převody 1x11 pro 26 palcové kolo

63 nepřečtených
  • jirin29

    Ahoj všem co rádi upravují své oře. Mám takový malý technický dotaz.Jezdím 26palcový yeti a chtěl bych přejít na řazení 1×11 a nevím jak velký převodník tam dát. Nemáte někdo nějakou zkušenost? Kliky musí být minimálně 175mm kvůli výšce..kazeta zatím asi podle aktuální nabidky sramu..shimano už mi nějakou dobu dost pije krev.. za každou radu budu vděčný. Biku zdar

    0 0
    • -b-n-x-  

      Tak ja mel/mam "jen 1×10, ale snad ta informace muze byt taky uzitecna. Na obou kolech (SC i Chilcotin) to byl 32t prevodnik. Na SC byla kazeta 11–36 a kupodivu mi to i celkem stacilo – ovsem ted nejezdim v horach. Na Chilcotinovi mam 11–42 Sunrace a to uz je uplne v pohode. Co by bylo tak prudke, ze bych mel problem s prevodem, tak bych to stejne asi radeji sel pesky. Ze zacatku jsem jeste zkousel 38t vepredu, ale to uz teda bylo dosti tezke, ale zase dobre z kopce a na asfaltove presuny.

      0 0
    • Smazaný účet  

      Hlavne zalezi na tom, co ty sam jezdis a jak jezdis. Jake profily trati, jake intenzity a co od prechodu na 1×11 ocekavas. Vyjdi z toho, jake prevody nejcasteji pouzivas ted a podle toho si spocitej velikost prevodniku a potrebny rozsah kazety.

      Ja na sve 26" vozim prevodnik 32 a kazetu 11–46. Kolo mam ale skoro vyhradne jen na nezavodni vyjizdky po horach a kopcich.

      0 0
      • RomanH  

        Co jsem tak pocital, tak prave taTvoje kombinace 32 prevodnik a 11 – 46 kazeta je jedina, kde neprijdes o nejlehci devitkovy prevod 22 × 32. Pokud ho clovek pouziva, nema jinou moznost (u Shimana).

        0 0
        • Lister  

          On ten převod je těžší než 22/32 a ne úplně nepodstatně a pokud by člověk měl srovnávat s 24/36 tak je to ještě horší.

          Jedenáctka je vždy o kompromisu. 10–44 s 30z převodníkem by mohlo být fajn, pak už rovnou Eagle.

          0 0
          • novas752  

            Kdyz to srovnas s 22–32, tak je prevodovy pomer vetsi o 0,01 (0,69 vs 0,70), takze pri kadenci 80rpm nejedes 6,9 ale 7,0km/h. To o moc tezsi neni, spis stejny.

            0 0
            • Lister  

              Jo máš pravdu, asi jsme blbě počítal.

              Jinak pro mne osobně je ideální nejlehčí převod na 26 někde kolem 0,65–0,66 takže bud 22/34 nebo 24/36. Na 1×11 se Shimanem tenhle převod smysluplně nedosáhnu. Jednak bych musel dát kliky s direct mount převodníkem a navíc by ten převodník musel být tak malý že těžké převody už by smysl nedávaly vůbec.

              0 0
    • Patar  

      Systém jednopřevodníku je nutný pro TY, co nedovedou eřídit a případně najustovat přesmykač.

      0 0
      • Smazaný účet  

        Pred 1×11 jsem asi 15 let vozil deore LX 3×9, pak asi rok XT 3×9 a ted cca po pul roce na 1×11 vim, ze se k presmykaci uz nevratim.

        A presmykac, jsem si samozrejme seridit umel. Chodil jako hodinky. ;-)

        0 0
        • Lister  

          Já zase třeba po krátké zkušenosti s 1×11 uvažuju jestli tam nehodit zpátky přesmyk a původní převodníky 36/24 ale místo 10spd kazety nedat XT 11–40 11spd. A měl bych ultimátní převody na všechno včetně velkého vyprošťováku,když bych byl fakt prošitej nebo do hodně prudkých stojek.

          0 0
      • Fidži_CZ  

        Hloupost.

        0 0
      • iron.hide  

        +1

        0 0
    • jecnak  

      Zalezi co jezdis ted za prevody. Kazetu urcite 10–42 kvuli rozsahu prevodu. Tech 10z je obrovsky dulezitych, abys nemusel davat nejake silene kazety 11–46 a upravovat raminka apod. Dopredu bych na 26" volil asi 34–36z podle vyuziti.

