• simonceli

    Ahoj,

    jezdím asi týden na novém kole – Scott scale 960 viz profil.

    Okamžitě již po 1km mě začnou bolet záda ve spodní části a nutí mě to stále se protahovat nebo uchopovat řídítka jinak abych se narovnal a ulevil zádům.

    Kolo mi malé není, sedlo ve výšce řidítek – v polovině možností sedlovky a nohu na spodní šlapce mam nataženou.

    Je to pouze o zvyku? Jelikož jsem 186cm, 68kg bez pohybu co na kole 5 let neseděl a nebo špatný posed? Zkoušel jsem sedlo nahoru dolu, ale nedokážu posoudit jestli se něco zlepšuje, jiný představec jsem nezkoušel.

    0 0
    • Breakpain  

      A není to na Tebe dlouhý?

      0 0
    • ˘Ö˘ Krab  

      Kolo mi malé není, sedlo ve výšce řidítek – v polovině možností sedlovky a nohu na spodní šlapce mam nataženou.

      To myslíš vážně? Podle toho se totiž nic nepozná, noha nemá být v dolní úvrati připnutá. Kolo Ti klidně může být velké. Bude to kombinace všeho dohromady: pohyb, kolo, posez, špatné šlapání, zvolený převod, slabé ruce, slabé břicho …

      0 0
    • Rhagnhar  

      zkus kratsi predstavec a sem tam si nekde zacvic a protahni se

      0 0
    • theedge  

      Musis si poladit posed. Pokud te to boli uz po kilometru tak to je hodne spatne.

      Ja jsem ted taky ladil posed na novem kole a po nejake dobe jsem jeste o 1cm zvedal sedlo – od te doby me po jizde a i druhy den zacalo bodat v zadech v jednom konkretnim miste. Chvili trvalo nez jsem si uvedomil ze to je od te doby co jsem zvedl to sedlo. Dal jsem pod predstavec 1cm podlozky a je to zase OK.

      Na cem slapes? SPD nebo tenisky se slapatkama? Nohu bys pri slapani nemel mit uplne napnutou – zacni od toho ze kdyz budes stat patou na pedalu tak budes mit napnutou nohu. To je takova zakladni pozice od ktere se odpichnout.

      K te bolesti zad – zrejme mas moc predkloneny – natazeny posed. Zkratit ho muzes mnoha zpusoby.

      Pouzit kratsi predstavec, zvednout predstavec i s riditkama, zuzit riditka, posunout sedlo dopredu …

      Musis s tim laborovat a najit si to svoje.

      0 0
      • simonceli  

        Mam normální botasky, žádné speciální boty na kolo, mam kolo teprve týden tak se rozkoukávám ve všem:)

        Je to jak říkáš, nohu mam lehce přikrčenou, patou na pedalu jsem schopnej ji uplne napnout. Zkoušel jsem sedlo o 2cm výš, ale myslim, že nepocituji rozdíl, leda zajet do prodejny kde jsem kolo koupil at se na ten muj posed podívaji a popripade jestli to vyresi predstavec.

        0 0
        • petyn  

          2 cm je dost. Zkoušej to po 1/2 cm a vyzkoušej taky předozadní polohu sedla. Zdá se mi, že jsi moc natažený. Zkus sedlo posunout více dopředu a když to nepomůže dej kratší představec.

          0 0
    • Espen  

      Jestli si nejezdil, tak nejsi zvyklej. Po zimě mě taky bolí za krkem, loket, koleno,vlastně všechno :-). Si zvykneš.

      0 0
      • theedge  

        Pokud se po 1km krouti jak had a nevi jak by si na kole sednul tak na to se zvyknout neda

        0 0
        • Espen  

          Kolik mu je nevíme, ale píše, že je apsolutne bez pohybu a k tomu 5 let na kole neseděl a jak jezdil, jestli vůbec jezdil, nebo jen občas jel taky nevíme? Vůbec si nedovedu představit, jak bych byl rozbitej já, kdybych takhle nic nedělal. Mě stačí měsíc nejít do fitka a pak si ani nesednu na záchod. Když sem pár let zpět začal jezdit, nevydržel sem na kole 20min v kuse. Musel sem slézt a kousek jít pěšky. Bolest za krkem, klenby chodidel, loket a bůh ví co ještě. Já ale sportovat celý život, takže během měsíce si tělo zvyklo. Přes zimu nejezdím vůbec, takže na jaře mě pak rozbolí vše možné (achilovka, úpony kolen). Takže jestli má kolo týden, tak hned všechno neměnil no.

