• Panzerfaust

    Ahoj,

    přemýšlím nad přestavbou svého kola. Konkrétně se jedná o výměnu vidlice a změnu převodů z původních 3×9 nově na 2×10. Jedná se mi o to, jestli má tato přestavba vůbec smysl a nebylo by lepší kolo prodat jako celek a případně koupit nějaký novější model (abych do přestavby nedával větší obnos peněz, než za které bude případně kolo prodejné v budoucnu nebo je teď). Problém je v rámu, který je úplně nový a proto mám toto dilema a nechci se ho moc zbavovat. Rád uslyším názor zkušenějších jezdců. jsem spíše rekreační jezdec, kolo mám pro zábavu, ale zase chci mít stroj trochu na úrovni.

    V případě přestavby jsem přemýšlel o komponentech z řady Shimano SLX pro převody 2×10 a případnou vidlici Fox + nové přední kolo / náboj. Jedná se o kolo postavené na rámu Trek Remedy 8 2010.

    Díky za Vaše názory.

    0 0
    •  

      26 bych nepřestavoval, rychle prodat dokud se ještě někdo najde:-)

      0 0
    • Člověk a jeho svět  

      Nevyplatí, utopíš v tom celkem dost peněz, které bys mohl investovat do nového stroje. V podstatě jakoukoliv přestavbou tratíš peníze, ale přestavovat 26 dneska nemá cenu.

      0 0
      • novas752  

        proč?

        0 0
      • Panzerfaust  

        Je mi to s těmi přestavbami jasné. Ale nevím co je tu lepší řešení… Jestli se toho zkusit zbavit za nějakou alespoň trochu dobrou cenu nebo to prostě dojezdit/předělat. Trošku bezradnost :D

        0 0
    • Lišák  

      Co tam máš teď za vidlu?

      0 0
      • Panzerfaust  

        Je tam Manitou Minute Comp Air, 120mm travel.

        0 0
        • Lišák  

          Co je na Minute špatně? Malá torzní tuhost?

          Nechal bych ji tam a s minimálními investicemi bych upravil pohon na 2 × 9 s tím, že bych sundal velkou placku a střední nahradil 36 z.

          0 0
    • Al Stra  

      asi bych na tom jezdil, jako by se nechumelilo-)

      0 0
    • Espen  

      Letos přes zimu jsem svou 26" přestavěl z 3×9 na 2×10. Vše jsem koupil zde na bazaru v super stavu(převodníky, řazení XT, hazka SLX, kazeta, řetěz) a původní zas prodal. Ve výsledku mě to stálo cca 1500,–,což mi přijde v pohodě. Takže zbavovat se kola který ti jinak vyhovuje není důvod.

      0 0
      • Panzerfaust  

        No já předběžně počítám s cenou okolo 8000 ,– Kč v případě nových komponent, co jsem jen tak rychle koukat na net (pro výměnu pohonu). V případě, že bych sehnal většinu z bazaru v nějakém dobrém stavu, určitě bude cena nižší. Ale mám z bazarových komponent celkem strach… Zatím řeším spíše o jaké variantě uvažovat více

        0 0
        • nitraq  

          Když jsem teď tak zběžně projel cyklobazar, tak myslím, že v případě aspoň minimálního číhání na bazar bys měl být schopen dostat se na tři tisíce za všechno.

          Pokud říkáš, že sis to spočítal na osmičku při dvouplacce, tak bych možná i zvážil jednoplacku za pět a půl.

          https://www.cyklobazar.cz/…wheel-silver

          0 0
          • Singlespeed  

            Ty kliky Prowheel jsou bez vodítka nepoužitelné.

            0 0
            • nitraq  

              Pravda, už taky vidím, že nejsou narrow wide. Tak v rámci minimalizace nákladů může nechat stávající kliky a jen objednat převodník z Číny.

              0 0
        • Espen  

          Kliky jsem nechal původní, jen převodníky vyměnil. No, předělal jsem to, protože jsem na vše tady narazil,jinak bych to nechal 3×9. 2×10 zas takový terno není. Skok mezi převodníkama je dost velkej, takže pak se hodně odřazuje. I na kazetě skoky dost velký. U 3×9 jsem měl jemnější odstupňování. Bazatovejch věcí se nebojím, nikdy jsem neměl problém.

          0 0
    • jIrI___  

      Přestavbu bych začal novým rámem, rozhodně ne 26" :)

      0 0
    • Panzerfaust  

      Spíš koketuji s myšlenkou, že se ho zbavovat nebudu. Jednak si myslím, že to bude problém a druhak se mi do toho ani moc nechce. Celkově mi kolo jinak sedí perfektně… Takže spíš přemýšlím že si ho nechám a potuním. Zkusím kouknout na ty bazary, kdyby se podařilo sehnat něco výhodně, abych do té případné přestavby neutopil hodně peněz.

