TREK 6500 - bolest zad, špatně vybraná velikost rámu ?

58 nepřečtených
  • Hannys85

    Ahoj,

    tak jsem využil hezkého počasí a dvakrát jsem vyrazil v minulém týdnu konečně otestovat nové kolo TREK 6500. Strašně jsem se těšil, protože podle všeho jsem si měl povýšit z mého doposud dobře sloužícího Authoira Tractiona 19 (myslím 2007–2008 rok).

    Podle všeho a i podle prodejce byl na mou „maličkost“ vhodný rám 18,5. V pohodě jsem se na něho vešel, takže asi nebykl důvod ho nevzít, navíc za dobré peníze. Měřím 182 cm.

    Jenže po těch dvou vyjížďkách mě asi po půl hodině začalo bolet v bedrech. Byly to krátké 30 km vyjížďky. Takže moje první „podezžení“ směřovalo na špatné nastavení sedla..

    Jenže v prodejně mi byl nastaven posed pomocí nějaké metody Body scanning crm. Byly mi sníženy řidítka, nastaveno pomocí programu sedlo, takže jsem si říkal, že je skvělé, že můžu mít jistotu správného posedu.

    Jenže evidentně je něco špatně, když z minulého kola mě bedra nebolely. Navíc z tohoto treku mě bolí i šíleně zadek ,tam bych to neviděl jako nějaký šílený problém, koupím si nové sedlo..

    Vzal jsem tedy authora a začal jsem měřit, hodnoty jsou velice zhruba(navíc toho authora jsem neměl pořádně nafoukaného)…

    Výška sedla odstředové osy(dolní okraj sedla):

    Author:75

    Trek 72

    Řídítka:

    Author: rovné 60

    Trek: vlaštovky 66, zvláštní, že na první pohled vypadají ty z authora delší

    Od země – spodek řídítek:

    Author: 96

    Trek (snížené řídítka) – 95–98,5 (podle místa kde jsem je měřil)

    délka horní rámové trubky:

    Author 530

    Trek 525

    No a teď asi nejspíše ten problém kvůli čeho ty bolesti jsou ?

    Vzdálenost špičky sedla od řidítek:

    špička – začátek představce (u authora mám delší představec):

    Author cca 49

    Trek cca 44

    špička – řídítka

    Author cca 60

    Trek cca 55

    Takže z toho nabývám jakožto velký laik dojmu, že mi je kolo krátké ?

    dá se to řešit ? Předpokládám, že delším představcem, ale můžou ty bolesti souviste s tímto, anebo je to jen shoda nějakých náhod ? jak říkám u minulého kola jsem ty problémy neměl..

    Ono vůbec jakožto amatér je těžké, tak nějak dodržet správné nastavení posedu…

    Díky za jakékoliv rady, podněty v pro mě blbé situaci.

    Strašně moc jsem se na nové kolo těšil, vybíral jsem dlouho, prolízal si obchody a nakonec toto :-( Toho authora jsem koupil na slepo a byl v pohodě..Někdy asi nemá cenu vybírat..

    Jen škoda, že prodejci nejsou trošku více ochotnější..Teď mi může zůstat kolo, které mi bude na nic a které mi prodejce samozřejmě nevezme (nevymění) a neprodám ho pomalu ani za polovinu ceny

    :-(

    Doufám, že to bude pro mě mít nějaké řešení..

    Díky moc

    0 0
    • vasek80  

      Tak jen rychle než se do toho zamotám.

      1. Pokud je horní rámovka jen o 5mm kratší a cca stejný úhel sedlové

      trubky, tak to musíš snadno odladit jak Authora.

      1. Zvedni sedlo. Odhadem (neznám sedlo) 74 cm od středu po vrchol sedla je

      na 182 cm málo (pokuď nejsi atip figura), Já mám na 186 tuším 76–77cm

      1. Snadno přeci můžeš Treka doladit ke stejným různě naměřeným

      vzdálenostem. Pokud Author vyhovoval, vem metr a nastav Treka podle něj. Co nejpůjde tak vyměnit ať už za díly z Authora, nebo kopit nové.

