozumi? to myslis ako naozaj alebo je to poza? to by museli byt s prepacenim pekne blbi. ja mam styri deti, najmaldsia ma 5, tri z ich v cechach nikdy neboli ale rozumeju az par slov typu tramvaj, kedlubna a pod. vsetky naprosto vsetko.

        0 0
        • Delkim  

          Hele ale ono je daleko snazší rozumět česky než slovensky, to tě nenapadlo?

          0 0
    • ememem1  

      jo vole, co tam po tom ked na forach, ale ked je to premier…

      0 0
    • Nutribird  

      Mám Slováky rád a měnit to nehodlám. Na Rychlebkách jich jsou mraky a vždy se s nimi dá. Stejně Poláci, nejsem konfliktní tip.

      0 0
    • l.bily  

      Klasika cesi v Tatrach https://refresher.sk/…isli-k-urazu

      0 0
      • Jano86  

        Treba tu hlúposť rešpektovať sú to ich životy… Ale keď čítam to fórum niektorý idú po Slovákoch účelovo.. A sú to starší ročníky ktory oni práve by mali držať bratstvo… Naši dedovia pradedovia ktorý za nás bojovali za Čechov a Slovákov by ich vitahali Za uši…

        0 0
        • Nutribird  

          Přesně, jsme bratři Slované, měli bychom si to uvědomit a držet spolu. Skopčáci si nás vždy chtěli jen porobit. Už nás mají.

          0 0
        • Jirra  

          Tak celé mé mladí, jsem si to o těch bratřích, myslel taky, tedy spíš jsem nás bral, jako jeden narod. O to víc jsem se pak v devadesátých letech nestačil divit, když jsem najednou slyšel, jak jsme Vás 40 let utiskovali, jak toužíte konečně po samostatnosti, kterou jste díky nam nemohli mít … Ty oslavy, když jste se po těch letech našeho utisku, konečně mohli osamostatnit a být svobodný… Vždyť vy ani založení Československa neslavíte. Zrovna nedavno byla Hystorie CS na ČT o slovenském národním povstání a tam se mluvilo o vašem vztahu k založení Československa.

          Tak ač jsem se narodil jako Čechoslovak, tak díky vam už jim nejsem.

          0 0
          • Metrick  

            +1

            0 0
          • Jano86  

            Máš legitímne pravdu… Ale za to mohli politici… Za sviatky? No predsa politici! A my obyčajný sa ma preto nenávidieť? No myslím ze nie!

            0 0
            • xtonda  

              Tyhle kecy na politiky miluju. Politici nebyli (ani tady ani tam) dosazeni z Marsu. Pochází z dané země a byli zvoleni občany té země.

              0 0
              • Jano86  

                Áno ale to ze dajú sviatok alebo zrušia to mi neovplyvníme!

                0 0
          • krabica  

            Moc čumíš na net a telku, kdybys vystrčil nohy z baráku a zajel na návštěvu k bratrům, tak zjistíš, že jsou úplně v pohodě.

            0 0
          • xtonda  

            +1

            SNP jen šaráda aby se Slovensko mohlo tvářit, že nebylo spojencem mocností Osy.

            0 0
            • ememem1  

              ked si to uz nacal, v com bol rozdiel medzi tisom a hachom?

              btw – snp je mozno sarada ale furt mensia jak to kvetnove povstani ceskeho lidu dva dni pred koncom vojny.

              0 0
              • Manzak  

                Hacha nebyl kolaborant, ten k tomu prisel jak slepej k houslim, v tom je rozdil mezi nim a Tisom.

                0 0
                • ememem1  

                  tak to urcite :-), on bol odbojar ne?

                  0 0
                • Japhy  

                  Hách se vědomě obětoval aby tam neposadili nějakou větší svini, ale zradilo ho zdraví a stala se z něj víceméně jen loutka. Zato Tiso si to vyloženě užíval.

                  0 0
                • ˘Ö˘ Krab  

                  Přínosné jsou svědectví o jednání Háchy s Hitlerem, Adolf si do poslední chvíle nebyl jistý, co Hácha podepíše a zda vůbec.

                  Je také dobré se podívat na komunikaci mezi Benešem a Háchou. Beneš za války Háchu písemně žádal, aby se udržel co nejdéle a neodstupoval. Načež hned po válce o něm jako první začal tvrdit, že kolaboroval.