      0 0
      • Lister  

        Na jednu stranu ti to schvaluju, na druhou stranu on ten pocit „perfektně sedí“ je často jen o tom, že se z kolem jen sžiješ a dokážeš ho na 100% využíš, což ještě neznamená, že by sis jiným nepomohl.

        0 0
    • jonti  

      Co je spatne s vidlici? Nova bude draha, kdyz ji nemusis menit nedelej to.

      2×10 ted sezenes casto na bazaru nove komponenty sundane z kola, nebo ve vyprodejich levne, kdyz je to 3×9 sjete vymenil bych ho. Kvuli funkci asi taky, desitka Shimano radi o dost lip nez devitka. Nema cenu jit vys nez do SLX.

      Jestli jezdis vysoke hory, zvazil bych i prechod na 3×10.

      Za me je to vyborny ram a do prestavby bych sel.

      0 0
      • Panzerfaust  

        Děkuji za reakci. Jsem to nedoplnil, aby to bylo celé… Situace je taková, že převody budu muset stejnak měnit, jedná se tedy o výměnu talířů, kazety a řetězu v každém případě. Takže když už jsem nad tím přemýšlel, zvažuju spíše přestavbu na 2×10. Vím že se nejedná o nové kolo, je to starý model, ale i díky tomu že ten rám je defakto netknutý, varianta jeho prodeje se mi moc nelíbí.

        0 0
        • MartyM  

          taky jsem za „přestavbu“, protože z toho co jsi psal jsi s kolem max. spokojen a jde spíše o „servis“ spotřebního materiálu, případně si udělat radost novou vidlí a vylepšit si svého miláčka! :-) Jinak souhlas s Jonti, záleží co na kole jezdíš, nezatracoval bych ani 3×10. Jezdím dvě 26", jednoho lítacího kolem komína celopovňáka na 2×10, kdy by mi ale rozhodně dané převody (40–28/11–36) nestačily do beskyd nebo do lesa, hlavně do lehka. Zatímco na druhém MTB mám 3×10 a není nouze o rozsah

          0 0
          • Lister  

            36/24+11–36 je dostatečný rozsah skoro na cokoliv, má to parádní odstupňování a dobře navazující převody při přechodu mezi převodníky.

            0 0
            • MartyM  

              „skoro na cokoliv“ :-) Na 26" rozhodně ne do rychla, do lehka ano, to máš pravdu, záleží na zakladateli co na tom stroji jezdí.

              0 0
              • Lister  

                Pokud nenahání silničáře a nehoní si triko na asfaltových sjezdech, tak prostě na cokoliv.

                Proto jsme tam napsal to skoro. Ale pro normální použítí MTB kola je to více než dostatečně těžký převod.

                0 0
    • Panzerfaust  

      Koukal jsem po bazarech, ale momentálně jsem toho moc použitelného nenašel…:-( Koukal jsem i na kupkolo a mají tam docela pěkné slevy. Vybral jsem prozatím tyto komponenty, myslíte že to spolu bude chodit?

      Kliky 38/24: https://www.kupkolo.cz/…-10s_z95183/?…

      nebo 38/24: https://www.kupkolo.cz/…m677_z98863/?…

      Hazka: https://www.kupkolo.cz/…-10s_z99927/?…

      nebo https://www.kupkolo.cz/…cerna_z4133/?…

      Kazeta: https://www.kupkolo.cz/…-sys_z89747/?…

      Přesmyk: https://www.kupkolo.cz/…2x10_z95180/

      Řezení: https://www.kupkolo.cz/…2x10_z92486/

      Řetěz: https://www.kupkolo.cz/…g-54_z92515/

      Díky

      0 0
      • Espen  

        A proč chceš kupovat nový kliky a přesmyk? Kup jen převodníky a přesmyk nech ten co tam máš. Já na přesmyk ani nesáhl a chodí úplně v pohodě. Na každém převodníku mi probere 9 pastorků, což ani nepotřebuju, takhle řetěz nekřížím stejně.

        0 0
      • Johnnyxjr  

        Je to samozřejmě tvoje věc ale jen malá rada kdyby jsi ted na to kolo naházel nové komponenty a třeba po roce se rozhodnul celé kolo prodat tak ty peníze které ted vydáš už neuvidíš.

        0 0
        • Panzerfaust  

          To je mi jasné… ale asi každý realista, ať už je to u aut/kol/čeho­koliv, nepočítá s tím, že se mu celá investice ve finále vrátí. Já to plánuju dělat hlavně pro svůj komfort…

          0 0
          • Lister  

            To kolo může bez potíží dál sloužit. Co to vlastně je – Fuel nebo nějaký starší Remedy?