      0 0
    • worlusho  

      Trochu se neorientuji co jsi měřil k čemu, Trek má v 18,5" efektivní horní rámovou trubku dlouhou 607mm což na 18,5" není krátké, docela mě zaráží vzdálenost špičky sedla od řidítek. Zkoušel jsi si udělat fit calculátor, matně si vybavuji, že když jsi si kolo vybíral, tak ti to tam bylo doporučeno.

      0 0
      • Hannys85  

        Já jsem naprostý amatér a fakt na kole jen jezdím, takže je možné, že se špatně vyjadřuji,měřil jsem toto:

        http://2i.cz/e85794be6d

        Výsledek z fit calkulatoru, ale vyšel nějaký nesmysl ?..

        http://2i.cz/53ec2f05d6

        0 0
        • worlusho  

          Ten druhý údaj v tom fit kalkulátoru (výška trupu) tam máš nějaký haluz. 118cm, to by jsi musel měřit něco okolo 2,5m :), Jinak jsem se trochu prokousal těmi tvými naměřenými údaji srovnal jsem si jednotky, kde je to v mm a kde v cm. akorát píšeš, že máš na starém kole delší představec, což teda z toho měření moc nevyplývá.

          0 0
          • Hannys85  

            No ty údaje z toho fit calkulatoru se mi zdají divné, ale je možné, že jsem někde něco blbě změřil. Údaje z toho Body scanning crm (měřeno v botech):

            http://2i.cz/6b75b69c4f

            Jinak jsem se díval na ty představce a u toho treka je napsáno: 105 mm

            u Authora – 120 mm

            Ono se to blbě měří, když člověk neví přesně odkud – kam :-)

            0 0
            • Rychlej turista  

              Nastav to podle sebe – tak, aby to vyhovovalo tobě, ne tabulkám.

              0 0
            • worlusho  

              Když už máš ten Body scanning crm, kde máš výsledky pro nastavení kola? Na tom odkazu jsou jenom tvé proporce a obrázek s kolem kde jsou uvedené nastavované parametry pod označením 1,2,3,4 ale rozměry nikde.

              0 0
              • Hannys85  

                Prodejce mi to nechtěl dát s tím, že jsem to měření ke kolu zdarma a normálně to stojí 1 000 kč a je to know how firmy.

                0 0
                • worlusho  

                  Rozumím, dělali ti to před prodejem nebo až po prodeji kola? Poupravil jsem si údaje pro fit calculátor a vypadlo mi z něho, že by jsi měl mít vzdálenost špičky sedla od středu řidítek v představci cca 59cm, otázka je, co máš nastavené dobře a co ne. Tento údaj se cca schoduje s tím tvým Authorem. Asi bych si nejdříve zapsal set-up, který ti nastavili a potom bych začal klasicky od nastavení sedla, výškou a předozadní polohou, řidítka bych nastavil cca 0 až –2cm s rovinou sedla (gripy). Tohle je takový set-up na pohodu. Pokud máš možnost použít rohy, tak bych je nasadil, v případě kratší vzdálenosti sedla a řidítek to natáhne posed. Pokud by jsi použil rovná řidítka, tak ti také prodlouží posed oproti vlaštovkám (vychází to z ideální geometrie úchopu v gripech).

                  0 0
                  • Hannys85  

                    Dělali to hned po prodeji kola. Rohy na kole už mám..I ty vlaštovky byly pro mě dost velkou změnou, ty rovné řidítka se mi zdaly lepší…

                    Jinak děkuji za rady, dneska zkusím poštelování s výškou sedla a pak uvidím..

                    Díky

                    0 0
                  • Hannys85  

                    Můžu se prosím ještě zeptat, jak maximálmně můžu dát sedlo ještě dozadu ?

