Předozadní poloha sedla-nastavení.

26 nepřečtených
  • vysmátej bajker

    Kdysi jsem se někde dočetl že nastavení je tak aby svislice od špičky kolena při vodorovných klikách byla na střed osy pedálu(tak mám).Nedávno ve velu psali že specialized doporučuje nastavení na konec kliky(tu svislici,což udělá cca 2cm) někde jsem viděl obrázek dokonce nastavení před.

    Máte někdo zkušenost s odborným měřením a nastavením posedu? Co je vlastně lepší pro jízdu na HT.

    Anketa: jak nastavit?

    0x
    0%
    21x
    70%
    0 0
    • MlokCZ  

      Tím jak to máš bych vždy začal, chvíli jezdi, pak otestoval chvíli posun o kousek v před a nakonec zase o kousek vzad a nechal jak to vyhovuje nejvíc.

      0 0
    • Bully  

      Na osu pedalu. Kdo jezdi vic svihove, posune osu bliz ke spicce nohy, kdo je silovy typ, osu dava vic pod chodidlo, logicky. Stejne ty rozdily nejsou kdovijake, zkus a uvidis sam, co ti vyhovuje, neni co zduvodnovat.

      0 0
    • Rychlej turista  

      Nejepší je, aby ti to vyhovovalo. Takže jestli s nějakým nastavením bez problémů jezdíš, tak nepátrej, neřeš a hlavně – nepřepínej.

      Když jedeš rovinatou časovku, sedíš na špičce, když drtíš těžký převod do kopce, sedíš vzadu.

      0 0
      • obda  

        Jo, a potom jsou takoví, jako já, co sedí vzadu furt a chtěli by víc. Mám sedlovku s offsetem, sedlo na kolejničkách až vzadu a furt jer to málo. Bohužel skoro všechny rámy mají moc malý sklon sedlové trubky :(

        0 0
        • MlokCZ  

          Zvedni zdvih na vidlici a tím sedlový úhel zmenšíš (posuneš sedlo dozadu). Ale samozřejmě ovlivníš i hlavový.

          0 0
          • obda  

            Už se stalo – místo originálního SR XCM 80mm tam mám SR Epicon 100mm. Víc to zvedat nebudu.

            0 0
            • McBlacky  

              sup je hodně dlouhý rám. to je fakt divný, asi máš malý rám.

              0 0
        • onuce  

          Tak to buďte šťasten, že máte klasické HT se sedlovkou směřující do středu. Dnešní nešťastné fully mají osu sedlové trubky před střed a offsetem sedlovky se to sotva dorovná, natož aby se dosáhlo pro nás dlouhonohé ideálního posedu. Však také dlouhé švihy dělám jen na starém 26" HT, full mě málem připravil o kolena.

          0 0
    • camillio  

      Jak psali kolegové výše – primárně aby ti to vyhovovalo. Já s tím teď taky laboroval na nové silničce. Z hlediska ergonomie je špička kolene (tj. od češky) protínající ve svislici osu pedálu řekl bych méně výhodná, ideální bych viděl přenos od středu kloubního spoje v koleni po svislici do osy pedálu. Takhle by při záběru na vodorovně umístěné klice měl jít maximální moment síly. Jakmile půjdeš ze sedla/do aerodynamičtější pozice/silového šlapání apod. tak se situace zase změní a ideální rozložení sil bude úplně jinak, ale pro švihy bych řekl že výše popsané by mělo být optimem. Ale i tak to bude otázka názoru a co komu vyhovuje.

      0 0
      • biker jura  

        toto je zajimava uvaha.

        ja prave taky resim posed, protože mam jine sedlo ktere je asi o 1cm kratsi nez stare a cili jsem posunuty prave o tento kousek vzad a olovnice mi vychazi sice presne na osu, ale mam pocit ze jsem vice zabiral kdyz jsem byl posunuty vic vpred. resim ted jestli koupit jinou sedlovku nebo to tak nechat. zajimalo by me prave kde nebo v jake pozici je prave nevice vyuzita sila na pedal, protože jsem treba doted nejezdil uplne nejspravneji. jezdim zavody xc takže na spičce sedim dost tak me to zajima

        0 0
    • Vilém  

      S tim koncem kliky mi to prijde jako divny. Uz jen to, ze nekteri vyrobci pouzivaji stejny vykovek pro kliky delek treba od 170 do 175mm. Taky u kazde kliky je vzdalenost osa pedalu – konec kliky jina.

      0 0
    • Jenda  

      ja nevim me to vychazi asi 1–2 cm pred osou pedalu a kdyz jsem zkousel na osu tak jsem si pripadal ze hamstam desne pod sebe.

      0 0
      • mr.antik  

        já to taky tak mám, ale mám pocit, že to neni pro kolena uplně ideální (stejně jako 175 kliky na moji výšku))

        0 0
      • vysmátej bajker  

        a myslíš před jako blíž k přednímu kolu? Podle toho jak popisuješ mi to přijde obráceně.

        0 0
    • Veprovak  

      Hlasuju za pocit, protoze svislici z kolena mam cca o 5 cm posunutou k prednimu kolu. Uz jsem zmenu posedu resil v souvislosti s uvadenou teorii, ale s posunem sedla dozadu se mi zda, ze sedim prilis na zadnim kole a slapu jaksi pred sebe. Asi by to chtelo vetsi a delsi ram. Vidim to podobne jako s horizontalni polohou sedla… nekomu vyhovuje vodorovne, nekdo zase dava spicku nahoru nebo dolu. Proste pocitovka :)

      0 0
    • marekvnoucek  

      Mě vyhovuje sedlo víc v předu..měl jsem to posunutý trošku vzad a měl jsem díky tomu problémy s bolestí nohy a i nižší výkon..každýmu to sedí nějak…přesně se to definovat nedá.. takovej jára Jiskra jezdí jako časovkář i na bajku..

      0 0
    • op  

      Uz jsem to tu linkoval i driv: The Myth of KOPS .. trocha teorie.

      0 0
      • biker jura  

        no tak jsem to ted tak nejak přelouskal, ale nikde jsem se nedozvedel jak tedy ta poloha ma byt. nebo jsem to z toho alespon nepochopil:-(

        navic je to hlavne pro silnicni kola a na mtb to nejspis bude trochu jine

        0 0
        • op  

          to jsme dva, ja taky nepochopil jak to vlastne ma byt .. rikam teorie :)

          0 0
          • biker jura  

            ajo tááák:-))

            0 0
            • KIRBY  

              Nechci zakládat zbytečně nová téma , tak se zeptám tady .Mám nastavený posed na silničním kole , který vypadá po 120 km , že mi vyhovuje , ale zarazila mě jedna věc . Když držím řidítka za páky nebo u představce tak je vše v pořádku , jak se ale chytnu dole za berany tak se posunu ne sedle o 1–2 cm dozadu . Je to normální , nebo mám něco špatně? Mám krátký nebo dlouhý představec , nebo výška sedla nebo řidítek ? Díky za odpověď.

              0 0
    • Revolt06  

      Zdravim. O kolik lze posunout jeste sedlo smerem do predu. Diky ))

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.