• Madrid

    Po koupi novýho biku pořád jaksi řeším posed. Správná poloha sedla vůči pedálu je mi jasná, ale v jaké výšce bych měl mít řidítka vůči sedlu, a jak bych měl být natažený, tam pořád váhám.

    Ve Velu 2/2008, v článku věnovanému posedu výšku řidítek relativizují s tím, že „tato hodnota (tedy rozdíl mezi sedlem a řidítkem) o ničem nevypovídá, protože se liší podle velikosti rámu, proporcí těla a našeho záměru. Ivo Hrubíšek v knize Horské kolo od A do Z doporučuje (pokud si dobře vzpomínám – nemám ji zrovna doma) mít řidítka 0–5 cm pod úrovní sedla, s tím že s vyšší polohou roste komfort a ovladatelnost, nižší je sportovnější ve smyslu lepší možnosti silového záběru. Jinde jsem četl, že na řidítkách má spočívat co nejmenší váha, ruce by na nich prý měly být jen lehce položené "jako na volantu“.

    Jde mi o co nejlepší ovladatelnost kola v technickém terénu, a to i na mírný úkor výkonu, pokud bych musel volit. Na svém fullu velikosti XL mám teď  řidítka (jejich gripy) o 4 cm níž než sedlo a dlouhý představec (11,5), přes svoji výšku (mám 191 a dlouhý nohy) se cítím spíš natažený. Myslíte, že zkrácení a zvýšení představce mému záměru pomůže?

    Každopádně by mě zajímalo, čím se při nastavení řidítek řídíte vy. Díky.

    0 0
    • Grinch  

      nech si to vypocitat tady..me osobne to sedi genialne…nic neboli,nic nemrtvi..dobry je to

       

      http://www.competitivecyclist.com/za/CCM?…

      0 0
      • RoKo  

        Tak jsem si to teda spocital a vychazi mi predstavec 12,2–12,8 cm dlouhy… Pravdou je to ze momentalne tam mam 9,5cm dlouhy a pocitove mi chybi minimalne ten centak… zmeril jsem silnicni kolo a tam mam dokonce 13… (silnicni mi sedelo giant tcr) ted je jeste otazka, zda 12cm predstavec neni na bika moc?

         

        Poradite mi nekdo?

        0 0
        • kubad  

          na sportovní HT je to OK

          0 0
          • RoKo  

            Dik nekde splasim 120 a vyzkousim… Mozna bude pasovat, ikdyz se mi momentalne nejezdi spatne, neco tomu posedu chybi…

            0 0
      • Madrid  

        Tak jsem se (s pomocí ženy, sám to člověk nesvede) změřil, hodil do stroje a stroj mi kupodivu doporučuje ještě o centimetr delší posez, než mám teď. Délku rámu (virtual top tube range) mám sice prý ideální, ale představec by to chtělo ještě aspoñ o ceňták delší… To jsem z toho jelen. Možné vysvětlení je, že jsme měření neprovedli zcela přesně (chvíli to trvá a ženu to nebavilo) nebo je algoritmus programu opravdu zaměřen na závodní XC, a doporučuje proto hodně natažený posez… Po teorii tedy nezbývá než se obrátit k empirii a zkoušet různé představce…

        0 0
        • siafu  

          Ještě si ověř vzdálenost Saddle-Handlebar – tu ostatně považuji za důležitější než délku rámu a představce, která ti vyjde. Měřím do 165 cm a vypočítalo mi to podezřele dlouhý rám i představec – HTE cca 584 mm a představec 115 cm… přitom by skutečná efektivní délka posedu (sedlo-řidítka) měla bejt max. 53,5 cm…

          Teď mám rám s HTE 570 mm a představec 100 mm –8 st. s efektivní délkou posedu cca 52,5 cm a delší posed (kor rám) neplánuju… no a vzhledem k tomu, že mám zřejmě delší část stehení kosti, tak potřebuju sedět spíš vzadu, proto uvažuju, že příští rám vemu s HTE okolo 55 cm a posed kdyžtak prodloužím delším představcem, ale ještě si musím současnou délku posedu ověřit…

          Další možností je absolvovat systém měření opt. posedu a geometrie u Duratecu (cca 3000 Kč).

          0 0
        • newbie  

          pokud jsi to „hodil do stroje“ na competitive cyclist, tak ti tam vyjely tři sloupečky s posedama – xc, all mountain a gravity… tak jestli ses náhodou nekoukal jen na ten první :-)

          0 0
    • MlokCZ  

      Řídítka je třeba mít, jak si už sám četl přesně tak, jak ti to vyhovuje.

      Tedy pokud ti přijde, že seš spíše natažený, tak neváhej a šup tam s kratším představcem + klidně rovnou řídítka o trošku výše. Případně to vzkoušej oboje (tedy např. jen kratší představec a pak případně ještě řídítka výše).