                    Podle mě už vůbec..

                    http://2i.cz/db75b69c4f

                    díky

                    0 0
                    • worlusho  

                      Sedlo ještě půjde posunout cca 10–15mm, otázka je jak se mu to bude líbit při dlouhodobém zatížení tvojí maličkostí. Pokud nesedí nastavení předozadní polohy a bude potřeba sedlo dozadu, tak to budeš muset řešit sedlovkou s větším offsetem.

                      0 0
      • Hannys85  
        Obsah tohoto příspěvku je blokován zakladatelem diskuse.
        0 0
      • Hannys85  
        Obsah tohoto příspěvku je blokován zakladatelem diskuse.
        0 0
      • Hannys85  
        Obsah tohoto příspěvku je blokován zakladatelem diskuse.
        0 0
    • RadaHaryk  

      Ahojky,mám 181cm a rám 19,5 a nic mě NEBOLÍ…Jinak délku nohou mám 87,42..výška pánve 109,28..výška pěsti 83,19..délka rukou 61,92..vrchol prsní kosti 145,11..to vše podle Body Scanningu,ale po pár jízdách jsem si zvedl sedlo,dal o podložku níže řidítka a je to pro mě v pohodě.Ted začínám druhou sezonu na mtb a jsem spokojený jak s výběrem rámu tak s mtb.Jo a letos mi bude 39 let tak si jezdím na pohodu…

      0 0
      • Hannys85  

        No a právě toho se bojím, že jsem měl spíše jít do rámu 19,5 :-(

        0 0
    • pee.tr  

      Ty míry sedla a řídítek od země nemusí být úplně jasný, protože můžeš mít i různě měkký sedlo, do kterýho se různě zaboříš a především řídítka jsou odvislý od nastavení vidle, takže když na tom pojedeš, tak to může být s rozměry klidně blíž nebo i dál od authora.

      Sám mám taky nový kolo a bolest pociťuju jako ty. Mám tvrdší sedlo níž řídítka, ostatní by mělo být víceméně podobný starýmu kolu.

      0 0
      • bochov  

        Ja bych více pojezdil a postupně doladoval z těch par kilometru moc nepoznaš sam mam měsíc novou silnici a asi budu měnit představec za kratší doted jsem laboroval ze sedlem.Jinak jezdím na kole odmalička a na ty marketingove triky Treku moc nevěřím,ale to je muj nazor.

        0 0
    • joudys  

      Důvodem může být i něco jiného – spousta lidí je v jarním, ještě poměrně chladném počasí, zvlášť při vjezdu do stínu lesa, náchylná na proud studeného vzduchu – resp. trpí právě bederní část zad při nataženém sportovním posedu a zpocení. Možná jsi nové kolo vytáhl dřív než to bylo se starým, každopádně bych zkusil nějaký bederní pás na vyjížďku, něco kolem pasu a záda líp ochránit než se úplně oteplí, podle mě to dělá hodně.

      0 0
      • Jamin  

        to je recht, mi v pondělí večer taky ofouklo a teď mě už dva dny bolí pod levou lopatkou.

        0 0
    • Hannys85  

      Tak jsem se dnes projel – 20 km. Hned po nasednutí na kolo a pár šlápnutí opět bolest v bederech, zkusil jsem dát nejdříve sedlo dolů, ale to sem se cítil fakt blbě a pak nahoru. Sedlo má, když to napíšu laicky 11 čáreček a v prodejně mi to nastavili na 9, zlusil jsem to na maximum, ale to už bylo asi hodně (blbě se mi nasedalo a když jsem zastavil, tak jsem už cítil nejistý při dosedu nohou na zem z pedálů) . Na 10 čárečku jsem cítil asi o něco menší bolest v bedrech, tak jsem si to tak nechal.

      Uvažoval jsem tedy, jestli nebude stát za to zkusit si dát delší představec, sám si na to netroufnu, tak to nechám v rámci garnačky na obchodě.

