• BoB

    Tak jsem se už fakt těšil, jak po blbnutí na sněhu zase vyrazim a v sobotu jsem si byl s prckama zalyžovat naplácku u chalupy a postupem „Koukej synku, když chceš skákat, musíš se rozjet“ jsem si urval vazy v koleni a pokurvil menisky. Doktor nahlásil 4 týdny v tý mega ortéze a pak se uvidí. Máte někdo zkušenosti kdy se dá zase jezdit – v nejlepším případě? A nepište mi že za rok a že už to koleno nebude nikdy fungovat prosím

    0 0
    • OCG  

      zalezi na tom, jestli sis fakt serval vazy a kterej. Ja sam nemam ani v jednom koleni predni zkrizenej. Menisky bych moc neresil, bylo mi receno, ze se tam vytvori novy pseudomenisky. Spis ten vaz… At je to jaky chce, tak bych to osobne videl tak, ze v cervnu zacnes zlehynka najizdet prvni kilometry. Co si pamatuju, tak ja behal o berlickach cca 3 mesice a pak zacal zatezovat (ale stejne jsem to zatezoval uz pred tim, v hospode se mi nechtelo tahat berle na zachod, obcas jsem je nekde zapomnel a tak). Cerven to jisti, stejne je venku humus :o)

      0 0
      • BoB  

        Můj milý ortopéd hovořil něco o „svinské trojici“ aneb vnitřní, přední křížový + vnitřní meniskus. Výhoda je, že aspoň nemusim řešit novou vidlici a třeba někdo mezitim hodí na trh USD s 40mm nohama a regulací komprese :-)

        0 0
        • OCG  

          Ty vole, tak i kdyz nejsem doktor, tak tohle je dost blby. To te ceka plastika (ve tvem pripade bych si ji udelal co nejdriv) a to budes rad, kdyz si zajezdis v srpnu…

          0 0
        • MartinS  

          Pokud je to skutečně unhappy trias, tak je jednoznačně indikovaná artroskopie a podle nálezu se určí další postup. Postranní vaz se musí sešít, pokus je poškozený meniskus tak se dá ošetřenit, křížový vaz se může (a nemusí) v další době nahradit plastikou. Menisky se v dnešní době neodstraňují, pouze ošetření praskliny, odstraní se pouze poškozená část menisku, může přišít roh menisku…Z kompletně odstraněného menisku se nevytvoří nic, maximálně artróza ve vyšším věku.

          0 0
        • lidumil  

          Unhappy trias je celkem vhodné operovat zavčasu, i meniskus a zkřížený vaz se dají sešít. Čím dřív tím lépe, výsledky jsou většinou lepší, než následná plastika.

          0 0
      • Daník  

        Obávám se, že z odstraněného menisku se ti vytvoří prd. Natržený a neodstraněný meniskus ti v lepším případě nemusí vadit, v horším ti vymele chrupavky a v nejhorším se může bloknout a s tím celé koleno. Bez vazů se dá v určitých případech fungovat, ale koleno má větší stranovou vůli, tudíž se časem vymele celé (zpravidla u trénovaného jedince ho celkem drží svaly a ostatní vazy, problém nastane ve vyšším věku nebo po ochabnutí – ztrátě formy).Pokud se jedná o přední křížový vaz, plastika drží velmi pevně a nejlepší rehabilitace je kolo.Po operaci vazů to chce ale pár týdnů klidu a rehabilitace bez zátěže. Po operaci menisku jsem šel na stacionární 3.den a venku jsem jel 5. den, vlastně se ti nemá co stát, bolí jen roztáhnuté kloubní pouzdro po artroskopii.

        0 0
        • OCG  

          Hmm, ze by mi MUDr. Ciglbauer z Vojenske nemocnice v Brne (onehda sem ho zas videl v TV, kdyz si sel pro Jagra po tom, co ho sejmul Ruutu) ohledne tech menisku kecal? Mozna sem to blbe pochopil, nebudu se hadat… Bez predniho zkrizeneho v obou kolenech uz funguju treti rok, nejak nebyl cas na plastiku, spis spoleham na to, ze mam silny ctyrhlavy stehenni, kterym to drzim :o) Co se stranove pevnosti/vule tyce, tak nedokazu posoudit, bo kvuli vrozene hyprelaxite kloubu mam stranovy vykyv nohy od kolene dolu 15 stupnu :o) Nejlepsi rehabilitace po artroskopii podle me neni kolo, ale plavani. I presto, ze je pohyb nohy na kole zdanlive linearni (nahoru dolu nahoru dolu), u vetsiny lidi koleno opisuje jakousi osmicku (nikdo nema uplne rovny nohy, navic je to zpusobeno mechanikou slapani a rozvorem pedalu). Tohle prave resi Specialized a BodyGeometry, kdy se za pomoci stelky v bote nakloni chodidlo tak, aby zabranilo kolenu opisovat tu osmicku, pri ktere porad existuje maly uhyb kolene do strany. Plavani je podle me lepsi proto, ze posiluje vsechny svalove skupiny (i postranni pritahovace) a voda klade jisty napor i na kolenni vazy, ktere tim posiluje. Ale ja nejsu doktor, jen mam s tema nohama dost politano (menisky, pak krizak v jednom, krizak v druhem, a co pul roku neco drobnejsiho s vodou v koleni)… :o(

          0 0
          • lidumil  

            Tak tos Zdendu Dg.©Zigelbauera asi pochopil špatně. I když odstraníš část menisku, nic nového Ti tam nevyroste.

