• Jaaaan

    Zdravím, mám prosím dotaz ohledně pohybu ořechu na náboji. Při čištění sem si všiml, že v jedné pozici se dá malinko hýbat ze strany na stranu ořechem. Není to ve všech pozicích při točení ořechem. Kazeta se sama na ořechu nehýbe a je dotažená. Když sem kolo vyndal z rámu, tak s tou oskou ve které je závěrná matice toho náboje se dá taky malinko kvedlat. Nevíte prosím co by to mohlo být?? Přikládám video, ikdyž z něho nic slyšet nejde. Jenom pro představu co se hýbe. Díky

    0 0
    • scalar  

      Nic nevidím, nic neslyším. Ale řešení problému bude závislé na konkrétním typu náboje.

      0 0
    • Jaaaan  

      https://www.youtube.com/…/1NdSnxwfELs

      jenom pro info, vůle na ložiskách samotného náboje není žádná pokud je kolo v rámu…jedná se o ráfky miche

      https://wilier.com/…dr38-kc-disc

      0 0
      • Vilém  

        Resis orech, nebo osu?

        0 0
        • Jaaaan  

          tak ta na té ose jsou umístěny samotné ložiska náboje (těm by nic být nemělo) a i ložiska ořechu ne??

          No a vzhledem k tomu, že když je to v rámu tak se malinko hýbe, ta část náboje kde je kazeta, tak sem myslel že ořech.

          Když vycházím z toho, že v ložiskách v náboji žádná vůle není když jsou v rámu…

          Nebo tomu nerozumím a nevím…právě proto se ptám, jestli je někdo z okolí a řekl by mně o co se jedná…

          0 0
          • Jakobo  

            Velmi ocenuji snahu za video, ale vzhledem k tomu, ze soucasne s kazetou stejnou mirou hybes i fotakem, tak nejakou vuli nejsem schopen vnimat.

            Orech ma vlastni loziska nezavisle na hlavni ose naboje. Nevim teda presne, kde mas vuli. Bezne na orechu mala vule byva, rekl bych, ze na pastorku 32 zubu by mela byt vule tak do 1 mm.

            Tady ale take nerozumim, kde je ta vule. Zda na orechu nebo na ose.

            0 0
            • Jaaaan  

              Nejlepší by to bylo ukázat…když je kolo v rámu, tak je to asi na ořechu, protože jinak vůle nikde žádná není…když mám kolo venku, tak je to asi osa…ale enyvznám se v tom a chtělo by to vidět a zkusit si to v ruce, ono to zachytit ani na video nejde

              0 0
              • Jakobo  

                Chapu. Udelej 2 veci.

                Kolo v ramu, RU utazeny: Zvedni levou rukou zadni polovinu ramu do vzduchu, predni kolo na zemi, zadni ve vzduchu a pravou rukou prsty zlehka kyvej rafkem do strany v poloze 12 hodin (nahore). Tady by mela byt nulova vule. Pokud je vule a kolo se na vnejsim obvodu kyve vic jak 1 mm, tak je neco spatne. Uz ten 1 mm je spatne, vic jak 1 mm je velke spatne. Takhle v ramu je to nutne, pac eliminujes utazeni RU a navic je to znatelnejsi, nez naopak hybat osou, hned to pocitis v ruce.

                Kolo mimo ram: Zjistis jen vuli na orechu. Jak psano vys, na pastorku 32 zubu by mela byt stranova vule nejvys 1 mm. Pokud je vetsi, je neco spatne.

                Toto 100% zvladnes sam, nemusis ani jezdit do servisu. Pokud budou vule OK byla by to zbytecna cesta.

                0 0
                • Jaaaan  

                  Když je kolo v rámu, tak je tam pouze výkyv toho ráfku do stran, ale to je normální… vůle to není, pouze pohyb s celým ráfkem…to by šlo poznat aj když bouchnu kolem o zem…mimo rám, mně příjde že je vůle v ose…ale těžko se to popisuje…

                  0 0
                  • Jakobo  

                    Tak vule prave normalni neni, normalni je pruhyb v dratech, ale to neni vule na ose. Tam vylozene ucitis pohyb. Chce to skutecne uplne zlehka kyvat rafkem do strany, prsty zaprene zespod rafku na 12 hodinach, kolo musi byt ve vzduchu, nelezet na zemi. Drive se takhle zkousely konuse, zda jsou vymlacene bez nutnosti sundavat kolo a rozdelavat naboj.

                    Pokud citis pohyb a na plasti vidis vyrazny pohyb do strany, jsou bud spatne serizene loziska (konuse na 90 % nemas, ale mozna nejake vymezeni vule u prumyslu muze byt), nebo je neco jineho spatne, nebo jsou loziska v haji.