      Ještě jsem asi 2 měsíce zpět začal hrát florbal, tak jsem uvažoval jestli to nemůže být v kombinaci ze sedavým zaměstnanáním třeba taky důvod. Přece jenom člověk hraje v předklonu, ale při florbale mě nic nebolí. Na tom kole je, ale ten pohyb přece jenom „zafixován“..Teď nevím jestli tomu dát ještě čas anebo konat…kdyby se dalo kolo vyměnit popřípadě za větší..Zkusil bych se projet na té 19,5..Každopádně vytáhnu ještě authora apůjdu se projet na něm jestli to bude lepší anebo ne..jen mě mrzí, že člověk se teď tak díky té bolesti na kolo netěší..

      0 0
      • Rychlej turista  

        Jak máš dlouhý představec?

        0 0
        • Hannys85  

          na treku 105 mm

          0 0
          • Rychlej turista  

            Těžko se v těch hausnumerech, cos tu dal, vyznat, ale určitě máš hodně nízko sedlo. Já mám krátké nohy a mám to 76 cm. Představec můžeš dát klidně 120 mm, na 18,5" to není žádný extrém, já ho mám na 17,5" v pohodě.

            Začal bych základním – standardním nastavením:

            = sedlo vodorovně (polož na něj smeták), na prostředek sedlovky nebo lehce dozadu

            = výšku sedla podle délky nohy, při tom, co tam teď máš, musíš mít buďto extrémně krátké nohy (to bys ale asi věděl od doktora) nebo je máš na tom kole ukrutně skrčené

            = 120 mm představec

            = řídítka lehce pod úroveň sedla, možná bych zkusil ta rovná, na která jsi byl zvyklý

            Podle mě ale ta bolest páteře bude od něčeho jiného, po 30 km není důvod k bolesti ani při nejšílenějším nastavení. To bych ověřil na tom starém kole, kde tě to dříve nebolelo. Počítám, že teď bude, protože nevěřím, že je to tím nastavením. Na to je to příliš krátká doba.

            0 0
            • Rychlej turista  

              Ty vlaštovky by měly kompenzovat ten kratší představec, takže se 120 mm představcem ti ten 18,5" trek krátký být nemůže.

              0 0
            • Hannys85  

              No ještě bych se raději zeptal zda to měřím správně, protože já můžu sedlo vytáhnout max na 74 cm (fialová čára).

              72 cm (červená)..

              0 0
              • Rychlej turista  

                Od toho smetáku po střed středu. Ale na kole jezdíš, tak nastavení výšky sedla pro tebe přece nemůže být problém. Na mého 17,5" treka mi blahobytně stačí 400 mm sedlovka.

                0 0
                • Hannys85  

                  To jo, ale jen mě zarazilo, že máš 76 cm a na té moji sedlovce už tolik nastavit nejde..

                  0 0
                  • Rychlej turista  

                    Pak máš nějakou krátkou sedlovku.

                    0 0
                    • Hannys85  

                      Doma si ji změřím, ale měla by být aspoň 400, což by mělo být OK i podle jiných diskuzí..Jestli já to nějak blbě neměřím…

                      0 0
    • daymaker  

      než začneš podezřívat kolo a měnit ho, tak se zaměř ne své tělo…(nicméně kolo musí být správně nastaveno)… máš dostatečně silné břicho, protahuješ se, cvicíš záda, jsi pořádně oblečený apod? vidím spousty cyklistů, kteří mají brutálně dekompenzované tělo! že by tak malý rozdíl na kole hned způsobil bolest zad po tak malé porci km? problém bych hledal možná jinde…

      0 0
      • Hannys85  

        Díky za příspěvek a možná trochu uklidnění, protože radši zamakám na sobě než abych řešil jiné kolo.

        0 0
    • vasek80  

      Sedni si na kolo, natoč kliky vodorvně a po druhé, kliku z focené strany, úplně dolů a nech se vyfotit.

      0 0
      • koko0925  

        Navážu tady. Já kupříkladu po 20 letech ježdění s rovnými řídítky měnil za vlaštovky. Musel jsem s tím hodně laborovat jak je natočit a výsledek rozhodně nebyla čárka proti středu. Laboroval jsem s tím doslova po milimetrech, než se zadařilo. Tak doporučuju zaměřit se kromě jiného i tímto směrem.

