Poloha sedlo - řídítka - enduro

12 nepřečtených
  • KRAJIC

    Jezdíte někdo s řídítky, které jsou výš než sedlo? Jestli ano, tak kolik ten rozdíl činí. Dotaz není zaměřen na XC jezdce, ale na lidi co jezdí backcountry,enduro – tzn.(podle mého) co nejtěžší terén jak nahoru tak dolů bez asfaltu a dlouhých šotolin. Ptám se hlavně ohledně bolesti zad. Dík. O odpovědi typu, že jsem *******, jelikož mám takto nastavený posed nestojím.

    0 0
    • MlokCZ  

      Rozhodující je jakou máš stavbu těla (délka rukou, trupu).

      Já vozím řídítka o cca 1cm výše než sedlo i na XC a kdybych jezdil více enduro, tak si dokážu představit řídítka ještě výše. Ale mám krátké ruce a trup a někdo z dlouhýma rukama bude mít stejný posez jako já i s řídítky níže než sedlo.

      V každém případě nevidím žádný problém mít řídítka výše než sedlo, vozí to tak spousta lidí na enduro a FR.

      Každý typ posezu má vliv na jinou bolest zad a u každého je to individuální a nutné zkusit.

      Já mám při současném posezu (jak je i na fotce, kde mám ty řídítka nepatrně výše než sedlo) bolesti zad uplně nejmenší, co jsem kdy měl (tedy v podstatě žádné a to i přesto, že po pádu před 1,5 rokem mě záda ještě stále občas zlobí, ale kupodivo na kole vůbec).

      0 0
      • MlokCZ  

        Jen ještě dodám, že na prudké těžší výjezdy to pak chce mít při takovém posezu snižování zdvihu vidlice.

        0 0
        • Black knives  

          Mám řídítka výš než sedlo na všech kolech. Na sjezd je to supr,a co nevyjedu-vyjet nechci. Klidně se projdu.

          0 0
          • KRAJIC  

            Já jsem totiž takový ocas, že musím vyjet úplně všechno – kdybych, ale měl úpravama nějak snížit sjezdové a skokové vlastnosti kola, tak bych to silně oplakal.

            0 0
        • KRAJIC  

          Mám poměrově k tělu kratší nohy. S výjezdy technicky nemám problém – mám sílu a zvládám práci s těžištěm – vyjedu kolikrát prudší pasáže než kamarádi na XC. Většinu lidí bolí bedra – s těmi nemám vůbec problém – bolí mě přechod mezi hrudní a bederní páteří(zhruba v polovině zad). Na mém kole se dobře skáčou menší bunny hopy i s vysunutou sedlovkou čehož na vyjížďkách velice často využívám, tak nevím jestli problém nemůže být třeba tady.

          0 0
        • JSt  

          …a nebo se naucit jezdit ;-)

          0 0
          • MlokCZ  

            O tom tohle ale vůbec není, já bych to ve většině případů vyjel i bez snížování vidlice. Jenže bych musel o hodně více pracovat s těžištěm, což pokud je to výjezd na hranici fyzičky je někdy problém (jsem rád, že jedu a nějakou větší práci s těžištěm prostě nemám sílu) a i když to není na hranici fyzičky, tak mě to stojí stejně mnohem více sil (takže bych to sice vyjel, ale zbytečně se oddělal a co z toho…). A hlavně je to se sníženou vidlicí vždy mnohem pohodlnější a příjemnější.

            0 0
            • JSt  

              v prvni vete reknes, ze o tom to neni a zbytek prispevku tu prvni vetu zcela popre ;-). ja nejsu zadnej extratechnik, do vyjezdu si revelationa obcas taky sesroubuju, a proto si dovolim rict, ze je to o umeni jezdit…

              0 0
    • Hurka  

      já mám v klidu (nesedím na kole) sedlo malinko vejš, nicméně když sedím, tak sag tlumiče způsobí, že sedím níž než je úroveň řídítek. při zdvihu 150mm snižuji při výjezdech vidlici a při těžších sjezdech zase sedlo (to ale jenom opravdu vyjímečně, když se snažím opakovaně „dát“ něco, co se napoprvé nepovedlo). pokud vím, že pojedu déle v lehčím terénu, přifouknu tlumič víc, abych neseděl tak nízko (zmenším sag) a omezuji citlivost, abych se nehoupal. viz hezké video o nastavení endura na webu Specialized. www.specialized.com/…up/main.html?x=y u XC kola je to jasné, i v sedě jsem maximálně na úrovni řídítek.

      0 0
    • soc  

      No já mám sedlo zhruba ve stejné výšce jako řídítka, ale jen pro přesuny, jinak ho dávám asi o 5cm níž. Jenže potom mě začnou poměrně rychle bolet stehna…

      0 0
    • Dumbo  

      mam sedlo vyssie ako riaditka jak na endure tak na xc, na zjazd som to vozil v rovnakej rovine riaditka sedlo… no problem z bolestami zad, u kazdeho ramu a jazdca je to individualne si myslim,

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.