Ojeté kolo - pouze kupní smlouva

45 nepřečtených
  • random

    Zdravím,

    mám možnost zakoupit jedno zajímavý kolo, jedná se karbonový HT 26", ale nejsou k tomu papíry, prodejce by mi však vystavil kupní smlouvu a dle předběžného vyjádření mého kamaráda právníka, i když by bylo kolo nedejbože kradené, na základě dobře napsané kupní smlouvy bych o něj případně přijít neměl. Co si o tom myslíte? Nebo máte nějaké zkušenosti?

    Další věc je, že jsem byl rozhodnut, že půjdu do karbonového HT 29", a nebo možná fulla 26" a nic jiného nepřipadá v úvahu. Později jsem došel k závěru, že půjdu jen do tý 29ky HT.

    Jenže pak se objevila ta 26ka HT, kolo se mi moc líbí, ale bojím se, abych to neuspěchal a pak třeba nelitoval. Jezdil jsem freeride, ale už mě nebavilo šlapat kopce, tak jsem kolo prodal a chtěl bych něco jezdivějšího, převážně single track.

    Nové kolo nechci a neznám nikoho, kdo by měl otestováno tolik kol. Jediný co jsem se dozvěděl, že každej po přechodu na 29ku jásá.

    těším se na vaši diskuzi, názory a zkušenosti.

    0 0
    • maajkee  

      Jestli chceš jezdit single track a spíš se jízdou bavit nemá moc smysl kupovat karbonovou 26ku. Leda bys byl hodně malýho vzrůstu. Spíš bych se ale poohlídnul po nějakým fullu nebo 29 HT.

      0 0
    • ThOOmi  

      Ted jsem jedno kolo prodaval, do inzeratu jsem napsal ze vystavim KS. Vse probehlo jak melo, je to jistota pro obe strany, ale vyhodnejsi je to pro prodavajiciho.

      Co se tyka o te corce-nejsem si jist, jestli jakasi KS ospravedlnuje nakup kradene veci (nemyslim tim moralni kodex, ale spis pravni vec). podle me je to blbost. Pokud se majitel (resp. puv. majitel) prokaze o tom, ze kolo bylo jeho a bylo mu odcizeno-policejni protokol o kradezi, tak te zadna KS nezachrani. Tedy aspon podle me :-D

      To jestli 26, full 26 nebo 29 to je vec kazdeho a mel by sis to rozmyslet ;-)

      0 0
    • Martinson  

      Kolo nad 10000,– bez papírů je na 99% kradené.

      Koupí kola bez papírů podpoříš mafii prodávající kradená kola. Kupní smlouva pro překupníka neznamená nic závazného, on to v dobré víře taky od někoho koupil.

      0 0
      • ThOOmi  

        to nemusi byt uplne pravda…

        0 0
      • Vilém  

        Tj:)

        0 0
      • oddie  

        Od kol skládaných z dílů moc papírů taky nemám, co bych mohl dát k tomu, třeba mám doklad na rám, ale není tam uvedené jeho číslo, jen „rám“…

        0 0
        • ThOOmi  

          asi tak. Par bazarovych kol uz jsem postavil a nikdy jsem na ne nemel papir, ani na jeden komponent :-D

          0 0
        • random  

          Právě na to jsem též narazil, kdybych chtěl koupit kolo, který někdo pro sebe skládal, taky k tomu téměř žádné papíry nemá, respektive mi sám řekl, že mi může vystavit pouze kupní smlouvu. Ohledně té smlouvy, jak by to šlo sestavit budu vědět během víkendu, tak sem pak dám info.

          Když se podívám na tohle video, tak se bojím, aby ta 29ka právě aspoň něco vydržela, vydržela. Zas takovej kouř tomu nedávaj :/

          http://www.youtube.com/watch…

          0 0
          • ThOOmi  

            stahni obyc vzor KS a uprav dle potreb a navrhni mu ji, udelate par zmen ku prospechu veci. Pokud je seriozni nebude proti.

            0 0
        • Martinson  

          Jo, jeden nový rám jsem kupoval nový s papírama s číslem a jiný bez, ale od obou jsem měl doklad o koupi. Levný dětský kolo jsem měl taky bez dokladů od známých ale ty dražší kousky by papíry mít měly.

          Vím že je na BF poměrně velká tolerance k těmto nákupům, ale já si myslím že to není správný.

          0 0
          • ThOOmi  

            jak velka tolerance na bf? Jasne ze mezi to haldou bude par corek, ale rozhodne ne 99% to je nesmysl… Navic, koupis kolo ram prodas, zbytek si nechas atd atd… Proste nejde ke vsemu mit papiry-myslim zaplety, hl sloz, apod. Ram beru, ale pokud vis od koho beres neni problem. Navic i z jednani poznas co je to za cloveka-samozrejme ne vzdy. Ale predavani kola, ramu na benzince o necem svedci, coz?