                    Pokud vule na ose neni, ale je velky pruhyb „kdyz bouchnes o zem“ (???), mozna mas navic povoleny vyplet. Ale nad tim ted nepremyslej, zrejme povoleny nebude. Udelej to jak pisu a dej sem vedet. Oboje orech a naba je bud ANO nebo NE, nic mezi!

                    0 0
                    • Jakobo  

                      No a jeste to zkus ve vice polohach, otoc kolo o 1/4. To byvalo u nekvalitnich konusu a muze to byt i u nekvalitnich zapouzdrenych lozisek, ze v nejalke poloze je vule a po otoceni vule zmizi. To je prave vyhoda jak pisu, zkouset v ramu. Toto se blbe zjistuje mimo ram.

                      0 0
                      • Jaaaan  

                        Blbe sem to napsal. Kdyz zo zkousim, tak proste hybu s celym rafkem v horni polovine. Vule na ose to neni ani nahodou. Tu sem uz mel a to bych poznal. Tohle je pouze pohyb cele horni poloviny rafku. Je z karbonu a vyplet nemoc dratu, takze hodne pruzi. Tak uz pak nevim

                        0 0
                        • Jakobo  

                          Potom ulozeni osy v naboji je zrejme v poradku. Ja karbon kola vubec neznam, ale dost pochybuji, ze tuhost bude vyrazne horsi, nez u hliniku. Jedine teda, ze je povoleny vyplet. Do toho bych ale vzhledem k naroku na reklamaci nezasahoval. Pokud citis problem v zatacce, vyplet je mekky, musis do servisu. Pokud je to ale nejaky vykonstruovany teoreticky problem bez vlivu na jizdu, tak bych nad tim moc nepremyslel.

                          Vypada to teda, ze lozsiak naboje jsou v poradku a dalsi je kazeta. Takze znovu. Stranovy pohyb do 1 mm na nejvetsim pastorku je v poradku a zatim bych to neresil, jen obcas zkontrolovat, zda se vule zvetsuje.

                          Tim toto vlakno muzes zavrit a pripadne pak resit vyplet, pokud se ti zda proti novemu kolu povoleny. Ale s tim uz musis tak jako tak do servisu.

                          0 0
                          • Vilém  

                            U orechu, ktery je na „prumyslovych loziscich“, bych stranovy pohyb nepovazoval za normalni. To neni shimano na konusech, nebo mavic s kluznym pouzdrem.

                            0 0
                            • Jakobo  

                              To ne, ale na te vzdalenosti, kde je nejvetsi pastorek nejaka minimalni vule uz muze byt. Ja nedokazu rict jak velka, ono to nebyva / nemusi byt tak presne, jako hlavni ulozeni naby. Ja myslim, ze vule do 1 mm na kazete bude mit nulovy vliv na jizdu a pokud se nebude dal zvetsovat, tak zrejme je to tak uz z vyroby, to kolo ma tusim nove. Nechce se mi hledat, co tam ma vlastne za naby, ale nejake high-end DT Swiss necekam.

                              0 0
                              • Jaaaan  

                                https://youtube.com/…/P3_GAJp_0Mw?…

                                Tak sem to zkusil nahrat. Na tom videu to vypada, ze pouze kyvam s hornim pastorkem, ale pri tom kyvani je v ruce znatelny pohyb (asi) orechu, ale pouze v nekterych polohach.

                                0 0
                                • Jakobo  

                                  Mne to prijde v normalu a ta mirna vule je vlastnost. Take se domnivam, ze ty naboje nebudou nijak spickove. Spis naopak. Bude to nejaka Cina s polepem Willier, coz nemusi byt nic proti nicemu. Navic casem, po vymene lozisek za nejake jakostni ta vule muze zcela vymizet. Ja tomu ale zase az tak nerozumim, zapletam nejcasteji hlinikove rafky a servisuji spis naboje s konusy, ale prijde mi to v normalu.

                                  0 0
                                  • Jaaaan  

                                    Tak samozrejme vetsinou je to prebrendovany taiwan. Ale tady je to doprovazene i zvukem, ciz mne prave neprijde normalni. Proste by to chtelo zkusit. Skoda ze tu v okolo nikdo neni.

                                    0 0
                                    • Jakobo  

                                      Jo, ten zvuk v jedne te poloze je zrejme vule v lozisku. Ale nemyslim, ze je uz spatne a na vymenu. Je to vlastnost, horsi jakost lozisek. Teda pokud tam neni jen bronzove pouzdro. Asi bych to nechal tak a v klidu jezdil. Za mesic zkontrolovat, jestli se vule zvetsuje.