            Zkus se podívat po levnějších převodnících, kliky fakt nemusíš kupovat. Přesmyk bych ale naopak koupil nový. Vozil jsem 3×9 převodník na 2×10 kole a nechodilo to úplně dobře. Dá se to vyladit, ale smyk je korunová záležitost, stačí klidně hodně levný.

            Vleze se ti tam smyk s horní objímkou?

            0 0
            • Panzerfaust  

              Je to Remedy 8 2010 rok… Momentálně tam jsou kliky Shimano Deore LX, přesmyk Shimano Deore LX, hazka XTR a kazeta Shimano HG CS-M 770

              0 0
              • Lister  

                Takže tohle

                Tak tam ten přesmyk s horní objímkou půjde a na té tvojí vybrané kombinaci není nic špatného.

                Vzal bych kliky Deore 38+24, kazetu SLX nebo XT 11–36, řazení SLX, přehazku taky asi SLX a určitě ten model s třecí brzdou (to je ten model cos dával odkaz) a přesmyk klidně deore. Řetěz je fuk.

                PS: u hazky stačí střední raménko.

                0 0
                • Lister  

                  Jinak kdybych to četl až do konce tak bych se to v tom prvním příspěvku dozvěděl, co…

                  Dívám se dobře že tam máš klasické ohrádkové pedály? Jestli ano tak bych se zamyslel nad nějakými levnějšími platformami. Dá ti to úplně jinou jistotu při ježdění.

                  0 0
                  • Panzerfaust  

                    Pedály jsou měněné před nějakou dobou. Ta fotka není úplně aktuální, tak dva měsíce zpět… Dnes je na kole jiný představec, pedály a brzdy.

                    Ale díky za předešlý příspěvek, docela jsme se na tom výběru komponent shodli, tak mám radost. Rozmyslím to ještě přes víkend, ať to neuspěchám a případně to asi objednám. Vychází mi to cca na něco okolo 6000,– . Něco bych měl ale snad získat zpět rozprodáním starých komponent.

                    0 0
          • Johnnyxjr  

            jak máš řešený kola jsou to bezduše nebo budeš nahazovat to by k tomu komfortu mohlo taky trochu pomoct

            0 0
    • tonik666  

      A mas zkontroloano, ze neni praskle? s oblibou praskaji okolo hlavniho cepu na zadni stavbe. tim by se pripadne vyresil 26 ram

      0 0
      • Panzerfaust  

        Byl měněný v rámci záruky kus za kus. Takže je úplně nový, jetý pouze minulý rok nějakých pár desítek km na konci sezony.

        0 0
        • tonik666  

          takze prodat nez znova praskne:)

          0 0
          • Panzerfaust  

            Původní rám byl Gary Fisher, za něj jsem dostal tento......

            0 0
            • Al Stra  

              tak můžeš to zkusit pověsit na bazar na omezenou dobu, s tím že když se to neprodá do termínu, tak si ho necháš.

              otázka bude prodejní cena, aby to k něčemu bylo, když pak budeš kupovat další kolo

              0 0
        • Lister  

          Tos měl hned využít a prodat jako nový.

          Ale celkově ti rozumím, mě 26 taky maximálně vyhovuje, bohužel poslední dobou sehnat slušné ráfky a pláště je čím dál tím větší problém. Navíc i kupující budou časem méně ochotní kupovat kola z bazaru na dvacetšestkách, takže teď je asi ještě dobrá doba na prodej, časem to bude horší.

          0 0
    • Panzerfaust  

      Projel jsem bazary a našel jsem pouze jednu dobrou nabídku.

      https://www.cyklobazar.cz/…a-shimano-xt

      cena bez brzd by byla 5000 Kč. Myslíte že se to vyplatí nebo je lepší koupit nové? Případně, bude mi něco chybět, kdybych vzal tu bazarovou sadu?

      0 0
      • Johnnyxjr  

        za 5 je moc kliky max 2 ty drobnosti počítám taky tak spíš podle stavu 1500 do 4 by se to včetně pošty dalo

        0 0
      • Vilém  

        To mi neprijde jako dobra nabidka. Kdyz bez brzd, tak jak budes resit razeni?

        0 0
        • Panzerfaust  

          musel bych dokoupit nové řazení

          0 0
          • Vilém  

            Tak stacilo by k nemu dodat objimky, ale je to dalsi investice, nebo komplikace (slo by vymenit s nekym, kdo chce predelat objimky na i-spec).

            0 0
    • Tomcat  

      vyplatí se? Co si to takhle sám spočítat jestli se to „vyplatí“.

      • jinak rám z roku 2010 opravdu nový není
      • lepší komponenty cenu kola při případném prodeji prakticky nezvedají. Spíš ho dělají líp probadatelným z podhledu počtu kupců nikoliv ceny. Protože vždy je konkurence nových.
      0 0
    • Panzerfaust  

      Zkusil jsem to jen na zkoušku hodit na bazar, tak uvidíme

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.