          0 0
    • Pikaču  

      O zadech bych mohl napsat elaborat. Nemel jsi nikdy predtim problem? Ja záda řeším a 1km je doooost brutalni. Za krkem me bolelo po 30 km. Ted vydržím 150km. Spodni zada po 10 km kdyz jsem mel nizko riditka.

      Nicméně ted spis spustit sedlo, zvýšit řídítka pokud jde, kratsi-delsi predstavec zkoušet, slapat lehčí převody na začátek a spis lehčí trasy. Kdyt ani to nepomuze ale i tak cvicit vzpřímovače, jádro těla. SM metoda MuDr. Smíšek, youtube cviky na spodní zada, nebo fyzioterapeut…

      Jinak foto na kole by reklo víc. Ale pokud jsi sral na pohyb delší dobu, sedave zaměstnání nebo nejake zranění tak to neni kolem a musis cvičit.

      0 0
      • pavelxy  

        Jak si docílil u bolesti krční páteře těch 150 Km? Mám podobný problém… Zhruba po 30 Km bolí krční páteř…

        0 0
        • Pikaču  

          Hele 150km bylo nedavno a poprvé. U Mě je zázrak ze vydržím 60 a víc (jezdím MTB HT29). Někdy ale krk i tak cítím (na záda trpím). Snazim se nezvedat hlavu pri jizde ale jen očima do dálky koukat, obcas se protáhnout když pociťují za krkem https://youtu.be/gv4SDeUc0YA

          Kdyz je nejhůř lehnout na záda a udělat kočičku.

          A nedavno jsem menil kolo, větší kdyz jsem natažený vic mi vyhovuje vic ( tak ze spis prodloužit predstavec a ev. Zvednout řídítka). A posouvat po kruckach hranici ježděním. Je to boj na dlouho a člověk se učí a poznává vlastní tělo.

          0 0
        • Smazaný účet  

          Zkus si pohlídat, jestli nedáváš ramena moc dopředu. Jestli sedíš celý den u PC tak je to ještě horší.

          0 0
        • sodek  

          měl jsem podobný problém. Poté jsem mírně napřímil posed a je to o dost lepší. Ale mám nižší limity a 150 km jsem nikdy nedal. Moje maximum bylo někde kolem 75 a zpravidla se snažím podle terénu jezdit tak do 55 km.

          0 0
    • plzakj  

      Takhle z gauce po flasce vina tipuju, ze ti je to dlouhy a moc namahas vzprimovace. Zkus zkratit predstavec a zvednout riditka, jestli ti to bude lip.

      Foto pomuze.

      0 0
    • ms82  

      Takhle Ti nikdo neporadi. Jak pisou vsichni, nejpravdepodobnejsi je, ze mas moc dlouhy a agresivni posed. Ale muze to byt naopak – jsi moc narovnany. To byl treba muj pripad. Zkus tu prodejnu, nebo nejakeho kamose, co jezdi, at na Tebe kouknou.

      Posilovanim bricha rozhodne nic nezkazis. Nedelej ale prosim klasicke sedy-lehy, radeji si najdi neco uzitecnejsiho :-)

      0 0
    • Luke89  

      No u mě to je také zajímavé, musím pořešit to sedlo… Když jedu kratší tratě do 100 km a snažím se držet nějaké rozumné watty nebo rychlost, tak mě záda bolí kolem 50 km … :/ Ovšem, když jedu v klidu, nespěchám tak jsem jel teď 230 km a vše v pohodě. Tak u mě ten posed si nejsem jistý… určitě je slabé core, ale, jestli ještě nějaký faktor, nevím nevím … :/