      0 0
      • Lister  

        U 11 spd Shimano přehazovaček nemusíš do 46 z upravovat ramínka.

        Ale není to ideální. Spousta lidí pak hlásí padání řetězu při prošlapu dozadu z velkého pastorku – potvrzuji také. Myslel jsem si, že to nebude žádná hrůza, ale to až v terénu si člověk uvědomí, jak často se to stává – jakékoliv zastavení v prudkém kopci s následným natočením pedálu do vhodné polohy pro nastoupení a řetěz je o pastorek dole :-(

        0 0
        • jecnak  

          On chce ale Sram.

          0 0
          • Lister  

            Aha. No ale v tom případě zase nemá cenu zvažovat kazetu 11–46. Teda předpokládám že když chce Sram, že nepůjde nějakou polovičatou cestou a koupí si rovnou XD ořech?

            0 0
            • matbiker  

              Co to zase je, s tím točením dozadu. Koupil jsem kazetu 9/46, kliky xtr, převodník 32z OneUp, řetěz xx1, nic jsem neupravoval, prostě jsem to poskládal, seřídil a můžu dozadu točit jak větrník a nic mi z největšího nepadá. A 46 z pro šaltr Shimano se středním ramínkem není vůbec žádný problém. Ověřeno na x závodech, teď i na blátivém Šelovi.

              0 0
              • Lister  

                To tak prostě je, že se to někdy stane. Prostě kombinací je spousty, někomu to fungovat bude a jinému ne. Promlouvá do toho tolik faktorů, že se dopředu asi nedá říct kde to fungovat bude a kde ne. Pro tebe jedině dobře že problém nemáš. U mě problém je a dovolím si tvrdit, že seřízené to mám dobře. Řetězovou linku na klikách jsem nastavil spíše pro ty lehčí převody a stejně to padá.

                0 0
                • Smazaný účet  

                  Taky mi to na xt pada 11–42), ale jen kdyz to zkousim, v terenu to nepocituji a kdyz potrebuji naladit polohu pedalu na nejlehcim, tak ho protocim dopredu a je to.

                  0 0
                  • Lišák  

                    protocim dopredu – to musí být děsný opruz!

                    0 0
                    • Smazaný účet  

                      Tak vzhledem k tomu, že si vzpomínám snad na jednu takovou situaci, tak mi to tak hrozný nepřijde. Ale chápu, že někteří by to nepřežili…

                      0 0
                      • Lišák  

                        Tak já bych hlavně nepřežil nemít rozsah alespoň 3,27 – 0,65 s rozumným odstupňováním.

                        0 0
                        • Lister  

                          To máš úplně stejně převody jako jsem měl já. Taky to považuji v mnoha ohledech za ideální. Na 27.5 mám podobný rozsah ale poskládaný na 2×9.

                          0 0
                • mr.antik  

                  11sp sunace 11–40, 11sp XT hazka, 10sp řetěz a padá to taky. Zkusim 11sp řetěz a uvidim

                  0 0
    • mr.antik  

      záleží na určení kola. Můžeš to udělat tak, že koupíš kazetu a přehazku a dopředu necháš na test obyč 32z z trojplacky a podle toho pak koupiš drahý převodník a kliky, pokud jsou potřeba nové

      0 0
      • jirin29  

        Ahoj všem. Děkuji za spoustu názorů. Tak abych byl ještě přesnější… Použití bude na pro mě příjemné enduro svezeni bez závodů. A prioritně mi šlo o velikost převodníku. O kazetě a přehazovačce mám asi jasno.. a teď už mám asi jasno i o předku.. vyzkouším z trojplacky 32z a bude se vidět. Děkuji za váš čas..Jirka

        0 0
        • mr.antik  

          32 na toto mi přijde optimal. Jestli kazeta 10–42 nebo 11–42 je už asi jedno

          0 0
          • jecnak  

            No to prave neni. Ten jeden zub dole udela cca jako 6 zubu na horni casti kazety.

            0 0
            • MlokCZ  

              Jen upřesním, že jeden zub dole 10 vs 11 je 10%, tedy nahoře jsou to 4 zuby u 40z pastorku (40z vs 44z).