            0 0
          • oddie  

            Dražší zánovní sériovka by to asi mít měla. Aspoň já si nedovedu moc představit kupovat nějaké lehce jeté, zánovní kolo třeba za 30, aby nemělo doklady, do toho bych asi nešel. U skládaného ale těžko říct.

            0 0
          • scret  

            „Vím že je na BF poměrně velká tolerance k těmto nákupům, ale já si myslím že to není správný“

            wtf? co to meles?

            0 0
          • Rudyshy  

            ked pocitam len tie co mam v byte tak su 4(moje) len od jedneho mam komplet paiere , dalsi mam len uctenku bez cisla ramu a u dalsich 2 nemam nic. Pravdaze od roznych suciastok mam ale nie od vsetkeho.. clovek nieco postavy nieco kupi od kamosov a pod.

            tak nie vsetko bez uctenky znamena corku.

            0 0
      • JakeF  

        :D slušná paranoia…

        0 0
        • ThOOmi  

          promin, ten Scott co jsem ti prodal byla corka, jen jsem tomu zlomil vzperu aby to nebylo tak napadny :-P :-D

          0 0
          • JakeF  

            „Hajzle, to je moje kolo!“

            DUP! -„A mělo tvoje kolo zlomenou zadní stavbu?“

            „Aha nemělo, omlouvám se…“

            :D

            0 0
      • jIrI___  

        Tak nějak. Buďto kradené, nebo je původní majitel maximální bordelář, co si nezakládá účtenky (i v případě, že by bylo skládané). A takových předpokládám mezi lidmi moc nebude.

        0 0
        • oddie  

          No já třeba na to bordelář jsem, naštěstí jdou aspoň faktury z kupkola vytisknout znovu, byť bez razítka.

          0 0
        • ThOOmi  

          myslim, ze je kvanta lidi co si nenechava faktury-nerikam od draheho kola nebo ramu. Navic ja ted prodaval zaplety co jsem v zari kupoval na e-shopu a fa jsem k nim nedal, proste ji nemam, nebo mam, ale tech faktur mam pomerne dost a hledat to, na to nemam cas :-D

          0 0
        • maajkee  

          Už zase chceš rozjet svoji chválu na to jak si všechny papírky rovnáš do komínku? :))

          0 0
          • jIrI___  

            Ne, považuju to za standard a ne za chválu. Jen jsem napsal svůj názor a pokud není stejný jako tvůj (což vzhledem ke známým příhodám asi nebude), tak se omlouvám.

            0 0
            • maajkee  

              Já jen, že to píšeš vždycky a vždycky pak zdůrazňuješ jak máš veškerý doklady už asi ze 6 ti let do současnosti přehledně srovnané. :)

              Já teda nevím, ale u věcí který nejsou už v záruce nebo u věcí u kterých vím, že je nebudu reklamovat doklady prostě neschovávám, to bychom se všichni topili v dokladech, Už takhle to nemám doma kam dávat :)

              0 0
              • JakeF  

                Obdivuju tvojí odvahu přijít se hádat do vlákna s tímhle tématem :D.

                0 0
                • JakeF  

                  Už to zas BF blbě řadí, podle šipky jsem to zařadil správně… Samozřejmě na maajkeeho.

                  0 0
                • maajkee  

                  Proč by ne. Myslím, že zrovna já mám k tomuto tématu vždycky co říct. Bazarových bajků který jsem jezdil jsem prodal už spousty a málokdo vyžaduje nějaký doklad. Jediný doklad který k těm bajkům můžu dát je doklad s mým razítkem.

                  Spoustu věcí i pár bajků jsem kupoval, takže tam mám taky bohaté zkušenosti.

                  0 0
              • ThOOmi  

                souhlas…

                0 0
          • Breakpain  

            Na tom nic není ne ;) … 3 krabičky – elektronika, oblečení, sport … :-) a pak jedna mix zbytku.

            Po Novém roce to vždy projdu a ty, co už jsou bez záruky vyhážu :) …

            0 0
            • maajkee  

              To bys ale přeci neměl vyhazovat!! :)

              0 0
              • Breakpain  

                Nj … každý to nějak šolichá ;) … já mám tenhle systém a zatím OK :)

                0 0
            • ThOOmi  

              elektronika beru, ale u takoveho spotrebaku (obleceni, boty,…) si nejsem jist jestli se to vubec vyplati. Koupis boty, poctive si vse schovas-ejhle reklamace zamitnuta z duvodu nevjlhodneho pouzivani veci-treba bot. A muzes se jit se vsema fakturama vyfotit ;-) :-D Bohuzel to tak funguhe :-/

              0 0
    • random  

      Tak jen předběžné info jak to u nás platí, prý je nějaká změna a když to kolo kupuju na kupní smlouvu, tzn. v dobré víře, že není kradené, tak prej o něj přijít nemůžu. Ještě se na to pořádně nedíval. Pokud ale koupě proběhne, je to ze slovenska, takže musí mrknout jak je to u nich v zákoně.