        0 0
      • Hannys85  

        Zítra anebo o víkendu to fotnu..

        0 0
    • drbj  

      Ahoj. Velikost kola je spravna. Na tvou výšku by byl 19,5 ram moc dlouhy, pokud nemas extremne dlouhe nohy. Ja merim 174 a mám 17,5. Naprosto stejne kolo a i stejne dlouho jako ty :-)(cetl jsem tvuj vyber). Author ma naprosto jinou geometrii ramu (podle me uplne na nic) proti Treku. Je to neporovnatelne kolo, i kdyz si posed muzes nastavit stejne. Rozhodne bych chybu nehledal v nespravne velikosti kola. Ta je OK. Zajdi do prodejny, kde jsi kolo kupoval a popis jim, co te boli. Take me nastavovali kolo dle CRM a ptali se, jestli za jizdy nemam nejake problemy se zady apod. Kdyz jim to popises, poradi ti, v cem by mohl byt problem a co prenastavit. Priznam se, ze mam obcas problemy s krcni pateri a na starem kole nic (Trek 4000, 19,5-naprosto jina geometrie, tehdy vyraben az do velikosti 24", posed az na chybu mereni nameren naprosto shodny). Je to bike, nemuzes z toho delat lehatko. A to bys udelal, kdyby sis vzal 19,5.

      0 0
      • Hannys85  

        Díky, že jsi napsal, protože aspoň mám trochu představu, když máš úplně stejné kolo. Zkusím ještě vtáhnout zítra toho authora a pokud mě nebude nic bolet, tak dojedu do té prodejny s oběma koly a popíšu jim, co mě bolí..Snad budou ochotní, stejně jako v tvé prodejně. Popravdě po koupi kola už ta ochota (už jsem tam jednou byl) nebyla už tak velká..

        0 0
        • drbj  

          Taky jsem stravil vyberem kola spoustu casu a chvili zil v nejistote. Takze te naprosto chapu. Velikost ramu ale rozhodne resit nemusis. Pro tebe je naprosto idealni. A jestli v prodejne nepristupuji vlidne? Jestli je tomu opravdu tak, pak bych se nebal zavolat na Bretton a postezovat si. Prodejci kol Trek a Gary Fisher by si nemeli dovolit byt neseriozni ke svym zakaznikum. Zvlast tehdy, vyzaduji-li tyto firmy osobni kontakt se zakaznikem a odmitaji internetove obchody. Tak drzim palce

          0 0
        • Rychlej turista  

          V každém případě ale trvej na tom, aby ti to nastavoval někdo, kdo na kole jezdí a to nastavení dělal tak, že na tom kole budeš sedět. Rozhodně ne podle čísel, co mu vyplivne nějaká mašina. To je jen velmi orientační a slouží pouze k základnímu nastavení lidmi, co o tom nemají ani šajn, aby nebyli úplně mimo mísu.

          0 0
    • Hannys85  

      Tak jsem se nechal ještě vyfotit na kole..Vzal jsem si jen nějaké domácí oblečení (sedlovka je vytáhla na maximum).

      http://2i.cz/23897a5083

      Jinak sedlovka je tedy jen 300 mm.

      A pokud ji dám na maximum, tak je vytáhla (viz. naznačeno modrou čarou v obrázku) 210 mm

      Pokud je na místě, kterou mi nastavili v obchodě dle toho programu, tak je vytáhla 195 mm.

      http://2i.cz/10ba4963b0

      0 0
      • vasek80  

        Nejdřív mě praštilo do očí, že šlapeš středem chodidla. Kdybys měl chdidlo jak má být a v nášlapech, tak by výška sedla mohla být cajk.

        Pak mi přijdou zbytečně nízko řídítka a krátkej posez, ale posez krátkej na fotce vypadá skoro vždy.