      0 0
    • zdenek  

      Bolest dolní části zad může znamenat příliš silové šlapání a zároveň sedlo příliš vzadu. Ale vzhledem k neurčitému popisu a tělu nezvyklému jízdě na kole to může být i cokoli jiného…

      0 0
    • FilipVM  

      No když tě to bolí už po 1 km, tak pokud by to byl čistě tělesný problém, měl by si nejspíš výrazné problémy se zády i v běžném životě, což nezmiňuješ. Takže bych to viděl na kombinaci špatný posed, a oslabené, zkrácené svaly. Taky se mi léta vzdechlačení občas připomínají, cvičím core a protahuju…

      0 0
      • ˘Ö˘ Krab  

        Vůbec by problémy v „běžném“ životě mít nemusel, jízda na kole je naprosto nepřirozená a velmi jiná, nic takového minimálně 5 let nedělal a nedělá.

        Uvedu typický příklad vzniku problému na několika málo stovkách metrů souhrou podivných faktorů, mezi kterými posed vůbec nefiguruje:

        a) zařadím převod, abych cítil, že zabírám nějakou silou (nebudu přece šlapat naprázdno, že?), tedy pro výslednou kadenci šlapání cca 50–60 rpm

        b) sednu si na sedlo „rovně“, tedy (u 99% jedinců) se zvýrazněnou lordózou, pánev na sedle směřuje mírně vpřed, trup drží vzpřimovače páteře

        c) rozjedu se po šotolině/lesní/pol­ní cestě, nejlépe po rovině nebo do stoupání 1–2%

        Co se stane? Protože necyklista a bez nášlapů, bude zabírat (i při správné poloze sedla a dosahu na řídítka) takřka výhradně dvěma největšími a nejsilnějšími svalovými skupinami nohou – mm. glutei a mm. quadriceps femori. Naopak vůbec nezapojí hamstringy na zadní straně stehen. Na sedle bude sedět vykydle a vší hmotností, žádné odsedání a „polostoje“, všechny drobné svaly (o kterých netuší, že tam jsou) budou logicky uvolněné.

        A teď to důležité – pánev je potřeba si představit jako kladku mezi nohama a trupem. Takže veškerou sílu těch velkých svalů na nohou musí na trupu kompenzovat (při poloze definované v bodu b)) vzpřimovači páteře. Každé šlápnutí znamená zvýšené až extrémní dynamické namáhání těchto chudáků svalů. A je to intuitivní, pokud by se proti šlapání nezatínaly, jezdec by se nepříčetně vlnil trupem od jedné strany řídítek ke druhé e ještě by se komíhal nahoru – dolů.

        Jednoduché řešení první pomoci (pokud jinak poloha sedla a řídítek pro šlapání a jízdu vyhovuje): vědomě nahrbit při šlapání páteř do kočičího hřbetu. Při tom dojde ke kontrakci části břišních svalů a fixace pánve se tím rozloží mezi více svalových skupin. Pánev pak na sedle nesměřuje ani tak šikmo dopředu, jako spíš nahoru a páteř nad ní se dopředu plynule ohýbá. Jenže se v reálu může stát, že má jezdec dlouhé ruce a aby takto dovedl jet, tak má třeba příliš „relaxovaně“ vysoko (nebo i blízko) řídítka, takže by pro tuto polohu pánve musel držet celý trup na síle pokrčených (ochablých) rukou, což neudrží, takže se prostě (jako 85% mužů a 95% žen) o propnuté ruce zapře a nechá bederní páteř opět volně propadnout dolů a dopředu. A šlape zase proti vzpřimovačům páteře.

        1 0
        • simonceli  

          Posílám nějaké foto, pokud půjde lépe posoudit.

          0 0
          • ˘Ö˘ Krab  

            Prověř si předozadní polohu sedla, když budeš mít kliky vodorovně, tak by čéška (patela) svou přední částí měla být nad nebo dokonce lehce před osou pedálu. Na první pohled bych řekl, že na necyklistu máš sedlo vysoko.