                                      0 0
                                      • Jaaaan  

                                        Vule v loziskach na kole to neni ani nahodou. Zkousel sem to snad po centimetru. Jedna se mne o ten zvuk po poslednim otoceni kazetou. Ti vse ostatni je zvuk skrine a skla o co je kolo oprene. Zda se mne jak kdyby byl spatne nasazeny orech a nebo neco s loziskama v orechu, protoze po zajeti se to orech strasne rozjel a toci se jak blazen.

                                        0 0
                                      • Jaaaan  

                                        https://youtube.com/…/uDzacGRUdX8?…

                                        Tak sem to zkusil nahrat este jednou.

                                        0 0
                                        • Jakobo  

                                          Nektere naby maji orech pritahnuty dutym sroubem. Zatim jsem se u zadne nesetkal s tim, ze by byl povoleny, naopak povolit jej vyaduje pomerne velkou namahu, ale v zasade to mozne je. Ja ten naboj neznam, ale z videa mi chovani prijde v normalu s tim, ze je nekde drobna vule bez vlivu na funkci. Nicmene, pokud jsi zpozoroval nejakou nahlou zmenu v chovani, coz ty musis vedet nejlepe, pak je pravdepodobne, ze se neco skutecne stalo. Mohla vyskocit jedna zapadka z pozice, prasklo pritlacne pero, nebo se povolil ten srub. V tom pripade kolo zavez do servisu nebo napis prodejci. Ja ti fakt nedokazu vic poradit a zvlast ne takhle na dalku. Nema smysl to tady vic rozebirat.

                                          0 0
                                          • Guxx  

                                            řešil jsem podobný problém na úplně jiném kole a velkým objevem bylo, že ořech je zajištěn šroubovací koncovkou osy – nikoliv nacvaknut jako u DT swiss, zkus to při vyndaném kole dotáhnout – pokud je to tím půjde to i rukou;-)

                                            0 0
                                            • Jaaaan  

                                              jak sem přikládal úplně první video, tak tak je náboj zajištěn…nejde to dotáhnout ani povolit, protáčí se to, takže je to nějak zajištěné a nevím jak..

                                              0 0
                                          • Jaaaan  

                                            Tak sem se na to ptal a v podstatě mně řekli to co tu někdo psal. Průmyslové ložiska mají svoji osu a ořech má svoji. Vůle v náboji není žádná a ta vůle na ořechu je prý normální, pokud ořech není na průmyslech. Do ořechu nevidím a nikde není psané o jaký se jedná, ale počítám, že to budou zapouzdřené kuličky, nikoliv nalisované průmyslové ložiska.

                                            0 0
                                            • allrose  

                                              Dle tvého posledního videa a zkoušce na mých dvou nábojích,se žádná kazeta nekvedlá a to toho mají náboje už dost za sebou..dt,shi xt..

                                              Usuzoval bych,že ložisko,pokud tam je,se netočí samo,ale protáčelo se na ose a vydřelo do ní rýhu,jako třeba na osách klik..

                                              Tak jsem ještě sahal na novatec náboj a tam mám mikrovůli,bo mi chybí setinová podložka a byl to nejlevnější náboj,co jsem sehnal

                                              Rozebrat,zkon­trolovat..nebo vyměnit,ať ti to nerupne po cestě..

                                              0 0
                                              • Jaaaan  

                                                Jak jako netočilo samo?? To by přece nefungoval volnoběh, ale byl by to furtošlap…to není žádná vychozená drážka jak na klikách, ale pohyb ořechu…

                                                Třeba takový ořech sem měl na minulém kole

                                                https://www.cannondale-parts.de/…rmula-FH-536

                                                Počítám, že tam bude podobný…kde by tedy na něm mohlo být něco špatně??

                                                0 0
                                                • Vilém  

                                                  Pokud je orech na samostatnych loziscich, jako ze se da cekat, ze ano, tak se klidne muze lozisko pridirat a protacet se na ose.

                                                  Toto jsou zbytecne prokecany tri dny. Bud to dej do servisu, nebo to proste rozeber a prekontroluj sam.

                                                  3 0
                                                  • Jaaaan  

                                                    Orech je urcite na samostatnych loziskach. Zase kdyby se to pridiralo, tak by se ten orech netocil jak blazen. Jo kdybych věděl jak to rozebrat, tak to udělám. Nezávisle na sobě mně 3 lidi řekli, když tak zkusili tím zakvedlat, že prý je tam malá vůle normální.

