• Mr.Infernal

    Zdravím místní cyklobandu. Potřebuju poradit s doladěním posedu na mém novém bajku. Už brzo budu mít najeto 400km a chystám se na garančku a tak při jednom bych rád ještě zkusil pořešit jemné doladění posedu a ovládání. Když se podíváte na kolo v mém profilu zjistíte že jezdím na 19,5 rámu od firmy Maxbike, měřím 180cm a vážím nějakých 80kg.

    Problém č. 1

    Při vyjížďkách jsem zjistil, že v trošku horších sjezdech mám tendenci přepadávat dopředu, občas jen tělo ale dost často s celý i s kolem.

    Problém č. 2

    Při jízdě v úzké stopě (vyjetá cestička ve vyschlém bahně atp.) mi připadá že moc třepu řidítky a vůbec ve přední části kola působím dost rozhozeně/neci­tlivě.

    Problém č. 3

    Příjde mi že přední kolo mám tak nějak daleko, přesněji řečeno já jsem od něj vysoko.

     

    No a teď to na co se chci zeptat. Na mou výšku mám docela dlouhý představec (120 mm), a lehce vlaštovkové řidítka. Tak mi řekněte názor na to když zkusím kratší představec (80–90mm) a rovná řidítka docílím lepší ovladatelnosti kola na úzké cestě a menší „připosranosti“ ve sjezdu a vůbec tak nějak bajkovějšímu chování kola :-)

     

    ps. Na vše mají určitě největší vliv mé schopnosti a zkušenosi, to si dobře uvědomuji přesto si myslím že správné vyladění posedu by mi mohlo pomoct aspoň do začátku, díky za rady.

    0 0
    • Carloss  

      mrkni na ivelo.cz tak je správnýmu posedu věnovanej článek..:) pokud při sjezdu přepádáváš dopředu není nic jednodužšího než posunout těžiště těla dozadu..( jít za sedlo)..

      0 0
    • kubad  

      Zkus kratší predstavec

      0 0
    • Zdenda CUBE  

      Jak píše kubad, podle fotky se mi zdá, 1) že je ten představec dost dlouhý, 2) neškodilo by ho otočit a tím snížit a za 3) ještě bych pod ním odebral jednu podložku. Chce to vylaborovat.

      0 0
    • jizby  

      taky bych začal zkrácením a snížením představce s posunem dozadu. To ke zklidnění kola sice nepřispějě, ale řeší se tím to přepadávání. Pokud se posun posedu dozadu nebude dařit, možná dojdeš k potřebě rámu, který je delší (což neznamená, že musí být vyšší, i když to tak většinou vyjde taky).

      bod 2+3 je spíš věc zkušeností a jízdní techniky, než posedu.

      0 0
    • vset  

      Jeste bych zkontrolova nastaveni vidlice pri jizde z kopce se muze hodne zanorovat a tim te „vykopavat“ z kola take nastaveni sedla mel bys pocitat pri nastaveni sklonu se sagem ktery muze byt nekolik cm

      0 0
      • Mr.Infernal  

        Jo na té vidlici to bude asi taky, ono vtip je v tom že sjezdy jezdím docela pomalu a hodně brzdím, takže při zpomalování jde hodně váhy na přední kolo ⇒ zvýší se tlak na vidlici ⇒ vidlice se sníží a já začnu přepadávat. Ale jinak tlak vidle mám přesně podle toho jak udává výrobce a při jízdě na rovném terénu pracuje dobře takže nechci přitvrzovat vidlici kvůli občasným sjezdům, a zamykání asi taky není správné řešení.

        0 0
        • vset  

          Me pripada ze odpruzena vidlice v prudkem sjezdu pokud nema opravdu velky zdvih je horsi nez neopruzena jinak jet prudky sjezd pomalu na brzdy je daleko narocnejsi nez to pustit a dobrzdit na vyjezdu pokud to ted jde

          0 0
    • medved.m  

      Mr.Infernal: z fotky nepoznam, mas ta riditka OS 31,8mm nebo 25.4? A odkud jsi? Jsem taky v pokuseni zkratit posed na ukor predstavce ze 100 na 90 – mozna i 80, ale trochu se bojim, ze to ovlivni ovladatelnost. V tvem pripade ze 120 na 80 ci 90, tedy 30–40mm, se mi zda docela hodne… Takze asi budu nekam posouvat FSA XC150 100mm/6° 25,4, kdyby se ti nahodou hodil :-)

      Pro odborniky: jak moc udela zkraceni 100->90mm pri stejnych ostatnich parametrech? Nebo si troufnout do 80? Zvetsit uhel? Nemam fotku, zkusim nekoho presvedcit at me cvakne, ale aspon od boku… (Jinak mi posed vyhovuje, riditka mam v urovni, mozna 2cm pod sedlem, zada neboli… jen mam ten pocit trochu natazenych rukou.)