      Prostě zkoušet, zkoušet, zkoušet. To ti nic nenahradí. Zvlášť, když rám ti dává prostoru ke zkoušení spoustu (tím myslím, že na fulla máš dost dlouhý představec a stejně by bylo záhodno dát kratší).

      0 0
      • Lister  

        souhlas, je třeba zkoušet. Akorát je občas dobré nedat na první pocity.

        Vlastní zkušenost – pokud si nastavím posed tak, že mi při letmén vyzkoušení přijde OK a pohodlný, tak to při delší jízdě a větší námaze dopadá tak, že mě děsně bolí záda. Takže už ze zkušenosti vím, že si musím posed naladit pocitově trošku delší a pak nemám ani při delší jízdě problém.

        To je ale prostě jen jeden specifický příklad, jiný člověk na tom bude pravděpodobně úplně jinak. Takže zkoušet, zkoušet, zkoušet a nenechat se odradit.

        0 0
        • MlokCZ  

          Jsem na tom stejně, taky létmé vyzkoušení na místě hrozně klame. Akorát to mám opačně. Na místě mám trošku pocit, že je to už moc krátké ten posez a pak po chvíly jízdy zjistím, že je naopak ještě pořád moc dlouhý.

          0 0
    • KRAJIC  

      Souhlas s Mlokem ohledně toho zkoušení. Pokud máš pocit, že jsi natažený tak radikálně zvedni a zkrať představec – pokud to bude příliš extrém tak se pomalu vracej k původnímu nastavení – někde to utrefit musíš. Hlavně dej tělu čas si na novou polohu zvyknout – zkus vždy s jiným nastavením pojezdit pár vyjížděk. Trpělivost.

      0 0
    • mar_tin1  

      mlok má pravdu. začni povedzme s 90mm a strmším uhlom. viac info nájdeš napríklad tu:

      http://www.leelikesbikes.com/…il-bike.html

      0 0
      • Madrid  

        To je zajímavý, co píše: „shorter stem will always give you better handling and descending, and you can adjust your climbing style to get up the hills just fine…For climbing, the position of your hands is NOT important. What’s really important: The relationships between your feet, hips, spine and shoulders. Straight arms or bent — it matters not!“

        Myslel jsem, že když výrazně zkrátím představec, dosáhnu zřejmě lepší ovladatelnosti na rovině a ve sjezdu, ale že cenou bude horší jízda při stoupání. Lee si to nemyslí a napsal o jízda na bieku už pár knih, koukám…

        0 0
        • MlokCZ  

          To co píše je jasné, že tak je. Ale je tu jeden problém, že při tom kratším představci budu muset mít výrazně skrčenější ruce. A přitom já chci mít ale ruce do výjezdu v nějaké určité poloze, protože se mi tak jede dobře a nechci je třeba s kratším představcem více krčit, abych dosáhl stejné polohy těžiště (která je rozhodující). Takže to zase není tak úplně jednoduché.

          Pokud ale někomu nevadí výrazně více krčit ruce ve výjezdu, tak má pravdu a delší představec nepomůže v tom výjezdu ničemu.

          0 0
        • mar_tin1  

          jj, je to tak, ako píše Lee. vyskúšaj niekedy pri výjazde, že teoreticky sa vôbec nemusíš podopierať rukami o riadítka. v podstate rukami len koriguješ smer.

          0 0
        • o.1  

          Je to tak, ja som sa tiez bal vyjazdov, ked som menil predstavec z 90 na 60 mm, ale v skutocnosti s tymto vyjdem ovela strmsie kopce, vtip je v tom ze s kratsim predstavcom a posedom clovek lepsie koriguje smer v tazsom terene, ako ked je prilis natiahnuty.

          Trochu treba viac pokrcit ruky a inak zapojit svaly hlavne prednej casti trupu, ale to si clovek po par jazdach zvykne, do uplnych strmakov mam este rohy.

          S poklesom vykonu myslim ze to tiez nie je pravda, je to len o zvyku.

          Celkovo pre MTB bude kratsi predstavec lepsi vo vsetkom, zjazdy su vyrazne menej strme, zlepsi sa ovladatelnost, ma to lepsiu stupavost a po dlhych jazdach je clovek menej unaveny.

          0 0
    • Tomcat  

      Deš na to moc tabulkově. Podlemně je nutny vyzkoušet x kombinací a hotovo.

      0 0
      • obda  

        To není rada pro každého. Kdo mi asi tak půjčí tři-čtyři různé představce, každý alespoň na dvě-tři vyjížďky? Já vidím jako možnost koupit nastavitelný představec, ale ani ten není zadarmo :(

        0 0
        • Lister  

          přijeď..tři ti půjčím :-)

          Pokud máš pár kamarádů, tak je velmi pravděpodobné, že se někomu doma pár kousků válí, přece jen představec je věc, co se mění dost často, tak nemůžou všechny mizet někam do černé díry :-)

          0 0
        • KRAJIC  

          Zadarmo není nikdy nic a pokud jo, většinou to stojí za hovno.

