kolo pro mladou, ktera ma bolesti zad

39 nepřečtených
  • RapMan

    Ahoj hoj, vim ze otazka kola pro baby se tu resila uz nekolikrat, ale s tou moji je to proste jeste takove komplikovanejsi :)) Trpi bolestmi zad v bederni oblasti, tak kdyz by to nahodou bylo lepsi, tak bych chtel aby vyjizdka pro ni byla co nejpohodlnejsi bez nasledku zhorseni techto bolesti. Proto bych ji chtel vybrat kolo, na kterem bude jezdit rada a bude se ji jezdit dobre. Proto ani nevim jakou velikost vybrat, protoze jsem cetl nazory, ze vzprimenejsi posed je pro zada pohodlnejsi, ale take nazory, ze ve vzprimenejsim posedu jdou prave otresy do zad vice. Tak nevim… proto se ptam, ze :) Vzhledem k financim si poradneho funkcniho fulla nemuzeme zatim dovolit, tak bych se chtel zeptat, jak by podle vaseho nazoru melo takove kolo byt prizpusobene (dobra vidla? pridat odpruzenou sedlovku?) Chtel bych se vejit tak plus minus do 16 tisic, premyslel jsem o damskem Superioru – http://www.cykloshop.cz/…galerie.php3?… nebo nechat postavit spydera na alivku a doplatit za Bombera MX air a do tech 16 tisic bych se taky vesel. Nebo koupit neco pouziteho s lepsi vybavou a odpruzenim? Nebo neco uplne jinyho? Tak poradte, treba jste to taky nekdo resil… Za 14 dni se pojedeme mrknout na Sport Prague, tak bych chtel mit nejakou predstavu, na co se zamerit…

    0 0
    • Martyss  

      Nechci do toho š?ourat, ale nebyl by vhodnější nejdříve vyřešit tu bolest a pak jí cpát na kolo?

      0 0
      • RapMan  

        klidne stourej, ale ty zada ji boli uz vic jak rok, a doktori nejsou schopni najit pricinu, jen ji porad posilaj na rehabilitace, cviceni, vyrivky… A doma musi cvicit kazdy den, to delala poctive nekolik mesicu, ale ucinek to zadny nemelo, ted se to ale snazi take dodrzovat. akorat ten posledni ortoped ji doporucil, ze muze plavat a lehce treba to zkusit na tom kole. Pokud znas nekoho kdo by byl schopen tu pricinu bolesti odhalit, tak by to bylo super… Boli ji to v te bederni casti, spise k prave strane. Take ji delali ty ruzne mobilizace, ale za tyden prisla znova a mela to opet zablokovane, aspon to tvrdila ta rehabilitacni sestra..

        0 0
        • Beeda  

          Co zmena postele, pripadne posedu v praci, akupunkura? B.

          0 0
          • RapMan  

            Matrace mame od Jelinka – www.jelinekvm.cz/, do prace tedka nechodi, ma na to neschopenku, akupunkturu jsme nezkouseli, mas s tim nejake zkusenosti, ze to pomuze?

            0 0
            • Beeda  

              s akupunkturou bohuzel ne, u me nastesti veskere bolesti odstanuje pravidelne cviceni power jogy. B.

              0 0
            • misj  

              hele muze to byt nejaky blok, zkouseli jste fyzioterapeuta(pri­padne masera)?

              0 0
              • RapMan  

                ahoj, zkouseli, na tech rehabilitacich ji nekolikrat ty zada odblokovavali, pak to bylo chvuli lepsi ale za tyden tam sla znova, a rekli ji ze to ma zase zablokovane, a caste odblokovani pry neni vhodne. Ortopet ji take predepsal masaze, ake to pomuze jen hodne kratkodobe. Pritom ted do prace nechodi, nedela zadne spatne pohyby a stale se to nelepsi.

                0 0
                • misj  

                  pokud odblokovani pomohlo, tak je jedina cesta:

                  odblokovat a posilit zada. Jestli jsi z Prahy znam jednoho co me opravdu pomohl. Muzes napsat na mail o kontakt

                  0 0
        • Otto  

          Já mám tyto problémy 5 let. Na kole je to super…nad ránem tragedie.Lozím po doktorech, rezonancích , rengénech…napra­vování, akupuknktura… Funkční vadu nemám, jen to furt bolí. Tělo se mosí zocelit zátěží.