                                                    Já osobně sem se s něčím takovým eště nesetkal, takže si myslím, že to normální není. Enomže do nábojů se nikom nechce hrabat, takže su bezradný a nevím co s tím…v podstatě enom čekám, až tam něco rupně praskne, abych měl oprvdu hmatatelnou věc. A to zase nechcu zažit někde 100 km od baráku…

                                                    0 0
                                                  • Vilém  

                                                    Proste sundas koncovku o orechu a stahnes orech. Minimalne na te prave koncovce je vnitrni 6ti hran. Cekal bych ho i na druhe strane. Muze tam vsak byt treba jen slic na plochy klic, nebo vubec nic. Pak bys levou chytl pres kuzi, drevo ap, do sveraku, klesti atd., abys ji podrzel a povolil koncovku u orechu. Pokom by teoreticky mel jit orech dolu bez vetsiho nasili.

                                                    0 0
                                                  • Jaaaan  

                                                    To je pro me proste spanelska vesnice. Kazdy umime neco jineho. Jo kdyby tu byl nekdo z okoli a podival se mne na to, tak mu klidne i zaplatim, ale to se asi nestane.

                                                    0 0
                                                  • Jaaaan  

                                                    Stejně nemám ani bič na kazetu. Na pravé straně je 5 inbus a na levé je trubička té osy. Ten 5 inbud se protáčí a nemá ho jak chytit, protože nemá stranový klíč a vadí tam ta kazeta. Takže tak.

                                                    0 0
                                                  • ladys  

                                                    Můžeš to zde řešit ještě týden, nemaš cajk. Zajeď do servisu.

                                                    0 0
                                                  • Jaaaan  

                                                    Dnes mně ve 3 servisech řekli že to je v pořádku. Tak co k tomu víc dodat. V jednom mně řekli, že to je enom malinko povolený ořech. Nebo ne povolený, ořech je nacvaknutý, ale to jak je stáhnutý tou kontramatkou. Takže asi by to stačilo pouze přitáhnout, ale nevím jak a stejně nemám čím…

                                                    0 0
                                                  • adam320  

                                                    Chces nam namluvit, ze po cely ty dikuzi tady s vedomim, ze stejnak nemas naradi jsi sel do 3 servisu kde ti rekli to samy co uz kluci zde a…

                                                    Uz na ty drogy kasli, zere ti to mozek

                                                    0 0
                                                  • Vilém  

                                                    Nekdy muze naopak pomoci s tema drogama zacit.

                                                    0 0
                                                  • Jaaaan  

                                                    Nelze se bavit normálně??

                                                    Já nevím jak vy ale už sem zažil na různé problémy různé názory a různé řešení. Někdo tu psal třeba o vydřených ložiskách a drážkách.

                                                    Prostě na náboji nesmí být žádná vůle v žádném místě a to mně nikdo nevymluví. Nevěděl sem jestli mám nařádí, protože sem nevěděl jak to rozdělat. Myslel sem že bude stačit bežné co mám doma.

                                                    0 0
                                                  • adam320  

                                                    Zkus si to precist cely v kuse tak jako jsem to udelal ja a mozna pochopis proc si z tebe delam srandu

                                                    A ted teda normalne: dej to do ctvrtyho servisu a nech si to utahnout pokud to jde

                                                    0 0
                                                  • Jaaaan  

                                                    Jo a tam mně řeknou to samé co v těch minulých.

                                                    0 0
                                                  • Jáchym 1  

                                                    Máš pravdu v tom,že na náboji nesmí (neměla by)být žádná vůle na jeho hlavních ložiscích.Vůle v ořechu je jiná věc.Všechny ořechy,které se točí na dvou řadách mikrokuliček(třeba Sh) mají vůli někdy větší někdy menší,jinak váznou až se netočí.Ta vůle se vymezuje pomocí tenkých,různě vysokých podložek,které se vkládají pod vnitřní konusouvou matici.

                                                    Tato operace je solidní drbačka.

                                                    Malá vůle provozu nevadí.

                                                    0 0
                                                  • Jaaaan  

                                                    To sem chtěl slyšet. Měl sem už nekolik kol a na všech byly předpokládám ± stejné typy ořechů, protože to byly 11rychlostní shimano řady, tak jak píše o dvou ložiskách vyplněných kuličkama. Na žádném sem s ničím podobným nesetkal. Takže je možné že na předešlých sem měl štěstí a teď sem narazil na ten kde vůle je.

                                                    Ok, takže povolením té hlavní matice a pouhým dotažením té na které je ořech, vůle nezmizne, musí se vypodložkovat??