          0 0
          • Grinch  

            Prominte, ale opravdu nema doma kazdy 12 predstavcu po pul centimetru…2 Madrid..zkus si to vypocitat a namerit podle tech stranek co jsem ti poslal, spocita ti to delku predstavce podle tvych proporci, vzdalenost spicky sedla od riditek a  take vysku sedla vuci klikam…

            Me to funguje a nejen me..zkus a aspon uvidis jake predstavce si mas koupit abysis to mohl vyzkouset…ale uprimne pochybuji ze by ti to nesedlo.zkus…

            0 0
            • Madrid  

              No, v tom ti musím dát za pravdu… Doma se mi válí jen jeden z minulýho kola, a ten kratší není. A že bych měl moc kamarádů, co se jim doma válí představce různých délek, to si taky nevzpomínám.

              Zkoušení ale nijak nenahradím, to je jasný. Asi nakombinuju výpočet z competitive­cyclist.com (vypadá docela důvěryhodně) s kratším polohovatelným představcem, který časem doufám vyměním za definitivní pevný…

              0 0
              • Grinch  

                ¨Pokud chces mam tady na klasiku prumer Satori s Ti sroubama 100mm a ITM potazeny carbecem 120mm na OS..kdybys mel zajem muzu za hubicku poslat:D

                 
                0 0
                • Madrid  

                  Diky, ale to by mi asi nepomohlo, potřebuju zkusit něco o dost kratšího.

                  0 0
                • RoKo  

                  Co je ta hubicka? Pasoval by na kolo v mem profilu? mam tam 95 jak jsem psal vyse, dle toho odkazu co jsi dal by mi asi vyhovovala ta 120…

                  0 0
                  • Grinch  

                    Je to za malo, tak za 350 a postu :) to je tak hubicka ne?:D

                    je to to ITM…carbec ma popraskany kraje ale funkcne bez zavad…

                    0 0
            • Lister  

              Prominte, ale opravdu nema doma kazdy 12 predstavcu po pul centimetru

              Tak zrovna u tebe bych si vsadil že je budeš mít :-)

              Mi fakt neříkejte, že je tady někdo, kdo jezdí na kole déle než 5 let a neválí se mu doma nějaký kousek, stačí takových lidí pár najít a je vystaráno. A pokud máte kámoše opravdu dobré, tak třeba není problém sundat představec z nějakého kola, které tak často nepoužíváte – už jsem to tak alespoň jednou udělal.

              0 0
              • obda  

                Pokud máte kámoše, co jezdí na kole. Ti mí většinou ne, a pokud ano, tak jezdí na tom Authoru, co si kdysi koupili, a nevrtaj se v něm víc, než je nutné. Ale to je i tím, že jsem začal po letech jezdit až letos. A jezdím sám.

                Já teda představec nesháním (i když by stálo za to zkusit místo mé 110 délku 100, nebo dokonce 90, jestli mi náhodou nesedne líp) , jen jsem chtěl podotknout, že pro někoho to problém být opravdu může. Při ceně pár set za kus se pak experiměntování může prodražit.

                0 0
                • siafu  

                  tak zas není potřeba na testování shánět nějaký dražší představce, klidně stačí i něco z bazaru za pár korun… navíc by možná stačilo nejprv vyzkoušet tak tři délky od 90 mm po 110 mm se standardním sklonem +/- 6 st…

                  Zatím se mi doma tedy nahromadily tyto představce: no name 110 mm –10 st., BBB 110 mm –35 st., Ritchey WCS 110 mm –17 st., Use Race Stem 110 mm –8 st. a momentálně na bajku North Lite Stem 100 mm –8 st., který na něm snad zůstane delší dobu pro lepší otestování délky posedu…

                  0 0
                • destr  

                  Já chtěl kratší představec a přejít na vlaštovky, ale protože sem nevěděl, zda a jak mi to bude vyhovovat, tak sem koupil z cyklobazaru nějakej „aušus“ za pár korun na vyzkoušení a ted když už vím co potřebuju, tak teprve pořídím pořádný.

                  0 0
    • Smazaný účet  

      Takovým základním etalonem pro nastavení řídítek vždy bylo že při normálním jízdě mají být řídítka v zákrytu s nábojem předního kola.

      0 0
      • DaSnail  

        bylo-nebylo, na mtb to imho neplatí

        0 0
      • MlokCZ  

        To u biku není základní etalon, naopak to většinou ani trochu neplatí a je to dnes při používání vlajd (u většího zdvihu tím spíše), kratších představců a dalších současných věcí u biku zcela nesmyslné pravidlo.

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.