        Uvidíš co napíšou moudřejší.

        0 0
        • Hannys85  

          No tím, že jsem stal na místě, tak jsem měl blbě nohy, to je pravda. Opíral jsem se o stěnu, což je další „vada“. Já jsem to fotil jen pro představu, ale asi z toho nejde nic moc poznat…

          0 0
      • vasek80  

        Snad ještě, měřil sis předozadní polohu sedla olovničkou? Pokud by šlo a nebylo nepřirozené já bych tam hodil sedlovku s ofsetem a dal sedlo vzad.

        0 0
        • Hannys85  

          Neměřil. To je právě hnus, když kolo kupuje laik, co neví co je sedlovka s offsetem, že se prostě čistě spoléhá na serióznost obchodu a doporučení..Kdybych byl samozřejmě bajker tělem i duší, tak bych se o to zajímal, ale jsem defakto víkendový jezdec, který to má jako formu relaxu. Kdyby mě nic nebolelo, tak to vlastně ani neřeším, přečetl jsem si jen nějaké poučky jak správně sedět a tím to končilo..

          0 0
          • Kurt  

            Nikdy neni pozde na to, zacit: http://www.ivelo.cz/…veni-posedu/

            mrkni na to, vezmi si nekoho k ruce, at ti pomuze s merenim (je lepsi, kdyz drzis riditka jako pri jizde a olovnicku obsluhuje nekdo jiny) a proved zakladni nastaveni.

            0 0
          • vasek80  

            Ono se nedá koupit kolo so sedí dokonale po vybalení z krabice. To bych ani nikdy neočekával.

            0 0
    • Hannys85  

      Včera jsem se byl projet na starém kole a záda nebolely ! Jenže už nebyl čas projet sde na novém kole, abych to ihned ověřil..Takže teď se zase půjdu až se udělá trochu hezky projet na tom novém kole..

      0 0
    • schomi  

      Jen v rychlosti se zeptám. Měřím 178cm mám ted dobrou nabídku na tohle kolo ale v 19,5". Je to pro mě naprostej nesmysl? nešlo by to nějak dokorigovat do únosných mezí např kratším představcem a trošičku níž sedlovku? Nechci to na nejaky divoky ježdění, občas výlet. Díky.

      0 0
      • Rychlej turista  

        Já bych to nedělal. Je to nouzové řešení (jezdit nebo vyhodit), takže pokud nemáš flintu u hlavy a máš možnoast odmítnout, pořídil bych si rám velikostí na sebe.

        0 0
      • Trey  

        Taky bych do toho nešel. Měřím prakticky stejně jak ty a větší, než těch 18.5 co mám, bych určitě nebral.

        0 0
      • worlusho  

        Záleží jak máš dlouhé nohy, trup a ruce. Při tvé výšce ti může být jak 19,5 tak 18,5.

        0 0
    • Peca12  

      Ahoj.

      Zkus nejdrive, jak bys mel mit kolo nastavene. Moc pekne se to da spocitat na webu setthebike.com. Na me to fungovalo. I pres ne upne dobre vybrany ram se da posed a poloha riditek dohnat/ubrat predstavcem a spravnym posunem sedla, nebo zalomenou sedlovkou. Nejdrive bych to ale opravdu prohnal pres ten kalkulator na setthebike.com. P

      0 0
    • RUR  

      Vím, že s křížkem po funuse, ale dnes jsem si toho všimnul. Myslím, že za bolesti horní půlky těla u víkedových střelců můžou široký rodla a nenaučenj posed. Aspoň 80% lidí jezdí na těch bradlech, který jsou dnes populární v podstatě v kliku. Bedra prolomená dopředu, lokty vytočené ven, lopatky zapíché někam do páteře a prohnutá záda. Já skučím jak šakal, jen to vidím a uvědomil jsem si, že když si chytnu nepřirozeně široký úchop( tedy výrazně širší než mám ramena), tak k tomu mám tendenci taky, ale za chvilku se srovnám do normálu.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.