            Kolo nevypadá dlouhé, ale sedíš na něm se strnulými bedry a velmi vzpřímeně.

            Takže bych řekl, že bys mohl posunout řídítka naopak celkem dost dolů, pak Tě budou bolet ruce, ale mohla by přestat bolet záda. A lokty bys měl mít pořád mírně pokrčené, na MTB spíš směrem ven.

            Doufám, že se hýčkáš a foukáš pláště nejméně, jak to jde.

            0 0
            • simonceli  

              Ruce, krk, nohy, mě nebolí ani po delší jízdě, pouze ty spodní záda. Jakmile z kola slezu tak jsou záda zase jako nové, je to pouze na něm. Se sedlem experimentuju, dám ho tedy zase o něco dolu. Ve 3 různých prodejnách mi řekli, že velikost kola je na mě jak dělaná – L. Že XL je pro mě nesmysl a M je malé. Tudíž si myslím, že to bude tedy chtít ten posed hlavně poladit, jestli tedy sedlo trochu dopředu s kratšim představcem, nebo naopak jak píšeš dát řidítka ještě dále abych se více natáhl.

              0 0
              • ˘Ö˘ Krab  

                Co pořád máte s tím natahováním? To nic moc neřeší.

                Řídítka ne až tak moc dopředu, jako (skoro určitě) dolů. A možná zkusit širší, na těch se lokty propínají hůř.

                Takže podložky nad představec, popř. ještě představec otočit. Práce na 5 minut a jeden inbus. A posilovat – nebo se alespoň občas proběhnout do a z kopce, to také pomůže. Práce na roky.

                0 0
          • plzakj  

            Dlouhy to neni :-)

            0 0
          • jardalee  

            no me prijde ze to mas uplne na sebe ,ze sedla boli vetsinou jiny veci nez zada :) spis bych to taky videl na nezvyk ,ja to mam kdyz hrabu listi :)

            0 0
            • simonceli  

              Ano jak jsem psal, mam sedavé zaměstnaní, pokud jdu hrabat listí, nebo zametat, popřípadě podobnou práci, tak záda trpí stejně tak:)

              0 0
              • Pikaču  

                Tak posilovat. Denně! Doma. Žádný benchpress apod. Hezky jednoduche cviky. Na YT je toho dost. Core, vzpřímovače, protahovat-strečing, yoga určitě pozice.

                Pokud nezacnes ted pozdeji to bude horší. Na kole to bude potom fajn.

                1 0
          • Espen  

            Sedíš přesně jak ta moje ženská , na prdeli :-D. Jak píše Krab, otočit představec, podložky pryč a sedlo trochu dozadu.

            0 0
            • jardalee  

              nj ale aby tady za chvilu nebylo vlakno boli me kolena,zapesti a ramena :D

              0 0
              • Espen  

                Nepředbíhej, hlavní je vyřešit záda!!! Co rozbolí potom, vyřešíme potom :-D.

                0 0
                • simonceli  

                  Tak jsem zkusil při projiždce 10km dát sedlo i trochu dolu, o 1cm a pocituji to stále, nevím či méně ale neustoupilo to. Zkusím tedy ještě hýbnout tim sedlem dopredu dozadu a otočit představec, popřípadě dát jiný.

                  Na ty cviky na YT mrknu, snad něco kloubného najdu :D

                  0 0
                  • jardalee  

                    staci treba v posteli pred spanim lezet na brise a tahat trup nahoru ,to delam ja ,jinak sem linej cvicit :)

                    0 0
                  • plzakj  

                    Sedlo je jedna vec (aby ses moc nekroutil) a riditka jsou druha vec. Zkus dat predstavec niz (pod podlozky) a pripadne ho otocit, abys dostal riditka niz a poslal vic vahy na ruce.

                    0 0
                    • Pain  

                      Presne moje situace. Dlouho jsem se branil dat řidítka niz až jsem nakonec ubral 2 cm na podložkách pod predstavcem a od ty doby paráda. Predtim me taky celkem zada brali a od ty doby klid.