          0 0
    • miťo  

      Ahoj! Manzelka resila stejny problem. V 18ti ji smetla Avie a zlomila si nektery z tech spodnich obratlu. A ta zahojena zlomenina ji na biku bolela. Tak jsem ji na Meridu Matts Speed koupil tlusty gumy Maxxis Larsen TT a teleskopickou sedlovku. Pak ji nahradila Suntour s pantografem a bylo to lepsi. Kdyz ji Meridu ukradli na GT maratonu, neunesl jsem jeji smutek a postavil ji fulla na jednocepovym ramu Rock Machine z druhy ruky, ktery vyrabel Duratec. Komponenty jsem pouzil z vetsiny svy mirne opotrebeny, co sklep dal. A teprv s fullem ji zada nebolej. Tak se podivej po fullu z druhy ruky, nebo na HT kup Pythony a sedlovku Suntour.

      0 0
      • RapMan  

        Jak pomuzou ty tlusty plaste? Chtela by prave radeji nejake uzsi, aby ji to i na silnici dobre jelo…

        0 0
    • McBlacky  

      Mx air ne, to není žehlička když vidli tak nějakou měkčí min 100 chod, když má špatný záda asi nebude jezdit nějak zvláš? kudlu z kopce takže by ji neměla dostat na doraz i kdyby byla měkčí. Cenově ok je novej axel 100, lock, cena 4000kč, Axely bývaly měkčí, 2005 neznám. Rám bohužel by to opravdu chtělo fulla, s vyšším zdvihem taky tak 100–120 minimálně tlumič pružinovej. Pokud HT, tak ocel nebo něco s karbonem (opět cena) zajímavý je třeba KHS softail, kdyby byl ve výprodeji -na akcebiku ho maj, ale jen XL :/-. super full s vyšším zdvihem je třeba giant AC, na to jakej má zdvih se na něm dá i jezdit. Odpruženou sedlovku na ht každopádně, pláš?ů s větším objemem se neboj, vždyt na pythonech nebo RR 2,25 se normálně závodí. Zkusil bych něco opravdu big, třeba od schwalbe ve 2,4. 16tisíc kč je málo, zauvažuj nad tím jestli chceš aby měla kolo které bude mít ráda protože ji na tom záda nebudou bolet, nebo kolo za méně peněz, na které ale pojede jen aby ti udělala radost a to v lepším případě…

      0 0
    • jihra  

      Pokud koupíš kolo s pevnou zadní stavbou, tak jedině s odpruženou sedlovkou. Já vřele doporučuji paralerogramovou sedlovku od Suntouru. Mám ji, jezdím hlavně v terénu, mám s ní najeto asi 800 km a kromě malého vaklu (který nevadí) je OK. Má nesrovnatelně plynulejší chod a je citlivější, než teleskopické sedlovky v této cenové kategorii (asi 900 Kč) – mám odzkoušeno. Co se týká drahých teleskopických sedlovek – tak tam srovnání nemám. Ve svých letech (52) mne taky občas bolely po vyjížďce záda v bederní oblasti, ale když jsem nasadil paralerogramovou sedlovka, tak je po problémech. Má jedinou slabinu – nemá útlum zpětného chodu. Tvrdost se dá nastavit. Jo a ještě jedna věc – dělá se pouze v průměru 27,2 mm, ale třeba na www.mcsport.cz/…sedlovky.htm bohytý výběr redukcí.

      0 0
    • jihra  

      Teď jsem shodou okolnosti narazil na článek o operativním léčení páteře – přikládám kopii. _____________­________________________­______ Více než sedmdesát procent populace v produktivním věku má nějakou zkušenost s bolestí zad a čtvrtina má bolesti právě teď.

      11.2. 2005 15:25 PRAHA – „Jsou to opravdu vysoká čísla, na kterých se podílí náš způsob života, ale i to, co dostáváme v genech,“ soudí doktor Jiří Chrobok, neurochirurg, operatér páteří z neurochirur­gického oddělení pražské Nemocnice Na Homolce. Dodává, že degenerativní choroby páteře jsou dnes rozšířené a jejich počty raketově stoupají.

