• Shef

    Minuly vikend jsem byl jezdit (pro upresneni na jednokolce, ale v tomto pripade to asi nebude hrat roli). Asi po hodine jizdy me zniceho nic (rozumej bez padu) zacalo bolet v pravem koleni. Nevenoval jsem tomu pozornost a cekal, ze se to ztrati. Bohuzel se to po nekolika hodinach zhorsilo a tak jsem to zabalil. Dal jsem si tyden klidu, uz jsem to skoro necitil a opet vyrazil. Zacalo se to zase zhorsovat (s tim jsem pocital), ale asi po 2h zacala byt bolest nesnesitelna – jako by me pri kazdem slapnuti nekdo bodl jehlou po delce asi 20cm po vnejsi strane kolena. Nejdrive to bolelo jen pri poradnem zaberu, ale nakonec stacilo jen pokrcit nohu (pri pohodovem slapani na rovince ci ji trochu zvednout do schodu). Muze mi nekdo zkusenejsi rict, co to muze byt? Me napada akorat neco s tim vnejsim postrannim kolennim vazem. Ale nevim, proc se to stalo. Aktivne kazdy vikend jezdim uz 3/4 roku, zatez neustale postupne zvysuji, takze to neni, ze bych nic nedelal a najednou chtel po nohach nejaky vykon a tyden predtim jsem najezdil pres 10h a nic a potom najednou po tydennim odpocinku po hodine jizdy bolest. Obvodak mi nerekl nic konkretniho, jen predepsal jakysi Arnidol spray. K ortopedovi se mi nechce – jednak mi vlastne nic neni (ted uz jen citim takovou obycejnou bolest vedle kolena) a hlavne pokud se nemylim jsou k nim dlouhe objednaci lhuty a ja potrebuji nejakou radu hned. Tak kdybyste k tomu meli co rict, budu rad, dik;)

    0 0
    • Luka  

      posed?

      pedály?

      orto vložka do bot?

      … nebo si mu naložil víc než sneslo, a ono se teď brání… ;)

      PS: u mě to byl posed na starém kole, po jeho změně a 1/4roce klidu, se to spravilo…

      0 0
      • Shef  

        Me by spis zajimalo, co mi muze byt a jak to lecit (nez se zase vyhoupnu do sedla) :) Na jednokolce toho s posedem moc nevykouzlim a kdyz to dosud bylo bez problemu…

        0 0
        • martin_bakov  

          koleno hned nevylecis, hned si muzes zajit k nekomu zkusenymu na fyzioterapii na masaz/konzultaci, treba nahmata nejakou napnutou slachu a poradi ti…

          0 0
          • Luka  

            i zkraceny svaly udělají pěkný rošambo. Ale souhlas, bez slušného ortopeda je to jako opravit prasklý rám izolepou. Taky to možná bude fungovat, ale jak dlouho a jak kvalitně? ;)

            0 0
    • McBlacky  

      to může být více věcí, doktorovi se nevyhneš.

      narušený vazy navíc potřebují léčbu v řádu týdnů ne dnů jak jsi praktikoval. Naprostý klidový režim.

      0 0
    • claid  

      zajdi na úrazovou ambulanci, nevím odkud jsi, ale třeba v ČB jsou každou středu na ambulanci řešena kolena, po vlastní zkušenosti mohu jen doporučit…

      0 0
      • xhans  

        prosím do naší kolenní ambulance se objednávat… lépe přes chir. ambulance poliklinik, nebo z naší úrazové ambulance. Kolenní poradna je určena především operantům a adeptům k operaci.

        0 0
    • ZuzicK  

      Arnidol spray je výborný, mi teda na únavu pomáhá dost, ale především na měkký tkáně, do kolena se to nedostane. Pokud to bude přetrvávat, RTG případně CT se nevyhneš. Zajdi k dokrotovi, může to být třeba problém s čéškama nebo meniskama.

      0 0
      • Shef  

        A pouze ho na pokozku striknes, jak pise vyrobce, nebo ho tam jeste vmasirujes:)? Mne ten sprej prijde jako takove nic, proto jsem spis chtel neco jako fastum gel (ktery je ted uz jen na predpis, pokud se nemylim), ale dr napsal tohle.

        Jinak me neboli koleno samotne, ale neco vedle/vzadu. Nevim, proc mi obvodak nedoporucil nejakeho specialistu, zrejme to ma na haku… A pokud bych si nekoho hledal, ma to byt ortoped, fyzioteapeut … ?

