Přechod na dvoutác a napínák

53 nepřečtených
  • mr.antik

    Ahoj, tak se pomalu ale jistě rozhoduju k nákupu nových klik a zároveň dumám nad přechodem na dvoutác a napínák, protože mě štve padání a mlácení řetězu. Neznám nikoho kdo to u nás vozí, tak se budu možná hloupě ptát:

    1. Kliky – uvažuju o SLX s tím bashguardem (za našich časů se tomu řikalo rockring)- je kombinace 36/22z OK? Hlavně jestli se s tim dá se s tím vyvinou nějaká rychlost? Nebylo by lepší třeba 38/22?
    2. Když neseženu kliky s rockringem (potřebuju 170ky v rozumný hmotnosti a ceně) – koupil bych asi nějakej Al Shaman Comp – nebo jsou ty plastový v něčem lepší než hliník – třeba miň mlátěj nebo jen design?
    3. Napínák – koukal jsem třeba na Shaman Enduro – vleze se mi do rámu?  Mám to tam dost na těsno a na Reignovi jsem to neviděl.
    4. Omezuje to nějak při šlapání a řazení? Nějak nevim jak to funguje když řetěz na malým převodníku – jak se při přesmyknutí dostane pod tu kladku?
    5. Bude to OK s přehazkou s dlouhým ramínkem? Nebude to mlátit stejně jako dřív? Na tuhle kobinaci s kazetou 11/34 by bylo lepší asi střední nebo i krátký?

    Anketa: Kdo vozíte dvoutác - jaký převodníky máte?

    12x
    60%
    2x
    10%
    2x
    10%
    4x
    20%
    0 0
    • kesu  

      ahoj,

      1)kliky SLX 22/36/Bashguard vozim a je to v pohodě,dá se s tim normálně jezdit,akorát to chce zvyk,je to ůplně jinak odstupňopvaný než klasika 22/32/44

      1. Pokud chces kliky 170 mm v tyhle kombinaci nezbyde nez cekat na SLX,pokud vim tak FSA gravity light jsou jen 22/32/BG s kdyz budes menit bash i prevodnik nevyplati se to.Pokud vim,tak je jedno jestli je RR z plastu nebo z kovu.Ale i na tech SLX je to plast

      3)Napínák shaman racing enduro vozim a je uplne v pohode,sklon si nastavis i polohu kladky,nemel by bejt problem

      4)neomezuje,jen to trochu cvaka,ale rozhodne vyrazne min nez treba hlasitejsi naby(hope,DT atd).Pri prerazeni na malej to proste spadne na ty kladce trosku niz ona je odstupnovana

      5)S prehazkou s dlouhym raminkem to fungovat bude,ale retez bych rekl ze mlati dost podobne.Kdyz jedu s toudle kombinaci nekde kde je to fakt rozbity tak to stejnak tluce do zadni stavby a to mam stredni raminko.

       
      • každopádně je to fakt super,za 14 dní ježdění DH v lesgets mi ani jednou nikam nespadl řetěz,což je přesne to co jsem od tý kladky chtěl.Příšte půjde i na enduro…
       
      0 0
    • Tomcat  
      1. To záleží na tobě 

      2)  Mechanicky to není takový rozdíl, hmotnost jo, vzhled určitě

      3)  Měl by tam jít

      4)  nemyslím 

      1. jo , ale mlácení kdo ví
       

      Pro ilustraci:

      http://www.bike-forum.cz/…foto-521.jpg

      "http://www.bike-forum.cz/uplo­ad/users_lib/317/bi­ky/big/mainban­shee.jpg ":/upload/user­s_lib/317/biky/big/ma­inbanshee.jpg

        
      0 0
    • blue  

      teď jsem kupoval taky toho shamana enduro a dával ho na trojplacku, vzadu je 11–34 s dlouhým ramínkem a funguje to bez problémů… tím děkuju madcatovi za konzultaci

      jedinej zádrhel nastal při montáži, drhly mi o něj šrouby malý placky, vzal jsem ten napínák trochu pilníkem a je to vyřešený

      0 0
    • Smazaný účet  

      Dvojplacka neni problem, vozim 32/22 a kazetu 11/34. Celkem bez problemu se da slapat nekde okolo 32 km/h, coz mi staci. Problem je s horsim odstupnovanim prevodu. Proti mlacenmi rezeru mam na ramu namotanou starou dusi a jeden neoprenovy navlek.

      Prehazku mam sram(X5) se strednim raminkem  a rovnez bez problemu.

      0 0
    • mr.antik  

      OK, díky za rady, jdu shánět kliky, přinejhorším  tam dám zpátky trojtác a vyhodim 500 za napínák :-))

      0 0
    • mr.antik  

      Ještě jeden dotaz  mám – na rámu nemám takovou tu navářku na napínák, bude to nějak vadit? Nebo mam koupit ještě ten adaptér

      0 0
      • goofy  

        Zenhle napinak se montuje normalne pod misku stredovyho..