                      1 0
          • theedge  

            No tak dlouhy to urcite nemas. Jak bylo psano zkusit pohybat se sedlem dopredu, ale mozna spis dozadu. A zkusit zahybat s riditky nahoru / dolu.

            Dalsi vec urcite muze byt celjova ztroskovatělost – urcite zacit posilovat a ne jenom bricho a zada.

            0 0
        • Pikaču  

          Expert. To se ceni. Vsemu jsem uplne neporozumel, ale pokud jsou zada vadna resp. Svalstvo co spis nedrzi zada tak je nejlepsi cvicit. Ten zpusob co popisujes neudrzis celou dobu a pak vyletí plotynka kdyz nejmin cekas.

          0 0
        • ms82  

          Nechci to tu hijacknout, ale krasne jsi popsal i muj problem. I s celkem zavodnim posedem (41 stupnu zada od roviny) i se slabym vykonem a mirne pokrcenymi rukami vydrzim maximalne hodinu na pakach. Jak jsem uz psal, kdyz se chytim v dropech, nebo ohnu lokty do praveho uhlu, muzu makat, kolik nohy zvladnou a je to bez bolesti. Ruce s tim problem nemaji, prestal bolet rectus femoris, vic citim zadek. S brichem to jde pomalu, ale makam na tom.

          0 0
          • mattew1  

            Ja byl na starym hodne natahlej a zada me bolela po 30km a vic. Na novym kole jsem vzprimenejsi a zada nebolej :) ja bych v tvym pripade proste zkousel ruzny posedy, treba i na jinejch kolech a uvidis. Ochably svalstvo to muze a nemusi bejt. Ja taham na mrtvej tah 180kg a zada me stejne bolela…

            0 0
            • ms82  

              Rozhodne nechci jit zpet smerem k naprimovani. Zrovna jsem dokonvergoval k bezbolestnemu, byt hodne agresivnimu posedu :-) Teda samozrejme bych chtel nekdy jet jen normalne na pakach a kochat se, ale az to pujde.

              Zrovna ten mrtvy tah tomu nemusi nijak pomoct. Ano, posilis zada, zadek, hamstringy (ja treba ten zadek a hamstringy potrebuji hodne). Ale vychyleni panve to stejne nezabrani a 100× nic zabilo i vola. Potrebujes posilit i protejsi svaly a zaroven odolavat i te rotaci (sikme brisni). A to nerikam, protoze bych mel mrtvy tah nejak spatny – nezvednu sice tolik co ty, ale na 1.5× sve vahy jsem se v zime dostal.

              0 0
              • Pikaču  

                Me to vse mrtvym tahem zacalo. Kruplo mi v zádech. Pak po mesici znovu. Nechal.jsem fitko. Pak na basketu problemy. Pak křížový vaz. A zada do ted řeším.

                A ldyz me vydeli lekari a fyzioterapeuti tak krputili hlavou co vse mam spatne.

                0 0
                • ms82  

                  Vidim v posilce hodne lidi, kteri si spatnym provedenim mrtveho tahu zadelavaji na problemy. Nerikam, ze je to Tvuj pripad, ale je takovych hodne. Uhlidat to je ale asi jednodussi nez drep.

                  0 0
                  • Pikaču  

                    Clovek si to hlida, ale 4 serie v únavě si rekla o svoje a pri chybe to bylo raz-dva. Nicméně na spodni zada trpi dost vysoký lidi co srali na vnitřní svalstvo.

                    A ted cvičit ty babske cviky je opruz.

                    0 0
                    • plzakj  

                      Hosi, krumpac + lopata + sekera. Zadnej mrtvej tah. Krasna aerobni aktivita.

                      0 0
                      • ms82  

                        Dnes jsem mel v ruce lopatu i krumpac, misto sekery ale motorovku :-)

                        0 0
                    • ms82  

                      Vykasli se na babske cviky, cvic bricho poradne. YT – AthleanX, inspirace dost.

                      Mam 189 cm, nikdy jsem poradne nesportoval, jen sedel ve skole a ted v praci, takze dohanim. Jeste to bude trvat.