        BTW Jsem z Prahy

        0 0
        • ZuzicK  

          Jak kdy :-) Když ho nastříkám hodně tak ho trochu vmasíruju. To vedle/vzadu může být i meniskus (z vlastní zkušenosti, uvnitř to téměř nebolelo), jen je zvláštní že na obou kolenách současně. Já se dostala na ortopedii přez úrazovku, takže neporadím jak a kam. Asi by to chtělo doporučení od obvoďáka k ortopedovi. Fyzioterapeut, jestli se nemýlím RTG nedělá a případnou nápravu taky ne.

          0 0
          • Shef  

            Jestli to o tech obou kolenach bylo mysleno na ma kolena, tak me boli jen za tim pravym:) Druhe je v poho…

            0 0
    • tyrr  

      Za sebe Ti poradim jedinou rozumnou vec. Neotalej a mazej k doktorovi. Ja jsem si pred 3/4 rokem na squashi pretrhl bocni vazy v koleni a cekal jsem 3 dny, nez jsem sel k doktoru, tam jsem dostal paradni pojeb a uz to nikdy neudelam. Maji dneska neuveritelny pripravky (taky me to stalo dost penez), co ti daj dohromady temer cokoli, ale kritickej je ve vsech tehle pripadech cas – tudiz fakt hned.

      0 0
      • Shef  

        A proc jsi sel po tech 3 dnech k doktorovi? Protoze te to bolelo stejne nebo vic? Me to bolet prestava, takze predpokladam, ze to nemuze byt nejake vaznejsi zraneni…

        0 0
        • horis  

          Určitě k doktoroj. Je třeba i možný, tuším ž eto tu není psáno, že nesprávným zatížením se ti posilují vazy na jedné straně více a tím se stahuje češka ke straně a prostě mění pozici, což může skřípnout vazík(naopak to může souviset i s povolenýma vazama na koleni). Snad i Kineziologi by ti pomohl správnousklad­bou cviků.

          0 0
    • Shef  

      Tak jsem dal na mistni straspytly – nic ve zlem:) – a zasel do nemocnice na frantisku. Tam mi to poradne „vomackali“, zrentgenovali (tam nic nevideli a ani se tomu nedivim, kdyz tam jsou videt akorat kosti) a pry je to mozna neco se svalovym ci vazivovym uponem. Dostal jsem doporucenou magnetoterapii a behem par tydnu by to snad melo byt OK. Za jak dlouho od doby, kdy to zcela prestane bolet, byste zacali zase jezdit? Ja to vidim tak na 14 dni…

      0 0
    • Carlos.f  

      Já jsem měl kdysi zřejmě stejný problém jako máš ty. Po nějaké době jízdy mě postupně začalo bolet ze strany kolene až nebylo možné tou nohou vůbez zabrat.

      Pak jsem pořídil SPD a nějak to vymizelo.

      (Dřív jsem jezdil s nohama volně na šlapkách)

      Podle mě se nějak odlehčilo nějakému úponu.

      Je dobré také nezanedbávat strečing (i když ho zanedbávám :) ).

      0 0
      • Shef  

        SPD jsou naslapne pedaly (nebo jak se tomu rika) :)? Jestli ano, tak to neni reseni pro me, protoze tohle by si na jednokolku namontoval jen blazen:) Holt se asi zacnu pred jizdou trochu protahovat i kdyz jsem to zatim nikdy nepotreboval a v mem veku mi to prijde trochu predcasne, co budu delat za 20 let:) A take jsem mel za to, ze kdyz clovek vyjede a jede v klidku (coz tak byva, nez se nekam dostane), tak by to melo nahradit nejake cviceni predtim…

        0 0
    • Rychlej turista  

      Chce to protahovat, protahovat a zase protahovat. A samozřejmě teplo. Celého člověka, od krku až po kotník drží pohromadě jen svaly a šlachy, takže když máš zatuhnutý třeba krk, může tě z toho začít bolet koleno. Mi se to stalo předloni na Bystřice, kdy mě ve stoupání po 15 hodinách jízdy píchlo v koleni a už se to jen zhoršovalo. Přitom stačilo okamžitě z kola slézt a pořádně se začít protahovat. Před švihem a pak vždy po několika hodinách jízdy protahuji krk, páteř a kolenní šlachy a na kolo sednu, až se mi všechno zase uvolní a nakonec lupne i v tom koleni :-)

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.