                  Jeden hrdinně odešel do exilu, pak předal vládu Klémovi, ale zasloužil se o stát. Druhý zůstal v jámě lvové a osobně se postavil Adolfovi, ale nálepka kolaboranta mu zůstala. tak se tvoří dějiny.

                  0 0
        • xtonda  

          Vaši dedovia bojovali za Hitlera, tedy proti Čechům.

          0 0
          • Jano86  

            Jasne asi ti vadí že sme slobodná Európa…

            0 0
          • Metrick  

            Zrovna při napadení Polska si jaksi s Polskem vyřílidi účty a vzali si zpět co jim Poláci necelý rok předtím sebrali. Co se dělo po r. 1939 je už jiná.

            0 0
    • JakeF  

      Kokotu je tady v posledni dobe fakt nejak vic, taky to registruju… Nicmene co me tak napadaj, tak vetsinou mluvi cesky (nebo spis moravsky, viiiiiid :)).

      A kdyz uz jsme u toho, ty ses timhle vyblitkem posunul na pomyslnym zebricku zas o kousek vys.

      0 0
      • Jano86  

        Tak T teda svojim správaním si na vrchole

        0 0
    • Espen  

      V můj úplně první pracovní den v úplně první práci v září 2001, mě dostal na starost Slovák(Miro). Makat uměl a hodně jsem se od něj naučil. I teď po těch letech, když se potkáme, rád ho vidím.

      Jinak tady na západě moc Slováků není, takže nějaké negativní zkušenosti ani nemám. Občas nějaká skupina svářečů je u nás v práci a s těma je to trochu těžší.

      0 0
    • Jano86  

      Komplexy máš a potrebuješ lekársku pomoc keď ta to trápi…

      0 0
      • Chlebovnik  

        Potrefený kojot se vždycky ozve. =)

        Jenom jestli nějakými těmi komplexy netrpíš spíš ty. Ctrl+F a hledání termínu „komplex“ v tomto vlákně by tomu nasvědčovalo. =)

        0 0
        • Jano86  

          Tvoje čierne myšlienky ma neurazia :) hrdo sa hlásim k bratúm cechum! Jak tu spomínal jeden brat cech je to 50na 50, ale tvoja hlava to nepochopí! Krásny deň :)

          0 0
          • Bubaaak  

            Tvoje hlava nechápe ani to, co sám napíšeš :)

            budu tě citovat:

            4.8.2019 13:28

            No nič tu to Nema význam.. :) končím tu mažem profil…ja sa idem baviť životom a nie počúvať výstrelky stereotypu… Majte sa sa krásne… Mn život baví :)

            0 0
            • Jano86  

              Diky moc som tu zas pretože nikoho som neurazíl ani nič podobné po prečítaní iných príspevkov som pochopil ze ja vlastne som nič nespravil… Par útoku na mňa co ani nepochopím prečo :) môžeš kopírovať ďalej ja sa pobavim.. :) som tu koli info a nie útokov… Ale táto téma stým nema nič spoločné :)

              0 0
          • -b-n-x-  

            Me prijde, ze to beres celkem rozumne a zdrave. Akorat me osobne provokuje ten termin „bratri“. Pri takovych terminech mi hned naskoci kontrolka a ze je treba si davat pozor :-)

            0 0
            • Jano86  

              Keď som prišiel prvý krát do CZ tak hneď ma tak Česi začali volať.. Bratre…

              0 0
    • Aussig  

      Toe Maďar voe.

      0 0
    • Delkim  

      Když má to Slovensko na rozdíl od Česka euro a taktéž na rozdíl od Česka skvělou prezidentku a skvěle se mu daří, jak to, že v Česku trvale žije 116.900 Slováků, kdežto na Slovensku jen něco kolem 10.000 Čechů?

      0 0
      • Jano86  

        Vynikajúci dotaz… Sam tomu nechápem keď si pustím správy ako sa ekonomický darí Slovensku a pritom ľudia odchádzajú… Klesá dlh rastie ekonomika ale ľudia to necítia

        0 0
        • -b-n-x-  

          Jo, je to divne. A pritom je u vas jeste k tomu i mnohem krasneji nez u nas.

          0 0
      • deekay  

        Prave proto, ze tam maji euro a „skvelou“ prezidentku :D

        0 0
        • Pavel  

          Náhodou, MILFka je to echtovní, ta by stála za.. :)

          0 0
          • Barak  

            Určitě patří k těm hezčím političkám, ale, že bych ji označil za echtovní MILFku, to tada zas ne. Ale je to věc vkusu samozřejmě…

            0 0
            • Metrick  

              Mezi představiteli vlád min v Evropě je to vzhledem „paní úžasňáková“ trochu taková hezčí ženská verze Macrona. Na druhou stranu mezi lidmi jako Angela Merkel, Theresa May, Boris Johnson či Miloš Zeman by jako úžasňák vypadala polovina Češek či Slovenek podobného věku. Co se její politiky týče uvidíme, zatím těžko soudit.