      Problém je, že jsem asi zaslepenej značkou a měl bych se na to ****** a kupit si asi spíš tu 29ku co :D

      0 0
      • Vilém  

        Tak karbonovy HT, za super cenu, ze Slovenska, rikas?

        Nebylo v tom inzeratu i „Na moravu doveziem“?

        0 0
      • Luigi1  

        Tak pokud je to ze Slovenska, tak pochopitelně platí jejich zákony,

        0 0
      • Sup7  

        Ale, kde. Smlouva ti tak akorát pomůže k tomu, že v tom neskončíš, jako podílník – překupník.

        Pokud dojde k šetření, že vlastníš kradenou věc, pak ti bude s velkou pravděpodobností zajištěna do vyšetření případu a pokud bude prokázáno, že skutečně jedná o kradenou věc, bude vrácena skutečnému vlastníkovi a ty se můžeš začít hojit na prodávajícím v civilním řízení. Tady by ti ta sepsaná smlouva mohla pomoct.

        0 0
    • Luigi1  

      Tvůj kamarád by mell asi vrátit diplom … Smlouva tě maximálně ochrání před tím, že maximálně můžeš příp. sám prokázat, že jsi ho neukradl ty. Platí už nový obč. zákoník, hodně hraje roli pojem „dobrá víra“, což se hodně těžce dokazuje, jestli jsi to koupil v dobré víře nebo jsi mohl vědět, že je to čórka. Pokud se jedná o použitou věc, kde je větší předpoklad, že je to čórka, může se původní vlastník do tří let přihlásit. Stručně řečeno, je to pochopitelně složitější. Prostě čórky nebrat …

      0 0
      • Mig_all  

        pockej jak do tří let? To jako ze kdyz koupíš čorku ukradenou treba pred desíti léty uz o ni nepřijdeš?

        0 0
        • Luigi1  

          U použité ano, poku jsi to koupil v dobré víře …

          0 0
          • Luigi1  

            Ty lhůty platí od toho okamžiku, kdy to kupuješ ty

            0 0
            • Rudyshy  

              musim suhlasit ak je vec kradnuta tak ti bude odobrana .. dobre nedobra viera. Potom zacina tvoj boj s predajcom.

              0 0
    • random  

      Nevím proč by měl vracet diplom, psal jsem, co mi řekl, že předběžně co ví a že jeho zjištění (detailní) napíšu během víkendu, pane právníku.

      0 0
    • felix.org  

      Asi takto dle našeho práva:

      //Nabytí vlastnického práva od neoprávněného

      § 1109

      Vlastníkem věci se stane ten, kdo získal věc, která není zapsána ve veřejném seznamu, a byl vzhledem ke všem okolnostem v dobré víře v oprávnění druhé strany vlastnické právo převést na základě řádného titulu, pokud k nabytí došlo

      1. ve veřejné dražbě,
      2. od podnikatele při jeho podnikatelské činnosti v rámci běžného

      obchodního styku,

      1. za úplatu od někoho, komu vlastník věc svěřil,
      2. od neoprávněného dědice, jemuž bylo nabytí dědictví potvrzeno,
      3. při obchodu s investičním nástrojem, cenným papírem nebo listinou

      vystavenými na doručitele, nebo

      1. při obchodu na komoditní burze.

      § 1110

      Získal-li někdo v dobré víře za úplatu použitou movitou věc od podnikatele, který při své podnikatelské činnosti v rámci běžného obchodního styku obchoduje takovými věcmi, vydá ji vlastníku, který prokáže, že věc pozbyl ztrátou nebo že mu věc byla odňata svémocně a že od ztráty nebo odnětí věci uplynuly nejvýše tři roky.

      § 1111

      Získal-li někdo movitou věc za jiných okolností, než které stanoví § 1109 nebo 1110, stane se vlastníkem věci, pokud prokáže dobrou víru v oprávnění převodce převést vlastnické právo k věci. To neplatí, pokud vlastník prokáže, že věc pozbyl ztrátou nebo činem povahy úmyslného trestného činu.

      § 1112

      Vlastnického práva ani dobré víry svého předchůdce se nemůže k svému prospěchu dovolat ten, kdo získal movitou věc s vědomím, že vlastnické právo bylo nabyto od neoprávněného.

      § 1113

      Ustanovení § 1110 až 1112 se nepoužijí, pokud se jedná o investiční nástroj, cenný papír nebo listinu vystavené na doručitele nebo o věci nabyté ve veřejné dražbě, v dražbě při výkonu rozhodnutí nebo při provádění exekuce prodejem movitých věcí nebo o věci nabyté při obchodu na komoditní burze.//

      Celé se to však může řídit i slovenským právem, sice s ina mezinárodní právo soukromé moc nevzpomínám, ale tuším, že kupní smlouva se řídí právem země prodávajícího…

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.