        0 0
        • Smazaný účet  

          Jsou provedeni napinaku, ktera das primo pod misku, nebo das pod misku adapter a na nej pak lib. napinak.

          0 0
          • goofy  

            Tenhle se delal jenom pod misku + to clovek mohl prichytit sroubem, pokud mel ISCG.. Ted ma byt nejaka nova verze, tak uz mozna bude na ISCG..

            0 0
      • pavlik6022  

        mám shaman enduro a montuje se pod misku, vyhodíš podložku a místo něj přijde napínák

        0 0
    • cat  

      Mam sice novejsiho reigna nez ty, ale ten shaman mi tam nesel, trcel jakoby dolu, nedal se poradne ohnout abz napinal retez, mozna to ale u staryho pujde. Pokud mas kratky voditko a dvoutac, tak me to nepada i bez napinaku. Ale vzal bych kazetu 11/34.

       
      0 0
    • mr.antik  

      Tak jsem nakoupil převodník, rockring a kladku. Ten plech napínáku jsem si radši vypiloval sám, právě z toho důvodu, jak píše cat, překáží tam spodní čep zadní stavby.

      Včera jsem to testoval a řetěz nespadnul. Ale mlátil – protože jsem nestih zkrátit řetěz. Ještě asi poladim trošku řetězovou linku (teď mi na nejlehčím převodě škrtá řetěz o plech napínáku.

      Řetěz při šlapání trošku vrčí, ale to je slyšet jen hladkym asfaltu. Nejsou třeba jiný rolny z měkčího materiálu než te shaman?

      0 0
    • White2146  

      Zdravím,

      Vím že reaguju na stáré téma ale lebší nez zakládat další nové.

      Tak se chci zeptat na skušenosti s tímto napínákem:

      http://www.kupkolo.cz/…AT_1914.html

      Jestli mi půjde na kolo když mám kliky Shimano FC-M545, 36/22 zubů.

      A taky jestli se dá sehnat nějaký minerální olej do Shimano brzd který je lebší než shimano mineralní olej :)

      Díky

      0 0
      • Vilém  

        Nejsem si jist, ze tento napinak je na 2 placku. Misto shimano oleje muzes pouzit olej LHM do citroenu, na znacce az tak nesejde. Lepsi nema byt v cem, akorat neni tak nesmyslne drahej jako male baleni shimana, vychazi cca 200,–/l.

        0 0
        • White2146  

          Třeba tenhle?

          http://www.e-oleje.cz/index.php…

          Nezničí mi to těsnění? :D

          A můžete popřípadne doporučit nejaký napínák na dvojplacku? Pokud mozno ne Shaman enduro ale tak do 700Kč :)

          0 0
          • Vilém  

            Ano, treba tenhle, i kdyz zrovna Castrol nebude moc levny. Kdyz zabehnes do prodejny autodilu, tak ti urco nabidnou i neco obycejnejsiho, ale nevim kolik za to jsi ochoten dat.

            Na dvouplacku mam Shaman enduro.

            0 0
            • White2146  

              No ty jo ale fakt je to minerální olej?? Jinak cenu tak 700 napínák a 300 olej ale jak to tak vidím tak beru asi ten shaman enduro.

              0 0
              • Vilém  

                Pouzivam jej do shimano a magura brzd asi 10let, zatim jsem zadny problem nezaznamenal. Jen ma jinou barvu nez shimano.

                0 0
                • goofy  

                  Jo. taky pouzivam uz dlouho a zadny problem. bylo mi doporuceno vymenit komplet kapalinu. Nevim ci to bylo nutne, ale v litrovce ho je mraky a aspon to je ted cele uzasne razici zelene ;o)

                  0 0
      • Atilla  

        půjde, jen možná budeš muset zmenšit jeden kroužek od středového složení aby ti šrouby od malého převodníku nedrhly o napínák.A asi bude trochu problém při řazení na malou placku. Třeba shaman to má vyřešené, tak že na straně u napínáku má na kladce vyšší osazení a řetěz na to najede= víc napíná řetěz na malé placce + nekříží se tolik řetěz a navíc je levnější.

        0 0
        • White2146  

          Sakra tak radíte teda ten shaman enduro? a neni nějaký podobně vyřešený co nedělá krávál při ježdění? :) A nebo jestli by ten kravál neeliminovala třeba elektrikářská páska obmotaní kolem… A k tomu oleji třeba jestli se nejak nesráží pri nízkých teplotách nebo tak neco :) Skrátka jestli je tam rozdíl jenom v cene nebo i ve vlastnostech toho min. oleje.