              0 0
                • Pavel  

                  To ale patří do Sodomy. A taky to tam už je. ;-)

                  0 0
                • Metrick  

                  Ze Zemana nemám žádnou velkou radost a na paní Čaputovou si udělám obrázek až za nějaký čas, z toho co se u nás v mediích objevuje (zatím toho teda není moc) mi z toho vychází spíš Macron light politik, ale uvidíme je v úřadu příliš krátce na nějaké dalekosáhlé soudy.

                  0 0
          • TK75  

            Tak Miloš je taky echtovní

            0 0
          • Bubaaak  

            hlavně nekupuj známky, víš jak to dopadlo posledně :)

            0 0
          • deekay  

            Zjevne jsem jeste moc mlady na to, abych ji docenil. Tak o 30 let :D

            0 0
    • RomanH  

      Uz to tu nekolikrat zaznelo, musim se pridat.

      Firmu, kde jsem drive pracoval, koupila slovenska investicni spolecnost. Otocili ji pres tri ICA, nezaplatili spoustu faktur. Nakonec vznikla firma s puvodnim nazvem, tu pak rozdelili na nekolik spolecnosti, ve vlastnictvi figuroval neprehlednej pavouk. Proste tunel jak bic :-( Vetsina dodavatelu sluzeb musela pochazet ze Slovenska, jinak jsme museli co chvili zduvodnovat, proc mame za dodavatele ceskou firmu. Kdekoli se objevil na vyssi pozici Slovak, automaticky si zacal pod sebe stahovat dalsi. Stejnou zkusenost ma bohuzel nezavisle na mne i nekolik mych dalsich kamaradu.

      Hokej. Kdyz jsme vypadli, automaticky jsme fandili Slovakum. Kdyz vypadli Slovaci a my zustali, nekteri Slovaci radeji fandili protivnikovi.

      O slovenstine tu toho bylo napsano dost, ale to mi celkem nevadi, nemam s tim problem. Mam ale pocit, ze vetsina Slovaku, kteri tu pracuji, trpi pocitem „mladsiho brachy“. Castokrat u obeda treba slysim, jak maji Euro a my zaostavame. Maji potrebu na sebe upozornovat.

      Opacny pocit mam ale na Slovensku, zvlaste vychodnim. Nadherna krajina, fantasticti a uprimni lide. Toz tak.

      0 0
    • Bubaaak  

      asi sem

      0 0
      • Jano86  

        Pointa?

        0 0
        • Bubaaak  

          to nepochopíš :)

          0 0
          • Jano86  

            Ale pochopím.. Ale nejakým spôsobom účelovo na SR :) tebe určite sadla táto téma :)

            0 0
            • Bubaaak  

              Tak vychladni, přečti si to znovu :)

              Vtipný by to bylo i v maďarštině, češtině, ruštině… Tak nebuď tak vztahovačný, jinak si tě zas začnu dobírat :)

              0 0
              • Jano86  

                Ja som to dobre pochopil… Co je tam napísané.. Akurát neviem skym účelom sem to dávaš :)

                0 0
                • Bubaaak  

                  Nahozená udice a čekám kdo se chytne :)

                  0 0
                  • -b-n-x-  

                    No, „smejici se bestije“ take neni oznaceni pro slovaky, ze?

                    0 0
                    • Pavel  

                      Ne, smějící se bestie jsou jen a pouze Češi!

                      Stejně jako jsou simulanten bande.

                      Ale zase se nikdy nevzdávají.. ;-)

                      0 0
        • Pavel  

          No je tam, je tam.. ;-)

          0 0
      • -b-n-x-  

        :D :D :D

        0 0
    • sodek  

      Ty bys mohl spolupracovat s Marešem!

      0 0
    • shauriq  

      inak.. to je dobré téma… hlavne ked ho založí zástupca národa, ktory si dobrovolne zvolí do čela vlády slováka, čo sa im drzo smeje do ksichtu.. hlavne po dnešku… .)))))))))))))))))))))))­))))))))))))))))))))))

      0 0
Téma bylo zamknuto, nelze přidávat další reakce