      „Tato choroba se projevuje především bolestmi v zádech, které mohou být doprovázeny bolestmi v končetinách, ale i v dalších částech těla, v závislosti na místě v páteři, kde degenerativní změny probíhají.“

      Obvykle postihují střední generaci Nejčastěji je postižena střední generace mezi 30. až 60. věkem života. A vůbec nejvíc pacientů s chorobami páteře je kolem pětačtyřicítky. V pozdějším věku, když je člověku šedesát a víc, už tak velké problémy s páteří nejsou, protože se i méně pracuje fyzicky. Doktor Chrobok vysvětluje, proč k degenerativním chorobám páteře dochází a s čím souvisejí. Podle něj se na nich podepisuje:

      změna pracovního rytmu, kdy většina lidí při práci sedí nebo postává na jednom místě; špatné stravovací zvyky, které vedou k obezitě a ta páteř přetěžuje; nedostatek volného času na sport a psychickou relaxaci. Svou roli ale hraje i stres. „Sám o sobě sice degenerativní proces neurychluje, ale zvyšuje pocit bolesti. Ve stresu si člověk víc uvědomuje bolest zad, kterou by v klidu příliš nevnímal. Tím se nastartuje bludný kruh: o co větší uvědomění bolesti, o to větší ztuhlost zádového svalstva, o to větší bolest,“ uvádí doktor Chrobok.

      Degenerace začíná v útlém věku Degenerativní choroba je vázána také na přirozené stárnutí meziobratlových plotének. A k tomu dochází brzy. Jejich degenerace se totiž odstartuje ve chvíli, kdy cévy, které ji vyživují, začínají zanikat. „A to je již v osmém měsíci života, kdy malý človíček ještě nemá ani ponětí o chůzi. Kolem čtyř let věku jsou už cévy maximálně zredukovány a mezi 15 až 20 lety zaniknou úplně,“ říká Chrobok.

      Znamená to, že v dospělosti ploténka není zásobovaná krví, tudíž ani živinami, a podléhá degenerativním změnám. Když k tomu přidáme náš rychlý a sedavý způsob života, hodiny strávené u televize místo na sportovním hřišti, není divu, že je tolik bolestí páteře a tolik pacientů, kteří skončí na operačním stole.

      Hitem jsou páteřní vzpěry Lékaři už umějí pacientům velmi dobře pomoci. K dispozici mají lepší diagnostiku a možnosti léčby. Nejde jen o konzervativní léčbu léky nebo infuzemi či známými obstřiky, ale i nejmodernějšími operačními postupy. „Díky pokroku techniky se implantáty, kterými ploténky nahrazujeme, podstatně zdokonalily a také operační řez není tak velký jako dřív. Dokonce když je to možné, umíme spravit páteř v řezu pěti centimetrů,“ říká neurochirurg doktor Chrobok.

      Hitem posledních několika málo let jsou tzv. dynamické stabilizátory páteře. Využívají se v případech, kdy:

      jednoduchý výhřez ploténky je komplikován celkovou chorobou ploténky a je nutné ji nahradit endoprotézou nebo ploténku odlehčit za pomoci zadních stabilizačních systémů; pacient s degenerativní chorobou má navíc i páteřní nestabilitu, tedy že se určitá část páteře pohybuje více, než odpovídá přirozenému rozmezí, což způsobuje bolesti; pacient má naopak určitou část páteře méně pohyblivou, protože má ztuhlé či zbytnělé meziobratlové klouby. Hlasujte v anketě pod článkem: Bolí vás někdy záda?

      Lékaři dokážou do páteře implantovat tyto pružné systémy jakési vzpěry, které jako sloupy zajiš?ují stabilitu obratlů a přitom umožňují zachovat pohyblivost operované části páteře. Vzpěry jsou buď z lehkého kovu, nebo polyuretanu, ulevují ploténce a umožňují její regeneraci.