              A 10% je skoro celý jeden převod.

              0 0
              • jecnak  

                Diky. Proste pokud nekdo uvazuje vazne o 11sp na jezdeni i do kopce, tak proste zacinat 11z pastorkem nedava smysl. Ja kvuli tomu z noveho kola shazoval orech a xtr kazetu a nahrazoval Sramem 10–42 a Sram orechem.

                0 0
                • pumpy  

                  ahoj,

                  chci se zeptat – mam ted na kole komplet shimano, kazetu 11–42.

                  chtel bych ale 10–42 (budu kupovat nove kola) a ted pokud tam dam 10– 42 kazetu – bude vse dobre fungovat, kdyz komplet zbytek je shimano ?

                  0 0
                  • jecnak  

                    Bude to fungovat uplne stejne jako se Shimano kazetou. Vozil jsem to rok, nez jsem presel na Eagle. Pripadne tam nahod 11–46 to se 10–42 blizi. Ted se ale levnejsi verze nytovane kazety 10–42 da sehnat za 91EUR, tak to Shimano nedava moc smysl.

                    0 0
            • mr.antik  

              Jako souhlas, ale to už si člověk musí říct, že musí vyloženě dupat dlouhý prudký kopce aby dával třeba 30/42 nebo 28/42, kde už je 10z nutnost. Okolo tě 32 pily je to takový kompromisní pro tohle určení na obě strany i při 11–42.

              0 0
              • Lister  

                To fakt hodně záleží na tom jak jsi zvyklý jezdit, jak rychle to dokážeš vysupět a co dokáží tolerovat tvoje nohy. 32/42 bych neutočil na polovině kopců v okolí.

                32/46 už je docela v pohodě, ale jak jsme si vždycky myslel, že jsem úplně nenáročný na odstupňování, tak zrovna na téhle kazetě mám největší skok přesně tam kde mi nejvíc vadí – skok 15–18 je peklo :-(

                0 0
                • mr.antik  

                  Spíš zaleží kudy jezdíš, to si musí každej spočítat a vyzkoušet i třeba na dvoj nebo trojplacce.

                  Jinak já dobrovolně na tenhle skok přistoupil – u 11–40 jedeneáctkový kazety jsem v rámci zkoušení právě tenhle skok udělal (udělal jsem z ní desítkovou) a zatim dobrý. Samozřejmě to tam můžu kdykoliv vrátit.

                  0 0
                  • Lister  

                    Nebo naopak vyzkoušet 1×11 jestli to půjde a bude to něco reálně přinášet a pak se zase v klidu vrátit.

                    Já jsme věděl že rozsah bude na hraně, ale nakonec tomu asi podřízne krk něco úplně jiného – odstupňování, projev řazení, hluk na největším pastorku, nestabilita při zpětném protočení, poloha páčky teleskopu nalevo mi nakonec spíš vadí než vyhovuje. Naopak vzhledem k terénu, kde se pohybuji, mi vůbec nevadí přecházet mezi převodníky, protože to nastává tak 2–3× za vyjížďku.

                    0 0
                    • mr.antik  

                      Tak pokud na to máš, je to ideál. Člověk se dost přizpůsobí..

                      0 0
                • MlokCZ  

                  Tak 15–18 je snad nejhorší skok, co tam může být. To je ještě horší než u Sramu 10–12. Tedy skoky to jsou úplně stejné, oboje o 20%, ale mezi 15–18 řadíš o hodně častěji než mezi 10–12.

                  0 0
                  • Lister  

                    Právě. Což by tebe samozřejmě nemohlo překvapit ale já jsem překvapený byl :-)

                    Kdybych si tuhle drobnost uvědomil, tak bych asi raději koupil Shimano XT.

                    Prostě vidím to docela jasně na návrat přesmykače v kombinaci 36/24 a k tomu 11 spd kazeta 11–40. Možná by větší smysl měla kazeta 11–42 a k tomu větší převodníky ale do toho se mi nechce.

                    0 0
                  • mr.antik  

                    Tak zkusim se na to zaměřit, taky jsem se toho bál, ale za jízdy jsem si toho nijak nevšimnul

                    0 0
    • Janouch  

      nechci zakladat nove vlakno

      Dokaze mi nekdo kdo vozi Sram Eagle 1×12 zmeřit vzdálenost od zadní osy po konec raminka prehazovačky, kdyz je retez na nejvetsim pastorku. Jde mi o to ze bych rad 1×12 na 26ti palcová kola a mam strach že bych mel raminko az na zem :) diky

      0 0
      • zet65  

        Na 50-ti pastorku 23,5cm a na 36-ti 24,5cm. Prevodnik 32z.