          0 0
          • Atilla  

            Olej netuším, ale napínák bych volil shaman, V mém okolí ho mají 3lidi plus já a všem funguje skvěle, trošku to hučí, ale až si na to zvykneš, tak už nebudeš chtít jinak:)

            0 0
          • str8czek  

            Vozil jsem ACOR na 38/32 a letos to předělávám na 36/22. Hlučný nebyl, protože kladka je pogumovaná a odpadá tak takový to klapání co vydává Shaman.

            http://www.frbs.cz/…

            0 0
          • Vilém  

            Kazdy napinak trosku cvaka, jak po nem jde retez, tomu se nevyhnes.

            0 0
            • White2146  

              No jak to tak vidim beru ten napínák Shaman vypadá pěkne :)

              Jinak sem asi natvrdlý ale tomu týpkovi v obchodě mám říct že chci „hydraulický minerální olej“ nebo jenom „hydraulický olej“ popřípadne „minerálni olej“ :D :D

              A může se k tomu oleji vyjádřit ješte nekdo jiný ad ma mam jistou a nezajebu si brzdy? :D

              (né že bych ti neveřil Viléme :) )

              0 0
              • Vilém  

                Pokud je rec o tom LHM, tak proste rekni, ze chces LHM olej. Jeho slozeni je dane nejakou specifikaci vyrobcu aut, tzn. vlastnosti maji vsechny znacky ± stejne.

                Pokud tomu neveris, tak zkus kouknout do historie zde na B-F, pouziva jej spousta lidi uz leta.

                Proste v tom nehledej nic zaludneho, vyrobci brzd proste chteji prodavat predrazene oleje jinych vyrobcu pod svoji znackou. Je to totez jako kdyz olej oznacovany jako Magura Blood, ktery se pouziva do vsech magura vyrobku, at uz u kol, nebo treba na hydraulicky spojky motorek, a ktery je pekne mastnej (75ml – 200,– Kc), je v originale pro evropu Shell Naturelle (olej do hydrauliky lesnich stroju) a za morem je to tlumicovy olej Finish Line 5, v cenne par korun za litr.

                0 0
                • White2146  

                  Tak sem koukl do fora a máš pravdu :) Takže beru ten LHM+ :)

                  A na čisteni kotouču vemu čistidlo na kotouče aut.

                  Jinak s toho co sem pochopil tak LHM je mineralni olej a LHD je brzdova kapalina?

                  0 0
                  • Mr.Duck  

                    Na kotouče isopropylalkohol. Nevim co stojej ty čističe brzd,ale isopropylalkohol je jistota za pár kč.

                    0 0
                  • goofy  

                    Nechci kecat kraviny, ale LHM+ se pouziva u Citronu jak na hydrauliku, tak na brzdy

                    0 0
                    • White2146  

                      Ale tak to nevadí ne? Nejsou agresivní na pryžove časti nebo tak neco asi :D

                      0 0
            • Specík  

              Každý ne! hodně záleží z jakého materiálu je kladka! Zrovna ten Shaman je asi nejhlučnější :)

              0 0
            • cat  

              Co treba tohle: http://www.mountainracingproducts.com/mrp/2x/

              0 0
    • volodaj  

      Zaujímalo by ma, či bude bez nejakých drastických úprav fungovať Shaman Enduro na Giant Reign. Niekto tu písal, že mu nesedel. Máte s tým niekto ďalší skúsenosti? Zatiaľ vozím 3-placku + C.Guide ale chcel by som prejsť na 2-placku + RR + plnohodnotný napínak. Dík.

      0 0
      • kesu  

        nech si Cguide, aspon na modelu tušim 08 překážel napínak shaman enduro vahadlu a nešlo to sestavit normálne

        0 0
        • volodaj  

          Cguide je fajn, len som už zlikvidoval ten plastový diel čo ho drží k zadnej stavbe. Stačí aby sa blbšie zvrtol nejaký konár a odtrhne to. Ešte premýšľam nechať vyrobiť kovový a skúsiť tak.

          P.S.: Pozerám, že som nenapísal ročník. Jedná sa o 2010.

          0 0
          • kesu  

            Na to je fígl, ven třetí elektrikářskou pásku a chytni to i uprostřed přes ten černej plastovej bazmek, pak to bude držet a nepopraská to

            0 0
            • volodaj  

              Dal som, ale až po tom čo to prasklo. Zatiaľ drží, tak uvidíme dokedy.

              0 0
          • kesu  

            Na to je fígl, ven třetí elektrikářskou pásku a chytni to i uprostřed přes ten černej plastovej bazmek, pak to bude držet a nepopraská to

            0 0
      • kesu  

        nech si Cguide, aspon na modelu tušim 08 překážel napínak shaman enduro vahadlu a nešlo to sestavit normálne

        0 0
      • kesu  

        nech si Cguide, aspon na modelu tušim 08 překážel napínak shaman enduro vahadlu a nešlo to sestavit normálne

        0 0
      • kesu  

        nech si Cguide, aspon na modelu tušim 08 překážel napínak shaman enduro vahadlu a nešlo to sestavit normálne

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.