      „Výhodou je, že když ploténka není nahrazena endoprotézou, právě tyto vzpěry ji umožní lidově řečeno nadechnout se k regeneraci,“ říká doktor Chrobok. Zhruba po třech hodinách je pacient po operaci, druhý den už na chvíli vstane z lůžka a postupně rehabilituje.

      Endoprotéza krční meziobratlové ploténky stojí kolem 80 000 korun, bederní ploténky asi 60 000 a vzpěry také zhruba 60 000 korun. Vše se hradí ze zdravotního pojištění.

      Václav Pergl, Právo

      0 0
    • Homer  

      Ja bych rekl, ze odpruzena sedlovka vyresi leccos, ale vsechno ne. Pokud bych mel tak vazny problemy se zady, o HT bch uz moc neuvazoval. Nepredpokladam, ze by v tomhle stavu jezdila maratony nebo 120km vylety, takze full by mel byt idelni reseni. Treba takovy Mongoose Wing Super – neni prilis drahy, ale zase na tu cenu to neni uplny smejd. Pro divku by urcite stacil. http://www.cykloshop.cz/…2/karta.php3?…

      0 0
      • hanz  

        taky se přikláním k tomudle fulovi…myslím že pro tvou dívku to bude super volba, tlumič jí lehce podhustíš , protože stejně asi nebude moc prasit takže to na doraz nedostane a pak se bude pěkně pohodlně na vyjíždce pohupovat, když tam pak dáš do zadu ještě toho pythona tak to bude kočárek. vidle je tam manitou a ta by měla být taky dostatečná žvejka.

        0 0
        • hanz  

          ehm…tlumič nepodhustíš, je tam pero…což je vlastně ještě lepší

          0 0
        • RapMan  

          to fakt myslite ze tohle houpaci celopero by bylo pro ni vhodnejsi nez hardtail s vidlici, ktera ma i tlumeni, malinko lepsima komponentama a odpruzenou sedlovkou?

          0 0
          • hanz  

            pokud tvoja nalítá ročně ccca 3000km a z toho je 80% teren(ale teren, ne polní cesty) tak se jí bude víc hodit lepší komponenty a vidle, jestli ne tak to bude v poho stačit......já vím není to komponentově nic moc ale podle toho cos psal tvoja bude teprve začínat tak bude základem rám vhodný na její zdravotní problemi.....a když jí to chytne tak za rok můžeš koupit vidlu a za dva lepší komponenty. A když ne tak bude mít pohodlný kolo na dlouhou dobu.

            0 0
          • hanz  

            add odpružená sedlovka…pobere dost ale když pude ze sedla tak jí je jedno co má za sedlovku…otřesy od pedálů skončí zase v těle

            0 0
          • TinkTink  

            Hele…ja sam jsem mel potize se zadama…koupil jsem fulla s pouhyma 80mm vzadu – Merida LRS – a bolesti jsou fakt uz jenom tehdy, kdyz to dopustim (proste kdyz vicemene tomu zadam pricinu…)

            Ja jsem tedy jednoznacne pro fulla – sedlovka neni spatna, ale ta to fakt nevyresi…musis koupit pak i moc tlusty plaste a to vsechno ma tendle full od Mongoosu…

            Co se tyka tedle vidle – uvedom si, ze pokud bude jezdit jako zenska, tak odpruzeni pod zadkem uciti mnohem mnohem vic nez vidli – ta SIXka ji chvili vydrzi, neco pobere a casem si koupi lepsi – ale az casem…nemusi hned.

            podivej se i na ty plaste co tam jsou – tydle jsou fakt hodne pohodlny a pro zenskou to pravy – moja je bude vozit taky…jednoznacne doporucuju.

            Dalsi – myslis ze vybava je spatna, ale ja si to nemyslim…podivej se na to…WTB rafky, 5D kliky (ty jsou pro zenskou gut), Hayes MX-2 – ted to budu s 200mm kotoucem vozit na DH…tak jsem zvedavej :o))))…, WTB sedlo – kdyz si nechas vymenit za damsky, tak to je parada – myslim ze prakticky nic nedoplatis a budes mit super sedlo…naby – verim ze ji vydrzi.