        0 0
        • Janouch  

          diky, ted si jen rikam ze je ten udaj 23,5 cm vlastne zavadejici , kdyz je raminko vytocene dopredu tedy vys od zeme krucis co ja stím. Na webu jsem nasel foto udajne 26ti palcového kola s eaglem GX

          0 0
    • Miro91  

      Ahoj, oživím toto vlákno. Po dvou letech takřka výhradně na silnici bych se chtěl zase trochu pověnovat bajku. Je to full 26" na 3×9. Komponenty už ale mají něco za sebou a dost možná je na čase výměna. Rád bych použil 1×11, nejspíš XT nebo SLX. převodník nejspíš 34z, kazeta 11–42. První otázka je zda jedenáctková kazeta pasuje na devítkový ořech?

      Druhá otázka by se týkala klik. Samozřejmě bych chtěl udržet budget co nejníž a co je možné, to použít. Mám kliky Sram s2200, dají se konvertovat 1× setup? Plus dotaz bokem, neválí se někomu doma navíc stahovací šroub na levou kliku ke středu GXP, který mi chybí :) v minulosti když jsem potřeboval sundat kliky, bylo možné použít z jiného kola, teď ta možnost už není :(

      0 0
      • Karlos009  

        11–42 na jednopřevodník je zoufale málo. Vozil jsem to stejně na IQ6 a rychle jsem přešel na 11–46 s převodníkem 36z. To už je použitelné.

        0 0
        • Miro91  

          oukej, bberu v potaz, zvládá 46 zubů střední vodítko?

          0 0
        • kejda  

          32z 11–42 se dá jezdit v pohodě, stačí mít třídu nohy. Zoufale málo to rozhodně není…

          0 0
          • Lanzinho  

            32z 10–42 a s tím, že teď skoro nejezdim tlačím jen v krajní nouzi.. pro člověka co jezdí to musí být plně dostačující

            0 0
            • Smazaný účet  

              Tak ono záleží na tom, kdo jezdí a co jezdí. Za sebe můžu říct, že 32×42 by mi ani na 26" nestačilo.

              0 0
              • kejda  

                Protože jste hrozně dobří borci :). To tazatel, s ohledem na jeho dotaz, asi nebude, tak by mu to stačit mohlo.

                0 0
          • Karlos009  

            Nechápu co znamená mít „třídu nohy“, ale převod 32–11 bude na 26" kole zoufale pomalý. Můžeš mít nohy jaký chceš.

            0 0
            • kejda  

              Překlep, znamenalo to trochu. Pomalé to bude, pokud jedeš stezku nebo lesní cestu, to ano. Ale pořád se snad bavíme o mtb, a i takto se dá jet rychlostí na rovině okolo 26 km/h. Pokud ovšem chcete stíhat silničky, tak 3×9 a 44z velkou pilu bude lepší ponechat…

              0 0
      • Smazaný účet  

        MTB kazeta 9/10/11sp je pořád stejně široká, takže na ořech ti sedět bude. Kliky 3×9 přestavíš bez problémů, NW převodník nasadíš na prostřední pozici.

        0 0
        • 106Paja  

          Jde použít i 12sp. v rozsahu 11–50. Sram Eagle NX bez kompromisu, Sunrace nutno dát 1mm podložku mezi kazetu a ořech, jinak se zadrhávaly nýty 50z pastorku o výplet. Zkoušeno na 135mm nábě s kříženým výpletem.

          0 0
          • novas752  

            NX kazetu nechceš, vždyť má 600g.

            0 0
          • Miro91  

            Nevím, dávat 12sp a 50 kazetu na 26" mi přijde moc, budu za sebou dělat brázdu

            0 0
            • 106Paja  

              Ale prd ;) Jako vzhledově to vypadá „zajímavě“, jelikož je ta 50 pomalu větší, než 203 kotouč na druhé straně, ale za ten rozsah to stojí a ani s přehazkou jsem žádný problém neměl a to jsem letos měl terény docela náročné.

              0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.