                      0 0
    • Karlos14  

      Tak se tu taky svěřím se svojí bolestí spodních zad. Na kole jsem začal jezdit v roce 2016 a o nějaké bolesti zad jsem vůbec nevěděl. O rok později 2017 jsem si pořídil první silničku s celkem agresivním posedem. Vždyť se zády jsem nikdy žádné problémy neměl tak na co turistický posed. A tady to začalo. Minulý rok už to bylo celkem špatné a po cca hodině jízdy jsem vždy musel zastavit a protáhnout se, jinak byl zbytek vyjížďky utrpení. Bolest se zhoršovala pokud jsem jel trochu víc intezivně a silově. Pokud jsem jel rekrečně tak celkem pohoda. Začal jsem dělat denně protahovací cviky bederních svalů. Byl jsem u fyzioterapeutky ta mi poradila posílit střed těla. Navíc mám kancelářskou práci, kde sedím celý den u PC což situaci zhoršuje. Tak jsem se tuto zimu zaměřil na core. Cvičil jsem hlavně plank, kolečko, shyby. Dost jsem se zlepšil a tyto cviky mi nedělali problém. Výsledek: tento rok je to snad ještě horší, než kdy předtím. Teď v neděli jsem si dal první delší vyjížďku (skoro 3h) ve větší intenzitě a to jsem neměl dělat. Bedra mám teď bolavá ještě 4dny po tom. Stačí předklon na několik vteřin a cítím to. Bolest je výraznější na pravé straně. Protahuju se 2× denně, ale necítím výrazné zlepšení. Bedra jsou asi stále namožená. Už nevím co mám dělat a dost mě to štve, protože cyklistika se stala moje velké hobby. Bohužel si ji nemůžu kvůli té bolesti užívat. Zajel bych si i nějaké závody. Kondičku bych na to měl, ale představa několika hodin v sedle a závodního tempa je nepředstavitelná. Jediné řešení bude asi prodat tu silničku a koupit něco s turistickým posedem, ale sakra na to jsem snad ještě mladý :(

      0 0
    • zdenda12  

      Ahoj, tak jsem rád že nejsem jediný, který cití bolesti téměř po 15 letech jezdění. Dříve profesionálně, ted už jen rekreačně s rodinou. Doporučuju investovat čas i peníze aby vám kolo seřídili na vaší výšku, váhu i potřebu. Pokud budete mít i tak bolesti v zádových svalech tak bych Vám doporučil mast od MedikoBio, je to česká rodiná firma, která vytváří přírodní mast proti bolestem kloubů a svalů. Mě pomáhá dlouhodobě. https://medikobio.com/herbal-balsam/

      Přeji Všem hezké projíždky at už profesionální či rekreační!

      0 0
      • zdenek  

        Také děkujeme, žes neváhal obětovat čas, zaregistroval se a sdělil nám tuto úžasnou informaci.

        0 0
      • Pikaču  

        Zdenda i kdyz je placenej jako ta druha co tu spamuje si vazne myslí ze na bolest zad ( a kloubu) pomuze masticka? Běžte si s tou mastickou na top shop a šlagr TV.

        0 0
    • zdenda12  

      Jestli Vás obravdu trápí bolest zad, moc dobře byste věděl, že zapíjet brufeny a chodit na rehabky většině lidí nepomáhá. Ano, mě ta mastička pomáhá do ted. Časem bolest zad dožene každého, tak třeba si na mne vzpomenete.

      0 0
      • Pikaču  

        Ale prdlajz. Jako ze vetsine lidi nepomaha rehabka?

        ( nepomaha kdyz je to ta obecna na kterou vas pošle obvodak).

        Clovek ma cvičit aby byl fit a posiloval urcite svalstvo. K cviceni je důležité i protahování. Snad dulezitejsi nez cviceni. Pak zadne masticky nejsou treba. Ano akorat infadolan na opruzeniny :))

        A o brufenu tu nikdo nemluvi.

        1 0
      • AussigBiker  

        No ty mas dost, Zdendo. Pozdravuj Janicku, Kubicka a Honzika :)

        1 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.