            Nevim proc to dal resit – nasel jsi co potrebuje…jdi do toho.

            Ja mam NEODSTRANITELNE problemy se zadama – prisel na to jediny doktor ktery me dostal do rukou – full je to pravy pro me…zada uz mi nevyleci, ale MTB si dal uzivam.

            0 0
    • pavlicek  

      Mě jízda nakole strašně moc na bolest bederní páteře (nebo co to tam bolí) pomáhá, má účinky téměř zázračné, hlavně teda na silničním. Jakmile mě začnou záda pobolívat, vím, že musím na kolo. Po jedné dvou vyjížďkách je to pryč. A to mi doktoři ve chvíli, kdy jsem kvůli bolesti nemohl ani téměř chodit, říkali, že jízdě na kole se mám vyhnout.

      0 0
    • lith  

      no přítelkyně na tom superioru jezdí a je o proti předchozímu kolu moc spokojená,chválí posez,pohodlný sedlo,atd....­..takže bych ho tedy doporučil…

      0 0
      • hanz  

        už od pohledu je ale ten superior kostitřas takže to rozhodně nebude dobrá volba pro člověka s bolestma zad

        0 0
    • RapMan  

      hele tak tedka jsem koukal na ty celopera, nebylo by tedy lepsi ji koupit Schwinn Rocket 3 nebo 2 ? http://www.cykloshop.cz/…2/karta.php3?… http://www.cykloshop.cz/…2/karta.php3?…

      Ty mi pripadaji lepsi nez ten Mongoose, nebo ne?

      0 0
      • kovar  

        mi připadá lepší Mongoose. Tyhle podivné pololovoucí střed systémy (GT, Schwinn atd) nevypadají moc pěkně.

        0 0
      • hanz  

        vypadaj taky dost v pohodě, jen si dej pozor na to jakou to bude mít vidlici, ten suntour asi chodit nebude, tudle marcochu neznám a teomu manitouovi na tom mongusovi veřím že by mohl chodit.....jinak jako celek působí fakt líp ten rocket…tož pouvažuj.

        0 0
      • Paja  

        Pokud se nepletu, tak schwin rocket ma Roman (nick tady na BF) a dost si stezoval na poruchovost – stred, cepy. Pokud bys o tomhle kole uvazoval, radeji se ho nejdriv zeptej.

        0 0
      • TinkTink  

        No u toho Rocketa 2 maj chybu…snad to brzo opravi…je tam MZ Comp, coz je ve vysledku o neco malo lepsi nez SIX – ale oboje jsou elastomery.

        Na tomdle Rocketovi se mi libi ten tlumak – ten je fajn, ale mnohem horsi je imho ta zadni stavba – proc nebrat lety osvedcenou klasiku na ktery se da malo zkazit – mongoose? Ja bych pro moju bral mongoose prave kvuli – cepum, systemu, vzhledu (ten je pro zenskou taky dulezity…), mekci vidlici – proste ten six bude mekci nez MZ ve vsech smerech :)…stejne to casem vymenis (vymenil bych)…

        Hmm…uz by to u toho Rocketa 2 melo byt opraveny :) (MX Comp tam skutecne neni…)

        0 0
        • RapMan  

          Ta MZ je nejaka osizena, ze nema tlumeni, zejo? Ale jinak by mela byt v pohode, ne?

          0 0
          • Pavlos  

            je to pruzina elastomer a maze se vazelinou

            0 0
          • TinkTink  

            Jo, je to to nejhorsi co kdy Marzocchi vyprodukovala…

            0 0
            • Homer  

              Nebo spis je to ta nejhorsi vidle co kdy Suntour pro Marzocchi vyprodukoval… Jinak ten Mongoose jsem uvedl proto, ze jsem se pred dvema lety na nem svezl a byla to vylozena zehlicka. Samozrejme tak trochu houpacka. Kdyz se ji bude libit jiny full, proc ne. Ty schwinny nejsou asi spatny, ale nic o nich nevim. Spise nevhodny by asi bylo treba NRS. Proste jsem mel na mysli neco hooodne pohodovyho, nejlip s pruzinovym tlumicem a vidli s pruzinou.

              0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.