            0 0
          • Daník  

            o nějakém pseudomenisku slyším prvně, dělaly se venku jakési implantáty nebo štěpy, které se ale údajně za čas stejně vstřebaly.Bez menisku (jeho části) to je, jako když vyndáš z vidlice elastomer, nárazy jdou na chrupavku a vítej artritido. Co se týká plavání, plavat jsem nemohl relativně dlouho, každé vykopnutí mě bolelo. Ještě tak kraul ušel.Na kole jsem musel první dny hodně hlídat, aby šla noha po svislé ose, každé vybočení bylo taky cítit, ale jak říkám – 5. den venku.

            0 0
        • OCG  

          Samozrejme z ostraneneho menisku se nema co vytvorit, kdyz je v nemocnicnim bioodpadu rozrezanej na kousicky… bylo mi receno, ze se MISTO nej vytvori pseudomeniskus, nevim jak a proc. Ale tohle mi bylo receno…

          0 0
        • BoB  

          Trochu se obávám že moje kolo není nejlepší rehabilitace :-))

          0 0
      • lidumil  

        Ještě jsem neviděl, že by se po odstranění menisku udělal novej :-( a to jsem jich viděl už docela dost.

        0 0
        • OCG  

          rikam, nejsem doktor, takhle nejak mi to bylo vysvetleno a je mozne, ze sem to blbe pochopil. Ale to jsem uz uvadel :)

          0 0
    • wertigo  

      a to se ti stalo pri normalnim dopadu nebo si hodil tlamu ?

      0 0
      • BoB  

        Letěl jsem trochu dál než jsem čekal, dopadl jsem jen na jednu nohu a zabořil jsem se do měkkého sněhu. V koleni křuplo a už jsem to neustál

        0 0
        • Venda  

          S tím plaváním taky opatrně! Mě bolí koleno už přes měsíc, nemůžu vůbec běhat a při plavání to taky není bez bolestný. Při kopání, hlavně znak a kraul, dochází u kolene ke značné rotaci a to kolenu určitě moc neprospívá. Ale určitě se může plavat jen rukama, třeba s destičkou mezi nohama.

          0 0
          • OCG  

            hi hi, ale pak to plavani postrada pro rehab. ucely smysl :o) spis jde o ten odpor vody, ono se ani moc plavat nemusi. Treba si lehnout na vodu a pomalu se prsit dopredu, plynuly pohyb. To je nejdulezitejsi. Vychazim z toho, jak jsem cvicival v bazenku pri rehabilitaci (unozeni, zanozeni, pomalu vykopavat nohu atp.)

            0 0
    • cabbage  

      sem uz myslel ze je to nejaka agitace pro snowboard..;o)

      0 0
      • BoB  

        No dá se říct že jo, na snowboardu by se mi to nestalo.

        0 0
        • lubos  

          nebo bys urval vazy v obou kolenech … nebo to nelze ?

          0 0
          • BoB  

            Co si pamatuju (proč já blbec přecházel zpátky) tak tam se to většinou rozloží mezi obě nohy a to přeci jen utáhne víc.

            0 0
        • Jarkeld  

          To je fakt. Já jsem asi před třema týdnama hodil tlamu na prkně a natáhl si ramení vazy.

          0 0
        • kamtcho  

          No na snowboarde je vacsinou zlomene zapestie, rameno pripadne klucna kost. Tak si clovek moze vybrat ci sa chce dolamat dole alebo hore :)

          0 0
    • stařík  

      Přední zkříženej mám přetrženej prý už asi 20 let a přišel na to při namoženým vazu doktor, který mi zkontroloval vůle v kolenou jako obdobně jako vůle v čepech u auta. Tak mě napadá hláška z filmu Sněženky a machři „zlomili jsme si s Boženou obě nohy v kolenou “.

      0 0
    • goofy  

      Prave sem se vratil z lyzi. Diagnoza: natazene rameno (mirne vykloubene, le zapadlo spatky). Pondelni squash budu must vynechat…

      0 0
    • pavitas  

      ahoj, nejaka moudra o kolenech jsou zde, mozna uz to znas: czech.xf.cz/ ja osobne si pred rokem na lyzich natrhnul levy vnitrni meniskus, poskozenou cast (cca 1/3) mi artroskopii odstranili, zbytek zacistili, vaz byl jen natazeny.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.