                                                    0 0
                                                  • Vilém  

                                                    Proc to resis, kdyz nevis ani ty, ani nikdo z pritomnych, jak jsou ty naby vubec konstrouvane, nemas ani naradi, ani schopnopsti to resit, rozebrat, proste nic?

                                                    0 0
                                                  • Jaaaan  

                                                    Jde mně spíš o to, jestli je to enom opravdu ničemu nevadící provozní vůle nebo něco jiného co třeba může zničit ořech nebo obal náboje a tím pádem znehodnotit celý ráfek…

                                                    0 0
                                                  • Jáchym 1  

                                                    Pokud to nevydává při provozu nějaký pazvuky a nemá vliv na přesnost řazení(a to bych si podle videa troufnul říct,že ne)tak neřešit.

                                                    0 0
                                                  • kubad  

                                                    Dnes mně ve 3 servisech řekli že to je v pořádku – asi jsou to dementi v tom servisu, teda vlastně ve všech třech

                                                    0 0
                                                  • Vilém  

                                                    A jak to ma kdo vedet, pokud nema kristalovou kouli?

                                                    U nekterych naboju je tato vule beznou soucasti orechu a bez ni by to nefungovalo, u jinak konstruovaneho ulozeni orechu to problem byt muze. Odpovedet by ti dokazal nekdo kdo ma stejne naboje, ale nikdo takovy se tu neobjevil. Vyrobce taky zadny servisni manual nezverejnuje, ze by se clovek aspon kouknul jak jsou naboje konstruovany.

                                                    Pokud tri servisy, nezavisle na sobe, naznaly to stejne, tak se s tim proste smir a mavni nad tim rukou.

                                                    Takze jak jsem psal vyse, je to jen ztrata casu to tu resit.

                                                    1 0
                                                  • Jaaaan  

                                                    Ok, nekdo kdo ma willier cento nebo centoair s rafky wilier/miche NDR38?

                                                    0 0
                                                  • Jaaaan  

                                                    https://wilier.com/…c_rim_v2.pdf

                                                    tady sme našel rozkres, jinak asi nic konkrétního

                                                    0 0
                                                  • Vilém  

                                                    Po tve zmince, ze se vlastne jedna o Miche, jsem taky neco nasel a mel by tam byt orech klasicky na dvou prumyslovych loziscich. Tzn, pokud nejsou osazena loziska s vetsi vuli ( k cemuz stejne neni duvod), nebo neni povolena koncovka u orechu, tak neni zadny duvod aby tam byla vule.

                                                    Ale jsem zase u toho, cemu kdo rika vule. Pokud bys uchytil kolo do nejake centrovaci stolice, pak vzal uchylkomer a meril na nejvetsim pastorku, tak by se dalo o necem bavit, ale nejaka pocitova vule je dost nekonkretni udaj.

                                                    0 0
                                                  • Jaaaan  

                                                    Tak z toho videa co sem delal je patrne ze tam vule je i se zvukovym projevem.

                                                    0 0
                                                  • Jaaaan  

                                                    A pokud je povolena pouze koncovka u orechu a necha se to tak, tak co se bude dit dal? Co se moze zlikvidovat ti ze to neni dotazene?

                                                    0 0
                                                  • Vilém  

                                                    Pokud by doopravdy byla povolena, tak by vic trpel zavit v koncovce a zavit na ose naboje.

                                                    Timto koncim, treba najdes nekoho dalsiho kdo s tebou bude teoretizovat.

                                                    0 0
                                                  • Jaaaan  

                                                    Spis budu moset najit nekoho kdo mne rekne ze je potreb a stim neco udelat a ne jak ty 3 servisy, ve kterych rekli ze je to ok.

                                                    0 0
                                                  • adam320  

                                                    Hledej :)

                                                    0 0
                                                  • jecnak  

                                                    Ze ti to za to stoji.

                                                    0 0
    • Jaaaan  

      A není tu třeba někdo z okolí Uherského Hradiště a byl by tak hodný abych mu to mohl jenom ukázat, abych věděl kde je problém??

      0 0
    • kubad  

      zábavné čtení tady :D

      0 0
    • Jakobo  

      No tak v navodu vidim, ze je to jak tady spravne psalo par lidi. Mozne provozni vule v ulozeni eliminujes dotazenim dvema imbusy asi 5, mozna 6 mm proti sobe. Napred musis ale povolit cervik v krytce naproti orechu. To muzes snadno zkontrolovat a je mozne, ze vypadl ten cervik a pote se povolila leva koncovka. Vic uz to take nebudu rozebirat, je to neuveritelne zmatena diskuze.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.