      0 0
      • Zdenda CUBE  

        1 cm bude určitě znát, naslepo se to těžko posuzuje, nebo lépe řečeno to vůbec nejde, ale pod 90 bych asi nešel, 80ka je už opravdu kraťoučká. Pokud by to nestačilo, dá se zvolit větší ofset na sedlovce, nebo posunout sedlo v zámku.

        0 0
        • Zdenda CUBE  

          Napsal jsem větší, ale bylo myšleno jiný – dle potřeby, to jen pro upřesnění.

          0 0
          • Mr.Infernal  

            A můžeš mi prosím říct co je ofset(offset?) na sedlovce? Jsem nováček a ještě úplně neovládám cyklo-terminologii.

            Jinak já asi nechám vyměnit 120mm představec za 90mm a ještě uvažuju že sundám jeden kroužek z hlavy který mi sníží řídítka asi tak o 10mm. Případně ještě zvažuju vyměnit vlaštovkové řidítka za rovné to sníží posed taky dost.

            0 0
            • siafu  

              offset – viz obr. – standard je 25 mm, což máš zřejmě taky na kole

              jinak zkrácení představce o 3 cm je vcelku dost, možná by člověk vzal představec 100 mm

              0 0
              • Mr.Infernal  

                Já se těch 90mm moc nebojím, ono totiž můj rám je na moji postavu přece jen trošku delší než je optimum takže ubrání těch tří centimetrů nebude problém, snad, vždycky si tam můžu dát delší.

                0 0
            • Hornet  

              Mne sa zda ze ides na to asi naopak, ked prepadavas cez riaditka a das rovne riaditka a vyberies podlozku pod predstavcom, tak to bude este horsie…zvacsis este viac vyskovy rozdiel medzi sedlom a riaditakmi

              0 0
              • Hornet  

                ale podla fotky biku to nevyzera nijako tragicky, nezda sa mi, ze mas riaditka nizko, mozno to bude otazka zvyku a viac jazdenia v terene, mozno trochu znizit sedlo, vyskusaj posunut sedlo trochu dolu, niekedy staci malo a moze sa to hodne zlepsit.

                0 0
                • Mr.Infernal  

                  No podle fotek biků většiny lidí na foru tak ty řidítka mám k sedlu  asi nejvýš ze všech :-) takže prostě chci vyzkoušet jaké to je, kroužek můžu kdykoliv vrátit zpátky ne?

                  ps. sedlo jsem včera zkoušel nastavovat přesně podle pouček na většině cyklowebů a zjistil jsem že jsem ho měl cca o jeden a půl centimetru výš. Tak až přestane pršet vyrážím testnout do terénu.

                  0 0
                  • Hornet  

                    1,5cm je dost, a ked sa ti bude zdat, ze prepadavas cez riaditka, mozes ist este kusok nizsie zo sedlom, a kruzok mozes vratit, tiez som to dost dlho prehadzoval :-)

                    0 0
                  • Zdenda CUBE  

                    Nedávno jsem to psal v jiném vláknu, velká většina lidí vozí sedla strašně vysoko a přitom si stěžují na bolesti sedacích partyjí, zad, nebo rukou. Jinak na tvém kole nejdříve kratší představec, a až na tom něco najedeš, tak teprv potom šachuj s výškou, budeli to potřeba.

                    0 0
      • Mr.Infernal  

        Nevím přesně ale podle hrubého měření řidítka mají průměr 25,4 a bydlím mezi Opavou a Ostravou.

        0 0
        • medved.m  

          Tak to bude ono, jsou bud 25,4(1") nebo 31,8(1–1/4"). Ptal jsem se proto, kdybys mel zajem o ten FSA 100mm. Jestli jdes az na 90, tak nic.  Ale kdyztak se ozvi.

          0 0
          • Mr.Infernal  

            Díky, ale já vlastně jen vyměním ten stávající za kratší u chlapíka co mi sestavoval kolo ;-)

            0 0
    • Barak  

      Taky bych dal kratší představec. Vlaštovky bych nechal, pro ovladatelnost kola jsou lepší než rovná řídítka.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.